Julaftonstankar 201984
avatar

Dolf logo – tomteversion

Eders Ödmjuke: ”Finns här några snälla läsare?”

Något känns jävligt fel.

Nej, jag syftar inte på att den dyra jäkla skinkan var skuren i eländigt tunna skivor, eller att, som jag upptäckte, att börja fixa julmaten klockan 19.00 är i senaste laget om man vill ha rimmade revben (vilket jag alltså vill). Fanstygen ska koka i två timmar innan de sätts i ugnen. Så jag börjar lite lugnt med sill, skinka och dopp i grytan, och så får värmrätterna bli senare ikväll, alternativt imorgon (tekniskt sett, risken för att passera midnatt innan julmiddagen blivit färdig är överhängande). Och eftersom min sambo inte hjälper till, utan bara sover, så kan jag ju passa på och skriva ett inlägg om hur jävligt fel jag upptäckt att det är.

Jag råkade se ”Allt för sverige” på tv; ett program där amerikaner som har svenska förfäder kommer till sverige för att hälsa på. Och nu sände de en julspecial där då några av dessa amerikaner får uppleva en svensk jul. Hur fan de lyckas med att 14.00 på julafton visa på tv när de tittar på ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” övergår mitt förstånd … eller rättare sagt, det gör det inte, uppenbarligen en arrangerad jul firad i förväg.

Det var inte just den saken (med tiderna) som fick mig att tänka, men inslaget lyfte fram något annat intressant. Det hela haussades i förväg, hur sverige stannade av klockan 15.00 på julafton på grund av en tradition. Döm om amerikanernas förvåning när det visade sig att det var för att man bänkade sig för att titta på tecknat på tv. Och som någon av dem påpekade, det var ju bara en massa olika klipp, ett slags ”Best of Disney” som inte ens hade något med julen att göra. Och svenskar hade uppenbarligen en brist på tecknat.

Originalversionen av ”Jultomtens verkstad”

Där hajade jag till. När det gäller Kalle på julafton så har vi väl mest blivit vana vid att det är väsen om vad som klipps bort. Senast förra året då för att man klippte bort politiskt inkorrekta figurer. Faktum är att det är mycket som är bortklippt i inslagen i programmet. I Jultomtens verkstad är också en 30 sekunder lång sekvens bortklippt när tomten läser brev. Om någon har undrat över varför nissen som springer iväg med listan säger ”Okej, okej, a cake of soap”, tja svaret finns i den bortklippta halvminuten och kan ses i den äkta ursprungliga versionen från 1932 till höger. Om den biten är bortklippt på grund av något politiskt tänkande eller om det bara är för att spara ner på tid, det vet jag inte. Ett annat inslag där man klippt kraftigt är det med husvagnen, vi får inte se hur Långben gör popcorn, förmodligen av ”politiska skäl” (det sker oavsiktligt när han sticker gaffeln i eluttaget) och en stor bit av den vådliga färden när husvagnen skumpar nerför berget utan bil är bortklippt, förmodligen av tidsskäl.

Det här med att mickla med programmet av ”politiska” skäl är inget nytt. Just själva inslaget med jultomtens verkstad är från 1932, men hela julspecialen gjordes av Disney 1958, den började visas i sverige 1960. Programmet (det svenska) är därmed jämngammalt med mig själv, samma jul som Kalle Anka önskade god jul för första gången fick jag min första julklapp. En singel i röd vinyl, med någon julsång på om jag minns rätt. Jag undrar var den finns nu. Jag hoppas att den finns kvar hos syrran (som tog över vårt barndomshus). På etiketten, den på själva skivan, stod skrivet ”Till Anders, den första julen”. Jag skulle gärna vilja lyssna på den.

Ber om ursäkt för den sentimentala avvikelsen.

Inslaget där Piff och Puff utkämpar ett slag
med Kalle bland julklapparna

Det ursprungliga programmet hade definitivt ett genomgående jultema, och det visades utan förändringar fram till 1966. Den första politiska förändringen jag är medveten om (kan ha varit den 1966, men jag ska låta det vara osagt) var att man satte in inslaget med Kalle Ankas fotoexpedition. Det fick ersätta inslaget ”Toy Tinkers” (till höger) som man tog ut, därför att ”skyttegravskriget” där Piff och Puff å ena sidan, och Kalle på andra sidan, barrikaderat sig bakom julklappar och sköt på varandra med leksaksvapen, ansågs vara alltför våldsamt. Något som alltid irriterat mig oerhört, för det hör till mina första julminnen, och jag har alltid längtat efter att åter få se det som en del av julprogrammet.

Det enda som återstår av de ursprungliga inslagen (förutom själva inramningen till dem) är Jultomtens verkstad, Askungen, Lady och Lufsen samt Snövit.

