Att substituera rätt
avatar

Lady Dahmer gav sig på att försöka ondgöra sig över vanan att ta ett citat från feminister och substituera t.ex. judar för ’män’, för att visa hur osmakligt uttalandet är i princip.

En annan klassiker är att ”byta ut” ord typ:

”Byt ut man mot invandrare/jude så hör du genast hur obehagligt det låter!”

Jaha? Kan man byta ut lite vad som helst, hur som helst? Kärlek mot hat? Mat mot bajs? Får jag prova?

”Jag hade sex med min fru igår” USCH JÄVLA PEDOFIL! Människor som har sex med sina fruar är ju sjuka i huvudet det hör man ju om man byter ut ”fru” mot ”barn”. SUPEROBEHAGLIGT!

”Man misshandlade kvinna”. Byt ut ”kvinna” mot ”soffa” så blir det ju inte alls lika farligt!

Behöver jag säga att hon helt missat poängen?

Jag skrev en kommentar som ännu efter sex timmar inte är godkänd. Det kan för all del bero på att den fastnat i något spamfilter … Hursomhelst, har jag ju ett eget ställe att visa upp den, så här är den:

Ulf T's kommentar (1) hos Lady Dahmer

(Länk 1, och länk 2 i kommentaren ovan.)

I kommentarsfältet skrev ”JR”:

Att byta ut man mot kvinna eller kristen mot muslim är ett sätt att testa sina egna fördomar och huruvida man har en bias gentemot den ena eller andra gruppen. Därför är det ganska effektivt att ersätta en grupp mot en annan, för att se om man egentligen tycker att påståendet är acceptabelt eller inte.

… varpå LD svarade:

fast du kan inte byta ut grupper eftersom att olika grupper har olika makt och olika position i samhället.

Även på det skrev jag en kommentar. Eftersom inte heller den blivit godkänd, kommer den här:

Ulf T's kommentar (2) hos Lady Dahmer

Kommentarer

Att substituera rätt — 69 kommentarer

 1. Deras oförmåga att se hur deras egen retorik sammanfaller med andra kollektivistiska hatideologier är påtaglig. När man sen påvisar hur deras texter med ett byte av grupp direkt sammanfaller med rasisters och antisemiters texter försöker de försvara sig med att ”det är annorlunda när vi gör det” eftersom de ju slår ”uppåt” och jobbar för ett bättre samhälle. Då får man ta till dessa medel för att ”se maktordningar”. Som de historielösa bigotter de är, ser de inte att så har ALLA försvarat sina kollektivistiska handlingar genom historien. Ingen (eller nästan ingen)har erkänt sin egen ondska när de slår ner på en avhumaniserad grupp, utan det sker alltid för den ”goda saken”. För ett framtida paradis, för att försvara sig/landet/religionen. Alla har de slagits ”uppåt” mot en ”hotande makt”. Skulle de sätta sig ner och prata med hatarna i Svenska motståndsrörelsen (Må mina morföräldrar vrida sig i sina gravar som var med i den Danska motståndsrörelsen)eller valfri SD-politiker kommer de självklart säga att de jobbar för en bättre och finare morgondag, mot ett påtagligt yttre hot. Vi andra köper bara inte deras bild av detta yttre hot, precis som vi inte köper feministernas kollektiva hotbild.
  Det är just deras likhet som gjorde att jag hoppade av tåget. Jag kan ALDRIG förlika mig med en ideologi som grupperar i ”vi och dom”, samt avhumaniserar ”dom” och ger dem skulden för allt ont. När det som skulle vara en individuell frihetsrörelse att uttrycka sig som man vill, blir en hatideologi med kollektiva grupper med kollektiva egenskaper och tillhängande ”maktanalys”, tar jag min Mats ur skolan. Det strider mot allt vad medmänsklig humanism står för och att man inte i tid upptäckte denna ulv i fårakläder kommer bli deras fall. Ännu tror många att det är en frihetlig ideologi, men jag ser tydliga likheter med SD. För den som tvivlar rekommenderar jag våldtäktsdebatten mellan Schyman och Åkesson i Agenda inför förra valet. Båda skyller på sina respektive grupper män/invandrare. Pärlan är när Gudrun Schyman säger ungefär: – Jamen Jimmy, 95% av alla invandrare våldtar ju inte alls. Nej Gudrun, och det gör inte 95% av alla andra män heller.

 2. @Anders/AV:

  Ingen (eller nästan ingen)har erkänt sin egen ondska när de slår ner på en avhumaniserad grupp, utan det sker alltid för den ”goda saken”. För ett framtida paradis, för att försvara sig/landet/religionen. Alla har de slagits ”uppåt” mot en ”hotande makt”.

  Det är verkligen otroligt att de kan vara så totalt blinda för det …

  Det spelar liksom ingen roll hur många vi är så påtalar det, det spelar inte någon roll att vi är kvinnor som protesterar mot deras påstådda förtryck, inte ens när jag visat upp att jag är påläst o insatt i ”den rätta läran”, att det helt saknas faktiska belägg och att jag ändå inte köper deras mantran, inte när jag visar på helt andra strukturella förklaringsmodeller …

  Det är det läskigaste i situationen … att de är så fullständigt blinda o historielösa.

 3. Forvanar mig att LD inte tycker att kvinna=barn ar en rimlig jamforelse, nar nu radikalfeminismen i ovrigt ar sa fortjust i att omyndigforklara kvinnor.

