GTA V attackeras även i Norge – Kvinnefronten i Norge kräver butiker slutar sälja spelet
avatar

Igår skrev jag om hur GTA V har plockats bort från hyllorna på Target och Kmart i Australien efter att kvinnogrupper ljugit både om spelets innehåll och om vad forskning säger om effekten 18+ (M-rated) dataspel har på riktig våldsbrottslighet. Den direkta orsaken till beslutet var denna petition på change.org startad av ”Nicole Survivor” en tidigare prostituerad kvinna som vill vara anonym för att slippa kritik.

Nu ser vi hur Kvinnefronten i Norge försöker få bort GTA V från butikshyllor i Norge på samma oärliga sätt. Deras strategi är att hänvisa Norska butiker till beslutet i Australien i det mail daterat 3/12 som de skickar till norska butikskedjor.

Forskning på området visar dock att kvinnogruppen ljuger.

Den senaste undersökningen  av förhållanden mellan spel och verklighet gjordes nämligen 2014 av forskare vid Villanova och Rutgers under ledning av professor Patrick Markey. Resultaten från ”Violent Videogames and Real World Violence – Rhetoric vs Data” summeras här av Gamespot.

Annual trends in video game sales for the past 33 years were unrelated to violent crime both concurrently and up to four years later. Unexpectedly, monthly sales of video games were related to concurrent decreases in aggravated assaults and were unrelated to homicides.

Searches for violent video game walkthroughs and guides were also related to decreases in aggravated assaults and homicides two months later. Finally, homicides tended to decrease in the months following the release of popular M-rated violent video games.

När Gamespot intervjuade Professor Markey så sade han rakt ut:

I think the biggest ’take home’ of this study is that violent video games were not related to increases in violent crime–not even a little.

Men det hindrar inte Kvinnefronten i Norge att på helt falska grunder gapa ”Vi krever Grand Theft Auto V Fjernet!”

Fjernet

Kvinnogruppen trivialiserar alltså riktiga brott och brottsoffer

Detta bara för att på falsk grund få bort popkultur vars innehåll de har personliga problem med. Det är inte det att de har orsak att tro dessa saker har någon effekt. Det är verkar mer vara så att dessa kvinnogrupper fullkomligt skiter i om det är så eller inte. Daisy Elizabeth Sjursö och Tina Skotnes påstår att dessa spel ”uppmuntrar till våld” detta är ljug.

Censurförsöken mot nördkultur har dock inte gått obemärkt förbi. Här kommer de petitioner som startats som en direkt följd av besluten i Australien och som alla har tusentals underskrifter antingen för att tillåta försäljning av GTA V – alternativt krav på att de som drar bort GTA V även drar bort andra våldsuppmuntrande produkter som ”Fifty Shades of Gray” och ”The Holy Bible”.

Change.org – Fortsätt sälja GTA V i Australien – 15000+ underskrifter

Change.org – Stoppa försäljning av Fifty Shades of Grey – 4795 underskrifter

Den som drar mest uppmärksamhet är dock den sistnämnda som nu gått ”viral”

homeentertainment

Change.org – Stoppa försäljning av Bibeln – 21000+ underskrifter

This is The Holy Bible. This book means that after various sex acts, readers are given options to kill women by stoning her unconscious, Setting them on fire, cutting off their hands, and killing their children!

Som avlsutning kan nämnas att Norge har en historia av att hycklande skydda religion från kritik. Monte Pythons ”Life or Brian” var inledningsvis förbjuden i Norge eftersom den ansågs kränkande mot kristna.

Kommentarer

GTA V attackeras även i Norge – Kvinnefronten i Norge kräver butiker slutar sälja spelet — 29 kommentarer

 1. GTA 5 är jätte bra. Gör att jag blir av med mina mordiska patriarkalainstinkter…

 2. Bra inlägg!

  Det här är urtypiskt för det sociala fenomenet moralpanik, skrivit om det här.

  Det är kvinnans skyddsvärde som gör att det är kvinnor (och eller barn) som påstås vara i farozonen för de hemska följderna som det som måste förbjudas/censureras kommer medföra. Detta trots att våldet i dessa spel främst är mot fiktiva män.

  Så här är det varje gång, tex så påstod dessa kvinnokämpar en gång i tiden att pornografi ledde till våldtäkt, forskning visar det omvända.

  Det är helt logiskt att forskningen visar på en minskning av brott … Dels spenderar en massa människor tid med att spela … Tid där vissa av dessa individer annars kunde begå brottsliga gärningar. Vi har alla bara 24 h/dygn.
  Dels, för den som har mörka tankar eller känslor så kan våldet i spelet fungera som en säkerhetsventil, där man kan sparka och slå av sig sin frustration utan att skada någon.

