Varmt och fuktigt klimat för könen?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke lider ej av värmen

Klimatet har av naturliga skäl uppmärksammats en hel del på sistone. Klimatmötet COP21 är inne på sluttampen. Jag hade inte tänkt gå in på detta, men veckorna innan mötet gick på SVT Forum ett klimatseminarie från KTH om Klimatforskning och medierna. Själva seminariet tog plats den 5 november i år, och det visades sedan 17, 19 och 23 november.

Jag hade egentligen inte tänkt ta upp det här, eftersom det finns bra bloggar som behandlar klimatfrågan (t.ex. Klimatupplysningen, Frihetsportalen och Anthropocene) och jag tycker inte att jag direkt har något att tillföra som inte de redan tagit upp. Men jag reagerade på ett par saker med anknytning till GD, så det här inlägget har faktiskt kommit till utifrån en genusaspekt, även om det kanske inte verkar så.

Men det passar sig väl i sammanhanget innan vi går vidare att jag snabbt klargör var jag står ifråga om klimatkrisen, det kan snabbt sammanfattas med nedanstående diagram:

hayden_ipcc_arrow-1

De olika färgglada linjerna är beräknade temperaturer enligt olika klimatmodeller. Den tjocka svarta linjen är genomsnittet av klimatmodellerna, de gröna cirklarna i botten är faktiska temperaturer uppmätta med ballong och de gröna fyrkanterna uppmätta temperaturer med satellit. Som synes är alla klimatmodeller helt värdelösa, varför också hela ”klimatkrisen” är en enda stor icke-fråga. Men nog sagt om det, till själva seminariet.

Så här beskrevs seminariet på SVT play:

Klimatforskning och medierna. Programpunkter: Klimatet och välfärden, Framtidsforskning – så funkar det, Medias trovärdighet och klimatfrågan, Framtidens mobilitet – nya sätt att röra sig, IT och klimatfrågan – risker och möjligheter, Mat och klimat. Arrangör: KTH. Från 5/11.

Jag har lagt in hela seminariet på 2 timmar sist i inlägget, alla tidsangivelser kommer därifrån, men de funkar bra för de kortare klippen också för minuterna stämmer på sekunden med minutangivelserna i bild.

Moderator var Willy Silberstein som öppnade seminariet.

Första talare 00:00:35 var Mattias Höjer, professor i miljö- och framtidsstudier, som talade om Klimatet och Digitaliseringen. Det enda från just det som förtjänar att uppmärksammas är den här (enligt min mening) grodan:

00:01:35 Alla blir inte lika oroade som jag brukar bli när det här pratas om så jag måste hjälpa till att oroa lite.

Jag tycker det är en konstig inställning att man känner att man skall oroa folk. (Den som inte förstår varför jag tycker detta är underligt hänvisas till mitt inlägg Dags att ställa media mot väggen.)

Nästa talare 00:11:40 är Staffan Laestadius, professor industriell utveckling, han talar om Klimatet och Välfärden, och efter honom kommer 00:25:30 Malin Picha Edwardsson, forskare i medieteknik, som talar om Medias trovärdighet i klimatfrågan. Vilket onekligen är ett intressant ämne, men jag hoppar över det och hänvisar till mina tidigare inlägg om medierna.

Därefter är det 00:35:00 ett litet panelsamtal med de som talat så långt.

00:46:40 blir det intressant, för då dyker Josefin Wangel upp (och med intressant syftar jag inte på att hon är söt, även om hon faktiskt just därför är seminariets största behållning). Josefin är lektor i hållbar stadsutveckling och talar om Framtidsstudier. Om man är nyfiken på vad hon är för en filur kan man alltid ladda ner hennes CV från KTH. Hon har enligt det varit med och organiserat ”Feminist Futures course”, deltagit i ”gender equity project”, suttit i ”Council for Equality of the City of Stockholm” och varit kordinator för Grön Ungdom i Stockholm. Just sayin’

Josefin sätter mål

00:58:30 Det första steget i en backcastingstudie det är att definiera målnivån, alltså vilket mål är det som skall nås. Och här kan man formulera målet som 2-gradersmålet, man kan formulera det i form av en viss nivå av energianvändning, 14 MWh per person och år, eller vad sägs om 350 ppm i atmosfären, eller 1 eller 2 ton koldioxid per person och år.

