Baklängesanpassning
avatar

Åh du milde, Försvarsmakten satsar på jämställd design!

I försvaret har det länge pratats om jämställdhet. Den senaste vändan kretsar kring ”Försvarsmaktens Handlingsplan för Jämställdhetsintegrering 2014 (-2019)” (börjar på sidan 6). Jag har haft för avsikt att skriva om detta tidigare, men det har inte blivit klart. När jag nu läser den här korta artikeln i SvD känner jag mig nödgad att kort kommentera saken.

Försvaret ska se över design och storlekar på all militär utrustning. Syftet är att få den att passa alla – oavsett kön och kroppskonstitution.”

Tanken att vi ska ha fungerande matriel för både män och kvinnor tycker jag låter helt rimlig. Kvinnor är också medborgare och har samma moraliska skyldighet att försvara vårt samhälle som män har. Då går det inte an att ha utrustning som inte passar kvinnliga former. Detta har det skrivits om i Officersförbundets rapport ”Look good, do good”. Namnet är lånat ifrån en klyscha vi brukar slänga oss med i FM, som går ut på att om man håller sig hel, ren och proper så gör man ett bättre jobb. Rapporten tar upp en del viktiga saker som undermåliga underkläder och storlekar på hjälmar och kroppsskydd, men överlag håller den en riktigt låg kvalité. Mer om den vid ett senare tillfälle.

När jag satt och skrev på det här i vintras så kunde jag inte hitta så mycket exempel på hur handlingsplanen för jämställdhetsintegrering gett avtryck i beslut och verksamhet, men den här artikeln ger en fingervisning. Att man ser över passformen på uniformer, hjälmar och så vidare är väl. Det är inte många män som är nöjda med framförallt hjälmar, kroppsskydd och kängor heller. När man något längre ner i artikeln kan läsa att även vapnen ska ses över blir man dock mörkrädd.

Även vikt och storlek på vapen ska ses över för att passa de flesta oavsett muskelstyrka, berättar Wallentin Åström.”

– Det är en rättighetsfråga. All vår personal ska kunna agera säkert med det material [sic!] som finns. Då kan vi inte ha utrustning som bättre används av en man än en kvinna.”

300585_450

En annan snackis på jobbet är den nya automatkarbinen, AK6, som är under framtagning. Idag kan vi på GD stolt avslöja vilket vapen det blir! Vilken praktbössa, inte sant! Genusmärkt dessutom!

Jag blir helt matt. Tror dom här människorna verkligen att vapnen har gjorts tunga och otympliga på pin kiv? Vapnen är konstruerade för att klara vissa specifikationer såsom skjutavstånd, genomslagskraft, hållbarhet, pålitlighet och eldhastighet. Sedan får soldaten anpassa sig till vapnet. Det är därför varje regemente och anläggning har ett gym! Att istället anpassa vapnet till soldater som inte vill ”se muskliga ut” innebär att vapnets egenskaper behöver försämras, vilket leder till en minskad förmåga för försvaret i stort och ökad livsfara för mig personligen.

Fast, det är klart, det här ligger ju helt i linje med den attityd jag möter hos vissa kvinnliga soldater jag pratat med. ”Det är ansvarslöst av män att gymma och bli starka och tunga! Hur ska jag då orka släpa dom i skydd om dom blir sårade? Jag vill ju inte bli stor och stark!”

Jag har också träffat en hel del kvinnliga soldater som inte har den attityden. Dessa krigare är jag glad att kunna kalla kollegor.

TILLÄGG (kl 13:40 samma dag som publicering)

Ta er gärna tiden att spana in vad Skipper och Cornucopia skriver i angränsande ämnen.

Kommentarer

Baklängesanpassning — 56 kommentarer

  1. Tja…
    I lumpen är väl mannens kängor såklart
    Ej anpassade till mannekängers gångart…

  2. Det är väl i linje med hur man inom brandförsvaret talar om att det är förtryckande med tunga slangar och kopplingar? Enda anledningen till att man inte använder vanlig trädgårdsslang och Gardena-kopplingar måste ju vara att hålla kvinnorna borta!

    Det mesta av den tunga utrustning som normalt används under utbildningen var enligt instruktörerna svår att hantera för [de kvinnliga] projektdeltagarna. Exempel på sådan utrustning var bärbara stegar, slanglådor och tunga handverktyg. Annat som ansågs svårt att hantera var manöverslang, strålrör och skumrör med tryck, rökskydd, dummydockor som skulle släpas, kapmaskin, pik, yxa, start av motorsåg och kapmaskin med startlina.


    Man föreslår också omkonstruktion av redskapen och ombyggnation av brandbilarna för att bättre passa de kortare, lättare och svagare kvinnorna.

    Mycket att göra, således, för att se till att utrustningen håller måttet – dvs är anpassad till kvinnors behov.

  3. gah.

    Nu vet jag nästan ingenting om vapen, men ”lättare vapen” låter oundvikligen som ”svagare vapen”. Ginge det att göra vapnen lättare, skulle de redan vara lättare. Har för mig att ”så här mycket kan en enskild soldat bära” är ett slags grundbegränsning för vad en militär styrka kan åstadkomma?

