Ett bittert piller 2: Huliganerna
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke fördjupar sig i diagnosen

Jag fortsätter temat jag påbörjade förra veckan med Ett bittert piller 1: Mörkläggning. Jag hade redan innan första delen i serien ett upplägg på 8 delar (jag lade därefter till ytterligare en, så det är planerat att bli totalt 9 inlägg), och vi har nu kommit fram till del 2, Huliganerna. Som jag nämnde i Mörkläggning har saker skett slag i slag och händelserna har hunnit bli inaktuella i sig själva, men jag vill titta på ett antal till synes helt åtskilda händelser under en kort period och lite löst glutta på förlåten till de ”bakomliggande strukturerna”.

Det gick inte mer än fyra dagar efter att den 22-åriga kvinnan mördades på asylboendet förrän det var dags för Huliganerna, en händelse nära förknippad med händelsen dagen efter som jag tänker ta upp i Ett bittert piller 3: Gymnasieläraren.
[Uppdatering 2016-03-18: Jag bestämde mig för en liten annorlunda vinkel på ”Gymnasieläraren”, så titeln har ändrats till ”Fröken Kanin demonstrerar”, men det behandlar samma händelse.]

”Huliganerna” syftar på de ”Svartklädda högerextremister och fotbollshuliganer som jagade marockanska gatubarn” fredagen 29 januari. Sundsvalls tidning kallade dem med rätta en lynchmobb och Aftonbladet berättar om ”Christian, 16, slagen av maskerade män” och:

Aftonbladets poliskälla uppger att olika grupper bestående av såväl fotbollshuliganer som nazister rört sig i city under kvällen.

Polis på plats berättar bland annat att 40-50 personer vid 21-tiden gått till attack mot personer vid Sergels torg.

Aftonbladet lägger upp två filmer:

Ligister härjar på Sergels torg

respektive:

Christan, 16, talar ut

Den här bilden av fredag 29 januari är knappast ny för läsaren, alla har den nog klar för sig.

nynazister__h_yrena_180109a

Men är den korrekt?

Det första som fick mig uppmärksam på att det finns en hel del att ifrågasätta i berättelsen var Nyheter med Ingrid och Conrad 3 februari. Ingrid är här alltså Ingrid Carlqvist, vem Conrad är har jag inte klart för mig, men de verkar vara ett bra radarpar. Hela sändningen hittas genom länken, men den aktuella biten som behandlar just Huliganerna kan höras här:

De ifrågasätter alltså hela historien på en rad punkter. Och de verkar ha bra på fötterna. De hävdar bland annat att det faktiskt saknas bevis för händelsen. Det enda konkreta som har framkommit någonstans är de två filmklippen ovan i inlägget. Man ser poliser som ”schasar” iväg några, men man ser inga faktiska våldsamheter begås. Det andra klippet är Christian. Han verkar i mitt tycke osedvanligt munter och allt annat än traumatiserad. När han berättar att han blir rädd för sitt liv låter det mer som att han blev dödsrädd på Gröna Lunds spöktåg (om nu Grönan har ett sådant). Men just vad gäller intervjun med Christian måste säga emot Ingrid och Conrad på en punkt. I&C ifrågasätter Christians vittnesmål utifrån att han säger att någon skriker ”jävla rasist” åt honom och slår till honom, och I&C menar på att det logiska hade varit om personen skrikit ”jävla invandrare”. De har dock gjort sig skyldig till en subtil tolkning där som inte nödvändigtvis stämmer alls. Det framgår nämligen inte av Christians berättelse vem det är som skriker ”jävla rasist” och inte heller vem det är riktat mot. Den som slår och den som skriker kan röra sig om två helt olika personer, och ”jävla rasist” kan mycket väl vara riktat mot den som slår, eller någon annan, inte alls nödvändigtvis Christian. Det sagt, Christians vittnesmål känns ganska tunt.

Det som dock stöder I&C:s analys är att en engelskspråkig mediasajt kallad The New Observer publicerar en lång artikel som i princip visar hur berättelsen om lynchmobben valsar runt världen baserat på inget annat än just Aftonbladets artikel med de två filmklippen ovan. Inga andra konkreta belägg framkommer någonstans. Det verkar inte finnas några faktiska vittnen till våldsamheterna. Igår sade en tjej på FaceBook (hon var okej med att jag citerade henne, men jag glömde fråga hur hon ställde sig till att bli återgiven med namn, så jag utelämnar det och låter bli att länka):

Ja, jag var där och det var lugnt. Ingenting hände. Därför fick jag en chock när jag kom hem och satte på radion och Facebook. Det var ett himla ståhej. När jag försökte informera folk att inget hänt så tyckte folk i Åmål, Eslöv och Småland att de visste bättre än jag. Det hade ju stått i media minsann, DN, Aftonbladet osv. Det är sjukt att folk tror mer på vad som hittas på i tidningar än vad en verklig människa rapporterat. Det gjorde i alla fall att jag begav mig till Norrmalmstorg för att se med egna ögon vad som hände vid demonstrationen dagen efter. Och återigen var allt media skrev lögn. Skrämmande!
– – –
Jag hade varit och träffat en vän men åkte hem rätt tidigt med tunnelbanan från Centralen på fredagskvällen. Jag gick förbi det ställe som visas i de videos med några killar som springer runt. Men det var lugnt inget speciellt hände.