Vad innebär dessa siffror?

14 MWh motsvarar ungefär 1500 liter bensin. Vilket innebär att man skulle förbruka hela sin kvot om man kör 5 och en halv mil om dagen (med en bil som drar 0.75 l/milen). Vilket säkerligen många pendlare gör. När jag vikarierade på en skola för ett par år sedan var resvägen fram och tillbaka 8 mil. Det är ju trevligt om man kan laga mat, koka kaffe och använda kyl och frys också. För en mer ingående genomgång av vad 350 ppm innebär samhällsekonomiskt hänvisar jag till den danske statsvetaren Bjorn Lomborg.

Där det dock hettar till på riktigt (pun intended) är i ”1 eller 2 ton koldioxid per person och år”, och det var det första som fick mig att se genusproblemet här.

En människa genererar i snitt ungefär ett kg koldioxid om dagen genom andningen. Skulle man sätta målet vid 1 ton koldioxid per person och år innebär det att man förbrukar över en tredjedel av sin kvot bara genom att man finns till. Jag har försökt, utan att lyckas, hitta något om skillnader mellan män och kvinnor. Men en persons energiförbrukning påverkas ju av hur mycket man arbetar, och lär också påverkas av hur stor massa man har. Och, surprise, surprise män och kvinnor har genomsnittligt lite olika kroppsmassor. År 2005 hade genomsnittsmannen (16–74 år) i sverige en kroppsmassa på 82 kg, medan motsvarande för kvinnor var 67 kg. Om man tänker sig att energiförbrukning, och koldioxidgenerering är proportionerlig mot kroppsmassa, vilket inte verkar helt otroligt, så skulle det, utgående från att vi har samma antal män och kvinnor i världen, och med 1 kg koldioxid per person och år i snitt, innebära att en kvinna genererar ung 328 kg CO2 per år, medan en man genererar 402 kg CO2 per år. Jag är ganska övertygad om att män i snitt också arbetar (i den rent fysikaliska bemärkelsen) mer än vad kvinnor gör eftersom tunga kroppsarbeten övervägande är manliga yrken. Dessutom har män i högre grad arbeten som kräver tillgång till bil, på grund av långa pendlingsavstånd, obekväma arbetstider osv. Då skall man också betänka att en liter bensin (0.72 kg) åstadkommer 2.28 kg CO2 (att 0.72 kg ökar till 2.28 kg kommer sig av att det ”lätta” vätet i bensinen ersätts av det ”tunga” syret från luften). Räkna alltså med att du genererar ungefär 2 kg CO2 för varje körd mil. (Och tro inte att du kommer undan om tankar E85, för det är kolinnehållet som avgör hur mycket energi du får ut, vilket ger hur mycket CO2 du genererar, så byter du från bensin till det energisnålare E85 förbrukar du bara mer E85 för att kompensera). En genomsnittlig man med en kvot på 1 ton CO2 per år kan alltså köra max 200 mil. Med en kvot på 2 ton max 800 mil. (För en kvinna blir det 40 mil mer.)

Då har vi bortsett från att man orsakar CO2-utsläpp också på många andra sätt.

Den som är intresserad kan läsa om kolets betydelse för livet här.

Men vi lämnar Josefin med denna lilla pärla:

00:58:44 Odlingsmöjligheter kommer förstöras på grund av torka, ökande nederbörd …

Tyckte bara det var roligt hur hon lyckades få med både torka och ökande nederbörd i ett och samma andetag.

Näste man, eller rättare sagt kvinna, till slaktbänken är Annika Carlsson-Kanyama, docent i industriell ekologi, som börjar sitt lilla föredrag om Mat och klimat 01:00:45. Annika Carlsson-Kanyama, f.d. forskare på Foi har tidigare konstaterat att män generellt konsumerar mer energi än kvinnor och därmed står för större koldioxidutsläpp och att kvinnor drabbas hårdare av klimatförändringarna. Och hennes lilla föredrag säger inte precis emot de slutsatser man kan dra av detta:

Annika har en del förslag

01:05:13 Styrmedel är sånt som politiker nu beslutar om. Ett exempel då: Information. Ska vi ha en märkning då som står ”Att äta korv dödar” om man t.ex. jämför med cigarettpaketen. Ja, de sk… varför inte, med dom här senaste forskningsrönen. Vi skulle kunna driva på kampanjer för å minska det som vi kallar köttnormen. Det har vi inga idag. Det finns inte. Ekonomiska styrmedel har diskuterats och det finns partier som har lagt förslag om köttskatt. … Varför inte, vi har bensinskatt till exempel. Varför inte?