 4. @Ninni: För den som är rättroende, i vilken som helst religiös eller politisk tro, och som går med ljuset och sanningen, finns inga argument som biter. En del människor är så övertygade om sin egen förträfflighet och rättfärdighet att inget kan få dem att vika från ”den rätta vägen”. Visar man att det finns andra vägar och andra lika goda mål i livet, kommer de att anklaga dig för att gå i djävulens/ondskans/kapitalets/kommunismens/patriarkatets ledband. En avfällning på mörkrets stig. För ljuset och sanningen finns inga otillåtna medel, ty det är just sanningen och ljuset mot de där onda. Hotet. Att få LD att inse att hennes hat och retorik är oberättigat, är lika svårt som att övertyga en nyvärvad korsriddare att det är ganska meningslöst att ”återta Jerusalem från Saladins horder”. Ingen kommer att vara tacksam för hans blodutgjutelse om hundra år. Bara ännu en glömd soldat på ett av historiens alla meningslösa slagfält. För den som strider för en helig sak kan intet få stå i vägen, intet tvivel få finnas och intet tala emot. Vik hädan du otrogne. Vänd om, gör bot och gå med den rätta läran, eller bli för evigt utstött till ondskans utmarker. Som ”de andra”.

  Själv får jag röda utslag och kläda när någon med uppspärrade frälsta ögon ber mig ”jump on the bandwagon”.

 5. Väldigt bra skriven artikel jag tycker ni på GD ska lägga ut den på Mi.s facebook sida ni kan skriva.
  Vi på genusdebatten följer med intresse Mi.s utveckling här ett smakprov på artiklar som publiceras där.

 6. Mycket bra respons av Ulf T. Lady Dahmers och andra feministiska sekteristers resonemang och retorik är ju inte sällan på en så beklämmande låg och obildad nivå att jag beundrar Ulf för tålamodet att ens bemöta den.

 7. Parallellerna mellan samtida svensk mediefeminism/radikal-chic-feminism och 70-talets sekteristvänster blir bara mer och mer uppenbara. Då var det ordförande Mao och hans utsagor som inte fick ifågasättas, nu är det könsmaktsordningens existens och genomträngande kraft. Då var det proletärerna som var de ur-goda, men som måste ledas av tyckare och politiserande akademiker, nu är det kvinnorna.För båda de här riktningarna är motståndarna – männen, kapitalisterna, vanligt folk och icke-frälsta – enbart värda förakt.

  ”Man kan inte diskutera med dem som gjorde Auschwitz” sade Gudrun Ensslin i ett beryktat uttalande 1968, och påsyftade hela föräldragenerationen och efterkrigssamhället i Västtyskland. Många feminister idag tänker i grunden på samma sätt och använder samma typ av stopper-argument för att eliminera all diskussion om det de säger,.

 8. Det går knappast att ändra på det faktum att det existerar fanatiker. De har alltid funnits och kommer att finnas. Det som däremot är riktigt beklämmande är alla medlöpare, som tar fanatikerna i försvar (”de vill så väl”), som ger fanatikerna tolkningsföreträde i debatter eller som svartmålar dem som motsätter sig fanatikernas predikningar. Hur långt skulle det feministiska hatbudskapet nå ifall media inte spelade med, ifall de poltiska partierna visade lite mer ryggrad eller ifall universiteten skulle göra det de borde vara bäst på, nämligen kritisk granskning?

 9. I ett sunt samhälle med sund media och normala politiker, skulle inte LD: s vulgära och obildade hatpropaganda överleva en minut. Jag tror den starka radikalfeminismen och den politiska korrektheten i övrigt är en viktig och relevant orsak till att SD ökar kraftigt. I valet 2018 lär de ha spöat Moderaterna, som svikit och givit efter för de förenklade och vulgära budskapen i radikalfeminismen. Europa börjar nu äntligen markera mot den politiska korrektheten. Vi ser bara början på detta…

 10. Substitutionstricket funkar inte, det är som att försöka förklara skillnaden på blått och rött för en blind, eller diskutera tematiken i Vivaldis ”Fyra Årstider” med nån som är stendöv. Stora hjärnan är bortkopplad, inlärt ryggmärgsreflexmässigt svar kommer ut genom munnen/tangentbordet”.
  Du kan lära en blind att svara att rött har en varmare färgtemperatur än blått, men de förstår inte vad de säger, det är inlärt.

  Man kan nå precis samma effekt med att fråga en kristen om hur gud är allsmäktig och har skapat allt, och samtidigt kan vara god. Det är en paradox, ondskan måste vara skapad av gud också, liksom alla val (dåliga som bra) som människan med sin fria vilja kan göra. Teodicéproblemet alltså.
  Feminismen har ett antal liknande paradoxer, och det orsakar alltid irritation att dra upp dem.

  Vilket också gör att feminism är i många stycken en religion.

 11. @Svenne:

  Jaha, en ny bandvagn att hoppa upp på… Problemet är att SD är lika PK som alla andra, det är bara diskussionsämnena som ändrar sig, inte sättet att diskutera på. Samma fördumningspolitik alltså.

 12. Ja, det blir illa om man byter ut ”man”/”män” mot ”jude”/”judar” i vissa texter.

  Problemet är att inga män är rädda för manshat, och inte för att de har fåtts att tro att de inte ”får” eller är ”mesar” om de är det. Utan för att de inte är rädda för manshat, även om de pratar om det hela tiden.

  Ja, det är illa att även normala män inte kan behandlas som enbart det på grund av dåliga män. Men det är så det är. Jag oroar mig inte för att bli beskylld som potentiell våldtäktsman eller kvinnomisshandlare, lika lite som jag är rädd för att kallas bög för att en viss procent av män är bögar. ”If people say I’m gay, I’ll sit here, not being gay, and they’ll be wrong.”

  Men det är inga män som måste skicka iväg hundratals CVn och aldrig få komma på intervju för att de har ett manligt istf kvinnligt namn, men många helreko rasifierade som får göra det för att det finns rasifierade som beter sig dåligt. Varför är det så?

  Vad leder manshatet till då? Läger? Lappar att sy in på kläderna? Någonting alls? F! får föreslå mansskatter om de är dumma nog – det kommer aldrig gå igenom. Men i Frankrike diskuteras det att göra skillnad på juridiska förhållanden med endast flergenerationsfransmän och förhållanden mellan personer av utländsk härkomst.

 13. @Axel Edgren:
  Det finns åtskilliga jobb där sökanden med manligt namn kommer att sorteras bort direkt. Det gäller främst jobb inom barnomsorg och som personlig assistent.

