”Låt oss få dom som firar idag att sätta kaffet i halsen” – Ninni
avatar

Första inlägget

Många har ställt frågan vad skall hända nu när Pär Ström slutar? Den här bloggen har jag skapat åt dem som vill bli svaret på den frågan. Problemet jag ser med våra separata bloggar är att de antingen är för smala och därför läses av för få eller så är de för breda med effekten att dem av oss som är bra på att rapportera ett ämne rapporterar en massa andra ämnen. /Erik, Aktivarum 

Först och främst är jag inte den bästa på att stå som drivande ledare till den här sortens  initiativ. Jag jobbar bäst när jag får specialisera mig och ingår i en grupp av andra entusiastiska individer. Bloggen Aktivarunm kom till i en miljö av inlägg från främst Genusperspektiv, Genusnytt, Pelle Billing och Tanja Bergkvist. Själv hade jag ingen blogg utan förde debatten framåt med långa inlägg i kommentarsfälten.

Sålunda är det första vi behöver göra (enligt mig) att skapa konton för fler människor.

Många fler människor behöver ha tillhörighet att skriva, redigera etc. Det är helt enkelt inte effektivt att alla inlägg skrivs av en och samma person. Det är heller inte effektivt att en  enda person tar beslut om vad som är tillåtet och inte. Enskilda människor gör misstag.  Enskilda människor kan pressas att böja sig osv enskilda människor blir också trötta och sjuka.

Sålunda, vilka vill ha konton som admin /skribenter på denna experimentblogg (som långtifrån behöver vara kvar när vi bara har rätt grupp människor? Vad vill ni se och vilka uppgifter skulle ni helst vilja göra?

Ordet är öppet.

Kommentarer

”Låt oss få dom som firar idag att sätta kaffet i halsen” – Ninni — 389 kommentarer

 1. WordPress erbjuder (som jag förstår det) fem nivåer av konto för bloggar där upp till 10 personer kan arbeta på varje blogg.

  Administratör
  Redaktör
  Författare
  Medarbetare
  Följare

  Alla som har ett wordpresskonto kan alltså bli skribent på en och samma blogg (inom denna begränsning)

 2. Idén med en joint blogg är nog ganska bra. Ett par saker för att det ska fungera:

  1. Några regelbundna skribenter som administrerar bloggen. Kan vara bidrag från egna bloggen eller nytt.

  2. Ta in gästinlägg från aktiva följare/kommentatorer som passar in i temat.

  3. Ha några få men tydliga riktlinjer:
  a. Alla människors lika värde.
  b. Inga personpåhopp, invektiv, ad hominem. Dvs god ton och seriös argumentation. Vi ska inte falla i deras fälla. Vetenskapliga belägg. Länkar till källor.
  c. Lika spelregler mellan könen, Könsneutral lagstiftning.
  d. Endast vad saken berör. Dvs Invandringsdebatten mm utanför.
  e. Inte hänga ut folk som inte själva gått ut med namn. Om man tar Assangefallet. Bloggen namnger inte brottsoffer. Om en länk i kommentarerna leder till utpekande får de skribenterna stå får ev juridiska följder. Att länka till en flashbacktråd eller annan blogg är inte att själv peka ut.
  …men det är helt ok med lite olika åsikter och infallsvinklar. Vi ska inte falla i fällan med ryggdunkningar och grupptänkande. Det överlåter vi till dem. En öppen saklig debatt mellan medlemmar är bra.

  4. En moderator för kommentatorer. Troll och påhopp straffas ungefär som i Stöms blogg på sistonne.

  5. Ok att skriva anonymnt. Det är argumenten som räknas, inte person. En var svarar för sina egna ord. De som administrerar måste få veta vem skribenten är för att ha ryggen fri.

  Genusnytt drog många journalister. De läste den. Ska en blogg kunna vara en samlingspunkt för genusdebatt utanför postmodernistiskt genusnoja och projicerande av egna känslor måste vi ha en hög standard för att få dem att läsa. Vi är inte som Sveland o Co helt enkelt. En seriös samlingsblogg. Då fortsätter snöbollen rulla.

 3. Pingback: Den jämställdhetspolitiska skalan | Bashflak

 4. Ninni, bloggens första back padding, tack. Det börjar bra, hehe. Vi får hitta några olikheter så det blir lite liv i debatten sen.

