Hej och välkomna till mitt första inlägg som skribent på GD! God sed trogen tänkte jag inleda detta mitt första inlägg med att tacka för uppdraget samt introducera mig själv.
Tack för förtroendet! Jag ser uppdraget som en möjlighet att få utforska hela den uppsjö av begrepp och faktorer som gömmer sig i debatten kring genus och jämställdhet. För min del är detta vad som i första hand driver mig att skriva. Det är nämligen så att jag lär mig genom att först lyssna och sedan tänka, för att slutligen pröva min nya förståelse genom att applicera den på min omgivning och lägga ut resultatet för kritik. Kan ingen ge mig goda argument som motsäger min hypotes så tar jag det som indikation på att jag har rätt.
För det viktigaste för mig är att alltid ha rätt. Av det följer att jag måste ändra åsikt om jag möter på bevis som falsifierar min omvärldsförståelse.
På Youtube följer jag bland annat kanaler som Karen Straughan, Honey Badger Radio, Bar Bar, Terrance Pop, Stardusk/ThinkingApe-TV och Stefan Molyneux. Utöver Genusdebatten så följer jag bloggare som Judgybitch, Jussi H. Lundell, Sara Schmenus och Bashflak. Jag skrev själv tidigare på min blogg Kollen Om Genus, men har inte bestämt mig för huruvida jag ska fortsätta med det eller inte.
I övrigt så gillar jag datorspel som Civilization (speciellt tvåan) och Hearts of Iron, japanska TV-serier, Doctor Who, köra motorcykel och att träna.
Nu vidare till något som jag funderat lite över på sistone. Kan könstillhörighet vara en kompetens? Om så är fallet, skulle det vara någon form av kvotering (eller annars sexistiskt/oetiskt) att aktivt söka medarbetare av ett visst kön till en arbetsplats?
Vi skulle kunna angripa problemet ur följande vinkel: om könstillhörighet kan accepteras som merit vid anställning öppnas dörrarna för möjligheten att inte anställa en medarbetare på grund av dennes könstillhörighet. Detta vore diskriminering och därför kan vi inte acceptera könstillhörighet som kompetens. I min mening är det fel vinkel, eftersom det bara skapar en ursäkt att nå ett på förhand bestämt (och ideologiskt motiverat) mål istället för att besvara den faktiska frågan. Motsatsen, att svara ”ja” med motiveringen att det ger möjligheten att anställa med kön som kriterium, är såklart minst lika fel.
Istället får vi angripa frågan genom att försöka falsifiera påståendet att ”könstillhörighet kan inte vara en kompetens” och sedan leva med resultatet.
Försök ett. ”Bängans svets och tofflor AB” är ett litet företag i en sömnig förort till Tjotahejti. Företaget har vuxit en smula på senaste tiden och Bängan behöver hjälp med all säkerhetsdokumentation EU kräver att han bifogar varje par tofflor han säljer. Bängan tycker att det är för grabbig stämning på företaget. Själv föredrar han att umgås med kvinnor, men tyvärr hade alltid en man dom bästa meriterna varje gång han anställt någon tidigare. Nu står han och väger mellan två arbetssökande, varav den ena är kvinna. Ska han våga anställa henne? Till historian hör att Bängan är helt öppen med sin asexuella läggning.
Försök två. I förskolan ”Dyngbaggen” finns en grupp barn, som sig bör i en förskola. Där finns även personal som, föga förvånande, samtliga är kvinnor. Dessa är tänkta att se efter barnen när föräldrarna arbetar. I vanlig ordning är där alldeles för många barn i förhållande till vuxna vilket, för omväxlings skull, föranleder ledningen att anställa ytterligare en barnskötare. Bland anstormningen av sökande finner ledningen, till sin förvåning, en man. Han uppfyller kraven. Skulle en manlig förebild vara mer gynnsamt för barnen än ännu en fröken? Skulle en man i personalen kunna i övrigt förändra den sociala dynamiken på ett för barnen gynnsamt sätt?
Försök tre. I Luddinge finns en polisstation, trots att samhället med nöd och näppe kan kallas för ”stad”. På grund av utflyttning har skatteintäkterna fallit i den lilla staden och kommunen måste skära ner på lönekostnaderna för sin polisstyrka. Den senast anställda polisen är Lovisa, som är en duglig polis och den enda kvinnan på stationen. Borde kommunen behålla henne och istället avskeda lika duglige Bengt? Skulle en kvinna i den lilla kåren kunna vara nyttigt vid utredningen av någon viss typ av brott eller vid förhör med misstänkta och vittnen?
