Hollywood-Höjdaren Harvey Weinstein anklagas för åratals sexuella trakasserier
avatar

Så har det dykt upp en nyhet om könsfrågor och feminism på högsta nivå. New York Times publicerade nyligen en artikel där den 65 åriga Hollywood-mogulen och producenten Harvey Weinstein anklagas för åratal av sexuella trakasserier av kvinnliga medbarbetare. En av de kvinnor som anklagar Weinstein för sextrakasserier är skådespelerskan Ashley Judd.

Harvey Weinstein är en av grundarna till filmbolaget Miramax. Han är prodicenten bakom mängder av filmer inklusive storfilmer som Pulp Fiction och Den Engelska Patienten (för vilken han fick Oscar för bästa producent) Han och hans bror grundade 2005 filmbolaget The Weinstein Company (TWC) som bland annat har avtal med filmbolaget MGM. Han är god för bortåt 150-200 miljoner dollar.

”An investigation by The New York Times found previously undisclosed allegations against Mr. Weinstein stretching over nearly three decades, documented through interviews with current and former employees and film industry workers, as well as legal records, emails and internal documents from the businesses he has run, Miramax and the Weinstein Company.”

Weinstein har i sin tur svarat i en intervju i New York Post där han kritiserar New York Times för ansvarslös rapportering och planerar att stämma tidningen på 50 miljoner dollar.  Han planerar sedan att donera pengarna till kvinnoorganisationer.

 We sent the Times the facts and evidence, but they ignored it and rushed to publish. We are preparing the lawsuit now. All proceeds will be donated to women’s organizations.”

Harvey Weinstein är även donator åt flera demokratiska politiker´han stöttade Hillary Clintion 2008 och Barack Obama 2012. Som de flesta andra Hollywood-höjdare förespråkar han hårdare vapenlagar och skattefinansierad sjukvård. Nu höjs röster bland demokraterna att Weinsteins pengar pga anklagelserna skall skickats tillbaka eller doneras till kvinnoorganisationer. Det tar dock inte slut där. Harvey Weinstein likt de flesta filmhöjdare är personligen bekant med en mängd personer i Hollywood som antingen själva eller via kontakter har en högljudd feministisk profil där man regelbundet kritiserar ”mäns beteenden”. De kräver också regelbundet att folk skall ta avstånd från ditt och datt som inte motsvarar deras moraliska ideal.

Vi får se vilka som tar avstånd från Hollywoodmogulen Weinstein. Så sent som i Januari i år annonserades att Barack Obamas ena dotter Malia Obama skulle praktisera hos Harvey Weinstein. Mellan 2010 och 2014 när Barack Obama var president så gjorde Harvey Weinstein inte mindre än 13 besök i vita huset. Det har också utannonseras planer på en Anti-Trump film som Harvey Weinstein skulle producera i samarbete med den aktivt feministiska filmskaparen Michael Moore. CNN:s Jack Tapper kommenterar avslöjandet genom att citera en ej namngiven Hollywood-producent som han känner:

Hollywood producer I know: ”Shocked it’s taken so long for a Harvey Weinstein behavior expose. One of the most open secrets in Hollywood.

Jack Tapper hamnade dock själv i blåsväder när Mike Cernovich från Cernovich.com frågade honom varför det isåfall inte var han själv eller någon av hans kollegor som gjorde avslöjandet. Cernovich påpekade också risken att Weinstens planer på att stämma tidningen var tomma hot. Californien har Anti-SLAPP lagar som kan sätta stopp för de planerna.

Cernovich som är utbildad advokat visar också i ovan video att han är fullt beredd att bemöta en stämning om Weinsteins advokater skickar samma hot på honom. Han kallar Weinstein ”Sexual predator” och påpekar även att detta är långtifrån den första vänsterhöjdare som hamnat i blåsväder på grund av sexuella beteenden. Det tycks tvärtom vara ganska vanligt att män som identifierar sig som manliga feminister eller politiskt mycket progressiva visar sig ha svårt att leva som de lär. Harvey Weinstein, Bill Clinton, Anthony Weiner, listan kan göras lång. Vidare så avslöjades nyligen att Glee-skådisen Mark Sallinger dömts till 4-7 års fängelse för innehav av barnpornografi.

