Hjärntvätten på svensk censur-tv, Eberhard och Flams
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har upptäckt att C2H5OH är utmärkt för tvättning av hjärnan

Den norska tv-serien Hjernevask är knappast någon nyhet för de som är reguljära läsare av GenusDebatten och som har följt jämställdhetsfrågor under en längre tid. Serien är från 2010 och uppmärksammades också av Pär Ström på den tiden när han drev bloggen Genusnytt (bloggen i sig finns fortfarande kvar, men Ström har inte postat något efter det att han den 8 november 2012 meddelade att han avslutar sitt jämställdhetsarbete).

Föga förvånande har SvT aldrig visat något större intresse för Hjernevask eller liknande produktioner. Det har faktiskt förekommit initiativ för att SvT skall visa Hjernevask eller liknande egenproducerade program. Psykiatrikern David Eberhard fick igår en artikel, ”Låt pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor”, publicerad på SVT Nyheter Opinion där han bland annat kritiserade skildringen i Aktuellt av två småflickor som ville vara ”hens”. Idag följde han upp med en mycket läsvärd bloggpost som absolut bör läsas i sin helhet: ”Genustramset och SvT”. Han tar där bland annat upp Hjernevask och berättar dom hur man faktiskt försökt sälja in ett liknande programkoncept till SvT:

Hela serien Hjernevask (engelska undertexter)

2010 visade NRK i Norge en teveserie som kom att bli en fullkomlig tittarsuccé. Den hette “Hjernevask” och bestod av åtta fristående avsnitt om brännande frågor där naturvetenskaplig forskning tydligt visat att biologi har en övertygande betydelse som vida överstiger socialkonstruktiva förklaringar till olikheter i människans natur. Den var en så stor succé att man till och med drog in bidrag till genusforskning i Norge som en följd av teveprogrammet. Detta tycks svensk publik vara helt omedvetna om. Här gör så kallade forskare även fortsättningsvis “analyser” om genusperspektiv på tåg och kärnkraftsavfall som om inget hänt. Och vi skattebetalare betalar deras lön.

Ändå kunde det varit annorlunda. Redan något år efter “Hjernevask” visades i Norge hade jag och journalisten Erik Hörstadius ett färdigt utkast till en svensk teveserie med samma tema. Vi hade back up av den rikligt prisade producenten Karin af Klintberg. Tillsammans gick vi till SvT för att planera vår svenska variant. Det möttes av totalt eller i alla fall närmast totalt) ointresse. Vi fick veta att tittare inte var intresserade av frågan och att vi dessutom inte kunde lägga in en partsinlaga av detta slag på public service. Vi tyckte naturligtvis att detta var underligt med tanke på att det inte rörde sig om en partsinlaga, utan om en serie där man presenterar kunskap från i andra länder erkända universitet som Harvard och Oxford. En presentation av helt oomstridd naturvetenskaplig forskning från internationella forskargiganter. Vi var lite förvånade eftersom det alltså rörde sig om viktig forskning som den svenska allmänheten förvägrats att ta del av. Vi undrade också lite eftersom vi hade tänkt oss en mindre konfrontativ serie än “Hjernevask” (just eftersom vi hade på känn att SvT nog inte skulle bedöma oss efter vår idé utan efter deras förutfattade mening om våra politiska uppfattningar och det faktum att vi var medelålders heterosexuella vita män) där företrädare för genusforskning (självklart kvinnor) skulle bjudas in för en så konstruktiv debatt som möjligt efter varje program. Men vi fann oss i vårt öde och började istället att omarbeta ursprungsidén så att den skulle passa in. Inget hjälpte. Andra gången vi kom till SvT Kultur var de mer förberedda. De berättade direkt att vår idé inte var något för public service. Trots att samma idé uppenbarligen gjort supersuccé i Norge.

Inte bara det, han berättar också att komikern Aron Flam som bland annat har jobbat på SvT hade köpt upp rättigheterna till Hjernevask just i avsikt att kunna visa serien på SvT men …

SvT ville inte ta i denna givna megasuccé med tång. Istället gjorde Aron sin stand-up “Kön”. Som för övrigt blev en succé även den.

