GTA V plockas bort från butikshyllor – Censuren av spelbranschen har börjat
avatar

Så var det dags för dagens lektion om skillnaden mellan journalister man kan lita på och inte lita på samt diskussion om hur butikskedjor påverkas av den senaste utvecklingen. Så här lät det för några månader sedan när journalister uttalade sig om effekterna intåget av SJW (Social Justice Warriors) skulle ha på spelbranschen. Redan i rubriken till Katherine Kross Polygon-artikel (unvis.it) den 24/7 kunde vi läsa.

They’re not coming for your games

Läs gärna artikeln för en lektion i hur dessa människor kan skriva sida upp och sida ner av ovetenskaplig psykoanalytisk smörja som påstås styrka deras budskap och som säkert lurar en och annan som imponeras av fint språk. Polygon var inte ensamma om det här budskapet. The Escapist journalist Jim Sterling uttalade sig på exakt samma sätt. Under SCG 2013 (video, 27,50) sade han om Anita Sarkeesian:

She is not that. She does not have a Sisterhood of Evil Mutants. She ain’t gonna take your games away.

Flera andra personer i massmedia har spridit liknande ”take away videogames” budskap bara för att göra narr av dem som oroade sig. Allihop sade de samma sak. ”Lugn, det finns ingen risk att det kommer att hända” . Det är bara ett problem: Löften från personer utan auktoritet över vad de lovar om är värdelösa och i praktiken en form av lögn.

Butikskedjan ”Target” drog igår bort spelet GTA V från hyllorna efter press från kvinnogrupper.

En bild säger mer än tusen ord igår släppte Target Australia denna press release

Target Press

I och med detta så är debatten om ”de vill inte ta bort era spel” slut. Nu har vi ett prejudikat som visar vad den här opinionsjournalistiken och SJW står för. På samma sätt när SD fällde Löfvens budget igår fick vi ett prejudikat för vad SD står för. Skillnaden mellan dessa bägge är att SD varit betydligt mer ärliga med att de vill ha mindre invandring än kvinnogrupper varit med att de vill censurera bort popkultur som de ogillar.

GTA V, Grand Theft Auto Del 5 (som satiriskt simulerar Los Angeles) är ett av världens mest populära dataspel och en av världens dyraste mediaproduktioner (större än hollywoodfilmer). Spelet sammanlagda kostnader uppgick till 265 miljoner dollar. När spelets släpptes så sålde det för över 1 miljard dollar på 3 dagar. Spelet har vidare funnits i affärerna i över ett år. Dagens debatt handlar om att spelet fått en tekniskt uppdaterad version som i övrigt är likadan som den som funnits att köpa sedan 17/9 2013


(Ovan video har över 34032 visningar och 2935 tummar upp)

Kvinnogrupper har påstått att de vill ha ”mångfald”. Men om detta vore sant skulle de samla pengar för att skapa fler alternativ i popkulturen. Inte kampanja för förbud och censur av de alternativ som är populära bland andra människor. Men vad vi tydligt ser är lögnaktiga hänvisningar till ”kan uppmuntra till våld mot kvinnor”. Observera att ”kan” här betyder att de inte själva vet om det är så eller inte. Osäkerhet och brist på kunskap läggs nu fram som argument.

Targets beslut kan ha allvarliga konsekvenser för all affärsverksamhet

(Target är inte ensamma, K-Mart Australia har meddelat att även de plockar bort GTA V)

Det finns en dubbel innebörd av ordet ”customer” (kund) i presreleasen. Kund kan här betyda antingen kunder av spelet ifråga ELLER att personer som aldrig tänkte köpa spelet vägrar att handla varor på Target så länge Target låter andra personer handla spelet där. De sistnämnda är tekniskt sett inte alls kunder av spelet GTA V och därmed skapar SJW-gänget som ligger bakom nu ett mycket allvarligt prejudikat för all affärsverksamhet.

Om en person som klagar på en vara inte själv behöver vara kund av varan eller ens potentiell kund så blir det allvarliga konsekvenser. I enlighet med denna princip kan exempelvis alla icke-vegetarianer (köttätare) kräva att en viss butikskedja slutar sälja mat till vegetarianer. Det spelar ingen roll om vegetarianmaten är bra för vegetarianer (de faktiska kunderna) eller inte.

we feel the decision to stop selling GTA5 is in line with the majority view – Jim Cooper, General manager of corporate affairs, Target

Hittills så har butikskedjor kunnat inbilla sig att det var ofarligt att okritiskt ställa sig på minoriteters sida men här är det givetvis kunderna av dataspelet GTA V som är minoriteten jämfört med kunder av allting annat på Target och därmed har både SJW och Target sagt det är fritt fram att klampa på grupper som inte kan mobilisera lika många människor – inte till stöd för någonting – utan bara de är negativa mot någonting.

