Är det vanligt hos kvinnor med dessa problem? (Vart tog alla bra män vägen?)
avatar

Nyligen hade vi en diskussion om hur vanliga vissa beteenden är hos män. Låt oss se om det går bättre att ha den sortens diskussion om kvinnor. Nedan video talar för sig själv. En kvinnlig videobloggare med signaturen ”TheChampangeProblem” ställer frågan ”Where did all the good men go?”

Här finns alltså grund för två olika diskussionsämnen.

1. Man kan diskutera vart alla bra män tagit vägen

2. Man kan diskutera hur många kvinnors som har åsikter av denna typ

 

Kommentarer

Är det vanligt hos kvinnor med dessa problem? (Vart tog alla bra män vägen?) — 39 kommentarer

 1. Jag kan öppna diskussionen. Kvällens sista kommentar för min del, jag ska ut och dricka lite keppana.

  ”1. Man kan diskutera vart alla bra män tagit vägen”

  Kanske de är med alla bra kvinnor?

 2. och avskyr det där tänket om att man ska lära sina söner att vara specifikt omhändertagande mot just kvinnor… som om att kvinnor är mer värda.

 3. Hon är bara ett offer för gamla patriarkala strukturer, stackarn förstår inte hur kuvad hon är…. Smile

  Jag är säker på att de flesta vill bli behandlade som en ”dam”, som i ovanstående video. Och jag är inte smart nog att se kopplingen mellan kränkningar och patriarkat osv med den konservativa dejtingkulturen Smile. Finns det en koppling till våldtäkter och könsfördelning i styrelser med rosa/blått och bjuda på middag och dra fram stolen mm vid dejting?

 4. Svar på Eriks tankar = ja.
  .
  O i tillegg …kvinnor har svårt att acceptera det dom får givet.
  Kvinnors ænskningar ær att hyllas , till bristningsgrensen , fær sin livgivande førmåga.
  .
  Ok alla mænn …hylla kvinnan i sin skrøplighet….obegrænsat.
  .
  Per Hagman .
  .

 5. Man kan ju diskutera vart alla goda kvinnor tagit vägen.

  Vi har följande scenario. Killen upplever att detta inte kommer leda någon vart. Hon tar upp kortet, han vet att det är symboliskt. Killen insåg att detta inte kommer leda någon vart. Tänker: ”Let’s go dutch.”

  Tjejen hämnas genom att vlogga händelsen.

  Killen drar en suck av lättnad att det inte ledde någon vart. Funderar på om han får reda på en annan kille som han vet hon ska på dejt med, kanske ska smyga en liten anonym länk hur denna kvinna fungerar… Tänker: nej, ser han inte det uppenbara förtjänar de varandra.

 6. @Larsson:

  Kom plötsligt att tänka på parterapeuten Dag Refsnes i en av världens roligaste (och svartaste) komediserier – NRKs ”Dag”.
  En serie som alla på GD borde se. Visst, det är tramsigt, emellanåt fruktansvärt kul, men det finns MASSOR av allvar i botten. Skrattet fastnade i halsen många gånger när jag såg serien.

  Vässa norskan, spänn fast säkerhetsbältet och börja här:

 7. Om hon är på riktigt, så får man lust att sammanföra henne med en Sudanesisk polisman eller nåt. Men jag tycker det luktar sarkasm lång väg.

 8. @michael:

  Jo jag vet. En serie som egentligen är väldigt allvarlig och tar upp sociala relationer på ett sätt som blir nästan smärtsamt ibland. Första säsongen var lysande, andra bra. Samtliga inblandade är ganska kass på att lösa sina sociala problem, även om de har olika sätt att klanta till det på.
  Bra mansporträtt också – Dag som valt bort allt vad relationer heter, och Benedict som väljer (?) att knulla varenda fruntimmer han springer på.

 9. De bra männen befinner sig förmodligen långt borta från de bittra kvinnorna. Och särskilt från de som tycker att en partner efter egna önskemål är en av kvinnans rättigheter.

 10. @Magnus: Det var riktigt roligt (och klippet hade tillval med engelska undertexter, tack). Om detta är ett axplock av serien, är det lovande. Men med tanke på den kulturella konflikt som råder mellan Norge o Sverige lär det nog dröja innan en sådan serie når hit.

 11. @Joel Johansson:
  Jag har aldrig hört nån kvinna beklaga sig över bristen på bra män i verkliga livet, bara läst det eller hört det i andra hand.
  Fenomenet finns, men om det är vanligt vet jag inte.

 12. Fick lite gold digger vibbar av henne. Varför ska jag som man spendera en massa pengar på en kvinna på en dejt när det kan visa sig att hon är en bitch? Nej då är det upp till henne att visa att hon är en lady, med allt vad det innebär innan jag behandlar henne som en.