Det här är mitt hittepå då, rött kött och charkuterier får bara köpas över disk i speciella affärer om man är över 20 år. Jämför med cigaretter och sprit till exempel. Vi måste ha en omställning av samhället.

Min gissning är att Annika äter mycket fisk och vegetariskt. Varför det kan vara på sin plats att påpeka att vegetariskt är metangenererande.

Köttskatt och annat kul

01:08:20 Jag tycker man ska dra lärdomar av införandet av andra styrmedel. Det finns alltid argument, vi kan inte ändra människors beteende, vi har rätt att göra vad vi vill. Men vi lever i ett samhälle, har alltid levt i ett samhälle, där det finns regler för hur vi kan bete oss, från det att vi inte fick ha vapen i kyrkan, till idag där vi uppmanas att sortera, där vi måste ha bilbälte, där vi inte får slå våra barn längre, och där t.ex. vi inte får köpa alkohol innan vi är 20 år på systemet. Och nu är det dags att tänka över vad vi ska göra med animaliekonsumtionen.

Låter som en ganska traditionell totalitär kommunist i mina öron.

Så har moderatorn sitt lilla avslutningssamtal med henne:

01:10:18 (Silberstein) [Vad är din teori om varför det är så här, varför de forskas så lite …] Kan det vara, hädiska tankar, att det här är inte tillräckligt fint för det är inte alls teoretiskt utan alla fattar vad det handlar om med detsamma och då får det inte samma status, kan det vara så?
(Carlsson-Kanyama) Näej, alltså, jag vet inte, jag ska också säga så här, köttkonsumtion är en genusfråga, män äter mer kött än kvinnor, och kött har alltid varit associerat till makt.

Juhupp, där kom det. Har dessa forskare aldrig frågat sig om det finns någon slags grundläggande skillnad i ämnesomsättning eller behov som gör att män äter kött och kvinnor fisk?

Näste talare är Teo Enlund, designer – f.d. professor industridesign, som 01:14:00 inleder sitt tal om Ett bilfritt år. En detalj vill jag anmärka på där:

01:15:49 Ett tredje skäl att titta på ett bilfritt år är att bilen är en väldigt stark norm. Ett normalt hushåll har 1,4 bilar som står stilla 95 % av tiden. Det är dåligt utnyttjande av material och resurser.

Att något ”står” 95 % av tiden innebär inte att det är dåligt utnyttjat. Om man utnyttjar något 5 % av tiden motsvarar det att man använder det 1 timme och 12 minuter per dygn. Jag använder sällan min spis mer än en timme per dygn. Inte vattenkokaren eller elvispen heller. Jag använder definitivt inte min dammsugare över en timme om dagen. Jag skulle inte påstå att spisen, vattenkokaren och elvispen är dåligt utnyttjade för det.

Seminariet avslutas med en paneldiskussion som inleds 01:30:00 där alla deltagare plus två initiativtagare, Tinni Ernsjöö Rappe, kommunikatör hållbarhetsforskning, och Karin Ehrnberger, industridesigner, deltar. Den sistnämnda är för övrigt medförfattare till Visualising Gender Norms in Design. (Jag har inte avsiktligt valt ut att fokusera på kvinnornas genuskopplingar, jag hittade helt enkelt inget på killarna.)

Om någon tvivlar på de totalitära dragen hos deltagarna (av någon anledning misstänker jag att de är vänsterfeminister allihop), lyssna på Teo Enlund:

01:58:44 Jag har en darling som är ”krig”, eh, jag har tänkt på det när jag tagit del av din bok osv. Staffan att jag tror att ”krig” är nyckelordet, att samhället skulle förklara kli… krig mot klimatförändringen. Ordet ”krig” sätter igång rätt typ av processer. Att då har vi inte tid att säga: ”Ja, vi får se till nästa val om kriget skall fortsätta eller inte” utan då blir det samling, politisk, man pekar med hela handen och säger: ”Ni som gör SUV:ar får börja göra vindsnurror istället och nu blir det ransonering på kött” osv. Så jag har tänkt på det, det kan låta provokativt, men för mig har det varit, när man tänker så, låt oss förklara krig mot klimatförändringen. Då kommer man in i rätt tänk.