Mäns-våld-mot-kvinnor aktivister bär ansvaret för censuren av GTA V

Det är den här petitionen av Nicole på change.org: ”Target: Withdraw Grand Theft Auto 5 – this sickening game encourages players to commit sexual violence and kill women” som är orsaken Target plockat bort ett av värdens populäraste spelprodukter från sina hyllor. Trots uppenbara lögner som borde ha polisanmälts för förtal så belönade över 45.000 naiva människor den här petitionen med sitt stöd. Target och K-Mart belönade sedan ljuget

Nu finns en MOT-petition med över 7100 underskrifter på att fortsätta sälja GTA V i Australien. Å ena sidan är det bra att de visar att galningarna inte är ensamma om att kunna samla namn. Å andra sidan skall man komma ihåg att Target och K-Mart ägs av Wesfarmers och den främsta anledningen GTA V plockas bort från hyllorna är att Nicole-kampanjen inbillat Wesfarmers MD Richard Goyder @RGoyder att det beslutet ingår i hans roll som ambassadör för White Ribbon-kampanjen mot ”mäns våld mot kvinnor”.

Att påståenden att GTA V uppmuntrar till våld mot kvinnor är falska är lätt att bevisa eftersom spelet a) i massivt mycket högre grad inehåller våld mot män b) är ett gangsterspel som tvärtom bestraffar våldsbrott med polisingripanden och c) ingen statistik stödjer kausalitet mellan spelets release den 18 november 2013 och våldshandlingar mot kvinnor i faktiska verkligheten. Tvärtom visade en studie 2014 minskning av misshandel och mord vid M-rated spelrelease.

Kommentarer

GTA V plockas bort från butikshyllor – Censuren av spelbranschen har börjat — 28 kommentarer

 1. Viktigt att uppmärksamma. Tack. Även om jag här tror att feministerna hugger i sten, de kommer ha en oändlig batalj mot marknadskrafterna.

 2. Man kan ju fråga killen som bestämde att ta bort GTA om de också tar bort spel där man kan slakta oskyldiga män. Om inte, j-a hycklare.

 3. Blandade tankar:

  Med tanke på hur stor del av spel som säljs online så känns det som att det här har väldigt liten effekt.

  Det finns säkert spel jag inte skulle vilja sälja i min butik (om jag hade någon). Men deras anledning att ta bort just det här är ju skrattretande. Dels för att det inte finns något som tyder på att spelet har den effekt de påstår att det har, och dels för att större delen av våldsoffren i det här spelet, och i alla spel sammantaget, är MÄN.

  Har nyligen spelat The Walking Dead, där är det hyfsat verkligt skildrat våld mot både män, kvinnor, och barn (och zombies förstås). Det undrar man ju om det är ok i feministernas värld?

 4. @MK:

  ”Med tanke på hur stor del av spel som säljs online så känns det som att det här har väldigt liten effekt.”

  Nej, där har du fel. Detta är ett så kallat Prejudikat. Kan de göra det en gång kan de göra det igen, det begränsas inte till Australien och heller inte bara till det spelet. Fick nyligen kännedom att en kedja i Nya Zeeland slutar sälja alla 18+ Filmer och Spel

  ”The Warehouse Group, New Zealand’s largest retail group, has decided to take all R18 rated movies and video games of their shelves”

  http://techraptor.net/content/gta-v-catalyst-new-zealand-retail-groups-decision-take-r18-movies-games-off-shelves

 5. Enligt anonyma källor som jobbar på berörda butikskedjor (Target och KMart) så skall personal ha instruerats att plocka bort även andra produkter men utan att säga att de produkterna plockas bort. Detta agerande skall i intern företagskommunikation kallas ”stealth pulling”.

 6. Och här sitter jag, alldeles fantastiskt ickeförvånad. Jag har faktiskt alltid tolkat deras ”vi vill inte ta era spel ifrån er” som ”vi vill förändra era spel, så ni kommer att ha dom kvar”.

 7. va blev gta 5 ens släppt där? Med tanke på deras extrema cencur lagar i allmänhet.

 8. Just GTA har i många år legat i fokus för ett förbud av ganska mäktiga förbund av kyrklig karaktär i staterna,långt innan feministerna tog åt sig äran av att ha ”uppmärksammat problemet” med GTA.

  Vill minnas att jag alltid försvarat den fria viljan dvs Majoriteten av alla som använder GTA kan skilja mellan verklighet och dikt. Men numera är jag inte så tvärsäker längre. Visst kan de flesta användare fortfarande skilja mellan dikt och verklighet, men GTA:s spelskapare verkar inte kunna göra det i längden. Det är ett rätt sjukt spel och gråter inte över att några föräldrar inte längre kan tillfredsställa sina ungars coola interaktiva sadism genom en julklapp.