 5. AV

  Vi får börja diskutera design eller något?

  Fast vi brukar kunna föra låda trots vi är ense. Vi är rätt många som är vetgiriga av naturen och i viljan att lära nytt gärna bollar med varandra. Superkul tycker jagSmile

 6. Har själv tänkt att dra igång en antifeministisk hemsida, främst som en sida där all fakta är samlad. Det fungerar inte med bloggar där man en dag skriver något viktigt, och det sedan göms under de nästkommande veckornas skriverier.
  Ha bra sammanfattande texter och en stor databas där allt läggs in o sparas o e lättsökt för den som vill. Behöver du studier om ett ämne? Bara o söka.
  Kommer igång med arbetet så fort jag får hem min server.

 7. Bra punkter AV, lägger märke till att c) är en ideologisk sammanslagning av Ström och Billing.

  Såklart jag vill ha med dig Ninni. Dina analyser av genusforskningen är toppen. Så skönt med nån som är insatt i samhällsvetenskaperna utan att av den orsaken köpa deras påståenden. Påminner en hel del om senaste boken jag köpte. Jag har ju inte avslöjat titeln på Aktivarum än så här kommer en tjuvtitt bara för dem som deltar i denna diskussion.

  http://www.daidalos.se/sok?11_bookView=1&11_subject=82

  För den som tycker namnet låter bekant

  ”Här finns empiriska slutsatser som saknar empirisk grund, oklarheter vad gäller urval och antal intervjupersoner, avsaknad av alternativa tolkningar, påståenden som motsägs av egna data, generaliseringar utifrån ett litet underlag”, skriver Margareta Hallberg, vetenskapsteoretiker vid Göteborgs universitet.”

  http://www.ergo.nu/nyheter/20051229-eva-lundgren-frias-%E2%80%93-men-kritiseras

  Målet är att ha med så många som möjligt – var och en får bidra efter förmåga. Tanken är ju att vi skall kunna avlasta varandra samt kunna producera en ”nät-tidning” som är bred nog att läsas av många samtidigt som inte alla behöver göra samma sak.

 8. Aktivarum: Könsneutral lagstiftning är ju den mest basala delen av lika spelregler. Utan det är det meningslöst att börja titta på strukturer och vad nu gemene man tycker om kvinnligt/manligt.

  Intressant att det även inifrån varnades för stickande av offerkoftor. Resultatet ser vi idag. Bortskämda medelklasskvinnor, ”unga och arga”, som skyller hela sin situation på andra. Patriarkat, män och manlighet. Om bara männen ändrar lite på sig skulle deras situation bli så mycket bättre. Själva är de oförmögna att agera och ta ansvar för sin situation. De är alltså fortfarande beroende av män som sina mormödrar. Tar på sig bojorna deras mammor sprängde. Jösses.

  Kan nog också skriva några texter från tid till annan. Alla får vi bidra.

 9. @AV
  Jag har klara problem med 3a. Ingen kan övertyga mig om att Stalin och Hitler hade samma värde som Einstein och Ghandi. Det är helt enkelt inte sant så som jag ser det.
  3b. Jag anser att det finns tillfällen när det är rätt att bita ifrån. Personpåhopp, invektiv och ad hominem har ibland sina poänger. Omotiverade och poänglösa tilltag av det slaget är en helt annan sak. De ska förstås bort.
  3d är rent praktiskt ett stort problem. Du kan knappast förbjuda invandringsdiskussioner eftersom det finns olika kulturella värderingar med avseende på könen, och det är i hög grad relevant. Inte alla är vita infödda svenskar.
  3e. Att hålla inne med Anna Ardins namn när det redan är ute, och Assange löper gatlopp anser jag vara rent felaktigt. Det är en fråga om att göra bedömingar. Man ska undvika omotiverade uthängningar, men det finns tillfällen när det är motiverat.

 10. Även sänt via mail

  Jag hade ett tag planer på att starta en webtidning. Den skulle heta QED (Quad erat demonstrandum) vilket på latin betyder ”Vilket skulle bevisas”.