Weinstein själv tycks både försöka behålla kakan och äta upp den. Å ena sidan erkänner han vissa saker och medger att han betett sig illa, vilket han skyller på att ha växt upp i en annan tid. Å andra sidan hävdar han och hans advokat med bestämdhet att andra påståenden är falska, att de informerade tidningen om vilka de påståendena var en att tidningen publicerade ändå motiverat av rädslan att en annan tidning skulle hinna före.

Skulle han och hans advokat göra allvar av sina planer och stämma tidningen så väntar utöver debatten om sexuella trakasserier även en uttrandefrihetsdebatt om hur rika människor krän missbrukar stämningar för att tysta andra människor. En fråga som är relevant för Anti-SLAPP lagarna där SLAPP står för ”Strategic lawsuit against public participation

I vilket fall som helst kommer det att storma rejält kring Weinsten och de kändisar och politiker som han är bekant med.

Kommentarer

Hollywood-Höjdaren Harvey Weinstein anklagas för åratals sexuella trakasserier — 42 kommentarer

 1. ”Jack Tapper hamnade dock själv i blåsväder när Mike Cernovich”

  En vän av våldtäkt.

 2. ”Weinstein’s lawyer gave Manhattan DA $10K after he declined to file sex assault charges against Weinstein”

  Samme DA/åklagare (Cyrus Vance Jr.) stoppade åtalet mot Ivanka och Uday Hussein efter att Trumps advokat Kazowitz donerade 25 000 dollar till hans återvalskampanj.

 3. Men jag förstår att det är detta som ska distrahera från att din älskade icke-nazist Milo inte vågade säga åt nazister att sluta heila och hade Kristallnacht som lösenord?

 4. Men säg gärna till när vänstern omfamnar och villkorslöst försvarar Harvey Weinstein när han försöker bli folkvald.

 5. Och där bestämde Trump att islamister och Gilead-wannabes kan ta ifrån kvinnliga anställda deras preventivmedel även om kvinnorna ifråga betalat försäkringspremier för att få det.

  Enligt mig så borde ingen vänsterut i USA fördöma kräk som Weinstein, eftersom varenda republikan, väljare eller representant, är MINST lika misogyn som honom.

 6. @Axel Edgren:

  ”Men jag förstår att det är detta som ska distrahera från att din älskade icke-nazist Milo inte vågade säga åt nazister att sluta heila och hade Kristallnacht som lösenord?”

  OjOjOj standarden på nazism har verkligen gått ner de senaste åren. Det brukades krävas mer för att kallas nazist än att inte åka på stryk i onödan och att ha historiska händelser som lösenord.

 7. Det är inte många som både har Kristallnacht och årtalet då England jagade ut alla judar från landet som lösenord. Man är inte ett ”casual fan” om man vet vad det årtalet har för betydelse, om man säger så. Glömde att Milo också samarbetade med och lyfte fram idéer från en person från Daily Stormer. Men vadå han kanske trodde killen var meteorolog?

  Vi kan fortsätta så här och jag kan bara fortsätta komma med fler detaljer. Jag förväntar mig inte att du ska erkänna att du blev förd bakom ljuset av den späde Milo och hans ögonfladdrande löften om hur mycket han ogillar nazism (alla vet ju att högern avskyr sådan identitetspolitik) men det är inte därför jag är här.

  Du går upp i brygga och sväljer varje rebranding så fort en nazist pratar om hur ledsen han blir av att män förlorar vårdnaden ibland. Du får folket som tillfälligt charmades av Idi Amin att likna cyniska skeptiker.

