Hej kära GD läsare. Jag heter Andreas Nurbo och har blivit inbjudan att få skriva här på GD.
Tänkte inleda med en kort presentation av mig själv och min bakgrund. Jag tog mina första stapplande steg ut i den ”offentliga debatten” genom att skriva insändare till Sydsvenskan (även om det inte blivit så mycket mer offentligt än så). Detta var nog runt 2004. Hade en hel del replikskiften med en dam vid namn Rigmor. Första insändaren hade rubriken ”Enkelriktat i örfilstrafiken” och handlade om skillnaden i hur vi ser på våld mellan män och kvinnor.
En del av er känner till mig från Pelle Billings och Pär Ströms kommentarsfält, en del har jag kanske rentav träffat på några Billings pubträffar. Även om det var ett bra tag sedan. Annat som kan vara av intresse är att jag pluggat genusvetenskap vid Lunds Universitet, teoretisk filosofi samt religionsvetenskap. Så jag har viss akademisk bredd.
Nedan finner ni mitt första inlägg på GD som en officiell skribent, det första av många. Jag håller det enkelt nu i början så jag kommer igång.
Den rangliga folkskolan – när militären kom till byn
Detta inlägg tar avstamp i en historia från 40-talets Sverige berättat av min morfar. Som en del av krigsförberedelserna hade militären fått för sig att denna lilla håla utanför Hallsberg var ett bra ställa att placera en luftvärnskanon i. Frågan var då var skulle man placera denna kanon. Då fick någon för sig att den gamla skolans tak var en ypperlig plats. Gissningsvis för att den då inte skulle vara ivägen och folk skulle inte peta på den. Problemet var dock att denna skola var ett fallfärdigt ruckel och folket i byn var av den åsikten att så fort den där kanonen sköt skulle hela skiten braka samman.
Personligen tycker jag denna historia kan användas som en allegori över mycket i dagens samhälle. Inte minst det den egentligen handlar om, försvaret, som tydligen brakar ihop strax efter start. Kan användas som en beskrivning av sjukvården, skolan, ja vilken modern samhällsfunktion som helst. Det enda som inte verkar kollapsa är riksdagen, det är det enda systemet som har en ”självläkande” funktionalitet. Bevarar sin egen existens på gott och ont.
Förutom rent fysiska system kan man använda historien som en allegori över debatten i Sverige. I diskussioner med feminister, förståsigpåare m.fl. så börjar allt med massiva påstående, som de skjuter omkring sig. När de sedan utsätts för lite press, någon frågar, någon rynkar på ögonbrynen, då faller argumenten och de själva ihop. I och för sig fortsätter de glatt skjuta omkring sig, till skillnad från den fallna kanonen. Dock – i motsats till skolan – så är kollapsen av motparten själv en vinst i det stora hela.
Pingback: Halmstad Moské och trovärdigheten | WTF?
Det var träffande med den där kanon-allegorin. Kanonen skjuter vilt men har inga riktiga mål att träffa (varken då som nu är Sverige i krig)så det blir mest en hel del oväsen.
Genushistorierna i dagens samhälle har den intressanta egenskapen att de aldrig går att konkretisera till något större än att diskutera i vilken ordning vägar och cykelbanor ska plogas. Bullret går det dock inte att ta miste på, för det är öronbedövande.
Skrattet fastnar dock i halsen när man betänker att vår tids allegoriska kanon är ägnad att skapa en belägringstillståndets mentalitet, för motstats till 1940-talet finns inte samma akuta hotbild. Människor som uppfattar sig vara belägrade dras åt extremer, vilket tydligen är syftet, som att t.ex. kvinnor inte vågar gå ut efter att de matats med våldtäktshistorier eller att moskébesökare inbillas tro att torrkokningen i moskéns fikarum egentligen var SD:s brandbomb. För att nu inte tala om medias förmenta kamp mot den allestädes närvarande fascismen (läs mitt inlägg om Göran och draken härom veckan).