 3. @Ninni: Det absolut bästa med just GTA 5, Är att Rockstar har varit snälla nog att faktiskt driva med feministerna också. Slipper köra över dem med bil på riktigt Wink

 4. @Anonym:

  Jag föredrar plattformsspel och Zelda … våldspel är inte min grej. Men det där … tja, man kanske bör prova en ny spelvärld Wink

 5. @Ninni:
  Jag lever ut mina mordiska impulser genom att erövra världen i EUIV. För ögonblicket lajvar jag mongolväldet.

 6. @MK:

  ”Länken till Fifty shades är fel, den går till bibeln.”

  Det har du rätt i, nu är det fixat. För den som vill vara extra jobbig mot Target kommer här några mer humoristiska mot-petitioner

  The parodies include a call for Target to change its ”aggressive logo”
  https://www.change.org/p/target-to-change-their-violent-name-and-aggressive-logo

  a petition to ban knife sales
  https://www.change.org/p/target-australia-pty-ltd-ban-all-knife-sales

  ”Another petition attacks Super Mario Bros for promoting ”wilful murder of wildlife, consumption of hallucinogenic flora and collection of income without declaration of tax.”
  https://www.change.org/p/target-target-australia-must-remove-all-super-mario-bros-games-from-sale

 7. Lite komiskt med 50 shades förresten eftersom det lika gärna hade kunnat vara feminister som startat en kampanj mot den…

 8. undrar vad som händer om dessa kvinno grupper får tag i mer specifika ”våldtäkts simulatorer”, o jag skäms över att jag kan namge 3 stycken.
  Även så kan jag några där det är tjejer som gör det mot killar… internet varför har du fördärvat mig.

  o helt seriöst, gta 5 är inte direkt våldsamt. tortyr sekvensen var ganska lam, postal 1 lyckades med betydligt mer våldsamhet, postal 2 där man kunde använda en levande katt som ljuddämpare för att skjuta SJW:are.

  Akibas trip, du springer runt i japan o drar av folk kläderna för att kolla om de är vampyrer.

  Poängen jag försöker säga är att jag finner försök att banlysa gta spelen är larvigt, då jag kan hitta så mycket värre spel som dessa personer som inte vet något om spel ens kan tänka sig.

  @Ninni:
  zelda, typiskt tjejspel. SKämtar inte, väldigt många av tjejer som spelar sägar alltid att zelda är för dem etc.
  Du kanske ska testa assasins creed, det verkar många tjejer föredra också.

  AC 3 och framåt tycker jag är riktigt roliga.

  Vill du ha något våldsamt eller mer ”moraliskt inkorekt” bara att fråga så kan du få en lista av ”sjuka” spel av mig Grin

 9. @Rune Forsell:

  zelda, typiskt tjejspel.

  Min man spelar med Zelda, min son är ZeldaNÖRD. Riktigt nördig alltså … Har en massa ”värdelöst vetande om Zelda”, har kläder med Zelda-tryck, ger sig inte förrän Hela spelet är knäckt …

  Så jag skrattade och kallade på sonen och sa åt honom att läsa kommentaren. Han snörpte på munnen och sa ”hmmm!” så gick han. Betalbart. Tack. ;D

  Jag upplever Zelda som könsneutralt, spel som FIFA och dessa våldsspel (som min son & man, också spelar även om Zelda är favorit) upplever jag som det främst lockar killar män. Sen finns det säkert spel som främst tilltalar tjejer kan tänka mig spel som handlar om sociala relationer. Men såna kan jag inget om … Är Sims sånt kanske?

 10. @Rune Forsell:

  Vill du ha något våldsamt eller mer ”moraliskt inkorekt” bara att fråga så kan du få en lista av ”sjuka” spel av mig

  Hehe! Du skulle se o höra mig när jag spelar på Wii. Hojtande: ”Dö, din jävel! Dö!” fäktar jag med risk för allt o alla omkring, inkl. mig själv …. Så jag tror det är säkrast jag inte går på något värre spelWink

 11. @Ninni:

  ”Så jag skrattade och kallade på sonen och sa åt honom att läsa kommentaren. Han snörpte på munnen och sa ”hmmm!” så gick han. Betalbart. Tack. ;D”

  Du kan nog ha missförstått. Att ett spel är tjejspel betyder nog i detta sammanhang inte att inte killar spelar det (De flesta borde veta att killar gillar Zelda, ALLA gillar Zelda). Det betyder nog mer att det är ett av de spel som även tjejer i allmänhet gillar. Det är svårare att hitta spel tjejer gillar än spel killar gillar för killar gillar liksom alla spel, de var de som höll branschen igång i alla år innan tjejerna upptäckte hobbyn.