  Tidningen byggdes i CMT verktyget wordpress.org dvs deras fristående databaslösning. Tanken med tidningen var ungefär densamma som Erik här lägger fram. En tidning som skulle fokusera på frågor om rättssäkerhet och individers rätt till likabehandling.

  Denna idé lades i malpåse just med anledning av svårigheten att hitta tillräckligt många som ideellt kunde åta sig att skriva ett visst antal artiklar o dyl i veckan.

  Fördelen med wordpress.org gentemot den webbaserade varianten är att det till databasverktyget utvecklas en stor mängd plugins och verktyg som inte finns i bloggverktyget. Själva editeringsdelen skiljer sig inte mycket från det webbaserade verktyget.

  QED var i stort sett färdigbyggd, hostad och klar (finns ännu lösenordsskyddad på nätet) men den har därefter gjorts om och kommer att användas i ett annat sammanhang istället. Men har man byggt en så kan man bygga en till.

  Jag tycker idén är så intressant att jag skulle kunna tänka mig att bidra med mina kunskaper och bygga ännu en färdig lösning för detta. Några detaljer behöver dock diskuteras. Tex dom, visserligen små, men existerande administrativa kostnaderna (domän, hosting etc).

  Domännamnet ”Demonstrandum.se” finns redan registrerat om man vill använda det.

  Erik, du får gärna kontakta mig för vidare tankeutbyte. Inget skulle glädja mig mer än att få diverse självgoda åsiktsförföljare att sätta kaffet i vrångstrupen efter den svarta torsdagen vi upplevde igår,

  Det är dags att rydda upp i det här landet.

  Mvh

  ”Daddy”

 11. Pingback: Som fågel Fenix ur askan. « Malte on the Roxxx

 12. Jag införskaffade för en tid sedan jamstalldhet.se som jag tänkte kunde ligga till grund för en mer samlande plattform. Håller på att bygga upp grundstrukturen just nu.
  Finns det intresse för gemensam plattform så är det bara att DMa mig på twitter, andreasnurbo, eller kontakta mig på Facebook.
  Att hålla till på wp.com i all evighet är begränsande. wp.com har inte de möjligheter som finns med en egen hosting och installation. Med 100% kontroll kan man göra betydligt intressantare och bättre lösningar än wp.com

 13. Kan tilläggas att jag även äger artikel1.se efter dekl av de mänskliga rättigheterna om det skulle vara ett mer passande namn.
  ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”

 14. Det är bra att få igång debatten och det kanske var dags för andra att kliva in då mycket hamnade på Pärs axlar.

 15. Bra och intressant initiativ! Jag bidrar gärna med seriösa inlägg, om jag lyckas prestera något sådant. Smile

  Jag föreslår att Susanna Varis postar sina genus/feminismrelaterade inlägg även här. Jag skickar meddelande till henne om det här. Någon kanske känner till andra bloggare som inte specifikt bloggar om dessa ämnen men ibland gör det, tipsa dem om det här.

  Perfekt även för dem som vill uttrycka sin mening men inte vill driva en egen blogg.

 16. Gillar idén med en gemensam blogg i ett relevant ämne. Det är ambitiöst, innovativt och demokratiutvecklande. Är inte så förtjust i att vara anti något. Sånt tröttnar publiken på och slutar i bitterhet och sektrism hos de som blir kvar. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar rabiata debattörer som stenhårt driver sin grej. Rikta hellre affärsidén mot samhällskritik och saklig kritik av statsideologier och sanktionerad politik. Hellre tända ljus och framför allt friskt humör och god ton än förbanna mörker. Sedan ser jag ett folk- och stilbildande inslag i idén; att folk lär sig vara sakliga och öppna för nya idéer och vara inkluderande. Ser fram emot att vara del av ett spännande experiment som kanske kan föra sociala medium till en högre nivå.

 17. Några förslag:
  * Länka till Pärs böcker i PDF-format och till de internetbokhandlar som säljer dem. Glöm inte ”Mansförtryck och kvinnovälde”.

  * Publicera Programförklaring för jämställdismen
  på bloggen

  * Försök att etablera kontakt med Pärs ”rapportörer”
  från Norge, bland annat

  * Översättning av bloggen till flera språk
  (Google Translate). Vi har 42 språk (inklusive svenska,
  traditionell kinesiska och förenklad kinesiska) på vår blogg.
  Det går att få med fler språk om man vill.

