Att bränna en flagga
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke håller fanan högt

Verkar som de flesta (toklandet, sjätte mannen, Fnordspotting och Trollan för att nämna ett fåtal) idag skriver om kravaller i Tjockhults tunnelbana och att SL nu kommer att ta ner annonser ifrån taket för att folk inte skall skada sig när de vandaliserar dem. Så jag hoppar mer eller mindre över det, men tänkte lite snabbt ta upp något närliggande som jag uppmärksammades på via Löjesguiden, nämligen att S och M tydligen för samtal om att utvidga lagen om hets mot folkgrupp till att också omfatta transpersoner. Jag har lite tekniska problem med att länka till just den artikeln, så ger en skärmbild här istället (klicka för högupplöst bild):

svenska dagbladet s och m överens om hetslag

Lite vid sidan av det egentliga ämnet för inlägget kan jag säga att jag gillar Anna Kinberg Batras kommentar: ”Jag har varit gravid, det har inte han”, när det kommer på tapeten att Reinfeldt inte var lika positiv till surrogatmödraskap som hon. Det svaret ska jag lägga på minnet när det handlar om något manligt, som brit mila.

Men det som Kinberg Batra säger som får mig att fundera är det här:

Likt en tidigare gäst samma dag, justitieminister Morgan Johansson (S), meddelade partiledaren [Kinberg Batra] också att hon tycker att transpersoner ska inkluderas i hetslagstiftningen.

– Jag håller med och det är också ett nytt besked från oss. Det förekommer fortfarande hets- och hatbrott och då måste vi ha en lagstiftning och åtgärder mot det, sa Kinberg Batra och fick ta emot applåder.

Helt bortsett från att hetslagen enligt min mening är en skitlag som borde slopas, så är det för jävligt att den inte tillämpas enligt principen ”lika inför lagen”. Det är ju t.ex. fullt tillåtet för *host host* vice statsminister Åsa Romson att hetsa mot heterosexuella, vita och män.

Lite måste jag ändå ta upp tunnelbaneskandalen. Reklamen det bråkas om har anmälts ett flertal gånger:

Flera anmälningar har landat hos justitiekanslern, JK, efter Sverigedemokraternas reklamkampanj.

Om JK bedömer att en förundersökning bör inledas kan även SL komma att utredas.

– Det brott som kan komma i fråga är i första hand hets mot folkgrupp, vi kommer att pröva om det finns anledning att inleda förundersökning, säger Anna-Karin Larsson, som är föredragande hos JK.

Det gick också ut ett upprop över twitter, som spreds vitt och brett:

Antirasister gör tunnelbanan trygg

Det är en jäkla tur att de finns de som ser till att inga tillåts hetsa mot folkgrupper i tunnelbanan. Fast något säger mig att Chang Frick på Nyheter Idag har avvikande åsikter. Han har tydligen ont idag, och fick sin videokamera mer eller mindre förstörd. Han har tydligen själv både zigenskt och judiskt blod i sig (jag trodde han var asiat, det låter ju så på namnet), och killen han hade med sig för ljudet var rumän. Så är det ett hatbrott när han blir nedslagen och rumänen blir spottad i ansiktet? Något får mig att misstänka att det ärendet aldrig kommer upp i domstol.

Det har väl knappast undgått någon att det nyligen var en pridevecka uppe i Tjockhult. Tydligen var det några filurer som då fick för sig att bränna en prideflagga. Det var egentligen det som fick igång mig på det här inlägget. Jag undrar om det faller under lagen om hets mot folkgrupp? Enligt 16 kap i brottsbalken:

8 §Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell
läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.

Att bränna en prideflagga är ju onekligen att uttrycka missaktning, och det är ju alltså straffbart. Så, vad tycker ni, borde de som brände prideflaggan åtalas? Är det okej att bränna en regnbågsflagga? Som en snubbe uttryckte det:

För ett kul experiment så kan du ju ta och bränna dels en svensk dels en rysk dels en regnbågsflagga, ta kort lägga ut dem på nätet och se reaktionerna. Har du sedan kraft över så kan du prova på att bränna en bibel och en koran och se reaktionerna.

Så, ska man få bränna en prideflagga? Innan du svarar, betänk att det på intet sätt är förbjudet att bränna vår svenska flagga, det finns till och med svenska politiker som uppmuntrar till det.

