Håll käft gubbjävel!
avatar

Återigen ser Eders Ödmjuke rött

Eders Ödmjuke

De senaste 48 timmarna har fått mig att känna mig helt utmattad. Och det är inte bara på grund av en rubbad dygnsrytm och lärarvick med påfrestande tonåringar, även om det hjälpt till. Nej, det som tagit mest på krafterna är diskussionerna på Charlottes blogg efter hennes inlägg Kroppsideal och om sånna som borde stanna på läktaren.

Inlägget i sig handlade om Karl-Johan Karlssons Expressenkrönika Så sjuka är unga tjejers drömmar där han uttalar sig ”från läktaren” om de sjuka skönhetsidealen som ofta råder bland tjejer. Det skulle han förstås inte ha gjort. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Sanna Rayman på Svenska Dagbladet beskriver det väldigt bra i ”Dagens riksidiot ser ut som en barnrumpa” och ger i slutet en lista som visar responsen: ”Så vidrig”, ”Ta bort dig!”, ”KÄFTEN!”, ”Han inte bara heter som en svamp, han tänker uppenbarligen som en också!”, ”Snälla lilla man”, ”VA FAN?! Såhär kan man ju inte uttala sig!”, ”Så jävla äckligt”, ”bland det sjukaste och äckligaste och mest idiotiska jag läst”, ”var bara tyst”, ”Bland det vidrigaste jag läst”, ”Men för HELVETE skjut dig själv”, ”HÄRLIGT ATT EN KILLE SKA TALA OM HUR UNGA KVINNOR ÄR!!!”, ”hemskaste jag har läst på länge”, ”du FATTAR NOLL”, ”bra jobbat du vita jävla MAN!!”, ”DAGENS RIKSIDIOT”, ”Ditt jävla stolpskott, håll käften. Du är så himla fel.”, ”kamma till dig pojk, du ser ut som en barnrumpa!”, ”Kan vi kanske avrätta den här mannen eller?”

Den nivån sänker sig inte Charlotte till. Det är mer en gammal vanlig hederlig sågning som avslutas med ”Sitt kvar på läktaren och var tyst tills du fattat att unga kvinnors problem inte kan lösas med att män talar om för dem hur de borde se ut.”

Inte så mycket att orda om det, bortsett från att jag gjorde misstaget att inte inse att jag var en av de ”sånna” [sic!] som borde ha stannat på läktaren. Jag råkade posta den första kommentaren som börjar:

Varför är det så kontroversiellt att säga att män generellt föredrar kurviga kvinnor när det handlar om skönhetsideal?
Jag vet inte hur många gånger jag hört slanka och till och med trådsmala unga kvinnor och flickor oja sig över att de ”är tjocka” och ”behöver banta”. Varpå jag brukar påpeka (när jag verkligen tycker det) att de är fina som de är, och att de vad mig anbelangade gärna fick lägga på några kilon.

Detta stötte givetvis på patrull, om det var för att jag överhuvudtaget dristade mig till att uttala mig eller om det råkade vara för att jag råkade uttrycka uppfattningen att de ”gärna fick lägga på några kilon” vet jag inte. Men det uppskattades inte, det har jag insett. Dessutom förvärrade jag det hela genom att kläcka ur mig att jag tror att det finns ett samband mellan hälsa/fertilitet och vad som uppfattas som skönhet. Dessa två saker i kombination är tydligen en dödssynd.

Genom ett annat läsvärt inlägg (”Låtsad dumhet är en tickande bomb”) av den redan nämnda Sanna Rayman (en ny upptäckt för mig, men som i mitt tycke för varje nytt alster jag läser av henne, alltmer framstår som en begåvad – och, vågar jag verkligen säga det???, attraktiv – kvinna och frisk fläkt i media) hittar jag fram till statsvetaren Katarina Barrlings vars krönika i Dalarnas Tidningar, ”Ohederliga debattekniker kortsluter debatt” bland annat har följande att säga:

Inom vetenskapsteorin finns en idé som brukar gå under benämningen generositetsprincipen. Till skillnad från vad man skulle kunna tro har den ingenting med goda gåvors givande att göra. Syftet är ett annat: att främja så väl tänkta tankar som möjligt.
När vi till exempel läser tänkare från andra tider så ska vi läsa dem på vårt mest välvilliga sätt, det vill säga inte börja med att haka upp oss på att de företräder ett synsätt som är främmande för den tid vi lever i.
Vi är alltså generösa i vår tolkning, inte för att vara bussiga, utan för att inte i onödan sortera bort sådant som kan säga oss något även i dag.
Genom att inte ta fram storsläggan utan gräva försiktigt kan vi på detta sätt rädda värdefulla tankar till eftervärlden.
Dagens offentliga debattklimat präglas i stor utsträckning av motsatsen, vad vi här skulle kunna kalla ogenerositetsprincipen.
Den lyfter – eller snarare sänker – nivån från ”går något att missförstå så ska det missförstås” till ”med litet träning kan allt missförstås”.

Misstolkningarna och snedvredningen av vad som sagts är något rent otroligt. Jag har kokat inombords, för att sen ha coolat ner med en god natts sömn, följd av en kortare depression. Jag hoppas verkligen att ingen som kommer in på GenusDebatten känner sig bemött på samma sätt när han/hon försöker göra sig hörd i våra kommentarsfält (jag sänder en stilla tanke till Katarina som brände sig hos oss för ett par månader sen).

Jag har dock till fullo fått en inblick i att man som man förväntas att antingen rulla runt på rygg och blotta strupen, eller åtminstone hålla käft. För att citera Charlotte från hennes uppföljande inlägg ”It’s my blog and I svär if jag fucking vill det.”:

Och bara så att det är alldeles klart; jag säger inte det här bara för att ni är män, utan för att ni beter er som första klassens arslen. Jag hoppas innerligt att ni inte upplyser er dotter som stoppar fingrarna i halsen efter varje måltid, som skär sig själv i armarna, som tynar bort, försvinner in i sig själv, om att hon ska sluta för ingen man vill ha ett benrangel. Sitt ner på läktaren och håll käft.

Jag förstår att jag är en oönskad parasit i det här samhället och helst borde kräla ner i närmsta hål och dö där. Hur som helst, jag är alltför trött för att ägna mer tid åt det här just nu, men jag kände att jag i alla fall behövde säga något.

Jag avslutar med en hälsning till Charlotte i samma anda som hon hälsade Karlsson.

FUCK YOU VERY MUCH, YOU TOO, CHARLOTTE!

Kommentarsfältet är öppet, alla är välkomna att yttra sina åsikter, även Charlotte och henne anhang. Och de kan spy ur sig sin skit hur mycket de vill i den här tråden så länge de inte hänger ut oskyldig tredje part eller förfaller till rena hot av andra.

Jag kommer inte att svara på några kommentarer. Jag har förstått vad som förväntas av mig. Jag håller käft som den gubbjävel jag är.

[Detta inlägg går inte ihop med riktlinjerna som finns på bloggen. 2013-11-18 red. /Mariel

 

Publicerat i Dolf Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Håll käft gubbjävel! — 168 kommentarer

 1. Som vit medelålders heterosexuell man vet man ju att man är ondskan själv och bara ska hålla tyst och nicka instämmande. Det var ju fel att påpeka att även kvinnor har ett eget ansvar.

  Jag hoppas att du fortsätter och inte låter näthatet tysta dig.

 2. Som vanligt får man höra vad som är fel och inte vad som är rätt, så att man kan bedöma hur pass välgrundad kritiken är, och om alternativet är bättre.

  Vad tycker Charlotte att män eller kvinnor ska skriva på Facebook eller Instagram när en tjej (eller kille) lägger upp en bild på sig själv? Ska alla låta bli att skriva? Räknas inte det som mobbing?

  Attraktivt utseende ger makt, särskilt för kvinnor. Vad är rätt sätt att förhålla sig till andras problematiska förhållande till känslan av maktlöshet eller ambitionen att uppnå/behålla makt?

 3. Jag såg diskussionen på Charlottes blogg och förundrades över att du orkade hålla ut så länge som du gjorde.

  Charlotte och alla andra som kastade sig över K-J Karlssons uttalande likt rabiessmittade vargar tycks verkligen ha ansträngt sig till det yttersta för att missförstå vad han försökte säga. Kanske har det att göra med skillnader i mäns och kvinnors sätt att kommunicera: kvinnor uttrycker sig gärna indirekt, medan män vanligen säger precis vad de menar. Följden blir att män tolkar kvinnor bokstavligt och missar hela budskapet, medan kvinnor läser mellan raderna i mäns budskap och hittar meningar som aldrig fanns. Som någon klok person sagt: ”only a woman can read between the lines in a one-word answer”.

  Karlssons budskap var ju kort och gott att man inte ska skylla kvinnlig utseendefixering och bantningshysteri på männen, eftersom få män ställer sådana krav på kvinnor. De flesta män får ju vara glada om någon hyfsat attraktiv kvinna över huvud taget nedlåter sig till att lägga märke till dem.

  Hade han stannat där kanske det hela avlöpt lite lugnare. Men så begick han misstaget att beskriva den genomsnittligen mannens fysiska kvinnoideal. Alltså att tala om för kvinnor hur män föredrar att de ser ut, vilket naturligtvis målgruppen tolkar som instruktioner i hur de ska bete sig. Dödssynd #1.

  Karlssons syfte var väl bara att precisera den första delen av budskapet: skyll inte på oss, för vi kräver inte att ni ska vara trådsmala. Det tolkades i stället som ”vi kräver att ni inte ska vara trådsmala”, som sedan extrapolerades in absurdum för att till sist bli ett ondskefullt angrepp på kvinnor med ätstörningar. Den exakta motsatsen till vad Karlsson försökte förmedla, med andra ord.

  Jag ser det som ännu ett bevis på den gamla maximen: kvinnor vill inte höra mäns åsikter, de vill bara höra sina egna åsikter uttalade med mörkare röst.

 4. Jag dubbelpostar om jag inte kommer fram i Charlottes tråd.

  Min upplevelse är att även om båda könen bidrar till objektifierandet så är det män som för det mesta ser det som en personlig förolämpning när de ombedes sluta med det.”

  Så, håll tyst om du inte har något snällt att säga? Det håller jag med om. Icke-våld är viktigare än sanning. Om sanningen inte kan sägas på ett icke-våldsamt sätt är det bättre att hålla tyst.

  Men du glömmer att även snälla omdömen påverkar, genom att den som hör snälla omdömen om andra vill bli som de andra. Och snälla omdömen om en själv gör att man vill behålla eller förbättra det som gör att man får snälla omdömen.

  Det är bara om man tar bort möjligheten eller viljan att konkurrera som det går att lösa. Men även i kommunistiska Sovjet fanns det saker att konkurrera om.

  Så låt höra ditt förslag till lösning.

  Har man bara kritik men inga förslag till lösningar är det bättre att hålla tyst?

  Min upplevelse är att även om båda könen bidrar till att komma med kritik utan förslag till lösningar så är det kvinnor som för det mesta ser det som en personlig förolämpning när de ombedes sluta med det.

 5. Att få en fråga av en kvinna om hennes utseende, hennes klädsel och vikt är ju att sitta under Damokles svärd.

  Jag antar att det är Ninnis princip 101 helt enkelt?
  Det kvinnan förväntar sig är det Kvinliga homosociala ”Pepp” pratet utan sanning.
  En man svarar sanningen och det kan ju göra ”Ont” eftersom det inte är det förljugna ”Pepp:et”

  Det som jag blir lite ”Skrämd” av är deras åsikt att om du är av manligt kön, så har du inte ens rätt att ha en åsikt. Du skall bara vara tyst och acceptera deras ego-byggande vita lögner?

  Om du håller fast vid din rätt att ha en åsikt, då blir de skogstokiga eftersom de får mothugg. Någon håller inte med och det stör den homosociala gemenskapen.

  Jag är inte psykolog, bara utbildad i pedagogik, ledarskap och hur man kan hanterar psykiska trauma. Ja jag vet, trots att jag är en vanlig ”Knegare”

  Därför blir jag förvånad av deras inställning till att man inte får prata om beteendestörningar som bullimi/anorexi.

  Samtal, dialog och feedback är ju det enda som kan få någon att inse att det är något som är fel. Att ljuga och försöka förminska det hela gör det ju bara värre.

  Jag håller med dig Dolf, man blir deprimerad av deras ignorans och fantastiska förmåga att misstolka allt som de vill.

  Kram från mig.

 6. The Onion lär oss hur ”fett och pepp” ska gå till:

  ”As the women moved from one bar to the next, the evening reportedly only grew more and more wild, with the friends telling one another whatever they needed to hear regarding callous comments made by boyfriends, deteriorating relationships with family members, pet deaths, or frustrating new haircuts.”

  http://www.theonion.com/articles/female-friends-spend-raucous-night-validating-the,27446/

 7. Man får hata uppåt och den vite gamle mannen är högst upp i hierarkin så det är är inte mycket man inte får säga om såna! Ni är makten, ni är big brother och startar alla krig, självklart får man vara hård mot förtryckaren Smile

 8. Som vanligt inom feminismens kritik mot oss män:
  Damned if you do, damned if you dont…..

 9. Dolf: Du gjorde misstaget att svara på frågan ”Do I look fat in this dress?”

  Det är inte en fråga, det är en shit test. Det korrekta svaret är total tystnad

 10. Konstruktiv debatt mycket?

  Jag kan förstå om det uppkommer mild irritation över KJK’s kommentar. Primärt för att det kanske inte är det bästa sättet att bota Bulimi på. Men än sen då? Jag antar att belackarna vet bättre hur de ska hjälpas?

  Att man blir så totalt skogstokig över att någon uttrycker sin åsikt och försöker (måhända naivt) hjälpa människor som lider av en svår sjukdom är för mig obegripligt. Samtidigt visar det ju bara det jag sagt hela tiden, dessa människor kan inte resoneras med, lika lite som kreationister. De är faktiskt mycket värre än kreationister eftersom de börjar bli lika bra på att förstöra vetenskap och är oändligt mycket otrevligare vid dialog.

  Någon feminist får gärna förklara för mig exakt vad som var så hemskt i KJKs kommentar, var det:

  A) Att han har en åsikt över hur kvinnor bör se ut?
  B) Att han uttrycker den åsikten i ett naivt försök att hjälpa anorektiker?
  C) Att han extrapolerar åsikten till att gälla ”de flesta män”?
  D) Att han genom att uttrycka sin åsikt ökar pressen på kvinnor?

  D) är egentligen ingående i A) och B). Men jag är ärligt nyfiken, för jag förstår inte upprördheten. Vad är problemet? Vilken av ovanstående ska män låta bli? Eller finns det fler anledningar som jag inte ser?

 11. @Siiri:

  Fick ont i magen av att läsa så surrealistiska diskussioner.

  Jag med. Detta är första gången jag öht kunnat ta till orda och jag har sett diskussionen sen den startade.

  Det är f*n pinsamt som kvinna, tycker jag, att se hur dessa ”stackars förtryckta” anser sig ha rätt att vråla ”håll käften!” åt män till höger och vänster när dessa uttrycker sig på ett sätt där det är uppenbart att de försöker hjälpa och göra något bra och har ett gott hjärta.

  Påstår kvinnor att mansrollen leder till våldtäkter eller har hallucinationer om en ”våldtäktskultur” eller andra fullständiga galenskaper och män protesterar, så ska de hålla käft, för kvinnor vet minsann.
  Försöker män få stopp på misandri för att den skadar unga män så ska de hålla käft och kolla privilegier man aldrig specificerar och avfärdas som ”kränkta”.
  Försöker de ge sin åsikt (en åsikt jag dessutom helt delar med Dolf pga min erfarenhet av hur det var att vara tidig i puberteten och typ som över en natt plötsligt ha en främlings figur när alla klasskamrater fortfarande var barn-formade. Jag ska se om jag kan skriva ett inlägg framöver och förklara vad, varför och hur jag tänker att det Dolf och KJK skriver är den minst dåliga vägen) om vår tids allvarligaste kvinnofråga … då ska de också hålla käften.

