Behöver du städat?
Ring Schyman, hon arbetar gratis!
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke uppskattar gratis arbestkraft

Tjosan, nu var det dags igen. Sen igår arbetar kvinnorna gratis. Hurra!!! Jag behöver få städat, så de är välkomna till mig. Tajmingen är dessutom alldeles utmärkt. Jag har precis fått ryggskott (jodå, på riktigt, det är ett jävla elände) eller något liknande elände, så jag behöver all hjälp jag kan få.

Jag hoppas Gudrun är lite mer reko än Veronika Palm var förra året, hon svarade inte ens när jag bad henne komma och städa.

Vad det handlar om är förstås idén att Resten av året jobbar kvinnor gratis, eller ”Kvinnor har nämligen i snitt 86 procent av männens årslöner”. Vilket då sägs innebära att kvinnorna började arbeta gratis igår.

Någon twittrade i samma veva iväg den här bilden:

arbetstid

Så jag snokade vidare lite, och hittade då svenskt näringslivs rapport om Fördelning av tid och inkomst, och i den dök följande gulliga lilla tabell upp på sidan 14:

Tabell 2

Jag roade mig med att räkna lite. Män arbetade 4,19 timmar per dygn, mot 2,89 för kvinnor, vilket enligt motsvarande räknesätt som för lönerna innebär att kvinnorna slutade arbeta 9 september. Så de har med andra ord fått betalt från den 9 september till den 12 november för att ligga på soffan och lata sig och käka chokladpraliner. (Eller som en viss kvinna, sitta i sängen och äta chips när riksdagsdebatter går på TV. Jo du tösen, jag har koll på dig!)

Woman-eating-chocolates-1280917

Smart som jag är så har jag förutsett vissa mothugg, och jag hade tänkt skriva mycket mer på ämnet för att mota Olle Gnällspik i grind, men eftersom min router pajade idag (som om det inte räckte med ryggskott, vad kommer elände nummer 3 bli?), och jag just nu lever på lånad tid (eller rättare sagt med routern som jag lånat från grannen, och som jag misstänker att jag måste lämna tillbaka vilket ögonblick som helst) så är det bäst att jag avslutar medan jag kan. Får se om jag återkommer till ämnet imorgon. Jag tror i alla fall poängen är klar för de flesta.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Behöver du städat?
Ring Schyman, hon arbetar gratis!
— 10 kommentarer

 1. Bra att du tar upp detta. Så här fungerar det:

  Ju fler faktorer man tar med i beräkningen av löneskillnad (ex antal jobbade timmar, ålder utbildning, bransch, ort…) desto mindre blir löneskillnaden. Det visar sig till att den viktade skillnaden är endast några få procent.

  Så allt snack om 20% är ojusterade siffror, där man ignorerar saker som arbetade timmar etc. Det är alltså ointressant. Raka oviktade medelvärden är helt meningslösa.

  Detta beskrivs väl här: http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6neskillnader_mellan_m%C3%A4n_och_kvinnor

 2. Ser fram emot att få höra om hur Schyman kom hem till dig och gjorde en riktig julstädning alldeles gratis Wink

 3. Äsch, det kändes ju lite eländigt det här. Men det är väl inget att göra åt. Får väl inställa mig för gratis tjänstgöring då… Men inte förrän måndag, väl? Vi får väl helgerna fria?

 4. @Magnus: Läste du inlägget? Jag konstaterar ju ”Så de har med andra ord fått betalt från den 9 september till den 12 november för att ligga på soffan och lata sig och käka chokladpraliner.”

 5. Pingback: Så här ser feministstämpeln för genusgodkända spel ut! | WTF?

 6. Jodå.

  Själv jobbade jag runt 2050 timmar förra året, så jag var inte klar förrän i februari 2014 med arbetsåret 2013. Tur att jag tjänar med än fyllkajan på Gladsax, när jag kollar på ratsit. Smile

 7. @dolf;
  ”Behöver du städat?
  Ring Schyman, hon arbetar gratis!”
  Ha ha, den räddade min dag, men ärligt alltså, tror du hon har tid med städning? Lägger hon inte mera tid på att låta pengar gå upp i rök?
  @Magnus;
  Men den där spritlampan bränner ju opp sina stålar dessutom. Och jobba? Typ vet hon vad det innebär???

 8. Pingback: Lite mer om kvinnor, städning, lön och arbetstider | Genusdebatten