Här på Genusdebatten har vi några gånger tuggat oss igenom en och annan idiotkrönika. Nu ska jag ta mig igenom Lisa Magnussons metrokolumn som bara är rena åsikter, med ett genusperspektiv som aldrig uttalas i klartext men ändå lyser mellan raderna med bländande verkan.
Innan jag gör något annat vill jag peka på några gemensamma nämnare oss emellan. Vi verkar ha ungefär samma intresse för sport och sportnyheter. Sådant intresserar mig inte ett vitten, och ska jag ha någon orsak att hålla koll på matcher så är det för att lättare undvika att vara på just de platserna.
Det låter som om Magnusson närmast kvävs av sport som tränger sig på. Hon verkar se ner på det som något primitivt som andra gärna får utöva så länge det inte inkräktar på hennes värld. Och dit räknas både dagstidningar, nyhetskanaler och hennes närområde som ligger intill en idrottsarena.
Sport är primitivt, av troligen samma orsak som de norska flickorna nu jagar Justin Bieber så söker dessa pojkar/män en hormonkick som slutar med stimuli av belöningscentra i hjärnan. Ren kemi således, ”primitivt” om du vill. Jag menar, vad är mer primitivt är glädje, lycka, stolthet, sorg och saknad?
Det handlar om tillfredsställelse av emotionella behov. Den ger utlopp för mycket värme och positiva känslor för de engagerade. Både på planen och på läktaren. Det erbjuder en gemenskap och känslan att vara del av något större, något många pojkar och män saknar idag. Dessa känslor är målet i sig, det man aktivt söker.
Bildkälla: Alberto Ramella/Scanpix
O andra sidan kan vi vända på det. Vad vore romantik, mode, design, konst, såpoperor mm utan exakt samma primitiva känslor? Hela vår tillvaro vilar på det primitiva, inte ens en syltlök skulle ha någon betydelse utanför näringsvärdet utan de primitiva känslornas inblandning. Känslorna är de hörnstenar varpå hela vår kultur vilar.
Magnusson har rätt när hon definierar sport som kraftmätning. Visst är det så! Kraftmätning bland män är öppen, likaså rangordningen. Den som försöker knuffa Zlatan av tronen har mycket att bevisa, men i teorin fullt möjligt. Jag ägnar mig inte åt sport, är jag bättre? Nä, mitt vapen är pennan och min spelplan är bloggen, för närvarande. Det är också en kraftmätning, en kastad handske. Ta upp den om du vill, skratta åt den om du vill. Ninnis genomgång av feministisk litteratur är detsamma, trots att hon är kvinna ägnar hon sig åt sådant ”karlgöra”. Feminister törs inte säga åt henne att ”läsa på” längre. För hon har i regel läst mer än alla andra.
Om känslorna är kulturella hörnstenar, vad är då kraftmätningarna? Kraftmätningar där enskilda människor, (oftast män) eller grupper av dem hela tiden försöker överglänsa varandra på sitt område. Strävan är ibland så lång och intensiv att allt annat hamnar i skuggan. Jag tror att få av forskarna vid CERN har tagit ut föräldraledigt av betydelse. Att vara bäst och hinna först är det som räknas. Det är också draget som utpräglar de mest framgångsrika företagarna. Alla från Mr Gates till vår egen Kamprad. Jag skulle tro att det också var strävan efter att bli bäst och få mest som drev fram utvecklingen av plogen och hjulet. (Bevisligen kunde man ju överleva på mindre.)
Kraftmätningar är samhällets motor, det som driver samhällets utveckling framåt. Vi vill bli skickligare, rikare och effektivare än alla andra. Det gör att vi vinner i en större kraftmätning. Och där vi obönhörligen är chanslösa så måste vi vara vän med någon som är stark nog. (Därför vi gaddar ihop oss med NATO.) Kraftmätningar leder inte alltid till det bättre för alla, men i regel för det skikt man företräder. Detta kommer i vissa fall alla till godo, ibland ett företag eller regim.
