Feministiskt Ickeförsvar (Återpubb)
avatar

Här kommer en återpublicering av ett inlägg som jag tidigare publicerat på min gamla blogg, Kollen om Genus. Vissa saker må ha passerat bäst-före-datum, men jag tror att inlägget i stort fortfarande är relevant. Vissa mindre estetiska förändringar har gjorts, men texten har jag lämnat intakt.

FM uppg

Det har pratats en del försvarspolitik under den senaste tiden, vilket kanske inte är så konstigt med hänsyn till den säkerhetspolitiska situationen i östra Europa. Under den senaste veckan har även uppstickarpartiet FI tagit ton och argumenterat för sin uppfattning att Sverige inte behöver kunna försvara sig emot yttre hot. Jag ska ärligt säga att jag inte lusläst hela debatten, men ett visst försvarsintresse när jag ju. Därför tänkte jag slå ett slag i saken och bemöta FIs senaste debattartikel. Ett mer försvarsinriktat svar har redan publicerats som gästinlägg hos Wisemans Wisdoms, en blogg som jag rekommenderar för den försvarsintresserade.

 

Katerin Mendez från FI skrev som sagt en debattartikel på Nyheter24 igår (140625) där hon förklarar FIs ställningstagande i försvarsfrågan. Den är en ganska kort sak så ta er tid att läsa den, jag kommer här att skriva som om ni redan läst den.

 

Deras argument är alltså:

  1. Krig kommer inte att ske mellan nationer i vårt närområde, på grund av ekonomiskt beroende länderna emellan.

  2. Det bedrivs ett internationellt krig mot kvinnor.

  3. Därför bör säkerhetspolitiken byta inriktning från att handla om försvar från yttre hot och istället handla om polisiärt arbete och kulturell omskolning av män.

I korthet skriver Mendez att FI inte ser det som troligt att konflikt mellan nationer kommer att ske i vår närmaste omvärld. Istället menar hon att säkerhetsbegreppet ”utvidgats” till att handla om individers trygghet i sina respektive samhällen, snarare än samhällens säkerhet sinsemellan. Vad FI inte verkar förstå så står det inte i motsättning till varandra, eftersom konflikter utgör den yttersta konkurrensen mellan olika samhällen. Kriget är politikens yttersta vapen. Vill vi inte bli styrda av andra politiker än dom vi själva valt måste vi ha förmågan att med vapenmakt försvara vårt samhälles integritet. Det gäller även om dom politiker vi valt kommer ifrån FI.

 

FI föreslår att vi ska reducera vår försvarsförmåga till förmån för våldsförebyggande arbete och ”positiv samhällsutveckling”. Det preciseras inte i artikeln exakt vad som skulle utgöra en ”positiv samhällsutveckling” eller vad för ”våldsförebyggande arbete” FI vill driva, men det vet vi ju redan. Det är ju oss onda män det är fel på, så samhällsutvecklingen måste bli mer feministisk och våld förebyggs genom att tvinga oss till omskolning. Det lär bli fråga om just någon form av tvång, vilket ju som bekant är våld, om ej nödvändigtvis fysiskt.

 

Det är djupt obehagligt att FI försöker sätta agendan i säkerhetspolitiken, genom att göra ”mäns våld mot kvinnor” till en säkerhetspolitisk fråga och försvarsförmågan till en ickefråga. Vill det sig riktigt illa så lyckas dom att sno åt sig även den här frågan, så att alla som vill att vi ska kunna försvara oss blir kvinnohatare. En sådan sak skulle ju vara typiskt svenskt i händelse av Peak Oil eller global uppvärmning, något som mycket väl skulle kunna leda till politiska konflikter om resurser i vårt närområde. Vi har liksom en historia att alltid nedrusta precis innan storkonflikter.

 

Mendez rabblar upp en massa saker som att fler kvinnor dött i ”kriget mot kvinnor” än vad som dött i krig under 1900-talet. Finns det någon som vet vad hon snackar om? Vad räknar hon som ett offer för ”kriget mot kvinnor” egentligen? Det skulle inte förvåna mig ett dugg om dom räknar samtliga kvinnor som dött alls, eftersom patriarkatet. Detta trots att män lever kortare liv än kvinnor. Wow, vi män måste vara riktigt urusla på att kriga.

Ärligt talat så tror jag helt enkelt att FI ser försvarsbudgeten som ett kassavalv där Gudrun i falsk Robbin Hood-stil bryter sig in och tar från dom onda männen och ger ”tillbaka” till den goda feministiska rörelsen.

Lede FI har talat.

(Kunde inte låta bli)

Hela artikeln bygger såklart på FIs syn på män, maskulinitet, strukturer, patriarkat och resten av alltihopa, men jag är för matt för att orka dra hela den biten igen.

Låt dagens låt bli en påminnelse för dom som tror att en förmåga att stå emot politiska påtryckningar utifrån är onödig.

Här kommer Sabaton med låten Talvisota.

YouTube Preview Image

Kommentarer

Feministiskt Ickeförsvar (Återpubb) — 1 kommentar

  1. Pingback: Slingrande ålar | WTF?