 14. @Emil: ”Det gäller främst jobb inom barnomsorg och som personlig assistent.”

  Då kan de organisera sig politiskt för att begära inkvotering som vi andra dödliga demokrater. Nej just det, då dödar man ju individualismen för alltid och inför könsapartheid! – usch jag tyckte jämställdismen var bra förut när det handlade om att skapa lika rättigheter men nu pratas det om att inkvotera män som inte har kompetensen för att jobba inom barnomsorg bara för att jämställdisteliterna vill ha det så jaha här i tokiga Sverige ska minnnnasna staen styra och ställa om allting snart måste väl alla kvinnor köpaa herrcykle så det blir ”rättvist” enligt manstalibanernaxishdsdaffffff…

 15. @Axel Edgren:
  Det frågas aldrig efter någon kompetens. Det frågas efter en kvinnlig sökande vilket förstås är kodord för att manliga sökande ska låta bli att ansöka eftersom deras ansökningar åker i papperskorgen.

 16. Mycket intressant när LD i kommentarsfältet Hävdar att Jimmie Åkesson har samma retorik som Tyskland på 30-talet.

  Mitt svar på hennes kommentar inväntar också granskning:

  ”Att byta ut tex. invandrare mot judar ÄR ju ett sätt att jämföra just retoriken…… På exakt samma sätt som man kan byta ut män mot judar.

  Eller hur jämför du Jimmies retorik med den tyska?”

  Skall bli intressant hur hon svarar på den, om hon mot förmodan gör det….

 17. @Axel Edgren:

  Men det är inga män som måste skicka iväg hundratals CVn och aldrig få komma på intervju för att de har ett manligt istf kvinnligt namn

  Det finns absolut många män som skickar massor av CV och inte får komma på intervju. Grejen är ju att man normalt inte får veta varför, och medan kvinnan kan rationalisera att det är hennes kön som är orsaken, och den rasifierade att det är dennes ursprung, så har den vite mannen ingen godtagbar ursäkt.

  Faktum kvarstår att i praktiskt taget alla fall, kommer ingen av dem veta varför de inte gick vidare.

 18. @ Axel E

  Du skriver:

  ”Men det är inga män som måste skicka iväg hundratals CVn och aldrig få komma på intervju för att de har ett manligt istf kvinnligt namn,/…/”

  Min enda fråga till dig lyder: har du någonsin sökt ett jobb? Om inte, så är det hög tid att börja nu, eftersom du lär nog få skicka CV:n. Ifall du trodde att du bara vandrar in på röda mattan, så … well, you´re in for a nasty surprise.

 19. @Axel Edgren:

  ”Då kan de organisera sig politiskt för att begära inkvotering som vi andra dödliga demokrater.”

  Jovisst, precis som i Sovjetunionen, anställ inte folk som är bra på jobbet, anställ dem som har en massa gapiga partikompisar. Se till att alla i landet är sämre på sina jobb, bra plan. Nästan lika bra som F!-förslaget att minska arbetstimmar och sänka Sveriges BNP.

  ”Nej just det, då dödar man ju individualismen för alltid”

  Sovjet dödade knappast individualismen då de inte hade någon att tala om. Om det var något som visade sig dödas av dylika skitförslag var det landets egen ekonomi. Inte direkt förvånanden, anställ folk som är bättre på annat än jobbet och jobbet görs sämre. När jobben görs sämre produceras mindre och så blir landet fattigare.

 20. Idag när arbetsgivare i regel googlar sina jobbsökare, kan det inte vara lätt att heta Axel Edgren och söka jobb i eget namn

 21. Jag tror inte att hon hat missat poängen utan hon förstår helt enkelt inte bättre. I hennes konstruerade värld kan hon helt enkelt inte ta in att hon eller andra radikalfeminister kan göra fel.
  Det är här vi har passrat gränsen för vad som är vanliga fördomar, okunskap och grupporienterat hat till vad som istället handlat om sjuk fundamentalism och hjärntvätt.
  Vanliga logiska argument vantolkas och omvandlas helt automatiskt till något annat än sin grundbetydelse för att passa in i mottagarens egna förvridna världsbild. Därför är det nästan medicinskt omöjligt att nå fram med sina argument och därför ser inte radikalfeministrar något fel i att vägra debatten eller att cencurera kommenterer som denne saknar mentala verktyg att förstå. Att cencurera det hen tycker liknar slumpmässiga ord utan betydelse känns säkert inte ens fel.

 22. Det är undersökt och visat att om man har ett utländskt klingande namn (arabiskt, iranskt eller liknande) så är nog risken stor att man blir bortsorterad. Men INGEN undersökning har visat att kvinnor skulle diskrimineras på detta sätt i Sverige.

  Apropå GDs egen hmmm… tomte.

 23. Färsk tweet av Lady D. igår, och den här kommer hon nog inte att radera: ”Men gud kan folk sluta beskylla omgivningen för deras brist på analys?”

  Undrar om hon inser hur mycket den utsagan (som norm är den ju helt rimlig, i alla fall om ”deras” läses som ”deras egen”…) slår tilbaka mot hennes egen och kompisarnas kampretorik? När det passar tas det tydligen för gott och givet att en debattör *ska* kunna tänka efter innan man postar, att du har ansvar för dina egna utsagor och analyser – och att det inte fungerar att ropa ”men det var ju bara som jag SAAAAAA!” eller ”du får ju väga in att vi är ALLTID förtryckta, då kan man inte vara lugn och eftertänksam jämt!” – Att skylla på omgivningen eller patriarkatet för ens egna grodor, överdrifter och bluffargument är väl vad Lady Dahmer, Fanny Åström, Katrine Kielos, Maria Sveland m föl sysslar med hela tiden.

  Om LD å andra sidan menar ”deras” som i ”vår, min och våra kompisars” brist på analys – ja, då är tweeten ju också avslöjande, fast på ett helt annat sätt. Då betyder det helt enkelt att hon proklamerar att vafan, jag har rätt att göra femtio kullerbyttor, överdrifter och plojiga non-sequitur-resonemang på raken, utan att någon ska komma och mucka med mig om saken, men ni har inte den rätten. Snyggt.

