Grafisk framställning av svensk jämställdhetspolitik
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke försöker sig på att vara pedagogisk

Förlåt Ninni, för att jag ger mig in och inkräktar på dina domäner. Vet att dina schematiska bilder är din specialitet, men jag kunde bara inte låta bli.

Jag fick hur som helst en av mina (rikligt förekommande) briljanta idéer häromkvällen, på hur man skulle kunna grafiskt ge en talande översiktsbild för den svenska jämställdhetspolitiken. Jag tror inte det hela tarvar någon närmare förklaring, det torde vara ganska så självförklarande.

Håll till godo och njut … eller gå ut på dass och kräks, vilket som känns mest lämpligt.

Pyramid verkligeheten
Pyramid Feminismens villfarelse
Pyramid Påstått mål
Pyramid Feminismens verkliga mål

©2014 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Grafisk framställning av svensk jämställdhetspolitik — 28 kommentarer

  1. Du har glömt ett viktigt lager i dina pyramider: hantverkare. I övrigt så tror jag att du är träffsäker, men framförallt rolig. =)

  2. Mycket bra och lättfattlig bild. Den ska jag använda mig av i mina diskussioner med mina feministvänner!

  3. Eftersom alla andra hissar så passar jag på att dissa lite. Devil

    Symbolerna är färgerna är flippade. Dvs du har den blå manssymbolen till vänster men den blå färgen i diagrammet till höger.

    Högst förvirrande. Wink

    Sedan har du kanske faktiskt mätt detta noggrant och det är bara en synvilla men det ser ut som att verkligheten har fler män än kvinnor.

    Feminismens villfarelse är inte heller jämnt fördelad men det håller jag om. De verkar leva i en illusion där det står en massa kvinnor nära toppskiktet som inte får komma in, samtidigt som det är en överrepresentation av kvinnor i vård, skola osv. Om man ska kvotera in kvinnor på mansdominerade arenor så måste man ju självklart ta dem någonstans ifrån, dvs från kvinnodominerade arenor, man kan inte bara trolla in dem från ingenstans. Det är inte så att det står en massa kvinnor helt vid sidan av (utanför arbetsmarknaden), med toppkompetens, som kan kastas in hur som helst.

    I det verkliga målet ser det också ut att vara fler män än kvinnor, jag tror att i deras idealvärld är det helt enkelt tvärtom.

    I övrigt bra. Wink

  4. @Kollen: Det är flera lager som saknas. Jag hade dessutom tankar på att göra dra sneda linjer/kurvor för att få en bättre ”approximation”, men det blev alltför krånligt (jag gav redan upp i försöken att försöka få rosa och blå ytor att bli 50/50 i areal totalt)

  5. @Bladet: Inga siffervärden. Och försök för allt i världen inte läsa ut några siffror ur bilderna. Men vi vet ju att män är överrepresenterade i både botten och toppen, och eftersom befolkningen är ung 50/50 i fördelningen mellan könen så blir då logiskt kvinnor överrepresenterade i mitten. Och det är väl knappast någon hemlighet att det är övervägande kvinnligt i den offentliga sektorn?

  6. @barfota: Du är välkommen.

    @Ninni: Ajaj, så nu ligger jag verkligen illa till.

    @Marie-Louise: Låt mig veta vad de säger. Du behöver inte filtrera, jag är ganska härdad.

    @Kollen: Dessutom är väl pyramiden i sig själv missvisande, det är väl inte riktigt så att den sociala botten är där det är bredast. Det hade nog egentligen varit mer rättvisande med en romb, liknande en ”ruter” (som på kortlekarna)

  7. @MK: Jag är lite osäker på om du bara retas med din kritik eller om du menar allvar. Men för att svara seriöst, inlägget gjordes som ett infall igår. Tyvärr är det ganska länge sen jag höll på med photoshop, så jag har mer elelr mindre återgått till nybörjarstadiet. Så det hela tog mycket längre tid än vad jag tänkt, det var alltså en viss tidspress. Därav blå symbol till vänster, blått fält till höger. Hade jag inte stressat hade jag sett det och fixat det. Att det sen blir övervikt åt det ena eller andra hållet med färgerna … lättare sagt än gjort att få det jämt. Jag tänkte allt på det, men gav upp.
    Och som jag också sa till Kollen, det borde nog inte vara en triangel heller, utan snarare än romb. Det smalnar väl av i botten också. Det är inte så att vi har mängder med uteliggare. (Eller har vi det … med tanke på alla tiggare som dykt upp de senaste åren?)

  8. Den blå triangeln är ett faktiskt diagram från någon feministisk forsk… ok då, forskare. Den visar på de kvinnor som saknas i högre positioner – ”lost women”. Vänder man upp-och-ner på samma diagram så saknas det kvinnor – ”saved women” – även i botten medan män fyller ut hela vägen ner. Kvinnor till vänster, män till höger. Den rosa färgen kan kanske vara missvisande om man inte lägger märke till kjolarna på den kvinnliga gruppen. Färgskillnaden representerar 1) blått – människor i yrkeslivet, 2) rosa – människor utanför yrkeslivet.