  Jämställdhet är ett intressant ämne, även för besökare från
  andra länder. Har erfarenhet av att många besökare från
  mer eller mindre exotiska länder som tycker att pappafrågor
  är intressanta……….

  * Länkning till Pärs kända supportrar,
  bland annat PappaRättsGruppen (www.dads-r-us.se)

 18. Jag älskar initiativet, och kan mycket väl tänka mig att donera pengar. All heder åt er Smile

 19. Ja, nu är det hög tid för de j*vlarna att sätta kaffet i vrångstrupen!

  Givetvis utan att tillgripa ”brösttoner”, som en parafras på vad en viss Janouch nyligen skrev i sin replik till hr. Ström.

  Jag deltar gärna i detta projekt, i någon av dessa roller:

  Administratör
  Redaktör
  Författare
  Medarbetare
  Följare
  ”.

  Blir förhoppningsvis en rättvis ”Administratör” och en god ”Författare” men är som skrivet öppen för alla rollerna.

  Roller och skådespel tycks ju vara vad hela livet handlar om!
  ”Who’s the champ”?

  Vem är ”över”, vem är ”under”?

  Vem beslutar om de övrigas roller?
  Är det Erik, som är bloggägare?

 20. En av Genusnytts starka sidor tror jag att var att bloggen var lättillgänglig för folk som inte alls var insatta i debatten från tidigare. Exemplen Pär lyfte fram i inläggen var ju bra som ögonöppnare för att få vem som hellst med sunt förnuft att inse att mycket är på tok och för många var det säkert en lättnad att hitta en plats där ens egna åsikter om vad som är snett i jämställdhetsdebatten bekräftades.

  Skulle säkert vara bra om ni också lyckas väcka de ännu sovande.

  Och det skulle var grejt om Ulf T skulle skriva en massa inlägg.

 21. pether85!

  Det borde inte vara omöjligt att lägga upp flera sidor (flikar) under huvudet på denna blogg. En där själva bloggen ligger, en med en presentation över bloggen, en med regler, en med en presentation av de som skriver på bloggen och även en (eller fler) som är mer faktabaserade artiklar och sammanfattande texter.

  Det vore tvärtom väldigt bra att ha ”ett bibliotek” med sådana artiklar. Då kan de som bloggar och de som kommenterar hänvisa dit när de debatterar och vill påvisa fel och brister i feministernas argumentation.

 22. Andreas!

  Det vore utmärkt att kunna samlas under en hatt. Att då INTE använda jamstalldhet.se vore ganska korkat. Det är ju riktig jämställdhet som är hela jämställdismens syfte! Lika värde, lika rättigheter och lika skyldigheter. Varken mer eller mindre.

 23. Alla!

  Ett tips från en med erfarenhet. Se till att bara skriva sakliga inlägg med så lite känsloutspel som möjligt och låt absolut aldrig frustration och ilska sippra ur i texten. Skriv heller aldrig några satiriska eller ironiska inlägg.

  Försök även begränsa detta i kommentarerna.

  Tro mig, det finns inget som kan vändas mot män mer än att de ger uttryck för sina känslor. Det vänds alltid mot män av (speciellt då feministiska) kvinnor. Hela den feministiska retoriken är uppbyggd på det kvinnliga känslomonopolet. Det är en planhalva där män aldrig kan vinna. Inte ens när det gäller att bli lika behandlad. Män som uttrycker sina känslor hånas automatiskt av femnister och de hängs omedelbart ut som ”vita, kränkta män”.

  Fakta och torr saklighet är tyvärr den enda vägen, vilket för övrigt diskvalificerar undertecknad från att bidra.

  Flera har tidigare nämnt Ulf T. Han är både saklig och objektiv. Han skulle vara en utmärkt tilgång.

 24. Jag tycker en samlande nättidning är en utmärkt ide, och jag är gärna med och jobbar i mån av tid i olika roller. Textgranskning, strategidiskussioner, idekläckande och fokuserat gräv.

  Håller i stort med AV:s förslag till riktlinjer och hoppas att Dolf kan acceptera dem. Det går alltid att finslipa regelverket senare. Kunde man formulera en kultur av nolltolerans mot kollektivistiska resonemang vore det bra. Skuld är ju alltid individuell, som Pär skrev i sin programförklaring.

