Till er som är kvar inom feminismen
avatar

En replik på den uttalade feministen Ellen Brink på ETC.

Jag skriver till de som är kvar inom feminismen, för jag är det inte. Jag var där ganska länge, men har lämnat den. Och med Ellens exempel kan jag visa på varför, i vart fall i stora drag.

Första gången jag stötte på begreppet feminism och hörde om ojämlikhet mellan könen förstod jag inte alls varifrån det kom. Jag gissar att det var någonstans i tonåren. Finns det folk som påstår att det inte är jämlikt mellan kvinnor och män i Sverige idag? Jag var förvirrad, men inte arg och tänkte mest att det lät fruktansvärt om det stämde. […] Men i min värld, i min lilla del av samhället så var det jämlikt – jag hade aldrig blivit utsatt för patriarkatets påstådda kränkningar.”

Just så var det. Det var ett påstående någonstans ifrån. Någon som sade något man aldrig hade sett med egna ögon. Inte ens kvinnor brukar ha gjort det har jag noterat på senare år. Och jag tyckte också att det vore illa om det stämde.

”Jag upptäckte det när jag fick hjälp att inse min egna förtryckande attityd mot mig själv som kvinna, men också mot andra kvinnor och genom min stora respekt för män, bara för att de var män. Trots skammen som sköljde över mig kunde förståelsen av hur sociala strukturer fungerar och styr våra handlingar, lätta på skulden i mitt bröst.”

Så Ellen förtryckte alltså sig själv? Att kvinnor hackar ner på varandra är jag dock väl bekant med. Men om ni kvinnor har respekt för män bara pga könet, då är ju det en brist bland kvinnorna! Inget att anklaga männen för. Ge alla den respekt de förtjänar.

”Som när jag 10 år gammal tillsammans med mitt handbollslag blev tillsagd av vår kvinnliga tränare att vi borde gå på damernas A-lags matcher, precis som vi sitter bänkade på alla herrarnas matcher. Jag tänkte att det var en konstig sak att be om – vem skulle vilja titta på damerna?”

Jag vet just inget om sport, men jag noterar frågan. Vem skulle vilja titta på damerna? Fann du något svar? Men oavsett måste ju ni kvinnor ha valt att gå på männens, och samma kvinnor funderar på att byta till damernas. Gör som ni vill, jag ser inget problem så länge man kan välja.

”Eller som när jag 13 år gammal på sommarens första varma dag iklätt mig capribyxor och fått frågan av en tjej i parallellklassen om varför jag inte rakar mina ben. Frågan träffade mig som en sylvass kniv och jag blev högröd av skam.”

En flicka ifrågasätter en annan flickas utseende, och vapnet är skam. Ja, det är så det brukar gå till. Ingen man eller pojke inblandad. Men helt klart negativt.

”Eller som när jag 12 år gammal, efter att ha hört några jämnåriga killar prata nedsättande om en kvinnlig feminist som vid denna tid syntes frekvent i media, tänkt att jag aldrig ska bli en tjatig kärring som bara gnäller utan att jag istället ska bli bäst på att behaga, förstå och visa omsorg för mannen. Att jag ska vara den bästa av kvinnor – så som kvinnor ska vara.”

Feminister brukar ge männen skit utan grund, och de måste tåla kritik som alla andra. Men varför tog du åt dig när en annan kvinna fick skit? (Oavsett om den var förtjänt eller inte.) Dessa pojkar/unga män kan under inga omständigheter ställas till svars för de slutsatser du drog. Det var dina egna känslor och dina beslut. (Jag blundar för begreppet ”bra kvinna”, vilket väcker frågan om vad en ”dålig kvinna” måste vara.)

”Eller som 5 år, 10 år, 21 år och nu snart 27 år gammal ständigt omges av en värld där nästan alla världens ledare är män, alla världens framstående forskare och uppfinnare till största delen är män, de… ” [osv]

Nä, inte alls så. Helt fel faktiskt. Bara en ytterst liten andel av männen spelar i den ligan, den överväldigande majoriteten står på samma nivå som de flesta kvinnor.