    Skriver verkligen någon anställd inom försvaret orden ”oavsett muskelstyrka”? Otroligt.

    Tom Lehrer talade satiriskt om Amerikanska armen omkring 1960, men det skulle kunna gälla hela Sverige idag: ”not only do they prohibit discrimination on the grounds of race, creed, and color, but also on the grounds of ability.”

  4. @Kristian:
    Det var alltså försvarets verksamhetsutvecklare Mikael Wallentin Åström som stod för dessa guldklimpar av visdom.

    Och ja, vapen som är mindre och väger mindre (med alla andra variabler lika) är i stort sett alltid att föredra, men låg vikt är inte ett självändamål i sig. Man kan göra vapen i plast och då blir dom lätta. Till exempel så är våra magasin i plast, med konsekvensen att dom spricker när det blir kallt. Ett vapen utsätts för en hel del påfrestningar, så att skjuta automateld i -40 graders kyla är kanske inte en toppenidé med ett plastvapen.
    Ett sprucket magasin byts lätt ut. Pajar hela jävla bössan är man kokt i bajs

  5. Jag som grg-skytt ser gärna att min Carl Gustaf lättas och minskas, kanske ihopfällbar för att lätt få plats i den kabinväska jag tänker mig rulla runt i skog och mark. Iofs, typiskt manligt med friluftsliv; krig skall enl. min jämställdhetsplan utföras på asfalt (utan cat calling från misogyna privilegierade byggarbetare) .
    Ljudnivån cementerar gamla unkna mansormer om att höras mest i offentliga rum. Ljuddämpare alternativt genusanpassad krutladdning i granaterna.

    I övrigt ska ju självklart kläder och utrustning sitta bra oavsett kroppsform, så det är ju bra.

  6. @Poe:
    M/48 eller M/86? 86an är väl lättare (9kg istället för 14), men jag har hört att det går sönder stup i kvarten. Kan dock vara värt risken för en jägare.
    Nu är jag inte GRG-skytt själv, men jag tänker mig att det tyngsta att bära på i det systemet väl ändå är ammunitionen?
    Att kriga på asfalt låter typiskt mans-cis-heteronormativt. Hårdheten är en symbol för den erigerade penisen och sådan fallossymbolik ska inte statliga myndigheter syssla med. Istället bör vår verksamhet bedrivas enbart i gosiga sovsäckar fyllda med hallonsylt, för jämställdhetens skull.

  7. ”Även vikt och storlek på vapen ska ses över för att passa de flesta oavsett muskelstyrka, berättar Wallentin Åström.”

    Har FM tappat minnet fullkomligt? Svenska FM:s standardvapen är AK5 vilken är så lätt att ett barn kan använda den (Fulladdad väger den cirka 4,5 kg) det finns dock modernare lättare vapen. Till storleken då. Svenska AK5 är ju redan kortad, AK5C (den nyare modell som introducerades 200) har ca 10 cm kortare pipa. Den är även försedd med ställbart axelstöd medan AK5 hade fällbart. Nu finns det dock planer på att om några år byta ut AK5 mot ett annat vapensystem som skall kallas AK6, låt mig kort kommentera den saken.

    Dagens automatkarbiner är så kompakta att det enda sätt att minska längden ytterligare är att använda den sk ”bullpub”-designen där magasinet sätts bakom handtaget för att korta vapenlängden med bibehållen pipa. I realiteten leder bullpup dock till en mängd nackdelar och rent praktiskt tror jag mekanismen fungerar illa i svensk kyla. Bullpub vapen används främst av varma fuktiga nationer som Australien, Sydafrika och Singapore. Kalla länder som Norge, Finland, Ryssland, Sverige och delar av USA har i regel den här designen (Heckler & Koch 416)

    Om sålunda Sverige väljer HK416 som framtida AK6 (vilket vi borde och det är högst troligt, den är redan Norges val) så kommer vårt nya standardvapen (beroende på version) som minst att väga 3kg plus magasin (ca 0,5 kg) och som mest 4 kg plus magasin. AK6 kommer att vara mellan 800 och 1000 mm lång beroende på version. Dagens Ak5 är 900-1000 mm lång.

    Sålunda är det bara för den som vill ha genusanpassad beväpning att beställa in HK416 modell D10RS (10 cm kortare pipa, därmed 1 kg mindre vikt) för tjejerna. Fritt fram att kalla den för AK6G som i Genusriktig.

    Nu vet ni framtiden och kan sluta lyssna på svammel från ”vi tittar på längd och vikt”-mannen Wallentin Åström.

  8. @Erik: ”Svenska AK5 är ju redan kortad, AK5C (den nyare modell som introducerades 200) har ca 10 cm kortare pipa.”
    Dessutom har vi AK5D, som är ännu kortare. Så kort är den att det uppstår problem med pålitligheten, när gastrycket (som driver mekanismen) sjunker. Dessutom är längsta ”försvarbara skjutavstånd” 200m. Det går inte att bara korta ett vapen och sedan förvänta sig att det har samma egenskaper i övrigt.
    Nej, jag tror nog snarare att det är tyngre vapensystem som i första hand åsyftas. Typ kulsprutor, granatkastare, PV-vapen, minor och så vidare.