  Underordningen är uppenbar, när ”de förtryckta” tror sig ha rätt att diktera hela debatten och bestämmer vad ”förtryckarna” ska eller inte ska säga och hur det ska sägas.

  Pinsamt, bara så pinsamt.

 12. Man ska nog inte vänta sig att det klustret patologiska offerkoftor ska mäkta att begripa vanlig logik och saklighet.

 13. Eftersom det är kvinnor som skapar en massa sjuka kroppsideal, fattar jag inte varför man hallucinerar om patriarkala strukturer?
  Det är gammal hederlig kärringmobbning det handlar om, fast i större skala.

 14. Det här behöver nog en förklaring. Tjejer svälter, sminkar, rakar osv för att uppnå ett typiskt kvinnligt ideal för hur en kvinna ska se ut. Nu påpekade en man att män i gemen inte delar det idealet utan gärna ser kurviga kvinnor som förändrat sitt naturliga utseende så lite som möjligt, är inte det just att hjälpa de här tjejerna? Visst kommet de flesta fortfarande att försöka impa på andra kvinnor med frisyrer, smink och kläder som nästan ingen man ens märket, men vissa kanske finner städ i det.

 15. @MJ:

  Det här behöver nog en förklaring. Tjejer svälter, sminkar, rakar osv för att uppnå ett typiskt kvinnligt ideal för hur en kvinna ska se ut. Nu påpekade en man att män i gemen inte delar det idealet utan gärna ser kurviga kvinnor som förändrat sitt naturliga utseende så lite som möjligt, är inte det just att hjälpa de här tjejerna?

  Det är inte så enkelt …

  Om du kollar en av kommentarerna där, så var där en kvinna som led av att hon var okurvig. Jag led av kurvighet och kände mig stor som en elefant trots att jag hade normal vikt. Jag ville vara som flickan M i klassen, den tanigaste av de alla. För man vill liksom vara ”lika” och man hittar/ser det där som är så mycket olikt en själv som möjligt typ …. Jag skulle äta var tredje dag bestämde jag mig för och det blev ett attans rabalder för det, av naturliga skäl.

  Så det är ett svårt dilemma, för de har en poäng i att oavsett ideal så kommer situationen vara densamma. Charlotte har också en poäng i att man inte svälter sig själv för er män.

  En tråkig konsekvens av nätet är att kvinnorummet, där hetsen skapas, blivit oändligt stor och vi har en pengakåt marknad som hägrar för att de vet att kvinnor har sin akilleshäl där.

  Som jag ser det så antingen lämnar vi flickorna ensamma i marknaden och kvinnorummets grymma klor, för den pressen kommer inte förändras till det bättre, det är bara en naiv önskedröm. Eller så visar vi en annan sida (männens) för att ge mångfald liksom, en röst som kanske kan hjälpa några flickor. Då jag vet vad männens röster innehåller (dels spridningen, det finns tom dajtingsajter för kraftigt överviktiga. Det finns verkligen alla smaker. Dels att den man faller för blir vacker och slutligen att män inte ställer upp en kravlista bara för de har vissa preferenser … men även att män ofta tycker det är attraktivt med ”starka kvinnor” som visar agency, personlighet och utstrålning) så tycker jag det kan vara värt ett försök.

  När man reagerar med att sparka bakut, när tjejers psykiska ohälsa tredubblats sen 1985, istället för att lyssna på hur man tänker. Då tar man fan inget ansvar för ungarna, för helt uppenbart är att det vi har hittills inte fungerar. Och feministernas ständiga hojtande om ”objektifiering” förstärker budskapet till flickor att de måste leva upp till idealbildens … och att de skyller på männen (manliga blicken, patriarkatet) som kräver det av dem … och marknaden gnuggar sina händer.

  Man måste sansat kunna prata om problemet utan att budskapet förvrängs av dessa individer och man svarar med ett ”Håll käften!”.

 16. Pingback: Håll käft gubbjävel! - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 17. Hela feminismen bygger på ett antal högljudda kvinnors egen brist på eget självförtroende och avundsjuka gentemot främst andra kvinnor.

  Avundsjuka verkar för övrigt vara något som karaktäriserar allt för många kvinnor. Det skvallras och jämförs så snart två kvinnor träffar varandra. Med falska leenden bedyrar de varandra sin vänskap samtidigt som de pratar skit om andra kvinnor och så snart de lämnar varandra är vändkapen som bortblåst. Då är det nästa kvinna de träffar som de falskt uppvisar sin vänskap med samtidigt som det skvallras och prats skit om den förra kvinnan.

  Men om en man skulle påpeka något och inte bara smeka deras ego så står de enade mot honom. Sanning och ärlighet har aldrig varit ett utpräglat kvinnligt drag. Inte förrän kvinnor börjar bli sanna mot sig själva och slutar vara avundsjuka kan de börja känna sig jämställda.

 18. @MJ: Kort sagt är det ett kvinnligt ideal att kvinnor ska vara spinkiga och ätstörda. Det är andra kvinnor som har den preferensen om kvinnor, inte män.

 19. Jag tycker inte man ska be män hålla käften… Men jag förstår deras poäng i att män kanske inte borde komma med sina preferenser i tid och otid? De tog ju upp exemplet med anorexia, och man hjälps ju inte av att höra att det man håller på med ser fult ut.

  Sen uppskattar jag inte Dolfs känga här från Genusdebatten. Jag tycker inte det är platsen för att säga fuck you till andra bloggare. Måste bara ha det sagt.

  Peace & Love.

 20. @Mariel: Klart att det hjälper att säga åt ätstörda kvinnor att det de gör ser fult ut. Hur ska de annars förstå att det de gör inte är varesig attraktivt eller hälsosamt? Det sista man ska göra är att bekräfta deras sjuka självbild! Klarar inte kvinnor av en rak och ärlig dialog? Hur ska man annars bryta kvinnors destruktiva beteenden?

 21. Läste på hon Charlottes blog. Får intrycket av att hon är ännu en av alla dessa bortskämda små prinadonnor som aldrig tagit något ansvar själv och som skyller alla sina bekymmer på utomstående (män). Verkar dessutom vara psykiskt instabil. Ena minuten len i munnen och resonabel, nästa minut rabiat och hatisk. Tycker synd om hennes man och barn.

  Tilläggskommentar: Den här typen av kommentarer är inte OK på GD. Överstrukning och kommentar av: Mariel 2013-11-19

 22. Ja en rabiat feminist känner man igen på att om hon läser vad en man skriver ser hon bara könet inte vad han skriver.

 23. @Johan: ”Att man blir så totalt skogstokig över att någon uttrycker sin åsikt och försöker (måhända naivt) hjälpa människor som lider av en svår sjukdom är för mig obegripligt.”

  Mitt intryck av KJK:s inlägg är inte att det (i första hand) är avsett att försöka hjälpa kvinnor med ätstörningar. Syftet var väl snarare att påpeka att det inte är männens fel att kvinnor har ett ideal (och ett homosocialt tryck) som kan leda till ätstörningar.

  @Ninni: ”Jag ville vara som flickan M i klassen, den tanigaste av de alla.”

  Men fanns det något som helst (reellt) *manligt* tryck som gjorde att du ville vara som M? Jag är rätt övertygad om att killarna i klassen, om de nått det stadium där flickor alls är intressanta, mycket hellre ville se på dina kurvor än på taniga M. Jag minns själv från mellanstadiet att vi grabbar förstulet sneglade på de flickor som börjat få kvinnliga former, medan de med barnfigurer inte var ”intressanta” (ur det spirande sexuella perspektivet). Och det är ju det som är KJK:s poäng: kvinnors kvinnoideal kommer från kvinnorna själva, inte från män.

  @Mariel: Jag tvivlar starkt på att KJK menade att tvinga sina preferenser på någon. Hans olycksaliga utvikelse om den kvinnliga idealfiguren ur mansögon var ju till för att visa just att de flesta män inte ”kräver”, eller ens föredrar, trådsmala kvinnor och att det därför är oschysst att påstå att det är männens ideal som får kvinnor att svälta sig. Tyvärr valde många att tolka det som ett påhopp på tjejer med ätstörningar. Jag kan förstå det, till viss del, eftersom det är en grupp som är oerhört känslig för kommentarer om utseende. Men jag är övertygad om att det är en feltolkning.

  Likaså missuppfattade man ju Dolfs kommentar, om att han uttrycker sina preferenser till kvinnor som faktiskt uppfyller dessa preferenser, men tror att de behöver vara smalare för att bli åtrådda. Det vändes till att han går omkring och oombett pådyvlar sina preferenser på alla och envar.

 24. @Janne: För att det inte är vad som hjälper. Kontakta en hjälpklinik och hör vad de brukar säga. Det brukar inte vara att det de gör ser Fult ut.

 25. @Janne: ”Klart att det hjälper att säga åt ätstörda kvinnor att det de gör ser fult ut. Hur ska de annars förstå att det de gör inte är varesig attraktivt eller hälsosamt?”

  Jag har inga personliga erfarenheter av ätstörningar, men av det jag läst, hört och sett om ämnen tror jag du har fel här. En människa med ätstörningar är psykologiskt besatt av sitt utseende och oerhört känslig för alla kommentarer om det. Även en uppskattande kommentar kan mötas med misstänksamhet, då hon själv aldrig blir nöjd med sin kropp och därmed inte heller kan föreställa sig att någon annan tycker om den.

  Det hjälper inte heller att säga till en tjej med anorexi att hon är för smal. När hon ser sig i spegeln ser hon en knubbig flicka, även om hon i verkligheten ser ut som en koncentrationslägerfånge. Det är något i hjärnan som förvränger synintrycken, så hon *tror* att hon är tjock.

  Dessa sjukdomar är fruktansvärda och leder tyvärr inte sällan till döden på grund av svält och undernäring. Det hjälper inte att tala om för den som är sjuk att hon inte ser bra ut.

 26. @Tommy: Grejen är att många kvinnor är trötta på att män ska säga någa preferenser över huvud taget. Mitt i en utseendehetsperiod är preferenser (oavsett vilka) inte så välkommet!

  Jag själv står pall och har inga problem med om nån säger sina preferenser, jag tar det antingen som en komplimang (om det är riktat mot mig) eller så bryr jag mig inte (om det är kritik). Har däremot svårare om den jag e kär i har andra preferenser än vad jag kan leverera…

  Hur som helst..

  Många kvinnor vill som sagt inte höra preferenserna ALLS! Och det är därför man blir sur på sånna där artiklar och på Dolfs kommentarer.

 27. @Janne:

  ”Hela feminismen bygger på ett antal högljudda kvinnors egen brist på eget självförtroende och avundsjuka gentemot främst andra kvinnor.”

  Jag tycker detta är en bra summering av förklaringen till varför vissa personlighetstyper blir dominerande inom feminismens. I denna gamla debatt/intervju mellan Esther Vilar och Alice Schwarzer är det sååå tydligt att feministen, Schwarzer, är en burdus och dominant mobbare som förkroppsligar alla de negativa egenskaper som av feminister brukar tillskrivas män. Inte speciellt intelligent verkar hon heller. Och detta är Tysklands förmodligen mest framstående feminist än idag.

 28. ”Många kvinnor vill som sagt inte höra preferenserna ALLS! Och det är därför man blir sur på sånna där artiklar och på Dolfs kommentarer.”

  För att de a) inte vill att män ska ha några preferenser eller för att b) de redan vet vad män har för preferenser eller c) de är ointresserade av att behaga män i allmänhet eller en man i synnerhet?

  Alternativ b är i alla fall fel. De flesta kvinnor som blir arga och upprörda har dålig koll på mäns preferenser. Möjligen hör de till grupp c, men i så fall sitter det ointresset inte särskilt djupt. Alternativ a är också knepigt då de flesta kvinnor faktiskt har preferenser, vad gäller män, och det bara blir ett lotteri att få dessa preferenser uppfyllda om män inte har några preferenser.

  Troligen är det så att dessa kvinnor vill att män inte ska uttrycka några preferenser men att de män som uppfyller deras preferenser inte ska ha eller uttrycka några preferenser men ändå välja dem och ingen annan, trots att männen inte har några preferenser.

  You can’t make this shit up!

  Steve Sailer’s Law of Female Journalism: ”The most heartfelt articles by female journalists tend to be demands that social values be overturned in order that, Come the Revolution, the journalist herself will be considered hotter-looking.”

 29. @Tommy: Ok, så KJK ville påpeka att det inte är mäns fel att det finns anorektiker? Är det därför de blir så arga? Är det inte tillåtet att försvara sig mot grova anklagelser?

  Om jag tolkar skrivelsen med de mest negativa glasögon jag kan uppbringa så kan jag tolka den som att han tycker anorektiker är fula? Jag skulle tro att nästan samtliga män delar den åsikten. Men de kanske menar att man inte ska säga det, eftersom det gör situationen ännu värre? Alltså, KJKs kommentar gör att anorektiker mår sämre och han ”borde därför bli avrättad”.

  Eller med andra ord, om en feminist säger att anorexia är mäns fel så får vi inte försvara oss utan förväntas tiga och tacksamt ta emot.

 30. Man ska komma ihåg att anorexi är en psykisksjukdom den fanns även förr när kvinnoidealet var att vara mullig när man lider av svår ångest så känns det som om man tappat kontrollen över sitt liv att då ta kontroll över matintaget blir då ett sätt att känna att man åtminstone har kontroll över det.
  Att då som feminister tala om patriarkala strukturer gör att man istället för att hjälpa stjälper eftersom man inte kommer till roten med problemet vilken kan vara olika individuella problem vad feminister ofta glömmer är att även män drabbas av anorexi och som vi alla vet så finns det inget manligt ideal att vara en mager man utan muskler ändå drabbas även dom.

 31. @Mariel: ”Många kvinnor vill som sagt inte höra preferenserna ALLS!”

  Det kan jag förstå, men ibland behöver man faktiskt få höra även saker man inte vill höra. Det är dessutom *stor* skillnad på att oombett få ”du är för smal/tjock” kastat i ansiktet på sig och att få *svaret* ”du är perfekt som du är” på *frågan* ”tycker du att jag behöver banta?” (som Dolf beskrev).

  Den enkla lösningen kan förstås tyckas vara det som Charlotte m.fl. (och faktiskt även du, Mariel, i din kommentar ovan) uttrycker: att män ska hålla käft. Och visst, det löser problemet med att kvinnor utsätts för oönskade manliga preferenser. Men det löser inte på något sätt problemen med kvinnlig utseendefixering, vikthysteri eller ätstörningar.

  Dessutom finns det en annan vinkel på det: feminister kommer att fortsätta att hävda att det är männen som sätter upp de ouppnåeliga kvinnoidealen som leder till sjukdomar och elände för kvinnorna. Varför ska inte män få försvara sig?

  Vi får alltså inte yttra oss, utan ska ”tiga och ta skit” när vi beskylls för att orsaka ätstörningar hos kvinnor?

 32. @Johan: ”Ok, så KJK ville påpeka att det inte är mäns fel att det finns anorektiker? Är det därför de blir så arga? Är det inte tillåtet att försvara sig mot grova anklagelser?”

  Det är i alla fall så jag tolkar det, men jag kan naturligtvis ha fel.

  @Johan: ”Eller med andra ord, om en feminist säger att anorexia är mäns fel så får vi inte försvara oss utan förväntas tiga och tacksamt ta emot.”

  Ja, så verkar det vara. Även Mariel verkar ju vara inne på det spåret, om jag uppfattar henne rätt. Men det får hon själv klargöra; jag vill inte lägga ord i hennes mun.

  Same old, same old: take it like a Man!

 33. @Mariel: Det var nog något av det dummaste jag hört i hela mitt liv. Om det finns kvinnor som inte klarar av att höra vad män tycker och tänker så rekommenderar jag dem att söka hjälp på psyket. Klarar man inte av att föra en rak och ärlig dialog med andra människor så är det inte alla andra som ska anpassa sig till dem, utan dem som ska söka vård och bli frisk. Skaffa sig lite självförtroende och självdistans. Sluta vara avundsjuk och ytlig. Växa upp och börja ta eget ansvar. Är det inte dags att sluta se kvinnor som små ömtåliga barn som inte klarar av att ta eget ansvar?