Att den yttersta eliten har blivit bäst beror på att de ofta är sådana nördar att de lagt alla sin vakna tid på ett och samma problem/område. Jag har dock svårt att kalla det orättvist. De har betalat ett högt pris för sina färdigheter. Medan jag drack öl med kompisarna eller tjejerna köpte smink, så satt de ytterligare en dag och funderade på hur man lättast kan faktorisera ett mycket högt tal, för att kunna avgöra om det är ett primtal eller inte. (Eller vad problemet nu var.) Likt elitidrottare har de kunnat ägna sitt liv åt sin hobby, men just ingenting annat. Jag missunnar dem inte inflytandet på sitt område.

Har man problem med det så får man se till att bli lika duktig. Utbildningsväsendet är öppet för alla och enorma mängder information finns på nätet. För man blir inte bäst genom att läsa kurser. Endast ett fåtal män går denna väg, och ännu färre kvinnor. Men män kan inte klandras för kvinnornas val.

”Kvinnor har i årtusenden varit förtryckta och i flera delar av världen saknar vi fortfarande våra grundläggande rättigheter. Vi som lever i Sverige idag har det bättre i många avseenden än tidigare generationer och i andra länder, men ärren – minnen av övergrepp som överförts från mor till dotter, kvinna till kvinna”

Så minnena av övergrepp förs vidare från mor till dotter, samtidigt som du ”aldrig blivit utsatt för patriarkatets påstådda kränkningar”? Det skrev du ju bara lite högre upp i samma text. Feministers argument är i regel motsägelsefulla när man studerar dem.

Män ock kvinnor har alltid varit lite olika, och gjort olika val, men det är inte förtryck. Och ännu har vi bara talat om kvinnors förtryck av andra kvinnor.

”Vår rösträtt är inte ens hundra år gammal, nuvarande abortlagen 39 år, kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet 48 år och sexköpslagen bara 14 år gammal. För fyra år sen fick Sverige sin första kvinnliga justitiekansler (posten infördes år 1714), för tre år sen fick den första kvinnan regipriset efter 82 Oscarsgalor. Sverige har ännu inte haft en kvinnlig statsminister.”

Äntligen något konkret. Studerar man olika myndighetsåldrar ser man att kvinnan klart släpat efter och har varit omyndig under mannen. Kvinnorörelsen och arbetarrörelsen gjorde rätt som med tiden gjorde mannen och kvinnan jämställd. Nu har pendeln snarare slagit över åt andra hållet. Nu måste man fråga sig om man står för jämställdhet eller feminism, de är inte längre förenliga. Men en gång var de det.

”Jag tror inte att män av naturen, biologiskt givet, vill slå, förtrycka eller förminska kvinnor. Ändå är det män som står för den överväldigande majoriteten av de som våldtar och slår (i alla tider, länder och kulturer) – varför? Jag tror inte att kvinnor av naturen är godare än män, eller att män inte kan styra över sin sexualdrift.”

Män och kvinnor står för ungefär lika stor andel av våldet i nära relationer. Men mäns våld sätter större spår då vi är starkare. Män anmäler också ytterst sällan då det är en stor skam att bli slagen av en kvinna. De är dessutom rädda att försvara sig trots överlägsen styrka, för om hon anklagar honom för misshandel kommer alla att tro på henne, inte honom. Våldtäkt är ”bara” misshandel med sexuella tillvägagångssätt.

Så jo, jag håller med om att män ock kvinnor är ungefär lika goda/onda. (Eller vad begrepp man nu finner lämpligare.)

”För det är inte männen som vi feminister hatar – det är strukturen – och inför den är vi alla offer. Denna patriarkala struktur som vi är med och reproducerar, kvinnor som män, så länge vi inte själva börjar börjar ifrågasätta och förändra vårt eget beteende.

Vi vill frigöra oss själva. Vi vill frigöra männen och alla kvinnor. Vi vill att vi tillsammans försöker frigöra varandra – därför är vi feminister.”

Frigöra alla män och kvinnor? Ingen av dem brukar anse sig förtryckta. Men Ellen konsterar korrekt att män och kvinnor gör olika val i livet, och alltid verkar ha gjort det. Numera är kan båda könen på samma villkor ta del av samma kunskaper i samhället, och har kunnat ganska länge. Ändå fortsätter könen att välja lite olika. Kanske för att vi faktiskt är något olika?