  En ansvarig utgivare behövs, som har sista ordet vad gäller beslut om bloggen. Blir organisationen för platt tas den över av troll, rättshaverister och kufar.

  Kanske kan man ha en avdelning med genomarbetade texter, dvs blogginlägg, och ha alla diskussioner i ett diskussionstrådbaserat forum i stället för kommentarfält till inläggen? Det skulle göra det lättare att få överblick och kunna söka trådar baserat på ämne. Vissa diskussioner är ju inte så tidsbundna.

  Det behövs också en aktivistisk komponent, att en del av aktiviteten ägnas åt att driva konkreta politiska frågor. Dvs tuffa frågor till beslutsfattare, egna opinionsundersökningar m.m. Det är dock mer en strategisk diskussion för ”rörelsen” som vi kan spara till senare.

 25. Skall vi kunna jobba för verklig jämställdhet får inget ämna vara tabu. Hot och sådant som klart bryter mot svensk lag får naturligtvis inte förekomma.

 26. Hoppas på stor spridning och uppslutning. Jag har inte varit med i gamet så länge så jag börjar med ambitionen att bli en hyfsat flitig kommentator.

 27. Det finns bara en sak som feminister hatar mer än män som inte visar sina känslor, och det är män som visar sina känslor. Smile

 28. Halloj allihop! Kul att se det har blivit lite diskussioner. Jag (Erik W) vaknade just och skrev det första i en serie blogginlägg där jag kommenterar Hanna Fridéns krönika om Pär Ströms beslut.

 29. @Aktivarum
  Just denna är din blogg så det borde vara du och ingen annan som bestämmer. Andreas är precis den ”rätta” att hjälpa till med en ny gemensam blogg och bilda en ideell förening med ett ytterst fåtal inblandade. Sätt upp et tydligt regelverk. Vi andra får välja att anpassa oss eller avstå. Många kockar = sämre soppa.
  Bra initiativ förresten och lycka till!

  Men nu har du inte tid att svara, jag väntar fortfarande på din bok Grin

 30. Ett förslag

  Det är inte så lyckat att använda jämställdhet med prefix det saknas riktiga definitioner på. Problemet med uttryck som ”verklig jämställdhet” eller ”riktig jämställdhet” är att de i sig inte betyder någonting. Det är bättre att utgå från existerande källor. Min källa på ämnet är sedan en tid tillbaka Regeringsformen ur ett könsperspektiv.

  Där beskrivs både feministisk jämställdhet
  ”reell, de facto”

  Och jämställdistisk jämställdhet
  ”formell, de jure”

  Nästan alla böcker jag har på ämnet jämställdhet handlar om konflikten mellan dessa bägge synsätt. Min personliga åsikt (som inte måste dominera alla andra om ni inte håller med) är att alla problem började när man försökte tulla på den formella jämställdheten – vilket öppnade för godtyckliga tolkningar.

  Sålunda skulle tidningen föra debatt gällande fördelarna med formell jämställdhet (könsneutrala lagar & lika spelregler) och nackdelarna med reell jämställdhet (i praktiken särbehandling och kvotering)

 31. Bra förslag, det du skriver berör kärnan i hela problematiken. Man kan vara för särbehandling, eller så kan man vara för lika spelregler, som jag anser är rättsstatens, demokratins och även vetenskapssamhällets fundament. Men man måste välja.

 32. Aktivarum!

  Viktigt klargörande och något som borde belysas mer i debatten. En stat som inte utgår från enbart det objektivt formella, utan som börjar ta hänsyn till allt det subjektiva som vissa grupper/individer ”känner” och ”upplever” kommer väldigt snart att bli en korrupt stat där medborgarna de facto behandlas olika och får olika värde.

  Det är tyvärr just det som fått hända i Sverige under bl.a. lobbygrupper som feminismens inflytande. Det medför att förtroendet för staten sjunker snabbt och att dess legitimitet ifrågasätts. Det är också just detta som ligger bakom det ökande föraktet mot politiker och journalister. Klyftan mellan folket och makten ökar.

