Jag är kränkt och hatar det jävla Microsoft
avatar

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke är frestad att lägga ut ett kontrakt på Bill Gates

Jag skojar inte. Jag känner mig faktiskt kränkt av Microsoft. Rejält kränkt. Så där upprört kränkt att jag skakar. På riktigt. Eller ”kände” kanske jag borde säga. Det har gått över en vecka så den där jordbävningsliknande upprördheten har hunnit klinga av, men jisses att jag var förbannad. Och jag tycker faktiskt att det hela är väldigt otäckt. Det här kanske i mångt och mycket är ett gnälligt rant, men jag har några viktiga poänger på slutet.

Egentligen började det hela för ett par år sedan. De flesta känner väl till Skype, även om det är långt ifrån alla som använder det. Skype är, om jag inte tar fel, från början (2003) en svensk ”uppfinning”, men 2011 köptes det upp av Microsoft och sen bar det utför.

För dem som inte vet vad Skype är så kan det väl kort och gott beskrivas som ett program där du kan samtala med vänner, antingen som en textchat (likt SMS, fast utan begränsningar på längd) eller genom röstsamtal eller videosamtal (liknande funktioner finns på Facebook, fast är mer än sidofunktioner där). Och man kan ha gruppchattar med flera personer samtidigt. Skype är en viktig del av mitt sociala liv, jag språkar med de andra som är en del av GenusDebatten där. Speciellt har jag så gott som dagligt kontakt med Ninni och UlfT på Skype.

Jag trivdes ganska bra med Skype version 6. Så kom Skype version 7. Jag trivdes inte alls bra med den. Så jag stannade vid 6, men den uppdaterades automatiskt till 7. Så jag stängde av autouppdateringen och återinstallerade 6. Och så höll det på. Så en dag slutade Skype fungera för mig. Hux flux. Efter ett par timmars fruktlösa försök att åtgärda problemet upptäckte jag på nätet att det helt enkelt var Microsoft som hade ”pensionerat” den versionen jag använde, som då var 6.07 (om jag minns rätt), men 6.14 fungerade fortfarande. Men det tog mycket strul. Jag lyckades hitta installationsprogram, men var tvungen att först installera 6.07 (som inte längre fungerade) och sen installera 6.14 som fungerade. Men varje dag så uppdaterades den automatiskt till version 7, som jag inte tål. Och varenda gång var jag tvungen att göra om installationen av både 6.07 och 6.14 för att få tillbaka den version jag ville ha. Det blev ganska tröttsamt i längden. Så småningom lyckades jag dock hitta hur man skulle stänga av uppdateringen permanent. (Vilket bland annat innebar att gå in i systemfiler.) Frid och fröjd, med 6.14 jag levde nöjd.

Men jag är förstås inte dummare än jag begrep att det var på lånad tid. För precis som 6.07 stängdes av så begrep jag att förr eller senare skulle samma öde drabba 6.14. Vilket då skedde förra veckan. Helt plötsligt loggades jag ut från Skype. Den här gången, till skillnad från den första, så fick jag åtminstone i en upplysning om att jag loggats ut för att jag hade en gammal version av programmet. Jag insåg att nu fanns inget annat val än att bita i det sura äpplet och uppgradera till version 7. Men … eftersom jag vidtagit en massa åtgärder för att förhindra just den uppdateringen så visade det sig lättare sagt en gjort. Ytterligare ett par timmar gick förlorade innan det var hanterat.

Microsofts arroganta agerande gör mig fly förbannad. Och det är jävligt kränkande. Kunde jag skulle jag överge Microsoft helt. Tyvärr går det inte. Skype använder ett protokoll som gäller för enbart Skype, och så länge som de jag interagerar med använder Skype måste jag också göra det. Jag använder för min försörjning vissa program (CAT tools – Computer Aided Translation) som kräver Windows, och där inga fullgoda alternativ finns så jag är fast med Microsoft vare sig jag vill eller inte.

Jag bor och lever praktiskt taget i min dator. Jag skulle tro att jag tillbringar över 80 % av min vakna tid vid tangentbordet. Och att ett företag som Microsoft går in och tvingar fram uppdateringar eller stänger av program i min dator utan att jag rådfrågas eller har någon möjlighet att säga nej är en integritetskränkning av värsta slag.

För att dra en parallell. Jag hade till 6.14 stängdes av faktiskt tillgång till bägge versionerna av Skype eftersom jag har både en stationär dator och en laptop, så jag körde med version 6 på den stationära och laptopen som jag använder mer sällan har haft version 7. I vissa fall har version 7 fördelar, så då var det bara att starta upp lappen.