Trots nogrann läsning av mycket litteratur på temat så har jag ännu inte hittat några ”patriarkala strukturer”. Med tiden insåg jag att de det främst är kvinnor som klagar över andra kvinnor, eller kräver exemplariskt välstädade rum osv. Och det är liksom inte männen som är roten till det onda. Kvinnor måste lära sig att säga ifrån mot andra kvinnor, liksom Ellen kunde ha gjort när hon blev pikad för sina orakade ben. ”Strukturen” är allt annat än ”patriarkal”.

Vem eller vad feministerna hatar är mig likgiltigt. Det är vad man gör som har betydelse. Och om man börjar gynna ett kön framför ett annat så skapar man förtryck, inte undanskaffar det. Feminismen har en tendens att blint gynna kvinnor. (Titta gärna i ”genusbiblioteket” är på bloggen för att få många fler exempel. Låna böckerna och läs kritiskt själv.)

Kvinnorörelsen har spelat ut sin roll. Låt oss nu sträva efter jämställdhet igen, och stanna där. Men då måste vi också låta pojkarna vara just pojkar, och flickorna flickor. Slå inte ner på deras respektive val. Och vuxna måste kunna välja sin näringsverksamhet, oavsett om det är att sälja sex eller knacka programkod. Ingen tvingar dig att välja något du inte vill. (Isf vore det alltid ett brott, oavsett ämne.)

Man ska inte lita på kannibaler bara för att de har fint bordsskick. Och man ska inte lita på människor bara för att de påstår sig vara goda. Lita inte på feminister, och lita inte på oss. Läs, granska, och gör en egen bedömning.

Människor som tänker själva lider minst risk att bli lurade. För den som mot din erfarenhet försöker övertyga dig om att du nog är lite förtryckt ändå, har med all säkerhet fel. I vanlig ordning är det bara en annan kvinna som försöka tuta i dig att det är fel på dig och ditt betéende. Gör då som en karl skulle gjort, och be dem stoppa upp det där bak.

Teo

Kommentarer

Till er som är kvar inom feminismen — 25 kommentarer

 1. Bra skrivet Teo!

  Men då måste vi också låta pojkarna vara just pojkar, och flickorna flickor. Slå inte ner på deras respektive val.

  Första meningen att låta pojkar vara pojkar och flickorna flickor.. har jag läst många gånger. Och genusanhängare brukar ofta fråga vad man menar med det. För pojkar kan ju omöjligt bli annat än pokjar och flickor kommer inte sluta att vara flickor. Men du skriver i meningen efter svaret på frågan i och med att du menar själva ifrågasättandet av deras val. De kommer förstås inte sluta att vara sitt kön (ett könbyte sker inte såå lätt) MEN om man inte respekterar individens val så låter man inte personen vara sig själv.

 2. ”Nu måste man fråga sig om man står för jämställdhet eller feminism, de är inte längre förenliga.”

  En fråga som alla ni fd. feminister borde ställa till er själva… Har feminismen verkligen någon gång stått för jämställdhet eller har ni bara blivit grundlurade att tro så och därmed agerat nyttiga idioter åt feminism och en vidrig ideologi? För som du mycket riktigt själv skriver…

  ”[… Feminister brukar ge männen skit utan grund, och de måste tåla kritik som alla andra. …]”

  Kort sagt den ena sorts feminismen är inte ”bättre eller godare än den andra” och feminismen ”var inte bättre förr”.

  ”Män anmäler också ytterst sällan då det är en stor skam att bli slagen av en kvinna.”

  Säkerligen är det så men om jag nu skall vara riktigt fördomsfull och generaliserande så är män inte lika gnälliga & pipiga som kvinnor och vill kanske inte belasta polis och myndigheter med småtrams som en knuff i ryggen eller liknande.

  ”Människor som tänker själva lider minst risk att bli lurade”

  Ja tänk om alla ni fd. feminister hade haft den insikten tidigare, då hade feminismen inte kunnat bli så världsomspännande och maktfullkomlig. Hör ni vad jag säger? Lite sent att gnälla på feminismen som ni själv medverkat till att göra starka, men bättre att vakna sent än aldrig. Uppvaknande gör alltid fruktansvärt ont, fråga Ninni hon vet och har skrivit någonting om att typ ”Tappa skygglapparna”.