Aron Flam var i början på mars med i en paneldiskussion om ”Hur mår svensk satir” på publicistklubben. Han skrädde inte orden där utan gav verkligen public service sina fiskar varma. Paneldebatten som är ca 1 timme lång är ljuvlig att se och är helt enkelt något man inte får missa. Den börjar ungefär som man kan förutse, Aron Flam kommer in första gången efter 6 minuter och börjar då med några hårda högerjabbar … sen åker knogjärnen så småningom på:

Att SvT dissar en succé från grannlandet är kanske ändå inte så förvånande, sverige är i sanning enastående i sin perversion. Det är väl ingen som har missat RFSL:s broschyr som riktar sig till nyanlända om sexuell hälsa och rättigheter?

Seriöst, jag undrar vad sharia-polisen tycker om RFSL:s instruktiva teckningar

Detta innehållslösa inlägg (som mest ville uppmärksamma lite intressant material på andra håll) avslutas lämpligen med detta citat från Doris Lessing som känns förunderligt passande:

”Vi är alla i högre eller mindre grad hjärntvättade av det samhälle vi lever i. Vi kan se detta när vi reser till ett främmande land och då får möjlighet att skymta vårt eget land genom främmande ögon … det bästa vi kan hoppas på är att en vänlig själ från en annan kulter låter oss lidelsefritt granska vår egen kultur genom objektiv ögon.” 

– Doris Lessing, Prisons We Choose to Live Inside

P.S. På tal om SvT, någon mer än jag som tycker sig märka att det håller på att bli en märklig kvinnlig övervikt i SVT:s nyheter, samtal och debattinslag?

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Hjärntvätten på svensk censur-tv, Eberhard och Flams — 8 kommentarer

 1. Måste korrigera Eberhard på en punkt.

  ”Här gör så kallade forskare även fortsättningsvis “analyser” om genusperspektiv på tåg och kärnkraftsavfall som om inget hänt. Och vi skattebetalare betalar deras lön.”

  När det gäller det använda kärnbränslet så är det kärnavfallsfonden som stått för pengarna för den bilaga som togs fram. I det fallet var det alltså elkonsumenterna som betalade, vilket naturligtvis inte heller är bra.

 2. Angående satir, Blix uttalanden i samma debatt om att han personligen visst får säga precis vad han vill, och att alla deltagarna tycker satir är viktigt:
  Peter Cook talade om ”those wonderful Berlin cabarets which did so much to stop the rise of Hitler and prevent the outbreak of the second world war”.
  Tom Lehrer refererar till Cook och säger ”I don’t think this kind of thing has an impact on the unconverted, frankly. It’s not even preaching to the converted; it’s titillating the converted…”

  ”Vi gör något viktigt.” En grandios självbild.

  De som gör något som är ofarligt för makten får gärna fortsätta. De som har en publik får fortsätta. I ett ”25-år senare”-program talar ett par personer i regeringen Carlsson om hur de utnyttjade Helt Apropås satir för eget bruk. Så länge man skrattar är det ofarligt.

  Jaha, kejsaren är naken. Än sen?

 3. Eberhard refererar till Flams ”Kön,” ståuppshowen alltså. Har bara sett lite lite grann, men han lyckas säga en hel del under täckmanteln ”komedi”.

 4. @Gigas: Kärnavfallsfonden uppger på sin egen sida att den är en statlig myndighet, så det torde lik förbaskat vara skattebetalarna som betalar i slutänden. Om myndigheten inte finansieras direkt via statsbudgeten så antar jag att den finansieras på något vis via energiskatterna.

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Nej det är inga skattepengar, utan en avgift som kärnkraftföretagen betalar för att ta kunna ta hand om det radioaktiva avfallet. Det de betalar in till kärnavfallsfonden täcker även förvaltningen av fonden och Strålsäkerhetsmyndighetens granskning.

 6. Pingback: David Eberhard berättar hur SVT vägrar att låta tittarna se könsforskninhg | Genusdebatten