Amnesty International gör ”illegal U-sväng” i frågan om sexhandel
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke räknar sina slantar

En god nyhet?

En som kanske kommer att förändra sverige i grunden?

Hoppas kan man ju alltid, fast Eders Ödmjuke Berättare är väl inte alltför optimistisk.

Amnesty International är en människorättsorganisation som väl de flesta känner till, åtminstone till namnet. Den är nästan jämngammal med Eders Ödmjuke Berättare, men har över 7 miljoner medlemmar och anhängare. Det är tyvärr inte något EÖB kan skryta med. För EÖB är det en ouppnåelig dröm. Men det sagt, Amnesty International är en NGO med tyngd och anor (NGO=Non-Governmental Organisation, dvs. en organisation fristående från staten och det offentliga).

Amensty International har, såvitt EÖB förstår, varit en verksam kraft mot sexhandel och trafficking. De har nu vänt 180° och antagit en policy för att de-kriminalisera sexhandel (ej att förväxla med trafficking) eller som de uttrycker det: Policy om staters skyldighet att respektera, skydda och infria sexarbetares mänskliga rättigheter (internationella styrelsen).

Dokumentet inleds (min översättning):

Det internationella rådet

ANMODAR den internationella styrelsen att anta en policy som söker förverkliga högsta möjliga skydd av sexarbetares mänskliga rättigheter genom åtgärder som inbegriper en avkriminalisering av sexarbete, med avseende på:

1. Utgångspunkten för att förhindra och åtgärda kränkningar av sexarbetares mänskliga rättigheter, och särskilt behovet av att stater inte bara granskar och avskaffar lagstiftning som försätter sexarbetare i en sårbar position med avseende på mänskliga rättigheter, utan att man också avhåller sig från att instifta sådana lagar.

Totalt listas 13 punkter, EÖB har bara skummat som hastigast. En som vid första anblick är värd att lyfta:

10. Att erkänna och respektera sexarbetares förmåga att själva vara talesmän gällande sina egna erfarenheter och de själva kan definiera de lämpligaste lösningarna för säkerställandet av sin egen välmåga och säkerhet, under det att man efterlever mer omfattande relevanta människorättsprinciper gällande deltagande i beslutsfattande, såsom principen om inföddas informerade samtycke givet på förhand av egen fri vilja.

Lite mindre styltat uttryckt: man tillerkänner prostituerade ett eget ansvar.

blurp

No time to read the meter ladies, I’ve just come for the old in-n-out.

Amnesty International säger också i en artikel på sin hemsida:

Sexarbetare är en av de mest marginaliserade grupperna i världen, de riskerar ständigt att utsättas för diskriminering, våld och övergrepp.

Man framhåller också att beslutet grundar sig på evidensbaserad forskning och ett rikhaltigt material från åtskilliga organisationer. (Undrar om de läst våran Dicks Den kidnappade sanningen: Myten om den gigantiska sextraffickingen, en ganska tung siffer- och faktaspäckad bok som går mot strömmen. EÖB håller just på och läser den.)

Så med lite tur kanske man får handla även här så småningom Smile

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Amnesty International gör ”illegal U-sväng” i frågan om sexhandel — 17 kommentarer

 1. @dolf: ”åtgärder som inbegriper en avkriminalisering av sexarbete”

  Alltså lär väl hela etablissemanget säga att Amnesty förespråkar den svenska modellen, alternativt att det inte är den svenska modellen som kritiseras. Här är det ju sexköparen som är kriminell.

 2. @Kollen: Nja, svenska amnesty har vad jag förstått redan tagit avstånd, ”blekket” fick trosorna i kors och politism lackar ur. Så de har väl helt enkelt missat möjligheten till den tolkningen.
  Oavsett så talade Amnesty International om avkriminalisering av ”the sex trade”, och det måste väl ändå anses omfatta bägge sidor, till skillnad från ”sex sales” eller ”sex purchases” som bara omfattar enda sidan.

 3. Inget ont om dig dolf, jag gillar i regel dina inlägg.

  Men vart tusan är alla andra skribenter?! Nä sommarlovet får vara slut nu dags att börja producera!

 4. Amnesty har, som flera andra på senare år, vimsat fram och tillbaka i diverse frågor. Ursprungligen gällde deras policy tre internationella problem: Mot dödsstraff, mot tortyr och mot politiskt fångenskap. Det som i många fall drabbar särskilt män (inte bara, bäst lägga till).
  För några år sedan började AI Sverige ta upp nationella kvinnofrågor, (våld och våldtäkt) inte mansfrågor (tvärtom de tre punkterna ovan). Jag skrev då och protesterade.
  Och nu har de liksom RFSU (också smygfeminister) delvis vänt om. Det positiva på kort sikt är hur surt många feminister reagerar, som Soc.dem. kvinnogruppen m.fl.
  Splittringen ökar, bra!
  Och även värt att påpeka: Enligt min mening var sexköpslagen (förment ”könsneutral”) första steget mot statsfeminism. Den som skall nedmonteras, både av demokratiska skäl och för ett återupprättat sundare förhållande mellan könen.