 34. @Tommy: Ja ibland kan man få höra saker man inte vill höra – men VARFÖR skulle nån vilja säga nått om man vet på förhand att det inte uppskattas? Om alltfler kvinnor börjar berätta att de inte vill ha fokus på kropparna, kan man inte ta till sig det alls lr?

  Ja det är klart det är skillnad på de sakerna.

  Men det var inte bara det han sa utan även ”Varför är det så kontroversiellt att säga att män generellt föredrar kurviga kvinnor när det handlar om skönhetsideal?”

  Och jag vet inte om han förstod svaret på den frågan bara.

  Om du läser min kommentar igen så ser du att jag inte uttryckt någon lösning eller sagt att män ska hålla käften. Däremot förstår jag vad dom försöker förmedla.

  Jag håller med om att det inte löser problemet med utseendefixeringen.

  Det är klart att ni får försvara er mot _det_ när det faktiskt sägs. men nu sa faktiskt INTE charlotte det! Att det är männen som är skyldiga alltså. Så det behövdes inte försvaras något på hennes blogg. Hon skriver dessutom ” Sjukt är också att män som Karlsson lever i villfarelsen att allt som kvinnor gör är för att män ska tända på dem.” vilket jag tycker visar på att det faktiskt INTE beror på att kvinnor vill tillfredsställa män utan att problemet ligger någon annanstans!

 35. Grundproblemet är att ordet ’patriarkat’ eller ’patriarkala strukturer’ så ofta används i de här sammanhangen. Charlotte gjorde det själv i ett blogginlägg den 19 april, även om hon inte gjort det den senaste veckan.

  Vad män som KJK och Dolf då försöker säga, är att mäns preferenser inte har med saken att göra, utan att skönhetsidealen skapas av kvinnors inbördes statustävling. Och då har hela debatten övergått till att skjuta budbäraren.

 36. @lavazza1891: För att d) De vill inte ha fokus på utseende alls, oberoende vem det kommer ifrån. Det riktas kritik mot kvinnor också och hur mkt kvinnor kommenterar andra kvinnors utseende.
  För att utseendefixeringen måste minska.

  @Tommy: Nej jag tycker inte anorexia är mäns fel…….

  @Janne: Med den motiveringen så kan man ju säga vad som helst? Det låter fruktansvärt empatilöst.

  Jag tycker inte det låter helt orimligt att många kvinnor är trötta på att fokus ligger på deras utseende (när de faktiskt har en personlighet också, och kan prestera bra saker).

  Om män säger att de e trötta på att bli betraktade som förbrukningsvara – och så säger man att män får väl tåla lite? Det hade ju inte heller varit empatiskt.

 37. @Bashflak: Jo jag förstår det.

  Men nu i det senaste inlägget så nämnde ju hon ju inte patriarkat.

  Och hon skyllde inte på män.

  Hon reagerade på att när det talades om detta problem och anorexia, så dök det upp en preferens! Och dolf slängde in detsamma. Hon, och många andra där, skrev att de ville hålla preferenserna borta helt.

  Och ändå tolkar en del det som att det skickas anklagelser mot just männen? Har dom/ ni ( ? ) frågat dom om vad de anser om kvinnor som sänder ut tydliga preferenser i stil med ” kvinnor ska vara kurviga och får inte vara för smala eller för tjocka ” ?

 38. @Mariel:

  Om kvinnor inte trivs med fokus på utseendet är det väl bara att sluta tävla mot andra kvinnor i skönhet? Problem solved! Det får inga allvarliga konsekvenser för en kvinna att hoppa av skönhetstävlingen, män kommer att älska henne ändå.

 39. @Bashflak: Jag vet inte om det är fullt så enkelt.

  Jo visst e det enkelt att tex. sluta sminka sig…

  Men det är en utseendefixerad värld där utseende spelar roll.

  Din fru kanske e fantastiskt vacker utan smink, men väldigt många sminkar sig för att ha en chans att vara med i The Game.

  Nu för tiden är ju alla så vackra, och det kan faktiskt göra att man får sämre odds å hitta en kille om man inte sminkar sig alls. Killar bryr sig faktiskt om utseende, har jag märkt!

  Och det baserar jag inte på en liten kompiskrets, utan på mitt livs erfarenhet ; ) Du skulle bara höra tonårskillar speciellt… Tjejen de hittar SKA vara snygg! Och tjejerna de väljer? De snyggaste.

  Pratade vi inte om de här med neoteni lr vad de heter? Uppenbarligen dras ju killar till det. Varför säger du att det sen inte spelar ngn roll? Smink ökar ju de dära.

 40. @Mariel:

  När man i sammanhanget vill påpeka att idealen inte beror på mäns preferenser, hör det väl till att även upplysa om vilka mäns preferenser faktiskt ÄR? Och att mäns tolerans för avvikelser från preferensen är väldigt vid, eftersom det är kvinnan som har den sexuella makten. En genomsnittlig man som tror han kan ställa snäva skönhetskrav på en kvinna, kommer att förbli ungkarl.

 41. @Janne: ”Om det finns kvinnor som inte klarar av att höra vad män tycker och tänker så rekommenderar jag dem att söka hjälp på psyket.”

  Ätstörningar *är* en psykiskt betingad sjukdom! Det finns en stor diskrepans mellan patientens självuppfattning och hennes reella utseende, som inte har med det rationella tänkandet att göra. Du kan skrika dig blå att hon är mager, hon ser ändå en tjockis i spegeln. Du kan hävda att män inte föredrar kvinnor med en kropp som hennes, men det gör henne bara ännu olyckligare, det gör henne inte frisk.

  @Mariel: ”men VARFÖR skulle nån vilja säga nått om man vet på förhand att det inte uppskattas?”

  I det här fallet för att den som kommer med uttalandet är trött på att beskyllas för något han inte är skyldig till (att ha ett anorektiskt kvinnoideal) och därför vill komma med korrekta fakta.

  Som jag sa, jag tycker definitivt inte att en man oombedd ska komma med kommentarer om en kvinnas utseende. Särskilt inte negativa sådana.

  Sen tycker jag det är skillnad på att uttala sig i generella termer, som K-J Karlsson gjorde, och att komma med personliga kommentarer om en individ. Alltså: att säga att ”män generellt föredrar kurviga kvinnor när det handlar om skönhetsideal” borde vara okej, eftersom det syftar till att få bort vanföreställningen om att alla män vill ha så smala kvinnor som möjligt.

  Däremot skulle det inte vara okej om jag utan vidare skulle börja kommentera ditt utseende om vi skulle träffas AFK. Jag har inte ens kommenterat de bilder på dig själv du lagt ut här på bloggen, eftersom du inte *uttryckligen* sagt att du vill ha sådana kommentarer. Vill du veta vad jag tycker om ditt utseende är det bara att fråga, men jag tänker inte pådyvla dig mina åsikter oombedd.

 42. @Mariel: Jag förstår inte? Du tycker alltså också att KJK kunde ha haft vett att hålla käften? Anser du att bemötandet han fick efter sin krönika är förståeligt?

  Charlotte anser utan tvekan att anorexia åtminstone delvis är ”patriarkatets” fel. Hur tycker du att jag ska försvara mig mot en sådan anklagelse? Ska jag bara tiga?

  Måhända är kvinnor trötta på att fokus ligger på deras utseende, men det kan vi inte göra någonting åt. För män ÄR utseende viktigt. Vi kan inte förneka det, lika lite som vi kan förneka heterosexualitet (Givet att vi är heterosexuella). Vi kan förstås hålla tyst om det, men det gör vi i så fall för att vara snälla med kvinnor, inte för att det är något vi hade föredragit.

  Att hålla tyst om det skulle därför vara ytterligare ett exempel på hur män anpassar sitt beteende för att vara kvinnor till lags. När kan vi räkna med att Charlotte gör det motsatta?

  Ditt exempel längst ner är inte ekvivalent, du säger:

  ”Om män säger att de e trötta på att bli betraktade som förbrukningsvara – och så säger man att män får väl tåla lite? Det hade ju inte heller varit empatiskt.”

  Jag antar att du här påstår att det ligger i en mansroll att ses som förbrukningsvara och att det vore otrevligt att påtala detta specifikt. Det KJK sa var att påtala att män INTE anser att kvinnor uppfyller sina ideal genom att svälta sig till döds. En bättre jämförelse hade varit om vissa män ansåg att det ingick i deras mansroll att springa genom minfält och om en kvinna då sa att det vore bättre om de tvättade bilen, renoverade huset och drog in pengar till familjen. En sådan kvinna skulle inte mötas av det tvättäkta hat KJK mottog.

  Såvitt jag kan bedöma menade KJK väl. Generositetsprincipen säger då att man ska ge fan i att misstolka. Men då vinner man väl inga twitterkrig och lyckas inte elda på kriget lika bra? Om det blir allmänt etablerat i den kvinnliga homosociala gemenskapen att män hatar benrangel tror åtminstone jag att mängden anorexifall skulle minska även om det inte nödvändigtvis skulle hjälpa de redan drabbade.

 43. @Mariel:

  Ja, det är faktiskt så enkelt. Eller det är åtminstone där det måste börja. Trivs du inte med att delta i tävlingen, så hoppa av den. Det är mycket lättare att ta tag i sitt eget liv än att lyckas övertala miljontals andra människor att sluta tävla.

 44. @Mariel: Om inte utssendet ska spela någon roll, varför slutar du inte bara att sminka dig och väljer du en av de där fula opopulära killarna som aldrig fått så mycket som ett leende av tjejerna tidigare. Eller är det bara kvinnor som ska få fortsätta bedöma och ha preferenser om det andra könet?

 45. Låt oss vända på steken.

  Motsvarigheten till utseendehetsen bland kvinnor är ”prestationshetsen” bland män. Inom det kvinnliga kollektivet tenderar man att gå till extremer när det gäller utseende, dvs. bortom vad som är attraktivt för män. Det här förekommer också på motsvarande sätt hos män, dvs. det existerar en prestationshets som kan ta sig bisarra uttryck, antingen i form av karriärsatsningar eller fysiska prestationer (t.ex. åka skidor ner för Mt Everest). Om nu en kvinna säger i allmänna ordalag att män duger bra utan att göra dessa extremprestationer, så kräver män då att hon ”bara ska hålla käften” eller rentav ”bli avrättad”?

 46. @Mariel: De väljer inte alls ”de snyggaste” tjejerna. Vad händer i så fall med de, säg 80% av tjejer som inte är ”de snyggaste”? Är det ingen som väljer dem?

  Du skrev i ett inlägg att du hade 240 meddelanden i din mailbox från män som ville träffas och lära känna dig. Betyder det att du tillhör ”de snyggaste” tjejerna och att män därför väljer dig? Eller betyder det att de väljer dig trots att du inte tillhör ”de snyggaste”? Eller betyder det att du trots 240 mail inte anser att män väljer dig?

 47. @Tommy: Ja, varför lägger kvinnor så ofta upp plutmunnsbilder på sig själva. Är det för att andra kvinnor ska bedöma dem? Män har aldrig bett dem göra det.

  Man måste ju vara ganska psyksjuk om man först lägger upp en massa bilder på sig själv och sen säger att man inte vill bli bedömd av andra.

 48. Så jag tänker så här, jag kan godta att män inte ska yttra sig under EN förutsättning.

  Då är det inte heller vårat problem och har inte ett skit med oss att göra, det är inte ok att påstå något annat någonsin.
  Med detta resonemang så följer ju självklart att kvinnor har ingen som helst att yttra sig när något är ett ”mansproblem”

  Deal?

 49. @Daniel: Med tanke på att hela feminismen bygger på att uttala sig om män, hur män är och hur mön borde vara misstänker jag att det aldrig kommer att ske att kvinnor slutar yttra sig om ”mansproblem”.

  Konstigt att inte hon Charlotte går i förväg och aldrig yttrar sig om män? Men så verkar hon ju va psykiskt instabil och oärlig också.

  Tilläggskommentar: Den här typen av kommentarer är inte OK på GD. Var vänlig sluta prata nedlåtande om andra personers psykiska hälsa. Kommentar och överstrukning gjord av Mariel: 2013-11-19

 50. Sanna Raymans artikel gav exempel på en hel del kommentarer som skulle kallats för näthat om de riktats mot en kvinna. Dom skulle ha passat in i det där avsnittet av Uppdrag Granskning där kända kvinnor satt och läste upp mejl och kommentarer som skrivits om dom på nätet. Antar att Uppdrag Granskning inte kommer låta KJK få läsa upp vad kvinnor sagt om honom eller dom mejl han fått i brevlådan de sista dagarna……

 51. @Torbjörn: Fast i ärlighetens namn är det inte ”kvinnor” som sagt de där sakerna till KJK, det är feminister. Vi får inte glömma att det finns en stor skillnad mellan dessa båda grupper, även om feministerna skulle önska att vi glömde det.

 52. @Mariel:

  Många kvinnor vill som sagt inte höra preferenserna ALLS! Och det är därför man blir sur på sånna där artiklar och på Dolfs kommentarer.

  Det som blir intressant ur jämställdhetssynpunkt är i så fall om det är så att män faktiskt brukar delge kvinnor sina preferenser mer än omvänt.

  I vissa specifika jämförelser, som t.ex. kvinnors utseende vs mäns utseende, är det uppenbart så, men den jämförelsen är falsk. Utseende är för kvinnor en tydlig maktfaktor, mer lik karriärstatus för en man. Och när det gäller hur män skall bete sig på arbetsplatsen, hur mycket utrymme man skall skapa för kvinnor, osv, där haglar åsikterna tätt.

  Rent allmänt har jag en tydlig känsla av att kvinnor säger till män hur de skall bete sig mycket mer än tvärtom.

  Då kan man fråga sig: varför säger inte män ifrån mer?

 53. ”För att d) De vill inte ha fokus på utseende alls, oberoende vem det kommer ifrån. Det riktas kritik mot kvinnor också och hur mkt kvinnor kommenterar andra kvinnors utseende.
  För att utseendefixeringen måste minska.”

  Och hur vill de att de män som uppfyller deras preferenser ska välja dem framför andra kvinnor?

  Antingen har man ett lotteri eller så anses något bättre än något annat, vilket vissa av dem som inte har det eller som har det men är rädda att förlora det kommer att uppleva som problematiskt.

  Eller så kan kvinnor sluta ha preferenser vad gäller män och varje form av intresse från någon man blir ett plus.

  Eller så kan kvinnor sluta intressera sig för män. Eller nå’t.

  Hur som helst dyker det så småningom upp gränser för hur mycket omgivningen kan hjälpa dig (alltså inte du, utan den som resonerar så) så att du inte ska behöva lära dig att hantera verkligheten på ett vuxet och realistiskt sätt.

 54. @Mariel:
  ”Din fru kanske e fantastiskt vacker utan smink, men väldigt många sminkar sig för att ha en chans att vara med i The Game.”
  Kvinner er med i ”the game”, smink eller ei,men du tenker kanhende på jakten på bare de mest attraktive menn? Til og med ganske overvektige mindre pene kvinner har enklere for å møte en partner enn menn flest. Snakker vi om kun for sex er oddsen skyhøyt over tilsvarende for menn flest, for ikke å snakke om mindre attraktive menn som kanskje får sex en sjelden gang bare.

  ”Nu för tiden är ju alla så vackra, och det kan faktiskt göra att man får sämre odds å hitta en kille om man inte sminkar sig alls. Killar bryr sig faktiskt om utseende, har jag märkt!”
  Ja, dårligere odds for å få de absolut mest attraktive menn kanskje. Men så må dere kvinner også ta ansvar for hva slags menn dere faktisk ønsker, vil dere ha menn som er opptatt mest av en kvinnes ytre skjønnhet, så er det ett valg å sminke seg deretter.

  ”… Tjejen de hittar SKA vara snygg! Och tjejerna de väljer? De snyggaste.”

