Vad gör Aftonbladets rapportering av #MeToo mer trovärdig än Cissi Wallins, 1337Likes eller Flashbacks berättelser om sexövergrepp?
avatar

Så var det inte lika roligt längre att vara radikalfeminist och hylla #MeToo på Aftonbladet. Efter flera dagars rapportering där Aftonbladet okritiskt sprider vidare svenska kändisars anklagelser om sexövergrepp så kommer nu den baksmälla jag varnade för i mitt inlägg om #Virtanengate. Det stannade nämligen inte med att fyra kvinnor pekade ut en känd Aftonbladet-journalist och anklagade honom för allt från våldtäkt, till sexuella övergrepp, till att prata sex med 14-åringar som försöker få Prao (det sistnämnda styrkt med bildbevis)

Aftonbladets Sofia Olsson Olsén har kritiserat Cissi Wallin med argumentet att hon tycker det var oansvarigt av Wallin att namnge den våldtäktsanklagade mannen. I vanliga fall skulle jag hålla med henne men Aftonbladets okritiska spridning av berättelser från kampanjer som #prataomdet och #MeToo gör det omöjligt att acceptera Aftonbladets argument i frågan Aftonbladet har inte avstått från att publicera anklagelser eller berättelser om anklagelser. De har bara upptäckt vad som händer om en massa andra människor beter sig som Aftonbladet och också börjar publicera anklagelser och #MeToo berättelser från sociala medier.

Den som vill bekräfta hyckleriet från Aftonbladet i frågan behöver bara kasta en blick mot Linnea Karlssons kolumn i Aftonbladet med rubriken ”Dagen ”Inte alla män”-debatten dog för alltid”

För några dagar sedan samlades kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp eller trakasserier under hashtagen ”metoo” på sociala medier.

Det här var dagen ”Inte alla män”- debatten dog för alltid. 
Nästa gång en kvinna skriver om vad män har gjort mot henne så kan du inte börja prata om dig själv och att säga att du minsann inte är sådan.

Aftonbladet publisher Sofia Olsson Olsén lever alltså fantasin att hennes tidning både kan anklaga alla män baserat på #MeToo anklagelser och samtdigt hävda att vi måste ha bevis när #MeToo anklagelser riktas mot personer som arbetar på Aftonbladet. Kan man ha en mer inkonsekvent hållning?

Nej Aftonbladet. Det här var inte dagen ”alla män” debatten dog. Det här var dagen Aftonbladet måste förklara skillnaden i bevislbörda på att hänvisa till #MeToo för att anklaga EN MAN och att hänvisa till #MeToo för att anklaga ALLA MÄN. Av vad jag kan se har Aftonbladet hänvisa till skvaller om män. När sedan skvallret gällde män som jobbar på Aftonbladet då ville tidningen plötsligt börja prata om bevis, polis och domstolar – som om de inte redan publicerat mängder av anklagelser.

Bildmontage: Twitter

Nyheter idag rapporterar nu att ännu en Aftonbladetprofil anklagas för sexövergrepp.  Precis som i Aftonbladets rapportering om #MeToo så anges inte namnet på den utpekade men bristen på namnpublicering hindrar såklart ingen i dagens internetsamhälle att sprida namn på vem det gäller. inte nog med det, Än värre är att det nu sprutar ut sexanklagelser mot svenska kändisar. Instagramkontot 1337Likes har publicerat en helt drös #MeToo berättelser som alla gäller mycket kända personer och även i brist på angivna namn så är antalet personer som det kan röra om så starkt begränsat att det i praktiken blir som att namnge en grupp personer som konstatera att vi vet en av dem är en sexbrottsling som kommit undan vi vet bara inte exakt vem det är. Eller vad sägs om anklagelserna mot:

Chefen på Meter

Komikern på Frank Ocean 2013

Feministisk komiker

Sommarpratande musiker

En av landets största youtubeprofiler

Aftonbladet-journalist (Nummer 2)

Musiker med hitlåt

Granskande journalist

Rap-musikproducent

Ett av sveriges mest populära band.