 24. @Larsson:

  ”Det är undersökt och visat att om man har ett utländskt klingande namn (arabiskt, iranskt eller liknande) så är nog risken stor att man blir bortsorterad. ”

  Utländskt klingande namn? Knappast rätt beskrivning. Sannolikt är det ingen som bortsorteras i Sverige för att ha exempelvis ett engelskt namn, och det är precis lika mycket ”utlandet”. Fler frågor måste vidare ställas. Bortsorteras man i Sverige för Italienska namn? Franska namn? Tyska namn? Spanska namn? Vad sägs om judiska namn? skulle någon bli bortsorterad i Sverige för att heta Bonnier eller Wallenberg, det är väl om något utländska namn? Och japanska namn, om någon heter Kazuo Yamamoto eller Ryu Hayabusa har den personen svårt att få jobb här?

  Om inte, ja då är det inte utländska namn som bortsorteras. Snarare är vad som sorteras bort något som kallas ”kulturdistans”

  Ett sätt att överbrygga kulturdistans är att byta namn. Jean Reno exempelvis heter Juan Morera y Jimenez vilket var illa lämpat för en karriär i språksensitiva Frankrike. En annnan som har bytt namn är Jackie Chan som ursprungligen heter Chan Kong-Sang. Hollywood är fullt av personer som bytt namn, Eric Banadinovic (Eric Bana), Charles Buchinski (Charles Bronson) Melvin Kaminsky (Mel Gibson) Eugene Kelly (Gene Kelly), Krishna Bahnji (Ben Kingsley) Natalie Hershlag (Natalie Portman) Liv Lundgren (Liv Tyler), Betty Joan Perske (Lauren Bacall) etc etc.

 25. @Axel Edgren: @Axel Edgren:

  Det finns många tvärsäkra uttalande du gör.

  Problemet är att inga män är rädda för manshat, och inte för att de har fåtts att tro att de inte ”får” eller är ”mesar” om de är det. Utan för att de inte är rädda för manshat, även om de pratar om det hela tiden.

  Hur vet du att det inte finns någon man som är rädd för det? Hur vet du hur alla män resonerar och känner? Din bild av ”män” som beskrivs som tuffa och macho hela tiden stämmer inte riktigt med den bild av män jag umgås med. Jag kan nog tro att det finns män som kan känna sig hotat i vissa sammanhang av feministers manshat (framförallt som man nu tar hjälp av AFA män…). Det kan också finnas ett obehag att umgås med hatiska människor som kan vara jobbig.

  Men det är inga män som måste skicka iväg hundratals CVn och aldrig få komma på intervju för att de har ett manligt istf kvinnligt namn, men många helreko rasifierade som får göra det för att det finns rasifierade som beter sig dåligt. Varför är det så?

  Tja, när jag hjälpte till med rekrytering en gång på IT företag så tog vi i första hand fram CV med kvinnlig sökande. Sedan tittade vi på hur svenskan var skriven. Dålig svenska = bortsortering. Kan säga att det sorterades bort mer svenskklingande namn än utländska i den högen. Vi tittade sedan på erfarenheter. Sen kallade vi till intervju. Och folk fick själv dra sina slutsatser om varför de inte kallats till intervju. Och en del rationaliserade naturligtvis det hela med fördomar, för att jag är kvinna, för att jag är utlänning etc. Vi hade ett läge en som försökte stämma företaget för diskriminering för att han inte kom på intervju p g a sitt namn. Det lades ner då vi vid samma tillfälle anställt 5 st , varav 3 var utländska (tysk, iranier, chilenare).

  Det jag tycker är mest tragiskt är att en del människor aldrig kommer att utvecklas eller komma in på arbetsplatser för att de hellre ser någon annans skuld till det hela än att själv fundera vad man kan göra bättre för bättre lycka. Du kan bara förändra dig själv.

  Sen finns det naturligtvis idioter som har fördomar som man kommer möta oavsett vilken grupp du tillhör.

 26. @Trollan:

  ”Det lades ner då vi vid samma tillfälle anställt 5 st , varav 3 var utländska (tysk, iranier, chilenare).”

  Herregud, bara 2 svenskar av 5 trots att minst 80% av Sveriges befolkning består av svenskar. Måste bero på diskriminering Grin

 27. @Ulf T

  Otroligt välskriven skarp analys som vanligt.

  Men tror du inte LD och de andra är fullt medvetna om vilket sluttande plan de befinner sig på med all denna demonisering och att det faktiskt är revolution de i slutändan vill ha. Lite hat och revolution har väl ingen dött av eller? Att piska upp hatstämningar bland breda folkgrupper och släppa loss det mot sina politiska motståndare avskräcker inte längre som det har gjort. Axel Edgren tror att hatet inte riktar sig mot honom personligen men historien har visat att revolutionen alltid till slut äter upp sina egna barn. När folktribunalerna upprättas kommer också han ställas framför gevärspiporna. Hatet går inte att hejda när revolutionen väl är vunnen och man kommer börja se fiender överallt.