    ”Om sålunda Sverige väljer HK416 som framtida AK6”

    Jag har ju redan avslöjat vilket som blir nästa handeldvapen i FM… =P

  9. det här ligger ju helt i linje med den attityd jag möter hos vissa kvinnliga soldater jag pratat med. ”Det är ansvarslöst av män att gymma och bli starka och tunga! Hur ska jag då orka släpa dom i skydd om dom blir sårade? Jag vill ju inte bli stor och stark!”

    Jag har också träffat en hel del kvinnliga soldater som inte har den attityden. Dessa krigare är jag glad att kunna kalla kollegor.

    And now for the million dollar question: Vilka utgör majoriteten?

  10. Jag gissar att man även vill införa mindre kaliber för att minska bullernivån,det kan ju faktiskt vara skrämmande när det smäller högt.Eller varför inte luftgevär vilket torde vara mer miljövänligt så att Sverige inte bara är föregångare när det gäller genus utan även i miljöhänsyn,dessa är även lättare därför två flugor i en smäll.

  11. @straightmansburden: ”Vilka utgör majoriteten?”
    Jag har bara min subjektiva erfarenhet och ett mycket begränsat och ickerepresentativt urval, så jag säger pass på den frågan. Hade dock blivit en intressant enkät att analysera svaren på.

    @michael:
    Ja, det hade inte varit helt otroligt. Dock så pratas det om att gå upp i kaliber på AK6, från 5,56mm till 6,5mm, för bättre genomslagskraft.

  12. Att saker som hjälmar och kängor måste finnas i olika storlekar säger givetvis sig gjälvt. Men trams som att göra om tälten för att personer under 172 cm har svårigheter med att sätta upp dem?!?!?!? Det handlar alltså om flerpersonerstält, för det kan knappast vara ett problem att en- eller tvåpersonerstält är för stora (till skillnad mot för små, som definitivt kan vara ett problem). Alltså är man flera som delar på tälten, och det lär finnas folk som kan utföra momenten som kräver lite längre personer. Vad ska nästa dumhet bli? Att man gör en nerskalad version av J39 så att även kvinnor under 1.60 kan flyga den?

    ”Det är ansvarslöst av män att gymma och bli starka och tunga! Hur ska jag då orka släpa dom i skydd om dom blir sårade? Jag vill ju inte bli stor och stark!”

    Jag antar att det där inte är ett direkt citat, för det finns väl ingen som verkligen säger så? Men, hur ofta förekommer den attityden?

  13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Det är inte ett direkt citat, minns inte exakt nämligen, men det förekommer. Vill minnas att hon också använde ord som ”själviskt” för att beskriva andra soldaters muskelvikt.

  14. Sen undrar man hur mycket sånt här skall få kosta. Det är väl inte direkt sådär att vårt försvar badar i pengar? Anledningen till att vi idag har skurit ned till bara 3 flygflottiljer (jämfört med tidigare uppåt ett 20-tal) är väl att vi skall spara?

  15. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Är du intresserad av vad saker får kosta så föreslår jag Skippers inlägg som jag länkade i botten av inlägget. Han drar väl inte upp några prislistor precis, men han berör ämnet iallafall.

  16. @Kollen:

    ”Dessutom har vi AK5D, som är ännu kortare. Så kort är den att det uppstår problem med pålitligheten, när gastrycket (som driver mekanismen) sjunker. Dessutom är längsta “försvarbara skjutavstånd” 200m. Det går inte att bara korta ett vapen och sedan förvänta sig att det har samma egenskaper i övrigt.”

    Som jag förstått av diskussioner på vissa forum så anser man att AK5D var som att göra om AK5 från en automatkarbin till en K-pist. Man är minst sagt ej imponerad av snillet bakom ”K-pisten” AK5D. För den som undrar över skillnaden låt mig demonstrera med denna talande bild. Fanns det nån orsak att korta AK5C (mitten) ytterligare till AK5D (längst ner)? Näppeligen!

    ”Nej, jag tror nog snarare att det är tyngre vapensystem som i första hand åsyftas. Typ kulsprutor, granatkastare, PV-vapen, minor och så vidare.”

    Beträffande kulsprutor så betvivlar jag starkt att någon kan skapa ett mer lätthanterligt understödsvapen än Ksp90 (FN Minimi/M249 SAW) som presterar lika bra. Däremot kanske en och annan anser att Ksp58 är mindre bra anpassad för användning av kvinnor med tanke på att även jag ansåg det var jobbigt att springa med den (cirkus 11 kg i axelrem). Å andra sidan med tanke på åldern så borde väl Ksp58 rykt från FM för länge sedan?

    Beträffande granatkastare och sånt så tvivlar jag ännu mer på att de går att förbättra dem. Där är ju ett av de få områden där Sverige ligger på internationell nivå redan. Vi säljer M86 till USA under namnet AT4, vi har utvecklat NLAW (Robot57) som storbritannien använder. Än idag hittar man ”Carl Gustav” i världens konfliktområden ofta hanterad av tonåringar.

  17. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    ”Sen undrar man hur mycket sånt här skall få kosta.”