Men visst, hon kanske bara var där vid fel tidpunkt. Det som dock verkligen är slående är att
polisens egen rapport för fredagen bekräftar att inget hände, trots att den talar om grov misshandel i rubriken. Eftersom texten är relativt kort, återger jag hela:

2016-01-30 08:22, Misshandel, grov, Stockholm
Sammanfattande text om händelsen i centrala Stockholm under fredagskvällen.

Polisen fick under fredagskvällen veta att flera personer planerade att vara i centrala Stockholm för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och bar armbindlar i okänd färg.

Vid 20:30 greps en man som kom fram till en civilklädd polis på Centralplan och gav polisen ett knytnävslag i ansiktet. Mannen är misstänkt för våld mot tjänsteman men även misstänkt för våldsamt motstånd då han satt sig i motvärn vid gripandet. Mannen, född 1969, är inte längre frihetsberövad men misstankarna kvarstår.

Vid 21-tiden omhändertas tre personer i centrala Stockholm med stöd av polislagens 13§ då de ingår i en större folkmassa, maskerat sig och högljutt stört den allmänna ordningen. Alla tre frigavs under fredagskvällen. De omhändertagna är födda 1986,1994 och 1996.

I samband med en av de kontroller av större grupperingar som polisen gjordes under fredagskvällen anträffades ett knogjärn på en av de kontrollerade. Han omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och misstänks för brott mot knivlagen.

I den dokumentation som finns i nuläget går det inte att fastslå att de personer som rörde sig i centrala Stockholm tillhör en viss gruppering. Det flygblad som delades ut är inte undertecknat. Polisen har upprättat en anmälan angående stämpling till grov misshandel. Detta eftersom de spridda flygbladen har i syfte att samla personer för att sedan utföra brott.  

Organisation
Polisen Stockholms län
City

Publicerad: 2016-01-30 08:38.
Uppdaterad: 2016-01-30 08:39

Det enda faktiska våld som rapporteras är att en civilklädd polisman utsätts för ett (1!) slag. Det framgår också av rapporten att det varit en del oroligheter (vad annat att vänta i en storstad) men inga direkta våldsamheter och inget som kan kopplas till någon specifik grupp (tvärtemot vad Aftonbladet låter påskina).

Så omnämns det beryktade rasistiska flygbladet som utgör stämpling till grov misshandel. Det är väl det som rubriken i polisrapporten syftar på eftersom inga faktiska fall av misshandel nämns i rapporten.

Det kan ju vara värt att ta sig en titt på flygbladet:

bla bla

Jag stal bilden från En Arg Blatte Talar, han tar upp ansvarsfrågan i sitt inlägg

Döm själv, handlar det om rasism eller handlar det om medborgarna börjar ta över samhällsinstitutioners funktioner därför att samhällskontraktet brutits? Så här lyder texten:

DET ÄR NOG NU!

Att Sverige inte är som det en gång var kan ingen ha missat vid det här laget, och i princip varje dag tvingas vi numera vakna upp till nya rån, mord, våldtäkter och andra övergrepp. Vi har tvingats genomlida otaliga fall av den typens grova brottslighet där förövarna dessutom mer eller mindre slipper undan straff genom att hävda att de är under 15 år. Runt om i landet strömmar det in rapporter om att polisen inte längre mäktar med att förebygga och utreda den brottslighet som drabbar det svenska folket. I vissa fall som t.ex. det senaste mordet på en kvinna, anställd på ett hem för så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” i Mölndal, går det så långt att rikspolischefen väljer att visa större sympati för gärningsmannen än offret. Den typens respektlösa beteende är numera så djupt inrotat i våra ryggradslösa politiker, vårt svaga rättsväsende och vår ljugande media att ingenting längre förvånar oss. Men vi vägrar att acceptera de upprepade överfallen och trakasserierna mot svenska kvinnor. Vi vägrar att acceptera raserandet av vårt en gång så trygga samhälle. När vår politiska ledning och polis visar större sympati för mördare än deras offer finns det inte längre några ursäkter att låta det ske utan protester. När de svenska gatorna inte längre är trygga att vistas på för vanliga svenskar är det vår PLIKT att åtgärda problemen.

