Gästinlägg: Inbjudan till ny Malmögrupp
avatar

Inbjudan till ny Malmögrupp
När och var?
Torsdag 3 oktober kl 18.00
Anmäl dig på malmoforjamstalldhet@gmail.com så skickar vi info om adress

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaooooow! Nu händer det! En ny grupp startar i Skånes vackra huvudstad!
Vi vill träffas, utbyta idéer och erfarenheter, diskutera och möta, stötta varandra och göra lite nytta på jämställdhetsområdet!
Tidigare har vi t.ex. tränat oss i att kommunicera jämställdhet. Testat experimentera lite med ”fingerade debatter” där en av oss spelar feminist och så kör vi lite debatt. Det är ett ypperligt sätt att slipa sina argument och det hjälper dessutom en att skapa förståelse för den man debatterar med.

Och, ja, hur fan tar man den där jämställdhetsdiskussionen med den där människan som uttrycker sig så förbannat (omedvetet?) sexistiskt/misandriskt på den där festen, på bussen, på jobbet etc, UTAN att starta 3:e världskriget? Hur kan man bemöta på ett smidigt sätt och upplysa istället för att nedvärdera? Vad har vi för knep och erfarenheter att tipsa varandra om? Vilka svårigheter har vi ställts inför i dylika lägen? Detta är något vi funderat på att göra.
Men alla får naturligtvis vara med och bestämma mer specifikt vad vi ska ha gruppen till. Ett viktigt moment kommer vara att brainstorma om detta.
Vårt största och viktigaste mål nu i början måste dock vara att bekanta oss med varandra och diskutera hur vi kan växa som grupp.

Framtiden

 

Om gruppen funkar bra ihop och vi får lika givande möten som vi tror att vi kommer få, så har vi flera projekt som vi kan sjösätta om det finns intresse för det! Här kommer några exempel:

Röstgrupp:
Vi vill i framtiden starta en Facebookgrupp för alla som kan tänka sig rösta på ett parti som visar att de på allvar vill få med män i jämställdhetsbegreppet. SD är inte vårt mål!

Blir vi tillräckligt många kan det leda till att politiker blir uppmärksamma på att det kan löna sig att ta tag i mansfrågor.

Resursprojekt:
Vi vill ta initiativ till en resursgenomgång bland engagerade (i vår grupp och på nätet!!).
– Har du erfarenhet av tidningslayout? Jamen kanon, kanske öppnar sig möjligheter för att publicera en tidning/tidskrift vad det lider.
– Är du pedagogisk i din läggning och älskar du statistik och forskning? Bedårande! – – Pratglad? Ring Ring P1, Karlavagnen och säg din mening!
– Jurist? Lär oss tolka lagar!
– Har du ett överflöd av pengar? Tack!
– Älskar du HTML? Bra!
– Graffitikonstnär? Klottra!
– Är du en mästare på att söka fond- och stipendiemedel? Go for it!
Om någon vill ta ett initiativ och behöver hjälp kan man höra sig för med de som är duktiga på området. Man kan också samarbeta med folk som har samma kompetens som en själv.

Initiativhemsida:
Det finns ställen för diskussion på nätet. Men vi behöver också ett ställe för aktion!
Vi vill i framtiden få upp en hemsida som underlättar för att ta initiativ. Om någon sitter med en idé hemma kan man lägga upp den som en projektbeskrivning och se om man kan hitta det stöd man behöver för att testa idén i verkligheten. Alla som har tillgång till nätet kan se vad som händer och läsa olika projektbeskrivningar – och alltså även ges möjlighet att komma med egna idéer och engagera sig osv.

Får alla vara med?
Vi vill vara så inkluderande som möjligt och vi vill verkligen svara Ja på den frågan!
Men olika människor inom rörlesen är olika radikala vi vill ha en relativt lugn grupp med mycket eftertanke och god ton. Om du vet med dig att du är en av dem som brusar upp i diskussioner eller är mer åt det radikala hållet så är inte denna grupp för dig. Vi planerar som sagt att hålla god ton och stilen kommer likna Pelle Billings. Med det sagt så hoppas vi naturligtvis på god uppslutning och ett gott samkväm.