  Hur skulle ett rimligt scenario för en feministisk revolution se ut?:
  Hatpropagandan mot pojkar och män fortsätter i ett accelererande tempo likaså utslagningen av pojkar och män från skola och utbildning. Vår exportindustri fortsätter säljas ut till utländska ägare och avvecklas. De sista kvarvarande jobben blir de kvinnodominerade jobben inom stat och kommun. Bränderna och upploppen börjar i förorterna. Horder av sysslolösa unga män driver omkring och vandaliserar och våldtar, påhejade av bittra äldre långtidsarbetslösa män. Allt fler lockas av de sista kvarvarande riktigt mäktiga politiska grupperingarna i samhället: radikalfeministiska organisationer och revolutionära fronter som lovar lag och en ny ordning. På bloggar och i gammelmedia hetsar radikalfeminister mot patriarkatet och ”männen” som man skyller allt elände på. Uppmaningar går ut att angripa alla som inte bär revolutionära frontens rosa armbindel och Fi’s partibok. Polisen och brandkåren, kraftigt decimerade och ineffektiviserade genom åratal av besparingar och kvoteringar står handfallna. De få kvinnliga poliser som ändå finns vågar inte lämna sina stationer. Bränderna går inte att släcka för ingen är fysiskt stark nog att hålla emot trycket från brandslangarna när vattnet släpps på. Säpo, sedan länge infiltrerade av feministiska element ända upp i högsta ledningen, intrigerar i bakgrunden. Militären… ja vilken militär? Drottning Victoria flyr med familjen till Norge för att sätta sig i säkerhet.
  Den S-V-MP-ledda regeringen avsätts och placeras i husarrest. Borgerliga oppositionspolitiker uppsöks en efter en och klubbas ihjäl eller flyr utomlands.
  Sedan upprättas ”omskolningläger” dit alla ”män” koncentreras. En något ålderstigen Axel Edgren förs bryskt bort av en grupp unga mä-hen med rosa armbindlar alltid under uppsikt av en kvi-hen-kommisarie. Förtvivlat hävdar Axel att han under hela sitt liv varit en rättrogen feminist och försöker peka på sina aktiviteter på diverse debattforum i början av seklet. Under den följande skenrättegången kommer dessa uppgifter att betraktas som förmildrande omständigheter och Axel skickas till omskolning med nackskott direkt istället för att som de flesta andra behöva ”utbilda” sig till döds i vedhuggarlägren.
  Till slut ingriper Finland och Danmark när deras militär rullar in och sätter stopp för skräckregimen. När fasornas omfattning går upp för en yrvaken omvärld hålls känsloladdade tal i FN där ord som ”borde ingripit tidigare” och ”aldrig mer” yttras. En dansk journalist gräver i arkiven efter hetspropagandan från början av seklet och uppsöker ett antal fd chefsredaktörer för sedan länge nedlagda svenska dagstidningar med frågor om de erkänner någon del i skulden. Men nej, ingen vill ta på sig skuld för det inträffade ”..hur kunde vi veta..” och ”vi ville ju bara väl…”.

  De kommande 70 åren upplever så Europa och stora delar av världen en gyllene tidsepok av könsfred där immunitet mot det feministiska giftet råder. Någon skriver ”Feminismens svarta bok” som distribueras bland skolbarnen och i kulisserna mumlas det protester från en gryende neo-feministisk ytterlighetsrörelse…

 28. @Eric:

  Bortsorteras man i Sverige för Italienska namn? Franska namn? Tyska namn? Spanska namn? Vad sägs om judiska namn? skulle någon bli bortsorterad i Sverige för att heta Bonnier eller Wallenberg, det är väl om något utländska namn? Och japanska namn, om någon heter Kazuo Yamamoto eller Ryu Hayabusa har den personen svårt att få jobb här?

  Om inte, ja då är det inte utländska namn som bortsorteras. Snarare är vad som sorteras bort något som kallas ”kulturdistans”

  Ett sätt att överbrygga kulturdistans är att byta namn.

  ”Kulturdistans”, haha okej. Vi kallar det så. Tror inte att någon skulle ha problem om de hette Tesla heller, eller varför inte Einstein. Könstillhörighet skall inte påverka om du får jobbet eller ej, varför ska ett namn göra det? Varför ska folk behöva byta namn?

 29. @Anders/AV:

  Usch vilken vidrig debattör Gudrun Schyman är. Hon avbryter och mästrar och höjer rösten och hånar sin debattmotståndare. Vad är det för människor som attraheras av en sån ledare? Skrämmande!

 30. @Erik:

  Showbiz är litet speciellt. Declan MacManus är och förblir omöjligt som artistnamn, då låter Elvis Costello mycket bättre (å andra sidan krävdes det säkert ballar av stål för att som rockare våga röra vid artistnamnet Elvis på 70-talet). Och det är klart att Lauren Bacall låter bättre än Perski, eller Judy Garland bättre än Frances Gumm. Men det handlar mer om att hitta ett slående och rytmiskt namn än att ett östeuropeiskt, irländsk eller judiskt namn i sig – utanför just artistkarriären – skulle vara negativt. Leelee Sobieski har inte behövt byta och det är hennes riktiga namn.

  Liv Tyler är f ö dotter till Steven Tyler i Aerosmith, namnet kommer alltså i varje fall från hennes biologiske far. Mamman som nog var något av en groupie (eller ”rockbrud”) kom sedan att leva ihop med Todd Rundgren, han är svenskättling, välkänd musiker och producent och har aldrig haft något behov av att byta namn. Dottern fick växa upp i tron att Todd var hennes biologiske pappa eftersom mamman inte ville att hon skulle ta illa vid sig av att höra om Tyler, som vid den tiden var en av rockens mesta bad boys och åkte skytteltrafik mellan avgiftningskliniker, stökiga hotellrum och arrester. Efter att Todd och Bebe separerade fick Liv så småningom veta vem hennes riktige far var.

 31. @Thomas. Du glömde tortyr, tvångssterilieringar och offentliga hängningar av både machomän, deras fruar/sambor och kvinnliga kollaboratörer… Wink

 32. @Erik: ??? När jag refererar till utländskt klingande namn var det precis just den variant som jag skrev i parentes som jag menade. Det borde vara uppenbart, och nu halmgubbar du. Västeuropeiskt klingande, japanskt eller kinesiskt lär inte uppleva detta.

  Min poäng, som jag tycker tydligt framgår, är att just denna typ av diskriminering inte heller drabbar kvinnor, som vår husvätte påstår. Det skulle vara intressant om någon hade någon annan uppgift som motsäger det (och inte hämtad från 70-talen och innan). Det var vad jag menade.

