Äntligen dags för #NF2014
avatar

Äntligen är det dags för Kvinnolobbyns stora händelse, Nordiskt Forum 2014! De började ju redan förra året att hetsa upp sig enormt inför eventet med sina fantastiska bilder med plakatpolitik. Den som etsade sig fast som alldeles särskilt bra (och kanske hetsade upp dem alldeles extra?) är ju den här numera ganska berömda bilden

sveriges_kvinnolobby_klippakuken_02_2013-09-14-135203

Det man kan undra nu är om männen som ändå åker dit kommer att ställa upp sig på rad för lite intimkirurgi? Är det rent av villkoret för att komma in överhuvudtaget? Det roliga är att Kvinnolobbyn inte vill kännas vid bilden längre, de har till och med förnekat att den är deras. Och i viss mån har de ju rätt, bilden ovan är ju bara ett skärmklipp av den ursprungliga bilden som postades från Kvinnolobbyns officiella konton. Men att bilden från början är deras är lite dumt att förneka kanske, den har EXAKT samma bakgrund som andra plakatbilder som de står för och bilden och förutom det alltså även postats från deras officiella konton…

Om man tittar in på nf2014.org så kan man bland annat se de fantastiska bilderna nedan också, där kan man även hitta programmet för de tre dagarna så man ser att det blir valuta för de 10 miljoner skattekronorna som Kvinnolobbyn fick för det här. Men där finns fler, jag tog bara skärmklipp på några av de som snurrar där.

nf2014_6

Erik har ju skrivit ett inlägg som handlar rätt mycket om Karl-Petter Thorwaldsson, styrelser och föräldraledighet. Det går fort i den Thorwaldssonska världen när Karl-Petter sitter vid ratten.

nf2014_8

Undrar bara vad man ska göra åt det där jäkla glastaket som hindrar kvinnor i karriären? Och var börjar det? Dyker det upp EFTER ministerposter? Eller ja, det måste det ju göra…

nf2014_7

Bäst att saxarna får göra sitt jobb ordentligt så ingen riskerar att bli könsförrädare om Tiina dyker upp. För vi vet ju hur arg hon kan bli. Undrar om en kvinna som ropar ”Fuck you, fuck you, fuck you” till en man begår könsförräderi?

nf2014_5

Eller hur? Han måste mena att det är de hela biblioteken av feministisk forskning som ska finnas är det som styrker det feministerna säger? Och visst är de rustade med ett kritiskt tänkande, hur ska man annars kunna förklara sånt som man ser i slutet av det här inlägget (eller ja hela inlägget…)? För vad kan toppa undervisning i ”Genusrättsvetenskap”, ”Feministisk kriminologi” och ”Genusrätt”?

nf2014_4

Även Kawa får vara med på ett hörn

nf2014

Huka er i Malmö för nu laddar hon om!

nf2014_3

De har verkligen anammat det som står i vänsterpartiets internfeministiska handbok!

Om det är några som kommer att gå på något som arrangeras under Nordiskt Forum så hör gärna av er och berätta hur det var!

MVH

MiT

Kommentarer

Äntligen dags för #NF2014 — 19 kommentarer

 1. Ja det är ju så viktigt med 50/50 fördelning på allt för feminister,borde inte feminister då dela upp kritiken av män och kvinnor 50/50 för jämställdhetens skull.

 2. Pingback: Glöm inte gatumaktsordningen! | WTF?

 3. Kvinnor i Sverige tjänar 25% mindre än män gör.

  Lösning: Förbjud deltid för kvinnor!

  (Eftersom han använder siffran 25% kan det ju inte vara ”lika lön för lika arbete” han är ute efter, eftersom det är den ojusterade siffran.)

  För övrigt: AB: Jobben där kvinnor tjänar mer än män (2008):

  En av slutsatserna som Håkan Eriksson därför drar är att det handlar om prestation.

  – Eftersom skillnaderna är inom yrken som mest har individuell lönesättning är det troligt att kvinnor presterat bra och att det slår igenom i lönen. Och det är precis som det ska vara tycker jag.

  Det är bara orättvist när män tjänar mer.

  (”Yrken som mest har individuell lönesättning”? Fritidsledare, vaktmästare, vård- och omsorgspersonal, pedagoger, lagerassistenter. Really? Man lär sig något nytt varje dag.)

 4. Ingen som har lust att åka till NF2014 och ge oss lite inside information?
  Jag har annat att prioritera, men om nån har lust vore det värt en eloge.