Det kan tyckas att den politiska korrektheten är något nytt. Det är den alltså inte.

Programmet på TV är i sig ganska trivialt. Jag har mina främsta julminnen från början av 70-talet. Det var bak och julpyssel långt i förväg. Vi vävde ”hjärtkorgar” i glanspapper som skulle hängas upp i julgranen, gjorde pepparkaksgubbar (och jag gjorde givetvis pepperkaksflygplan, och det skulle inte förvåna mig ett smack ifall en och annan brun dödskalle med vit glasyr också brändes i ugnen). Vi gjorde knäck och ischoklad. Givetvis hade vi ett (hemmagjort) pepparkakshus som stod i en massa ”snö” (ull) med djur och krubba och hela köret. Och ja, jag är idag fullt medveten om att det finns en logisk kontradiktion i julkrubba och snö, men va fan, det brukade normalt bara vara jul en gång om året.

Den ena av dem är högst upp på min önskelista. Gissa vilken? (Den andra är #2 på listan)

Den ena av dem är högst upp på min önskelista.
Gissa vilken? (Den andra är #2 på listan)

På julafton var det Beppe med juldagsmorgon 2 timmar på morgonen, morsan kom med kaffe och ett överflöd av olika slags julkakor, det fanns oändliga mängder av godis, och nötter, klementeriner, apelsiner, fikon och dadlar. Det var julstjärnor, och ljusstakar, dukar och gobelänger med julmotiv och dofter och …

Är det bara jag, eller har julen blivit torftigare med åren? Min jul har det definitivt, jag har varken frukt eller nötter, inget pynt. Inte ens julstädat. Och all min julmat är mer eller mindre färdigköpt, och jag har skippat det som jag tyckte var mindre väsentligt (som rullsylta. Rimmade revben är definitivt inte mindre väsentligt, och eftersom jag fixar mitt eget julbord i år, så blir det för första gången på mycket länge också rödkål).

Kanske har jag missuppfattat, familjer (barnfamiljer) kanske pysslar och pyntar och ordnar lika mycket nu för tiden som man gjorde då. Men jag tvivlar. Jag har fått intryck av att man lägger ner mycker mindre tid och energi på julen nu än man gjorde förr. Någonstans i programmet nämnes att man ”syltade och lade in flera månader i förväg”.

Jag har fått intrycket av att även om den kommersiella julen, med annonser och julklappsköp, verkar inledas tidigare och tidigare, så kommer det verkliga julstöket senare och senare, och att folk klagar mer och mer på julstress. Vilket förefaller mig väldigt underligt.

När jag var barn var det normalt att ena föräldern var hemma, man hade inga daghem (aj fan, förlåt till alla lättkränkta, förskola menar jag förstås) och man levde på en lön. Och det funkade.

Nu idag arbetar bägge, barnen dumpas hos några främlingar som indoktrinerar dem med rätt värdegrund, och vi har inte tid att göra det arbete som krävs för att skapa en riktig jul.
Merry Fucking Xmas12

Med tanke på hur den tekniska utvecklingen gått framåt, och hur vår levandsstandard ökat, borde vi inte ha mer tid, istället för mindre?

Många gånger har jag hört att vi har ett bra liv ”tack vare” våra politiker som byggde upp folkhemmet. Kiss my ass. Varför får vi då mindre och mindre tid, mer och mer stress, trots att våra resurser och möjligheter hela tiden ökat?

Fast jag tror jag själv besvarade frågan när jag skrev sverige – en modell för ett slavsamhälle.

Passa på och fira så länge det går, jag misstänker att julen som vi känt den kommer att försvinna ganska snart.

Till dess, God Jul på er allihop.

©2014 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Julaftonstankar 201984 — 12 kommentarer

 1. börja med julmaten vid 19.00..??

  julspecialen av allt för sverige fick mig att (återigen) inse hur sjukt det programmet är. så älskad som vår jul är och så mycket som finns att berätta om den och så ägnas hela programtiden åt att sitta och spotta på den.

  ”vi tycker inte om högtider”, ”vi ogillar släkten”, ”vi tittar på kalle anka” och ”vi vet inte vem jesus är” var det jag tog med mig, förutom slädfärd, glögg och lussekatter.

  för vems skull gör svt denna negativa och orättvisa framställning? jag förstår inte.

 2. @anonym: Jag var inte med från början i programmet, och sen följde jag det väl bara halvt om halvt, så jag missade den negativa vinkeln, utom just det där med Kalle Anka.

 3. Bara detta med Kalle-Anka på julafton säger väl en hel del….

  Staten hade censurerat bort detta till vardags i vårt kommunistsverige, och vi fick på nåder en liten glimt av det av vår goda storebror på självaste julafton….