    Beror på vilken del man pratar om. Beträffande AK6 så har FM redan budgeterat den för framtiden eftersom våra AK5 kommer att vara slutkörda då (pipan på AK5 håller bara för en viss mängd tusen skott). Kostnaden för byte av ca 25.000 Automatkarbiner beräknas bli 350-450 miljoner kronor men som sagt, detta byte måste man göra i vilket fall som helst.

  18. Rätt mycket om AK5 här, som väl bara var rubriken i metro. Men själva grundfrågan är väl ändå män, kvinnor – jämställdhet och värnplikt? En sedan länge förfuskad könspolitisk fråga.
    Tillägg till mitt första inlägg: Allmän värnplikt för båda könen! Civil eller militär, valfritt.
    Det är vad demokrati för båda könen (inklusive s.k. ”jämställdhet”) borde handla om, enligt min ödmjuka uppfattning. Har argumenterat mer här för den intresserade.
    http://sourze.se/2007/05/16/del-ii–civil-varnplikt-for-bada-konen__64970#.VSFLh7uJjIV

  19. Åhh herregud vad jag skrattat nu. Den som vill kan ju följa diskussionen om AK6 (med tillhörande machotrams) på ”mörkrets kammare” Flashback bland annat konstateras om Ksp:

    ”I övrigt duger den även till att knacka betong eller plöja träd, något som inte är helt irrelevant i många miljöer”

    https://www.flashback.org/t999435p186

  20. Jag såg en dokumentär om israeliska armén och de krigar ju mest i stadsterräng. De hade små superlätta vapen. Kanske lättare att motivera när man varit i krig så länge.

  21. @Joakim Steneberg: Jag anser rent principiellt att värnpliktsutbildning borde vara en del av grundskoleutbildningen. Och under nian får alla genomgå ett prov och lämplighetstest, de som blir godkända får an k-pist eller AK som de, enligt schweizisk modell, har i garderoben hemma. De som inte blir godkända och betrodda att ha vapen blir malajer som får dra taggtråd och tömma latriner. Typ.

  22. ”oavsett muskelstyrka” är fel. Möjligen var jag otydlig i intervjun.

    Human Factors Integration (HFI), som är användarcentrerad utveckling är ett tvärvetenskapligt koncept som syftar till att användaren ska få bli bättre och mer effektiv – oavsett kön. Psykologi, ekonomi, organisation och kön är bara några av många delar som tas hänsyn till med HFI-konceptet.

    För mer kontext kring HFI kan ni läsa Samordningsavtalet mellan Försvarsmakten och Försvarets materielverk samt Försvarslogistikplanen. Även Försvarsmaktens verksamhetsplan innefattar konceptet. Detta är bredare än jämställdhet. Jag respekterar dock valet av vinkling i artikel, även om den är snäv.

    I dag publicerades en ytterligare artikel i frågan (SvD, den 5 april).

  23. Generellt går att säga detta om försvarsmateriel.

  24. @Erik: ”Å andra sidan med tanke på åldern så borde väl Ksp58 rykt från FM för länge sedan?”
    Vi använder fortfarande både KSP58 och KSP39.
    Poängen med AK5D är att få bättre plats med den i fordon. Den är alltså avsedd främst för vagnspersonal.

    @Jenny:
    Under strid i bebyggelse så är små, lätta vapen alldeles förträffliga. Speciellt i kombination med handgranater. Förstår inte vad det har med Israels långa konflikt med Palestina att göra, eller vad det är som är ”lättare att motivera” då?

    @Joakim Steneberg:
    Vår värnpliktslag är könsneutral idag, men den används bara för att repetitionsutbilda redan värnpliktigt utbildad personal. Dvs för repmånad. Ska bli intressant att se hur kvinnor reagerar på ett pliktsystem som gäller även dom, den dagen det återuppväcks.

  25. Dolf,
    Jag har skrivit i artikeln vad jag tycker, eller tyckte då iaf. Ungdomar av båda könen tillsammans i försvar för varandra, eller samarbeta, i st för som nu tvärtom. Men grundskolan, är de mogna, har de inte jobbigt nog redan i skolan? Schweiz har haft en hel del mordincidenter-familjetragedier, var uppe för några år sedan. Likaså Finland vad jag vill minnas, och av liknande skäl.
    Kollen, både SD och V vill ha tillbaks allmän värnplikt, antagligen manlig, har ej kollat. Sexköpslagen är ju också ”könsneutral” ja hela jämställdheten är väl könsneutral eller? Frown
    Apropå, i DN, Hillary Clintons nya feministstil. Hon som påstått att kvinnor drabbas mest av krig, ”för de förlorar sin söner och män!” (Finns ordagrant nånstans). ”En klockren feministlogik”, på väg mot Vita huset?
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/den-nya-bilden-av-president-clinton/

  26. @Mikael Wallentin Åström:
    Förträffligt att du valde att personligen svara! Det uppskattas! Du kanske till och med har färdiga länkar till dessa dokument? I annat fall ska dom väl inte vara omöjliga att hitta själv… Däremot lyckas jag inte hitta artikeln i SvD som du pratar om.