 5. @Ulf T

  LO:s Lönerapport 2013 menar att kvinnor tjänar knappt 85% av vad män tjänar, så jag undrar ju var han får 25% ifrån?

  85% är för övrigt en siffra som återkommer i material från SCB och Medlingsinstitutet.

  Värt att notera är att när både SCB och MI går vidare och rensar för de faktorer de har tillgängliga så sjunker den oförklarade skillnaden till 6-7%. Båda källorna poängterar också noga skillnaden mellan å ena sidan oförklarad löneskillnad och oförklarlig (och oskälig) löneskillnad.

 6. Jag tänkte ju åka dit någon av dagarna, tyvärr så strejkar dom på tågen. Hade vart intressant att höra vilka sattyg dom har för sig … typ

 7. @Pettersson:
  Ännu viktigare är att den på grund av faktorer, reducerade siffran 7 % baseras endast på följande faktorer:
  ålder, utbildning, arbetstid, sektor
  Medan t.ex Arbetsgivarverket med skillnaden 1,3 % har följande faktorer:
  arbetstidens omfattning, chefskap, arbetets svårighetsnivå och innehåll, myndighet, individuella faktorer såsom utbildning, arbetslivserfarenhet och region

  Lägg även till: ”avgörande skillnader i faktiska arbetsuppgifter och ansvarsområden”
  + individuell lönesättning
  Kolla här

 8. @Ulf T:

  Vänta nu, nu luktar det död skunk!

  Om yrken med individuell lönesättning ger mindre skillnader mellan könen, så ställer jag mig en fråga direkt! Vilka yrken med kollektiv lönesättning har OLIKA löner för kvinnor och män!? Visa mig genast ett sådant kollektivavtal!

 9. Om S vinner valet kommer detta och ske enligt Stefan Löven

  Under det första regeringsåret med en socialdemokratiskt ledd regering kommer jämställdhetsfrågorna att prioriteras och detta handlingsprogram ska genomföras under regeringens första år.

  Lönekartläggning varje år
  Rätt till heltid
  Stopp för staplande av visstidsanställningar
  Jämställda arbetsplatser
  Jämställda bolagsstyrelser
  Jämställd skola
  Jämställd akademi och forskningsanslag
  Utveckla välfärdsjobben
  Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba
  Trygg förlossningsvård
  Jämställt föräldraansvar
  Avskaffa vårdnadsbidrag
  Insemination för ensamstående kvinnor
  Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar
  Svik inte offren för sexövergrepp

  http://www.socialdemokraterna.se/upload/Responsiv/BSD-tools/Takeover/1/jamstalldhetspolitiskt_handlingsprogram.pdf

 10. @Patrik:

  Förutom:
  Jämställda arbetsplatser
  Jämställda bolagsstyrelser
  Jämställd skola
  Jämställd akademi och forskningsanslag

  är det ju i sig inget konstigt, men de fyra grejerna är så abstrakta att man skulle kunna påstå antingen att det redan är verklighet eller också att det inte ens är nära. Det betyder ju absolut ingenting.

 11. @Patrik:

  Mener å huske Sosialdemokratene i Norge (AP) hadde dette punktet på sin liste også:
  ”Insemination för ensamstående kvinnor”

  Det punktet provoserer meg veldig, det er direkte mannsfiendtlig. Single kvinner skal få rett på insemination, men single menn skal visstnok ikke få rett til tilgang til en surrogatmor. Så skal single barnløse menn, betale/sponse via skattseddelen at en del kvinner velger å få barn uten en mann i sitt liv. Det koster samfunnet en del penger faktisk, overføringer til alene-foreldre, samt at de barna løper større risiko for å utvikle ymse problem i livet.

 12. @Patrik:

  ”Rätt till heltid” låter lite sovjetiskt. En förutsättning är väl inledningsvis ”rätt till arbete”? Vem idag har inte rätt till arbete, eller heltid, förutsatt att de kan hitta ett jobb? Man antar att de menar att människor skall tilldelas ett arbete om de inte kan hitta ett själv – vad är annars nytt?