 33. Anser också att lika spelregler borde vara det som gäller och med det så faller förslaget om en köns-neutral lagstiftning. En lagstiftning bör nog vara helt neutral för att kunna åstadkomme det närmaste jaämställdhet man kan för alla. VArför blanda in ordet kön just i lagstiftningen när vi nite har gjort annat sedan starten än hävdat att just kön inte skall ha någon betydelse. Jag är förvirrad, hjälp mig reda ut varför man envisas med att vilja ha en ”könsneutral lagstiftning”. Du Erik brukar ha svar på allt, varför varför?

 34. Helt sant. Det är lite det sköna med en gemensam plattform. För det män inte kan säg, det fixar jag, Rocki och ev andra ”kvinns” som följer med i båten.

  Förvisso ska kön inte spela någon roll. Men i denna fråga gör det det.. och det är bara att ”gilla läget” så länge och jobba för en värld som det är bätte ställt med den frågan.

 35. Tycker du skriver alldeles utmärkt, MbX. Speciellt när du har ”räknat till 10” Smile
  Du skriver engagerat, tydligt och lättläst utan att låta språket bli torftigt.

  Det rådde ett enorm hyckleri i reaktionerna mot ditt berömda inlägg, vilket t ex Johanna Sjödin gör väldigt tydligt i ett par kloka inlägg från hennes sida.

 36. Precis! Kan vi alla bara samlas med denna som grund (som påpekas är detta en tradition från upplysningen till Aristoteles) så tror jag vi har väldigt bra förutsättningar.

  Problemet är att ju att alla som jobbar med sånt här representerar den andra synen. Journalister gillar iden att de själva är godtyckliga. Politiker gillar idén att de själva är godtyckliga osv. Ingen av dessa grupper har intresse av att presentera nackdelarna med sitt synsätt i en riktig jämförelse.

 37. Jag tror jag skall skriva någon form av ram-verk för manifest som ger ett hum om vad jag tror vi kan samlas kring för åsikter (samt vilka saker som inte hör dit)

  Min text om feminisisk vs jämställdistisk jämställdhet kan ses som en bra början. Där framgår ju tydligt den historiska och filosofiska bakgrunden.

 38. Bra initiativ!

  Följer detta med spänd förväntan, men tror inte jag själv har möjlighet (pga tidsbrist) att hjälpa till mer än någon gång då och då.

  Är personligen tveksam till begreppet ”könsneutral lagstiftning”, jag skulle föredra begreppet ”neutral lagstiftning”.

  (Jag är alltså inne på samma linje som barfota, se ovan)

  / schmucken

 39. Någon gång då och då är mycket bättre än ”inte alls” det är ju inte bara stora uppgifter som skall utföras. Exempelvis behövs det folk som skummar igenom medier som tipsar (mail, facebook eller twitter) om saker vi andra skall skriva om.

 40. Absolut. Bra förslag.. En av funktionerna Pär Ströms blogg hade som min inte har var ju att kort rapportera om vad som sades (vilket sedan vi andra bloggade om)

 41. Jag tänkte vi bildar en styrelse och beslutar saker gemensamt. Den här bloggen är på mitt wordpress-konto (samma som Aktivarum) Men det är inte nödvändigtvis den här bloggen det slutgiltigen skall handla om att skriva på. Andreas Nurbo hade förslag på domänerna Jämstalldhet.se och Artikel1.se

  Alternativt om vi hittar på något annat jättebra namn så är det bara att köpa domänen och betala den sedvanliga kostnaden. Precis som jag betalar en slant för Aktivarum.com-länken. Sedan finns det ju jämställdister som vet hur man programmerar riktiga webbsajter.

 42. Att hjälpa till med uppslag och tips låter för min del som en bra idé.

  Det bör finnas många som kan hjälpa till med tips som kan ligga till grund för intressanta artiklar.

  Bra!

  / schmucken

 43. @ Aktivarum

  Jag tror jag skall skriva någon form av ram-verk för manifest som ger ett hum om vad jag tror vi kan samlas kring för åsikter (samt vilka saker som inte hör dit)

  Tack!
  Det här är superviktigt för mig personligen. Ni vet MGTOW, vill ni lära er hur så kom till mig, typWink
  Det är just därför jag föredrog Pärs blogg framför andra. Han höll sig till saker och regler som jag kan ställa upp på.

