Dialog om kvinnosyn på facebook
avatar

Citat ur blogginlägget som ursprungligen fanns här:

Måste bara dela med mig av det här, för visst är väl tanken att vi ska hålla den här bloggen vid liv? Och jag blir lite upprörd över hur en person på facebook talar om att män har dålig kvinnosyn samt så blir jag irriterad över min motattack som inte känns helt övertygande. […] Ett annat långt inlägg kan ni läsa HÄR av Tanja Bergkvist!

Jag har nu tagit bort dialogen mellan mig och personen på facebook. Detta för att jag upplevde starkt att den inte hör hemma i denna blogg. Däremot är kommentarerna utvecklande och lärorika, så därav denna text istället så att tillhörande kommentarer kan stå kvar orörda.

Fick även möjlighet att begrunda det faktumet att inte alla förstår norska!

/M

Kommentarer

Dialog om kvinnosyn på facebook — 45 kommentarer

 1. Värt att notera är att delen ’man’ i diverse ord som rabblas upp,inte åsyftar könet man, utan människan, båda könen. Utifrån det latinska ordet manus, som betyder hand, Man o kvinna är på latinska höger och vänster hand. Med tiden har dock man förlorat sin ’höger’ del, medans den kvinnliga vänstra ligger kvar i ord så som woman. Det är alltså total okunskap över språken som vanligt bland feminister.

 2. Mycket bra påpekande. Jag visste att när ”man” skriver man så menar man både män och kvinnor men jag har ingen koll på latin. Däremot har jag sett att det av många sågs som en kortform av ”human” Skämtar man lite så kan man få det till att ”hman gör som hman vill”

 3. (vem är ”jag” som skriver?”

  ”ja det finns många män som ser ner på kvinnor, men det finns nog mer [kvinnor]män som respekterar kvinnor, annars har man nog en väldigt negativ manssyn.”

  Till en annan gång. Ge dom inte medhåll i detta, för det är svammel och ren lögn. Jag brukar bemöta det med saker som:

  ”Jasså, det finns det!? Jag har då inte mött så många. På rak arm kommer jag inte på en enda faktiskt. Jag rekommenderar dig att byta umgängeskrets. Så väl män som kvinnor uppskattar kvinnor” och så serverar jag women are wonderful som källa.

  Det är ju klart svårare att som man ta män i försvar mot sexism och lögner. Men använd er av women are wonderful-effekten som källa.

 4. Måste ändå ge cred till er som förstår norska och danska så pass bra att ni kan läsa ut resonemang. Jag förstår inte dessa två språk och misstänker det är något skumt som händer i hjärnan. Tyska är mycket lättare för där går jag helt in och förstår varje ord. Danska och norska är oxymoront så att det är snarlikt svenska men samtidigt för många ord jag inte förstår att det blir bara blaj i mitt huvud. Kanske någon form av dyslexi eftersom alla andra verkar ha så lätt att förstå det. Har sett Pelle B , Pär, Aktivarum, Barfota, Ninni ja många som går in och förstår danska och norska texter. Min förhoppning är att ni eventuellt skulle kunna översätta de danska och norska texterna löpande i texten. Jag kan inte begära det såklart men det är en önskan för jag kan inte alls medverka med egna funderingar eller tankar när resonemangen har sin grund i ett svar på danska eller norska. Försöker verkligen förstå men det blir gröt i mitt huvud.Skulle detta kunna vara något att göra änna? Översätta till svenska fortsättningsvis?

 5. Bra argumenterat av dig! Ni snackar runt varandra. Det finns en vits med det och det är att dina andra FB-vänner kanske läser och håller med dig. Den här personen verkar vara en bitter offerkofta, ber om ursäkt om hen är en god vän till dig.

  @Torstensson
  Det här är nynorsk dialekt och kanske ännu svårare att förstå för en ovan svensk än standarddanska och standardnorska (bokmål). Att ”æ” betyder ”jag” är kanske en början… orkar tyvärr inte översätta allt.