Som alla just nu diskuteras på Flashback under rubriken ”Sexokaplysen – Vilka är männen som hängs ut maskat?” Och det är såklart bara början för ju fler självidentifierade offer som vågar träda fram – ju fler kommer att våga träda fram. Vllket ju var precis vad som var tanken med att massmedier började hylla #MeToo. Av allt att döma hade tidningar som Aftonbladet inte en tanke på att även utan namnpublicering så kommer en sådan sak som #MeToo att vara till massiv skada.

 

Kommentarer

Vad gör Aftonbladets rapportering av #MeToo mer trovärdig än Cissi Wallins, 1337Likes eller Flashbacks berättelser om sexövergrepp? — 9 kommentarer

 1. Och nu har häxjakten dragit igång. Hädanefter kan man inte lita på någon anklagelse, för kvinnor som vill hämnas (avvisade, ångerfulla och andra) kan hängas ut hur enkelt som helst. Det kommer att bli mängder av falska anklagelser (precis som vid våldtäkter där forskning visar att 60 procent av anklagelserna inte har substans) så nu kommer jag inte lita på några uthängningar.

 2. Har ni sett detta:

  ”Kvinnlig personal har sex med flyktingbarn på HVB-hem: Har sex ”kväll, natt och morgon”

  ”Ett flertal kvinnor som jobbar med ensamkommande flyktingbarn på HVB-hem har de senaste två åren anmälts för att de ha haft sexuella relationer med de ungdomar de jobbar med. Det visar en genomgång av de anmälda ärendena som Nyheter Idag har gjort.”

  https://nyheteridag.se/kvinnlig-personal-har-sex-med-flyktingbarn-pa-hvb-hem-har-sex-kvall-natt-och-morgon/

 3. Aftonbladet agerar mer stötande än så och ska via nån form av ”privat ombud” inofficiellt kontaktat kvinnorna som utsatts för herr V & den andre förövaren. Exakt innebörd har inte läckt mer än att de rör sig om påtryckningsförsök. SVT/SR/Aftonbladet & övriga medier har i panik kapat #MeToo och förskjutit diskussionen (bort från personer med makt/personer i beroendeställning/skevt maktförhållande som var ursprungsnarrativet, mao dem själva) och istället gjort om det till ”alla män”, ”maskulinitet”, ”våldtäktsnormen” bland ”pojkar & män” etc. Inget verkar kunna bli för lågt eller plumpt, fritt fram att spy ut manshat (media- och vänstermän undantaget). Fast Martin Timell…som utsetts till bondeoffer går bra däremot.

 4. @utlandssvensk: Jag betvivlar det inte ett ögonblick, men det politiska etablissemanget och medierna kommer att avförda det – och ignorera det – för att det är Nyheter idag som skriver det.

 5. @Dick:

  ” men det politiska etablissemanget och medierna kommer att avförda det – och ignorera det – för att det är Nyheter idag som skriver det”

  Visst, så är det. Men det blir lite svårare för varje dag som går….

 6. ”Och nu har häxjakten dragit igång.”

  Häxor finns inte. Män som ska krossas finns det massor av.

 7. Man borde ändra klassikern:

  ”the press is going to have a field day”

  till:

  ”the internet is going to have a field day”

 8. @Dickpic: Det förstår väl varje normalbegåvad människa att den där typen av forskning är rena blajet? Finns en bra artikel på Wiki om falska våldtäktsanklagelser och svårigheterna med att fastställa detta. Men att det skulle handla om 60 % är bara rena dumheter, så sluta löjla dig.

  (F.ö: ”det sistnämnda styrkt med bildbevis” … ett sånt ”bevis” kan jag fejka i MS Paint på 2 minuter, så jag hoppas verkligen att äktheten har kollats upp utöver detta)