Danmarks röst, Tanja, Pär och sexism
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke lyssnar på uppfriskande utlandsradio

Bättre sent än aldrig heter det, och jag får mildra min egen skam med det. Ni har kanske redan upptäckt att det sänds ett härligt litet radioprogram varje morgon mellan 10.00 och 11.00 från vårt lilla härliga grannland i söder. (Om det bara inte vore så förbaskat platt, och de bara kunde lära sig prata rent. De danske pigerna är allt bra dejlige.)

Hur som helst, så här presenteras programmet på sin hemsida:

Danmarks Röst

Ett dagligt debattprogram till svenskarna, om allt som de inte kan, vill eller får tala om i svenska medier

Inspirerad av Voice of America, som under kalla kriget sände radio in över järnridån, vill Radio24syv transmittera radiosignaler över Öresund till svenska lyssnare så att de får möjlighet att diskutera alla de tabubelagda ämnen, som de inte kan, vill, eller får diskutera i de svenska medierna.

Programmen, som bär titeln ”Danmarks Röst”, leds av historikern och debattören Mikael Jalving, som tidigare har tampats med det svenska i boken ”Absolut Sverige – en resa i tystnadens rike”.

620x231xdugamla – danmarks röstProgrammet som har sänts varje vardag sedan 30 juni tar upp allt möjligt som är tabubelagt i Sverige. Inte förvånansvärt har det varit en hel del om invandring och multikultur (i stort sett hela första veckan), men mycket annat intressant har också varit med, såsom:

 • En dansk lärare som frikändes efter att ha blivit dömd för misshandel av en pojke i en skånsk skola. Lyssnar vi för mycket på barnen? David Eberhard som bl.a. skrivit boken ”Hur barnen tog makten” medverkade (7 juli)
 • Kultur – varför är den till vänster? Diskussion om konst och yttrandefrihet med Lars Wilks oss galleristen Henrik Rönnquist, som ställde ut Wilks och Dan Park, och journalisten Elisabeth Höglund. (8 juli)
 • Är svensken präktigare än andra eller utsatt för förmynderi? Om moral, porr, alkohol och mycket mer. (10 juli)
 • Genusfrågan ur olika perspektiv. Är det tabu att prata om kvinnors våld mot män? Har genusdebatten gått överstyr? Medverkande journalisten Ingrid Carlqvist, psykologen Eva Rusz och matematikern Tanja Bergkvist. (11 juli)
 • Prostitution. Bl.a. diskuteras den svenska sexköpslagen. Medverkande är Pye Jakobsson, från Rose Alliance och president för organisationen NSWP – The Global Network of Sex Work Projects. (14 juli)
 • Johan Hakelius pratar bla. om svensk mentalitet och varför debatten blir så likriktad. (15 juli)
 • Författarna och journalisterna Nathan Shachar och Marcus Birro medverkar i samtalet om svenska kyrkan och dess roll idag. Anpassar den sig efter samhället i den grad att avkristning pågår? (17 juli)

Jag har bara listat de som jag tycker är intressantast. Hela listan med program kan hittas på programmets hemsida, där man kan lyssna på dem eller ladda ner dem om man vill.

Det som väl främst är av intresse här är väl 11 juli när Ingrid Carlqvist var med i studion, och Tanja Bergkvist var med på telefon i andra halvan av programmet. Jag kanske bör påpeka, med tanke på att Ingrid Carlqvist främst förknippas med kritik av invandring och muslimer, att programmet (vad jag minns) var helt fritt från sådant. Det handlade helt om genusgalenskapen. Ingrid tar bland annat upp Warren Farrels bok om löner, norska Hjernevask och kvinnors våld mot män. Tror du mig inte, lyssna själv:

Imorgon, onsdag 23 juli 2014, skall Pär Ström och Marika Formgren vara med. Då skall det handla om censur och den politiska kulturen i sverige. Det lovar att bli intressant.

Jag har dessutom lite insider-information om att torsdagens program skall handla om sexism, och att det förmodligen kommer att medverka ett par intressanta gäster då. Mer säger jag inte. Lyssna.