 33. @Axel Edgren:
  Jag känner mig inte hotad av feminismen jag tycker bara genuint illa om människor som villigt kategoriserar människor och samtidigt säger sig vara emot detta.
  Lite som en rasbiolog som säger att hans/hennes arbete att dela upp människor i olika raser är för att få människor att förstå att det inte finns några raser.

 34. @Flugan:

  ””Kulturdistans”, haha okej. Vi kallar det så.”

  Geert Hofstedes kulturdimensioner.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hofstede's_cultural_dimensions_theory

  ”Tror inte att någon skulle ha problem om de hette Tesla heller, eller varför inte Einstein. Könstillhörighet skall inte påverka om du får jobbet eller ej, varför ska ett namn göra det? Varför ska folk behöva byta namn?”

  Folk behöver byta namn för att namn betyder saker på olika språk och om man envisas att kommunicera på språk andra inte förstår blir kommunikationen sämre.

  Exempelvis om jag säger jag ägnat morgonen åt att träna min Pannde Tollyo Chaagi. Är det bra kommunikation att använda namn häntade trusentals mil bort som en bråkdel av alla människor kan ta till sig? Nej det är det inte. Om jag flyttar till Japan springer jag inte runt med ett namn Japaner varken kan ta till sig eller uttala. Varför skulle jag utsätta dem för det? Är deras språk mindre värt än språket i landet jag kom ifrån?

 35. @Larsson:

  Har du ett persiskt efternamn är det snarare ett plus här i stan, iranier har jobbat upp ett bra rykte. Alla efternamn som slutar på -pour, -ani, -ami, -zadeh, -doost och -zai har nog snarare nytta av det. Det är ju iofs. också en fördom, perser har naturligtvis fått sin beskärda del av idioter också. Utbildningsfråga i grund och botten.

  Att folk söker hundratals jobb är ju ett annat problem också, AF tvingar folk att söka alla jobb, oavsett om de har kvalifikationer eller inte. Jävla idioti för övrigt. Det skapar bara en massa onödigt jobb för arbetsgivarna. Jag har fått ansökningar från en veterinär och en bibliotikarie, där de skriver rent ut att de söker jobbet för att de är tvungna.

 36. @Magnus:

  Ska jag säga något om det är ju egentligen varje form av diskriminering, både positiv och negativ diskriminering illa. Förnamn och efternamn borde inte ses som merit. Men tyvärr är det väl inte ovanligt att det blir så. Medvetenhet om sin egen bias är kanske en början. Självgodhet ett säkert misslyckande.

 37. @Mangan:

  Liv Tylers mamma heter Bebe Buell. Och Steven Tyler heter Steven Tallarico, han har italienskt påbrå. Jag har nån gammal Aerosmith-platta där det står ett tack till Mia Tallarico, alltså plus-sizefotomodellen Mia Tyler, storasyrra till Liv Tyler.

  Martin Sheen och den vanartige sonen Charlie Sheen heter Estevez i efternamn, och är mexikaner. Brorsan Emilio Estevez har behållt familjenamnet. Kirk Douglas, pappa till Michael Douglas, föddes son Issur Danielovitsch, i en judisk familj i Amsterdam. Finns tusentals exempel.

 38. @Magnus:

  Fanns ju jättemånga svenska immigranter i USA som tog anglosaxiska namn för att smälta in bättre i kulturen. Joe Hill är ett välkänt exempel som fått eget frimärke, finns tusentals andra. Få invandrargrupper har assimilerats så bra i USA som svenskarna. Min pappa var på lång jobbresa i New York 1955 och gick till en italiensk frisör under vistelsen. Pappa sa att han mött jättemånga svensk-ättlingar som inte kunde ett ord svenska. Italienaren svarade att han kände många tredje generationens italienare i New York som inte kunde engelska.

  Inget konstigt alls att invandrare byter namn i dagens Sverige. Inget uppröras över heller. Det är en del i assimilationsprocessen.

 39. Vad är det för skitsnack om att den som har ett Iranskt eller arabiskt klingande namn ska ens behöva överväga att byta namn för att passa in, få jobb etc.
  Skitsnack!

 40. och så ska vi inte glömma den störste av dem alla, vincent furnier som inte bara bytte namn utan också gender med namnet, långt innan det blev på modet. Smile

 41. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Samma Alice nu som då, är nog en av de bästa musik-krönikorna som skrivits i Sverige. Jämförde vuxenvärldens avsky mot ungdomsförledare som Alice Cooper och Alice Babs. Tror det var i Expressen i slutet av 80-talet, men minns ej författaren.

 42. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Ja kära Alice som min storebror lärde mig att lyssna på och uppskatta i väldigt tidiga år,ungefär samtidigt som när mina kamrater sjung mors lilla olle,bra uppväxt tycker jag Smile
  Så jag säger ett Hello Hooray till dig Dolf.

 43. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Jag kommer fortfarande ihåg när jag köpte plattan jag var väl runt 8-9år och hade sparat veckopengen länge för att köpa min andra skiva var det,med inflytande från min storebror.
  Och hur fascinerad jag blev av att öppna skivan och se alla bilder och av sedeln Smile

 44. @Magnus:

  Man kan nå precis samma effekt med att fråga en kristen om hur gud är allsmäktig och har skapat allt, och samtidigt kan vara god. Det är en paradox, ondskan måste vara skapad av gud också

  Slå feministerna över fingrarna med deras egna teoribyggen så borde väl poängen gå fram?

  Isaiah 45:7 King James Version
  I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the Lord do all these things

 45. @Bashflak:

  Dottern sa motsatt sak, hon var en vecka i New York nu i maj, på vägen hem från Toronto (hon var där i 9 månader och pluggade. Molekylärbiologi med inriktning på immunologi dock, inte nåt postmodernistiskt skit).
  Hon var just i Little Italy, och tyckte att italienskättlingarna larvade sig.
  ”I ama italian, my family from Sicilia”. Jaha, tänkte dottern och frågade hur mycket italienska de pratade, och då kunde de ingenting.
  Det som var rätt intressant var skillnaden på Toronto och NYC – i Toronto, som kallas världens mest multikulturella stad, fanns *ingen* nationell kultur.
  Folk övergav sina gamla traditioner, men de skaffade inga nya, så stadens invånare var skittråkiga. I NYC var det tvärtom, folk var skitstolta över att vara italienare, irländare, judar men de hade ingen aning om traditioner eller språk i alla fall.

