Feministisk budget kontra antifeministisk
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke supportar en miljöpartist

Jag vill lite snabbt uppmärksamma ett inlägg från en miljöpartist med anledning av dagens budgetpresentation. Miljöpartisten är Josefin Utas, som jag antar att de flesta av er känner till, och inlägget på ingenjörsbloggen: Teknik är… antifeministiskt? – Ingenjörsbloggen. Hon kommenterar dagens DN-artikel om vårbudgeten. Citat:

 I artikeln står:
”De budgetförslag som läggs fram i dag präglas av en feministisk grundsyn.[..] En förstärkning av resurserna till humaniora och samhällsvetenskap på universitet och högskolor uppvärderar utbildningar där kvinnor är i tydlig majoritet.”
Den logiska följdfrågan på det blir då: vad kallas det enligt regeringen om man ökar resurser till teknik? Antifeministiskt? Och är det enligt regeringen att satsa på eller gynna män?

Läs hela hennes inlägg, det är inte särskilt långt.

Och som en liten sidonot, Josefin Utas är ett utmärkt exempel på varför man inte skall ägna sig åt skuldsmitta och döma folk utifrån etiketter. Min respekt för Miljöpartiet och min respekt för Josefin Utas står i ett omvänt proportionerligt förhållande. Och för dem som eventuellt missat det, min respekt för miljöpartiet är … inte hög. (Jag håller god ton idag)

You go girl ... men byt gärna parti!

You go girl … men byt gärna parti!

Uppdatering 14.18: Damen ifråga korrigerade mig lite twitterledes:


©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Feministisk budget kontra antifeministisk — 6 kommentarer

  1. Om Josefin Utas och likasinnade var MP.s politik så skulle partiet varit intressant,nu har man ju tyvärr Åsa bROMSklOsseN som språkrör vilket gör ett val av MP omöjligt.

  2. Lyssnade via radio på dagens riksdagdebatt.
    Miljöpartiet J.Utas texter har aldrig passerat min väg och skriver tydligen i slags Ingenjörsforum, därmed obesett och som alltid en sak är att skriva och en sak är riktig, ordväxling.
    J.Utas i aktuell debatt, upplevdes historielös.

  3. @DanTor:

    Fel av mig ;”J.Utas i aktuell debatt” ska vara; Janine Alm Ericson (Mp) i aktuell debatt, –.

  4. Skulle gärna rösta på ett miljövänligt parti. Dock ett som 1) förstod vad som är miljövänligt.
    2) som inte hatar mig för min penis.

  5. Ja, det är ju lite tradition att stämpla politiska förslag med ”kvinnor drabbas värst”, vilket i princip gäller allt där man inte uttryckligen satsar på just kvinnor. Även då kan förstås kvinnor drabbas värst, om satsningen blir en s.k. ”kvinnofälla” – den gör det enklare för kvinnor att göra det de helst vill göra, vilket är dåligt om det de helst vill är något annat än det politikerna vill.

    Så RUT är ju inte feministiskt, eftersom det gynnar kvinnor, men på fel sätt. Att minska ROT är feministiskt, eftersom ROT huvudsakligen gynnar män: hantverkarna är män, de som oftast betalar för hantverket är män, de som oftast skadas när de försöker renovera själva är män.

    Möjligen drabbar det kvinnan om den där renoveringen av köket inte blir av, vilket 19% av de som utnyttjat ROT säger var alternativet, men egentligen betyder ju det bara att mannen helt enkelt inte var rätt för henne, och det är ju bra att hon får reda på det så snart som möjligt; en riktig karl skall kunna fixa renoveringen själv, alternativt tjäna så bra att han inte behöver något mesigt ROT-avdrag. 21% av ROT-utnyttjarna skulle istället ha gjort jobbet själva*, och då får ju kvinnan chans att beundra sin man när han för en gångs skull gör nytta – förutsatt att han inte skadar sig, som sagt, vilket ca 17 800 hemmafixare (86% är män) gör årligen. Och en man som inte kan renovera utan att skada sig bör nog bytas ut ändå.

    * 73% av ROT-köparna kan inte göra jobbet själva; 2% är riktiga män och kan göra jobbet lika snabbt som ett proffs, eller snabbare. Det finns verkligen inte tillräckligt många bra män längre, men det kan inte feministisk budgetpolitik ta hänsyn till, annat än att hjälpa kvinnorna sålla agnarna från vetet.