34876-burning-rainbow-flag-33486

Men får glädja sig åt att inte allt är politik och att man i det politiskt deprimerande mörkret kan hitta ljusglimtar av annat slag, nyheten kom precis att 11 september släpper Hollywood Vampires sitt album där de hyllar bortgångna vänner.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Att bränna en flagga — 25 kommentarer

 1. @John Nilsson:
  Vi får ha en antirasismomröstning:
  Linje 1: Kravallkraft för sverige
  Linje 2: Avveckla kravallkraften, men med förnuft
  Linje 3: Kravallkraft? nej tack

 2. Tydligen känner en grupp av goda svenskar (folkgrupp?) starkt för att gamla tanter (oftast) från främmande land skall få behålla rätten att framleva en värdig ålderdom på gatan i vårt upplysta land, inför alla turisterna i stan just nu. För 18:- timmen (snitt enl. uppgift).
  Men kan vi inte förvandla även politiska partier till folkgrupp?
  Nej nej, inte för att skydda SD! Utan så att man kan få en chans att diskriminera partierna S OCH M offentligt? Och sedan åtalas och dömas, på sedvanligt diktaturvis!?

 3. Om man köpt en flagga och eldar upp självklart okej,om man eldar upp någon annans flagga självklart fel.
  Man ska komma ihåg att ett politiskt korrekt samhälle alltid leder till censur och förtryck det ligger i dess natur.
  När ett samhälle anser att yttrandefriheten är ett problem,är det inte yttrandefriheten det är fel på utan samhället.

 4. @michael:

  När ett samhälle anser att yttrandefriheten är ett problem,är det inte yttrandefriheten det är fel på utan samhället.

  Det blir 10 pluspoäng för din kommentar.

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jämförelsen med kärnkraftsomröstningen haltar då den bestod av tre olika nej alternativ till skillnad från din, som faktiskt har både ja och nej alternativ…

  1. Successiv avveckling av kravallkraft.
  2. Successiv avveckling med förnuft.
  3. Avveckling inom 10 år och satsning på alternativ.

  Denna folkomröstning fick f.ö. Mycket kritik utomlands, just för upplägget där alternativ egentligen saknades. Att alla Svenska folkomröstningar dessutom bara är rådgivande och inte alls behöver följas var också upphov till viss kritik.

  Enligt wikipedia:

  Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010.

  Det stipulerade avvecklingsårtalet 2010 har nu passerat, men någon avveckling är inte förestående. Istället röstade riksdagen den 17 juni 2010 ja till att tillåta byggande av nya reaktorer för att ersätta de befintliga, vilket alltså strider mot alla alternativen, framförallt linje 3, vars definitiva tidsgräns för länge sedan löpt ut.

  Av de 2 folkomröstningar vi haft i Sverige (kärnkraft, högertrafik) har inga utfallit enligt folkets önskemål.

 6. @Anders Senior:
  Ja, men min jämförelse var också 3 nejalternativ. Jag gick bara på de ursprungliga linjernas slogans:

 7. @Anders Senior:
  Fast jag kanske ska modifiera det så det blir mer likt:
  Linje 1: Socialism för sverige
  Linje 2: Avveckla kravallkraften, men med förnuft
  Linje 3: Våldsvänster? nej tack

 8. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Men jag skulle nog fortfarande uttrycka det så här om det skulle vara likt det som hände i omröstningen 1980:

  1. Successiv avveckling av socialism.
  2. Successiv avveckling av socialism med förnuft.
  3. Avveckling av socialism inom 10 år och satsning på alternativ.

  -För att sedan strunta i folkomröstningen och köra vidare med socialismen I alla fall.

 9. @Anders Senior:
  Jo, men jag tog bara de slogans de använde och gjorde en mekanisk substitution, det var bara på skämt utan någon djupare tanke bakom det, inte menat som en verklig liknelse. Men din sista variant är förstås klockren för att spegla hör samhället verkliga ter sig.

 10. @Anders Senior:

  Jo men vi har haft en folkomröstning till, där politikerna faktiskt ”löd”. Den om totalt alkoholförbud, inspirerat av framgångarna i USA… 1922, och som för-sidan vann med knapp nöd.
  Kanske gjorde Albert Engströms affisch ett intryck på svenskarna, med bild på varorna, och texten ”Kräftor kräva dessa drycker”.
  Då kräfttider nu råder (allmänt bakåtsträvande) så här är en bit av snapsvisa, till Albert E:s ära. Kanske det finns någon bild på affischen…?
  ”Kräftor kräva dessa drycker
  Vad man än om såna tycker
  Kräftor eller såna drycker?
  Vi om båda dessa tycker”

 11. @Joakim Steneberg:

  Å huggarns!
  Det hade jag ingen aning om, alltid lär man sig något nytt!
  Jag får skylla min kunskapslucka på att 20-talet är lite för långt bort, även för en gammal gubbe som jag… Wink

 12. @Joakim Steneberg: ”för-sidan”, det var väl ”mot-sidan” som vann? Vi hade väl aldrig ett totalförbud mot alkohol? Bara motbok.