  Men om jag nu ska spendera stora pengar på restauranger och presenter, då borde jag förvänta mig att hon kan bre mina mackor, stryka min skjorta och sen massera mina axlar medans jag tittar på stryktipset. Ge och ta från båda, rättvist eller hur?

 13. Hon verkar ju skämta, men om inte, så har hon inte riktigt förstått konceptet jämställdhet.

  Equality killed chivalry, om hon vill ha tillbaka chivalry måste hon bli av med jämställdhet.

 14. @Matte:

  ”Men om jag nu ska spendera stora pengar på restauranger och presenter, då borde jag förvänta mig att hon kan bre mina mackor, stryka min skjorta och sen massera mina axlar medans jag tittar på stryktipset.”

  Du är bara girig.

  Hon hade ju målat sina läppar för dig, det borde ju vara en fair exchange för en romantisk middag som du stå för?

 15. Jag har inga problem med att visa chivalry mot den jag är ihop med men jag förväntar ju mig saker tillbaka av kvinnan ifråga. Mina upplevelser är att det bara går åt ett håll i Sverige. Den videon kunde lika bra varit gjord i Sverige även om svenska kvinnor inte brukar nämna det så outright.

  Det är ett problem, det finns många som vill äta kakan men ändå ha den kvar. Det är detta som Pär Ström kallade feminism a la carte. Man vill ha jämställdhet när det passar, men i relationer med de män dom vill ha så är den tanken som bortblåst. Det går åt ett håll, man vill ligga vid poolkanten, äta praliner och se mannen dammsuga samtidigt som han tjänar bra med pengar. Deras motkrav tycks vara ”men jag ger han sex”. Thats it. Det finns inga andra tankar om motprestationer. Man kan välja att förklara det på olika sätt, ett sätt är väl att kulturen nu inte promotar familjer utan snarare individualism. Med nya förutsättningar kommer andra val, så någon genetisk skillnad på kvinnor idag och hsumödrar från 50-talet är det ju inte tal om.

  Det jag tycker är märkligt är att svenska män i rätt stor omfattning nöjer sig med den här typen av kvinnor. I brist på annat ? Det går inte att ha motsvarande krav på en kvinna utan att som man anses som ”mossig” ”gubbig” eller rent ut av kvinnohatare. Det räcker , som jag sagt många ggr innan, att bara sätta sin fot i Polen, Tyskland eller till och med Danmark för att hitta kvinnor som inte har den här typen av storhetsvansinne. Kvinnor har väl alltid i alla tider klagat på de män men det blir rätt provocerande när västerländska kvinnor kräver equality samtidigt som dom inte vill ha equality-män. I det här avseendet är Sverige ett slående exempel på att många kvinnor inte vill ha den sortens jämställdhet som feminismen kräver av killar. Sverige är världens mest singeltäta land. Så min fråga är : Vilken sorts jämställdhet är det kvinnor vill ha? Är det feminism a la carte?

  Liknade ”problem” ser vi på arbetsplatser där en del kvinnor är vana vid chivalry och curling men bryter ihop totalt när de en dag ställs mot samma bemötande som en man vanligtvis varit med om sedan första klass. (en värld helt utan chivalry). Då kan det helt plötsligt kallas mobbing. Lite spetsigt formulerat kan man nog säga att ju mer män behandlar kvinnor som andra män, desto mer mobbing anser dom att dom är utsatta för. Men det var väl det här ni ville?

 16. Mitt exempel hämtade jag från en karriärkvinna inom dataspelsbranchen som klagade på att hon fick ta emot kommentarer från killar som var lite burdusa, då påtalade jag att hon blir behandlad på samma sätt som killar behandlar andra killar. Man tävlar, man har ett visst språkbruk ibland.Hon har som jag förstått det blivit inkvoterad på sin position, både när det gällde utbildningen (komma in) och att sen få jobb. Chivalry. Nu när killarna vid datorerna behandlar henne grabbigt så tycker hon att arbetsplatsen är otrevlig. Hur löser man detta?

 17. För övrigt kommer jag inte delta i debatten mer idag. Men kollar in svaren imorgon. Intressant inlägg.

 18. @Torstensson:

  ”Så min fråga är : Vilken sorts jämställdhet är det kvinnor vill ha? Är det feminism a la carte?”

  Jag förstår att frågan är delvist retoriskt ställd, men som du vet kan man inte genom att fråga få veta, det blir bara en massa politiskt korrekta jämställdhetsklyschor som kvinnor antas/förväntas säga, du måste kolla på vad kvinnor gör och väljer.

 19. Oj..

  Kom på en sak . Jag har fel i sak. Feminism a la carte är ju den sortens ”jämställdhet”-arbete som feminismen driver. Man kan väl då kalla det ”Jämställdhet a la carte” och det verkar vara det kvinnan i videon efterfrågar. Det är alltså inte jämställdhet feminism kräver av killar, det är jämställdhet a la carte dom kräver av killar.

  Mathias.