    Min poäng är att självklart ska man göra matriel så ergonomisk och lätthanterad som möjligt för så många som möjligt, så länge man inte gör avkall på prestandan. Menar du att detta inte görs idag? Hur ska man göra vapnen lättare än vad dom redan är? Vilka vapensystem pratar vi om?
    Vad gäller övrig matriel, har du någon undersökning tillgänglig som kan visa hur nöjda soldater är med sin utrustning? Jag nämnde Officersförbundets ”Look good, do good”, men den har ju bara frågat kvinnor. Någon undersökning som har brytt sig om att mäta mäns upplevelser och problem med utrustningen har jag inte lyckats hitta. Kan du hjälpa mig där?
    Vad menas med att det är en rättighet att kunna hantera vapensystem och matriel? Är det inte snarare en skyldighet att kunna hantera den utrustning man har som yrke att hantera?

    Många frågor blev det och jag hoppas att du vill svara. Det är inte utan att man blir både förbannad och orolig när det pratas om att anpassa vapnen till veka ”soldater” snarare än att träna upp soldaterna till en nivå där dom blir effektiva. Annat blir bara lekstuga för bortskämda ungar.

  27. @Mikael Wallentin Åström:

    ”Generellt går att säga detta om försvarsmateriel.”

    Jovisst, så kan man säga i teorin. Fast i praktiken så visar sig kanske att kortare pipad AK5-C (5,56mm) i bergstrakter (där svenska trupper råkar befinna sig) mot fiender beväpnade med AK47 (7,62mm) är så långt från ändamålsenlig att det blir lite svårt att sätta tilltro till tanken att det behövs lättare och kortare vapen som passar kvinnor bättre? Var inte AK5-D ett märkligt beslut? Att döma av Kollens kommentar hade den som ändamål att ligga staplad i lastbilar, inte användas till fält. Den är marginellt kortare än C-modellen, har för kort pipa och som bonus är den längre än den AK5 med fälld kolv som vi hade redan när jag gjorde vpl på 90-talet.

    Vidare om jag får spekulera… Varför skickade vi G36 till Polistjänst i Afghanistan? Möjligen för att det är dumt att polisen skjuter kortare än skurkarna bara för att ha lyxen av bössor med kortare pipor? Vidare om vi skall vara ärliga så väger i stort sett varenda automatkarbin som FM testar för rollen som AK6 ungefär lika mycket och om vi inte skall ha en bullpup (med dess kända nackdelar) är de också allihop ungefär lika långa. Så beträffande AK6 projektet finner jag det absurt att prata om att titta på vikt och längd.

    Vad jag hört så tittar man tvärtom på pris och politiska önskemål. Exempelvis kanske vi får en brassetillverkad Ibal ifall brassarna köper tillräckligt många JAS-flygplan av oss.

  28. Mycket att tänka på. Glöm inte paraduniformer och allt ceremoniellt gammalt glitter-geschäft. När vi gjorde högvakten kunde inte vårt kvinnliga befäl få ur sabeln ur klingan på grund av sabelns patriarkala längd, uniformen hade skräddarsytts efter hennes mått, men inte sabeln… efter 3-4 försök och en stunds (evighetslång) pausunderhållning gick de till slut. Naturligtvis var ett amerikanskt tv-team där den dagen och filmade alltihop.

  29. @Erik: ”Den är marginellt kortare än C-modellen, har för kort pipa och som bonus är den längre än den AK5 med fälld kolv vi hade när jag gjorde vpl på 90-talet.”
    AK5C/D har också fällkolv, som dessutom går att anpassa i längd. Den går att variera så till den milda grad att jag aldrig har sett någon som upplevt kolven för lång, något som var ett reellt problem med AK4an.

    @Måns:
    Vad var det för ett taffligt förband som inte förövade..? Jag hade skämts ögonen ur mig…

  30. Oh, glömde!
    @Erik: ”Att döma av Kollens kommentar hade den som ändamål att ligga staplad i lastbilar, inte användas till fält.
    Den används i fält, främst av stridsvagnspersonal och så vidare. Lastbilar är stora nog för att förarna ska få plats med vapnen på ett vettigt sätt i kabinen ändå.

  31. @Jenny:

    ”Jag såg en dokumentär om israeliska armén och de krigar ju mest i stadsterräng. De hade små superlätta vapen. Kanske lättare att motivera när man varit i krig så länge.”

    Israeliska armén är klar med sitt framtida standardvapen. Som många andra ofta varma länder har de valt Bullpup-design (magasin bakom avtryckare) på sin automatkarbin ”IMI TAR-21” som redan 2018 skall ha ersatt de äldre vapnen. Den är dock knappast superlätt. 3,0 kg utan magasin, cirka 3,5 kg fulladdad. Cirka 0,2 kg lättare än Norska FM:s HK416.

    Skulle inte förvåna mig om det redan finns några hos FMV för utvärdering (det finns ju sedan länge förberedelse för AK6 med några miljoner budget som användes för att köpa in och testa olika modeller) men jag betvivlar att vi går över till den här designen. Vi har inte riktigt samma behov och förutsättningar som IDF.

  32. @Kollen:

    ”AK5C/D har också fällkolv, som dessutom går att anpassa i längd. Den går att variera så till den milda grad att jag aldrig har sett någon som upplevt kolven för lång, något som var ett reellt problem med AK4an.”