I mitt hem har jag inte bara sjätte upplagan av 1984 översatt av Nils Holmberg 1950, utgiven av Aldus/Bonniers 1973, jag har också Bra Böckers utgåva från 1984 (misstänker att det var en tanke bakom det) översatt av Thomas Warburton. Jag började läsa Warburton-versionen en gång men kom aldrig längre än till sidan 9, för jag tyckte översättningen var dålig. Punkt.

Tänk om Bra Böcker skulle gå in i min lägenhet och byta ut mitt exemplar av Nils Holmbergs utmärkta översättning så att jag istället har två exemplar Warburtons kassa översättning?

Jag begriper att Microsoft rent juridiskt säkert har rätten på sin sida, fan vet vad det står i alla användaravtal jag godkänt när jag installerat mina program. Ingen jävel har möjlighet att läsa igenom dem alla, eller kunna förhandla om dem. Men det är anskrämligt att ett monopolföretag som Microsoft kan agera på det viset. Jag har faktiskt arbetat med kunder ibland över Skype, ett oplanerat avbrott på flera timmar mitt i verksamheten för att någon på Microsoft helt plötsligt får för sig att trycka på en knapp är helt oacceptabelt.

Än värre, här kan vi tala om en verklig fara för demokratin. Inget hindrar Microsoft från att göra samma sak med ditt operativsystem. Helt plötsligt kanske en massa program man använder slutar att fungera för att de förutsätter ett äldre operativsystem.

För att inte tala om vilket vapen detta potentiellt är för den politiska överklassen när man vill tysta dissidenter.

Jag mår faktiskt illa på riktigt.

Hallå tvilling, jag har ett jobb åt dig

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Jag är kränkt och hatar det jävla Microsoft — 20 kommentarer

 1. Ett ögonblicks allvar: Windows 7 var den sista versionen du kunde äga. (Åttan var ett dåligt skämt, så jag struntar i den.)

  I och med Windows 10 är det tydligt för alla att det inte är din dator längre. Det går att leva med, och man kan stänga av diverse funktioner(som väl rent spionag är), och jag lider inte av det personligen.
  När ett företag börjar göra reklam inte bara i den misshandlade startmenyn utan också i File Explorer … !

  (Om någon tänker föreslå en Linux vill jag säga att jag har fyra stycken installerade just nu. De är helt enkelt inte lika bra. Skall det vara en ersättning måste
  a) min Broadcom wifi fungera direkt efter installation, inget tjafs om ”extra drivrutiner”.
  b) pekplattan stängas av automatiskt när jag skriver så att inte pekaren hoppar omkring slumpmässigt.

  Ja, jag vet hur man fixar båda ovanstående, men jag vill ha ett OS, inte ett hobbyprojekt.)

  Får se hur länge jag står ut med skype. Vet ärligt talat inte vilken version jag har, så det har nog autouppdaterat till senaste …

 2. @Kristian:
  Tvärtom, det är Microsoft som är copycat här. Jag har använt min logotyp sedan 1985/1986.

 3. @Kristian:
  Om man behöver använda sin dator professionellt (som användare, inte som nätverkstekniker eller något sådant, för då blir det väl lite annorlunda) så har man i de flesta fall nog bara Mac OS och Windows att välja mellan, eller om det vill säg illa, bara Windows. Mitt CAT-verktyg finns mig veterligt bara för Windows, och även om annan programvara även finns för MAC OS (såsom InDesign och Photoshop) så ska fan till att slänga ut en massa pengar för något som jag numer använder i ganska begränsad omfattning.
  Det värsta är att andra företag börjat ta efter Microsoft. Jag tror till exempel CS6 var den senaste versionen av Adobes Creative Suite som man kunde äga. När de gick över till CC (Creative Cloud) så gick de också över till att programvaran blev en prenumerationstjänst.
  Vissa saker, som virusprogram, känns det rimligt fungerar på en prenumerationsbasis, men rent generellt vill jag äga programvara jag betalar för. Det känns ungefär lika rimligt att företaget äger den som det skulle kännas att bokförlagen skulle äga böckerna i mina bokhyllor.
  Det som irriterar mig med Skype 7 är först och främst att utrymmet på skärmen hanteras väldigt illa, det blir helt enkelt bökigt och besvärligt att chatta (nästan all min användning är text chatt), den tidigare layouten var mycket kompaktare. Och i Skype 7 så är det ett stort utrymme uppe på toppen som är ”advertisement”. Nu har jag nog lyckats stänga av annonserna på något sätt, för jag får aldrig några annonser där, det står bara ”advertisement”, bokstavligen, i utrymmet. Jag hade inte haft något emot om det hade kommit en annons när jag startade upp Skype eller något åt det hållet, men jag vill inte att ett utrymme skall vara reserverat för annonser på det viset. Det är jävligt störigt, jag behöver det utrymmet.
  Jag kan bara konstatera att Microsoft agerar jävligt arrogant och det retar gallfeber på mig. Jag tröstar mig i alla fall med att de inte får några av mina surt förvärvade slantar för MS Office, jag använder Libre Office och andra fria open source-alternativ istället. (Även om det ställt till problem ibland.)