  Visst är det så. Jag tycker också att Erik påtalade en mycket intressant sak. Nämligen det här med att bli kär. Rothstein påvisade ju att kvinnor gifter upp sig men många kvinnor kan ursäkta det med ”amen jag blev kär, det har inget med hans bread-winner capacity att göra ”. Men kärlek är den känsla som är resultatet av att undermedvetet gilla hans position. Kärlek är liksom då inget flygande magiskt moln som drabbar en tjej bara sådär. Jag tyckte det var väldigt bra sagt och det är ett sådant där smultron som ibland kommer från Eriks fingrar.

 20. @Magnus: Där ser man Grin

  Ser inte längre på public service-TV om det inte är vetenskapens värld… och nu tog de djävlarna bort de förväntningarna också.

 21. Det finns en mer vanligt förekommande variant på ”where have all the good men gone” som jag hört flera gånger i verkliga livet. Den lyder ”alla bra killar är redan upptagna” eller ”om jag blir intresserad av en kille så är han alltid upptagen”.

  Jag tror det är ett klassiskt fall av att blanda ihop orsak och verkan, samt dålig självinsikt om sina anknytningsproblem Smile

 22. Jag tycker att filmen ser ut att vara ironisk. Det är helt enkelt för överdrivet.

  Fast om tjejen i filmen är allvarlig kan jag bara säga till henne: ”Om en kille behandlar dig som en gentleman, ligg med honom samma kväll. Alla killar kommer vara gentlemän därefter.”

 23. Vart tog alla bra män vägen.
  Vart tog alla män som passar in i min mall hur bra män är vägen.
  Antagligen passade mallen inte in i verkligheten.
  Jag vill att min man ska vara sådär säger kvinnor och pekar på tv.n där en romcom går medans mannen står och dammsuger och beklagar sig över att dom inte blir behandlade som riktiga kvinnor utan att reflektera hur dom själva behandlar sina män.

 24. Alla bra män är upptagna och det är nog många kvinnor som kännerr, så!!! Sen såå är det ingen svartvit skala. Män är inte antingen bra eller dåliga! De är typ alltid lite både och precis som kvinnor!!! Män och kvinnor är lika! De skillnader som fins e konstruerade. Sen ,, barnsben.

 25. @Vanessa:

  Hej igen, Vanessa. Skönt att se dig här igen.

  De skillnader som fins e konstruerade. Sen ,, barnsben
  Till viss del formas vi, men absolut inte helt och enbart. Biologi är också en faktor. Se tillexempel fall som David Reimner.

 26. @Vanessa
  Män attraheras av kvinnlighet och kvinnor attraheras av manlighet.
  Om det inte vore på det viset skulle mänskligheten ha dött ut för flera tusen år sedan.
  Det är ju självklart att vi genom våra kön generellt sett skiljer sig åt för att vi ska kunna föra livet vidare och inte dö ut som homogena kopior utan reproducerande könsdrift till det motsatta könet.
  Att vi är olika är en given förutsättning för att vi ska överleva!!

 27. @Torstensson:

  Jag tror inte man blir kär helt slumpmässigt, framför allt så bör man inte inleda förhållanden utan att försöka se någotsånär nyktert på saken. Jag tror jag använde uttrycket ”hustrumaterial” i nåt tidigt inlägg här. Sånt funderade jag aldrig på som ung, men jag funderade mer på det i yngre medelåldern.
  Så…även jag som man hade sådana saker i beaktande.

  @Matias:
  ”Ingen romans utan finans” brukar man säga.
  Nja, romans kan man kanske kosta på sig, men att inleda ett längre förhållande med någon som inte bidrar ekonomiskt/socialt är dödsdömt. Cyniskt, ja kanske, jag skulle säga att jag är realist.

  Roligt har jag haft med både slarvmajor och fattiglappar, förhoppningsvis har de haft kul också, men jag skulle inte vilja leva ihop med dem. Det finns en vardag och den ska fungera, och det är fler vardagar en helgdagar i veckan.

 28. ”Alla bra män är upptagna och det är nog många kvinnor som kännerr, så!”

  Hypergami, eller kanske snarare de instinkter som leder till fenomenet, gör ju att det rent naturligt finns ganska få ”värdiga” män att väl mellan. Vidare gör det faktum att en man är upptagen att hans sexuella marknadsvärde höjs.

  Däremot följer ju inte den hypergama instinkten någon absolut hierarki, utan det handlar snarare om subtila signaler som hjärnan uppfattar och sätter igång signalerna. Jag tror det är därför många traditionella moralsystem förspråkar partiarkat ganska explicit – därför att det motverkar de ”lösa harem” som annars kan uppstå. Ett annats sätt att motverka det hela är att helt enkelt lära män hur man skickar ut rätt signaler. Därför kan paradoxalt nog PUA-kulturens lärdomar vara av stort värde för de som förespråkar stabila familjeenheter.