Projekt Temaperiod
avatar

Hej  Dance

Idag tänkte jag komma med en idé till er. Ett förslag om att vi på Genusdebatten och ni andra som har bloggar (skriv som kommentar i vårt kommentarsfält om ni inte har bloggar) ”synkar” oss lite (utöver de vanliga inläggen som handlar om annat) och skriver på tema.

Exempelvis om temaperioden blir en vecka:

”v.38 Inledning – Vad jämställdhet är för mig
v.39 Vad jag gör i vardagen för att förbättra jämställdheten
v.40 Sex & Samlevnad
v.41 Könsroller
v.42 Förskolan
v.43 Skolan”  osv. fram till jul. Inget tvång att hänga med varje vecka bara för att man är med i början. Och man kan ”hoppa med tåget” när som helst.

Då kan alla tex. första veckan publicera om vad jämställdhet är för en själv (eller annan frågeställning om ni har bättre förslag) och så samlar vi alla sedan någonstans så det blir lätt att hitta.

Så ja, tre frågor på detta förslag:

  1. Bra / Dåligt förslag?
  2. Bör temaperioden vara på en vecka eller en månad eller annat?
  3. Tankar på själva temarubrikerna – egna förslag?

 

En annan följdidé på detta är då att för dem som vill, så läggs alla inlägg in i ”Biblioteket” på lämplig plats.

Kommentarer

Projekt Temaperiod — 21 kommentarer

  1. 1. Ett mycket bra förslag
    2. En vecka är nog bra tror jag, kanske två veckor
    3. Dina förslag på teman är bra. Här är några ytterligare förslag:
    * Arbetslivet
    * Hemmet
    * Hur värderas olika sysslor?
    * Äktenskapet
    * Viktiga mansfrågor
    * Viktiga kvinnofrågor
    * Mansideal
    * Kvinnoideal
    * Massmedia
    * Vad fick mig att bli kritisk mot feminismen?
    * Hur hittade jag Genusdebatten?
    * Insikter jag har fått efter att jag hittade Genusdebatten
    * Synen på kvinnor och män i populärkulturen
    * Arv och miljö
    * Livspusslet
    * Normer
    * Makt och pengar
    * Sanning
    * Vad är manlighet?
    * Vad är kvinnlighet?
    * Kvotering
    * Fördomar och efterdomar
    * Mansfällor och kvinnofällor
    * Objektifiering
    * Vad vill feministerna egentligen?
    * Genom sig själv känner man andra
    * Ordens makt – om hen och andra nyord
    * Att få vara den man är
    * En personlig anekdot om jämställdhet
    * Att förändra könsroller – vad är bra och vad är dåligt att förändra
    * Upplevelser och verklighet
    * Hur långt har jämställdheten kommit?
    * Damerna först eller Herrarna först?
    * Ridderlighet
    * Sexuell makt
    * Misandri och misogyni

    (Ordet efterdom använde Dolf i en kommentar en gång. Det skulle betyda en fördom som är sann.)

  2. 1. Förslaget har väl sina poänger, men riskerar kanske att rinna ut i sanden när det dyker upp annat i media, politiken etc, som triggar till diskussion. Men utan att ens försöka, blir det ju bara det som dyker upp för dagen i media, eller vad någon känner för att skriva om, som blir styrande. Så varför inte pröva? Lite struktur är säkert bra.

    2. Hur lång perioden ska vara, står i relation till hur brett temat är, tänker jag. Temat ”Sex och samlevnad” kan ju rymma allt från sexualundervisning, diskussioner om dating, sexuell läggning, äktenskap, skilsmässor, hur föräldraansvar ska fördelas etc, och då kanske ”vi” skulle behöva en månad på oss. Om man istället anger temat till något ”smalare”, mera specifikt, som till exempel de ”delteman” jag anger ovan, kanske perioden kan vara en vecka. Personligen tycker jag ofta det är intressantare att ”djupdyka” lite, inom ett mindre område, för att sedan med de nya perspektiv man kanske fått, relatera detta till sin tidigare kunskap och de erfarenheter man har.

    3. Den senaste tiden har jag ägnat rätt mycket uppmärksamhet åt AVfM – A Voice for Men ( http://www.avoiceformen.com/ ), eftersom jag uppfattar dem som något av ett nav i den internationella Men’s Human Rights-rörelsen (som jag menar att vi jämställdister i praktiken är en del av). Jag tror att det skulle vara bra, både för oss och för dem, om vi med tiden kunde knyta kontakter och kanske rentav få till något organiserat samarbete tillsammans med dem, så det skulle jag vilja diskutera.