Är detta männens domäner? Ja, så länge vi talar fotboll och hockey iaf. (Vet inte med andra sporter.) Men betyder det att kvinnor inte finns eller välkomnas? Nä, kvinnor tas emot med öppna armar, men de väljer i regel bort det. Kvinnor har aldrig programmerats till att uppskatta kraftmätningar då det inte varit något smart drag för att skaffa en lämplig partner. (Vilket är vad våra hormoner ytterst handlar om.) För män är det dock ett vinnande drag. Kvinnor som kan välja tar nästan alltid den rikaste, snyggaste, starkaste, farligaste, smartaste mannen de kan få tag i. Att inte tävla är således bara puckat. Vilken gren man sedan väljer spelar mindre roll.
Kanske är det primitivt att kraftmäta? Jag tror det. Men just det primitiva urdraget att vilja överträffa varandra, och forma gemenskaper kring givna ämnen, som drivit vårt samhälle till vad det är. Marie Curie i all ära, kvinnor finns och kan vara lika duktiga som män. Likaså var Margaret Thatcher onekligen en tävlande kvinna. Men i praktiken är sådana ganska sällsynta. Betyder det att kvinnor (generellt) är sämre? Nä, men de intresserar sig sällan för kraftmätningar och vinner därför proportionerligt mer sällan. De lägger oftast sin energi och tankekraft på annat. Och det är lika viktigt i vår civilisation. Det är måttstocken.
Lisa Magnusson ser ner på kraftmätningar och lägger skulden på kön. Och hon har rätt. Hon tycker illa om det, och får självklart göra det. Men genom att genom att sätta likhetstecken mellan funktion och egen upplevelse, så missar hon inte bara målet, hon träffar inte ens bollen!
Har jag fel? Varsågod och plocka upp handsken om du vill. Har jag bara lite fel, känn er fria att korrigera mig. (Att låta tillräckligt många bättre vetande korrigera mig är mitt sätt att bli bättre, kanske bäst. Primitivt, jag vet. Men tillfredsställande!)
Teo
Välskriven text, och förmodligen helt okontroversiell bland de reguljära besökarna här.
Magnusson skriver i artikeln om SPORT :
” Vi kämpar alla med att hitta på meningar att fylla våra i grunden meningslösa liv med, det är svårt, jag vet, jag dömer ingen. ”
Kan det bli mer pinsamt ? Klagande Narcissister iklädd vårdeppskostym passar på att spy upp meningslösa spalter …
Vad gäller genus, kön och sport så behöver man bara säga ett ord:
Ridsport.
Haha! Jo, jag har väl ett och annat ”manligt drag”
Från artikeln:
– ”Får”-debatterna Hur många debatter om vad man ”får” säga tål Sverige? Sanningen är den att man ”får” ha vilken åsikt man vill. Däremot kan bli illa omtyckt om man öser förakt över folk (till exempel invandrare och kvinnor). Det är knappast konstigt.
Förutom när makteliten inom media spyr förakt i yrket mot vita män. Då heter ”illa omtyckt”- responsen plötsligen ”kvinnohat”.
Om man ser sport som att enbart försöka sparka en boll i ett nät, så vist är det en tämligen meningslös sysselsättning. Samtidigt så ser man då bara dess yta. Det är som att reducera konst till pigment på ett tygstycke eller en text till bläck på ett papper.
Iofs en helt korrekt iaktagelse, men utan förståelse för innebörden. Innebörden är emotionell, och den är också huvudsaken.
Människor som Magnusson och jag själv connectar inte riktigt med gruppen i dessa sammanhang. Vi blir inte en del av helheten. Jag har dock lätt för att förstå det, men hon verkar ha svårare.
@Grodan Boll
Jag vet att det främst är småflickor som hänger i stallet. Men jag vet inte vilka som mest sysslar med ridsport. Skulle inte förvåna mig om det vore män. Men det är bortom min kunskapshorisont.
Teo
Självklart vill hon helst förbjuda idrott. Idrotten är ju manligt könskodad och måste därför förbjudas eller begränsas. Helst skall det inte få finnas någon publik eller på annat sätt framställas som något positivt.