 6. Jag ser att du nämner mig i texten. Å andra sidan förstår jag varken norska eller danska särskilt bra. Jag kan hjälpligt läsa sådana texter på frihand men jag ”fuskar” regelbundet med translate när jag skall besvara längre kommentarer på norsk/dansk. http://translate.google.com/

  Exempel:

  ”Din kommentarn var borta … Men jag svarade likavel! Æ tror verkligen inte att en punkt med en separat mannedag med respekt. varför vi fick en kvinna idag. Mannfolkan har så mycket uppkallad efter SAE i kværdagen: människor, besättning, grön Mann – röd Mann, etc”

 7. @ Torstensson

  Knappast något som det behövs cred för. Vi har olika förutsättningar bara. Jag blev erbjuden hemspråk i skolan(vilket jag tackade nej till). Så danska är… inte mitt modersmål, det är svenska… men ett språk jag är uppväxt med. Varför jag förstår norska utan problem vet jag inte. Kanske är det just att jag kan både svenska och danska?(Jag pratar dock inte danska)

 8. Ved du nu hva, du må øve dig lidt i de nordiske sprog. Ellers er der så meget du går glip af. Held og lykke!

  Ninni: Så det er derfor vi tænker så ens?

 9. Kjære folk på ”genusdebatten” som sliter med å fatte norskSmile: Teksten i innlegget(den norske delen) er skrevet på dialekt,nordnorsk angivelig,og dertil preget av dårlig språkføring, og jegtar meg den arrogante frihet å kalle vedkommende en ”enkel sjel”. Men altså, holdningene vedkommende har, er det noe å legge vekt på? Det er jo bare det vanlige gnål med en undertone om priviligerte menn og kuede kvinner, blablabla, fra en ukjent kilde,antagelig ikke av de smartesteWink

 10. håller med om att det inte är något att lägga vikt på, och funderar på att ta bort inlägget. Detta är en seriösare blogg än så!

 11. Ja det där skulle jag vilja veta mer om, för jag hör felaktigheterna så väldigt ofta. Finns det någon källa på nätet på det?

 12. Jag kan inte uttala mig om det var seriöst eller ej. För jag förstod inget men har iofs inte googlat det. Nu säger Runar något ovan som faktiskt var betydligt mer förståeligt för mig. Men vissa saker är som grekiska. Tex detta.

  ”Men altså, holdningene vedkommende har, er det noe å legge vekt på”

  What ? Jag känner mig som itzhak Schenström gjorde när han fick in en dansk i studion. Här är det klippet. Kunde varit jag och Runar.

 13. Vet inte om det kan bero på att jag var utan svenska i dagligt tal i 7 år. Jag har inte en chans att fatta norska eller danska som andra har. Vi får helt enkelt erkänna detta som mitt problem och inte ert. Så fortsätt med danskarna och norrmännen, jag hindrar inte detta som jag var lite inne på innan. Jag fattar för övrigt inte heller värmländskan som dom pratar på vissa ställen där. Den är ju nästan som norska. Nog om detta.

 14. Låt det stå kvar, Mariel! Du skötte dig bra i debatten, som sagt.

  Däremot skulle jag önska lite kortare inlägg framöver.

  Torstensson:
  holdninger = attityder,
  vedkommende = vederbörande,
  noe = något,
  legge = lägga,
  vekt = vikt

 15. Mariel, jag, skrev inlägget.

  Bra svar! Jag umgås inte heller med män som ser ner på kvinnor. När man nämner det brukar man ofta få svar som ”Nej inte jag heller, men det finns många” :S Och så nämner de som tex. hon ovan ”Farmen” som bevis för att det fortfarande finns rester av dem. Dvs. med tanken om att förr var de så många fler!

 16. Jag vill skriva ett inlägg. Återkommer när jag funderat ut källor och läst in mej. Vore så fantastiskt kul att få ha en egen flik där uppe som erik o mariel.

 17. @Mariel skriver:

  ”håller med om att det inte är något att lägga vikt på, och funderar på att ta bort inlägget. Detta är en seriösare blogg än så!”

  Är du moderator Mariel ?

 18. @ Mariel:

  Har några frågor till dig samt synpunkter enligt följande:

  Är du moderator på uppdrag av Aktivarum?