Vilka är vi?

Fredrik
– egen företagare, massör, latent musiker, dansare, f d feminist, livsnjutare, idéspruta, blivande lokförare, humanekolog, lyssnare, ordkonstnär, låtsassambo med en puräkta feminist. Halkade in på Pelle Billings blogg för ett år sen. Sen var det liksom kört!

Rasmus
– dansare, amatörkonstnär, aspirerande musiker. Har gått universitetskurser i humanekologi, arkeologi, etnologi, nanoteknologi och har en examen i sjukgymnastik. Har skaffat sig kunskaper i begrepps- och diskursanalys, samt färdigheter inom vetenskaplig metodik och referenshantering. Älskar kreativa upptåg och idéer. Har fått äran att göra ett gästinlägg på Pelle Billings blogg när den var aktiv. Och har även varit aktiv en kort period i den hårt ansatta demokratirörelsen i Turkiet.

Väl mött!

/Rasmus och Fredrik

Kommentarer

Gästinlägg: Inbjudan till ny Malmögrupp — 23 kommentarer

 1. Pingback: Vem är extremist? | WTF?

 2. Nej tack! Om några käcka akademikergossar ska skriva vuxna män på näsan & lära dem ”gott uppförande” innan gruppen ens startat kan det faktiskt hellre vara! Ett Sverige där folk inte får bli förbannade längre är lika illa som nånsin feministväldet! Faktiskt bara en förlängning av det senare…
  Synd, för initiativet som sådant är gott, men hellre ta kampen själv än att bli omstöpt till nåt som feministdamerna kan ”respektera”… och ärligt talat tror jag att min väg kommer nå betydligt bättre resultat!
  God ton!? Bor ni verkligen i Malmö?
  Tro det eller ej men passion brukar vara en bra drivkraft både inom konst & politik, just saying…
  Och ja, jag blev förbannad och då blir jag syrlig. Sån är jag…

 3. ”Vi vill vara så inkluderande som möjligt och vi vill verkligen svara Ja på den frågan!
  Men olika människor inom rörlesen är olika radikala vi vill ha en relativt lugn grupp med mycket eftertanke och god ton. Om du vet med dig att du är en av dem som brusar upp i diskussioner eller är mer åt det radikala hållet så är inte denna grupp för dig.”

  Nå detta skulle utesluta mig direkt, Men förstår ni inte att vad ni efterlyser är en omöjlighet? Man kan inte säga dessa saker på ett oradikalt sätt eftersom de skiljer sig radikalt och på ett avgörande sätt från den etablerade feministiska jämställdheten?

 4. Pingback: Bäddat för ytterligare ett misslyckande | Toklandet

 5. Utmärkt initiativ. Synd vad mig beträffar att riktnumret inte är 08…

  Bry er inte om de negativa reaktionerna. ”God ton” har visst kommit på skam på sista tiden, inte bara bland feminister (http://www.arsinoe.se/god-ton/) utan även hos vissa GD-läsare.

  God ton vinner i längden! Lycka till!

 6. @Pelle 2.0:  Vet du vad, Pelle 2.0 – jag tror att både du och jag behövs i jämställdhetsdebatten. Hej förresten, det är jag som är Fredrik, en av de bakom originalinlägget här.