Alternativt skall det kvoteras så det är lika mycket publik på herr och damidrott. Ja så måste det ju finnas hen-idrott också för den som inte vill delfinera sig som herr eller dam.
Kvinnor tävlar sinsemellan i en hel del grenar som att vara snyggast, bäst klädd, ha bästa partnern, vara bästa mamman, ha det snyggast hemma, vara smalast, ha hetaste statusprylarna (i kvinnors fall de rätta skorna eller handväskorna till exempel), vara populärast i kompisgänget etc etc
För övrigt läste jag krönikan som en till i serien gnäll över männen och manligheten.
@Susanna:
Haha! Sant.
Frågan är vilket är sundast och får individerna att må bra, fotboll (eller annan sport) eller den tävlan?
Teo,
jag tar upp den kastade handsken, tar på mig den och pekar på att (lag-)idrotter och krig ofta anses associerade med varandra, liksom det också finns ett klassperspektiv i vem som ägnar sig åt sådana idrotter (förutom könsperspektivet). Två artiklar på detta tema, med några år på nacken, finns här för den intresserade:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/krigsidrott-och-kon
http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/nyheter-mainmenu-53/utrikes-mainmenu-48/3245-krig-och-idrott
@John Nilsson
Krig är också en kraftmätning, bara i större skala och med andra regler. Dess förspel också, som på Koreahalvön just nu. Och jag ser hellre att det kanaliseras på en stadion än via Musudanraketer. Oavsett segrare i det förstnämnda fallet.
(Skulle inte förvåna mig om idrottens ursprung var ett substitut för att slå varandra i huvudet med klubba.)
Och klass, vist. Vissa sporter har tydlig klassprägel, förortsbarnen ägnar sig sällan åt golf. Likaså att spela organiserat i vissa sammanhang. Däremot behövs det inte mycket mer än just en boll för att få till ett spel/lag.
Lagsporter är också individuella. Som jag sa så har man mycket att bevisa om man vill knuffa ner Zlatan från tronen. För han sitter där ensam, oavset var han råkar spela för tillfället. Motsvarande gäller nog vilken lagsport som hlst.
Teo
”Lisa Magnusson ser ner på kraftmätningar och lägger skulden på kön. Och hon har rätt. Hon tycker illa om det, och får självklart göra det. Men genom att genom att sätta likhetstecken mellan funktion och egen upplevelse, så missar hon inte bara målet, hon träffar inte ens bollen!”
Jag tycker inte hon har rätt när hon lägger skulden på kön. Som någon tog upp tidigare: ridsport.
Som du kommer in på så handlar sport inte bara om sport, utan om så mycket mer! Det är klart att det tar ”orimligt” mycket plats om man ser det som något relativt oviktigt. Men tänk om det är viktigare än man tror? Jag tycker du är nära på att sätta fingret på hur viktigt det är.
Sport är typ lika viktigt som musik. Och som allt annat.
Sen tycker jag det inte tar SÅ mkt plats. Liksom.. det är förhållandevis lätt att undvika det som har med sport att göra. Jag hänger tex. inte med alls. Och jag hör inga vrålande män utanför fönstret.
@Bashflak: vad skulle vara mer kontroversiellt? skulle du vilja se mer kontroversiell text? *bara nyfiken*
@Mariel:
Nej, jag förväntar mig förstås inte att läsa särskilt många inlägg som jag upplever som kontroversiella på just denna bloggen. Det var väl mer en bekräftelse på att det var en bra text.
@Teodor:
”Skulle inte förvåna mig om idrottens ursprung var ett substitut för att slå varandra i huvudet med klubba.”
Ja, eller så är idrott just det sätt man använder för att uppfostra och träna den egna gruppens uppväxande medlemmar, till att kunna slå ”fiendegruppens” medlemmar i huvudet med en klubba? Var kommer annars idrottsgrenen skidskytte ifrån, liksom? Försvaret verkar ha sin uppfattning klar:
http://www.forsvarsmakten.se/mhsk/Forsvarsmaktens-idrotts–och-friskvardsenhet-FMIF/
Idrotten är nog ett tveeggat svärd således, som nog kan fungera både preventivt och assisterande, relativt ”verkligt” våld, tänker jag.
