Digital våldtäkt
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke satsar på kärlekstäkter

Norstedts uppslagsbok, fjortonde upplagan, 2007:

våldtäkt brott som består i att någon med våld el hot om våld tvingar en annan person till samlag

Enligt min mening en mycket bra definition, men den har gradvis vidgats:

Traditionellt har våldtäkt inneburit att en kvinna tvingas till samlag. I modern tid har begreppet fått en vidare innebörd, främst i Nordeuropa, där även män kan vara offer. Det behöver inte heller röra sig om ett samlag utan räcker med ”en jämförbar sexuell handling”, exempelvis penetrering med främmande föremål, tvång till oralsex eller beröring av könsorganen. Den tidigare uppfattningen att våldtäkt inte kunde förekomma inom äktenskapet anses idag i de flesta länder förlegad. Kravet på våld för att det rättsligt skall betraktas som våldtäkt varierar mellan olika länder. Förgripelser mot underåriga ses oftast som våldtäkt, även om våld inte förekommit.

Så man började med att överge samlagsbiten, sen övergav man våldsbiten också. Nu inleds nästa steg:

Idag väcktes åtal mot en 20-årig man från Stockholm som har fått unga flickor att posera sexuellt på internet. Det är första gången som en åklagare prövar om handlingarna, som har skett på nätet, kan likställas med en våldtäkt.
– – –
– Det är ett unikt fall där mannen åtalas för våldtäkt via nätet. Gärningsmannen har själv inte genomfört handlingarna på flickorna, utan istället uppmanat barnen till att göra sexuella handlingar på sig själva. Åtalet är ett frånsteg från hur det tidigare varit då gärningsmannen genomför handlingarna själv, säger kammaråklagare Tomas Mattsson till SVT Nyheter Stockholm.

Vad kommer härnäst? Att man gör sig skyldig till våldtäkt om man läser Fanny Hill?

Helt klart är väl att sverige har bra förutsättningar för att ta toppen i den globala våldtäktsstatistiken.

Clockwork Rape

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Digital våldtäkt — 7 kommentarer

 1. Hej.

  Att utöka våldtäktsbegreppet från penetration med penis till föremål är inte konstigt. Det förekommer skrämmande ofta att gärningspersonen använder föremål, allt från att ha varit planerat till det som råkar finnas till hands. Jag tro att, bortsett från politisk agenda i tidigare debatter om definition, påföljder och bevisvärdering/vittnesmål, så är en del av problemet helt enkelt att vi bakar samman flera brott till ett enda.

  Om man dömt för våldtäkt för tilltvingat samlag, som din översta gultext, och (grov) misshandel vid exempelvis införande av föremål, och (hat)brott för diverse smädelser och andra verbala kränkningar, och så vidare, så hade mycket av de senaste tjugo årens debatt helt enkelt inte existerat därför att gärningspersonen fått sitt för samtliga brott.

  Om man dessutom lagt upp det enligt principen att ett straff överklagas, bedöms för villkorlig frigivning/strafftidsavräkning, etc separat, och inget kan överklagas mm förrän det förra är avtjänat, så hade rättsväsendet tydligt visat vad samhälle och stat anser om detta.

  På ovanstående vis behöver begreppet inte urvattnas för att man skall kunna komma åt övergrepp. Mannen som nämns i texten ovan kan ha begått olaga hot, utpressning och andra brott. Varför inte pröva och döma för vart och ett av dessa?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. @MJ: Hej.

  Mig veterligen gör man i Sverige en samlad bedömning av straffvärdet för alla de brottsliga handlingar som åtalet gäller. Det medför sådana situationer som att en person vilken bevisats vara skyldig till dussintals våldtäkter mot ett flertal offer döms till i genomsnitt några veckor eller någon månads fängelse räknat per enskilt brott.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Hej.

  Ursäkta, detta skulle varit med i förra posten:
  [http://www.aklagare.se/PageFiles/740/Fr%C3%A5gor%20och%20svar%20%C3%85talsundersl%C3%A5telse.pdf] Klamrarna skall tas bort före sökning.

  För den som inte litar på kopierade länkar: gå till Åklagarmyndighetens hemsida åklagare.se och sök på Åtalsunderlåtelse.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. @Rikard:
  Ah då är jag med på vad du menar. Så t.ex. om polisen förföljer en fortkörare och avvaktar att ingripa så ska den personen kunna ådömas flera miljoner i böter?

  Men som man gör i Sverige gör man i nästan alla länder i världen.

  Ett dussin våldtäkter mot lika många offer har inte hänt men det skulle ju bli betydligt mer än någon månad per brott.

  Däremot ska sägas att en sådan återgång till medeltiden nog skulle bära sig ekonomiskt med tanke på alla böter man kunde få in.