 13. @Ulf T:

  2. Rätt till heltid
  200 000 personer, främst kvinnor, tvingas jobba ofrivillig deltid. De har svårt att få
  den låga deltidslönen att räcka till här och nu, samtidigt som de oroar sig för
  pensionen. Trots deltidsjobb kan arbetsdagarna ändå vara långa då de ofta tvingas ta
  delade arbetspass – ett på morgonen och ett på kvällen.
  Vi socialdemokrater vill göra heltid som norm i den offentligt finansierade välfärden.
  Under det första året påbörjas arbetet med att göra heltid som norm i de centrala
  kollektivavtalen för kommunernas och landstingens verksamheter och bolag. I dessa
  förhandlingar måste man också lösa frågan om delade turer. Krav på heltid ska också
  ställas vid offentlig upphandling. Det innebär att vi vill införa rätt till heltid i hela den
  offentligt finansierade välfärden under nästa mandatperiod. Alla nyanställningar
  kommer också att vara heltidstjänster.
  Rätten till heltid är central för hela arbetsmarknaden. Vi vill att arbetsmarknadens
  parter även i andra branscher ska komma överens om liknande bestämmelser. Vi är
  också beredda att överväga lagstiftning om rätt till heltid på hela arbetsmarknaden
  om en sådan utveckling inte kommer till stånd under nästa mandatperiod.

  De vill alltså göra det sämre för 75% utav kvinnorna som FÖREDRAR att jobba deltid för att ”lyfta” de 25% som ofrivilligt jobbar deltid. ”alla nyanställningar kommer vara heltidstjänster”.

  Eller tolkar jag det fel?

 14. Ohhh vänta bara tills maskulint initiativ ska ha nordiskt forum. Och så roligt vi ska ha åt deras skyltar då. Men då kommer maskulint initiativ vara så väl etablerade redan så alla män kommer känna sig trygga ändå och bara skaka lite på huvudet.

 15. @Ulf T

  Precis, jag har ju sett flera här på Genusdebatten nämna studier som bl a Arbetsgivarverkets statistik.

  Det som vore intressant att höra är vad svenska folket i stort tycker om löneskillnader utifrån yrkesval. Samtliga källor är ju överens om att det är en av de viktigaste faktorerna i löneskillnaden mellan män och kvinnor som grupper betraktat.

  Ska det få råda marknadsekonomi så att de som jobbar inom ett område med relativt få tillgängliga personer som klarar jobbet (t ex en spelutvecklare) ska få mer betalt än en barnskötare, ett område med betydligt mer tillgänglig personal. Detta trots att världen antagligen skulle klara sig rätt bra utan dataspelen medan någon alltid kommer att behöva ta hand om barnen. Ovanstående resonemang lyftes av Kajsa Ekis Ekman här. Vad hon anser är klart men vad tycker svenskarna i gemen om de sätter sig ner och pratar om det?

 16. @Patrik:

  Lönekartläggning varje år
  (Görs redan av fack inför löneförhandlingar. Nu är det inte förhandlingar varje år eftersom avtal ibland är fleråriga. Lövén slår in öppna dörrar)

  Rätt till heltid
  (Gammalt krav, riktat mot SKL. Vad som kommer att hända är att de kvinnor som har en deltidstjänst idag, och inte är nöjda med det, kommer att ha förtursrätt till en halv annan tjänst, varvid en del kommunalare helt enkelt får sparken. Antalet årsarbetare kommer att vara detsamma. Alltså, Ada jobbar 75%, Beda jobbar 75%, Cecilia jobbar 50%, Cecilia sparkas och Ada och Beda får varsin 100%. Tror dock att det i praktiken inte kommer att hända så mycket)

  Stopp för staplande av visstidsanställningar
  (Se ovan. Direkt riktat mot SKL)

  Jämställda arbetsplatser
  (Till intet förpliktigande floskel)

  Jämställda bolagsstyrelser
  (Gäller förmodligen endast börsbolag, där de 10 största idag har 28% kvinnor.
  Gäller inte icke-börsbolag som Spendrups eller Bosses Sunkverkstad AB, fast jag misstänker att den senare har sin fru som styrelseledamot…)

  Jämställd skola
  (Till intet förpliktigande floskel)

  Jämställd akademi och forskningsanslag

  Utveckla välfärdsjobben
  (Till intet förpliktigande floskel, möjligtvis är ”rätten till heltid” det han åsyftar med utveckling)

  Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba

  Trygg förlossningsvård
  (Till intet förpliktigande floskel)

  Jämställt föräldraansvar
  (Till intet förpliktigande floskel)

  Avskaffa vårdnadsbidrag
  (Gammalt krav. Håller faktiskt med, fullt friska arbetsföra ska inte ha bidrag)

  Insemination för ensamstående kvinnor

  Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar
  (Till intet förpliktigande floskel. Möjligen går bidragsstödet upp till 1373Smile

  Svik inte offren för sexövergrepp
  (Till intet förpliktigande floskel. Peppelipeppepeppepp)