 3. Jag har börjat tro att de där strukturerna faktiskt existerar. Struktur är nämligen en omskrivning av den för feminister trista sanningen att kvinnor trycker ner kvinnor, att likrikntingstrycket inom kvinnokollektivet är mycket starkt. I stället för att tala om sakernas egentliga tillstånd vill man av ideologiska skäl förskjuta problemet utanför den egna gruppen. Det här draget delar feminismen med t.ex. nationalismen, där det egna folkets problem – verkliga eller föreställda- beror illvillga grannfolk eller minoriteter. Man röstar på extremisterna för att slippa gå till botten med den obehagliga frågan vad problemen egentligen beror på…

 4. Nej nu måste jag rätta dig Teo. För jag ser att du saknar kunskaper om feminism, det vill säga jämställdhet.

  – Ja, de flesta kvinnor i Sverige har aldrig märkt av något patriarkalt förtryck. Men det betyder ju självklart inte att kvinnorna inte är förtryckta. Som Maria Sveland så klokt konstaterat så är Sveriges kvinnor minst lika förtryckta som de svarta var i apartheidregimens Sydafrika. Men det är bara vi feminister som har den kunskap och de genusglasögon som krävs för att se detta förtryck.

  – Att herrhandboll, herrfotboll och herrhockey drar mer publik än damhandboll, damfotboll och damhockey kan inte bero på något annat än att kvinnor i Sverige är förtryckta. Det finns helt enkelt ingen annan rimlig förklaring. Det har feministisk forskning visat.

  – Precis som Ellen så klokt konstaterar, så är det faktum att det finns skönhetsideal för kvinnor i Sverige, som t.ex. att raka benen ett obestridligt bevis för att Sveriges kvinnor är förtryckta och att de patriarkala strukturerna existerar. För män finns det ju som bekant inga skönhetsideal. En man med ovårdat helskägg och långa rödmålade naglar och kalsonger på huvudet skulle aldrig mötas av nedsättande kommentarer från omgivningen på grund av sitt utseende. För att könsmaktsordingen.

  – Feministisk forskning har visat att allt förtryck beror på de osyniga patriarkala strukturerna. Alltså måste även kvinnors förtryck mot andra kvinnor bero på Patriarkatet. Så är det, för det finns hela bibliotek av feministiska böker där det står att det är så.

  – Ellen har ju också helt rätt i att förutom det massiva förtryck som alla Sveriges kvinnor lever under idag, så har även forna tiders kvinnoförtryck förts över från mor till dotter och kvinna till kvinna – och orsakat ännu djupare patriarkala ärr i dagens svenska kvinnor. Det tror jag alla förstår.

  – Kvinnors rösträtt i Sverige är inte ens hundra år gammal, medan Sveriges män åtnjutit rösträtt sedan stenåldern. Det visar också att Sveriges kvinnor är förtryckta. Och nu måste Sveriges män ta ansvar för det.

  – Som feminister frågar vi oss varför fler män än kvinnor våldtar. Varför? Jo det kan bara bero på könsmaktsordingen och de patriarkala strutkurerna. Och den ända lösningen är att alla män tar sitt ansvar och ändra på mansrollen. Det har feministisk forskning tydligt visat.

  – Endast genom feminismen kan kvinnor och män frigöras. Så är det för så står det i de heliga feministiska skrifterna. Det finns hela bibliotek med feministiska böcker där det står att det är så, därför är det så.

 5. @barfota

  ”En fråga som alla ni fd. feminister borde ställa till er själva… Har feminismen verkligen någon gång stått för jämställdhet eller har ni bara blivit grundlurade att tro så och därmed agerat nyttiga idioter åt feminism och en vidrig ideologi?”

  Intressant fråga. Under min tid har den aldrig varit annat ärn förtryckande, så jag kan under inga omständigheter svära mig fri. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.
  Men har de någonsin gjort det? Beror nog lite på vad man tittar på. Den gamla kvinnorörelsen strävade säkert efter jämlikhet. Men det gjorde inte den feminism som växte fram ur arbetarrörelsen under och efter 40-t. Samtidigt är dessa ideologier väsensskilda, och därför ska man inte samköra dem.

  Men du ska ha cred för att peka ut poängen. Det är skillnad på att sträva åt rätt håll, och att företräda något vettigt.

