En lite försenad nationaldagshälsning
avatar

Dolfs logo

Det vete katten om Eders Ödmjuke
bryr sig om nationaldagen

Igår var det tydligen nationaldag. Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om nationaldagen. I min ungdom hade vi överhuvudtaget ingen nationaldag, 6 juni blev nationaldag först 1983. Innan dess var dagen ”Svenska flaggans dag” under 90 år (sen 1893). Helgdag blev det inte förrän 2005. Jag undrar hur många som kan vet varför just 6 juni är vår nationaldag. Jag visste inte förrän jag kollat wikipedia:

Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523 enligt den julianska kalendern (16 juni 1523 enligt gregorianska kalendern), då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev en självständig stat. Hertig Karl (den blivande Karl XIII) skrev under den nya 1809 års regeringsform också vid detta datum, 6 juni. Det dröjde dock till 27 juni innan de fyra ständerna i riksdagen hade godkänt den och den således trädde i kraft.

Mina historiska kunskaper är ganska bristfälliga. ”Kalmarunionen” säger mig ännu mindre än boxarupproret i Kina. Dagen saknar således en särskild betydelse för mig.

Men … jag är ju inte ensam.

Mina grannar har en flagga, men saknar flaggstång. Så de hängde upp flaggan på en klädlina ute i trädgården så att den är prominent synlig från vägen som går förbi ovanför huset. (Lite senare flyttade de den och hängde den från övervåningens fönster på gavlen.)

Min sambo har i alla fall fattat tycke för den svenska flaggan och lika irriterad som hon blir på råttor som anser sig ha större rätt till ursäkter än skyldighet till tacksamhet, lika själaglad blev hon över flaggan. Och vad passar väl bättre än att bjuda på några bilder från detta lite annorlunda firande:

Min sambo Sussi filosoferar över vår svenska flagga

Min sambo Sussi filosoferar över vår svenska flagga

Min sambo kommer bistert klivande för några allvarsord om hur man bör hantera otacksamma råttor.

Min sambo kommer bistert klivande för några allvarsord om hur man bör hantera otacksamma råttor.

Min sambo visar den svenska flaggan sin ärliga uppskattning.

Min sambo visar den svenska flaggan sin ärliga uppskattning.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

En lite försenad nationaldagshälsning — 8 kommentarer

  1. Kan förstå dig. Visst Kalmarunionen styrdes från Kalmar, men det var om jag inte minns fel Danmark som var norden stormakt på den tiden. Så visst, om man ser det som att Sverige blev en egen nation vid Gustav Wasas kröning kanske är något att fira. Men det är ju också då som det vände och Sverige blev Stormakt själv. Sedan att fira en regeringsform som Tvåkammarriksdag, vilket vi inte ens använder idag är ju så malätet.

    Skillnaden mellan Svenska nationaldagen och andra länder nationaldagar är ju att andra länder verka ha något att fira. Men är det något att fira att Sverige blev en Militär stormakt från och med Wasas Kröning? Andra länder som Norge, Finland, USA m fl har ju blivit självständiga efter att fått kämpa sig till något. Frankrike blev republik o s v, men vårt gick i stort sett helt oblodigt tillväga. Möjligen borde man då kanske välja en dag som folk känner för att fira, t ex att Sverige är bland de första nordiska länder som fått skicka upp en person i rymden. Det är något att fira. hehe. Eller varför inte när tre kronor vann vm-guld efter varandra. Ok, skämt å sidor. Det hade varit bättre att lägga nationaldagen på Midsommarafton, så enkelt är det.

  2. @Jerry Berglund: Jag tänkte också på midsommardagen, det hade ju passat väldigt bra i brist på annat. Det är ju en dag som uppfattas som väldigt svensk (jag vet inte om den firas någon annanstans än i sverige, i Danmark gör de det i alla fall inte) och det är ju en dag med traditionellt festande.

  3. @Jerry Berglund: Du menar att sverige inte kämpade till sig något? Kanske dags att läsa på lite om kalmarunionen, alla uppror, stockholms blodbad, befrielsekriget, osv. Wink

    edit. kalmarunionen styrdes inte från kalmar utan heter så bara för att den bildades där. Razz

  4. En nationaldag är precis vad man gör den till. Innehållet idag och vad den ursprungligen tillkommit genom behöver inte vara samma sak. Om man i Sverige utveckar nationaldagen till något positivt (och således opolitiskt och fritt från dagens slagord) så vips har man en fin tradition.

    Förresten, midsommar firas i åtminstone Finland, Estland och Lettland på ungefär samma sätt som i Sverige, så något specifikt svenskt finns inte med midsommar.

  5. @Rick: Det är i alla fall uttalat nordiskt, och något som vi identifierar med vår nationalitet. Men midsommar firas i alla vall inte i Danmark. Hur är det med Norge och Island?

  6. @Pether: Det är väl inte direkt så att någon tvivlar på att sverige ”kämpat”, men det ligger ganska långt tillbaka i tiden. Vi har haft fred i sverige i över 200 år (även om vi strider på andras mark) och gemena man idag har ingen historisk koppling till vår nation. Hur stor andel av sveriges befolkning vet vad kalmarunionen är eller innebar? Jag vet inte. Det är bara ett ord för mig. Jämför med 17 maj i Norge. Fråga dem vad dagen står för så är jag övertygad om att de flesta norrmän kan ge ett begripligt svar på det. För att inte tala om 4 juli i USA. Finns det någon amerikan som inte vet vad det är man firar den dagen?

  7. I Norge kallas väl midsommar för ”Sankt Hans”, men det firas väl inte lika entusiastiskt som i Sverige, vad jag vet.

    @Dolf:

    Finns det någon amerikan som inte vet vad det är man firar den dagen?

    Många, skulle jag tro. Jag har på diverse forum på teh internetz stött på amerikaner som är ytterst förbluffade över att höra att svenskar, engelsmän med flera inte högtidlighåller 4 juli. De flesta vet nog att det är Independence Day, men jag kan tänka mig att en del tror att det är oberoende i största allmänhet som firas, inte specifikt den amerikanska unionens oavhängighet från britterna.

    BTW, din sambo är verkligen tjusig! Mina tre hälsar! Smile