 44. Pingback: Kommentar på Hanna Fridéns krönika – Del 1 Pär Ströms påstådda åsikter « Aktivarum

 45. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=B4uuP12vuH0&feature=plcp]

  Jag skulle gissa att det här är en ironisk kritik av Jessica Valenti (Feministing) och Rebecca Watson (Skepchic) Den var först ett eget inlägg men det är bättre om allt hamnar i en och samma kommentarstråd.

 46. ”låt absolut aldrig frustration och ilska sippra ur i texten”

  Bra. Jag hoppas du tar det här på rätt sätt, MX, och jag beklagar om du tar illa upp.

  Du skriver väldigt bra ”när du har räknat till 10” men ditt nick kommer för alltid att förknippas med tillfällen då du inte riktigt har lyckats med detta.

  Tre exempel:
  1. När Maria Sveland uppmanades att ta till hagelbrakaren.
  2. När en god XXX var en död XXX.
  3. När en könsbytare (FumikoFem) påstods hata sitt könsorgan så mycket att hen var beredd att operera bort det.

  Som sagt, du skriver allmänt väldigt bra. Men jag tycker att du borde byta nick.

 47. Tror absolut att det är en ypperlig idé.
  Använd denna blogg för att sondera terrängen, samla ett bara gäng och dra upp klara och tydliga riktlinjer. Allt som har med jämställdhet och likabehandling bör självklart inte censureras om det så skulle röra invandrarfrågor, religion, kultur, sexuell läggning, ras, hudfärg, ålder etc. Censurering av något liknande gör t.ex. att ni kan räkna bort mitt stöd redan från början. Vill vi ha ett öppet, jämställt och någorlunda demokratiskt samhälle där valfrihet tryck och yttrandefrihet överskuggar censur och tystnad, så därför får ingen fråga vara helig eller sopas under mattan. Vill vi inte ha det… ja då finns ju redan stadsfeminismen och allt annat är överflödigt.

  Min mening är som sagt var att allt som INTE bryter mot svensk lag skall kunna ventileras helt öppet. En sorts PK är inte ett smack bättre än en annan sorts PK. Kämpa på, jag tror på dig även om jag inte alltid begriper mig på dina långa texter.

  Och så en sak till. I den nya bloggen vill vi ha editeringsmöjligheter och gillaknapp. Gillaknappen försvann snabbt på en annan välkänd blogg så snart bloggägaren upptäckte att jag t.ex. många gånger fick fler ”gilla” än bloggägaren. Det går lätt så när man vill skaffa sig makt och monopol på det rätta tankarna och åsikterna.Wink

 48. MBX krav på saklighet före känslor och ironi diskvalificerar definitivt mig. Smile
  Men jag är gärna med och tycker till.
  En viktig sak är att första intrycket för nya läsare blir så positivt och förståerligt som möjligt. Det får inte vara för tungt utan lättsmält och inte avskräckande korvstoppning.
  Humor och glimten i ögat kan aldrig underskattas.

  Fy sjutton vad jag tycker om er allihop!!! Smile

 49. Väldigt bra initativ! Jag skulle gärna vilja ha en plats med Smile Jag delar inte åsikter med alla er, men jag delar grundprinciperna och lutar mer till att vara jämställdist än att vara feminist (efter att ha hängt på båda sidorna väldigt länge). Dock vill jag fortfarande inte kalla mig något särskilt ännu.
  Vad jag skulle kunna bidra med vet jag ännu inte helt 100 %, men jag har en del tankar på lager och tycker om att göra serier (tecknade lr på paint) Smile Om det inte finns plats till mig är jag annars bra på att kommentera Smile

 50. En sak förresten och det är väl att så småningom, när ni (eller vi) kommer igång… är att det bör finnas ett BACKSTAGE (msn? annan blogg? mail? ) så att det som planeras (tex. som det där om att det är kvinnorna som får stå för känslorna i bloggen, eller hur en blogg över huvud taget ska drivas) inte står HÄR?

