Erik den äldre: ”För övrigt anser jag att SVT bör anmälas”
avatar

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke håller koll på tider

Jag är seriöst förbannad på SVT, fast det är väl i och för sig ingen nyhet. Det är mer eller mindre att kroniskt tillstånd. Jag vill dock börja med att påpeka att min vrede inte är riktad mot Rickard Olsson, jag uppfattar honom som en genuint trevlig och utmärkt programledare som passar som handen i handsken för mysprogram och familjevänlig underhållning. Så att han råkar hamna i skottgluggen här är snarast att se som Collateral Damage, även om det är hans program och han därmed har ett ansvar. Så med den lilla brasklappen avklarad så plockar jag nu fram (de metaforiska) knogjärnen.

Skandalen med Transportstyrelsens säkerhetsläcka har redan passerat vindstyrka 10 och närmar sig med stormsteg vindstyrka 12, men statsminister Löfven syns inte till någonstans. Mannen har en sällsynt förmåga att försvinna när det är känsligt men synas när det politiskt opportunt. Och hur han kan prioritera olika framgår till exempel om man jämför hans hantering av IKEA-morden med Trollhättandådet.

Löfvens favoritroll JEAnders Bildblogg

Så upptäckte jag i SVT:s programtablå att Stefan Löfven skulle delta i gårdagskvällens (22 juli) Sommarkväll med Rickard Olsson. Och med tanke på att det blåser full orkan ifråga om Transportstyrelsen så kunde jag inte låta bli, jag var tvungen att kolla för att se om Löfven skulle ha mage att visa sig. Och jag kunde inte låta bli att live-kommentera det hela på twitter:

Jodå, han kom, han sågs, och han förlorade stort.

Och detta är centralt för detta inlägg. Det kan verifieras här att Rickard Olsson ordagrant sade:

Stefan, grattis får jag säga i efterskott, du fyllde 60 år igår

.
(Jag ber om ursäkt för den ryckigt dassiga bildkvalitén, men det rör sig om bara 5 sekunder, så jag ids inte lägga ner jobbet som krävs för att få en bättre version.)

Det är lätt verifierad genom wikipedia att Stefan Löfvens födelsedag är 21 juli. Så ok, det var alltså fastslaget att programmet var direktsänt, eller åtminstone inspelat samma dag som det sändes. Så knogjärnen kommer till användning:

Jag misstänker att Löfven skulle klassa mig som ”näthatare” och förmodligen också nazist, men jag råder honom att inte säga det offentligt, jag tänker inte hamna på Löfvens förtalslista utan att ta strid.

Reportrarna borde ju ta chansen när han uppträder i direktsänd TV. Det är ju lätt att hitta honom menar jag. Särskilt som det till och med var förannonserat.

Men så var det någon på twitter som påstod att det hade förinspelats. Vilket ledde mig till att ställa frågan:

Jag börjar kolla och hittar på Expressen, från den 13 juli, alltså innan skandalen med Transportstyrelsen har träffat den berömda fläkten, ett videoklipp med statsministern från programmet. Det är alltså förinspelat. Rickard Olsson bekräftade idag på twitter att det faktiskt var förinspelat redan innan midsommar:

Jag är fullt medveten om att det handlar om ett underhållningsprogram, och tror inte för ett ögonblick att Rickard Olsson hade några ljusskygga avsikter här. Därav min inledande brasklapp. Det är inte heller på något vis hemligt att programmet är förinspelat. Det framgår på andra platser att det är det. Men det är ett jävla otyg att man slarvar eller döljer tidsangivelser. Det är faktiskt ofta en central punkt i nyhetsförmedling. Jag anmälde bl.a. 2013 ett nyhetsinslag i Rapport där snön föll i juni, där man drog upp ett bråk om partibidrag hos en lokalavdelning av sverigedemokraterna. Inslaget sändes den 3 juni under en intensiv värmebölja, men i del av fotomaterialet kunde man se snödrivor lysas upp av en förbipasserande bil. Man tog också upp ett flertal andra bidragsproblem runt om i landet, samtliga rörande sverigedemokraterna, där det vid närmare grävande visade sig att det var flera år gamla och sedan länge hanterade. Och man underlät att ta upp att problemet med bidragsbedrägerier har förekommit ymnigt även hos många andra partier.

En korrekt bild av SVT (JEAnders Bildblogg)

Föga förvånande fick jag inget gehör för den anmälan, inga faktauppgifter var ju i sig felaktiga, och granskningsnämnden bryr sig tydligen inte ett smack om vilka relevanta fakta som utelämnas i sammanhanget.