 12. @Erik:

  Uppenbarligen gick inte ”tjejspel” hem hos grabben heller, så då har även han missförstått. Razz Jag skulle aldrig kalla ett spel som tilltalar ALLA tjejspel, för mig är tjejspel sånt här.

 13. @MK:
  Hun har sikkert gode intensjoner med å skrive den bloggposten, men for meg blir dette den samme gamle leksa som vi hele tiden får servert i media og i samfunnet forøvrig, oftest av feminister, at det er noe(mye) ”feil” med menn slik de er og lever i samfunnet i dag – og selvfølgelig slik menn har vært de siste 2000 år eller så.
  Generellt når det skrives om menn om det er fra feminister eller andre, så opplever jeg at det er fordi noe bør være annerledes ved menn, ikke at vi er bra og gode slik vi er, og jeg er sjukt LEI av det der! De kan f.n meg slutte å kvasipsykoanalysere oss på det evindelige gynosentriske perspektivet, ta oss som vi er eller ryk og reis.

 14. @Ninni: Jag kollade min manikyr och fick:

  ”Delicate and sensitive, you are like a rare orchid: you need a lot of dedicated love to really blossom, but when you do your beauty is spectacular.”

  Så¨där ser ni tjejer, ”lot of dedicated love” är vad jag behöver. Kom igen nu, ”Give!”

 15. @Ninni:

  @Erik:

  ett spel kan vara tjejspel, killspel allt på samma gång.
  i det jag använder ordet tjejspel för att säga att hitta tjejer som spelar det inte är svårt.
  kill spel samma sak som för tjejspel fast med killar.

  Enklare att göra den varianten än att använda ordet neutralt, plus man kan alltid irretera någon.

  Du kan hälsa din son att jag är 30, jag älskar spel där man slaktar och hackar folk.
  Har även spenderat 7h på ett barbi spel som jag tyckte var kul enbart pga gameplay.
  att dömma ett spel för om det är riktat mot ett kön eller om ett vist kön spelar det mer än ett annat är ren jäkla bs. en äkta spelnörd vet att det är enbart gameplay som räknas i motsatsen

 16. @Runar:

  Generellt når det skrives om menn om det er fra feminister eller andre, så opplever jeg at det er fordi noe bør være annerledes ved menn, ikke at vi er bra og gode slik vi er, og jeg er sjukt LEI av det der! De kan f.n meg slutte å kvasipsykoanalysere oss på det evindelige gynosentriske perspektivet, ta oss som vi er eller ryk og reis.

  Ja, det är tröttsamt som bara den. Jag läste länkarna igår efter din kommentar … Och jag kan säga så här, jag känner inte igen min erfarenhet av att lyssna på män i hennes bloggposter. Jag har med pratat med män som pratar ut, vid ett tillfälle en som grät så intensivt att jag hade svårt att höra vad han sa … Jag känner ändå inte igen budskapet att män skulle vara lost i vem de är så som hon beskriver.

  Såna finns säkert, det finns sargade människor bland både kvinnor och män, men generellt … Nej.

 17. Jeg kjenner heller ikke igjen menn slik hun beskriver dem, inndelt i tre grupper – hvorav den første angivelig skulle være en sjeldenhet(men with integrity), det stemmer ikke med mine erfaringer, jeg synes de fleste menn er åpne og ikke dekket av noen fasadeeller identitetsforvirring i større grad enn hva gjelder for kvinner, jeg prater like gjerne om følelsesmessige tema med menn som med kvinner, ok – noen få menn misliker det, men ikke alle kvinner er eksperter på følelser heller, tvert om.

  Om samfunnet skal omprogrammere menn emosjonellt slik at de blir mer åpne på og kjent med sine følelser slik kvinner angivelig er, at menn angivelig har en undertrykt kvinnelig side slik hun påstår og at denne må vi åpne for og dyrke frem, ja så skal menn og kvinner få det bedre sammen. Tillater meg å tvile på det, jeg tror biologien styrer mer enn hun tror. Kanskje vi da på veien mister noe verdifullt. Kan det være menns særegne følelsesliv som har frembrakt mye av det vakre menneskeheten har skapt?
  Jeg skulle ønske det var litt mer fokus på alt det vakre og verdifulle menn tross alt har fått til. Den her passer for anledningen:

 18. @Ninni:

  Sims verkar vara ett typiskt tjejspel. Fast inte lika typiskt som de andra du länkade till, för jag gillar också Sims, men absolut inte de där andra Razz

  @Runar:

  @Ninni:

  Mja, jag skummade visserligen bara den andra artikeln men jag kan nog hålla med henne till stor del. Det finns en hel del likheter mellan det hon skriver och det som en viss gren av PUA skriver om/lär ut, de fyller det tomrummet som har kommit av att moderna pojkar och män inte har några tydliga förebilder att se upp till utöver actionhjältar och dylikt, från vilka unga män kan lära sig hur man blir en bättre älskare, en bra pappa, en bra make, göra gott i samhället, blir framgångsrik osv.