    Jupp det stämmer bra på AK4, lång solid kolv baserad på gammal design från andra världskriget. Man skall dock komma ihåg att AK4 var en G3 och det fanns varianter av G3 med andra lösningar på kolven, bland annat Norge hade en sådan modell för stridsfordonsbesättningar. Vi bytte inte AK4 till AK5 pga kolv/design, vi bytte pga politik till 5,56 mm NATO-kaliber. När sedan AK5C/D konstruerades så var det nog åter mer politik än ändamålsenlighet för på vilket sätt blev det efter ombyggnaden (som verkar ha kostat ca 4500 kr/AK5) ett bättre vapen? Hade det inte vart bättre att dessa 4500 kr gick till helt nya vapen istället för en modifierad AK5 med kortare pipa?

    Tillägg: Försvarsmaktens rapport rekommenderar snarast att man införskaffar ett ”Skarpskyttegevär”. Med andra ord råder föga tvivel om att nuvarande vapens korta pipor leder till problem när man strider på långa avstånd mot fiender med Kalashnikovs. Skarpskyttegevär är vapenklasen som ligger mellan vanlig Automatkarbin och särskilda Prickskyttegevär.

  33. I och med att du har tagit dig tiden att författa en text i frågan så visar det på att frågan är viktig i sig och för dig som skribent. Det uppskattar jag. Försvarsdebatten generellt behöver engagemang.
    Jag ska svara så gott jag kan och inom mitt område.

    Human Factors är ett interdisciplinärt område. Kön är en av flera aspekter i konceptet Human Factors.

    Human Factors Integration (HFI) är en systematisk process som fokuserar på att identifiera och lösa människorelaterade frågor inom materielförsörjningen genom att säkerställa en balanserad utveckling av både teknologiska och mänskliga aspekter. Detta innebär att: leverantör bland annat särskilt ska beakta Försvarsmaktens krav på att materielen skall passa all personal oavsett kön och storlek.

    HFI ska tas i beaktande under hela livscykeln (ISO 15288). Försvarsmakten har sedan årsskiftet ett tydligare uppdrag som beställare på högre systemnivåer. Dvs vi designar inget utan vi beställer materiel från FMV som har hela designansvaret och specificerar till marknaden om vad som önskas levereras. När vi beställer materiel gör vi det med ett syfte om vilken typ av effekt vi vill uppnå. I och med att det är såhär allmänt hållet från Försvarsmaktens sida kan jag därför inte gå in på enskilda materielsystem.

    FMV leder emellertid referensprojekten där HFI finns med under koncept- och designskedet. Ett av dessa projekt är det integrerade soldatsystemet; personlig utrustning bland annat. Djupare än så kan jag inte gå in på detta.

    HFI kommer in i konceptskedet och tar avstamp i vem som ska använda materiel och utifrån vilken effekt som vi vill uppnå med personalen som brukar materiel. Det finns inget egenvärde i att göra avkall på vikten på handeldvapnet om effekten blir lidande och om tekniken inte medger det inom ekonomisk ram (som exempel). Men det innebär inte heller att vi ska låta bli att sträva efter design som fyller funktionen att göra oss mer effektiva/bättre utifrån våra personliga och organisatoriska förutsättningar. Vi gör alltså inte avkall på prestanda, säkerhet för vår trupp eller sätter vår kärnverksamhet på undantaget. Snarare syftar HFI till att göra oss bättre med detta i beaktande.

    Materielsystem utvecklas med en primäranvändare i fokus. Exv. en skyttesoldat har andra krav på sig än en kock eller en sjukvårdare. Däri ingår fysiologiska och psykologiska kravprofiler. Utrustningen för respektive användargrupp kan därför skilja sig åt. Att göra avsteg från en hög lägstanivå på krav av våra GSS:er och officerare är inte aktuellt. Vi vill göra personalen bättre och mer effektiv.

    Det vi däremot har sett är att vissa materielsystem begränsar användare och i vissa fall utsätts användaren för oförutsedda säkerhetsrisker och arbetsmiljön blir kraftfullt satt på undantag. Detta trots att kravprofilen uppfylls. I vissa fall drabbar detta kvinnor i större utsträckning än män, men män upplever också begränsningar/oacceptabla risker. Här har vi framför allt arbetsmiljölagen att förhålla oss till.

    Det är detta som vi bland annat har kommit fram till inom jämställdhetsintegreringsuppdraget (JiM). Slutsatsen blev väldigt tydlig för försvarsmaktsledningen: försvarsmateriel ska vara säker, ändamålsenlig och effektiv. Därför behöver vi bättre anpassad utrustning för alla med siktet inställt på att göra oss (personalen) mer effektiva. Human Factors är det internationellt bäst beprövade konceptet där Storbritannien, Kanada och USA (Manprint talas det mer om här dock) ligger långt fram i den typen av utveckling. US Army har bland annat funnit att exoskelett gör deras soldater mer effektiva och uthålliga när visst materiel blir tyngre och mer otympligt för en grupp eller enskild operatör.

    Det här är inte avgränsat till kvinna/man. Därför valde C PROD att bryta ut Human Factors ur Jämställdhetsintegreringen till ett eget område för att göra oss till bättre beställare av försvarsmateriel. Detta finns spårbart i Försvarsmaktens verksamhetsplan (tidigare ÖB Uppdrag och Verksamhetsuppdraget).