Det måste vara ett grundläggande krav på Public Service att de i alla sammanhang är hederliga mot tittarna. Om ett program (eller programinslag) är förinspelat skall det framgår klart och tydligt. Det får inte förekomma att man fejkar aktualitet såsom gjordes i Sommarkväll. Det kan potentiellt få mycket allvarliga konsekvenser. Jag har därför anmält programmet till granskningsnämnden (anmälan kan läsas nedan). Inte för att jag tror att det kommer att leda till något. Men det är viktigt att vi sätter ner foten och säger ifrån. SVT och Public Service är överlag så bedrövligt att det jag anser det rent kriminellt att de har mage att kräva tittare på tv-licens med motiveringen att det skulle säkra ”objektiv och neutral” rapportering. (För ett mer ingående resonemang om SVT, sändningstillstånd och lagstiftning, se mitt inlägg Jan Helin, swesocs svarta ryttare.)

Jag återkommer med svaret från granskningsnämnden.

Beträffande titeln på inlägget (och jag anser att uppmaningen definitivt skall följas):

Det är mycket enkelt att anmäla program till granskningsnämnden och görs här. Det behöver inte ta mer än 5–10 minuter att göra en anmälan.

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Anmälan görs i ett formulär, själva motiveringen ges som svar till frågan ”Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:

Falska tidsuppgifter av väsentlig betydelse för högaktuell fråga.
Programmet framställs i allt väsentligt som att det är direktsänt, även om det inte sägs rent ut. Stefan Löfven medverkade i kvällens avsnitt. Programledaren Rickard Olsson gratulerar Stefan Löfven till födelsedagen igår (21 juli, som är Stefan Löfvens födelsedag).
Det framgår dock av Expressen live(?)-tv den 13 juli (http://www.expressen.se/tv/sport/badou-jack-visar-upp-miljonklockan-i-svt/) att programmet är förinspelat.
Inget sägs i påannonsen eller presentationen (”Del 3 av 5. Sommaunderhållning med Rickard Olsson och gäster från Älvstranden i Göteborg. I kväll bland annat Stefan Löfven om livet som statsminister, boxningsvärldsmästaren Badou Jack, artisten Uje Brandelius om sin parkinson, Robert Gustafsson och Anders Jansson om komisk leverans, Marcus Birro om sin nya bok och landslagsryttaren Felicia Grimmenhaug inför EM. Livemusik med Miss Li och Uje Brandelius.”) Eftersom programmet är förinspelat är det per definition inte livemusik.

Jag anser detta vara att allvarligt vilseleda tittarna med tanke på den pågående skandalen med Transportstyrelsens hantering av säkerhetsklassat material. Det är under all kritik att SVT i det fallet under falska förespeglingar presenterar statsministern som gäst i ett till synes direkt sänt program när hans frånvaro i frågan av många ses som ett tecken på regeringens delaktighet och/eller inkompetens i hanteringen av frågan.

Jag har själv på sociala medier i skarpa ordalag ifrågasatt statsministerns medverkan i ett direktsänt program under nuvarande omständigheter, bara för att i efterhand upptäcka att det rör sig om rent lurendrejeri.

Jag anser detta beteende av SVT vara oförlåtligt och anmäler därför programmet.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Erik den äldre: ”För övrigt anser jag att SVT bör anmälas” — 13 kommentarer

 1. Från minut ett har Sveriges samlade höger bestämt sig för att skrika ut att Sveriges media inte gör stor sak av detta, vilket varit en fullständig, kultmässig lögn från minut ett.

  Alla Sveriges haverister från Lamotte till SvDs ledarredaktion har insett att de bara har en chans innan valet att verkligen få upp så mycket gul galla och förtrytelse som det är möjligt, och då nöjer man sig inte med att tala om avgångar utan måste också få in attacker på media..

  Att Ågren måste avskedas (trots att felet legat i hela organisationen och erkändes som ett problem redan 2009) är dock självklart. Att strunta i SÄPO utan god anledning är ett så fånigt beslut att man måste dra henne inför vidare undersökning.

 2. @Axel Edgren:
  Jag ser ingen större anledning att ta upp själva skandalen. Den blåser friskt över alla alternativa media ändå. Därför fokuserar jag istället på SVT:s bedrövliga internkultur.

 3. Det är väl snarare så att när det redan finns etablerade högerinstitutioner som SvD (får också skattepengar precis som SVT), GP (existerar enbart pga skattepengar precis som SVT), Expressen och en miljard bloggar förblindade av generiskt sosseagg och hat mot MP så vore det inte särskilt värdefullt för samhället om det inte var lite slagsida vänster i en stor mediekanal.

  Som i Storbrittanien där man har Guardian och BBC som är ljusröda som enda motpoler till ett imperium av tuttbilder, imperienostalgi, eleminatorisk retorik mot alla som inte skulle passa in i första säsongen av Eastenders och kommunismbrännmärkning av alla som inte är Thatcherister.

  Så det är möjligt att SVT och BBC är mätbart ”för vänster”. Sedan om detta är dåligt, orättvist eller otillbörligt är jag mycket mer skeptisk till.

 4. @Axel Edgren:

  ”Att Ågren måste avskedas (trots att felet legat i hela organisationen och erkändes som ett problem redan 2009) är dock självklart.”