    Jag har också kommit att uppskatta Barbarossaaa:s videor ( http://www.youtube.com/user/barbarossaaaa ), även om jag sätter frågetecken för en del av hans slutsatser och inställning till vissa saker. MGTOW – Men Going Their Own Way-fenomenet eller -rörelsen, tycker jag kunde vara ett tema i vilket fall.

    Jag tycker också det skulle vara intressant att försöka få en bättre uppfattning om hur intresset för ”våra” frågor ser ut runt om i våra nordiska grannländer (inklusive Island), och, senare, i olika länder ute i Europa.

    Det finns ju försök att samla information om olika mansrättsgrupper, bloggar etc, typ http://www.fact.on.ca/director/director.htm och http://masculism.ca/blog/the-mens-rights-directory/ , och jag tänker att vi kanske skulle kunna försöka oss på något liknande, åtminstone i ett nordiskt perspektiv (till att börja med…).

    Så detta är mina tre temaförslag:

    – A Voice for Men: om kontakter och eventuellt samarbete med dem.

    – Men Going Their Own Way: Vad står fenomenet/rörelsen för och vad tycker ”vi” om det/den?

    – Att försöka göra en lista eller länkkatalog för nordiska mansrätts-/jämställdistiska resurser både på nätet (URL) och i den ”vanliga” verkligheten (IRL).

  3. Vi diskuterade det här internt igår, jag föredrog längre perioder för teman (1 månad). Men, vid närmare eftertanke, måste man nödvändigtvis ha en fix bestämd tidsperiod? Man skulle ju dels kunna sätta olika tidsperioder eller tills vidare, som ”Temat ’Företrädesvis Fläskigt Fula Feministers Fatala FrihetsFörstörelse Frapperar Frekvent Förnuftet’ gäller fram tills 32 december” eller ”Vi har inga andra bra teman på lager så ’Gällande Griniga Gubbars Gruvliga Gemenskap – Gräsliga Gärningar Glöms Glatt’ är tema tills vidare”

  4. En sak till:

    Jag tror det skulle vara bra, om det till temat fogades en liten inledning, ungefär som jag försökt att göra till de teman jag skulle vilja ta upp, under punkten 3 i min kommentar ovan. Den som föreslår ett tema, har kanske ofta någon egen vinkling eller ingång till ämnet, som vederbörande är särskilt intresserad av, och då kanske vore bra om detta fick komma fram. Ingen 10-sidig avhandling alltså, men några rader om varför man vill diskutera just det temat.

  5. Som Johnny säger: ”Förslaget har väl sina poänger, men riskerar kanske att rinna ut i sanden när det dyker upp annat i media, politiken etc, som triggar till diskussion”. Det är ytterligare ett skäl att ha längre tidsperioder. En kort period som en vecka kan lätt leda till att temat aldrig ens hinner komma igång just för att det dyker upp någon nyhet som engagerar och tar över. Och skulle det vara så att temat kör torrt kan man väl bara besluta sig för att avbryta det i förtid (tillkännage det ett par tagar innan man avbryter ifall det finns någon som har något halvfärdigt att avsluta, även om det förstås fortfarande kan pubbas efter att temat officiellt avslutats)

  6. Tycker att de förslag som listas är de som det alltid har skrivits om här på Genusdebatten. Det blir liksom att man låst in sig med dom o inte kommer ut. Tycker att det borde snackas mer om könsstympning, kvotering, lönerna, skilsmässor, falska anmälningar, våldtäkter, osv.

  7. @John Nilsson:

    ”Den senaste tiden har jag ägnat rätt mycket uppmärksamhet åt AVfM – A Voice for Men ( http://www.avoiceformen.com/ ), eftersom jag uppfattar dem som något av ett nav i den internationella Men’s Human Rights-rörelsen (som jag menar att vi jämställdister i praktiken är en del av).”

    Absolut, AVFM är som många redan vet den trafikmässigt högst rankade sidan av sitt slag i världen. Man kan tycka vad än man vill om stilen men den fungerar – på gott och ont – bättre än alla andra stilar.

    ”Jag tror att det skulle vara bra, både för oss och för dem, om vi med tiden kunde knyta kontakter och kanske rentav få till något organiserat samarbete tillsammans med dem, så det skulle jag vilja diskutera.”

    Javisst, och vi har ju redan inofficiellt internationella kontakter då jag tagit över Pelle Billings roll som kontaktperson för NCFM (National Coalition for Men) USA:s äldsta organisation av sit slag. Jag har dock inte fått helt klart för mig hur jag skall gå vidare där men de stödjer oss och jag fick positiv respons när vi pratade i telefon.

  8. Det kan vara ett bra förslag även som en testballong till valåret 2014 då flera bloggar kan göra gemensam sak i vissa frågor när partierna gör utspel inom jämställdhet där man stöttar eller kritiserar dessa så det blir mer tyngd bakom.