  ”Ja tänk om alla ni fd. feminister hade haft den insikten tidigare, då hade feminismen inte kunnat bli så världsomspännande och maktfullkomlig. Hör ni vad jag säger? Lite sent att gnälla på feminismen som ni själv medverkat till att göra starka,”

  Då hade den inte alls varit lika stark, nä. Och sent? Nä, det är inte lite sent. Det är hög tid. Wink

  Kanske ska jag förtydliga att jag inte ångrar ett ögonblick att jag gjorde det jag gjorde eller att jag sa det jag sa. Det formade mig mycket som människa och gav erfarenheter jag inte skulle vilja vara utan. Jag har alltid uttryckt min åsikt. Det gör jag nu precis som då. Skillnaden är att jag mött bättre argument och bytt fot, och jag hoppas att fler kommer att gå samma väg.

  Teo

 6. @Jämställdhetsfeministern

  ”Som Maria Sveland så klokt konstaterat så är Sveriges kvinnor minst lika förtryckta som de svarta var i apartheidregimens Sydafrika. Men det är bara vi feminister som har den kunskap och de genusglasögon som krävs för att se detta förtryck”

  De svarta i Sydafrika behövda inga särskilda glasögon. Det skulle inte ni heller göra om påståendet vore sant.

  ”Att herrhandboll, herrfotboll och herrhockey drar mer publik än damhandboll, damfotboll och damhockey kan inte bero på något annat än att kvinnor i Sverige är förtryckta. Det finns helt enkelt ingen annan rimlig förklaring. Det har feministisk forskning visat.”

  Just det… ELLER att det inte är lika spännande/händelserik. Vilken forskning? Hänsvisa till den så ska någon av oss gå igenom den och skriva en resumé.

  ”Sverige, som t.ex. att raka benen ett obestridligt bevis för att Sveriges kvinnor är förtryckta och att de patriarkala strukturerna existerar”

  Men det var ju en annan tjej som föreslog det. Ingen pojken eller man var ju inblandad. Skyll inte er skuld på oss tack!

  ”För män finns det ju som bekant inga skönhetsideal. En man med ovårdat helskägg och långa rödmålade naglar och kalsonger på huvudet skulle aldrig mötas av nedsättande kommentarer från omgivningen på grund av sitt utseende.”

  Nä, för vi män kritiserar inte varandra för utseende som ni kvinnor gör. Något att ta efter kanske?

  ”Feministisk forskning har visat att allt förtryck beror på de osyniga patriarkala strukturerna. Alltså måste även kvinnors förtryck mot andra kvinnor bero på Patriarkatet. Så är det, för det finns hela bibliotek av feministiska böker där det står att det är så”

  Om de vore osynliga skulle de inte kunna studeras eller beskrivas. Därmed skulle forskning vara värdelös.
  MEN vi har gått igenom en försvarlig mängd litteratur och skrivit om den. Saknar du något av betydelse så skicka ett tips. Vi ska nog ta oss an det med.

  ”Ellen har ju också helt rätt i att förutom det massiva förtryck som alla Sveriges kvinnor lever under idag, så har även forna tiders kvinnoförtryck förts över från mor till dotter och kvinna till kvinna – och orsakat ännu djupare patriarkala ärr i dagens svenska kvinnor. Det tror jag alla förstår”

  Det där osynliga förtrycket som ingen märker menar du? Som sker med osynliga strukturer? Nä, det har jag svårt att förstå. Jag är av den skolan att jag tror på det jag kan se eller mäta, och det ska tåla att ifrågasättas.

  Ska jag tro på det så får du peka ut det, och se till att ha de bättre argumenten.

  ”Kvinnors rösträtt i Sverige är inte ens hundra år gammal, medan Sveriges män åtnjutit rösträtt sedan stenåldern. Det visar också att Sveriges kvinnor är förtryckta. Och nu måste Sveriges män ta ansvar för det.”

  Något konkret, men fel. Rösträtt är trassligt, men allmän rösträtt för män är inte så gammal heller. 1907 eller 1918 verkar vara de bästa beroende på vilka val man tar i beaktan, för kvinnor var det 1919. (= Långt efter stenåldern.)
  Hursomhelt visar det möjligen att kvinnor har varit underställda män, vilket jag också ger uttryck för. Men detta är sedan länge historia.

  Dåtidens män tog ansvar för det, och införde lika rösträtt. Nutidens män har inte med saken att göra. Det var före vår tid.