  När blev du moderator (nyligen, antar jag)?

  Vem är du?

  Jag ber i förväg ursäkt för om du uppfattar mig som misstänksam, det är inte min mening, men ”bränt barn skyr elden”. Jag vill gärna veta vem/vilka jag har att interagera med. Självklart har du rätt att vara anonym, men jag vill åtminstone veta lite grann om vad du står för, kanske i ett inlägg där du samlar eller hänvisar till dina ståndpunkter. Detta är för övrigt något som jag tycker att alla skribenter skall göra – alltså en typ av ”om mig” presentation.

  För övrigt (och inte minst viktigt), du har gjort ett fint jobb med utseendet på bloggen. Tack!

  / schmucken

 19. @Mariel

  …….och bloggen är aningen frustrerad nu när jag skall sova. Du får gärna ge mig lite ”hints” om din erfarenhet.

 20. Jag har inte så mycket erfarenhet, men har mycket åsikter. Är rätt ny på ämnet. Kort sagt så är jag en 24 årig ung kvinna (2barnsmamma/fru) som bor i norra norge och jobbar i en klädbutik. Har tidigare jobbat inom restaurangbranschen. Uppväxt i sthlm och mina åsikter är kortfattat ”för jämställdhet, nej till kvotering, tror inte på att kvinnan skulle vara underordnad, bra med ett genusperspektiv i olika samhällsdebatter”. För inte så länge sedan (ett år sen ca) var jag feminist

 21. Schmucken:

  Mariel har en egen blogg (Miixifamily) där hon bland annat har intervjuat mig. Hon har även gästbloggat hos Pelle Billing. Innan denna blogg fanns så hade vi diskussioner om bloggdesign på Aktivarum men tyvärr var den bloggens tema i hög grad ”låst”

  Ingen ”får” uppdrag på Genusdebatten. Antingen mailar folk och ber om att vara med och bidra eller så blir de tillfrågade att bidra utifrån kommentarer de skrivit – eller så är de nominerade av andra personer.

  Moderatorer här är alla som har behörighet som redaktör eller högre. Vilket i sin tur är de personer som har wordpress-konto och efterfrågat sådana roller på bloggen. De kan alltså skriva, redigera och radera.

  Det är ingen som bestämmer saker egentligen. Min tanke är att detta skall vara ”vår” blogg som fortsätter debatten efter Genusnytt och Pelle Billing och alla har möjlighet att komma med önskemål och förslag för att göra den bättre.

 22. @ Mariel:

  Tack för informationen!

  Jag kollade runt lite på din egen blogg, vilken jag finner mycket trevlig och läsvärd.
  Du bjuder verkligen på dig själv och du för intressanta resonemang i dina inlägg.

  Nu till lite skampåle för min egen del…
  Det blev en aning fel i min kommentar i mina frågor till dig ovan, där jag skrev: ”För övrigt (och inte minst viktigt), du har gjort ett fint jobb med utseendet på bloggen. Tack!”

  Den kommentaren kan förstås/tolkas som att jag åsyftade ditt utseende på bloggen.
  Jag menade bloggens utseende, alltså designen, och kommentaren har inget med ditt utseende att göra. Det var menat som cred för väl utfört arbete – du har verkligen gjort ett fint jobb här på GenusDebatten. Återigen ett stort tack!

  / schmucken

 23. @ Aktivarum:

  Tackar för info!

  Min egen kroniska brist på tid har tyvärr medfört att jag inte lyckas hänga med i svängarna lika bra som jag gjorde förr (då under annat namn).

  Förhoppningsvis kan jag bidra med något i framtiden som för utvecklingen framåt mot ett bättre samhälle.

  För övrigt gör jag vad jag kan IRL angående jämställdhetsfrågor (privat, i arbetet och på den politiska arenan).

  Jag kommer förhoppningsvis ha möjlighet att engagera mig mer inom en överskådlig framtid, men tyvärr har dygnet bara 24 timmar och prioriteringar måste ständigt göras samt åtaganden kräver verkställande och ”leverans”. Min tid räcker helt enkelt inte till.

  Tycker att ni andra här gör ett fint jobb. Tack.