Fuck me slowly backwards up shit creek. Som om det inte vore nog kommer då Mattias Höjer, tomten som inledde med att han ville oroa folk, och förklarar hur klimatvetenskapen fungerar för oss. Jag tycker han gör det mycket bra. Det finns liksom inte så mycket att tillägga efter hans utläggning.

Sanningsministeriet nästa för Höjer?

01:38:54 … det dom har kommit fram till [i rapport inför COP21] att, dom åtaganden som alla 180 länder, eller vad det är, som har kommit fram till nu, dom kommer att leda till att vi når en klimatförändring på 2,7 eller 3 grader eller nåt sånt där, det är lite spann. Och så tänkte jag: ”Hur katten har dom räknat ut det?” och så försökte jag ta reda på det. Så jag grävde ganska djupt. Det är totalt omöjligt att få reda på hur det där är gjort. Så antagligen har dom väl [flinar snett] gissat. Och då så tänkte jag: ”Det var ganska bra gissning.” Om jag hade gissat i förväg, vad är bra och kommunicera i det här läget, det är nog 2,7 grader hade jag gissat. För då har vi inte riktigt nått fram, så vi måste fortfarande göra någonting, vi kan inte slappna av, men det är ändå ganska nära det där 2 grader, så det finns fortfarande lite hopp. Så jag är övertygad om att det där är en politisk process i var ska vi hamna, och sen har man räknat dit.

Godnatt och RIDÅ!!!

Obama-viktiga-frågor

Hela klimatseminariet

p.s. För den som vill se något vettigt om klimatet, kommer här en snabb feminutersintroduktion av Greenpeace grundare:

Patrick Moore är en uppfriskande motvikt till Mattias Höjer

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Varmt och fuktigt klimat för könen? — 29 kommentarer

  1. Hörde nu på morgonen (11/12-15)SR-P1 det nyupptagna gnagandet om att äta vad som kommer att serveras och däri ingår ej kött.
    Svenskar kommer att påminna om filmade sagan Oliver Twist när denne stribare, jupp, gosse önskar mera vatt-soppa i matsalen, inget vilket KTH funderar över får vi utgåfrån och som det mesta av annat angående aktuella rankinglistor, strax snart lika Södertörns lekhög-skola

    Mera dragningar och mat-trossen vilket står till förfogande för folket på asylsökarboendet och rykande härförleden, – ”vill ha arabisk mat”
    Arabisk mat mellanöstern-mat hehe jag skulle vilja se dessa kulturer börja sippa i-sig vatt-soppa,
    . Dessa fölkslag, mellanöstern medflera, äter endast kött eller annat i form av fetter, som huvudmål.

    Vidare mera och -”(en av KTH-lustigkurrarna i aktuell sändning)- julmaten öhh jaaa ehmm det går-ju att äta kålrötter”
    Appropå äta kålrötter ala-KTHs som vore allternativ till julbordet, nej jag skojjar ej, av någon underlig anledning kan ej SR-P1-marxisten höra och vad som gäller under frossandet i samband med något längre festligheten Ramadan, vorit kul att höra KTH-aren vrida sig likt en uppkrokad metmask.
    Det mest komiska är att dessa lustigkurrar är helt seriösa, Sverige är verkligen fullt uppenbart helt ogenerat, naiva dårarnas paradis på jorden.
    I denna enfaldens magnitud vilket väller upp från underjorden har det nog tyvärr alltid varit på så vis, att det väller fram tolkar jag på det vis att det sker en stor utvandring av folk från Sverige, om det är män eller kvinnor kommer strax framöver att kunna skönjas.

  2. Hej.

    På en tidigare arbetsplats byttes elevernas papper och penna ut mot bärbara datorer, av miljöskäl. Jag vågade inte fråga hur mycket papper man kan producera för samma resursförbrukning som en dator.