Viktigt ämne, tror jag. Bristen på ”kraftmätningar” och ”tävling” i skolan, har väl också kopplats till pojkars sämre resultat där, som jag förstått det.
Lite glädjande info om en annan kraftmätning:
http://www.avoiceformen.com/a-voice-for-men/we-are-winning-the-pr-war/
”Till alla som tvivlar på feminism”. Hur ska feminism överleva i Sverige.
http://www.etc.se/debatt/till-alla-som-tvivlar-pa-feminismen
@John Nilsson
”Ja, eller så är idrott just det sätt man använder för att uppfostra och träna den egna gruppens uppväxande medlemmar, till att kunna slå ”fiendegruppens” medlemmar i huvudet med en klubba?”
Bara ett problem, funkar inte. Det svåra med soldatutbildning är inte att lära folk att träffa, utan att lära dem att döda. Lyckligtvis!
Jag tror att skolan skulle ha bättre resultat med mer inslag av tävling, för de som är mer anpassade för det. Låt det vara valbart. Att bara välja en sida av ett mynt har en tendens att bli skevt, oavsett hur man väljer.
Teo
@Väljare 2014
Jag fångar bollen. Ge mig ett par timmar.
Tillägg: Publiceras idag kl 15.00. (Tidsinställningen klickade, ny tid kl 06.00 imorgon.)
@Väljare 2014:
Saxat från artikeln: ”jag tror mer om kvinnor än att vi förtjänar att ha 26 % mindre lön i månaden än män.”
Det hon säger är alltså ungefär så här:
”En man jobbar 100% och tjänar 1000 kr.
En kvinna jobbar 75% och tjänar 750 kr.
STOPP OCH BELÄGG!!
KVINNOR TJÄNAR 25% MINDRE ÄN MÄNNEN!!
STOPPA MÄNNEN!!”
Saxat från arbetsgivarverket.se:
”När Arbetsgivarverket analyserar löneskillnaden på 10,9 utifrån mätbara faktorer och sakliga löneskillnader som till exempel att kvinnor oftare än män arbetar deltid eller att kvinnor jämfört med män oftare har arbetsuppgifter på en lägre grupperingsnivå, kvarstår en så kallad oförklarad löneskillnad som inte kan förklaras av den mätbara information som finns tillgänglig i den partsgemensamma statistiken. Denna löneskillnad var 1,2 procent i september år 2011.”
http://www.arbetsgivarverket.se/nyheter-press/nyheter/2012/utjamningen-av-loneskillnader-mellan-kvinnor-och-man-gar-snabbast-i-statliga-sektorn/
@Blondinballen
Fast nu tar hela Sverige sin statistik från medlingsverket, och de har kommit fram till sina 25%.
Att gamla JämO eller Arbetsgivarverket skulle ha mer utförliga data är ointressant. Det viktiga är inte Sanningen, det viktiga är vad som kan användas som bollträ att svinga i Kampen för Godheten.
@Blondinballen & Grodan Boll
Oavsett siffran så arbetar män mer, och kan skäligen kräva proportionellt mer betalt. Annars får vi helt absurda situationer.
Om jag arbetar övertid och min kvinnliga kollega går ner i tid, så skulle hon få de extra pengar jag drar in. Den som jabbar ska ha lönen. Det finns ingen ”solidaritetslön” i Sverige.
Sedan har vi en faktor till som ofta glöms bort. I många yrken ska man löneförhandla själv, en individuell lönesättning. Och överlag är män tuffare förhandlare än kvinnor. Och då förhandlingsteknik i allt vesäntligt är lönegrundande så ska män har högre lön än kvinnor idag. (Om detta är ett klokt system, är en annan femma. Jag anser det inte.)
Det förklarar återstoden.
Det finns således två olika orsaker till att lönerna ligger olika. En är helt självklar och försvarbar. Den andra är också tekniskt sett korrekt, men egentligen ganska dumt.
Vad jag vet så har ingen arbetsgivare en lönelista där män har en standardlön och kvinnor en annan. Känner ni till en sådan lista så får ni gärna hänvisa.
Teo