Har Siri sopat banan för damerna?
avatar

Se inte så frågande ut, Siri! Väder-Siri ni vet?!? Just hon!SvD_Screenshot - 030414 - 06:32:13

Jag reagerade på rubriken ”Dansant meteorolog som blev stormrik – Har banat väg för unga kvinnor.” (SvD) Och det var väl mycket omtänksamt av Siri Kalvig att tänka på sina medsystrar!

Men ”banad väg” så antar jag att det finns någon sorts recept som andra kan kopiera med några modifikationer. I detta fall drog hon till Paris för att studera balett, det gick åt fanders så hon pluggade in fysik och matematik och slutade som metereolog.

Då hon var yngre och snyggare än NRK’ väderstofiler fick hon snabbt genomslag i Norges första rikstäckande kommersiella kanal som just då råkade slå upp sina portar. Och då hon inte bara var ung, snygg och duktig – utan också synlig, så var hon snart rikskändis.

Sedan startade hon ett eget bolag för ynka 95000 som sålde skräddarsydda väderleksrapporter till företag som har orsak att bry sig om vädrets makter. Då alla redan visste vem hon var så var marknadsföringen redan avklarad. Bolaget hade snart verksamhet i 14 länder. Sedan krängde hon det och blev stenstormrik.

Så quinns! Då är det bara att sticka till Paris och börja studera balett! (Eller börja banta sig snygg?) Banan är sopad, det är bara att göra likadant!

Skämt åsido. Vad hon visar är att könet inte spelar någon som helst roll. Om man satsar allt man har, blir riktigt duktig och har en gnutta tur, så finns chansen att lyckas. Men någon väg har hon knappast banat för någon annan än sig själv. De (presumtivt unga och snygga) damerna som nu börjat studera meteorologi kommer behöva bana sin egen väg. Manegen är inte krattad och de synliga ”kändisjobben” är anmärkningsvärt få till antalet.

Till Siri Kalvig vill jag bara lämna mina gratulationer. Hon lyckades med det som andra bara drömmer om, mig själv inräknat. Mitt kön är inte till någon hjälp, utan jag saknar den drivkraft Siri visat. Jag vill som så många andra att kosingen ska komma smygande ner i fickan utan att jag behöver lägga två fingrar i kors för det. Men jag är imponerad!

Kommentarer

Har Siri sopat banan för damerna? — 7 kommentarer

 1. Finns det ändå inte en könsfaktor som har gynnat henne? Hon är ung och snygg. Många kvinnor gillar henne för att hon är kvinna, och många män gillar henne för att hon är en snygg kvinna. Kanske har därmed könet spelat en viss roll?

 2. Du menar typ ”Don’t wanna work, work, work, I wanna make money while I sleep” sådär…?

 3. @Mr Arne:

  Att utseendet spelar roll för karriären har ju så vitt jag vet påvisats. Men jag minns inte att detta skulle vara tydligare för kvinnor.

  Indirekt har du väl en poäng, men det gäller väl i så fall män också. JT har framgång delvis för att tjejer tycker att han är snygg, osv.

 4. Hon har blivit stormrik för att hon var bra på siffror. Något jag tror fler män än kvinnor är intresserade av. Hon valde ju en teknisk utbildning får man väl ändå säga. Fysik och Meteorologi. Sådana utbildningar klarar man inte om man inte är bra på siffror från början. Jag vet att farsan sa till mig att efter de första tio poängen på KTH på 70-talet så slogs 25 % ut. Så de som slogs ut var de som från början inte var bra på siffror gissar jag. Är det inte vanligare med kvinnliga meteorologer(hur stavas det?) än män? Kvinnliga TV-hallåer är också vanligare. Bör manliga kvoteras in?

  Det jag är mer intresserad av är om hon nu valt en genusmedveten man? En som frivilligt makade på sig för andra. En som inte tog för sig. Har hon valt en man som vill vara pappaledig ? Det är väl dom grejorna man bör kolla? Eller vore det genant när man sen visar att det blev en ny Persbrandt? Eller varför inte, när kvinnan som blev romantikens ansikte på 70-talet valde den farligaste mannen i Hollywood istället för sin jämngamla co-star med snällare attityd.

  Alltså det är dom frågorna som är verkligt intressanta när man studerar jämställdhet för det gör att vi får svar på vad vi sysslar med. Är det sant det vi påstår?

  En annan fråga är om vad kvinnor och män helst tittar på. Är det samma sak som lyssnar på? gillar män och kvinnor att se andra kvinnor ? Vet du det Ulf?

 5. @Torstensson:

  När män och kvinnor tittar på porr så tittar båda mer på kvinnan (hon tittar även på mannens ansikte).

  Jag vet inte om det faller under vad du undrar över här när du skriver ”tittar på”.

 6. Framgång beror oftast på samverkande faktorer och detta var ett lysande exempel. Kilen hon använda var att hon var kvinna och såg bra ut. Resten av framgångsrecepet har ju många andra, men hon verkar ha adderat originalitet, snygg kvinna, till det.

  Vilket då retar feminazis, då det varken har utbildning eller utseende för sig. (Har ngn ngt exempel på motsatsen? Dvs en välutbildad,naturvetare,snyggtjej som är radikalfeminazi, så vill jag se)

  Det är bara att krydda och vara lite smart och välja rätt fält för sin krydda.

 7. Det är helt klart faktorer som samverkat. I den mån könstillhörigheten har påverkat så har den underlättat hennes bana, inte försvårat den. Det är inte givet att en ung o stilig man skulle kunnat dra samma fördel.

  Om så är fallat hamnar vi i den intressanta diskussionen om det är lättare för kvinnor att göra karriär än för män, om de vill. De bara vill mer sällan. Som @Trolletplit/Hobbis säger, det bör reta gallfeber på genustanterna.

  Lite lustigt också att SvD själva inte har reflekterat över något av detta. De är ju inte neutrala i frågan direkt.

  Teo