@Rick:
Sverige är ju i krig. Kriget i Afghanistan (13+ år)är ett av Sveriges längsta krig. Bara Stora nordiska kriget (21 år), Trettioåriga kriget (18 år) och 25-årskriget (25 år) har varat längre.
Sverige var också i krig mot Libyen för bara några år sedan och innan dess i krig mot Serbien. Det höjs ju hela tiden röster om att Sverige ska delta i nya krigsprojekt, mest aktuellt just nu verkar vara Syrien.
Och var är den utlovade historian? Placerades kanonen alltså på skolans tak? Avlossades den någonsin, till exempel i övningssyfte, och hur gick det i så fall då? Allt vi får veta är att olika människor vid ett tillfälle har haft olika åsikter i en fråga. Wow.
Ursäkta, men jag fattar inte. Vad är budskapet i allegorin?
Hallå …
@Emma:
”Ursäkta, men jag fattar inte. Vad är budskapet i allegorin?”
Du menar vad kan tanken ha varit med kanonen som skjuter vilt omkring sig och vars skjutande fick skolan att rasa ihop? Vad kan kanonen stå för? Tja den kan ju möjligen stå för korkade politiska ideer (KPI) som både faller samman vid press (beviskrav) och drar med sig hela skolan i fallet.
Som påpekas av de få sanna etablissemangskritikerna:
Länk till SMP
http://www.skolledarna.se/Skolledaren/Artikelarkiv/2013/Underkant-for-den–nya-pedagogiken/#sthash.EO1m6lqn.dpuf
@Fiat Lux:
”Och var är den utlovade historian?”
I inlägget, men för tydlighetens skull kommer den här också:
”Som en del av krigsförberedelserna hade militären fått för sig att denna lilla håla utanför Hallsberg var ett bra ställa att placera en luftvärnskanon i. Frågan var då var skulle man placera denna kanon. Då fick någon för sig att den gamla skolans tak var en ypperlig plats. Gissningsvis för att den då inte skulle vara ivägen och folk skulle inte peta på den. Problemet var dock att denna skola var ett fallfärdigt ruckel och folket i byn var av den åsikten att så fort den där kanonen sköt skulle hela skiten braka samman.”
@Erik:
Nja, jag menar nog snarare att det inte framgår att man, trots bybornas invändningar, placerade kanonen på taket, att kanonen avfyrades och sköt vilt omkring sig, och att skolhuset kollapsade. Om det nu var det som hände …
Men även om det var som du säger så får jag i alla fall inte ihop det med resten. Du säger att den vilt skjutande kanonen står för korkade politiska idéer som faller samman vid press (beviskrav), men vad är det för press som kanonen utsätts för? Det är väl kanonens tyngd och/eller ”rekyl” vid avfyrningen som orsakar kollapsen, tänker jag. Nä, det här är nog lite för svårbegripligt för mig.
@Erik: Det där är början på en historia. Det är inte bara slutet som saknas, även mitten lyser med sin frånvaro.
Hade inte tänkt ge mig in i detta men då det verkar vara en stor grej så får jag ju skriva något.
Poängen var bara att inleda med en historia om det olämpliga i att placera saker på en grund som har potential att kollapsa under tryck. Och sen spinna vidare på detta om potentialen och att det är positivt att feminismen kollapsar (har pontential att kollapsa) under tryck tillskillnad från en militärinstallation och andra samhällsinstitutioner. Svårare än så var det inte. Sen kan man ha olika åsikter om vad de olika delarna bör eller borde representera men det är en annan historia
@Andreas Nurbo:
Vad fint att du ändå tog dig tid att titta in och klargöra det hela. Då tar jag med mig lärdomen att det förmodligen är olämpligt att ställa något tungt på en bräcklig grund. För om man har otur kanske det slutar med en kollaps. Och kollapser är dåliga. Förutom de bra kollapserna, förstås. Trevlig helg!