 8. @Axel Edgren:

  ”Men säg gärna till när vänstern omfamnar och villkorslöst försvarar Harvey Weinstein när han försöker bli folkvald.”

  Det räckte inte att de redan gjort det i över 30 år menar du? Det finns inte mindre än åtta olika förliknelser med NDC:s över 30 års tid. På grund av NDC:erna så hoppas tidningen att det kommer att dyka upp nya personer som inte har NDC:er.

 9. ”Det räckte inte att de redan gjort det i över 30 år menar du?”

  Den amerikanska högern, inom kongressen såväl som utanför, har skadat fler kvinnor och hatat kvinnor mer än Weinstein i över 30 års tid.

  Det är värre att vara en helt gentil och socialt kvinnovänlig man som röstar för att ta ifrån miljontals kvinnor deras rättigheter, än att vara en sexbrottsling som donerar en massa pengar för att främja kvinnors rättigheter. På samma sätt som det är värre att vara nazist i en månad än att ge sig på etthundratusen försvarslösa, obeväpnade nazister med ett cykellås.

 10. @Axel Edgren:

  ”Det är inte många som både har Kristallnacht och årtalet då England jagade ut alla judar från landet som lösenord. ”

  Det är riktigt, det alldeles för många har ”password”, ”123456” eller liknande som lösenord. John Podesta exempelvis behövdes det inga ryska hackers för att läsa mailen hos då han använde Password som lösenord. Saken är dock den att folk får ha vilket lösenord de vill och du är ingen tankeläsare som kan säga varför de har det.

  ”Man är inte ett ”casual fan” om man vet vad det årtalet har för betydelse, om man säger så. ”

  Du kan säga vad du vill precis som andra kan skriva vilket password de vill men du är fortfarande ingen tankeläsare som kan tala för andra.

  ”Glömde att Milo också samarbetade med och lyfte fram idéer från en person från Daily Stormer. Men vadå han kanske trodde killen var meteorolog?”

  Precis, där har vi det! Journalist fick information om ämnet han skrev om från en källa som var insatt i ämnet han skrev om. STORA RUBRIKER. Det normala för en CNN-journalist skulle varit att utgå från Hillary Clintons konspirationsteorier med en global organisation ledd av Putin.

 11. Men visst är det intressant att det enbart är män som inte *uttryckligen* hatar kvinnor socialt och politiskt som förföljs för vidrigt beteende och förväntas fördömas av alla som någonsin befunnit sig i samma rum?

  Vem ska be republikanerna att gottgöra för all hjälp Roger Ailes och Bill O’Reilly bjudit på? Har någon ens bett de att leverera en pro-forma-fördömelse?

  Nej. Därför att om man bara berättar för världen att man är ett bigott, ondskefullt svin så *sänker media automatiskt ribban*, eftersom media tror att de inte längre har rätt att berätta för folk vad som är rätt och fel, moraliskt, etiskt eller empiriskt.

  Den som däremot säger att folk inte ska vara onda eller begå brott ska halstras över öppen eld för en obetald p-bot, eftersom media så gärna vill gotta sig åt att gnugga in ”hycklar”-stämpel och ställa folk till svars som om de hade presenterat sig själva som ofelbara ideal av godhet i stället för ”icke-onda”.

  Det är enbart vänstern som har rätt att fördöma Weinstein, och det har vänstern gjort eftersom vänstern överlag består av godare, mer ärliga människor med mer skam i kroppen. Det tycker jag är fel. Så länge den amerikanska högern är vad den är så är det varje republikansk väljare och politiker som borde göra avbön innan Weinstein gör det.

 12. Men vänta nu, varför skulle Milo, försvararen av barnsex, kontakta fula och elaka NAZISTER och RASISTER om det var den ädla, bespottade och rekorderliga ALT-HÖGERrörelsen han skrev om?