  ”Som feminister frågar vi oss varför fler män än kvinnor våldtar. Varför? Jo det kan bara bero på könsmaktsordingen och de patriarkala strutkurerna. Och den ända lösningen är att alla män tar sitt ansvar och ändra på mansrollen. Det har feministisk forskning tydligt visat.”

  Vilken del av mansrollen är det fel på? Föreslår du att vi ska börja klaga på varandras kläder eller håriga ben som ni gör?

  I alla civiliserade länder betraktas gärningsmän som skyldiga, och de som inte varit inblandade som oskyldiga. Är du/ni av en annan syn?

  Teodor Linde

 7. @Jämställdhetsfeministern

  Jag svarar dig, och tar fram telefonen. Där ligger en varning om att din kritik är satir.

  Jag genomskådade dig inte, då lät precis som jag gjorde en gång i tiden.

  Nåja, välkommen även till mitt hörn. Smile

  Teo

 8. Jag har full respekt för kvinnors strävan på 1800 och början på 1900-talet att vara jämställda män på de områden de inte var det.

  Samtidigt är det likhetstecken mellan kvinnors rättigheter och jämställdhet jag har problem med då ingen gjorde någon maktanalys som beskriver männens tillkortakommanden och tvång i exakt samma patriarkat. Männens rättighet att bära vapen kan ju omskrivas till ett tvång. Vi har bara hört kvinnornas situation, och med näbbar och klor saboterar feminister mäns möjligheter i Toronto att få berätta, för en gångs skull, det uppenbara. Män är inte några gemensamma glidare även i samhällen där kvinnor har färre rättigheter då rättigheterna har ofta betytt ett tvång.

  Det är den absurda tanken på att kvinnor drar kortaste strået i samhället och genom historien som gör mig extremt konfunderad. Vi kan ju ersätta könsmaktsordningen med begreppet sexmaktsordningen och fråga oss varför en soldat döende på stranden i Normandie inte har rätt att någon frågar sig vad han hade för nytta av friheten att ta värvning och varför hans fru hemma i Oklahoma lider MER av att inte ha den ”rätten”.

  Jag frågar mig vilken syn feminister egentligen har på rättigheter. Rättighet att göra VAD bör man ställa sig men den frågan ställer sig inte feminismen. Dom tror att rättigheter är synonymt med fördelar, men historien skvallrar , om än lågmält, att så inte har varit fallet. Och av den anledningen ifrågasätter jag de skildringar feminismen gör och har gjort om verkligheten.

 9. @Teodor:

  ”Kanske ska jag förtydliga att jag inte ångrar ett ögonblick att jag gjorde det jag gjorde eller att jag sa det jag sa. Det formade mig mycket som människa och gav erfarenheter jag inte skulle vilja vara utan.”

  Finns ingen som helst anledning att ångra någonting som man inte kan göra ogjort, och som du själv påpekar så har livsresan tagit dit du är nu, betydligt klokare dessutom. Anledningen att jag skrev som jag gjorde att att många fd. feminister upprepar ett mantra som ger sken av att ”på den tiden JAG var feminist var det minsann inte så eller så”, mer eller mindre så djupt därinne finns de ”feministiska ränderna kvar”. Det tar lång tid att vända ett stort skepp men heder åt alla er som lagt om kursen.

 10. Typiskt feminister. De flyttar alltid upp problemen ”en hylla högre upp” just för att man aldrig ska kunna komma åt någonting och aldrig ska kunna lösa någonting överhuvudtaget. Exakt så är feminismen när den talar om strukturer och patriarkatet och att om du är för jämställdhet då är du feminist.
  Det är så vrickat och man förstår att man aldrig kommer att kunna möta feminismen i någon som helst sansad och saklig debatt. Feminismen är inte till för att lösa några problem, det är en ideologi som bygger på att alltid ha ett problem ( mannen ) som man medvetet flyttar bort och gör oantastligt så att kampen kan gå vidare i all oändlighet.

  För övrigt såg jag en kul bild på sveland där hon håller upp sin bok hatet. Bredvid hade en satiriker skrivit Hjalmar Söderbergs berömda citat ”man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist där på fruktad, i brist därpå hatad”…

  Nästan så man får lite medlidande med henne och hur hon känner sig, att hon faktiskt lider av så mycket brister att hon föredrar att vilja bli hatad som sista alternativ och utväg.