  9. @Benjamin (bench):

    Men vad är det man säger egentligen? Att det finns många fler män än kvinnor i samhället? Jag gissar att det inte är så man menar men jag har svårt att komma på andra vettiga tolkningar…

  10. @Benjamin (bench) & @MK:
    ah, nu fattade jag till sist. Felet, och det som gör att bilden blir svår att förstå, är att de fyllt ut bilden hela vägen till höger. Männen går längre upp i både toppen och botten, men måste då också bli smalare, för att det totalt skall bli lika många män som kvinnor.
    Då hade det blivit ganska verkligt. Och som sagt, färgerna skulle inte delats upp–ner utan vänster–höger.

  11. @MK

    Den övre triangeln hävdar att det fattas kvinnor i övre delen av arbetslivet, men glömmer att det också ”fattas” kvinnor i nedre delen av samhället, vilket den upp-och-nervända triangeln påminner om. Att det finns många fler kvinnor än män i samhället är givetvis inte korrekt, men att det är färre kvinnor i toppen och botten är korrekt. Skulle kanske haft en kvadrat emellan trianglarna som kompenserade för skillnaden i antal. Fler kvinnor blir ju försörjda av en man eller staten.

  12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): @MK:
    Det var intressant.

    ”Sammanräknad förvärvsinkomst för boende i Sverige hela året (antal personer, medel- och medianinkomst samt totalsumma) efter region, kön, ålder och inkomstklass. År 1999 – 2012 [2014-01-30]” finns på
    http://www.statistikdatabasen.scb.se/goto/sv/ssd/SamForvInk1

    Val
    1) antal personer
    2) riket
    3) män, kvinnor
    4) totalt 16+ år
    5) alla inkomstklasser över 0kr
    6) år 2012

    Rätt jämt i antal män och kvinnor som arbetar. Kvinnorna är 3% fler sammanlagt. (3595397 och 3710586).

    Inkomstgraderna går från ”1-19” upp till ”1000+” vilket anges i tusental kronor.

    inkomst 1-19: lika
    20-79: flest kvinnor, 30% fler
    80-159: dubbelt så många kvinnor (x2.5 vid 120)
    160-299: Flest kvinnor
    300-1000: flest män

    Mellan 160-1000+ avtar kvoten (antal kvinnor)/(antal män) som 1/x ungefär, från 1,35 till 0,2

    Det är mera en julgran än en pyramid: en liten fot mellan 0 och 60, ganska rakt upp från 80 till 300, och sedan avsmalnande till toppen. Observera dock den konstiga utbuktningen vid 400. Tydligen är 400-500 tkr ett slags platå där man hamnar efter lång och trogen tjänst.

  13. Sedan har vi (data endast för 2007) för ”Fullföljt gymnasiestudierna” kontra ”Ej fullföljt gymnasiestudierna”. Här är det härkomst och inte kön som slår igenom mest, men det är ändå en tydlig skillnad.

    Andel som ej fullföljt gymnasiestudier är
    Utländsk bakgrund, Män: 40%
    Utländsk bakgrund, Kvinnor: 30%
    Svensk bakgrund, Män: 24%
    Svensk bakgrund, Kvinnor: 19%

    (Det här var för ”samtliga program”. Siffrorna låter höga för mig med bekväm ”intellektuell medelklass”-bakgrund. Kontrollera gärna.)

  14. Hittar inte mycket om ”brott och straff”. Kanske är det en annan myndighet som har hand om det?

  15. ”Antal studenter i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå efter universitet/högskola, område/ämne, kön, ålder och läsår”

    1) samtliga universitet/högskolor
    2) samtliga områden
    3) män, kvinnor
    4) alla ”4 åldersgrupper”
    5) läsåret 2008-9

    Ålder Procent fler kvinnor
    -21 år 35%
    22-24 år 30%
    25-34 år 36%
    35+ år 150%

  16. http://bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/kriminalvard.html
    * Andel män av nya fängelsekunder ligger stabilt på 93%.
    (”Personer dömda till fängelse som intagits i anstalt, efter ålder och kön de senaste tio åren”)

    * Män blir misshandlade dubbelt så ofta som kvinnor, kvinnor utsätts för fyra gånger så många sexualbrott.
    (”Utsatthet för brott mot enskild person i olika befolkningsgrupper 2005-2012”)

  17. Förstår inte riktigt den här tabellen i ”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”
    (http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Levnadsforhallanden/Jamstalldhet/Jamstalldhetsstatistik/#c_li_336537)
    * blad ’O4.8 Hot efter plats’:

    Personer 16-79 år utsatta för hot efter plats 2011-2013
    Andel (%) av alla i gruppen

    ”Kön Förövare/offer” Hot totalt
    Kvinna förövare, man offer 2.9
    Man förövare, man offer 2.3
    Kvinna förövare, kvinna offer 7.2
    Man förövare, kvinna offer 2.4

    (Börja komma bort från ämnet, skall försöka vara mer relevant.)

  18. @Kristian: Lite missvisande uppåtgående axel för att få julgranen.
    Slår man ihop de lägre kategorierna får man ett slags päronform. 88% av män och 95% av kvinnor tjänar under 500000.