 46. @Grodan Boll:
  Ja, då blir det konsekvent i alla fall, gud är ond. Och god. Tyvärr kvarstår teodicéproblemet eftersom det står lite andra saker i nya testamentet…

  Nu är jag inte religiös så jag tror att gott och ont är något människor definierar, vilket inte nödvändigtvis betyder att moral är nåt som inte existerar.

 47. @michael:
  Tyvärr har min sedel gått förlorad (och också bildcollaget på insidan som kunde tas ut). Mitt första (riktiga, räknar inte ”Nicke Lilltroll”, ”Barn och rövare i Kamomilla stad” och liknande, även om jag nu minns även dessa med ett visst välbehag) album var School’s Out. Jag var 13, polare hade berättat om denna vansinniga Alice (som jag givetvis trodde var ett fruntimmer allra först) och jag lärde mig vissa själva låten School’s Out, fast jag aldrig hade hört den.
  Så var vi på semester nere i Småland (hade släkt där), när vi var inne i Vetlanda en dag hittade jag School’s Out (albumet) i en affär, vet inte om jag tjatade på morsan eller om jag faktiskt råkade vara rik just den dan, men jag köpte det i alla fall. Men fanns ju ingen stereo, så jag var tvungen att vänta flera veckor tills vi kom hem. Men det första jag gjorde när jag kom ur bilen var att springa ner i tv-rummet i källaren och sätta upp vår ”stereo” (typ resegrammofon, men jo, stereo) och lägga på skivan, och när jag hörde öppningsriffet så visste jag att, jo jävlar anamma, jag hade hittat hem.
  (Och nu lider jag oerhört, för jag hade planerat att åka på Sweden Rock nästa vecka, men mina finanser har skitit sig fullständigt så de planerna har gått i stöpet. Men hoppas att det blir fler chanser.)

 48. @Larsson:

  Jag skulle aldrig sortera bort nån p.g.a. namn. Inte kön heller.

  Däremot borde ju folk kanske fundera på en del andra saker när de söker jobb:
  * Kanske inte skicka sina CV från e-postadresser i stil med
  pothead-91@gmail.com, ah_88@nordfront.org eller din.mamma@hotmail.com
  * Skicka med en selfie med minimal tanktopp och shorts som är så små att man kan rulla ihop dem och stoppa in dem i örat, tagen med mobiltelefon.
  * Använda färdigskrivna presentationsbrev från nätet, som alla redan har sett.
  * Ha levt en halv jävel på Facebook och Twitter, och betett sig som någon med Tourettes syndrom som inte haft tillgång till SSRI-preparat det senaste året.
  (JA VI KOLLAR!)
  * Dito kört långa litanior om sina f.d. arbetsgivare på sociala medier (KOLLAR DET OCKSÅ!)

 49. @Thomas:

  Vem ska upprätthålla samhällets våldsmonopol i din dystopi? Saken är den att kvinnor alltid använder män som vålds-proxies när de vill utöva våld, det är ju bara att fråga de som var med på pubkvällen på Charles Dickens, där Allt åt Alla skulle kvadda den. Det är liksom inte tjejerna som går i första ledet…

  Så, när de feministlojala männen är tillräckligt få så kan inte det matriarkala samhället försvara sig. Männen utanför är tillräckligt många att gå in och ta de resurser de vill ha.

  Det finns hela imperier som brakat ihop när tillräckligt antal män bokstavligen eller mentalt har lämnat dem, då de inte tycker att det finns nåt värde att hålla igång dem. Rom är väl ett utmärkt exempel. Vandaler och andra stammar hade *aldrig* lyckats gå in i Rom år 100 e Kr. 350 år senare traskade de i stort sett bara in för Roms invånare orkade inte bry sig.
  Österrike-Ungerns övertagande av Bosnien och Hercegovina från Osmanska Imperiet på 1870-talet är ett exempel i det lilla.

 50. @Magnus:

  Vem ska upprätthålla samhällets våldsmonopol i din dystopi? Saken är den att kvinnor alltid använder män som vålds-proxies när de vill utöva våld, det är ju bara att fråga de som var med på pubkvällen på Charles Dickens

  Eller de som var med i Vancouver när affischer som John The Other hade satt upp skulle rivas ned. Kvinnorna stod och filmade medan deras manliga följare med skärverktyg tog ned affischerna. Tjejerna själva vägrade ta debatten.

  GirlWritesWhat: the great poster tear-down extravaganza

 51. @Magnus:

  Verkar lite oroväckande med tanke på hur icke-feminism likställs med kvinnohat. Samtliga här som blir ”uppkollade” på facebook riskerar alltså att förlora jobbmöjligheter bara med grund i att vi ställer oss kritiska till feminism.

 52. @Magnus:

  De etniska grupperna i New York var nog mer segregerade under 1900-talets första hälft än de är idag. Om man ser t.ex. inslagen om John Basilone i dramadokumentären ”The Pacific”, så får man en inblick i USA-italienarnas värld. Basilone tog värvning i marinkåren för att bli erkänd som riktig amerikan.

 53. @Magnus:

  ”I NYC var det tvärtom, folk var skitstolta över att vara italienare, irländare, judar men de hade ingen aning om traditioner eller språk i alla fall.”

  Är ju inget konstigt med det, USA har egna traditioner och kulturellt är det viktigare att vara amerikan i USA än att vara någon sorts ursprungskultur. Som Sanandaji sade på en debatt, vem betraktar främst Karl Rove som ”från Norge”?