Om svaret är ”ja” i något av fallen så har vi falsifierat påståendet att ”könstillhörighet kan inte vara en kompetens”. Då hamnar vi i en situation där vi får ta tag i frågan huruvida dom bortvaldas rätt att inte bli diskriminerade på grund av kön väger tyngre än arbetsgivarens rätt och behov av att anställa/behålla den mest kompetenta personalen. Därutöver skapar vi en debatt kring i vilka övriga fall kön kan räknas som kompetens och vilka utav dessa som är skäl nog för att få användas som motivering för anställning.
Kanske är det till och med så att det är helt upp till den som köper arbetet att avgöra vilket arbete denne vill köpa?
Välkommen! (Välkollen?)
på nr 1 så ska man ta den mest lämpliga oavsett kön
på nr 2 så tycker jag att man ska ta den manliga på grund av att han kan följa med killarna på tex badhuset. där fröknar ej får komma in i herr avdelningen.
nr3 så måste de behålla tjejen på grund av att det enbart är tjejer som får kroppsvisitera andra tjejer. om det enbart vore killar så blir det ett risk tagande om gärningskvinnan har gömt tex en kniv. eller får de göra om lagen
@urk:
Äh, eftersom badhusen tillåter att kvinnlig personal städar duschrummen även under öppettider, finns det inte längre någon anledning att inte tillåta även andra kvinnor på herravdelningen.
@urk: ”på nr 2 så tycker jag att man ska ta den manliga på grund av att han kan följa med killarna på tex badhuset. där fröknar ej får komma in i herr avdelningen.”
Jag tror nog att pojkarna är välkomna in på damernas..?
”nr3 så måste de behålla tjejen på grund av att det enbart är tjejer som får kroppsvisitera andra tjejer. om det enbart vore killar så blir det ett risk tagande om gärningskvinnan har gömt tex en kniv. eller får de göra om lagen”
En skyddsvisitation får göras av personer med annat kön, om situationen är sådan att en av samma kön ej kan uppbringas. Jag är lite osäker vad gäller just kroppsvisitation, men ska tex kroppsinspektion genomföras så ska det vara en läkare (av ospecificerat kön). Helt enkelt, jag är inte säker på att du har rätt där rent juridiskt, även om det såklart är lämpligt.
På fråga 1 så ser jag inget problem med att anställa kvinnan. Det känns inte som en frågeställning av samma kategori som övriga två punkter. Varför skulle han inte kunna anställa kvinnan om han tror att hon gör jobbet bättre?
På tvåan är det för mig solklart att den manlige läraren sannolikt kan tillföra någonting som de kvinnliga fröknarna inte kan.
På trean upplever jag det som rimligt att en kvinnlig polis kan göra nytta i egenskap av kvinna så hon borde vara kvar.
Jag förstår inte riktigt frågornas syfte? Nog är väl ja, ja och ja ganska rimliga svar?
Jag skulle vilja säga att privata aktörer får anställa vilka fan de vill. När det gäller myndigheter/offentliga sektorn blir det lite annorlunda, eftersom de är avlönade och finansierade av alla medborgare gemensamt är de skyldiga att hantera alla medborgare likvärdigt.
Jag vänder mig lite mot att säga att könet skulle utgöra en ”kompetens”, eftersom ”kompetens” är något man förvärvar, inte något man har av födseln. Men det sagt, könet kan absolut vara en faktor som man väger in i anställningen. Om det har betydelse, och hur stor den betydelsen är kan skilja sig åt avsevärt. Finns fall där det är helt avgörande, du kan knappast bortse från könet om du vill ha en ny James Bond. Eller om du skall göra en reklamfilm för läppstift.
Och, som jag har klargjort vid ett flertal tillfällen tidigare, i en reception skulle jag normalt föredra en ung, snygg och trevlig tjej, eftersom jag tror att det är det som känns mest välkomnande och inbjudande för dem som kommer. Men det är inget krav. Men skulle jag tillsätta ett stort antal receptionister, är jag övertygad om att en klar majoritet av dem vore relativt attraktiva kvinnor. Och det ser jag inget konstigt i.
Skulle jag bedöma att en kille passade bättre så skulle jag givetvis välja honom. Men det hela sker på en individuell basis. Inte utifrån en specifikation att jag vill ha en receptionist av ett visst kön.
@Kollen:
skydds visitation får man göra oavsett kön men det luriga är när gärningskvinnan inte vill ta fram det under kläderna om man märker för man får bara känna utan på dem. en person av manligt kön får kroppsvisitering om han är sjuksköterska eller högre.
man får händerna bakbundna eftersom man inte kan göra något utan att hålla kvar personen innan man har skaffat fram kvinnlig personal och samtidigt är man skyldig att personen inte skadar sig själv med det föremålet hon har under jackan tex.