 11. @Barfota

  Många har svårt att erkänna att de har haft fel, att man företrätt något man senare i livet inte är så stolt över. Bara rädslan att kliva av tåget gör nog att många stannar längre än de vill. (Oavsett vad vi talar om.)

  Kan vi bara underlätta det steget så kommer nog fler att hoppa av. De ska inte känna sig bundna vid skampålen. Däremot kan ni pika mig bäst ni gitter, jag är immun.

  De svårare stegen är att ”göra avbön” inför familj och vänner. De som lärt känna mig i ett politiskt läger får vänja sig vid ett nytt. Eller är det så nytt? Mina grundväreringar har alltid pekat åt samma håll, men jag insåg att tåget jag stod på ledde åt fel håll.

  Jag tror att det är vanligt bland unga feminister. Att de är goda och välvilliga människor, som bara är oförmögna att se varåt det bär. Och därför bör vi behandla dem väl, även om vi säger emot deras ideologiska syn.
  Det är lite märkligt hur nära varandra två motsättningar kan stå. (Lite som att fråga vad som finns mellan höger & vänster.)

  Teo

 12. @Teodor:

  ”Jag tror att det är vanligt bland unga feminister. Att de är goda och välvilliga människor, som bara är oförmögna att se varåt det bär. Och därför bör vi behandla dem väl, även om vi säger emot deras ideologiska syn.”

  Dom allra flesta människor är nog hyfsat goda och välvilliga och som någon skrev här tidigare, många ”tror” att de är feminister trots att de i verkligheten inte är det. Dina, mina och deras grundvärderingar pekar säkert många gånger åt samma håll men… man behöver inte vara ansluten till en vidrig ideologi för att tycka att alla skall behandlas väl och ha samma spelregler. Feminister har snott så gott som allt som är bra och ”gjort det till deras idé”, men är jag då feminist därför att jag också alltid har ansett att alla skall ha samma lön för samma arbete? Nej, givetvis inte. Är jag kvinnohatare för att jag anser att kvinnor inte bör vara brandmän? Nej, givetvis inte.

  Precis som du skriver så tror jag det svåraste är att

  ””göra avbön” inför familj och vänner”

  men man kan kanske ”gå försiktigt fram” med ett steg i taget, människor mognar, blir äldre och klokare i takt med erfarenheter och insikter.

  Med andra ord, jag gillar vad du skriver och önskar alla som lämnar feminismen på historiens soptipp lycka till.

 13. @Jämställdhetsfeministern:

  ”För jag ser att du saknar kunskaper om feminism, det vill säga jämställdhet.”
  […]
  ”Feministisk forskning har visat att allt förtryck beror på de osyniga patriarkala strukturerna. Alltså måste även kvinnors förtryck mot andra kvinnor bero på Patriarkatet. Så är det, för det finns hela bibliotek av feministiska böker där det står att det är så.”
  […]
  ”Jo det kan bara bero på könsmaktsordingen och de patriarkala strutkurerna. Och den ända lösningen är att alla män tar sitt ansvar och ändra på mansrollen. Det har feministisk forskning tydligt visat.”

  Åh! Jag har saknat dina visdomsord Jämställdhetsfeministern! Grin
  Välkommen tillbaka till debatten!

 14. @Barfota

  ”Dina, mina och deras grundvärderingar pekar säkert många gånger åt samma håll men… man behöver inte vara ansluten till en vidrig ideologi för att tycka att alla skall behandlas väl och ha samma spelregler. ”

  Iofs sant. Och de flesta gör det inte. Men de som vill uträtta något konkret anslutar sig ofta till någon grupp, gemenskapen är åtråvärd. Och då blir det så fel.

  /Teo

 15. Maria Sveland återkommer i många kommentarer. Jag tror att hypen är över för hennes del. Hennes bok ”Hatet” finns inte längre på listan över de 100 mest sålda böckerna på Adlibris.

 16. @Mariel:

  ”Anders Borg är i vilket parti?”

  Lustigt att du frågar om vilket parti Anders Borg företräder… Det undrar nog resten av Sverige också! Han tillhör som Erik skriver Nya Moderaterna. Men eftersom alla partier i Alliansen är feministiska så kan det kvitta och det är det som är så beklämmande.