  Och varför skulle han vilja ha en nazist presentera sina idéer på en podcast? Är inte nazister typ identitetspolitiska? Och socialister? Eller typ kollektivister? Och inte fina, snälla individualister som bara ogillar politisk korrekthet?

 13. ”du är fortfarande ingen tankeläsare”

  Säger pedofilförsvarsförsvararen som på något sätt *vet* att kvinnor inte vill rösta på SD för att de vill ha ett utbud av exotisk penis?

 14. ”Det brukades krävas mer för att kallas nazist än att inte åka på stryk i onödan”

  Bartendrarna i Dallas kastade ut Pedofilvännen Milo och hans heilande vänner, men det kan bero på att de bartendrarna har lite ryggrad till skillnad från dig.

 15. @Axel Edgren:

  Man är inte ett ”casual fan” om man vet vad det årtalet har för betydelse, om man säger så.

  ”Henrik Arnstad kände en kall kår längs ryggraden. Som om någon talade om honom.”

 16. Tänk vad olika det är om man är rätt sorts folk: Woody Allen, Roman Polanski, Bill Cosby tills nyligen. Cosby var nog lite för socialt konservativ, så han blev laglös ganska snabbt.

  Väldigt få på vänsterkanten som kritiserar Clinton.

 17. Ingen ska kritisera Bill Clinton för något.

  När högern permanent skurit bort och förklarat fullt krig mot den misogyna socialkonservativa kontingenten som vill slå ner kvinnors kroppsliga rättigheter så kan den kräva av vänstern att den ska fördöma misogyna sexualbrottslingar med vänsterlutning.

  Tills dess är det bara käften som gäller. Kom dragandes med Kapten Klänning eller vem ni vill. Jag tänker inte ta avstånd eller fördöma någon tafsande vänstergubbe förrän ”liberaler”, ”konservativa”, ”liberalkonservativa”, ”libertarianer” och ni andra i klara ordalag bestämt er för att kvinnors rättigheter är lika helgade som korståget mot LAS eller nazisters rätt att organisera demonstrationer och seminarier.

 18. Jag skriver ett preemptivt svart till Kristian och Erik: Håll käften, ni har inget på fötterna.

 19. @Jenny: Den här sajten och deras likar bryr sig om kvinnor på samma sätt som arabvärldens domderande makthavare bryr sig om Palestina och Västbanken; mycket användbara propagandistiska element när det kommer till uppviglande retorik, mycket negligerbara i faktisk politik.

 20. @Jenny:

  Det gör de nog inte med tanke på hur hush-money betalats ut 8 gånger och inte ens weinstein själv påstår de ljuger. Däremot påstår hans advokat att tidningen ljuger om vissa saker.

 21. @Axel Edgren:

  Få se nu om jag förstått det här rätt. Det här är alltså rasistbudskap enligt dig? Vad publiken får lära sig här är alltså – enligt dig – förenligt med nazism? Det är isf den konstigaste nazism någon någonsin hört talas om.

 22. @Axel Edgren: Tills dess offrar du gärna kvinnor på ideologins altare?

  Som väntat, då.

  ”Lie back and think of England” var rådet till kvinnor en gång.
  ”Ligg still och tänk på proletariatets diktatur?”

 23. EXTRA: New York Times hade en artikel om Weinstein redo redan 2004 efter att reportern hade rest till Italien och England för att undersöka ryktena, artikeln ändrades till oigenkännelighet efter massivt tryck från Miramax
  http://www.nytimes.com/2004/12/13/business/media/miramax-sues-exchief-in-italy-saying-he-had-2-jobs.html?_r=0
  där bland annat reportern Sharon Waxman blev uppringd personligen av både Matt Damon och Russel Crowe. Dåvarande Redaktören på NYT (Numera redaktör på Bloomberg) ansåg inte storyn var viktig, Weinstein var ju inte ”elected official” (Däremot var han en stor annonsör i NYT) Artikeln nämner att chefen för Miramax Italy hade ett annat heltidsjobb – vad den inte nämner var att hans jobb var att ordna sexträffar åt Filmbolagets chef.
  https://www.thewrap.com/media-enablers-harvey-weinstein-new-york-times/amp/

 24. Du menar att extrem rikedom och finansiellt, kapitalistiskt inflytande över media och politik är ett problem?

 25. @Axel Edgren:

  ”Du menar att extrem rikedom och finansiellt, kapitalistiskt inflytande över media och politik är ett problem?”