 5. Amnesty’s ställningstagande är för avkriminalisering av både sexsäljande och sexköpande samt skadliga perifera lagar. Sexarbetare i t.ex Sverige har idag väldigt svårt att hjälpa varandra eller samarbeta ens för trygghets skull då det t.ex öppnar för åtal för brott mot kopplerilagen. Och det var ett fall där ett antal asiatiska kvinnor stämde en krog för att de nekats inträde pga mistanke om att det fanns asiatiska kvinnor som sålde sex – vilket av domstolen ansågs vara helt rimligt då enbart misstanke om sexhandel utan agerande kan göra en affärsidkare som en krögare eller hyresvärd till hallick enligt kopplerilagen. Tjänar man pengar på att sexarbetaren finns i närheten, oavsett om det är som hyresgäst, hotellgäst, restaurantbesökare, etc, så kan man fällas för koppleri.

  De svenska sexhatande feministernas vilja att kasta sexarbetarna under bussen för sina ideologiska fantasier om ’att köpa kvinnors kroppar’ – för hela kvinnans människovärde och självuppfattning sitter i könet då eller – är en skam för människorätten. All heder till Amnesty International för deras ställningstagande mot en vedervärdig människosyn, och skam för Svenska delen som inte klarar av att ens ta en strid för några av de mest utsatta i samhället för att de är rädda att få fula ord från mobben.

 6. @Kollen:

  Här är det ju sexköparen som är kriminell.

  Endast gatuprostitution med en ensam kvinna är inte straffbart i Sverige. Direkt de organiserar sig så åker de dit och moralpolisen är minsann inte snäll mot dem.

 7. Tänk. Jag gick ur Amnesty i eftermiddags, på grund av detta. Efter nästan 30 år som medlem.

 8. @Karin Aldes:

  Själv går jag med av samma anledning som du slutar. Starkt av Amnesty International!

 9. @Patrik:

  Jag är ”på annan ort” som det heter och njuter av en lång och välbehövd semester ett tag till, med gott samvete. Tycker allt jag är värd att hämta kraft. Smile

  Genusdebatten är, som alltid, öppen för alla att bidra. Dolf drar ett tungt lass nu, han gör det bra, men hjälp honom gärna med gästinlägg.

 10. @ Dolf
  Glädjande nyheter! Du som översatt, är det avkriminalisering? Inte legalisering?

 11. @Ninni: Avkriminalisering. Legalisering kan ju göras på många sätt och det är inte alla varianter som är bra.

  @johannaX: Samma här. Starkt av Amnesty att stå upp och lyssna på sexarbetarna trots all skit de får smetat på sig från mobbarna.

 12. http://www.dn.se/nyheter/sverige/sexkopslag-far-underkant/
  RFSU var en av många instanser som först var emot sexköpslagen, sedan vek sig för grupptrycket, ”det gäller ju kvinnor” (liksom S-män osv. osv.) Och nu verkar RFSU vilja vända igen, lite oklart…
  Det finns andra involverade än ”sexarbetare”. Enligt rapporter i media så säljer i ökande omfattning både skolflickor och invandrartjejer (och unga killar, men som vanligt mindre intressant) sex, ”för att få tag på sprit, eller till lyxkonsumtion”. Med gott samvete ”för det är ju ändå mannens fel.”
  Är det bra att unga, en ny generation, lär sig att man kan tjäna legala pengar på sex, att det är ”OK”? Indirekt uppmuntrade av dagens snedvridna könspolitik/debatt. Medan de samtidigt lär sig att deras kunder män, (kvinnliga köpare bryr sig politiker/polisen inte om) är kriminella, som det BARA skall ses ner på?

 13. @Joakim Steneberg: Jag tycker det är bra ju mer man avdramatiserar sex och ser det som i grunden positivt om människor har en mer avslappnad inställning till det.

  Jag har väldigt svårt för iden att människans värde och identitet sitter mellan benen och att om någon köper eller säljer en relativt välbetald service som involverar könsorgan så handlar de med hela människan i sig, men om du tvingar någon att sitta på ett kontor och tänka åt dig för att få mycket mindre pengar, eller släpa sig till en aktivitet i FAS3 med hot om svält så gör du det inte? Jag får inte ihop logiken i det, det verkar för mig som en helt absurd självbild att sätta så mycket vikt vid könsorganen.

  Jag skulle absolut arbeta med sex långt hellre än väldigt många andra yrken, och om man hamnade på en bidragsinkomst skulle det definitivt vara något att titta på för att förbättra livet. Tveksamt om efterfrågan är tillräckligt hög… fast det är klart, det kanske finns en betalningsvilja för att ge medelålders vita män smisk dock.

 14. @Ninni:

  REQUESTS the International Board to adopt a policy that seeks attainment of the highest possible protection of the human rights of sex workers, through measures that include the decriminalisation of sex work, taking into account:

  (min emfas)
  Du kan läsa originalen, de är länkade.