 9. @Rune Forsell:

  ”va blev gta 5 ens släppt där? Med tanke på deras extrema cencur lagar i allmänhet.”

  De införde en +18 märkning och ja GTAV är släppt där under denna märkning. Har funnits i över ett år och mig veterligen har ingen ens kunnat visa att ett enda våldsbrott hade undvikits av att inte sälja spelet.

 10. Vilket läge för konkurrerande kedjor, affärer, nätbutiker.
  Bara tacka och ta emot.

  Sen är det väl bara att sluta handla i de affärerna om man är emot förbudet. Marknadskrafter bör klara detta ypperligt och det kommer bli en Pyrrusseger av klassiska mått när motståndet blir organiserat.

 11. @Dreadlock:

  ”Majoriteten av alla som använder GTA kan skilja mellan verklighet och dikt. Men numera är jag inte så tvärsäker längre.”

  Tvärtom, det är de som inte använder GTAV som verkar ha svårt att skilja på vad de ser hända i GTAV och riktiga brott. Kritikerna har inga som helst riktiga brott att hänvisa till det är enbart brott i spelet de pratar om.

  ”Det är ett rätt sjukt spel och gråter inte över att några föräldrar inte längre kan tillfredsställa sina ungars coola interaktiva sadism genom en julklapp.”

  Först och främst så har vi här en video som visar Ben Bujas förmåga att utföra fantastiska stunts med bilar, motorcyklar, flygplan och även en vattenscooter. Att försöka göra de här sakerna i verkligheten är ett långt sjukare beteende än att testa gränserna i spelet GTA V:s fysikmotor.

  Sedan har Sadism ingenting med vad du eller de pratar om att göra. Sadism betyder att tända på att tillfoga andra smärta och lidande. I dataspel som GTAV är det närmaste du kommer sadism att spela mot andra människor i MP och vara så överlägsen att personen bakom den andra skärmen blir förödmjukad.

  När man däremot skjuter på polygoner så är det givetvis ingen som blir lidande så hur skulle det ge en riktig sadist någon tillfredställelse nu igen? Skall vi sedan prata om Popkultur som är ”sjuk” så är skräckfilmer som Saw och Hostel långt långt långt värre än gangsterspel som GTA V. Spel som GTA V erbjuder långt fler alternativ.

 12. @Rune Forsell:

  …Att spelet definitivt behöver ha en 18 års stämpel. Eller därutöver. GTA är inget man ger sin 12 årige brosa i julklapp bara för att det är coolt.

 13. @Erik :

  ” När man däremot skjuter på polygoner så är det givetvis ingen som blir lidande så hur skulle det ge en riktig sadist någon tillfredställelse nu igen?”

  Hjärnans belöningssystem gör ibland verklighet av dikt. Det spelar ingen roll om du sitter bakom spakarna i GTA eller citerar japanska haiku-dikter dagarna i ända. Verkligheten kommer ikapp och förändrar din hjärna eftersom du tränar hjärnan att bli vad du gör… Är det så svårt att förstå ?

 14. @Dreadlock: Att döda gubbar i spel gör dig inte mer benägen eller på något vis känslokall mot andra. Lika lite som att spela sim city gör dig till stadsplanerare. Det är patetiskt att tro något annat.

 15. @Dreadlock:

  ”Hjärnans belöningssystem gör ibland verklighet av dikt. Det spelar ingen roll om du sitter bakom spakarna i GTA eller citerar japanska haiku-dikter dagarna i ända. Verkligheten kommer ikapp och förändrar din hjärna eftersom du tränar hjärnan att bli vad du gör… Är det så svårt att förstå ?”

  Nu förväxlar du saker. Frågan är inte hur hjärnans belöningssytem fungerar. Frågan är VAD som belönas. Ett dataspel är – om vi skall vara riktigt tekniknördiga – i grunden en logisk tankenöt som består i att lista ut hur saker fungerar och utnyttja den kunskapen för att nå längre i spelet. Det är att klara utmaningen i sig som är belöningen och den skiljer sig inte från spel till spel. Låt mig visa vad jag menar.

  Här är ett spel med samma system, inte vilket som helst utan ett av de bästa som funnits. Guiness World Records rankar Chrono Trigger som det 32:e mest inflytelsrika spelet i historien. Det är också det 24:e högst poängsatta spelet av recensenter.

  De som klagar på dataspel idag är mestadels personer som aldrig var med från början och nu har inbillat sig att visuella skal är den stora och viktiga delen av belöningssystemet. De tror att ett skjutaspel är mer våldsamt än ett Tennisspel när i praktiken bägge är bara spatiala upplevelser av bedöma vinklar i 3D och klicka vid rätt punkt vid rätt tillfälle.