  Inte det minsta, jag är helt neutral i frågan och anser att extrem rikedom, finansiellt och kapitalistiskt inflytande över media och politik kan vara både bra och dåligt. Det är precis som med vapenlagar, en bra person kan ha ett vapen, en dålig person kan ha ett vapen, storföretag kan ha vapen, regeringar kan ha vapen. Men ta du en titt på hur många människor som regeringar med vapen i hand mördat kontra hur många människor som storföretag med vapen i hand mördat och det blir en väsentlig skillnad i vilken SKALA av problem vi talar om.

 26. Nej, för att det är storföretagen som mördar folk. De gör det bara inte på samma sätt som regeringar. Till exempel kan vi titta på utförsäkrade som begår självmord, förgiftade i Flint, alla som dör på grund av kolnäringen eller på grund av tobaksbolag, oljebolag och företagsslavarna i NRA.

 27. ”OTROLIGT de har hittat en inspelning med Harvey Weinstein och en kvinna”

  Och? Vi har väl redan lärt oss att män som begår sexuella övergrepp inte ska drabbas av konsekvenser eller anses diskvalificerade från några roller i samhället?

 28. @Axel Edgren:

  ”Och? Vi har väl redan lärt oss att män som begår sexuella övergrepp inte ska drabbas av konsekvenser eller anses diskvalificerade från några roller i samhället?”

  Är du tom i hela huvudet? Om du skall svara på något folk säger försök använda hjärncellerna till att förstå vad de pratar om först. Det du säger har inget att göra med vad jag sade. Det visar bara hur ditt mål är att skriva ett förhandsbestämt mantra som ser precis likadant ut oavsett vad den andra personen säger.

 29. @Axel Edgren:

  ”Nej, för att det är storföretagen som mördar folk. De gör det bara inte på samma sätt som regeringar. Till exempel kan vi titta på utförsäkrade som begår självmord, förgiftade i Flint, alla som dör på grund av kolnäringen eller på grund av tobaksbolag, oljebolag och företagsslavarna i NRA.”

  Regeringar mördar FLER än storföretag.- Sättet på vilket regeringar mördar folk kallas mord.
  De sätt du pratar om kallas inte mord.
  Självmord kallas inte mord
  Förgiftning genom ovarsamhet i Flint kallas inte mord
  Probleme indirekt orskaade av Kolnäringen kallas inte mord
  Det tobaksbolag, oljebolag och NRA sysslar med kallas inte heller mord

  Vad vi alltså lärt oss är att du inte vet vad mord är för något, alternativt vet det men ljuger om det. Nästa!

 30. ” Om du skall svara på något folk säger försök använda hjärncellerna till att förstå vad de pratar om först.”

  Det du pratar om är att brott och hat mot kvinnor bara ska få konsekvenser när du har någonting emot förövaren.

  ”Förgiftning genom ovarsamhet i Flint kallas inte mord”

  Jo, det är ett politiskt agerande. Precis som ockerpriser för Puerto Rico. När ett dödsfall sker enbart på grund av ett medvetet informerat val så är det ett slags lagligt mord. Precis som det är ”lagligt” våld och hatbrott att rösta på misogyn eller homofobisk politik.

 31. Pingback: #VirtanenGate sätter fokus på Aftonbladets Hyckleri och Juridikens Dilemma gällande Sexbrottsanklagelser | Genusdebatten