  At menn sier at kvinnen SKA vara snygg kan være deres ønskedrøm, men i realiteten aksepterer menn flest den kvinne de faktisk får, det er kun de mest attraktive menn som kan vrake og velge. Det er også bare den lille andel av oss menn som ”väljer”, i øvrigt er det kvinnen som har makten til å velge.

 55. @Johan: Sant. Fast på samma sätt vet inte UG om det verkligen var män som skrev de kommentarer och mejl som kändiskvinnorna läste upp. Kunde lika gärna varit kvinnor eller tom de själva.

 56. Mäns generella preferenser är ”fertility cues”. Vill verkligen unga kvinnor att män ska föredra äldre kvinnor, så att en kvinna som vill börja skaffa barn tidigt inte ska ha den möjligheten? Eller är det så att kvinnor vill att män ska föredra unga kvinnor när de själva är unga och äldre kvinnor när de själva är äldre. Beroende på var kvinnan är i sitt liv just då så ska de mest attraktiva männen (eller åtminstone de flesta män) föredra just det?

  Finns det någon rationell kvinna som kan förklara dessa kvinnor för mig?

 57. @Mariel:

  Och det baserar jag inte på en liten kompiskrets, utan på mitt livs erfarenhet ; ) Du skulle bara höra tonårskillar speciellt… Tjejen de hittar SKA vara snygg! Och tjejerna de väljer? De snyggaste.

  Pratade vi inte om de här med neoteni lr vad de heter? Uppenbarligen dras ju killar till det. Varför säger du att det sen inte spelar ngn roll? Smink ökar ju de dära.

  Frågan är förstås komplex. Helt klart är det så att de flesta män är svaga för vackra kvinnor.

  Se t.ex. Cameron Russell’s TED talk, när hon beskriver hur mycket gratis hon får på grund av sitt utseende. Hon berättar hur hon och vänninan kommit undan böter för rödljuskörning genom att bara le snällt mot polisen, och jämför med hur unga svarta och latinomän i New York garanterat kommer stoppas av polisen, vare sig de gjort något eller inte.

  Det hon tar upp är just alla privilegier som utseende ger kvinnor, och hon kommenterar också ”and that’s what we don’t want to talk about”. De flesta män, med handen på hjärtat, är helt på det klara med detta, eftersom de ser det varje dag, och har en helt annan verklighet att jämföra med.

  Eftersom vi inte talar om det öppet, riskerar det att yttra sig på konstiga sätt. Jag försöker tala med min dotter om det, i förhoppningen om att hon skall förstå varför det är så lockande för tjejer att försöka maximera sitt utseende.

 58. Rick: Prestationshetsen är bra för den grupp männen ingår i eftersom den leder till att denna grupp lyckas bättre än andra grupper. Utseendehets bland kvinnor leder också till positiva resultat genom att kvinnor skaffar barn tidigt när de är mest fertila och har möjligheten att skaffa många barn, för att de startat tidigt.

  En grupp där männen inte utsätts för någon prestationshets och kvinnor ingen utseendehets kommer att få svårt med välstånd och säkerhet, och/eller kommer att dö ut snabbare än konkurrerande grupper pga bristande barnafödande.

 59. Intressant diskussion. Det hjälper inte att komma med välgrundade lösningar och logiskt korrekta slutsatser, om det inte är vad som efterfrågas. Jag gör ibland samma fel när jag pratar med min fru, när hon egentligen bara vill att jag visar medkänsla. Jo, det händer också att jag i de lägena får skit för att jag löser problemet…

 60. @Ulf T: Ja det är de jag menar, det finns ngt att vinna på att försöka maximera sitt utseende.

  Menade inte att fula tjejer inte kommer någonstans. Men att man VILL sträva efter att se bra ut.

 61. Desperaton: Typ så här?

  ”Almost every night of the week we get a group of ladies like this who get a little bit disruptive and rowdy, but who are basically harmless, for the most part,” bartender Mike Kuhn said. ”If I get complaints about them being noisy or obnoxious, I’ll ask them nicely to settle down.”

  ”But I try not to be too hard on them, considering all the stress they’ve been through lately,” Kuhn added. ”Sounds like it’s been really crazy at work. And when you’re busy trying to balance a career and a hectic social life, it must be difficult to find time for yourself.”

 62. @Runar: Ja håller med om det du skrev, jag kunde ha specifiserat bättre.

  Men jag menar att dom allra flesta vill se så bra ut som möjligt så att man får en så snygg kille som möjligt, eller åtminstone så att man kan välja och vraka mer.

 63. Din åsikt Dolf, som delas av 90% av alla män, att kvinnor duger som de är utan några bantningskurer, faller inte i god jord hos dessa bidragstagande feministiska bloggerskor eftersom dessa feminister är parasiter som lever på att kvinnor förtrycks av patriarkatet. Det är bilden av patriarkatet som ger dessa bloggerskor möjligheten att göra sig ett namn och bli kända, vilket är dessa bloggerskors största syfte med sitt bloggande.
  Du Dolf hotar dessa feminister genom att du ifrågasätter deras tolkningsföreträde i frågor som de själva utnyttjar för att profilera sin egen person med svaga, utsatta kvinnor som maskopi!
  Att vägra ta debatten som vissa av dessa parasiter gör, handlar om att ”vägra bli ifrågasatt” och orsaken till det är att skydda sig själv och sin egen position eftersom dessa feminister anser att de själva är betydelsefullare än den fråga som de påstår sig kämpa för!
  Det finns ingen debatt att ta på dessa bloggerskors sidor eftersom det du och andra vill debattera med bloggägerskan eller den feministiska journalisten är oväsentligt för dem då det är offerbilden som är deras levebröd.

 64. @Janne: ”Ja, varför lägger kvinnor så ofta upp plutmunnsbilder på sig själva. Är det för att andra kvinnor ska bedöma dem? Män har aldrig bett dem göra det.

  Man måste ju vara ganska psyksjuk om man först lägger upp en massa bilder på sig själv och sen säger att man inte vill bli bedömd av andra.”

  Det är ju en väsentlig skillnad mellan plutmunnsbilder och ätstörningar.

  Jag håller dock med om att det är skenheligt (men inte psyksjukt) att fiska efter komplimanger och låtsas bli förnärmad när man får dem. Eller är det rent av så att de inte låtsas, utan slits ambivalent mellan en önskan att bli bekräftad och en önskan att inte bedömas för sitt utseende?

  Som flera skribenter sa i diskussionen om uppfostran och att bryta normer: det är okej att göra de valen, men då måste man också vara beredd att ta konsekvenserna av dessa val. Jag vill återigen poängtera att jag talar om *uppmärksamhet* (blickar) om man exempelvis klär sig ”utmanande”, inte alls att klädvalet skulle göra det acceptabelt att bli utsatt för fysiska närmanden (eller ens verbala kommentarer).

 65. @Mariel:

  Om skönhetsjakten syftar till att maximera sina chanser på datingmarknaden, så borde väl kvinnor vara tacksamma när en man informerar om vad män faktiskt anser vara snyggt? Men istället blir det totalt raseri, ett näthat utan like (se citaten i Raymans artikel i SVD).

 66. @Bashflak: Det beror ju på kvinnan.

  Många är nog tacksamma för att höra mäns preferenser generellt sett. Men många är nog också på att höra något alls och vill bara kunna gå ut osminkade och ändå träffa nån? Det finns väl olika typer av kvinnor liksom Smile Och tur e väl det.

 67. ”Män ska inte uttala sig i frågan”

  Kiss my entire ass. Twice…

  Ett gott grundtips för både individer och samhället i stort är väl att vi betraktar och hanterar det lilla klustret verklighetsförnekande hysterikor som just verklighetsförnekande hysterikor. Och istället för att ge henne arbete som ”journalist” eller ”författare” så ger vi den stackars hispiga och hatiska hysterikan mentalvård, psykofarmaka, och riktig utbildning. Inte minst om den för tillfället aktuella verklighetsförnekande hysterikan är en sådan där illa dolt könshatisk smygkommunistkalkon som leker ”feminist”, och som tror att alla sina ensidiga, förljuget kollektivistiska tantfantasier är vetenskap: genusvetenskap.

 68. @Mariel

  Hade det varit bra/ok om en kvinna skrivit denna krönika för att dra uppmärksamhet till debatten om skönhetsideal och anorexi mm? Eller är det bara män som inte ska prata om utseendefixering? Ska man tolka det som att män inte förstår vilken press kvinnor utsätts för så det blir bara löjligt att de uttalar sig i den frågan?

 69. @ Alla

  Några här har skrivit om Charlotte som privatperson och hennes mentala hälsa. Det finns ingen orsak, anser jag, att gå på angående Charlotte som privatperson. Jag är tacksam om vi undviker sånt.

  En sak vill jag summera. Många har skrivit kommentarer som säger
  1) män måste få försvara sig mot att de eller patriarkatet anklagas för kvinnors utseendehets genom att påtala sina preferenser
  2) skulden läggs där den hör hemma, på ”systraskapet”

  Det här tycker jag är klockrent. Män beskylls hela tiden och när de försöker freda sig mot anklagelserna och skapa balans så ska de hålla käft. Nej! Antingen bär kvinnor oket, för det är mellan kvinnor skitet finns, och ger fan i att anklaga män eller så får män försvara sig. Punkt.

  @Tommy:

  Men fanns det något som helst (reellt) *manligt* tryck som gjorde att du ville vara som M?

  Absolut inte. För mig var det inte det det handlar om … Jag kan skriva ett inlägg om det, men det dröjer.

  För min del var det just några mäns röster som hjälpte mig och jag tror det gärna är så för maskuliniserade flickor (c-flickor) och vi är inte så liten andel att det inte är värt att hjälpa dem. För det är just där jag är övertygad om att männens röster skulle bidra, utan att det gör till eller från för ”B-flickor” på grund av att situationen är så som den är.

  @Mariel:

  Många kvinnor vill som sagt inte höra preferenserna ALLS! Och det är därför man blir sur på sånna där artiklar och på Dolfs kommentarer.

  Och samma personer deltar glatt när mäns utseende diskuteras. Man diskuterar längd, muskler och kanske oftast storleken på könsorgan, för lite skit ska ju män kunna ta.

  Jag jobbade ett tag som rådgivare på en sajt som hette sexuell.nu, en sajt som vände sig till ungdomar 12-18 år. Unga killar mailade, tjejerna skrev i forumet. För killarna ska ta skit och är svaga om de säger något alls. Och de mår inte heller bra av den press som de utsätts av. Till det kommer prestationsoket som ligger på män.

  Saken är att ens frihet tar slut precis där den inskränker på annans frihet. Och det är en del av att leva i ett samhälle att man möter saker man inte tycker om. Thats life lär dig leva med det, är mitt budskap till dessa kvinnor. Och det är inte männens ord som skapar kvinnors problem, det är en av baksidorna av ”systraskapet”.

  @Johan:

  Fast i ärlighetens namn är det inte ”kvinnor” som sagt de där sakerna till KJK, det är feminister. Vi får inte glömma att det finns en stor skillnad mellan dessa båda grupper, även om feministerna skulle önska att vi glömde det.

  Tack! Heart
  Jag vet att jag inte borde, men jag antar att det ligger i en kvinnas gener att ha en kollektivistisk ådra.. och jag känner typ skam för hur dessa feminister beter sig mot män.

  @Ulf T:

  Då kan man fråga sig: varför säger inte män ifrån mer?

  Min teori är att det beror på att män är individualister. Men jag håller med. ”De förtryckta” dikterar världen och hur ”förtryckarna” ska eller inte ska bete sig. Och män försöker anpassa sig. Kolla på Jonas Håkansson hanteras i kommentarsfältet här.

 70. @Petter: Varför frågar du mig? Det är inte JAG som tycker att män inte ska uttala sig om sina preferenser, men jag antar att dom som tycker det OCKSÅ anser att kvinnor ska hålla tyst om sina.

 71. @Ninni:

  …män inte ställer upp en kravlista bara för de har vissa preferenser…

  Jag tycker att detta är en nyckelfras. Vi män har vissa preferenser, men det är ju inte alls samma sak som att det är en kravlista. Det är väl ganska vanligt vad gäller alla möjliga saker i livet att man har vissa önskedrömmar, men i realiteten nöjer sig med något som är ganska annorlunda mot dessa drömmar.

  Jag tycker att mycket av kritiken mot KJK verkar handla om att han ersatte en kravlista med en annan, och att kritikerna inte vill ha någon kravlista alls. Men det var ju inte det han gjorde – han försökte bara framhålla att det inte är mäns fel att modeindustrins ideal ser ut som de gör.

  Sedan undrar jag, är det verkligen så vanligt att män yttrar sig om kvinnor på det sätt som påstås? Jag ser det inte i de miljöer jag vistas i, men jag är inte ute mycket ”i svängen”. Jag själv törs inte kommentera kvinnors utseende eller kläder över huvud taget, varken positivt eller negativt. Det enda undantaget är min dotter som kom i puberteten för något år sedan – till henne säger jag uppmuntrande saker om att hon duger bra som hon är och liknande, om hon klagar över sitt utseende eller att hon är för tjock, vilket inte är så ofta. På Facebook och liknande ser jag dock ganska ofta att unga tjejer kommenterar varandras utseende, alltid positivt.

 72. Charlotte kanske aldrig uttalat sig om sina och kvinnors preferenser vad gäller män, men hennes preferenser uttryckta i partnerval stämmer väl med de flesta kvinnors: En äldre man, som tjänar mer och som är beredd att låta kvinnan vara hemma med barnen om hon vill det.

  ”Jag har varit hemma med våra två barn i totalt nästan fyra år. Min man, barnens pappa, har varit hemma i totalt tre månader. Det här leder till:

  Förutom de åren åldersskillnaden gör för karriären, ligger jag fyra år efter honom. Totalt blir det åtta år. Om vi skulle gå tillbaka åtta år i hans liv skulle vi tjäna nästan lika mycket. Som det är nu tjänar han fyra gånger mer än mig. Det är en god bit mer än de 500 euro i månaden som skiljer standardkvinnan från standardmannen.”

 73. Lavazza har helt rätt i sin observation av Fru Vainio. Som så många andra genusindoktrinerade kvinnor lever hon själv helt och fullt ut enligt de normer genusindustrin kritiserar. Fru Vanio är alltså skenhelig och lögnaktig redan från grunden. Eller så är hon så indoktrinerad i kvinnligt offertänkande att hon inte ser dubbelmoralen i sitt eget agerande kontra agiterande.

 74. @Mr Arne (a.k.a. Sapias):

  Sedan undrar jag, är det verkligen så vanligt att män yttrar sig om kvinnor på det sätt som påstås? Jag ser det inte i de miljöer jag vistas i, men jag är inte ute mycket ”i svängen”. Jag själv törs inte kommentera kvinnors utseende eller kläder över huvud taget, varken positivt eller negativt.

  Här en väldigt underhållande illustration av temat:

  Jag tycker att den är mästerlig, och på publikreaktionerna förstår man att folk känner igen sig.

  I jakt på den länken hittade jag förresten till Carin Goldstein på yourtango.com: 5 Things You Should Never Say To Your Husband (ursprungliga titeln, av länken att döma, tycks ha varit ”5 comments that will make your husband loathe you”). Ett genomgående tema tycks vara:

  Own your feelings, and communicate them like an adult.

  Det borde nästan vara lite för grundläggande för att få plats som ”expertråd”, men kanske är det på den nivån det ligger?

 75. Anonym: Ja, hennes man har också traditionella manliga preferenser genom att han valt en betydligt yngre kvinna på grund av att yngre kvinnor är mer attraktiva och kan ge en fler barn eller ge en fler år av barnfritt sex innan barnatiden. Tydligen har hennes man lyckats uttrycka sina preferenser på ett för henne acceptabelt sätt.

