Viktig och oviktig statistik
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke uppskattar statistik
som 96-69-96

Det har varit en hel del tjafs om behovet av statistik på sistone. Inte minst har Peter Springare rört om i grytan när han gått ut med att av 12 utredda mord/mordförsök så var gärningsmannen i 10 fall av utländsk härkomst och i 2 fall av svensk härkomst.

Men svenska kriminologer anser att vi inte behöver statistik för vi vet sen tidigare att de med utländsk härkomst är överrepresenterade. Och det kan man ju förstå, det gör väl inte så stor skillnad om 20 % av befolkningen skulle vara överrepresenterad genom att stå för 21 % av brottsligheten eller om den skulle vara överrepresenterad genom att stå för ca 83 % av brottsligheten (vilket är ungefär vad som gäller i Peter Springares fall, 10 av 12 är lite över 83 %).

Skit samma om det är en överrepresentation med 5 % (21 % brottslighet för 20 % av befolkningen) eller 315 % (83 % brottslighet för 20 % av befolkningen). Det är ju bara mindre insignifikanta gradskillnader.

Bränder i asylboenden

Så hade då region Väst ett inslag i Aktuellt om anlagda bränder på flyktingboenden. Polisen bedömer alltså att 92 bränder på flyktingboenden förra året var anlagda. 37 tror man var anlagda av de boende själva och 53 anlagda av okända gärningsmän. (Jag undrar om de två som saknas var anlagda av polisen själv, eller om det var kända svenskar?)

Jag gillar slutklämmen av historikern som intervjuas i inslaget:

Jag tycker att någon borde få så att säga en form av uppdrag att ta fram den här typen av statistik och kanske också kombinera den med andra händelser som kan kopplas till detta, för då får man mycket skarpare analysverktyg.

Och eftersom jag är på trilskt humör så undrar jag: Varför då?

I sverige använder vi inte skarpa analysverktyg, vi bara vet. Hegemoniskt vitt heteronormativt förtryck från det svenska medelålders patriarkatet är alltid orsaken.

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Viktig och oviktig statistik — 8 kommentarer

 1. Hej.

  I Sverige använder vi redskap av flinta; det fungerar tillräckligt väl eftersom vi kan se att flintredskap fungerar. Därför behöver vi inte jämföra med brons och järn. Det är bara anti-mineralister och metall-skallar som tror att det finns någon anledning att göra sådana jämförelser.

  Inte heller behöver vi standardiserade måttenheter då det inte finns belägg för att det skulle ge några nödvändiga kunskaper.

  Att vissa blir sjuka av att äta potatis beror på socio-ekonomiska faktorer, vilka bäst förbättras via olika rituella projekt i området kring bosättningen.

  Med en smula allvar på natt-kröken:
  I USA kan man titta på vem som gör vad mot vem. Länk nedan.
  [https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2013/crime-in-the-u.s.-2013/offenses-known-to-law-enforcement/expanded-homicide/expanded_homicide_data_table_6_murder_race_and_sex_of_vicitm_by_race_and_sex_of_offender_2013.xls]

  Vem vet, kanske det numera ses som brottsligt att redovisa sådant även från andra länder?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. @Rikard:

  I USA kan man titta på vem som gör vad mot vem.

  En sak att ha i åtanke när man studerar siffrorna är att gruppen ”Black or African American” utgör ca 13 % av befolkningen.

 3. @Rikard:
  Personligen tror jag folk blir sjuka av potatis för att det är potatis. Vilken människa med självkänsla äter potatis när det finns lasagne.
  Fast jag har gott hopp om den nya varianten:

 4. Skit samma om det är en överrepresentation med 5 % (21 % brottslighet för 20 % av befolkningen) eller 315 % (83 % brottslighet för 20 % av befolkningen).

  Jag uppfattar det som mer naturligt att prata om överrepresentation i förhållande till en referenspopulation där den diskuterade gruppen inte ingår. Alltså, jämför 4.15 (83%/20%) med 0.21 (17%/80%), vilket blir 19.5 (4.15/0.21). En påtaglig överrepresentation. Och då för invandrare generellt, inklusive västeuropéer, indier, och så vidare; vore intressant med riktiga siffror för MENA-invandrare, men etablissemanget har ju bestämt av vi inta skall få se några sådana siffror.

 5. @bittergubben: Jamen, blir inte det att svenskar är överrepresenterade med nästan 2000 % bland de hederliga, eller är jag bara för trött för att tänka?

 6. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Nej, det säger ingenting om svenskars överrepresentation bland de hederliga – ponera att det under en tidsperiod begås 5 våldsbrott per tusen svenskar och 100 per tusen invandrare. Det blir en överrepresentation för invandrare med en faktor 20, eller +1900%, jämfört med svenskar. Med 80% av befolkningen svensk blir då svenskarnas totala andel av brotten (80%*5/1000)/(80%*5/1000 + 20%*100/1000) = 400/2400 = 16.7%. Som sagt, synd att det inte finns riktiga siffror att utgå från.
  Men bland ”hederliga” blir skillnaderna betydligt mindre. Med det felaktiga antagandet att andelen brottslingar är samma som andelen brott, skulle svenskarna vara överrepresenterade med 10% jämfört med invandrare (99.5%/90%). Men antagligen är det vissa personer som begår ett stort antal brott, så att överrepresentation bland de hederliga blir betydligt lägre. Det är inte så meningsfullt att prata om överrepresentation bland hederliga, och också lite udda att ta den större och över tid mer stabila gruppen som avvikare att jämföra mot en minoritet som förändras snabbare över tid.