Gästinlägg: … där vi drar till skogs …
avatar

Dagens jästpaket är en liten allegori om händelser som timat nyligen avseende en viss artist. Inlägget kommer från Hrafn O. Dinns (Kanske bör tilläggas att namnet har en koppling till det svenska aviariet).

Jämställd myr, nu!”

Orrhönan Zalafem protesterar mot att det bara är orrtuppar som får synas och sola sig i glansen ute på myren, när orrspelssäsongen nu är inne: ”Det har alltid varit så, och tupparna vill bara ha oss i buskarna vid sidan om, där vi varken syns eller hörs”, säger orrhönan Zalafem. Hon kräver i ett upprop, ”Jämställd myr, nu!”, att hönorna också skall få vara med och visa upp sig på de bästa platserna.

Zalafem kvittrar upprört omorrar på myren och ugglor i mossen

Zalafem kvittrar upprört om
orrar på myren och ugglor i mossen

Zalafem menar att orrsamhället måste prata om det, och säger: ”Alla som är lite bildade vet att det personliga är politiskt, och det är sannerligen inte så roligt för oss hönor att bara få stå vid sidan om hela tiden. Men orrtupparna verkar bara köra på i sina gamla klospår och förväntar sig sen att de ska få komma nära och ha sitt lilla roliga, efter sin show där ute. Nu måste det bli en ändring på detta! Jag och mina hens kräver en jämställd myr, nu!”

Hönan Zalafem medger dock att hon är lite förundrad över hur det kan vara så här, och funderar vidare: ”»Allt ljus på mig», tycks varje enskild tupp tänka, för trots allt tuppriarkalt förtryck av oss hönor, så gör de ju inget annat än att blåsa upp sig och bråka med varandra. Hur de kan hålla oss hönor dolda i buskagen, trots att de bara bråkar med varandra, kan jag inte förstå. Det är som någon slags festival … Jag förstår inte heller var alla dessa bilder och drömmar om ägg, kommer ifrån … Vad har det med tupparnas bråk och slagsmål här på myren att göra? Jag förstår det inte, och det är likadant varje vår!”

”Fröken Zalafem har nog flugit lite vilse uppe i det blå”, replikerar en av de äldre vittberesta och namnkunniga hönorna, som burrar upp sin fjäderdräkt och fortsätter: ”kanske förirrade hon in sig på något universitet och gick en kurs i kontextuellt genuskackel eller nåt, och bestämde sig för att ta med sig sina nya tankar hit till vitmossan och tuvullen. Jag tror dessvärre att det inte fungerar så bra. Kontexten här ute på myren är liksom en annan, och en diskursanalys av det våra tuppar (och hönor) artikulerar när spelet pågår, passar inte heller så bra i tryckt skrift.”

Vad säger ni orrtuppar då, om hönan Zalafems upprop och kraven på en jämställd myr?
-”Koll kollerollkolleroll kollero-ockon koll kollerollkolleroll kollero-ockon … Tschoo-ysch!

(Fritt översatt av vår sakkunnige orrnitolog: ”Den jäntan har inte ett rätt. Hon förstår inte vilka risker vi tar genom att exponera oss i det öppna med våra färger och kontrastrika fjäderdräkter, eller att hela showen är till för dem. Spelkompetens = noll!”)

Hrafn O. Dinns

Kommentarer

Gästinlägg: … där vi drar till skogs … — 6 kommentarer

 1. Bilden visar emellertid en orrtupp, och kan således inte vara Zalafem som bildtexten antyder. Orrar är horribelt könsstereotypt normativa när det gäller utseendet.
  Smile

 2. Tommy:
  ”Bilden visar emellertid en orrtupp, och kan således inte vara Zalafem som bildtexten antyder.”

  Ja, inte heller här på Genusdebatten får Zalafem vara så synlig som hon vill. Shock

  Det ryktas också att hon har noterat detta missförhållande och nu lär ligga och ruva på ett nytt upprop: ”Jämställ Genusdebatten, nu!”. (Men vi tror inte Genusdebattens redaktion kommer att bry sig om det.)

  :>:>

 3. Zalafem borde testa att vara med i spelet och sedan kräva att det ska införas särskilda handikapp för tipparna och särskilda säkerhetsåtgärder för henne så att hon kan vara med på ”lika villkor”.

 4. @Tommy:
  Zalafem uppträder helt enkelt i lånta fjädrar, fattar du väl dummer.

  (Bilden är mitt fel, jag insåg att det var en tupp när jag valde bilden, men jag sökte bara på ”orrspel” och hittade ingen som passade med bara en höna, hade jag tänkte ett varv till och sökt på ”orrhöna” hade det varit en höna istället. Men så långt tänkte jag inte, föreställde mig att ingen skulle notera det, eller bry sig.)

 5. @Hrafn O. Dinns:

  Laugh

  @Dolf:

  Men du vet väl att jag lever för att hitta insignifikanta och irrelevanta detaljer för att häckla dig, i stället för att bidra till en konstruktiv debatt? Grin

  Tänk på att jag bor mitt i storskogen, bokstavligt talat omgiven av orrar och tjädrar och andra zoologiska entiteter. Jag är övertygad om att mitt liv kommer att ändas genom en hjärtinfarkt orsakad av uppflygande skogsfågel under en av mina löprundor. De jäklarna ligger och trycker tills man är alldeles inpå, och då flyger de upp med ett öronbedövande oväsen. Jag höll faktiskt på att få en tjäderhöna rakt i bröstet för några veckor sedan. Smile