Eders Ödmjuke ger katten i familjen
Ibland hittar man små pärlor i jämställdhetsdebatten på de mest oväntade ställen. Familjen och föräldrarollen är ju något som angår de flesta, och mycket av det politiska fokuset i den svenska debatten ligger på det ”obetalda” hemarbetet som då är en del av ”kvinnofällan”. Men som säkerligen en överväldigande majoritet av GenusDebattens läsare är medveta om, liksom de flesta hyfsat intelligenta människor i allmänhet inser, så finns det också en annan sida av problematiken. Det är bara radikalt androfobiska feminister som vägrar se den.
Hur som helst, kan det illustreras bättre än så här?:
(Och för dem som likt jag formligen älskar Garfield, eller Gustav om man föredrar det, jag har fler på lager, så räkna med att få se honom någon gång emellanåt.)
Relaterade
Vi har ett generöst system där man kan vara hemma i upp till ett och ett halvt år om man snålar på dagarna. 18 månader där man tar hand om ett barn. Storasyskon går 15 timmar/vecka på förskolan även om man är hemma. Att i det läget beskriva barnskötseln som en börda, ett betungande ansvar, en fälla eller en nitlott i livet är rent ut sagt bortskämt. Något som endast den besuttna naivt kan tillåta sig. ”Vadå svält i Afrika? Tänk på att jag får högt kolesterol som äter gräddtårta varje dag.” De kan ju byta med valfri kvinna i världen. Försöka förklara för en indisk, kinesisk eller en amerikansk familj problematiken med förlorade pensionspoäng och efterhalkning i karriären när man får 18 månader ledighet betald av staten.
Att det oftast är mamman som med sin relationsmakt VILL vara mest hemma måste såklart förklaras av att de är lurade av patriarkatet och fast i samhällets förväntningar. I ett drag kan man förklara en majoritet av alla kvinnor som naiva mähän utan egen tanke och analysförmåga. Att det pratas så mycket, men händer så lite, beror nog på att de vet att en massa unga lågutbildade kvinnor kommer straffa det parti som slopar överskrivningsrätten. Feministerna behöver inte åka till Indien för att hitta kvinnor som oförstående skulle skaka på huvudet när de pratar om föräldraledighet som en börda och fälla. Det räcker att gå in på personalrummet på avd 30 på Södersjukhuset.
”mycket av det politiska fokuset i den svenska debatten ligger på det ”obetalda” hemarbetet som då är en del av ”kvinnofällan”.”
Det är för att det är det som det hela i själva verket handlar om (från politiskt håll).
”Obetalda” skall mellan raderna läsas som ”obeskattat”…..
Då finner du den självklara förklaringen till varför det är så intressant att tvinga ut folk i arbetslivet.
Om du går hemma och arbetar åt dig själv är det nämligen likställt med svartarbete i statens ögon!
Jämför med om du istället lejt ut städningen åt en städfirma, då får du betala med dina beskattade pengar för att någon skall betala skatt när vederbörande tar emot dina redan beskattade pengar. Och moms, glöm inte den också.
Jämför med om du själv bakar bröd istället för att köpa färdigt.
Du köper råvaror och förädlar dem själv till det brödet du äter, helt skattefritt. Köper du färdigt bröd för dina redan beskattade pengar skall bagaren som bakat det betala skatt på de pengar denne får för ditt bröd, dessutom beskattas själva affärstransaktionen med moms.
Oavsett om denna tjänst har skattelättnader eller ej i form av RUT eller ROT, betalar du de facto skatt på det om du inte gör det själv, det är bara frågan om hur mycket.
Den enda ”kvinnofälla” jag kan se i detta är vad alla svartarbetare som inte betalar skatt råkar ut för, oavsett kön och yrke; lägre pensionsgrundande inkomst.
Något som man enkelt kommer runt genom eget privat sparande.
……. Ett tydligt exempel på detta var när kvinnorna på 70-talet tvingades ut i arbetslivet. Istället för att göra dessa ”obetalda” arbeten som de gjorde, och som medgav en familj att försörjas med en lön, skulle de nu ut i arbetslivet och börja skatta för vad de gjorde.
Istället för att vara hemma och jobba svart med uppfostran av dina barn, tvingades nu kvinnorna ut på dagis och förskolor för att göra en del av hemarbetet mot betalning istället, barnpassningen, fast åt andras barn, nu beskattningsbart.
Istället för att vara hemma och jobba svart och baka bröd och kakor, tvingades de nu jobba på bagerier och kafeer och göra en del av hemarbetet mot betalning istället, fast åt andra, nu beskattningsbart.
Istället för att vara hemma och städa svart åt sig själva, tvingades de nu ta anställning som lokalvårdare mot betalning istället, fast åt andra, nu beskattningsbart.
Varför klassas dessa sysslor som mindre värda om du gör dem åt dig själv?
Därför att staten kört en massiv desinformationskampanj för att folk inte skall förstå och uppskatta dess rätta värde!
För att du skall betala skatt!
@Anders Senior:
”I owe my soul to the company store”
(http://en.wikipedia.org/wiki/Sixteen_Tons)
Allt arbete måste förbli inom systemet. Arbetarna måste förbli beroende/livegna.
@Anders Senior: @Anders Senior:
Spot on.
Jag känner mig alltid lite extra bra när jag bryggt öl. Varken moms eller alkoholskatt till samhället. Kostnad för 25 liter är krossad kornmalt för 50 kronor (förmodligen svindyrt eftersom det är småpartier), humle för 20 kronor och jäst för 20-35 kr. 1:50 kr flaskan, såpass bra att arbetskamraterna hellre drack min hembryggda lager än den låda Franziskaner vi köpte på bolaget.
Så, jag ”lurar” samhället på 11:20 kr/liter i alkoholskatt och 10-11 kr/liter i moms.
5 timmar obeskattat arbete inkl. flaskdisk och tappning. Inga skattepengar till några henus-institut och sånt trams från min ölkonsumtion inte!
Tjänster-gentjänster är ett annat bra sätt att utföra obeskattat arbete åt andra.
Ett tag fick jag betalt i (pinfärska) ägg och fläsk från vildsvin för lite tjänster.
Himla bra sätt att i det lilla slippa göda den skattefinansierade kärringterapin.
@Anders Senior:
Snart förbjuds väl brödbak, matlagning, gräsklippning, gör-det-självhallar för biltvätt, hemkonservburkar och sådana skattesmitaraktiviteter.
För att inte tala om libertariansk propaganda som ”Leila bakar”, ”Allt om Mat”, ”Burdas” mönsterdel och liknande uppmuntran till skattefusk.
@Magnus:
Något förbud tvivlar jag på, men någon form av schablonskatt på det kommer vi kanske att få se framöver…
Denna säger ju en del…..
http://touch.metro.se/nyheter/nej-lofven-vill-inte-beskatta-sex-det-ar-satir/EVHnjC!H0s88RpgCkbw/
Man måste alltså gå ut med dementier för att folk skall förstå att det är satir?
Skillnaden mellan verkligheten och satir är alltså inte större än så?
Pingback: Tänk på far i jul | Genusdebatten