 54. @Magnus & @Erik:
  Intressant i sammanhanget är ju att i USA som i mångt och mycket är multi-etniskt är man stolt över att vara amerikan. Så invandrare kommer dit, svär trohet till USA, håller fast vid sin etniska identitet samtidigt som de är skitstolta över att vara amerikaner. I sverige däremot är svensk skambelagt och ”det finns inget svenskt”, trots att alla invandrare per automatik är lika svenska som svenskar. Så det är en jävligt underlig kontradiktion.

 55. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Intressant i sammanhanget är ju att i USA som i mångt och mycket är multi-etniskt är man stolt över att vara amerikan.”

  Poängen är ju att a) USA förkastar mångkultur och vill alla skall vara amerikaner b) De största invandrargrupperna är i USA för att få bättre ställt, inte fortsätta leva som de alltid gjort fast på en annan plats.

 56. ”Idag när arbetsgivare i regel googlar sina jobbsökare, kan det inte vara lätt att heta Axel Edgren och söka jobb i eget namn”

  Ja då kan åtminstone friska undra varför Olle a.k.a Bachflash från Skåne lägger ut fotografier på mig med en papperspåse på huvudet på sin blogg och uttalanden om, att någon är psykisk sjuk, har alkoholproblem kopplat till mitt företag, när han är så medveten om den Google-möjligheten!?

  Är orsaken helt enkelt att HAN är psykisk sjuk?

  Eller bara beter sig som en klassisk fanatisk extremistisk, dubbelmoralisk ryggradslös anonym jämställdist!? Smile

  Jag tror på det sista.

  En grupp som nyligen anammat den manliga varianten av FI. Ingen kan ju åtminstone påstå att uttalanden om jämställdister som kommunister är felaktigt!

  Tänk vad skrämmande att en del av er arbetar inom skolväsendet som lärare, vilken tur att ni åtminstone får lön via kommunen utan närmare ansträngning och sitter och och gömmer er anonymt.

  Lite komiskt bara att ingen av vågar stå för era åsikter offentligt men gärna förtalar andra som inte är anonyma. Går det att bli mer ryggradslösa? Nej knappast.

 57. @Magnus:

  Pedantiskt kanske, men Martin Sheen är född i USA, son till en spansk far och irländsk mor. Alltså inte mexikan.

 58. @Charlotta Lena Andersson:

  Du är patetisk. En priviligerad kvinna i övre medelklassen sitter på södermalm och all medial makt och beklagar sig över att politiskt oliktänkande inte vågar träda fram med namn och nummer.

  Förresten finns det en tråd här på GD där vi hjälper ”er” att kartlägga oss. Bara att klicka och skriva ut hela listan på alla dessa vita cis-män. Have fun!

 59. @JD:

  Håller med om att åsikten att namn ska gå före meriter är en märklig inställning. Det som är ett problem som bör fokuseras på är språkförmåga. Jag vet alldeles för många svenskfödda ungdomar, med utländska föräldrar, som kan vare sig tala eller skriva korrekt svenska. Detta är mycket oroande, för om det fortsätter på det spåret kommer detta bidra till att skapa en underklass som följer ett etniskt mönster.

 60. @Roger:

  Risken finns ju, men jag tror inte majoriteten arbetsgivare kollar politiska åsikter, utan mer om personen kan uppföra sig i sociala sammanhang. Det är ju ett utmärkt tillfälle att faktiskt kunna studera det. Arbetsplatser innebär sociala kontakter.

  Jag har bara en regel med mitt eget facebookande, och det är att jag aldrig skriver nåt om min arbetsgivare. Jag är inte ett dugg anonym på facebook.
  Sen bör man ju kunna uppföra sig någotsånär…

  Funderar på om någon skulle ringa och snacka skit om anställda, som Annelie råkade ut för. Jag skulle nog slå dövörat till, i synnerhet om det är personer som inte är direkt inblandade i vår verksamhet.

 61. @Nils:

  Södermalm var rätt, men övre medelklass och den mediala makten är nog rätt begränsad med tanke på vad hon pysslar med. Bloggar räknas inte, alla kan blogga.

 62. @Axel Edgren: ”Problemet är att inga män är rädda för manshat, och inte för att de har fåtts att tro att de inte ”får” eller är ”mesar” om de är det. Utan för att de inte är rädda för manshat, även om de pratar om det hela tiden.

  Ja, det är illa att även normala män inte kan behandlas som enbart det på grund av dåliga män. Men det är så det är. Jag oroar mig inte för att bli beskylld som potentiell våldtäktsman eller kvinnomisshandlare, lika lite som jag är rädd för att kallas bög för att en viss procent av män är bögar.”

  Självklart blir inte män, som du Edgren, som lever till 100% i den traditionella mansrollen där man är stark och stabil och tiger och tar skit och aldrig visar känslor, påverkade ett endaste dugg av manshat.
  Men nu är det så, att vi är en hel del män som ser privilegierna som kvinnor har som slipper vara stoiska i alla lägen. Så vill vi också ha det. Så vi tar oss numeta faktiskt rätten att känna efter när vi utsätts för skit från omgivningen. Vi har även börjat klaga, säga ifrån, inspirerade av alla kvinnor som hittills haft ensamrätt på det privilegiet.
  Men lev du kvar i din stoiska traditionella självuppoffrande mansroll, Edgren, och fortsätt offra dig för alla kvinnor i alla lägen. Som en Riktig Man förväntas och bör.

 63. Jag noterar att mina kommentarer fortfarande inväntar granskning hos LD.

  Detta trots att hon och jag hade en diskussion nyss hos hos Sara Schmenus, där jag påpekade att dessa två kommentarer, och en till, aldrig blivit godkända. Hon hävdade att det absolut inte var avsiktligt, och att spamfiltret måste ha kastat dem i soporna. Jag kan dock fortfarande se kommentarerna, och de står som ”inväntar granskning”, så raderade har de inte blivit.

  Möjligen fungerar vi olika. Om någon påpekar här på GD att de tycks ha fastnat i moderering, så åtgärdar vi det så fort vi bara kan. Vi får väl se hur det går. Jag ligger iofs inte på särskilt hårt.