 13. Off topic, men Marika Formgren är tillbaka, ”Stormakt byggd på självhat”:

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2790368-marika-formgren-stormakt-byggd-pa-sjalvhat?utm_medium=widget-5423d5d5df4a5&utm_content=www.gp.se&utm_source=sprinkle

  Sen tycker jag att detta kunde uppmärksammas:

  http://www.dn.se/ekonomi/wikipedia-ska-bli-mer-jamstallt/

  Norrköpings tidningar replikerar:

  http://www.dn.se/ekonomi/wikipedia-ska-bli-mer-jamstallt/

  En äldre artikel visar att det är Sveriges Kvinnolobby som ligger bakom det hela:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/kvinnaoman/article18259664.ab

 14. Här är rätt länk till Norrköpings Tidningars replik/ledare:
  http://www.nt.se/opinion/ledare/fiktiv-ojamstalldhet-11445361.aspx

  *

  Sen vill jag bara ställa en fråga vad ett statligt bidrag på nära en halv miljon kronor gör med en ”ideell” förening och dess inriktning, då bidraget motiveras med en feministisk syn på jämställdhet? Kan man inte se detta som en feministisk ko-optering (ett övertagande) av Wikimedia Sverige?

  För övrigt hittar jag inte nämnda bidrag i nedanstående ekonomiska redovisning från Wikimedia Sverige, men det kanske finns där, eller så finns en helt legitim förklaring till varför det inte finns. Jag har inte granskat siffrorna mer än väldigt översiktligt.

  Det finns ett cirkeldiagram efter den första punktlistan, som anger förhållandet mellan statsbidrag, projektbidrag, donationer, medlemsavgifter etc:

  https://www.wikimedia.se/sv/wmse/audit/public/

 15. De groteskt hjärnslöa, helt väntat antidemokratiska och censurvurmande kommunistsvinen bekände som på beställning färg vid tunnelbanestationen.

  Gulligt…

 16. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Jag uttryckte mig slarvigt. Tänkte väl bara: ”FÖR alkohol”.
  Det var kanske JA för förbud (har ej kollat) och NEJ mot förbud? Konstigt det också, i så fall, men ”typiskt svenskt”. Och visst är svenska språket knöligt ibland, särskilt prepositioner.
  Vad betyder ”förtryck av män”? Kan antagligen betyda både och, män som agerande eller som ”utsatta”. Tror jag. Bäst att lägga till begreppet ”kvinna” i sådana fall så blir allt klart… Confused

 17. @Joakim Steneberg

  Antagligen lärde de sig väl att formulera röstsedlarna bättre efter omröstningen angående alkoholförbud, visa av sitt misstag.
  (Det var f.ö. Stort politiskt rabalder inför omröstningen om kärnkraft gällande just hur texten på valsedlarna skulle utformas.)

  Hade man gjort samma omröstning idag gällande alkohol skulle nog texten till alternativen på valsedlarna se ut ungefär så här:

  NEJ, (jag vill inte ha fri tillgång till alkohol.)
  JA, (till införandet av motbok.)

 18. @Joakim Steneberg: dubbeltydigheter är knappast något som är unikt för svenska, skulle tro det förekommer i alla språk, det där med om angiven person är agent eller mottagare förekommer i alla fall också i engelskan.

 19. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Kan du ge något exempel?
  Men dubbel- och o-tydlighet finns säkert i alla språk, det är kanske därför det heter ”modersmål”, det som man får i sig med bröstmjölken…?
  Vet iaf att närstående finnar klagat på svenskan. Men så har dom ju t.ex. inga prepositioner. Och det finns bara ”hen”, i princip inget han och hon!

 20. @Joakim Steneberg:
  TV4:s politiske kommentator Marcus Oskarsson om SD-kampanjen:
  ”Nu har SL beslutat att ta bort SD:s reklam över tunnelbanetrapporna eftersom vandalerna som river ner affischerna kan TRILLA NER och slå sig! Antingen är det 1:a april eller så har vi nu sett Sveriges mest slagkraftiga reklamkampanj sedan “Kräftor Kräva Dessa Drycker”-affischerna från sprit-folkomröstningen 1922.”
  Vad var det jag sa…

 21. Pingback: Lite mer om flaggbränning | Genusdebatten