  9. Ett tema skulle ju kunna vara det kommande valet. Men då behöver det temat definitivt vara mer än en vecka (och allvarligt, någon som tror att vi inte skulle kunna hålla igång det temat en månad?). Jag hade ju ett ”parti”-inlägg på gång när jag började på GD, som jag hade planerat att skriva på Ninnis block, men det har fallit i glömska. Men det skulle kanske vara tid att återuppliva det.

  10. @John Nilsson:
    Vad var det du inte förstod? Jag sa bara att vi inte behövde låsa oss till att alla teman skall gälla för en viss fastställd tidsperiod som är samma för alla.

  11. @Erik:
    ”Man kan tycka vad än man vill om stilen men den fungerar – på gott och ont – bättre än alla andra stilar.”

    Ja, deras stil och deras budskap väcker uppmärksamhet, och de växer ju så det knakar vad det verkar just nu. Vad ”vi” ska ha för stil få väl utkristallisera sig vartefter. Om man tänker sig att hålla på ett tag, kanske man inte ska försöka kopiera någon annan alltför mycket, eller försöka vara någon annan än den man är (också detta på gott och ont kanske…).

    Kul att du redan har kontakt med dem i alla fall ( http://ncfm.org/ ).

    @Dolf (a.k.a Anders Ericsson):
    ”Ett tema skulle ju kunna vara det kommande valet.”

    Ja, det är faktiskt mindre än ett år kvar nu: valet sker söndagen den 14 september 2014.

    @Dolf (a.k.a Anders Ericsson):
    ”Vad var det du inte förstod? Jag sa bara att vi inte behövde låsa oss till att alla teman skall gälla för en viss fastställd tidsperiod som är samma för alla.”

    Den delen hade jag inga problem med. Smile

    *

    Med risk att irritera någon, vill jag bara upprepa min fråga om forumdelen på denna sida: kunde den inte göras bättre ( http://genusdebatten.se/forums/topic/layout-fraga-eller-forslag/ )? AVfM:s forum är open source ( http://forums.avoiceformen.com/index.php http://www.mybb.com/ ), men någon måste ju sätta ihop det, och det kanske inte fungerar med nuvarande plattform.

    Jag kan inte tekniken, så jag är till liten hjälp här, men kanske kunde man köra de föreslagna temana på forumet? Då behöver man ju inte bekymra sig om tidsgränser på samma sätt heller? Om temana finns tillgängliga under en rubrik som ”Temat för veckan”, eller liknande, behöver de ju inte hamna långt bak bland en massa andra blogginlägg, så man måste hålla på och bläddra bland sidorna, om man vill gå tillbaka och läsa om ett tidigare tema. Och om man får ett antal teman diskuterade och har trådar om dem, kan man ju hämta inspiration från dem till andra texter, som till exempel nu inför valet 2014.

    Någon måste avsätta tid och ta ansträngningen att göra det, jag vet. Men det efterfrågades synpunkter, och de här är mina.

  12. Nu ligger en av mina kommentarer för granskning igen, så ni vet. Radera gärna denna kommentar när den ovanstående har granskats och ev. publicerats.

  13. Jag har kommit på nu
    man kan ju kalla det för ”temaveckor” (enkelt att komma ihåg) jämfört med om man hade 2 veckor lr nått
    så kan man, som ni föreslog,
    ha olika antal veckor beroende på ämne.
    Exempelvis kan det skrivas ut såhär
    v.38 – 39 Könsroller
    v.40 – 45 Annat tema
    osv.
    Varje temaperiod inleds med en inledning
    Och avslutas med en sammanfattning som innehöll alla länkar som kom in.
    alltså alla bloggar som ställde upp.
    Och sen kan man förstås lägga in ngt i det där (i biblioteket) senare
    men en sammanfattning (som blogginlägg) skadar ju inte.

  14. Jag skulle vilja se en diskussion, en utredning, om feminismens lesbiska rötter och betydelse för ideologin.
    Jag har intrycket att väldigt många tongivande feminister är homosexuella. Dessa har då ingen naturlig och självklar dragning till män, och därför sämre möjligheter till att dra kunna nytta männen och använda dem för sina egna intressen. Så i det perspektivet blir feminismens svartmålning av män inte så konstig. Men frågan är om heterosexuella kvinnor också delar samma intresse som de lesbiska feministerna. Jag är tveksam.

  15. Jättebra ! Har liksom lurat bakom kulisserna i GD och undrat när bloggen ska släppa in mer empiri, utan att vissa 180 poängs filosofer ska flåsa en i nacken och helt oinbjuden skall besserwissra mest hela tiden-som tävlar om vem som har åsiktsföreträde på varsin empiriska piedestal.

    Veckotema är skitbra. Öppna upp bara …