Knuffa mig hit,
          Knuffa mig dit,
                    Knuffa träskallen ner i diket
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke är positivt inställd till vedspisen

Här händer det grejer vill jag lova. En av de stora snackisarna de sista dagarna är hur bladen rasslar i björkskogen. Händelsen jag syftar på är hur en björkskalle (Lööf) viftar med sina bladförsedda grenar och likt Lavskägge, det saktmodigt vandrande trädet i fantasy-berättelsen Sagan om de två tornen, vandrar över ödemarken för att förgöra sin ärkefiende, den lite mer kalhuggna björkkubben Löfven.

Det manliga träblocket vägrade dock att bara stillatigande ta emot bladen som överräcktes av det färggrant kvinnliga träblocket. Och så är förstås diskussionen igång: ”Tjafs, tjafs, bjäbb, bjäbb, härskartekniker, snyft, buhu, tjafs, bjäbb, … och lite mera bjäbb!”

Jag har själv inte sett diskussionerna så jag vet inte riktigt hur tongångarna går, jag har bara snappat upp att det blivit diskussioner om saken. Så jag ska ge min egen ganska fräscha (med vilket jag menar medialt opåverkade) syn på saken.

Händelsen vi talar om är alltså maktkampen nedan om härskarringen och tronen i Isengård, Rosengård, Rosenbad eller vad fanken nu stället heter:

Jag misstänker, men medger öppet att jag kan ha fel, att reaktionerna allmänt är att den hemska trästubben burit sig illa åt mot det blomstrande lööfträdet.

Personligen undviker jag vanligtvis att använda termen ”härskartekniker”, eftersom jag ser den i sig självt som en form av ”feministisk härskarteknik” som i princip används för att nullifiera motståndarens argument, men när Lööf i en direktsänd tv-debatt går över golvet för att överlämna en rapport till Löfven så rör det sig enligt min mening i allra högsta grad om en härskarteknik.

Hade Lööf varit ärlig i sitt uppsåt, istället för att hemfalla åt ett PR-jippo, så hade hon sagt: ”Jag har här rapporten [vad den nu kallas], jag tycker du skall läsa den” och så hade hon överlämnat den efter debatten. Det finns ingen poäng med att överlämna dokumentet mitt i direktsänd debatt. Vad förväntar hon sig att Löfven skall göra? Skall han sätta sig och läsa rapporten mitt under tv-sändningen för att se ge sin syn på den? Givetvis inte.

Sandlåda

När Lööf försöker överlämna det är det bara ett publikfriande knep, och det är en härskarteknik. Hon gör intrång på Löfvens ”mark”, ungefär som när någon du diskuterar med ställer sig så nära inpå dig att du spontant backar för att det blir för nära.

Löfvens reaktion är fullt begriplig, och rent moraliskt har han rätten på sin sida att freda sig mot vad som ur ren debattsynpunkt närmast är att betrakta som ett övergrepp. Det ser dock inte så snyggt ut, så han kanske förlorar PR-poäng på det.

Löfven togs väl med överraskning, och det är ju alltid lätt att vara efterklok. Det smartaste för Löfven hade nog helt enkelt varit att ta emot papperna och sen helt enkelt, i direktsändningen, påpekat för Lööf att han inte uppskattar hennes publikfriande beteende och att det hade gått bra att överlämna rapporten efter sändningen. Då hade han vunnit både moraliskt och PR-mässigt.

Inte för att jag direkt bryr mig, jag tycker bägge träblocken gör sig bäst i vedspisen.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Knuffa mig hit,
          Knuffa mig dit,
                    Knuffa träskallen ner i diket
— 8 kommentarer

 1. Intressant är ju att AB:s politiska redaktör Karin Pettersson
  i eftersnacket påpekar att Annie Lööf kommer undan med det här beteendet eftersom hon är kvinna .(sic!)

  Inte varje dag som man får höra sådan klokskap .

 2. @ Dolf
  Du begriper inget om skattepolitik eller humor, men här är du klok som en bok. Jag står varken bakom Lööf eller Lövfen generellt men i denna fråga var det lätt. Jag blev störd av hennes, i mitt tycke, infantila beteende. Hon har sin plats tilldelad, där ska hon hålla sig.

  @ Göran
  Det har jag helt missat. Starkt av Karin Pettersson att våga peka ut det.

 3. Valfebern gör en höna av en fjäder. Båda gjorde bort sig, enligt min uppfattning. Men eftersom Lööf är kvinna så ger sig media på den något bryske Löfven. I de kränktas land så är journalisten kung.

 4. Jag står närmare Lööf än vad-han-nu-heter politiskt. Men att gnälla på hans ”knuff” är otroligt tramsigt. Jag hörde om den i tidningarna och hade förväntat mig en rejäl knuff som fick Lööf att tappa balansen.

  Nu inser jag att det var en knappt synlig buff mot hennes armar. Om folk inte tål det så har vi det alldeles för bra. Löfven gjorde inget fel, inget fel alls. Och det säger jag som politisk motståndare.

 5. Förstår inte uppståndelsen med detta?

  Det är väl den absolut vanligaste företeelsen inom vänstern, att förfäkta och förkasta fakta, oavsett vem som levererar den…

  Tycker det var ett ovanligt bra och tydligt sätt för Löfven att handgripligen förklara vänsterns politiska ståndpunkter….

 6. Sverige har fan blivit en bananrepublik, eller bananmonarki……

  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/duellen-saboterad-av-socialdemokrat/

  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/dokumentet-som-gor-m-vansinniga-pa-tv4/

  Vänsterrörelsen är lika trevlig som vanligt med alla sina sabotage och försök att skruva och påverka resultat.

  Kan uppenbarligen inte vinna ärligt, så de försöker med alla medel.

  Skönt att se att socialismen är på upphällningen även här i den sista Sovjetstaten.

 7. Det är knappast någon knuff utan ett, iofs fysiskt, avvisande av en aggressiv motståndare, och det Lööf gör är en attack som hon mycket riktigt kommer undan med endast för att hon är kvinna.
  Det är ingen tvekan om att Löfven har rätten på sin sida i det läget och Lööf straffat bort sig själv. Frågan är varför moderator och andra inte agerar när hon lämnar sin plats. Är det också för att hon är kvinna?
  Hur som helst säger det en hel del om både samhälle och debattklimat.

 8. Pingback: Ukulele Lessons – How to Play the Uke! | Free Guitar Tips for Beginners