 76. Dolf,
  du kan aldrig vinna en tävling om vem det är mest synd om på hennes hemmaplan. Dessutom så handlar det om makten över mannen som de försöker behålla med en sorts ad hoc-argumentation utan att erkänna att en man någonsin kan ha en åsikt av värde.
  De beter sig precis så som de själva kritiserar och de har bevisat sin sexistiska attityd väldigt tydligt. Tyvärr spelar det ingen roll eftersom dina efterslängar ställer dig på ett kraftigt minus och ger dem något att använda för att vrida bort fokus från sina egna övertramp och fula debattstil.

 77. Jag skulle nog låta bli att skriva om privatpersonen Charlotte. Det är irrelevant. Däremot har hennes blogg totalhavererat och är i dagsläget mest en förorening i bloggosfären.

 78. @Ulf T:

  Jag kanske också skall betona speciellt en sak i ovanstående video som jag tror irriterar män allra mest, och som dessutom drabbade Dolf i diskussionen om kroppsideal: känslan att reglerna för diskussionen ändras hela tiden för att passa kvinnan, och att det inte finns något rätt sätt att förhålla sig.

  Ett av de mest utmärkande manliga dragen är just viljan att ha tydliga regler, så att man kan bestämma sig för om man vill ’spela’ eller dra sig ur. Ett återkommande tema i filmer, när man vill bygga upp en bild av en man som som ’underdog’ är just att placera honom t.ex. i en riggad fight, där han förväntas förlora trots att han egentligen, enligt reglerna, borde vinna – en rejäl förnedring för varje ’riktig’ man. Så introducerade man t.ex. Bruce Willis’ rollfigur i Pulp Fiction, och Damien Scott i Strike Back. De hamnar båda i knipa eftersom de inte kan finna sig i att förlora på beställning.

  Tillämpat på debatter kommer vi då in på ordet ’tolkningsföreträde’, som ofta lyfts fram som något som män anses ha. Jag anser inte att tolkningsföreträde är något som män egentligen eftersträvar, men däremot något som kvinnor ofta propsar på – återigen en projicering?.

  Det mer manliga är att reglerna för diskussionen är sådana att den med mest solida argument vinner, och att ’tolkning’ därmed blir överflödigt. Naturligtvis fattar även män att det inte alltid går, men skulle vi försöka identifiera någon manlig preferens vore det att tolkningsutrymmet skall minimeras så långt det går*.

  Då blir det extremt frustrerande för män som ärligt konstruktivt försöker spalta upp diskussionen i vad som är ett rationellt, helst vetenskapligt förankrat, perspektiv, och vad som återstår för subjektiv tolkning, blir utvisade till läktaren och ombedda att hålla käften. Det signalerar för mannen att hela debatten är irrationell och riggad till hans nackdel.

  * Möjligen har vi här en skillnad mellan ’alfa-’ och ’betamän’: Alfamän är inte främmande för att påverka reglerna så att deras argument per definition är starkast. Betamän ser det som en korruption av själva processen och är inte beredda att göra något sådant, vilket bidrar till att minska deras möjligheter till avancemang till riktiga ’statusjobb’. Detta är bara en fri spekulation från min sida, och inget jag har egentliga belägg för.

 79. @Ninni:

  Det finns ingen orsak, anser jag, att gå på angående Charlotte som privatperson. Jag är tacksam om vi undviker sånt.

  Jag håller med. Låt oss dessutom inte starta ett krig med någon speciellt blogg. Som Dolf påpekade var detta inte begränsat till Charlottes blogg, eller ens mest utpräglat där.

  Man kan nog till och med påpeka att det finns en anledning till att Dolf diskuterade just där: Charlotte verkar inte vara så mycket för att censurera kommentarer. Det skall hon ha en eloge för. Att hon sedan tydligt kommunicerar sin egen åsikt är inget jag vill kritisera henne för. Det gör vi här också.

  Som jag ser det var det rätt av Dolf att flytta diskussionen hit, eftersom det finns en gräns för hur mycket argumenterande som är ok på någon annans blogg. Dolf har ett eget forum här. Då är det här han kan lägga ut texten.

  För balansens skull, är det ju faktiskt så att Charlotte på sin egen blogg vid flera tillfällen redogjort för sitt privatliv och dispyter med hennes man, så de detaljer som lyfts fram här har hon så att säga själv bjudit på. Dock tycker jag att det mest stilfulla är att inte använda denna information emot henne. Jag tycker inte att diskussionen skall ligga på den nivån, men vad hon gör på sin egen blogg är förstås hennes ensak. Ta gärna upp det med henne där.

 80. @ Ulf T
  Angående den där bloggen: Jag har flera erfarenheter av fulspel där. Förlorar bloggens ägare en debatt spårar hon ur och förfaller till rena raseriutbrott. Jag har tidigare på denna och andra bloggar betonat hennes förtjänster, men efter att ha läst hur folk där kallas ”arslen” är min reserv av respekt uttömd.

  För övrigt är bloggar att jämföra med vilka som helst publikationer. Man kan tycka de är bra eller dåliga. Detta behöver man inte hymla med.

 81. @Ulf T:

  Det här du tar upp nu är jag helt övertygad om är biologiskt och beror på maskulinisering i fosterstadiet. För det finns ingen annan rimlig teoretisk förklaringsmodell till att jag är ”sån”. Och det ser jag även på andra pojkflickor och det är en punkt där vi tydligt avviker från kvinnor som kollektiv.

  Jag behöver tydliga spelregler, för att kunna förhålla mig till dem. Och när de ändras under spelets gång så känns det som jag kastas in i en laborint som jag inte förstår. Det är lika förvirrande som frustrerande.

  Kvinnor brukar påstås vara det empatiska könet, men empati betyder att man har förmåga att sätta sig in i annans känslor. Jag upplever inte ens att man försöker förstå mig, man tror sig veta vad som är ”det rätta” och dömer när maskuliniserade människor avviker från det utan att reflektera över det agerandet av fördömande. Jag menar att man förväxlar identifikation och spegling med empati. (Vilket stödjs av de titlar som jag jobbar med)

  Jag önskar att vi kunde lära oss ”gilla olika”, men för det ska bli möjligt så måste feminiserade människor börja lyssna och använda sin empati.

  De påstår ”mannen är norm”. Men det beror på att de inte har en susning om hur mycket man måste backa för att inte ”trampa prinsessorna på tårna”.

  Notera att jag inte säger att det ena är bättre än det andra. Jag säger det är olika och jag vill bidra till en värld där ”olika” kan leva tillsammans i harmoni.

 82. @Mariel

  ”Jag tycker inte man ska be män hålla käften… Men jag förstår deras poäng i att män kanske inte borde komma med sina preferenser i tid och otid? De tog ju upp exemplet med anorexia, och man hjälps ju inte av att höra att det man håller på med ser fult ut.”

  Jag skrev till dig för att du skrev att du förstod hur de tänkte och som jag förstår det håller med om att män inte ska yttra sig om kvinnors utseende. Att du skriver i tid och otid låter det som att det är nåt män yttrar sig om alldeles för mycket? Jag frågade helt enkelt dig för du verkade mer eller mindre sympatisera med dom. Men självklart kan inte du svara på vad dom tycker,,, och det frågade jag inte heller…. Det är svårt med språk och argumentering alla väljer att lägga betoningen olika och läser olika ur en text, det är synd Frown

 83. Och det mest fantastiska i hela diskussionen efter expressenartikeln är att det automatiskt blev en orgie i fullt medvetna vantolkningar av den ena feministen efter den andra. De VILLE tolka så fult det bara gick. De strävade efter det. Och sen ska diskussionen handla om deras fullt medvetna feltolkningar istället för vad han verkligen sa eller menade. Har ni sett någon feministisk blogg eller annat som faktiskt diskuterar VAD HAN SA ELLER MENADE? Och när en man protesterar mot detta så ska han hålla käften.

  Och det där med att kvinnor inte vill veta vad män tycker, män vill inte heller att feminister ska diktera villkoren för vad som är manligt. Men där slipper vi inte undan minsann och ber vi de feministerna att hålla käften så är vi kvinnohatare och näthatare…
  Eller förresten, det räcker med att tycka något annat och ha mage att dryfta den avvikande åsikten enligt instagramkontot Kvinnohat som har över 30 00 följare för att vara kvinnohatare och näthatare.

  http://toklandet.wordpress.com/2013/11/16/kvinnohat-och-plutmunsfeminister/

  Det är megafoner inom media och politiken som hela tiden försöker pådyvla alla sånt de absolut inte vill ha. Konstant. Men vi ska fan inte få säga någonting alls om något. Hela denna diskussion efter hans artikel i Expressen har ju sållat ut idioterna (mer eller mindre) bland t ex bloggarna och även bland journalisterna på ett jättetydligt sätt.

 84. Helt OT.

  Doris Lessing död
  Feministen som sa:

  ”Jag blir alltmer chockad över den tanklösa nedvärdering av män som i så hög utsträckning blivit en del av vår kultur att vi nästan inte uppfattar den längre. […] De dummaste, mest obildade och hemskaste kvinnor kan göra ned de hjärtligaste, vänligaste och mest intelligenta män utan att någon invänder. Männen verkar vara så nedtryckta att de inte försvarar sig.”

 85. @Rick:

  Hon klagade på hur män uttrycker sina preferenser vad gäller kvinnor (de ska helst inte uttrycka några preferenser eller kanske inte ens ha några preferenser)och jag kollade på hennes blogg om hon själv uttalat några preferenser. Jag hittade inget sådant den senaste månaden men däremot hittade jag info som visade vad hon och hennes man har för preferenser i sina verkliga val. Det är möjligt att ingen av dem någonsin högt sagt att de föredrar yngre kvinnor med lägre inkomster som kan tänka sig att vara hemma länge med barnen respektive äldre män med höga inkomster som går med på att kvinnan är hemma med barnen länge om hon vill det. Men även om ingen säger något uttryckligen om sina preferenser, så är deras faktiska val också viktig info som andra tar till sig och som kan bidra till utseendehets respektive prestationshets.

 86. http://debatt.svt.se/2013/11/14/las-pa/

  Även Tanja Suhinina vill vara indignerad och är indignerad över.. sin egenkonstruerade halmgubbe eller nått, en smula oklart vad människan vill.

  (Verkar vara ett återkommande fenomen i.o.f när inte ämnet är 1. sex (med henne) eller 2. handlar om att hon är ”akademiker”) Heh

 87. En intressant artikel om sexism i media:

  A Voice For Men: So Paul gets an email from three high school girls

  3) Does sexism in the media destroy society globally?

  No, sexism in society destroys society globally. Media makes its money not by creating human consciousness, but by understanding it and SELLING to it. Media is not “a thing.” In the end it is people, just like everything else that people create.

  The misrepresentations of men and women I mentioned above are good examples of that. Women are the primary consumers in world culture, especially in western nations. So women are the chief targets of messages that come from media. Women want to see men played as fools and idiots (men certainly don’t want that), so that is how the media portrays them.

  Women, particularly ones that are hostile to men, want to see them played as evil and abusive, so that is what they get as well. Women also want to see themselves, when not super powerful and capable, as damsels that are sexually desirable enough to have men risk and sacrifice to save them, so that is what the media gives them.

  Damsels and heroes. Superwomen and idiot men; all to satisfy female consumers and the men who want to please them.

  Very sad, actually. People, I mean. Not the media.

 88. @Ulf T:

  Ber om ursäkt. Det här är Dolfs tråd, och han hade för all del bjudit in till ovanligt öppen debatt. Det är inte min sak att sätta ribban någon annanstans.

 89. ”Det är dags att vi kallar den antifeministiska trenden i Europa för vad den egentligen är: ren och skär neofascism. Den förlegade, människovidriga och demokratiskt skadliga idén om ett dominerande kön och en dominerande etnicitet och en dominerande kulturell identitet som har rätt att hävda sig på bekostnad av de andra. Är det en tillfällighet att det värsta hatet sipprar från sidor som Avpixlat, Fria Tider och Flashback? Nej. Det är det inte.”

  http://www.svampriket.se/2013/11/man-som-hatar-kvinnor/

 90. Hmm… inte för jag tänker titta in på Charlottes blogg men det verkar som det hettat till ordetnligt.

  Jag tror att just frågor om kvinnans kropp är ämnesområden där feminister extra starkt känner att de har ett slags revir. Om en man inom andra områden kan få uttala sig så att denne sedan kan upplysas om var han har fel så är kvinnokroppen däremot helt tabu. Jag tror nästan de ser det som en fysisk kränkning av deras egen kropp att läsa om en man som har åsikter om kvinnors kroppar. Det brinner fullständigt och de kan inte tänka klart. Det är feministerna som äger rätten att definiera ”kroppar” i sin postmodernistiska analys.

  Vad Charlotte anbelangar gav jag mig på en bra mycket mindre infekterad fråga med henne i våras och då var hon å ena sidan hyfsat trevlig men å andra sidan helt stängd. Jag fann det totalt meningslöst att debattera med henne trots att jag först tyckte det verkade som hon var öppen för debatt. Hon var inte öppen för debatt egentligen, blev min konklusion.

  Om man ändå vill debattera med sådana som hon så tror jag korta motkommentarer helt utan affekt men gärna med referenser till hårda fakta är det ena verkningsfulla. Inte på så sätt att någon kommer att ändra ståndpunkt men en och annan kommentar av det slaget, ofta och ihärdigt kan ändå hjälpa till att så tvivel hos andra läsare som inte är helt övertygade.

 91. @Bård:
  Paralleller med fascism kommer vi få höra allt mer av inför valet tror jag. Bland annat har ju hobbyhistorikern Henrik Arnstad hävdat att SD är fascister i sin senaste bok. Det roliga med idén om ”ett dominerande kön och en dominerande etnicitet” kommer från feministerna själva. Det är ju de som lanserar den idén.

 92. Liten tanke till…

  Är det inte lite på det viset att ”den anorketiska tjejen” är något av en central projektionsyta för stora delar av feminismens hela tankevärld?
  Något av en slags ikon? Därav så starka reaktioner när det handlar om ämnen som berör denna centrala gestalt. ”Den anorektiska tjejen” är dels hon som fått offra sig och lida för det patriarkala förtrycket och kraven på den perfekta kroppen, dels är hon tjejen ”som kunde varit jag” för många feminister. De ser sig själva i den tunna sargade flickan och kampen för feminismen blir kampen för att hjälpa den stackars flickan och i slutändan en slags uppgörelse med det egna jaget och den egna uppväxten. Är inte många feminister relativt högpresterande tjejer som haft höga krav på sig själva? De har själva varit olika långt in på den väg som leder mot anorexia och identifierar sig med det tankekomplex som omger denna närmast mytologiska gestalt.

  Jag tror det är därför det är så oerhört provocerande om en man bryter in i debatten och menar att ”den anorektiska tjejen” inte alls är resultatet av något patriarkat. Det förstör hela offerrollen och det centrala tema den utgör.

 93. @Alla

  Förvisso är detta Dolfs kommentarsfällt och jag bestämmer inte här. Men jag vill berätta hur jag känner och upplever det.

  Jag, Mariel och Ulf har bett er att inte diskutera Charlotte som privatperson. Jag anser det är irrelevant och under vår värdighet att bete sig så. Jag tycker det är pinsamt att ett kommentarsfält på GD faller till den låga nivån. Jag ber er, försök skilja på sak och person och håll hennes privatliv utanför debatten? Om inget annat så för vår skull?

 94. @Ninni:

  Kunde inte hålla med mer! Den jämförelsevis höga intellektuella nivå jag brukar observera på GD–och vilken är en av anledningarna att jag gillar sidan–har mattats ut desto längre denna tråd pågått.
  Feminister kan spinna ett fiktivt offerskap som ingen annan, de kastar ut betet och väntar på att man ska svälja så att de kan börja gråta, peka finger och skrika näthat–detta är ständigt närvarande i allt de gör. Visserligen har väl alla på GD alltid varit näthatare i deras ögon, men det finns ingen anledning att gå på ad hominem…

 95. Även om det kan ligga en del i resonemanget som bench för så är det en stor skillnad i vad som skrivit i denna tråd och vad feministerna själva skrev om Karl-Johan Karlsson. Sanna Rayman sammanfattade några av de bemälen som han fick:

  ”Så vidrig”

  ”Ta bort dig!”