    Den där biten med att man använder en eller annan apparat en viss procent av dygnet, där bör ju procentsatsen rimligen inte baseras på tjugofyra timmar, utan i huvudsak på vaken tid. Jag tycker jag känner igen argumentationen från gröna vågen: si och så många dammsugare per storhushåll, så att de alltid är i bruk någonstans i fastigheten, kollektivbilar och annat mys. Allting centralplanerat efter tabeller utgående från någon sorts abstrakt genomsnitt, och helt utan hänsyn till individuella skillnader.

    Det vore faktiskt frestande att om det fanns möjlighet avsätta ett landområde till dylika tomterier. Man kunde säga: ”Här kan ni bygga upp ert drömsamhälle och visa oss alla hur rätt ni har”. Tror inte att det blir så många kvar efter den första difteri-epidemin och den första vintern, för att inte tala om tandhälsa: inga borrar eller annan modern utrustning som gummihandskar, salivsug (plast) eller borrar, ultraljud, keramiska kronor och så vidare.

    Ack ja, maskrosen är verkligen en passande symbol för dessa mänsklighetens svulster. Man kan inte ens göra vin eller sallad av dem, till skillnad från plantan.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  3. @Rikard:
    I de flesta kommuner har alla lokalpolitiker fått varsin surfplatta av dyraste märke och dyraste modell för att läsa handlingar på, detta för att spara in på miljöskadlig pappershantering och transporter.
    Att det dels är standard med dator i hemmen och skulle räcka med att skicka ut e-post och att det dessutom skulle räcka med billigast möjliga läsplatta utan surf-funktioner m.m. var det tydligen ingen som tänkte på när man skulle fatta beslut om vad man själv skulle få.

    När man är på ett nämndsammanträde ser man också att surfplattorna används väldigt flitigt. Medan besluten avhandlas, t.ex. att omhänderta några barn och bestämma att de ska växa upp på en serie av fosterhem och institutioner, surfar drygt hälften av ledamöterna på facebook, twitter eller dagstidningar.

  4. @DanTor:
    Det framgår väl ganska tydligt att man börjat driva en kampanj på allvar mot köttet. Säga vad man vill om lustigkurrarna, men jag tycker de är allt annat än komiska. Mer som clownen Pennywise.

  5. @Rikard:
    Jag har ingen aning om hans 95 % syftade på vaken tid eller full dygnstid. Räknar man på 16 timmar vakentid motsvarar användningsgraden 5% istället 48 minuter. Men skall man räkna så borde man i konsekvensens namn räkna användandegraden på potentiellt användbar tid. Precis som sovtid går bort, går ju också tiden när man till exempel duschar, är på toaletten och äter bort. Även arbetstiden går bort om den är låst till en specifik arbetsplats.

    Det vore faktiskt frestande att om det fanns möjlighet avsätta ett landområde till dylika tomterier.

    Med ett äkta kommunalt självbestämmande skulle man kunna ha det så. Jag tycker det är synd att det inte finns utrymmen för alternativsamhällen som Christiania eller hippierörelsen som likviderades i San Francisco. Christiania är väl ursprungligen någon form av illegal ockupation, men det är givetvis inte det jag syftar på att det skall finnas utrymme för, men det borde vara möjligt för dem som så önskar att själva faktiskt bilda alternativa samhällen. Därför som jag brukar trycka på att en äkta demokrati skall byggas nedifrån och upp och basera sig på subsidiaritetsprincipen.

  6. @MJ:
    Vad man brukar kalla pennywise and poundfoolish. Det är givetvis vettigt att skicka e-mejl istället för pappersbrev till folk som har datorer men att köpa datorer för att spara på papper … :facepalm:
    Rent ekonomiskt skulle det kunna vara motiverat. Om ett brev kostar 5 kronor skulle 400 brev till en ledamot under en mandatperiod bli 2000 kronor, och då skulle det kanske vara motiverat med en billig elektronisk mottagare. (Inte för att jag tror att någon kommun har sådana portokostnader för sina ledamöter)

  7. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    EdersÖdmjuke och angående sorgliga Lustigkurrar och -”kampanj på allvar mot kött” och som av en händelse rykande färskt tag en titt och begrunda, initierad, Fredrik Beckman Gbg & Co, slutsats.

    Fredrik Beckman( http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2922654-det-blir-ingen-goteborgs-lucia-i-ar )

    Göteborg & Co ( https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborg_%26_Co )

    Som jag serdet och vart mera sympatisk om denne förklarade att det ej går att försörja alla oss med den tillställningen vi får hitta på annat, gräs.