  / schmucken

 24. Tack (för d om min mixi-blogg)! okej ja jag förstod dig rätt från början i så fall Smile vad kul att du känner positivt! tack för det med Smile

  /Mariel

 25. Fast i mitt fall är ”kan danska” på en annan nivå. Jag läser det nästan lika lätt som svenska, förstår tal så länge inte flera pratar i mun på varandra och man ger attan i räkneorden. Men jag talar det inte och sen mina morföräldrar gick bort har jag blivit ringrostig över lag. Men självklart beror våra gemensamma åsikter på det danska blodet i våra ådror. Wink

 26. Jag tycker detta är ganska intressant och tragiskt ibland att läsa. På något sätt har jag hört denna diskussion till leda. Och alla rapar samma sak som en trasig vinylskiva. Jag undrar om personen ens reflekterar över vad h*n säger, eller om det är bara samma argument som köpts tidigare och man därför okritiskt delar med sig av. Säkerligen så irriterar sig personen på dig som kommer med dumma och korkade inlägg, tankar på nättroll kommer säkert också. Men samtidigt så kanske det är så att fler och fler läser och reflekterar när man får mothugg. Kanske inser de att de inte sitter på den allenarådande sanningen. Att allt inte är svart eller vitt. Gott eller ont.

 27. Har du referenser på det där? Jag känner till att ’sinister’ är vänster på latin (och ’dexter’ höger), men har inte sett någon härledning av ordet ’kvinna’ därifrån.

 28. Manusvetenskap hahaha! Inte nog med att det finns högerstrukturer, det finns längdstrukturer också. Förtryck! Längdmaktsordning.

 29. Det e mer orden man o woman/wife jag menade.
  Kollade upp lite mer nu om detta då det var ett bra tag sedan jag fick det berättat för mig på en föreläsning. Tydligen kommer de första delarna i de gamla orden från indoeuropeiskan, kopplat till man, människa. Hittar ingen koppling till höger/vänster på nätet dock, men är inte så långt borta att någon sådan finns med tanke på alla andra kopplingar till det.
  Kan läsa lite mer på engelska wikipedia, kolla på sidan Woman.

 30. Haha! Underbar!

  Jag har tänkt att jag, lite längre fram ska skriva inägg, typ recensioner, om lite facklitteratur ur det där hela biblioteket(feministisk/genus”vetenskap”) vi brukar hänvisas till för att vi tydligen är dåligt pålästa om vad feminismen egentligen är.

  Den där är guld till den ena boken jag har planerat grunda ett inlägg på.

 31. En annan tanke poppade upp; är du själv intresserad av området etymologi(jag visste inte ens vad det varRazz)? Så pass att du kan beskriva/förklara/översätta texten i ordboken till en löpande bit text? Vill du bidra till inlägget med det?

  Om du(eller någon annan här) är intresserad, skicka ett mail till mig: mina.tankar11@gmail.com

 32. Högerhänta medmänniskor, låt oss organisera oss! Vi har makten, vi är
  normen!!! Låt oss bemöta de vänsterhänta, dessa andra rangens människor, med
  diskriminering och förtryck, för de är i sanning underlägsna oss!
  Låt oss skapa en osynlig maktstruktur för att kunna kontrollera dessa
  ovärdiga personer! Låt oss kalla den för ett högerhandriarkat och låt
  dess osynliga strukturer genomsyra hela vårt samhälle!
  Låt oss hindra de vänsterhänta från att få fotfäste inom någon som helst
  av de områden som ger stora löner och feta förmåner, de områden
  där ALLA vi högerhänta så välförjänt arbetar!
  Låt oss hålla dem i schack genom att hålla dem i ett konstant tillstånd
  av rädsla! Låt detta ske genom att utsända våra frontsoldater som
  slumpvis väljer ut vänsterhänta personer och tvingar på dem högerhandskar
  på deras vänsterhänder!
  Låt oss behålla makten, vi har förtjänat den, helt enkelt, genom att inte vara
  vänsterhänta!

 33. Jag sysslar en hel del med historisk språkvetenskap, så jo, jag skulle kunna göra en lite längre utläggning om det hela.