  ”KÄFTEN!”

  ”Han inte bara heter som en svamp, han tänker uppenbarligen som en också!”

  ”Snälla lilla man”

  ”VA FAN?! Såhär kan man ju inte uttala sig!”

  ”Så jävla äckligt”

  ”bland det sjukaste och äckligaste och mest idiotiska jag läst”

  ”var bara tyst”

  ”Bland det vidrigaste jag läst”

  ”Men för HELVETE skjut dig själv”

  ”HÄRLIGT ATT EN KILLE SKA TALA OM HUR UNGA KVINNOR ÄR!!!”

  ”hemskaste jag har läst på länge”

  ”du FATTAR NOLL”

  ”bra jobbat du vita jävla MAN!!”

  ”DAGENS RIKSIDIOT”

  ”Ditt jävla stolpskott, håll käften. Du är så himla fel.”

  ”kamma till dig pojk, du ser ut som en barnrumpa!”

  ”Kan vi kanske avrätta den här mannen eller?”

  Innan Charlotte och andra feminister börjar gråta och beskylla andra för näthat borde de läsa listan ovan och betänka hur de själva agerar. De gör det dessutom från en hög och etablerad position i samhället.

 96. Skrev just en kommentar hos Charlotte, men det verkar vara en blogg som censurerar inlägg så det syns inte. Men ungefär så här skrev jag.

  Om män inte ska få uttala sig om eller ha synpunkter på kvinnor varför slutar då inte först kvinnor, och då speciellt feministiska kvinnor eller kvinnor inom genusvetenskapen, att uttala sig om eller ha några som helst synpunkter på män. Deal?

 97. Håller med GD.se folket att vi ska vara noggranna med att hålla stilen (om det går). Att kämpa för jämställdhet för båda könen och beakta såväl mans- som kvinnofrågor anses fortfarande kontroversiellt 2013 och därmed nagelfars vi lite extra hårt. Bara att gilla läget…

 98. @an@n.ym: Två fel gör inte ett rätt. ”Det var hon som började!” var inte ens en acceptabel förklaring på lågstadiet.

  Så snart man sänker sig till motståndarens nivå i en debatt har man förlorat. Ad hominem är möjligen effektivt i amerikanska presidentvalskampanjer, men knappast annars.

 99. Jag hoppas att det inte är mina inlägg som ni syftar på när ni talar om ad hominem.

  Jag menar att vi påverkar andra mer genom vad vi gör än genom vad vi säger (eller inte säger).

  ”Ad hominem tu quoque (literally: ”You also”) refers to a claim that the source making the argument has spoken or acted in a way inconsistent with the argument. In particular, if Source A criticizes the actions of Source B, a tu quoque response is that Source A has acted in the same way. This argument is fallacious because it does not disprove the argument; if the premise is true then Source A may be a hypocrite, but this does not make the statement less credible from a logical perspective. Indeed, Source A may be in a position to provide personal testimony to support the argument.
  For example, a father may tell his son not to start smoking as he will regret it when he is older, and the son may point out that his father is or was a smoker. This does not alter the fact that his son may regret smoking when he is older.”

  Att en person inte har lyckats övertyga sig själv att följa sina råd behöver inte betyda att denne har fel, men det vore klädsamt om denne medgav att denne påverkar andra mer genom sitt handlande än genom sina ord.

  ”Words are cheap.”
  ”Money talks and bullshit walks.”
  ”Put your money where your mouths is.”

  Och så vidare.

 100. Sedan är frågan om det i Vainios blogginlägg finns något att diskutera sakligt.

  Hon skriver som jag tidigt påpekat bara om vad som inte är och vad som inte borde vara.

  ”Problemet att unga flickor svälter sig själva är förstås INTE männens fel (och jag misstänker att det är vad Karlsson egentligen ville säga). Men problemet består heller INTE av att kvinnor bara INTE fattat att män egentligen skulle vilja att de såg ut på ett annat sätt och därför svälter sig. Och lösningen på problemet är för i helvete INTE att tydligare förklara för kvinnor att de egentligen borde ha smala midjor och breda höfter.”

  Och avslutas med en halmgubbe:

  ”Hur någon nu kunde vara så frikopplad från verkligheten att den trodde det.”

  ”För det första handlar självsvält INTE nödvändigtvis om utseende, utan om kontroll.”

  Här kommer till slut ett påstående. Fast påståendet måste väl rimligen underförstås med förbehållet ”även”, för jag tror inte att hon menar att självsvält BARA handlar om kontroll och INTE ALLS om utseende.

  Och det kan jag hålla med om. Självsvält handlar till större eller mindre del om kontroll, men det gäller det mesta vi gör, så hon kommer bara med en självklarhet för att få folk att köpa resten av vad hon säger.

  ”För att vi fortfarande i dag lever i ett samhälle där en kvinnas främsta värde alltför ofta anses vara utseendet.”

  Det kallas sexuell dimorfism. Och om det inte vore utseendet, så vore det något annat, som vissa kvinnor har mer eller bättre än andra.

  ”Sitt kvar på läktaren och var tyst tills du fattat att unga kvinnors problem INTE kan lösas med att män talar om för dem hur de borde se ut.”

  Ska man se det som en inbjudan till män att berätta mer om hur ”unga kvinnors problem INTE kan lösas”?

  Jag börjar:

  Unga kvinnors problem (vad gäller utseende och förmodligen det mesta) kan INTE lösas genom feminism.

 101. @lavazza1891:

  Det är uppenbart att det finns ett mönster hos feministiska debattörer: de uppmuntrar, till och med kräver, att kvinnor ska leva på ett visst sätt för att utmana heteronormativiteten i samhället–sedan gör de exakt samma livsval som de avråder andra från att göra (därför att deras ideologi är underordnad deras biologi, vilket de aldrig skulle erkänna eller ens inse). Jag anser dock att i argumentation så ska man bemöta argument och idéer med sina egna argument och idéer, och även om motståndarna är hycklare vad gäller deras argument i relation till deras beteende i privatlivet, så är detta inte speciellt relevant–såtillvida att deras argument inte rent utan bygger på detta hyckleri, vilket Charlottes ”argument” inte gjorde i detta fall.

 102. ”Sitt kvar på läktaren och var tyst tills du fattat att unga kvinnors problem INTE kan lösas med att män talar om för dem hur de borde se ut.”

  Detta gäller väl även blogginlägg, tweets, mail och artiklar där det skälls på KJK?

 103. ”Jag anser dock att i argumentation så ska man bemöta argument och idéer med sina egna argument och idéer, och även om motståndarna är hycklare vad gäller deras argument i relation till deras beteende i privatlivet, så är detta inte speciellt relevant–såtillvida att deras argument inte rent utan bygger på detta hyckleri, vilket Charlottes ”argument” inte gjorde i detta fall.”

  Jo, du har rätt. Charlotte påstår ingenting positivt eller kommer med några positiva förslag, och anför därmed inte heller några argument för dessa.

  Kontentan av hennes inlägg är ”Det KJK skriver är INTE av någon hjälp för anorektiska unga kvinnor”, och bemötandet bör vara ”Menar du att ditt inlägg är det”.

  Hon vågar ju inte påstå att ”Det KJK skriver är INTE av någon hjälp för anorektiska unga kvinnor”, för då skulle hon ju få bevisbördan för ett påstående.

 104. Hon vågar ju inte påstå att ”Det KJK skriver SKADAR anorektiska unga kvinnor”, för då skulle hon ju få bevisbördan för ett påstående.

 105. Lite sent på bollen kanske, men kan inte låta bli att fundera över en sak. Men först lite om egna erfarenheter.

  Jag har en gång varit tonåring. Jag har försökt stoppa fingrarna i halsen utan effekt. Jag har även försökt fått anorexia. Tack och lov så var inte min kropp samarbetsvillig. Jag har aldrig någonsin fått för mig att skära mig själv och blev chockad när jag hörde om en jämnårig som gjort det tidigare. Så jag vet inte hur jag skulle bemöta en dotter som plötsligt visar sådana beteenden. På något sätt känns det väl som jag i så fall på något sätt måste ha misslyckats som förälder om inte grundtryggheten finns där. Men jag läser vad hon skriver:

  ”Jag hoppas innerligt att ni inte upplyser er dotter som stoppar fingrarna i halsen efter varje måltid, som skär sig själv i armarna, som tynar bort, försvinner in i sig själv, om att hon ska sluta för ingen man vill ha ett benrangel. Sitt ner på läktaren och håll käft.”

  Allvarligt? ”Sitt ner på läktaren och håll käft?” Kanske ska man inte prata om vad män vill ha. Det kan jag vara enig med. Men att istället för att fundera på hur man ska bemöta det så ska man vara tyst för att inte såra hennes känslor?

  Jag vet inte vad jag kommer få möta med mina barn. Men jag kan lova att om mina söner har problem med droger, depressioner, ideal som de inte kan nå upp till, mobbing (av dem eller att de utsätter andra för det) så kommer jag aldrig någonsin sitta på läktaren och hålla tyst. Och jag förutsätter att samma sak gäller deras far.

  Och jag vet inte hur jag skulle bemöta min systers döttrar om de visade tecken på självskadebeteende eller något annat. Men budskapet jag skulle ge är ”Du duger!”. Om någon inte gillar den för den du är? Deras förlust.

 106. @Bashflak:

  Efter att ha läst snart 3 dagars kommentare, samt läst lite på de tongivande kvinnornas bloggar så kan man dra några snabba slutsatser

  1, Det klagas på att det fokuseras för mycket på deras utseende, för att de sedan säger att ”Mitt utseende är ju min största tillgång”

  2. Om det nu är så ”Hemskt” med att någon offentligt går ut och har en åsikt om hur kvinnor ser ut. Varför förs inte samma hätska debatt mot alla damtidningar. stilmagasin och modebloggar?

  3. Det är verkligen ett ”Shit-test” Hujedamig!

  MVH

 107. @Trollan: ”Kanske ska man inte prata om vad män vill ha. Det kan jag vara enig med.”

  Ni vill inte veta vad män har för önskemål om kvinnor? Vi ska bara ”take it or leave it” och vara tacksamma för det vi får? Eller ska ni kvinnor åta er att ”tolka” vad vi inte har sagt (och sedan skuldbelägga oss för exempelvis kvinnlig utseendehets)?

  Som man vill jag i alla fall veta vad kvinnor förväntar sig av mig. Önskemål som inte går emot min natur kan jag då sträva efter att tillgodose. Tyvärr är det så att de flesta önskemål (läs: krav) som framställs från kvinnohåll i dag inte är förenliga med min natur. Därför får jag förbli ensam, men det är okej. Då vet jag i alla fall att det inte är någon vits att försöka, och kan lägga min energi på annat.

 108. Adam Bek: ”Paralleller med fascism kommer vi få höra allt mer av inför valet tror jag.”

  jepp. egentligen borde man skriva ett fint svar på den texten, för det verkar mest vara okritiskt medhåll än så länge. Och jag vet att människorna som skriver där har väldigt stort genomslag inom sitt område. och det kan mycket väl vara att de aldrig ser skymten av genomtänkta motargument.

 109. Vi kan spela tillbaka bandet lite. Charlotte klagade bland annat på att de kommentarer som var ’fel’ inte fattade att diskussionen handlade om flickor med anorexia. Vi är alla överens om att det inte hjälper en anorektiker att få höra vad män/kvinnor egentligen gillar.

  Men det var inte Charlotte som drog igång diskussionen. Hon kommenterade i sin tur Karl-Johan Karlssons artikel, som tydligt tog upp ”det anorektiska idealet”. Det är en viss skillnad. Han nämnde iofs flickor med ätstörningar, men som flickor som ”får betala det yttersta priset” för ett skruvat ideal.

  En möjlig kritik är förstås att hävda att ätstörningar inte har något alls med skönhetsidealet att göra. Är det en linje som kvinnor/feminister hävdat förut?

  33 anledningar, nr 7, tar upp som skäl att vara feminist ”För att modeagenturer letar modeller utanför anorexiakliniker”. ABC News hade ett nyhetsinslag om att de flesta av dagens modeller har ett BMI som uppfyller kriteriet för anorexia, och att supermodellerna för 20 år sedan, som t.ex. Cindy Crawford, möjligen skulle kunna var ”plus-size models” idag. Då och då tas det även upp att manliga modeller också blir magrare:

  High-earning male models such as David Gandy, Gabriel Aubry and Andrés Velencoso have set an industry standard geared towards the fit and healthy rather than the emaciated.

  But the appearance of the emaciated model suggests times could be changing and that’s worrying – particularly at a time when male anorexia or ’manorexia’ is becoming more widespread.

  According to recent figures released by eating disorders charity, B-EAT, the number of male anorexics, previously thought to total just 10 per cent of total sufferers, has shot up.

  ’The fashion industry doesn’t cause eating disorders. It does, however, have a powerful influence that is highly toxic to some vulnerable people.

  ’People have told us these images alone do not cause their eating disorder but it can make it harder for people to recover.’

  Som vanligt, om man väger in trenden mot anorektiska manliga modeller, förskjuts problemet mot att reflektera något annat än just det kvinnliga skönhetsidealet. Men hur som helst var väl inte KJK så fel ute när han föreslog att modellindustrins ideal var osunt och inte speglar vanliga människors preferenser (artiklarna lyfter fram att de flesta reagerar starkt mot hur smala dessa modeller är).

  Varför skulle då detta vara en feministfråga?

  Eating Disorders: A Feminist Issue skriver Tara Eastland:

  [Naomi] Wolf explains that ”the anorexic may begin her journey defiant, but from the point of view of a male dominated society, she ends up as the perfect woman. She is weak, sexless, and voiceless, and can only with difficulty focus on a world beyond her plate” (Wolf, 197).

  ”The ideology of semistarvation undoes feminism; what happens to women’s bodies happens to our minds. If women’s bodies are and have always been wrong whereas men’s are right, then woman are wrong and men are right. Where feminism taught woman to put higher value on ourselves, hunger teaches us how to erode our self-esteem. If a woman can be made to say, ’I hate my fat thighs,’ it is a way she has been made to hate femaleness” (Wolf, 19 7).

  Det märkliga är att man skyller på män, men ändå inte. Man antyder att anorektiska kvinnor skulle vara ’perfekta’ i mäns ögon (vilket män rimligen borde få ha en åsikt om – jag känner ingen man som föredrar ”svaga könlösa och röstlösa” kvinnor), men på andra ställen säger man att det är lika viktigt att få validering av den egna gruppen, samt att det skulle vara ett sätt att revoltera mot sin kvinnlighet för att man ”inte är man”.

  Kanske är det extra viktigt att ta in den ökande förekomsten av anorektiska manliga modeller också? Feminister verkar famla lite i mörkret i sina försök att nagla fast ansvaret hos Patriarkatet. Men det mönstret känns rätt bekant vid det här laget.

 110. @Trollan:

  Kanske ska man inte prata om vad män vill ha. Det kan jag vara enig med. Men att istället för att fundera på hur man ska bemöta det så ska man vara tyst för att inte såra hennes känslor?

  Jag är inte enig i det. Jag är av åsikten att vi ska prata om just det och jag ska så fort jag avhandlat Cissi Wallin klart, skriva ett inlägg där jag förklarar varför jag anser så.

  Kort så grundar det sig i min egen erfarenhet av tonårslivet, som påminner om din.

  Allvarligt? ”Sitt ner på läktaren och håll käft?”

  Ja, precis! Först anklagar man ”patriarkatet”, ”den manliga blicken” (dvs. män) för kvinnors utseendepress. Sen ska män sitta ner på läktaren och hålla käft? Ta skit och tig! Vet din plats, du förtryckare!

  Jag är så sugen på att skriva ”Up yours!”, men det gör jag naturligtvis inte då jag alltid håller god ton. Wink

  Antingen står vi kvinnor för att problemet med utseendehetsen beror på kvinnliga homosociala gemenskapen och ger f*n i att anklaga män för det, eller så får män uttala sig i frågan. Svårare än så är det inte.