    Jupp det är förmodligen det mesta som kan avslutas med att så-mycket-vardetvärt.

  8. Jag hörde klimatforskaren Josefin Wangel intervjuas i P1 Morgon i morse (ca 2t21m in i klippet).

    Hon fick frågan (2:24:20) om hon kunde ge exempel på politiskt påtvingade förändringar blivit lyckade, dvs när opinionen svängt. Hon hade två tydliga exempel: trängselskatten i Stockholm och rökförbud på krogarna. När hon fick följdfrågan om hon kunde komma på något fall där opinionen inte följt med, kunde hon inte komma på ett enda exempel, trots att hon sade sig ha funderat på saken. Hennes tes tycks vara att det var ett misstag av politikerna att förleda människor att tro att de faktiskt skulle kunna få bestämma själva; nu ser vi att sådant inte fungerar… Politiken måste fatta de viktiga besluten om hur människor skall leva.

    Direkt efter intervjun, 2:27:00, kommer dock en monolog om smogen i Peking som illustrerar hur det kan bli dåligt med toppstyrning: föräldrarna diskuterar på chatten om hur man skulle kunna köpa luftrenare för att förbättra luften i barnens klassrum, men skolan meddelar till slut att staten ansvarar för barnens bästa, och några luftrenare får inte ställas in i klassrummen (det finns nämligen inget statligt direktiv om luftrenare än). Syftet med monologen var nog att visa hur vissa beslutsfattare ännu inte fattat hur viktigt det är med klimatet, men jag tyckte att det var ett utmärkt motargument till Wangels påståenden om att vi måste låta politikerna bestämma för att det skall bli bra.

    Vill man ha fler exempel på misslyckad toppstyrning, kan man införskaffa Thomas Sowell’s The Vision of the Anointed: Self-Congratulation as a Basis for Social Policy (finns som e-bok om ni vill spara träd).

    Sowell räknar upp ett antal exempel på hur politiker satt igång sociala förändringar baserat på en ideologisk övertygelse, och sedan slagit ifrån sig och drivit vidare även då fakta visar att effekten blev den motsatta mot vad som var tänkt. Sowell skriver inledningsvis:

    What is intellectually interesting about visions are their assumptions and their reasoning, but what is socially crucial is the extent to which they are resistant to evidence. All social theories being imperfect, the harm done by their imperfections depends not only on how far they differ from reality, but also on how readily they adjust to evidence, to come back into line with the facts. One theory may be more plausible, or even more sound, than another, but if it is also more dogmatic, then that can make it far more dangerous than a theory that is not initially as close to the truth but which is more capable of adjusting to feedback from the real world. The prevailing vision of our time – the vision of the anointed – has shown an extraordinary ability to defy evidence.

  9. Jag kommer ihåg när jag var runt 20 och började tänka på att folk alltid pratade om att vädret var annorlunda nu och att det var bättre förr,under dessa 30år som förflutet sedan dess har folk alltid diskuterat vädret på samma sätt när det kommit på tal,vilket jag funnit roande.
    För ett antal år sedan så tittade jag på detta och fann att människor alltid under årtusenden har pratat om vädret på samma sätt,att det var sämre i dess nutid och bättre förr och vädret var något skrämmande okontrollerbart.
    Man kan säga att MP för en gammal tradition som funnits i årtusenden vidare och gjort politik av den,något som de flesta människor kan relatera till och diskuterar,att vädret var bättre förr och vi måste göra något åt detta få kontroll på det.
    Vad MP sysslar med är egentligen en modern variant av regndans.

  10. @michael:

    -” Man kan säga att MP för en gammal tradition som funnits i årtusenden vidare och gjort politik av den, —– Vad MP sysslar med är egentligen en modern variant av regndans. ”

    Njaee och min vy.
    En av de mest farligaste sammanslutningar vilka beträtt Svenskt territorium dock vill nog mena att Miljöpartiet-Marxisterna har varit väldigt framgångsrika med sin pseudo politk skepnad av miljö.
    Ok nåväl-då vilken miljö talas det om och det däremot halt likt att greppa ål-fisken.
    MP(m) är endast att gratullera mycket framgångsrikt. Dessa har inget med miljö att göra angående själva klotet det har mera att göra med miljön för hur individen ska styras fokuserad konfiskation-politik, slaveri

    MP(m) – jamen om man styr individen moste det hjälpa klotet,
    Funderande – ehmm vadå hjälpa klotet kandet merän snurra i sin bana eller har Miljöpartiet annan fundering?
    – vi tänkte justnu närmast på att fåin avgifterna till solcells-ut-bygganden, kan täckas med att sluta äta kött
    – ehmm solceller! MP-hmm en märklig odling inte här-va?