  Genderaldirektören Maria Ågren (kunde efternamnet vara mer passande?) är inte bara redan sparkad från GD-jobbet. Hon är även dömd till strafföreläggande för att ha läckt hemliga uppgifter till obehöriga och är nu även sparkad från jobbet som utredare på Elefantkyrkogården. Det som förmodligen räddar henne från värre straff är att hon säger så korkade saker i Säpo-förhör att ingen kan tro hon är smart nog att ha gjort de här sakerna avsiktligt. Klantskallen säger ju i praktiken att hon inte visste det var olagligt att bryta mot lagen.

  ”Att strunta i SÄPO utan god anledning är ett så fånigt beslut att man måste dra henne inför vidare undersökning.”

  Du menar alltså att hon ”trodde man får göra så” (bryta mot fem olika lagar) inte är en fullgod anledning? Å andra sidan har ju Infrastrukturminister Sossedotter Johansson lyckats att vara helt okunnig om saker hon ansvarar för TROTS att minst två andra ministrar kände till dem. Så ministrarna är inte bara helt inkompetenta. De avstår även från att informera varandra om saker relevanta för deras ansvarsområden?

  Och myndighetenschefer bryter mot regler och lagar på löpande band. Svenska Institutets idiotbeslut att låta en privatperson peka ut över 10.000 människor )(inklusive Bill Gates och Israels ambassadör) som nazister var tydligen bara en föraning om hur illa det kunde se ut på en svensk myndighet anno 2017.

 5. Ok, utan att ta ställning – men det var antagligen förinspelat. Dessa program vet när de ska sändas veckor och månader i förväg.

 6. @Axel Edgren: På vilket sätt är SvD eller Expressen ”etablerade högerinstitutioner”? Vissa uppgifter tyder på motsatsen. Och varför nämner du inte hur Expressen finansieras eller varför den existerar?

  Menar du att de tidningar, som du nämner, är statliga megafoner, nästan som ”public service”, i allmänhetens tjänst, fast ändå inte?

  Menar du, på allvar, att SVT bör vara partiska och ha en slagsida åt vänster, för att upprätthålla någon sorts ”balans”, i förhållande till bloggar och tidningar?

  Så lyder dock inte SVT:s uppdrag.
  Sedan jämförelsen med Storbritannien. Är det landet ett politiskt föredöme för dig? Och när hade företeelser som dessa politisk färg:
  ”ett imperium av tuttbilder, imperienostalgi”? Går det inte att vara kommunist och tycka om tuttbilder, eller känna nostalgi för imperium, t.ex. Sovjetunionen? Rolls Eyes

 7. ”På vilket sätt är SvD eller Expressen ”etablerade högerinstitutioner”?”

  Om de inte är det så är nog deras redaktioner lite besvikna.

  ”Menar du, på allvar, att SVT bör vara partiska och ha en slagsida åt vänster, för att upprätthålla någon sorts ”balans”, i förhållande till bloggar och tidningar?”

  Inte bör. Men jag säger att det inte är ett problem om de är det.

  ”Går det inte att vara kommunist och tycka om tuttbilder, eller känna nostalgi för imperium, t.ex. Sovjetunionen?”

  Fråga en kommunist.

 8. @Axel Edgren:
  Independent och Mirror verkar numera vara nästan lika vänster som Grauniad. Överraskande. Hade trott Independent försökte ligga i mitten och Mirror till höger.

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/election-voters-labour-tories-newspaper-readers-the-sun-daily-mail-times-independent-a7790166.html
  ”Sixty-six per cent of Independent readers said they had voted Labour […]
  Mirror readers were the second-most likely to have voted Labour, with 68 per cent […]”

  Klassikern i sammanhanget:
  https://www.youtube.com/watch?v=DGscoaUWW2M

  Independent?
  Mitt förslag är ”The Independent is read by people who think it’s vitally important to discuss at great length who runs the country.”

 9. @Axel Edgren:

  Som i Storbrittanien där man har Guardian och BBC som är ljusröda som enda motpoler till ett imperium av tuttbilder, imperienostalgi, eleminatorisk retorik mot alla som inte skulle passa in i första säsongen av Eastenders och kommunismbrännmärkning av alla som inte är Thatcherister.

  Tja, de får skriva vad de vill för mig. Ett större problem är att det enda reella valet är mellan olika typer auktoritarism (eller vad det heter på svenska): socialism (LAB), viktoriansk moral (CON) eller PK-moral (LibDem).

 10. ””Sixty-six per cent of Independent readers said they had voted Labour […]
  Mirror readers were the second-most likely to have voted Labour, with 68 per cent […]””

  Vilket såklart beror på att folk är mer vänster än deras tidningar, att vänsterväljare läser fler tidningar och att vänsterväljare sprider sitt läsande över fler tidningar.

  Vill man t ex. ha en nationell dagstidning i Sverige så får man välja mellan DN (vars önskedröm är en S-C-L-Mp-regering men en Alliansmajoritet skulle också välkomnas hjärtligt) och SvD (vars politiska profil är mer Medborgerlig Samling än C/L vid det här laget).