Sista avsnittet av Danmarks röst hittar du här (denna spelare ”rullar” så vilket avsnitt det är beror alltså på när du läser inlägget, om du vill kan du komma tillbaka hit varje dag för att höra det senaste avnittet):

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Danmarks röst, Tanja, Pär och sexism — 17 kommentarer

 1. Lyssnade på avsnittet om genus och feminism precis. Mycket bra! Kommer fortsätta att lyssna. Tack för tipset Dolf!

 2. Jag har haft Danmarks Röst i bakgrunden när jag ägnat mig åt obetalt hemmaarbete under typ en veckas tid nu. Även om man kanske inte håller med om allt alla säger hela tiden så är det sjukt härligt att höra folk prata fritt om ämnen belagda med strikt åsiktscensur här hemma.
  Det ska bli kul att höra Per prata, jag ”missade” ju tyvärr tiden då han var aktiv. Jag var ju upptagen med att hålla käften, så att säga.
  På torsdag kommer jag att sitta som på nålar ända fram till kl 10 för att få veta vilka dom hemliga gästerna är! =D

 3. @Bladet:
  vassego!

  @Kollen:
  Det ska definitivt bli intressant att höra Marika och Pär imorgon. Vad Pär anbelangar så vet du väl att hans Genusnytt fortfarande ligger kvar på nätet med alla inlägg (och diskussioner i kommentarsfälten)?

 4. Som vanligt petar lillebror i varbölden på ett lysande vis. Denna retstickementalitet som Danmark är så bea på kan msn bara beundra. Och vilka var invaderade under ww2. Ja inte fan Sverige iaf.

  Edit: stavningsbajskontroll

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Jodå, det vet jag allt. Jag har varit där några gånger och kikat faktiskt. Vad jag menade är att han ju inte längre är aktiv..?
  @CarlK: ”Och vilka var invaderade under ww2. Ja inte fan Sverige iaf.”
  Det är ju korrekt i sak, men det låter som att du försöker göra en poäng? Jag förstår inte vad du syftar på.

 6. Kollen: lätt att vara grötmyndig (sverige) när man slapp indragning i ww2 (Danmark). Detta vet Danskarna är känsligt och petar i – med all rätt. Känner Flera danska o norska vänner som vet att berätta om resp motståndsrörelse. Aldrig bara onda mot goda. Ofta skitigt. Jag har respekt för det där.

  Hoppas min poäng gick fram.

 7. @CarlK:
  Så du menar att motståndsrörelserna i Danmark och Norge lärde respektive folk att vara öppna för andra människors synvinklar istället för att försöka tysta kritik?
  Intressant hypotes, värt att fundera vidare på.

 8. @CarlK & @Kollen:
  Jag tror snarare att det är tvärtom, att en viktig del till förklaringen av sveriges underlighet är att det varit krigsfritt i 200 år och bland annat undgått att bli indraget i bägge världskrigen. Inte att det skulle vara hela förklaringen, både sverige och Schweiz ligger väl högt på många välståndsskalor, men skiljer sig åt i andra viktiga aspekter.

 9. Pingback: Mer om den bisarra twitter”diskussionen” | WTF?

 10. @CarlK:

  Förklara då för dem hur stor del av den svenska krigsmakten som var i Finland och hjälpte Finland. Berätta för dem om hur mycket av den norska motståndsrörelsen som tränades i Sverige. Berätta för dem om hur många danska judar som fick asyl i Sverige.

 11. Imorgon ska det handla om sexism. Intressant…

  Radio24syv heter deras app om man vill lyssna live via nätet i telefonen.

 12. Jag som faktiskt var ihop med en danska ett tag, och har haft en del kontakt med Dk annat än som turist, det är inte så stor skillnad på attityder bland svenskar och danskar, utifrån min erfarenhet. Medialandskapet i Danmark är dock annorlunda, det är mer fragmenterat och därför inte lika enkelspårigt.
  (Mitt exs släkt var rätt välmående dansk medelklass, tänk jurist med hus i Hörsholm…)

 13. Dagens avsnitt om censur, vänstervridning och förbjudna åsikter i media var grymt bra. Önskar att alla människor i Sverige hade lyssnat på det. Hade kunnat göra enorm förändring tror jag.

 14. @CarlK: Ja, och vilket land var det som var det enda i hela Europa som mangrant ställde upp och skyddade sina judar mot nazisterna?

  Och vilket land var det som fick tyskarna att stämpla ett rött ”J” i varje judiskt pass? (Ja inte var det Danmark iallafall. Det var en land som anser sig vara en ”humanitär stormakt” och börjar på Sve och slutar på rige.)
  Smile