    Vad MP(m)har som grund att stå på, mycket begåvat, är det ständiga samtalet i skolor om miljö vad som är dagsaktuellt och i bakgrunden det svävande såkallade, i skolmiljö, Miljöpartiet.
    Mitt förslag är att avlägsna samtal om miljö ut ur skolan, enskilda lärare har illa ofta av egna bevekelsegrunder ej förmågan att skilja på Naturlära och MP(m).

    Härom dagen kom min dotter (04) hem och undrade om köttätande och CO-utsläpp.
    Jag blev tvungen att kort igen, som alltid, förklara att Miljöpartiet är lika med Liberal-Marxist och att det med dessa endast handlar om att skapa slavar.
    Kommentar, ahha ok.
    Sådanhär omoget och historielöst agenda-samtal i skolor från katedern och på barnnivå kostar såmycket energi för uppväxande släktet att det med stor sannolikhet är en icke liten del av faktorn varför Svenska elever ärpå deken, jajo universitet i de mesta är bortom all räddning.

    Liberal-Marxist har ej användning av för stort antal med seriös kunskap, kan bli svettigt att tvingas resonera seriöst.
    Dessa, Liberal-Marxist är givetvis medvetna om sitt enfaldigt relativiserande, därför deras böjelser för slaveri-lagstiftning,

  11. @MJ: Hej.

    Ack ja. Känner igen vad du beskriver. Hoppas jag inte framstår som alltför teknikfientlig, men det är få saker i min yrkesutövning som kräver dator i klassrummet.

    Egen hypotes: plattor och smarta telefoner ihop med sociala media hyperstimulerar hjärnans områden för social interaktion, gruppskapande och ’göra lika’-beteende. Eftersom dessa beteenden belönas så går belöningssystemet igång och ett beroende av belöning och bekräftelse (utan egentligt innehåll) byggs upp, och som alla beroenden utan att individen är medveten om sitt problem.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

    Jag är rätt glad i att stresstesta människors övertygelse genom att (hypotetiskt) utsätta dem för de logiska konsekvenserna av deras värderingar. Christiania exempelvis är en katastrof, om man inte är en av de som är i ledarskikten, vilket är vad som nästan alltid händer när man kombinerar pseudoprimitivism med närhet till teknologisk civilisation. Man får det sämsta av bägge. Eller som jag hörde av en militär: en anarkist bör logiskt sett klä av sig naken, gå ut i skogen, och börja om från början (även om den eventuella kunskapen i huvudet inte går att lämna tillbaka).

    Kommunalt självstyre kan möjligen fungera efter amerikansk förlaga, där det finns flera federala och nationella väpnade styrkor som är lojala mot centralmakten och det gemensamma försvarsidealet – därmed omöjliggörs risken för extremistgrupper att använda våld för att skapa självbestämmande och de tvingas försöka bygga folkligt (eller åtminstone medialt) stöd.

    För svensk del skulle det tämligen omedelbart idag leda till semi-frivillig apartheid och rejäl splittring ännu snabbare än vad som redan sker.

    Personligen vill jag gärna se prövad en modell med val till offentliga ämbeten och med möjlighet till tvingande folkomröstningar på lokal nivå (inom ramen för en konstitution).

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  13. @Rikard: Ja, fler studier börjar väl visa att datorer snarast motverkar att man lär sig något. Det är som den gamla ramsan om att se, höra, skriva och lära någon annan.

  14. @DanTor:
    Ja vad ska man säga om MPs hyckleri intressant att partiet vänder sig mot genmodifierade grödor vilket människor använts sig av i tusentals år,där dessa tagit t,ex de få genetiskt avvikande veteplantor som burit fler frön än vildvetet och sått dessa för att öka skörden dvs genmanipulation.Så det vete som MP kallar naturligt idag är redan genetiskt manipulerade.
    Förövrigt är det intressant att MP förespråkar en ständig befolkningsökning i Sverige för att klara av välfärden och pensionerna,vilket jag trodde gick emot deras värdegrund av jordens begränsade resurser.Om man applicerar detta tänk globalt så förstår man hur absurda MP blivit.

