Efter att ha läst Ninnis två inlägg om Hirdman, så har jag en tanke som stör mig och behöver leta sig upp till ytan. Det är lite för invecklat för att vara en kommentar och matchar ändå inte hennes tema riktigt. Det är synen på betalt och obetalt arbete, och Hirdmans scenario om ”pimp-society”. Mina tankar går ungefär så här:
Om hemmaarbete är slaveri, så torde väll arbete vara frihet? Jag har personligen relativt höga krav på renlighet och finner mig ofta med sopborsten i hand. Belöningen för arbetet är att jag trivs mer efteråt, av samma orsak uppsöker jag tvättstuga och bär hem matkassar. Jag arbetar också mot lön. Lönearbetet är inte direkt relaterat till min tillvaro, men den lön jag får för mödan är det. Det gör att jag kan fylla mina matkassar med det jag vill ha, ger mig tak över huvudet osv. Båda formerna av arbete ökar mitt välbefinnande och gör mig kapabel att fortsätta arbeta. En del av detta ”välbefinnande” tar omvägen över pengar.
Jag har också gått utan arbete. Jag levde på lånade eller efterskänkta pengar, vilket gjorde att jag var tvungen att både minimera mina utgifter och förvalta mitt kapital på ett sätt som inte uppfattades som slöseri hos mina välgörare. Jag var visserligen ”fri från arbete”, men min rörelsefrihet var ytterst beskuren. Min valfrihet var vingklippt.
Varje person måste välja hur man vill balansera mellan hemarbete, lönearbete och fritid. Då både förutsättningar och värderingar är olika så väljer olika personer och familjer att balansera det olika. Det innebär inga friheter, eftersom arbete innebär förpliktelser och strävan efter mål/resultat. Det gäller även hemarbete, ingen tvättar fönster utan avsikt att de ska bli rena. Möjligen kan man påstå att det är en form av ”frihet” att ens få välja, kontra de som inte har något val.
Idag kan de flesta välja, i den mån det inte är möjligt så är orsaken inte kön, utan vilken ekonomisk rörelsefrihet man har. Även om det finns hemmafruar så är det ingen som hindrar kvinnor från att arbeta. Det är en valmöjlighet för de som har råd.
Sist men inte minst. Om friheten är ”frihet att välja”, så bör man fundera på vad man själv arbetar för. Att ge alla en möjlighet att arbeta vore att öka friheten, att försöka övertala alla att göra det vore det motsatta. Likaså att möjliggöra för människor att vara hemmafruar/-män vore att öka frihetsgraden, men inte att försöka påtvinga eller skambelägga dessa val. Öppna dörrar för människor, men knuffa inte in folk där du vill ha dem. Först när folk utan hinder kan välja det makthavare anser är fel, dumt eller konstigt – Då kan vi tala om ”frihet”.
(Den skarpsynte inser kanske att den sista meningen är irrationell, men jag tror det förstås rätt lättare i denna form. Därför får det stå med denna notering.)
Teo
Om man ser till den kvinnliga homosociala gruppen är den sociala kontrollen stor. Och konkurrensen om status stenhård. Många kvinnor är inte sena att tala om för andra hur de ska göra. Så det är inte så konstigt att den frihetliga rörelse kvinnokampen var omvandlats till att tala om för kvinnor hur de bör välja. Samma gamla kontroll, nya ideal. Historien går i cirklar. Nu är det radikalt att vara hemmafru.
Självklart ska vi uppfostra våra barn att bli självständiga och klara både manliga o kvinnliga sysslor. Men hur de sedan hanterar sin frihet måste vara den resandes ensak. Klart vi kan tycka unga tjejer gör fel när de helst vill gifta sig rikt o slippa jobba. Men de måste också göra sina livsval och ta de för och nackdelar de ger.
En viktig frågeställning.
Jag tycker den hänger ihop med vad jag skrev om i Män och ”work/life balance” här på Genusdebatten:
Arbeit macht Frau
Varför pratar folk ens om hemmafruar fortfarande? Hur många familjer har idag råd att leva bara på ena förälderns lön? Med alla skatter som skall bekosta inte bara polis, sjukvård och olika former av försäkringar utan tydligen också en hel armé lobbyister och kritiker som får betalt för att klaga på hur folk använder den delen av pengarna som inte går till kritikernas egen lön.
Tillväxtverket exempelvis, hur många kvinnliga sjukvårdare måste inte betala överdrivet hög skatt för att försörja en sådan institution? Eller arbetsförmedlingen där det idag förmodligen kostar mer att sätta en enda person i arbete än det hade kostat att ge personen motsvarande den lön arbetet hade gett direkt i handen. Eller varför inte anställa alla arbetssökande som jobbcoacher, då får man ju fler i arbete än riktiga jobbcoacher fick.
Förebilden för statliga byråkratier tycks vara Rädda Barnen där man ger chefen 1 miljon i årslön för att sköta insamling av pengar. När sedan en kampanj som kostat en halv miljon kronor blir oduglig och slängs bort tycker chefen det uppenbarligen är en struntsak. Alltså innan Rädda Barnen kan hjälpa ett enda fattigt barn måste man först samla in stora summor för att betala marknadsförare och reklamföretag för arbete som inte ens kan användas.
AV, jag måste berömma din fantastiska kommentar till Karin Petterson på Aftonbladets ledarsida!
Instämmer med Bashflak gällande AV. Hatten av för en mycket välskriven kommentar på Aftonbladet.
@Bashflak:
Ja, den var bra. Den kanske kan förevigas här på GD? Enklast är väl som en forumtråd…
@Ulf T: Ja lägg in den!
Teodor, håller med dig om att det viktigaste är att invididerna får välja själv. Att det är fritt fram utan att man ska behöva dömas. Jag tycker det gäller allt. (Förut sånt som skadar andra)
Eller varför inte här där vi redan diskuterar nya Jämställdhetsministern Maria Arnholm? PS: Nu har AV fått över 100 ”gillad” på sin kommentar. R3spekt!
AV:s kommentar på Karin Petterssons krönika i aftonbladet:
Tack för rosorna. Skickar några vidare till Ninni. Får bli mitt första inlägg här. Undrar hur länge innan jag klassas som kvinnohatare.
@AV:
Verkligen fantastiskt bra.
Får bli mitt första inlägg här.
Inlägg? Tänker du börja skriva hos oss?
Har ju fått en inbjudan, men mitt dygn har ju bara 28 timmar. Men man vmet aldrig vad mitt okynniga tangentbord kan hitta på.
Kul med över 200 likes. Kan bero på att vi är något på spåren. Saklig kritik som öppnar ögon och syna deåras påståenden. Kräva bevis
@AV:
Då fortsätter jag hålla tummarna.
219 just nu.
AV:s svar är ett inlägg som garanterat kommer att klassas som hat. Det brukar ju sådant som visar hur dumt de inom media tänker och skriver bli. Jag kan lova att äta gift på att Karin Pettersson inte kan bemöta en enda sak av det som AV skriver och då är det per deras definition hat. Jag är förvånad över att det tillåts stå kvar för så länge det står där så kommer dumstruten att sitta stenhårt fast på Karin Pettersson…
@AV: Bara till Ninni?
@AV: Glad över ditt tagentbord!
@Mariel:
Jag tog dom som ett ”Tack för Hirdman”, alltså att han haft hjälp av det
Ninni. Du läser mig som en öppen bok. Utan ditt hästjobb att läsa deras snömos hade en stor del av byxneddragningen uteblivit.
@Ninni: Aha okej hehe
Jag såg siffran 1983 nämnas också. Undrar var den kom ifrån?