 111. Schysst, jätteschysst.

  Bara för att vissa av er inte kunde låta bli att löpa runt som en vild pöbel av blodtörstga hundar och inte kunde skilja sak från person

  Gissa vilket negativt värde detta ger GD?

  *besviken*

 112. @Genusföljaren:

  Schysst, jätteschysst.

  Bara för att vissa av er inte kunde låta bli att löpa runt som en vild pöbel av blodtörstga hundar och inte kunde skilja sak från person

  Mm.

  Och gissa en gång vem som får ta smällen för att vissa inte kan bete sig. Jag skrev en kommetar där som antagligen inte blir genomsläppt och påpekade vår policy (skribenten själv ansvarar för kommentarsfältet) visade att jag m.fl. försökt att stävja det och bad om ursäkt.

  Men jag ber er att försöka tänka på oss skribenter fortsättningsvis. Det känns inte kul alls nu. Jag är ledsen och besviken.

 113. @Genusföljaren:

  Bara för att vissa av er inte kunde låta bli att löpa runt som en vild pöbel av blodtörstga hundar och inte kunde skilja sak från person

  Gissa vilket negativt värde detta ger GD?

  Antar att du syftar på Charlottes senaste artikel, och kanske även Hannahs kommentar att alla borde tvingas att aktivt ta avstånd från GD innan de får kommentera?

  Jag tror nog att vår policy att avstå ifrån censur så långt det går och sträva efter att hålla stilen ändå kommer att vinna i längden.

  Det jag vill påminna om är att vi försöker skapa en atmosfär där såväl män som kvinnor kan vara med och debattera om jämställdhetsfrågor, MEN vi vill inte göra det på det gamla vanliga sättet – genom att alla skall anpassa sig till kvinnors sensibilitet. Den metoden röker effektivt ut många män från debatten.

  Det vi får på köpet, menar jag är flera saker:

  – En större stringens, där det bland annat är helt ok att komma med inlägg som är snustorrt vetenskapliga och bara redogör för fakta eller logisk analys.

  – Erfarenheter från ett mycket större fält än de flesta andra bloggar på ämnet.

  – En chans för människor att säga ifrån på ’manligt’ vis utan att omedelbart bli utslängda eller beskyllda för ’kvinnohat’ (åtminstone inte här).

  De som varit med oss ett tag vet att, om något, så blir tjejer som kommer in här lite positivt särbehandlade med mer aktiv moderering. Likafullt verkar flera av dem tycka att tonen är för hård. Jag hoppas att fler och fler kommer att märka att det ändå är värt det, bara man ger sig tid att vänja sig.

  Vi måste tillåta debatten om vi menar allvar med att nå fram till en riktig jämställdhet!

 114. @Ninni:

  Jag håller med dig, vi måste vara bättre. Precis som jag skrev en gång tidigare när vi hade samma problem.

  MVH

 115. @Tommy,
  Jag är inte intresserad av vad ”män” som kollektiv tycker då detta är väldigt individuellt.

  T ex när jag var 17 så var jag inte intresserad av att väcka uppmärksamhet hos någon man över 40 då det var gamla gubbar. Så om en ”gubbe” skulle prata om hur jag borde vara för att vara attraktivt så hade jag kanske reagerat på samma sätt som en del reagerade.

  I dag när jag själv är 40 har jag andra kriterier och jag kan se bilder på de som jag tyckte var enormt attraktiva när jag var ung och bara tycka, jeez vad omogna de ser ut – vad var lockelsen?

  Att någon tar sig ansvaret att säga vad ”män” gillar är för mig lika illa som om jag skulle säga att jag representerar ”kvinnor”. Så är jag intresserad av DIG så är det naturligtvis intressant att veta vad du har för preferenser och se om hur väl jag passar in i dessa – men skulle dina preferenser vara alltför skilda från den jag är så skulle jag nog inte ens försöka nå dessa. Troligen skulle vi heller inte passa ihop till sättet då ytan faktiskt är rätt ointressant i det stora hela. Men det är väl något jag kommit fram till med åldern…

 116. @Ninni,
  Har förklarat lite mer om varför jag inte är helt förtjust i att prata om ”vad män vill ha”. Men jag är helt enig med dig att tystnad är det sämsta alternativet – men man kan nog formulera saker utan att dra in hur du ser snygg ut för män vilket blir lite andemeningen när man pratar om att man inte ska svälta sig för att män vill ha kurviga kvinnor.

  ”Okidoki, men om jag svälter mig och blir en modell så kan jag om jag råkar bli världskänd och poppis bli überrik – och då spelar det ingen roll vad random kille vill ha för jag kan välja och vraka…” Det är väl ett svar en tonårig jag skulle ha kunnat ge till någon som kom med det argumentet.

 117. @Trollan:

  ”Okidoki, men om jag svälter mig och blir en modell så kan jag om jag råkar bli världskänd och poppis bli überrik – och då spelar det ingen roll vad random kille vill ha för jag kan välja och vraka…” Det är väl ett svar en tonårig jag skulle ha kunnat ge till någon som kom med det argumentet.

  Jo, men då landar problematiken hos modeindustrin och de som i slutändan efterfrågar dess produkter, vilket jag personligen inte har något problem med.

 118. @trollan

  Jag håller med dig! Jag tror att det skulle varit ett enormt annorlunda mottagande av artikeln om det varit Justin Bieber som gått ut och sagt att modet är osunt och att han/inga killar vill ha trådsmala tjejer. Helt enkelt byt ut skribenten mot en Bieber eller annan som är väldigt åtråd av kvinnor. Nu när det är en vanlig vit man så blir man istället kränkt.

  Undra om det är patriarkala strukturer som skulle ligga bakom ett sånt fenomen om man frågade nån som trodde på patriarkatet?

 119. The relationship between reading beauty and fashion magazines and the use of pathogenic dieting methods among adolescent females

  These findings suggest that two of the most common adolescent dieting methods–restricting calories and taking diet pills–appear to be influenced by the reading of women’s beauty and fashion magazines.

  Exposure to the Mass Media and Weight Concerns Among Girls

  The majority of the preadolescent and adolescent girls in this school-based study were unhappy with their body weight and shape. This discontentment was strongly related to the frequency of reading fashion magazines. Although previous studies have concluded that the print media promotes an unrealistically thin body ideal, which in turn is at least partially responsible for promoting eating disorders, the present study is the first that we are aware of to assess directly the impact of the print media on the weight and body shape beliefs of young girls.

  The results suggest that the print media aimed at young girls could serve a public health role by refraining from relying on models who are severely underweight and printing more articles on the benefits of physical activity.

 120. @Ulf T:
  ”This discontentment was strongly related to the frequency of reading fashion magazines”
  Men trots detta så är det ändå männens fel på ett eller annat sätt, visst är det märkligt.
  Fast så får jag ju inte säga, utan jag ska sätta mig ned på läktaren och hålla käften.

 121. @Tommy: Eh va? Du skriver:

  ”Så snart man sänker sig till motståndarens nivå i en debatt har man förlorat. Ad hominem är möjligen effektivt i amerikanska presidentvalskampanjer, men knappast annars”

  Så du säger att det fungerar i världens mest konkurrensutsatta tävling i populäritet, men inte annars? Det är klart det fungerar, alltid och överallt. Annars skulle det inte användas. Sen är det en annan sak att inte vilja använda Ad Hominem, men det är bara naivt att tro att det inte fungerar.

  Och om någon ger mig en smäll på käften och jag sedan slår tillbaka, så fungerar ursäkten ”Det var han som började” alldeles utmärkt, både i det privata och juridiska livet.

 122. Tycker det är väldigt tråkigt att flera personer valt att använda ett nedlåtande språk mot Charlotte som person, och inte mot hennes åsikter (om man nu inte håller med om dem och ofta måste man ju inte vara nedlåtande mot åsikter heller). Jag tycker inte de är alls så hemska som Charlotte och Hannah vill göra dem till och jag tycker definitivt inte att GD är en plats där kvinnohat flödar (men sen är väl mina kriterier för vad som är kvinnohat inte alltid samma som våra åsiktsmotståndare).

  Jag håller således med Mariel, Ulf T och Ninni om att jag tror att vi (GD:s bloggare, vi som ofta kommenterar på exv Charlottes blogg) förlorar på ett sådant sätt och vinner lite. Det handlar inte om att köpa motståndarnas argument eller spelregler, det handlar dels om vanligt vett (vi borde inte angripa person när det är sak vi tvistar om) och dels om att vi slår i underläge här. Det är vi som vill ha en dialog om jämställdhet med feminister och sådana som Hannah och Charlotte. Det är vi som vill försöka bredda den politiska jämställdhetsdebatten.

  Vi borde inte ge våra meningsmotståndare chansen att avfärda oss som ”kvinnohatare” genom att några av oss uttrycker oss på ett för hårt sätt och felaktigt mot person. Det märks ju nu, att vårt beteende smittar av sig på andra från ”vår” sida, nu genom att det kanske blir svårare för Ninni och Ulf m fl. att debattera med sådana som Charlotte och Hannah. Jag tror det är fel väg att gå. Jag vill ialla fall vara en den av en rörelse som är inkluderande men ändå står stadigt i en värdegrund jag stödjer.

  Från mobil, så tar inget ansvar för eventuella stavfel. Är på semester så kommet troligtvis inte svara innan helgen om någon har några åsikter.

 123. Jag tycker som vanligt att det är helt meningslöst att diskutera med feminister. Man diskuterar bara med dem om man tror att man har en publik som inte vet så mycket om feminister, och som således kan ha nytta av att få se hur usla argument feminister har och hur fult de beter sig. Eriks senaste inlägg säger allt man behöver veta.

 124. En man har inget att vinna på att sänka sig till en kvinnlig motståndares låga nivå, eftersom ’alla’ tycker mer synd om en kvinna som drabbas av samma sak.

  * Medborgare X blev bannlyst i hela kultursverige när han tog SCUM-manifestet och vände på det.
  * Pär Ström blev hatad för att han använde feministernas egna metoder mot dem själva
  * En man som får en serie örfilar av en kvinna riskerar att lynchas eller åka in om han ger en enda lusing tillbaks
  * På liknande sätt lär inte Dolf vinna på att ha använt Charlottes egna invektiv mot henne

 125. Pär Ström blev förvisso hatad av stora delar av mediasverige.

  Samtidigt skapade han en ej tidigare existerande rörelse och fick en stor del av folkopinionen på sin sida. Så Pär är ett positivt exempel och hans metod bör kopieras av de som är starka nog.

 126. Det kan vara på sin plats att för klarhetens skull påminna alla om vad som hände – för att få tidsperspektivet rätt. Dolf argumenterade – utan invektiv – för en synpunkt som inte delades av en rad signaturer på bloggen ”Charlotte hit och dit” (framöver: chod). Det här fick han emot sig i ett separat inlägg den 15 november (valda delar):

  ” Nu får det faen i mig räcka. På mitt inlägg om självsvält och kroppsideal kommer man efter man och bah’ ”mäh, det är faktiskt vetenskapligt bevisat att män tänder på kvinnor med kurvor och får man inte säga någonting om man är man längre eller va”. Vad är det för fel på er? Vad i helvete har ätstörningar med mäns sexuella preferenser att göra? Ingen-fucking-ting.

  För ni vägrar fucking lyssna på vad man säger.

  Och bara så att det är alldeles klart; jag säger inte det här bara för att ni är män, utan för att ni beter er som första klassens arslen. ”

  Det är alltså ”fucking” och ”helvete” hit och dit. Och sedan ”arsle”. Märk väl att detta alltså är bloggen chods egna ordval, som svar på en diskussion i sak. Dolf låter sig olyckligtvis provoceras och svarar med så gott som samma ord, vilket får bloggen chod att explodera i självömkan, som nu alltså pågått i tre dagar.

  På GD tog Dolf sedan upp denna bisarra upplevelse, men nu med påföljden att chod går i spinn: ”fullkomliga kvinnoförakt och de personliga påhopp på mig som för tillfället fyller kommentarsfälten.”

  Det fanns visst personliga påhopp på personen bakom chod, men faktum är att de utgick ifrån sådant som uppgetts på bloggen. Flera debattörer på GD påpekade dock det olämpliga i att även under dessa omständigheter gå till personligheter. Nu har dock skribenten bakom chod gjort sig till ett offer, vilket desvärre tycks röna viss förståelse. Vilket bevisar att så fort en kvinna börjar skråla så måste det respekteras, hur tölpaktigt och vulgärt hon än betett sig.

  Jag har själv upplevt en rad besynnerliga förvanskningar i så gott som alla diskussioner jag inlåtit mig i på den bloggen och ser därför inte någon anledning till att backa bara för att bloggen chod nu genomlider ett intellektuellt totalhaveri.

 127. Karl-Johan Karlsson har utvecklat sitt resonemang och sätter här fingret på problemet med påståenden som kommer från företrädare för tjejforskning…

  Jag skriver dock ingenstans att jag vill ha ett kurvigt ideal. Jag konstaterar att killar verkar föredra kurviga tjejer framför de supersmala modellerna på catwalken som många unga kvinnor vill se ut som.
  Så varför är det relevant? Tjejerna ska väl inte anpassa sitt utseende för att behaga männen?
  Verkligen inte. Men den som förnekar att tjejer åtminstone delvis gör just det, anpassar sitt utseende efter killar, lever i ett annat universum.

  http://www.expressen.se/gt/kronikorer/karl-johan-karlsson/karlsson-debatt-om-att-tjejer-svalter-sig/

 128. @Rick: Låter som en typisk händelseutveckling. Hon skriver alltså:

  ”fullkomliga kvinnoförakt och de personliga påhopp på mig som för tillfället fyller kommentarsfälten.”

  Det finns inget kvinnoförakt någonstans på dessa sidor. Däremot finns några påhopp på Charlotte som jag personligen anser att hon väl förtjänar.

  Vi kan alltså konkludera att ”Appeasement” är omöjligt. Hur försiktigt man än uttrycker hittar de en orsak att bli förorättade. Inget annat än totalt medhåll duger och ju oftare vi stillatigande accepterar detta, desto värre kommer situationen att bli.

  Det skulle aldrig falla mig in att gå in och läsa på en sådan här människas blogg, men jag uppmuntrar tålmodigare män än jag att göra så. All negativ kritik mot dem, oavsett vilken form den tar, är sannolikt av godo eftersom den åtminstone gör dem medvetna om att man inte kan säga vad som helst och komma undan med det.

 129. @Chade: ”Det är vi som vill ha en dialog om jämställdhet med feminister och sådana som Hannah och Charlotte.”

  Det är förstås inget fel med att vilja ha en sådan dialog, men jag ser inte vad det ska tjäna till. Är det någon form av egotripp? Vore det inte bättre att ha en dialog med normala människor och försöka uppmana dem att se över sin ideologi.

  Extremister lämnar alltid skutan sist. Kasta livbojarna till mer moderata krafter.

 130. Den där bloggägaren verkar helt enkelt inte klara av att erkänna att hon överilat sig och gjort fel. Ett ego-problem. Jag tycker ni är väldigt snälla och toleranta här när ni diskuterar urspårningen. Ni är nog goda föräldrar allesammans.

 131. Så Charlotte slänger ur sig det ena och andra och Dolf svarar med samma mynt han är ett svin och hon offer som sedan kritiserar debatt klimatet på GD för att inte vara öppet och välkomnande för att sedan kräva att alla som inte tar avstånd från GD blir blockade på hennes egen blogg även dom som inte skrivit något kränkande och säger sedan att hon inte kan ta ansvar för vad feminister eller andra skriver.

 132. Dessutom så är det ett aggressivt beteende som jag funnit är speciellt för kvinnor: plötsligt missförstår man avsiktligt allt och gör varje försök att reda ut begreppen till en anledning att gå till aggressiv attack. Då handlar det inte längre om att försöka nå samförstånd och enighet utan bara att klösa ögonen ur den andra.

 133. Psykiskt sjuka människor har redan problem med att tolka verkligheten. Varför skulle de tjäna på att vi gör den ännu mer svårtolkad genom ljuga om den?