    Det JiM även kom fram till var: I stor utsträckning är försvarsmateriel anpassat efter en snittlig officer, soldat eller sjöman där antropometiska mått, delvis eller direkt, är översättbara till en man. Detta då värnplikten historiskt har gällt män sedan år 1901. Från värnpliktskullar har då antropometiska mått haft sin utgångspunkt i utveckling av försvarsmateriel – i synnerhet personlig utrustning.

    Det här rimmar illa med Försvarsmaktens uppdrag att rekrytera fler kvinnor i och med att vi då underlåter oss att skapa förutsättningar för att kvinnor ska kunna operera i Försvarsmakten lika säkerhet och effektivt som män då exv. personlig utrustning är mindre anpassad för en kvinnas kropp än för en mans. Därför beslutade försvarsmaktsledningen att tillämpa Human Factors Integreration som ett led i att komma tillrätta med detta. Det kan tyckas vara något som vi ska ha lyckats med tidigare, men det har vi inte gjort. Nu vill vi lösa ut uppdraget.

    Försvarsmakten ser det som en rättighet och självklarhet att kvinna liksom man ska kunna operera lika säkert och effektivt som soldater, sjömän och officerare.

    Du är välkommen att höra av dig till mig via e-post så tar jag gärna en sittning i frågan. Kanske kan vi hjälpas åt att komma framåt? Tack för tiden.
    Jag måste också betona att jag inte leder någon utveckling utan samordnar Försvarsmaktens Human Factors Integration. Produktionsledarna leder verksamheten.

    Jag hoppas att du har fått något av detta.

    Här är en länk till artikeln i SvD: http://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet/20150405/281651073618601/TextView

  34. @Mikael Wallentin Åström: Är det HFI som bestämt att SAABs nya helikoptrar tvunget måste ha ståhöjd i kabinen av arbetsmiljöskäl? Det kravet fördyrade ett redan löjligt dyrt projekt med cirkus 2 miljARDER kronor. Om vi antar att de 15-20 personer som kommer att använda helikoptrarna får en något bättre arbetsmiljö så måste det ställas i relation till att vi för samma belopp kunnat köpa ett dussin Blackhawks.

    Min lekmannamässiga uppfattning är att vapen och utrustning i första hand ska utformas efter hur bra de är på att undanröja en fiende. Detta kriterie anser jag ska få överstyra så gott som samtliga arbetsmiljöhänsyn. Ett luftgevär är enklare att underhålla, bära och administrera än en AK5. Trots det anser jag att våra soldater ska ha en AK5.

    Krig är ett brott mot i stort sett all arbetsmiljölagstiftning. Trots det förekommer krig. Vårt försvar har till uppgift (åtminstone enligt mig) att ta sig an krig och behöver då utrustning som klarar DET, oavsett hur jobbig utrustningen råkar vara i fredstid.

  35. @Mikael Wallentin Åström:
    Tack för ett omfattande svar! Det hedrar dig att du tar dig tid, glöm inte att knappa in övertiden i PRIO bara! Jag kommer att behöva lite tid för att smälta den texten, men det är inte otroligt att jag hör av mig för ytterligare frågor. Du verkar dessutom insatt i jämställdhetsintegreringen i stort, vilket är ett stort intresse jag har som medborgare, medarbetare och en sån där jobbig människa som ifrågasätter saker, så det är inte omöjligt att det slinker med någon sådan fråga där med.

  36. @Kollen: Vänligen e-post mig på mil-mailen då jag inte alltid har tid att surfa runt på nätet som jag har gjort i dag (under påsken). Allt gott!

  37. @Joakim Steneberg:

    Men grundskolan, är de mogna, har de inte jobbigt nog redan i skolan?

    Nä, idag är de inte mogna för det. Men kanske är precis vad de behöver för att mogna? Dels handlar det om en utbildning med praktiska moment, fysisk aktivitet och att ansvarstagande och konsekvenstänkande är nödvändiga delar.
    Det funkar inte med att ungarna springer omkring med skarpladdade automatvapen på skjutbanan och ”ba, ska ta själfie med mobben och lägga upp på instagram, jävla lärarhora, håll käften”

  38. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): ”jävla lärarhora, håll käften”
    Nej, det hade inte en officer köpt, nej… =P
    Tror dock inte på att utbilda barn i väpnad strid… Det hade inte blivit bra. Bättre att låta barn vara barn medans dom är barn, så kan dom få bli vuxna när dom blir vuxna istället.

  39. @Kollen: Vi hade övat i evigheter, hon gled in på slutet och hade problem hela tiden. Sen när de var skarpt läge så hamna väl troligen sabeln för högt upp eftersom de såg så löjligt ut när den skrapa i marken på övningarna. Vill inte gå in på för mycket detaljer men tror hon blev omplacerad, pga direkt olämplighet (inkompetens) och efter flera allvarliga tillbud (bl.a involverande B-styrka beskjuten med skarp ammunition..)

  40. @Kollen: Man kan ju bygga upp det gradvis. Det är väl inte direkt så att man skall börja slänga handgranater i lågstadiet. Bättre att de får börja med att slipa bajonetterna då.

  41. @Måns:
    Åh du milde!