  Om du läser om inlägget så kommer du att se, att
  Ingenstans har vi skrivit några vuxna män på näsan vad dom ska göra.
  Ingenstans skriver vi att vi vill lära vuxna män gott uppförande.
  Ingenstans skriver vi att folk inte får vara förbannade längre.
  Ingenstans skriver vi att vi ska stöpa om någon.
  Vi skriver Hej vi vill starta en grupp i Malmö och vi tänker så här och så här. Tänker du ungefär likadant så välkommen!
  Vi hindrar ingen annan från att starta egna grupper med egna önskemål eller hålla sig helt på sin egen kant.
  Vill jag starta en jazzorkester så föredrar jag att spela med folk som jag känner att jag kan jamma loss med. Tror knappast jag vill ha en didgeridoolirare eller en deathmetalgitarrist bara för att dom också gillar att lira musik. Det finns mängder av andra liknande sammanhang de kan spela sina instrument på och göra det bra och förmodligen hamnar vi säkert på samma stadsfestival förr eller senare och gläds åt varandras framgångar och kanske t o m inspireras och lär oss av varandra.

  Jag kan medge att just meningen med ”brusa upp” kan ha varit lite otydligt formulerad. Naturligtvis blir alla människor förbannade emellanåt, så även vi. Vår poäng är att vi i mesta möjliga mån vill försöka minnas att faktiskt vi har en mottagare för vårt pladder. Det åligger mig att, i varje givet ögonblick, anstränga mig för att göra mig förstådd, om förståelse hos den andre för vad jag säger är mitt primära mål.
  Tidigare i livet blev jag ofta, liksom du, förbannad och syrlig på det jag ansåg vara dumt och det var viktigt för mig att ge uttryck för det på olika nedvärderande sätt. Det jag gjorde var att försöka motarbeta bajs…med bajs! Men mitt ego stärktes för en liten stund och jag upplevde att jag, som representerade SANNINGEN, var bättre på alla sätt och vis än den jag trätte mot. Men jag är idag ganska övertygad om att ingen nånsin tog in vad jag sa. Jag upplevdes nog bara som dryg, elak, okunnig och flummig, förutom hos de redan övertygade som dunkade mig i ryggen.
  Sorry, men den metoden passar inte mig och jag tro den är relativt fruktlös.
  Hoppas du har större lycka med din variant!

  Jag tror alltså inte längre på att jag kan förändra något jag anser vara dåligt genom att själv göda det beteende jag anser mig vara emot. Jag tror förändring kan ske genom att mÖta människor, inte genom att mOta dom. Då får du en (etter värre) fiende.
  Här kommer en kliché: Våld föder våld. Ja, jag tror faktiskt det. Men jag tror också att det går att bryta det orsakssambandet. Dock kan jag inte förlita mig på att någon annan, dvs motståndaren, tar det ansvaret, även om det naturligtvis KAN ske. Nej, jag får själv anstränga mig och se till att ta det ansvaret. Men det krävs att jag låter mitt ego vila, fastän det vill trycka dit den där satans jävla manshatiska feministfittan bara för att jag kan, och jag kan eftersom jag är intellektuellt och verbalt överlägsen!
  Jag tycker jämställdheten är alldeles för viktig för att slarvas bort pga att jag missbrukar min makt, som i mitt fall sitter i mitt användande av ordet och pennan.
  Säkert kommer någon ha invändningar mot detta och kalla mig naiv. Det är ok. Själv anser jag att det var just naiv jag var tidigare.

  Ja, vi bor i Malmö. Hurså?

  Självklart är passion en drivkraft i många sammanhang. Du och jag har bara olika sätt att uttrycka den på.

  Vi ses på barrikaderna!

  //Fredrik

 7. Jag är en gammal SUR man, inte våldsam & din & min värld är fortfarande inkompatibla & du skriver fortfarande på näsan!

 8. @Pelle 2.0:
  Ok, kan du utveckla det? Den enda här som jag som skriver någon på näsan är ju du, som talar om för mig att jag har ett beteende. Det intresserar mig inte ATT du tycker att jag har ett beteende. Vad ska jag med den informationen till?

 9. @Pelle 2.0:
  Jag utgår alltså från MIN verklighet och MINA erfarenheter när jag skriver. Det är inte samma sak som att tala om för dig hur du ska leva ditt liv. Förstår du inte den skillnaden så, ja, då är vi inkompatibla.