  Jag tror inte det går något från eller till för en anorexipatienten om en krönikör försöker vara snäll. Däremot är det nog till stor nackdel för dem att bli slagträ i debatten. De är människor som lider och de är inte betjänta av att människor försöker utnyttja dem för sina egna ideologiska syften. De som gör så borde skämmas!

  För övrigt tycker jag debatten är helt galen. Skulle inte en man få ha preferenser? Äh, vänta, jag vet svaret, klart inte män får ha preferenser. En underströmning i hela debatten är ju att kvinnor ska få bete sig hur som helst och vara hur som helst utan att få konsekvenser, den eviga barndomen. Då kan ju inte män komma dragandes med en egen vilja heller.

  Detta är inte bara skadligt för män utan för samhället som helhet eftersom det inte är ett förhållningssätt som fungerar. Handlingar har konsekvenser, så är det för alla vuxna. Vi måste våga stå för det.

 134. I reklam som riktar sig till män av machotyp, där är kvinnorna ofta silicon-kurvigt-porriga, och sådan reklam är nästan bannlyst från de bredare kanalerna. Reklam till kvinnliga konsumenter, där framställs kvinnorna som smala och älvlika väsen, inte sällan androgyna. Om denna typ av reklam lever och frodas så kan det bara vara av en anledning: den fungerar, ”vi” agerar i enlighet med sådana stereotypa beten.
  Dessa två varianter kan kanske upplevas motsägelsefulla, det skulle i sig kunna göra unga kvinnor än mer osäkra på sig själva.

 135. Har lagt in svar till Charlotte på hennes senaste inlägg, får se om de blir publicerade och besvarade.

  http://charlottehitochdit.wordpress.com/2013/11/18/en-intressant-fraga-pa-lilla-genusskolans-forsta-del/

  DrKejs skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.
  18 november, 2013 kl. 23:20
  Om du är intresserad av att se lite mer om biologins påverkan så rekommenderar jag att du läser om flickor med CAH – mycket intressant läsning och något som inte stämmer överens med det du skriver om att preferenserna i betydligt högre grad är socialt konstruerade.

  http://jcem.endojournals.org/content/89/1/419.full

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166361/

  SVARA
  DrKejs skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.
  18 november, 2013 kl. 23:51
  Vad gäller värdesättandet av olika yrken så rekommenderar jag att du kikar på lönerna i ett land som USA – som exempel tjänar en narkossköterska i USA i snitt ca $180.000 (lön och semesterersättning) och en vanlig sjuksköterska ca $80000. En senior programmerare tjänar ca $110.000, en junior programmerare tjänar ca $65.000. Jämför med Sverige.

  Värdesättande av yrken har med marknaden att göra – i Sverige är det i huvudsak offentlig sektor som sätter lönenivåerna för vårdyrken och privat sektor som sätter lönerna för programmerare. I USA sätter den privata sektorn lönenivåerna, därför tjänar en narkossköterska mycket mer än en senior programmerare.

  I Sverige kommer vi inom kort att få se ett uppsving av lönerna för barnmorskor i Stockholm – tack vare Sofiahemmet.

  För övrigt är könsfördelningen för sjuksköterskor ungefär likadan som i Sverige (förutom narkossköterskorna där ca 40% är män).

 136. Jag hade tänkt hålla mig borta från kommentarsfältet, men känner mig ändå nödgad att meddela att jag har klargjort för Mariel att kommentarsfältet är fritt och att hon kan uttrycka sin syn i det, inklusive att ta avstånd från mitt inlägg eller det som sägs i fältet. Redigeringar från hennes, eller någon annans sida, sker däremot uttryckligen mot min vilja och är inte förenligt med de principer efter vilka jag sköter mitt kommentarsfält. Jag tar fullt ansvar för mina egna inlägg och för mitt kommentarsfält och förväntar mig att det respekteras.

 137. @Johan: ”Det är klart det fungerar, alltid och överallt. Annars skulle det inte användas. Sen är det en annan sak att inte vilja använda Ad Hominem, men det är bara naivt att tro att det inte fungerar.”

  Du har rätt. Jag borde ha skrivit ”accepteras”, inte ”fungerar”.

  @Johan: ”Och om någon ger mig en smäll på käften och jag sedan slår tillbaka, så fungerar ursäkten ”Det var han som började” alldeles utmärkt, både i det privata och juridiska livet.”

  Inte i den verklighet jag lever i. Juridiskt har vi nödvärnsrätten, som ger dig rätt att försvara dig. Men den ger dig inte rätt att slå tillbaka, om det inte sker i självförsvar.

 138. @Tommy: Jag håller inte med dig ang.

  ”kvinnor vill inte höra mäns åsikter, de vill bara höra sina egna åsikter uttalade med mörkare röst””

  På grund av att det inte verkar låta som en schysst kvinnosyn.

 139. @Johan: VAR någonstans tycker du att hon visat det?

  ”Charlotte anser utan tvekan att anorexia åtminstone delvis är ”patriarkatets” fel. Hur tycker du att jag ska försvara mig mot en sådan anklagelse? Ska jag bara tiga?”

  Visa mig?

 140. @Johan: Jag menar att man nog vill Kunna välja mer fritt generellt sett. Gäller nog båda kön.

  Har ingen aning om vad min mailbox innebär faktiskt. Svårt å säga.

 141. @Mariel: @Tommy:

  Mariel, håller du med i sak? Det är svårt om vi inte kan kommentera kvinnor och män alls.

  Jag tänker att uttalandet speglar många mäns upplevelse, och det är väl värt att bry sig om mäns upplevelser av hur de blir behandlade av kvinnor tänker jag?

  Däremot tror jag det är fel i sak. Om vi börjar mellan att skilja på kvinnor och feminism så tror jag kvinnor generellt attraheras med av män som står för sin åsikt, eller på annat sätt visar socialt dominant beteende. Män upplever det inte så eftersom de flesta kvinnor är dominanta i relationer och män ger efter för det. Men det behöver inte betyda att kvinnor innerst inne tycker bäst om män som ger efter.

  Om man med kvinnor menar feminister däremot så stämmer förstås uttalandet. Det är dock till stor del gruppsykologi. Alla grupper med så stort behov att att markera vilka som tillhör ingruppen delar in människor i de som är med oss och de som är mot oss, bl.a. baserat på om de håller med. Sådana grupper tenderar också bli allt mer extrema genom att följa de radikala ledargestalterna. Precis som i feminismen.

 142. @Johan Grå: Ja absolut, jag tycker eg. inte det är fel FEL att säga det (därav ingen tillsägelse eller så, utan bara en kommentar OM det).

  Tycker det är tråkigt om män, eller en enstaka, upplever att kvinnor inte vill höra vad män säger.

  Det stämmer inte med min upplevelse heller. Kvinnor är väldigt lyssnande anser jag, och VILL höra vad män har att säga. Men obekväma saker.. kanske inte. Kvinnor kanske dissar män som inte säger det dom vill höra ja.

 143. @Mariel:

  Kvinnor är väldigt lyssnande anser jag, och VILL höra vad män har att säga. Men obekväma saker.. kanske inte. Kvinnor kanske dissar män som inte säger det dom vill höra ja.

  Det är just detta som ”kvinnor vill inte höra mäns åsikter, de vill bara höra sina egna åsikter uttalade med mörkare röst” är en omskrivning för.

 144. @Ulf T: Men gäller inte det precis lika mkt för män? Har inte märkt av att män älskar avvikande åsikter så mkt. Män dissar också personer som har helt andra värderingar och tankesätt än en själva ju.

 145. @ Mariel

  Jag älskar inte alls åsikter som avviker från min. Däremot gillar jag att debattera mot folk som har sådana Smile

 146. @Mariel, @Rick:

  Jag älskar inte alls åsikter som avviker från min. Däremot gillar jag att debattera mot folk som har sådana

  Just så. Jag tycker att Johan Grå fångade det väldigt träffsäkert i Kvinnor kan inte lyssna på sina män.

  Onekligen är det så att många män har svårt för att bli ifrågasatta. Ofta hänger det ihop med en rädsla för att förlora auktoritet om de måste erkänna att de har fel. Samma personer blir ofta väldigt tacksamma om de erbjuds en väg att med bibehållen respekt backa från en ståndpunkt som de redan konstaterat var fel.

  Detta är kanske allra mest tydligt i den japanska kulturen, men där är man också medveten om människors behov att få retirera med hedern i behåll och är bra på att tillgodose det.

 147. Det feministiska projektet i ett nötskal:

  Mäns åsikter/preferenser ska inte beaktas men män ska vara ansvariga för allt.

  Charlotte skriver följande på sin blogg:

  ”Ni har inte fattat problemet. För ni vägrar fucking lyssna på vad man säger. Här kommer det i versaler: KVINNOR SOM SVÄLTER SIG SJÄLVA KOMMER INTE ATT MÅ BÄTTRE FÖR ATT NI SÄGER TILL DEM ATT DE BORDE GÅ UPP I VIKT FÖR KVINNOR SOM SVÄLTER SIG SJÄLVA GÖR DET INTE FÖR ATT TILLFREDSSTÄLLA ER. Därför är det fullkomligt jävla irrelevant vad ni tycker är snyggt, eller vad vetenskapen säger att standardmannen tänder på, eller vad i helvete ni tycker om kvinnors skönhetsideal.”

  Nå med tanke på att män fått bära ANSVARET för våra könsroller är det en aning konstigt att kvinnors skönhetsideal inte, mitt i allt, har något samband med män?

  Och med tanke på att män fått bära hela ansvaret för dessa patriarkala könsroller och kvinnlighetsideal, är det väl helt på sin plats att män får en chans att säga sin åsikt om saken. Hur kan vi annars veta om män är ansvariga för dessa sjuka kvinnlighetsideal om vi inte lyssnar på, vet eller beaktar mäns åsikter? Hur vet vi att män är ansvariga om vi inte ens vet vad män tänker/gillar?

  Med tanke på att män fått bära skulden för dessa sjuka ideal, ni vet termer som ”den manliga blicken”, ”sexualisering” och ”objektifiering” av kvinnokroppen, så är det väl bra att män vädrar sina åsikter om kvinnlighet, så att vi kan se efter om de överränstämmer med den feministiska bilden av mäns korrumperade kvinnobild och om män faktiskt är ansvariga och skyldiga.

  Jag tror att det skulle vara hälsosamt för kvinnor att höra mäns åsikter. Men problemet/hindret är att kvinnor och feminister inte är intresserade av att höra mäns åsikter – män ska inte överhuvudtaget få ha en åsikt i könsliga frågor.

  Men feminister är nog intresserade av män när det gäller att hitta skyldiga och ansvariga, då är det passande att ta män med i diskussionen – som syndabockar med ingen rätt att försvara sig.

 148. @Matias:

  Man kan ju bara pröva att citera henne nästa gång det talas om kvinnoideal och patriarkat och se om hon står för vad hon säger. Vad hon säger är ju egentligen samma sak som Ninni brukar säga, det är inte främst män som bestämmer vilka normer kvinnor ska följa, utan andra kvinnor. Jag misstänker att Charlotte i andra sammanhang tycker att patriarkatet har större påverkan.

 149. @Johan Grå:

  Vad hon säger är ju egentligen samma sak som Ninni brukar säga, det är inte främst män som bestämmer vilka normer kvinnor ska följa, utan andra kvinnor. .

  Japp. Och även i denna sak ser man samma mönster, kvinnlig överordning. De säger
  1) åt män ”håll käft!”, män ska inte uttrycka sina preferenser för kvinnor vill inte höra det. (Det vill säga bestämmer över män och vad män ska)

  2) samtidigt bestämmer man då över kvinnor för kvinnor ska inte 1) vilja höra om mäns preferenser, 2) inte vilja göra sig fina utefter dessa preferenser.

  Dessa människor tror sig ha det rätta svaret och efter denna tro ska världen rätta sig. Eriks lyfte in en film i sitt inlägg som talar mot deras tro. Jag kommer senare skriva ett inlägg om mina tonår, då min erfarenhet också går i strid med deras budskap.

  Sorry, men no deal. Jag är kvinna. Jag gillar göra mig fin ibland, jag gillar få komplimanger oavsett om det hör till utseende eller personlighet så länge de är ärligt menade. Jag är knappast unik i det, snarare vanlig.

  Vill de slippa komplimanger så är det lätt att undvika faktiskt. Så väljer jag att agera när jag är låg och vill vara ifred.

 150. @Johan Grå:

  ”Man kan ju bara pröva att citera henne nästa gång det talas om kvinnoideal och patriarkat och se om hon står för vad hon säger.”

  Nå, jag vet av erfarenhet från ”diskussioner” med henne att hon inte står för det.

  Hon kommer såklart med utsagor som ”såklart är kvinnor också ansvariga…” men dessa tomma fraser får alldrig någon substantiell innebörd så att ansvarsaspekten skulle bli en del av utredningen och dess utgångspunkter. Snarare handlar det om att hon försöker undvika frågan om kvinnligt ansavar genom att endast medge att ”KVINNOR OCKSÅ ÄR ANSVARIGA”, som om frågan skulle vara ur världen eller behandlat genom att man medger att kvinnor är ansvariga? Hur och för vad?

 151. @Mariel: ”Jag håller inte med dig ang.

  ”kvinnor vill inte höra mäns åsikter, de vill bara höra sina egna åsikter uttalade med mörkare röst””

  På grund av att det inte verkar låta som en schysst kvinnosyn.”

  Hur förklarar du då att kvinnor blir så upprörda så snart en man uttalar sina egna åsikter om kvinnor? Det spelar ingen roll hur välvilligt inställd han är (som KJK), han behandlas ändå som om han sagt att han hatar allt vad kvinnor heter.

  De enda män som tolereras, åtminstone bland de mer radikala feministerna, är ju sådana som likt papegojor upprepar exakt de fraser de lärt sig av kvinnorna.

  Du skrev ju själv att de flesta kvinnor inte vill att män ska uttrycka sina preferenser, och Trollan instämde. Och det är ju precis det som hela Charlottes inlägg handlar om.

  Om du anser att citatet (det är inget jag hittat på själv) är fel får du hemskt gärna visa att jag har fel. Jag tror att män och kvinnor måste bli mycket bättre på att kommunicera med varandra om vi ska få slut på ”könskriget”. Att vägra lyssna eller till och med förbjuda motparten att uttala sig kommer bara att leda till sämre förståelse och mer konflikter.

  @Mariel: ”Personligen hade jag bara gått därifrån om det varit möjligt.”

  Jag håller med. (Men ibland är det inte möjligt, särskilt inte för en man.)

 152. Det är fullständigt lönlöst och att försöka omvända överprästinnorna själva. Inför hennes egen församling är det helt meningslöst.

  Det finns bara två anledningar att debattera med en övertygad extremist.
  1. För att förstå deras synsätt och lära sig deras argument.
  2. För att övertyga åhörarna.

  Att gå in på en feministblogg och läsa och kommentera hör till punkt 1.

  Att sitta i TV-debatt och försöka överrösta varandra hör till punkt 2.

 153. @Johan:

  ”Det är förstås inget fel med att vilja ha en sådan dialog, men jag ser inte vad det ska tjäna till. Är det någon form av egotripp? Vore det inte bättre att ha en dialog med normala människor och försöka uppmana dem att se över sin ideologi.

  Extremister lämnar alltid skutan sist. Kasta livbojarna till mer moderata krafter.”

  Jag uppfattar dock både Charlotte och Hannah som normala människor som bara råkar ha en annan världsbild än vad jag har. Dessutom gissar jag att deras bloggar läses av väldigt många personer som också är normala människor med en liten annan världsbild. Det bör vara bland annat sådana personer som jämställdister vill ha dialoger med och det är troligare att vi når dem via deras bloggar än att de hittar till exv GD och börjar läsa med öppet sinne.

  Och om du anser att Charlotte och Hannah är extremister i den svenska jämställdhetsdebatten så undrar jag vilka källor du läser som inte är jämställdistiska och som ändå är mindre extrema än deras.

 154. Pingback: Gubbjävelns väl valda avslutningsord | Genusdebatten