  Notera att jag skiljer på att uppleva sig som vilse, och på att vara vilse men inte riktigt vara medveten om det.

 19. @MK:

  Så försvann mitt långa svar till dig :@ Dumma teknik!

  Jag reagerade precis som Runar, men jag kan förstå vad du syftar på. Ska försöka förklara …

  Jag har ett fantastiskt stöd i arbetet som skribent av mina medskribenter, i synnerhet mina två hjältar. Till den ena skrev jag angående detta:

  Misandri är vidrigt, misandri utklätt till omsorg/omtanke för män är ännu värre

  Varför upplevde jag det som ”misandri utklätt till omsorg/omtanke”?

  Om du tänker på ”vilse i skogen” kontra ”vilse i sig själv” så upplevde jag att hennes budskap var män är ”vilse i sig själv” och ”vi måste rädda dom från det”.

  Jag anser verkligen inte män generellt är det. Den ”vanliga mannen” är ”chill”, han trivs med sig själv … Han är som han är och det duger, typ. Han är inte främmande inför sina tankar och känslor, men han låter inte känslor kontrollera och dominera över hans liv. Han har en, anser jag, sund självdistans.

  Mitt budskap är snarare ”vilse i skogen” och att vi har en felaktig bild av ”Mannen” i samhället.. Och med ”vilse i skogen” menar jag tex. Som när Benjamin (tror jag det var, kan inte kolla just nu) frågade mig varför kvinnor tjatar om att fälla ner locket på toastolen. Det är det här med kulturkrockarna som ger en ”luddig terräng” eller ”oklara spelregler” för män, där budskapet i vår feministiska samtid är ”var X”, men man upptäcker att det är en biljett till Friends zone. Och otydliga spelregler är inget den vanliga mannen trivs med …
  Här kommer det med förebilder in … En förebild är någon som ”visar en möjlig väg i skogen”

  Det var väldigt sådär spontant skrivet … Blev det förståligt?

 20. @Ninni:

  Förtydligande så inte ni tror att jag, ens spontant, tycker att män generellt är vilse. Det tycker jag inteSmile

  Det är inte det jag ville få fram, utan var man lägger problemet. Är problemet något som ligger innuti män/manlighet, eller är problemet något som ligger utanför män/manlighet.

 21. Uppdatering av mot-kampanjerna:

  Stoppa försäljning av bibeln – 41000+ signaturer
  Stoppa försäljning av Fifty Shades – 5600+ signaturer
  Tillåt försäljning av GTA5 – 19600+ signaturer

 22. Jag spelar lite olika spel. Både Sims (som nog inte i första hand är ett ”tjejspel” utan ett tantspel vid det hör laget. De trogna simspelarna är nog från 30 och lååååångt uppåt. Mycket amerikanska hemmafruar där) och RPG. Har fastnat särskilt för Elder scrolls och har svårt att spela annan RPG efter det. Men jag spelar inte online. Gillar Zelda (som de flesta) och strategispel av typen Civilization.

 23. @Runar: @Ninni:

  Blev det förståligt

  Njae… ej… Grin

  Jag ser MGOTW å ena sidan, och män som accepterar relationer där kvinnan bestämmer, som olika sidor av myntet ”män som är vilsna”. Det första är en mindre rörelse, som dessutom är en reaktion på den andra, men den andra ”rörelsen” ser jag definitivt som stor, för att inte säga mer eller mindre allrådande.

  Dessa män vill någonting (som har att göra med relationer/sex med kvinnor), men vet inte hur de ska uppnå det. MGOTW löser det genom att välja bort något som de egentligen, om de visste hur de skulle navigera systemet till sin (eller rättare sagt ömsesidig) fördel, vill ha i sina liv. Den senare gruppen ”löser” det genom att acceptera att det blir inte bättre än så här.

  Jag ser inte så mycket sundhet där helt enkelt.

  @Alith:

  Sims är absolut inte ett tantspel!!! Pissed Off Wink