 4. @Kristian:
  Skulle gärna gett mig in och pulat med Linux. Jag hade Debian som alternativt system på en tidigare lapptop. Men det är bara att erkänna, jag har varit out of the loop för länge, när jag sist höll på med datorer på riktigt började väl Windows komma i ropet, men jag körde fortfarande med DOS (som jag använde en del Unix-liknande verktyg och portar för). Jag har helt enkelt blivit för gammal och utvecklingen har sprungit ifrån mig. Tyvärr.

 5. Ska man få någonting gjort med Linux får man nog betala för det också. Annars är det hopplöst att hitta drivrutiner. Ubuntu innehåller ju spyware också. Plus att det är svårt att få saker som skrivare och scanner att fungera. Kommersiella företag ratar Open Source eftersom det inte finns pengar att tjäna. De skiter helt enkelt i om din skrivare går att koppla in eller inte. Ofta är de inte villiga att lämna ut specs heller. Men det finns kommersiella Linuxdistributioner.

 6. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): @Jerry:
  Jo, så är det nog. Flera stora program har blivit prenumerationer.

  Skulle själv aldrig (ALDRIG) köpa en mac, men om något icke datorkunnig person jag kände skulle jobba med viss typ grafik eller film finns det bara ett val. Och så vidare.

 7. Google är mitt dilemma och alla dessa appar som jag inte får stänga för google som går i bakgrunden. Har en samsung mobil men ingen som helst aning vilka appar google använder för att både se mig, höra mig eller vad de gör med all data om mig typ surfvanor, vänner, mail när jag kliver upp på morgonen, var jag befunnit mig geografiskt se senaate åren mm. Förmodligen ligger hela mitt liv sparat på någon googleserver någonstans. Jag räknar kallt med att det är så, men vad har vi för val egentligen när vi tvingas ge samtycke (avtalet vi godkänner då vi köper nallen) till denna våldtäkt för att kunna interagera i dagens samhölle på samma villkor som alla andra?

 8. Jag slängde ut Windows genom fönstret 2005 och har inte saknat det. Det beror förstås på vad man använder datorn till, men för mig funkar Fedora (Linux) utmärkt. Datorn bootar på några sekunder, Wacom-plattan fungerade direkt när jag pluggade in den (till skillnad från Windows-kärran på jobbet) osv.

 9. Jag hade en period när jag betade mig igenom alla programmeringsspråk jag kunde lägga vantarna på. Skulle vara kul att göra det samma med operativsystem, men det är lite för omfattande. Frown

 10. Det spekulerades lite i en del av förändringarna som Microsoft fort införde i någon tidigare version av Skype. Från början var det bara det nödvändiga trafiken som gick via Skype-servrarna, men efter att Microsoft köpt Skype så ändrades detta till att vara _all_ trafik som Skype genererar (möjligen undantaget ljud och/eller video, jag är osäker). Eftersom de då kommer över (minst) all chattrafik så kan man undra om inte denna trafik hamnar någon annan stans också…

 11. @Erik: Ja jäklar, OS2 hade jag glömt. Vi körde det tillfälligt hemma strax innan Windows 95, tror jag.

  Jo, en React-partition borde man kunna kosta på sig.

 12. 80% av den vakna tiden vid datorn?
  Det kan inte vara nyttigt……
  Det finns faktiskt ett liv utanför ”burken” också!
  Smile!

 13. @Egon:
  Jo, jag önskar. Känner mig lite socialt isolerad.
  Men, hälften av de 80% är i alla fall arbete.

 14. Rock on Bro!
  Genusdebatten är ett flammande ljus i en annars mörk värld!
  Kommenterar sällan men läser med stort intresse.
  MVH!

 15. Skype är ett spionprogram. Har avinstallerat det på alla mina plattformar.

  Överhörde en konversation med en person som blev utsatt för bankmaffian. Via Skype stängde de till sist av hans Wi-Fi, och han tvingades starta om datorn för att återupprätta anslutningen…

 16. Mexico City har Penissäten i tunnelbanan!!!
  Ett konstprojekt som skall motverka mäns våld mot kvinnor…….
  Jag är kränkt!
  Mexicanarna verkar ha jättedrular!!
  Min är mer en pitt…..
  Mexico verkar ha anammat vår feministiska politik som första icke svenska land.
  Grattis Mexico!