    @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Tänker mer på grejen med barnsoldater. Nej, jag ser ingen poäng med att utbilda barn ens i bajonettputsning. Bättre då att ta hela kakan efter 18 fyllda, så kan vi lämna barnuppfostran till föräldrarna och utbildningen åt skolan.

  42. @Kollen:
    Det där med att slipa bajonetter var ett skämt. Men seriöst, man skulle ju kunna börja lära barnen i tidig ålder att göra saker som att bygga vindskydd och leva i det fria, något som är värdefulla kunskaper både i och utanför militära sammanhang. Alltså bygga upp dem gradvis. Det är ju inte allt i det militära som handlar om att skjuta sönder varandra. Det finns också många andra saker. Som sjukvård t.ex. Och helt enkelt undervisa dem i grundläggande överlevnadskunskaper är väl inte fel, oavsett hur unga de är?
    Och sen kan man ju börja undervisa dem i mer rent militära uppgifter när de kommer upp en bit i ålder.

  43. @Joakim Steneberg:

    ”både SD och V vill ha tillbaks allmän värnplikt”

    *LOL* V och SD kommer säkert att samarbeta oerhört bra i den frågan Grin

    ”Apropå, i DN, Hillary Clintons nya feministstil. Hon som påstått att kvinnor drabbas mest av krig”

    Nu råkar Hillary vara allt annat än ensam. Det är ju så enkelt att hon är gift med president Bill Clinton som har en massa kontakter och vars sista mål i livet är att fortsätta dynastin Clinton i vita huset. Den stora frågan är dock om Barack Obama kommer att stötta Hillary eller stötta en utmanare som står närmare honom själv politiskt än Hillary gör.

  44. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Ja, sådana saker hade såklart inte varit fel. Det är inte så mycket friluftsliv i skolan. Frågan är bara när man ska passa in det i schemat.
    Det hade nog varit nyttigt. Man blir lite lätt skrämd när man ser hur många som inte kan hantera en vanlig kniv, eller göra upp en eld ens med torrt virke… =/

  45. @Mikael Wallentin Åström: (tidigare ÖB Uppdrag och Verksamhetsuppdraget) är fel. Det skulle vara FM Utvecklingsplan (FM UP) som har ersatts. Verksamhetsuppdraget finns ännu och styr organisationsenheterna.

  46. @Kollen:
    Tja, för det första kan man ju skippa både gymnastik och slöjd, det blir inbakat automatiskt. Sen kan man ta en del av SO för det.
    Till en viss del kan det ju faktiskt bli ett ämne som genomsyrar alla de andra ämnena, istället för genuskunskap. Biologi kan ju anknytas, ätliga rötter och svampar osv. Fysik kan anknytas, hur man kan konstruera saker i naturen, användning av hävstångsprincipen osv. Matematik kan integreras, vad krävs t.ex. för en förflyttning på tio mil. Anatomi blir ju naturligt integrerat, var skall man hugga med spaden för att effektivast slå ihjäl motståndaren.
    Dessutom tror jag att en sådan utbildning naturligt skulle bli stimulerande, skapa omväxling, och få eleverna mer motiverade och höja prestanda. Så man kanske rent av skulle kunna återgå till 6 års skola, med förbättrade resultat, och ett hållbart effektivt försvar som inte står och faller med de högteknologiska vapensystemen.
    Fördelen med den här typen av befolkningsförsvar är också att det finns kvar och är verksamt även efter att reguljära styrkor eventuellt har fått stryk och vi är ockuperade, då vi naturligt och enkelt övergår till gerillakrigföring.
    Det finns faktiskt fördelar med automatkarbinen som var mans egendom.

  47. Öh, vad är detta för djävla snömos? Jag är en kort kille och inte särskilt muskulös heller men jag upplevde aldrig några problem i lumpen.

  48. @Kollen: M/48 är systemet vi använder. Och det stämmer troligen det du skriver om att M/86 är lite skör, iaf vad jag hört. Och jag bär hellre Grgn än kånkar ammo, alla dagar i veckan! Om man nu inte fäster ammon på bärmes, då är både grg och ammo en fröjd.

    Vidare ber jag om ursäkt att jag tog tolkningsföreträde, ska nu lämna plats och hålla käft!

    @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): En annan klockar in på 170 cm styvt och är ju fan förste man in i flerpersonstälten just pga min smidiga pojkkropp!

    Och på tal om ”Till en viss del kan det ju faktiskt bli ett ämne som genomsyrar alla de andra ämnena”. Fantastisk idé jag mer än gärna vill för min son och ev. framtida dotra. Den militära biten kan lämnas därhän mha deras unga ålder men överlevnadskunskaper. Ovärdeligt. Mer troligt är dock att mina barn – genom skolväsendets trygga hand – kommer anmäla mig till Sanningsministeriet pga avvikande åsikter vad gäller Den Rätta Läran. Får nog bli hemskolning.

  49. @Poe:
    Ja, fast hemskolning är ju (i praktiken) förbjudet. Precis som i ett europeiskt land mellan Frankrike och Polen på 30-talet.

  50. Stort Tack, Mikael Wallentin Åström och Kollen. Mycket intressant. Och viktigt.

  51. Pingback: Handbok Gender – Bakgrundtvå | Genusdebatten