 10. Fredrik! Jag vet att du menar väl & det är ok. Men jag ser/hör bara ett ovanifrån-perspektiv som jag inte gillar, en attityd som inte passar mig & det är inte specificerat till enskilda rader utan snarare mellan dem. Det gör mig misstänksam även om du tycker att jag ser/hör fel. Starta din grupp så kör jag mitt race… Gott så!

 11. @Pelle 2.0:
  ”Men jag ser/hör bara ett ovanifrån-perspektiv som jag inte gillar, en attityd som inte passar mig & det är inte specificerat till enskilda rader utan snarare mellan dem.”
  Ja, det vimlar av osynliga strukturer mellan raderna, eller hur…
  Elakare än såhär blir jag nog inte, men du resonerar ju precis som en feminist. Känslostyrt.
  Jag är varken ovan eller under dig. Vi är på samma horisontella spelplan, bara väldigt långt ifrån varann.

  ”Det gör mig misstänksam även om du tycker att jag ser/hör fel.”
  Vad är du misstänksam mot?

 12. Vad är problemet med att jag inte förstår ditt språk, varför är det så jävla viktigt för dig!? Jag förstår att du blev besviken när ni blev dissade när ni faktiskt ville göra nånting konstruktivt. Det hade jag också blivit! Jag kan sätta igång & dissekera din text om det är så jävla viktigt vad jag tycker men vad hjälper det? Kolla in Toklandet, så kanske du förstår, han & jag är på samma plan! Nog om detta!

 13. Hej Pelle2.0 och alla andra. Jag heter Rasmus och har också varit med ock skrivit inlägget.

  Jag vill börja med att understryka att jag liksom Fredrik inte har någon som helst avsikt att skriva någon på näsan eller tala om hur folk ska vara. Jag inser att det vi skrev kan uppfattas som lite provokativt, men som sagt intentionen var inte att skriva folk på näsan. Vi har våra anledningar till varför vi vill uttrycka oss på vårt sätt och vi vet och förstår att det finns andra som vill uttrycka sig på andra sätt.

  Vi vill skapa en grupp med en stil som passar oss. Detta för att det kan vara mycket frustrerande för alla inblandade om – när vi ses – vi konstant måste diskutera och kalibrera vilket som är det bästa sättet att uttrycka sig osv. Det kan bli lite mycket snack och lite hockey och det kan bli frustrerande för alla inblandade. Fredriks jämförelse med musikerna ovan är bra: Vi vill jamma med folk som har en viss stil – för då kan vi skapa skön musik tillsammans. Det betyder inte att vi ogillar att det finns andra som spelar andra typer av musik.

  Vi har vår stil och vi vet att det finns andra som har sin stil. En av styrkorna hos mansrörelsen är att vi accepterar att folk kan ha olika åsikter utan att vi för den sakens skull börjar tycka illa om varandra. Detta måste väl också gälla meta debatten – alltså diskussionen om hur vi uttrycker oss.

  MvH Rasmus

 14. Kanske hade det varit bra med en generell diskussion om debatstil på GD. Men nu håller jag nog med Pelle2.0. Nog om detta.

 15. @Pelle 2.0:
  ”Vad är problemet med att jag inte förstår ditt språk, varför är det så jävla viktigt för dig!?”
  Om vi försöker kommunicera med varandra och du inte förstår mitt språk (eller jag ditt) så har vi ett kommunikationsproblem och ingenting har förändrats till det bättre.
  Vi bägge ”misslyckades” uppenbarligen, enligt Kierkegaard text härovan.

  ”Nog om detta!”
  Absolut!

 16. Ok Fredrik, sista kommentaren om detta från mig! Vi har helt enkelt olika syn på hur det här bör göras & det var vad jag skrev i första kommentaren & skälet är att jag faktiskt vill ha en hårdrocksgitarrist i jazzbandet! Därmed är denna diskussion över för mig!

 17. det låter som att jag behöver ta mig lite tid och vara med på nästa träff om möjligt. när blir nästa möte?