Idag samlades därför 200 svenska män för att markera mot de nordafrikanska ”gatubarnen” som härjar runt om huvudstadens centralstation. Polisen har med all tydlighet visat att man saknar medel att stävja deras framfart och vi ser numera ingen annan utväg än att själva dela ut straffen de förtjänar. Rättsväsendet har lämnat walkover och samhällskontraktet är därmed brutet – därför är det nu varje svensk mans plikt att försvara våra allmänna utrymmen mot den importerade kriminaliteten. Vi som samlades här idag var varken din politiker, din journalist eller din polis. Vi är däremot din pappa, din bror, din make, din kollega, din vän och din granne. Svenska män och kvinnor förtjänar trygghet i sin vardag och vi uppmanar alla andra som också ser problemen att följa i våra fotspår, både i Stockholm och på andra platser runt om i landet. För en bättre framtid tillsammans.

Lite cyniskt kan jag själv notera att polisens förmåga att hantera situationer varierar på ett högst betänkligt sätt. (Fast det har kanske sin förklaring i Polischefen som flödade sin gråt.) Polisen är helt uppenbart fullt kapabla att ta hand om stora skaror våldsamma rasister och nazister som stryker omkring i tunnelbanan och på Sergels torg utan några problem att tala om. Det är ju gubevars inte ett asylboende i Västerås, för då gäller det att lägga benen på ryggen. En händelse som verkar ha gått under slaskmedias radar, för bortsett från Vestmanlands Läns Tidning som knappast kunde undvika att ta upp det eftersom det hände inpå knuten (fast deras brasklapp visar att även de anklagats för selektivt seende) så hittar jag bara alternativa medier som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider som uppmärksammar det.

Daily Mail hade bara häromdagen en stor artikel om hur sverige stoppat invånarna från att diskutera migrantflödet och menar på att det föreligger en konspiration.

Ninni sammanfattade det väldigt väl idag:

Känns lite som man skapat en berättelse om nazister för vi skulle titta bort från mordet på den unga kvinnan …

Tanken känns inte alls främmande. Och skulle det vara så att det faktiskt ligget något i det, ja, då lär varken röda eller blå piller hjälpa, men jag hoppas att det aldrig går så långt att det faktiskt blir dags att ta det bittra pillret.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Ett bittert piller 2: Huliganerna — 13 kommentarer

 1. Hej.

  Det är länge sedan jag bodde i Stockholm, men sitter det inte kameror runtom Plattan och inne på Tesan? För att inte tala om att varenda människa går runt med en kamera.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. @Rikard:
  Jag har bara varit i Tjockhult 3 gånger sen 80-talet och var inte i närheten av plattan eller centralen någon av de gångerna. Men det torde vara helt korrekt som du säger. Om inte annat har ju var och varenda person en smart fåne med filmningsmöjligheter.

 3. @Utlandssvensk:
  Vet inte direkt om jag tar det som ett direkt bevis för en faktisk konspiration, men det visar ju mycket tydligt på problemet med den svenska konsensuskulturen att man över huvud taget tänker så.

 4. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Vet inte direkt om jag tar det som ett direkt bevis för en faktisk konspiration,”

  OK, alla får dra sina egna slutsatser men jag har faktiskt svårt att förstå din.

  Man har en konferens med journalister. Alla accepterar uppenbarligen att ”locket är på”, dvs. att man döljer sanningen. Sen är debatten om huruvida detta ska fortsätta och alla utom två anser att så bör vara fallet.

  Hur kan det inte vara en konspiration?

  Personerna i programmet måste dessutom anses vara extremt trovärdiga. Det finns inga skäl att tro att de ljuger.

 5. @Utlandssvensk:
  Det är väl lite av en gränsdragningsfråga över vad man inlemmar i begreppet.
  Men, jag erkänner, du har rätt i sak. Det är en konspiration.

 6. @Ulf T:
  ung. som ”silent consent” (utan att det har med sex att göra)

 7. Pingback: Ett bittert piller 3: Fröken Kanin demonstrerar | Genusdebatten

 8. Angående intervjun med Christian: Det behandlades lite i texten det märkliga med att någon skriker ”jävla rasist” och sedan får Christian ett slag i ansiktet. Märkligt eftersom då Christian själv möjligen har invandrarbakgrund.

  Men har ingen lyssnat på hela intervjun? Vid 0:56 säger Christian:
  ”…och då kommer någon fram och jag vänder mig om och skriker ’jävla rasist’ och så får jag ett stort slag i ansiktet (skratt)”.

 9. @Bo Ek:
  Ingrid och Conrad, som jag har inlagt ett ljudklipp av, tar också upp att de tycker att det är konstigt med ”jäkla rasist”. Men hur som helst, man skall nog inte dra för stora växlar på att han säger ”jag vänder mig om och skriker”, han säger först runt 20 sekunder in i klippet tydligt att ”nån skriker”, och det framgår också i kontexten där ganska tydligt att han hör nån skrika det. Att han senare säger ”jag vänder mig om och skriker” är förmodligen bara en felsägning att han tappat bort subjekted för skriker. Men intervjun i sin helhet framstår som väldigt underlig.