  15. @Rikard:

    ”Det vore faktiskt frestande att om det fanns möjlighet avsätta ett landområde till dylika tomterier.”

    Det har redan gjorts:
    Sovjet, Kuba, DDR, Nordkorea, Kambodja, etc. etc.
    Listan kan göras lång. -Utfallet av experimentet har dock alltid slutat på samma sätt.

  16. @Rikard:
    Den där militären förstod nog inte vad anarkism är. Eller menar han att alla som inte delar statsideologin ska avstå från det samhälle staten erbjuder?

    Kommunalt självstyre är en av hörnstenarna i det svenska samhället.

  17. @MJ:
    ”Kommunalt självstyre” i sverige är ett skämt. Nu skall ju till och med kommunerna tvingas ta emot ”flyktningar”.
    Det så kallade självstyret är ju reglerat in i minsta detalj i saker som skola, socialförvaltningar osv.
    Vad jag menar med självstyre inbegriper t.ex. att man tillåter gruppäktenskap i en kommun, helt avskaffar skatten i en annan, beslutar sig för alternativa skolformer (inklusive hemundervisning) etc. etc.

  18. @MJ:
    För att dra ut det till sin spets, vad en person väljer att utbilda sig till påverkar i slutänden staten, så skall man därmed inte själv få välja vad man vill utbilda sig till?

  19. @MJ:

    Det var snarare detta jag tänkte på, och hur det har utvecklats i de länder som försökt prova det:

    ”Jag tycker jag känner igen argumentationen från gröna vågen: si och så många dammsugare per storhushåll, så att de alltid är i bruk någonstans i fastigheten, kollektivbilar och annat mys. Allting centralplanerat efter tabeller utgående från någon sorts abstrakt genomsnitt, och helt utan hänsyn till individuella skillnader.”

    Socialism i ett nötskal, framförallt sista meningen.

  20. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Nej, men om staten och kommunen hamnar i konflikt. T.ex. om kommunen avkrimimaliserar vissa droger eller vissa sexbrott, hur ska statens domstolar då göra?
    Eller om staten är skyldig att tillhandahålla utbildning men kommunen vägrar, ska staten betala då?

  21. @MJ: Om kommunerna tillsammans bildar en nation måste de ha något slags gemensamt ramverk. Enligt min mening skall ett sådant ramverk vara minimalistiskt och i princip bara säkra individens integritet (vilket inbegriper att klassiska brott som mord, misshandel och stöld är och förblir brott under alla omständigheter). Det skulle då inte vara några problem med att avkriminalisera droger, det är liksom det som är poängen med självbestämmande. Sexualbrott, tja det beror på vad för sexualbrott vi talar om, våldtäkt är och förblir en grov kränkning av den våldtagnes integritet så kan inte avkriminaliseras, men sexköpslagen kan trashas av den som vill.
    Varför skulle staten i detta scenario vara skyldig att tillhandahålla utbildning?

  22. @Kristian:
    Jag kan givetvis inte svara för hur korrekt Lomborgs fakta är i detalj. Men jag uppfattar det som att hans generella argumentation om att insatserna mot global uppvärmning (som han inte är skeptisk till) är ekonomiskt förkastliga och att man i princip slösar bort ofantliga summor för en obefintlig utdelning, och att dessa pengar hade kunnat användas mycket bättre för att lösa mer närliggande problem som svält och sjukdomar.

  23. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Men skulle det då vara kommunerna som stod för dömandet?
    Vad som anses vara klassiska brott är ju subjektivt och socialt föränderligt. Handlingar som är våldtäkt här är helt straffria i större delen av världen. Handlingar som är mord här är straffria eller mycket milda brott i större delen av världen (tillsammans i samförstånd, dvs råkat ha varit på samma plats).

    I våra grundlagar och internationella åtaganden tillförsäkras medborgare och andra enskilda vissa rättigheter.
    Skulle de kommunala rättsordningarna få bryta mot grundlag och bilaterala avtal?