  Sossarnas största fasa var just satelittv och dess intåg på slutet av 70-talet då den hotade tv-monopolet.
  Jag kommer svagt ihåg något uttalande från en Ledande kvinnlig sosse gällande detta…

  Jag drar mig även till minnes att när min motsträviga sossestyrda kommun äntligen satsade på satellittv till de kommunala bostäderna valde de att ta in rysk tv…. Snacka om antiklimax….

  Min kusin i grannstaden kollade på MTV och Sky channel medan jag bara kunde se ryska propagandafilmer om hjältarna i det stora fosterlandskriget….

 4. Det var en bra påminnelse jag köpte en CD box för ett par år sedan med Anders F Rönnblom som jag lånade ut till en vän för cirkus ett år sedan och glömt bort att få tillbaka.
  Jag köpte den inte bara för Det är inte… du hänvisar till utan för att återuppleva en text med rimmet Jag ser en vietnames med en protes,eller något liknande.
  Annars är det lite roligt att han skrev en låt som heter Jag kysste henne våldsamt,som en parodi och protest mot vad som säljer dvs kapitalistiskt,och att den sedermera sålde väldigt bra och spelades överallt.
  Men jag måste nog erkänna att jag tycker inte att AFR är någon större artist utan han fick väl mest släppa plattor för att han hade dom rätta politiska åsikterna vilket förklaras av min brist på saknad av CD men som lite av en musik nörd är det alltid roligt att ha.

 5. @michael: Boxen med 18(?) CD-s? Jag älskar AFR:s stuff. Han och Roffe Wikström är mina absoluta favoriter när det gäller svenska musiker. Tycker han är fantastisk på att måla upp stämningar med ord och musik. Det framgår väl att han står till vänster politiskt, men jag tycker inte att texterna känns särskilt politiska. Snarare jordnära. Jag tror jag har alla plattor på vinyl fram till ”Vit flagg”, sen drog jag från sverige. När jag kom tillbaka 2008 var vinylens tid förbi så jag kunde inte spela dem, fast jag fortfarande har dem kvar. Upptäckte att han gett ut en storbox med all produktion, men hade inte råd då att köpa dem, så lyckades jag hitta dem på nätet. Så nu har jag dem. Men skulle gärna vilja ha boxen, så jag tänkte jag skulle köpa den till mig själv i julklapp, men då hittade jag den inte … bummer.
  Min favoritlåt, bland många, av AFR är Fröken Damberg från ”Vem har satt mina änglar i bur?” Jag väntar på ett lägligt tillfälle att klämma in den i ett inlägg. Men tror inte den finns på någon youtube-video, så jag får väl sätta mig in hur sjutton man bär sig åt för att skapa sådana. Smile

 6. @Anders Senior: Fan, mitt svar till dig försvann tydligen ut i cyberrymden nånstans. Minns att jag sa ”hualigen” och något om att i en av publicistklubbens debatter nämndes att Gud-run Skyrman och någon annan kommunistjeppe hade lyckats slakta Fox kanal i sverige. Så visst förekommer det censur.

 7. Socialdemokraterna försökte via kvinnoförbundet och Maj-Britt Theorin 1987 införa ett förbud mot privat innehav av parabolantenner.

  ”Ge ungarna en chans och låt dem för död och pina slippa reklam i TV. Vårt parti får inte längre huka i den kommersiella högervinden, utan måste gå till en ideologisk motoffensiv mot yttrandefrihetens exploatörer i vilken förförisk slängkappa de än sveper in sig.”

  -Maj Britt Theorin på socialdemokraternas partikongress 1987.
  (Källa: Dagens Eko, Sveriges Radio P1, 21 september 1987.)

  Jag antar att indoktrineringsmonopolets långsamma försvinnande kan förklara dagens siffror i valet…
  -Det sovande folket börjar så sakteliga vakna!!! Grin

 8. Vi var sexton stycken på julafton. Alla hade med sig i genomsnitt två rätter. Det var så gott. Så är det alltid. Vi är skåningar, Kalle Anka och Disney kan dra, men maten är helig, den drar man inte ner på. Hellre fetdöden än svältdöden.

  Om alla hjälps åt med julmaten slipper det stå en stackars hemmafru och göra allt, det ansvaret vill nog ingen ha.

 9. Dolf, förstår jag dig rätt, du bekymrar dig för att våra jultraditioner är på väg att försvinna och själv gör du i stort sett ingenting för att upprätthålla traditionerna?

 10. @Emma:
  Njae, det handlade väl snarare om varför jag tror de försvinner. Jag har ingen familj, jag firade jul med Sussi bara, och hon bryr sig inte ett smack om jultraditioner, hon sover mest, nöjd med att jag köpte lite specialgodis åt henne. Och att bara hålla fast vid jultraditioner för min egen del känns ganska meningslöst.
  Men det vore ju trevligt om det finns några jultraditioner kvar nästa gång man är barn.