  Du har rätt i att det förändrar hjärnan. Man blir bättre på att klicka med precision på rätt ställa vid rätt tillfälle. De bästa spelarna av skjutaspal har närmast övermänsklig förmåga att placera punkten på en viss punkt inom en viss tidpunkt och inte sällan på måltavlor som rör på sig under tiden. Det här är vad vissa tror är ett ”våldsamt spel” sätt punkten på figuren, pang.

  Värre än så är det inte.

 16. Hur var det nu; Solanas uppmaning att utrota alla män var ”bara en kulturell yttring” som givetvis skall tillåtas, ett sandlådespel där man kan göra lite vad man vill är en uppmaning att misshandla kvinnor och ska förbjudas?

 17. Pingback: ”På spaning efter genusforskningens framtid” | WTF?

 18. Pingback: GTA V attackeras även i Norge – Kvinnefronten i Norge kräver butiker slutar sälja spelet | Genusdebatten

 19. Ok, nog börja det bli dags å visa hur döda gamerkulturen är. Smile Tror det nog är dags för att visa framfötterna på riktigt och inte sitta (som fördomen säger) i källarrummen och skriva på twitter. Utan faktiskt föra fram protesterna där ute.

  Det är synd att jag inte är en ledartyp, men vi behöver ett parti som för mäns talan och jag menar detta på allvar nu. Någon måste ju våga ta detta. Vi behöver ett nytt parti snabbt. Piratpartiet klarade ju t o m vara med i ett val på lika kort tid som det är nu till vårt nästa nyval. Jag har inte kunskapen eller kunnandet. Men detta börja fankens med spåra ut nu.

 20. @Dragontrumpetare:
  Det är synd att jag inte är en ledartyp, men vi behöver ett parti som för mäns talan och jag menar detta på allvar nu. Någon måste ju våga ta detta. Vi behöver ett nytt parti snabbt. Piratpartiet klarade ju t o m vara med i ett val på lika kort tid som det är nu till vårt nästa nyval. Jag har inte kunskapen eller kunnandet. Men detta börja fankens med spåra ut nu.

  Jag håller med. Men det blir ju inte så, och åjag undrar vad det beror på?

  Jag har inte skrivit mycket här, eller nånstans annars heller förresten, på flera månader, och det beror bland annat på en känsla av att ”inget händer

 21. @Dragontrumpetare:

  Det är synd att jag inte är en ledartyp, men vi behöver ett parti som för mäns talan och jag menar detta på allvar nu. Någon måste ju våga ta detta. Vi behöver ett nytt parti snabbt. Piratpartiet klarade ju t o m vara med i ett val på lika kort tid som det är nu till vårt nästa nyval. Jag har inte kunskapen eller kunnandet. Men detta börja fankens med spåra ut nu.

  Jag håller med. Men det blir ju inte så, och jag undrar vad det beror på?

  Jag har inte skrivit mycket här, eller nånstans annars heller förresten, på flera månader, och det beror bland annat på en känsla av att ”inget händer” (och att jag själv inte orkar driva något).

  Jag ställer mig frågan: Vill vi ”jämställdistiska män” verkligen ha en förändring i våra egna liv, vill vi något mer än att gnälla på feminister, har vi några egna behov, rent personligt, som vi kan arbeta för att få uppfyllda?

  Jag har faktiskt ”sonderat terrängen” och försökt att få till någon slags samtalsgrupp för män lokalt, men det går trögt. Inte helt utan framgång, men det är rätt uppenbart att situationen känns ovan för oss få som träffats och att det troligen skulle rinna ut i sanden, om inte jag drev på.

  Har du ett behov av andra män i ditt liv (frågan riktad till alla män) och är du beredd att dela med dig av dina svårigheter, det som gör dig arg och ledsen eller det som skrämmer dig, kort sagt: din sårbarhet? Och inte minst kanske: är du beredd att vara en del av en gemenskap, där det finns män som både kan vara svagare och mera socialt marginaliserade än du själv – eller kanske starkare? Och i tillämpliga fall: Vågar du erkänna din önskan om att gå till en samtalsgrupp med enbart män, för din flickvän eller fru eller någon annan viktig kvinna i ditt liv?

  Om vi inte har, eller törs erkänna, vårt behov av andra män i våra liv, vilka odds har då ett ”mansparti” att bli något viktigt? Kanske behöver vi börja mera ”man till man”, så att säga? Eller är vi för stolta för det? Vågar vi bryta mönstret? Vi behöver faktiskt inte någons tillåtelse, eller stora resurser för att träffas och prata med varandra, på ett lokalt plan.

  ”Om inte du – vem? Om inte nu – när?”, så att säga. :-I