Pingback: F! förklarar | WTF?
Feministerna ser ju redan kön som kompetens. Kvinnligt kön, dvs.
Könsneutrala omklädningsrum tror jag vore en bra idé. Små barn av olika kön kan leka nakna tillsammans på stranden t.ex. utan problem. Den moderna vuxenvärlden tror dock att vi vid någon ålder måste skilja dem åt så att de inte ser varandras könsorgan. Detta skapar förmodligen fler problem än det löser. Löser det ens några problem? Isf vilka…? Skapar istället bara ökad kroppsmedvetenhet, skam för nakenhet, ökad distans mellan könen osv.
Det hela blir ju intressantare om man även blandar in aspekten ful/snygg. Är skönhet en kompetens? Varför anställer man hellre snygga personer än kompetenta.
Såg för länge sedan ett kanadensiskt experiment där man lät modeller, män och kvinnor, ställas mot normalsnygga människor i en anställningssituation och där modellerna i praktiskt taget alla fall fick före de normalsnygga. Och jobben var ingenjörsjobb andra ’back office’ positioner.
Om kön kan anses vara en kompetens måste alltså utseendet också vara det, eller?
@MK: det kanske inte är alla som vill blanda sina nakna kroppar i omklädningsrum och duschar. Och att bygga tre omklädningsrum istället för två kostar en massa pengar.
@MK & @Intenso:
Jag kan rekommendera Dicks bok Samlag eller salighet som tar upp hur synen på sexualitet har skilt sig åt i olika historiska kulturer, och där han mer eller mindre fastslår att den moderna kulturen genom kristendomen (och besläktade läror) sexuellt blivit väldigt repressiv.
Att vi envisas med att ha två omklädningsrum är väl, om något, en social konstruktion.
Och nu talas det om att ha tre omklädningsrum för att de som inte känner sig hemma i den heterosexuella normen med han och hon skall få ett eget.
men jag gissar att det bara är början. För när det börjar blandas hens med snoppar och vaginor i det könsneutrala omklädningsrummet är det nog bara en tidsfråga tills någon kräver fyra omklädningsrum för att hens och hums skall få olika könsneutrala omklädningsrum.
@Intenso:
Det är få som vill det. Frågan är varför?
Tror du att kvinnor i primitiva stammar känner sig objektifierade för att de går runt med nakna bröst? Tror du att männen står och dreglar och försöker tafsa? Och vice versa.
Min poäng är just att vår obekvämhet med såväl sex som nakenhet är inlärd. Denna obekvämhet leder till problem när unga människor sedan kommer upp i könsmogen ålder och ska börja relatera till varandra sexuellt.
Se det som ett tankeexperiment för i verkligheten kommer det ju förstås aldrig att hända. Men även i fantasin så menar jag ju självklart inte att man helt plötsligt ska tvinga vuxna människor att byta om med varandra på gym och badhus. Utan att detta är något som man skulle börja med i lägsta ålder i t.ex. skola och idrottsföreningar osv.
@Johan: ”Jag förstår inte riktigt frågornas syfte?”
Jag ville få in lite synpunkter på saken, helt enkelt. Samt belysa hur man bör angripa frågeställningen och skapa mig ett underlag för utvärdering av konsekvenserna av inkomna svar.
@urk: ”skydds visitation får man göra oavsett kön men det luriga är när gärningskvinnan inte vill ta fram det under kläderna om man märker för man får bara känna utan på dem.”
Hmm.. Jag var rätt säker på att jag får plocka av personen dom skadliga föremål jag hittar. Jag får inte ”leta” under kläderna, men finner jag något dolt så får jag plocka bort det, är min uppfattning. Detta måste jag se till att få klarhet i…
@MK: ”Könsneutrala omklädningsrum tror jag vore en bra idé.”
Det har vi redan på mitt jobb och det funkar alldeles utmärkt. Just nu har vi i och för sig inga kvinnor på arbetsplatsen, men det har funnits och kommer snart att finnas igen.
Din kommentar får mig att tänka på en bok jag läste för ett år sedan, Göran Hurenhults ”Den Sexuella Evolutionen” där han kommer till slutsatsen att vårt samhälle är undersexualiserat (med vilket jag förstår att han menar felsexualiserat). Kanske värt att läsa om den boken…
@Intenso: ”Om kön kan anses vara en kompetens måste alltså utseendet också vara det, eller?”
Inte nödvändigtvis (det ena följer inte av det andra), men så kan säkert vara fallet speciellt när vi pratar om modeller och så vidare. Nu tror jag inte att det studien visade var att skönhet är en kompetens, utan snarare visar på hur dålig koll folk i allmänhet har på sina undermedvetna preferenser..?
@Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): ”För när det börjar blandas hens med snoppar och vaginor i det könsneutrala omklädningsrummet är det nog bara en tidsfråga tills någon kräver fyra omklädningsrum för att hens och hums skall få olika könsneutrala omklädningsrum.”
Fast, då blir det ju faktiskt fem omklädningsrum, om vi inte plockar bort det tredje först. Tillväxt! =D
Jag såg siffror för ett antal år sedan,då var 29% av poliserna kvinnor dessa 29% stod för 80% av sjukskrivningarna och räknade man in vab så stod dom för över 90% av frånvaron.
Detta gör att poliser ständigt får jobba övertid,om man även räknar in sådana siffror så blir svaret inte så självklart,att en 50/50 fördelning av poliskåren endast är positiv.
@Kollen:
Ja vår sexualitet är förtryckt och det leder till diverse olika negativa uttrycksformer.
En föreläsare jag hade en gång poängterade skillnaden mellan ”sexualiseringen av det offentliga rummet”, som det många gånger klagas på (inte minst från feministiskt håll), och ”kommersialiseringen av sexualiteten”, där det senare är det faktiska problemet, och det förra inte nödvändigtvis ett problem i sig (såvida man inte har något emot sex…).
Med en mer balanserad sexualkultur skulle kommersialiseringen av sexualiteten vara mycket mindre då vi skulle få våra behov tillfredsställda på det privata planet i mycket mindre utsträckning.
Vi skulle ha mer sex och vara mindre sexfixerade helt enkelt. På köpet skulle en massa sexualrelaterade problem försvinna eller minska kraftigt.
Den boken får jag nog läsa förresten. I gengäld kan jag rekommendera ”Sex at Dawn”.
@Kollen:
Ha, genast snubblade jag över den här recensionen:
http://feministbiblioteket.se/gastinlagg-av-hanna-marie-bjorklund-kritik-av-goran-burenhults-den-sexuella-evolutionen/
@MK:
För övrigt intressant att man å ena sidan motsätter sig biologiska argument för mäns och kvinnors olikheter, och samtidigt verkar mena att män alltid har varit våldsamma mot kvinnor, oavsett kultur…?
Antingen så får man argumentera att män och kvinnor är olika på biologiskt plan, vilket alltså då måste ha haft inverkningar på samhällsstrukturer, eller så får man argumentera typ att människan av sin natur har en stark tendens att trycka ner de som är svagare än en själv, vilket skulle innebära att lösningar borde fokusera på vissa typer av negativa beteenden oavsett grupptillhörighet i form av kön.
Att en professor i arkeologi skriver en sån här bok ser jag för övrigt inte som något märkvärdigt. Arkeologi är förstås väldigt nära besläktat med såväl evolutionsteori som socialantropologi. I USA är arkeologi en underdisciplin inom antropologin. Kritikerna verkar istället likställa det med att en kock skulle skriva en bok om cyklar eller något…
@michael:
Det låter lite extremt. Leta gärna upp en referens.
Här är en rapport baserat på data från 2005. Den visar att kvinnliga poliser har högre sjukfrånvaro än manliga, men inte alls på den nivån.
@MK: ”Ha, genast snubblade jag över den här recensionen:”
Hmm.. Intressant läsning. Som sagt, kan vara värt att läsa boken igen.
Det var siffror som SVT.s nyhetsredaktion rapporterade om och det var runt 2004,man visade även att manliga sökande till polisutbildningen inte bara var bättre på dom praktiska proven,utan även på dom teoretiska proven.
Debatten handlade även då om fördelar och nackdelar med kvotering av kvinnor till polisyrket.
Man började då framföra åsikter om att det var den grabbiga miljön och sämre möjligheter för kvinnor att avancera osv som gjorde att kvinnor sjukskrev sig mer,vilket när jag skummar genom din länkade rapport man verkar ha anammat och även t,ex poängterar att kvinnor med barn är mindre sjukskrivna som kritik till SVT.s rapportering
Kanske kom den till som ett svar på den rapporteringen och att journalisterna då mätt eller tolkat fel,eller att man genom en annan tolkning får ett annat resultat.
Men det verkar som om utredningen är ett beställningsverk just för att möta dessa uppgifter som det då rapporterades om.
@michael: Har du en källa på det?