 51. Kanon! Man behöver för övrigt inte vara jämställdist för att skriva i en jämställdistisk tidning. Det finns säkert feminister som vill skriva i tidningen om/när den nått en viss framgång. Det enda egentliga kriteriet vi har än så länge är det som presenterats ovan om skillnaden mellan jämställdistisk jämställdhet och feministisk jämställdhet där vi förespråkar den formella varianten för att alternativet leder till godtycklighet och korruption.

  Det är väl den enda värderingen som vi har klar än så länge.

 52. Det vore bra att även kvinnofrågor och HBT-frågor lyftes fram så att det blir tydligt att ingen ignorerar dessa frågor och att det blir tydligt att alla är välkommen. Dvs alla som vill ha ett annat alternativ än det femimismen erbjuder.

 53. Jag är ingen mästare på att skriva, jag överlåter det till er, eftersom jag sett kvalitén i era tankar på era bloggar och kommentarer. Hur som helst, anledningen till att Pär fick sånt genomslag var att det inte gick att ha honom i ett rum med fyra väggar. För han sprängde dom i all sin enkelhet. Han öppnade inte nya dörrar för mig som läsare som Pelle Billing gjorde, utan Ström verkligen sprängde väggarna. Det är den kompromisslösheten jag skulle vilja se på den här bloggen. Inget feministkompromiss, eftersom de inte är intresserade av dialog ändå. Anledningen till att Ström blev så hatad var att han var jävligt farlig.

  Kanske inte alla håller med, men jag skulle vilja se en inriktning här där det är noll pardon mot feminismen utan att det blir extremt.

 54. En sak som var Ströms akilleshäl var när han vände på deras argument och texter, ironiskt. Det gick att missförstås, medvetet om inget annat, och vändas imot honom. På slutet angav han tydligt när det var ironi, vilket gör det lättare att krossa quote mining. Vi ska lära oss av Ströms och MXs ”misstag” att öppna för illvillig tolkning av ironi.

  Man kan visst använda ironi, ta texter och vända på grupper och slänga tillbaka ett sexistiskt påstående, men det bör framgå klart och tydligt. T ex när feministisk krönikör skriver om hur små könsorgan männen som inte håller med henne har, kan man gott skriva om texten och sätta in ihoptorkade kvinnliga könsorgan, men få med att detta är en medveten vändning för att visa deras dubbelmoral och sexism. Det gäller bara att ha ryggen fri. De ska stå med Svartepetter.

 55. Ett Backstage finns ju per automatik, precis som du ser din bloggs backstage. Däremot en sån sak (”som det där om att det är kvinnorna som får stå för känslorna i bloggen”) ska synas tydligt ”på framsidan. Varför?

  En av de mest osmakliga sakerna i vår tid är detta hån och förakt som män utsätts för när de ”gnäller”. ”Vita kränkta män” och vad det står för är så avskyvärt att jag inte ens kan sätta ord på det. Att män inte tillåts tala känslor, på det sätt den individen vill göra, är en viktig mans-fråga, för mig. Och att markera det, genom att visa att ”detta kan jag säg bara för jag är kvinna” är ett sätt att sätta ner foten i denna fråga.

 56. Precis som en persons kändisstatus inte är ett argument i sig, är inte heller ev politiskt epitet. Jag nöjer mig med humanist och känner mig väl så välkommen. Det handlar om grundinställning, att utan formell jämlikhet – lika spelregler/ neutral lagstiftning – kan inte ett jämställt samhälle byggas.

  Just olikheten, olika ingångsvinklar, hjärtefrågor, lösningar, är den styrka en levande debatt bygger på. Det är ju deras grupptänkande och ovilja att lyssna, som är deras svaghet. Kan tänka mig att vi också tar in en text av en urfeminist som är kritisk till offerkoftestickandet.

  Dessutom bör inte varje artikel vara mot något någon feminist har sagt. Än viktigare att framhäva vad man är för. Att vara en källa för idéer hur saker ska vara, inte bara hur de inte ska vara.

 57. Precis! Om du läst mina tidigare inlägg på ämnet vet du att jag anser det bästa sättet att lyfta fram kvinnofrågor är att lyfta fram relationsfrågor. Alltså lyfta fram män+kvinnor i kombination där de kompletterar varandra. Feminismens kvinnor-klarar-allt-själv-agenda tror jag passar en minoritet kvinnor medan många fler kvinnor i längden blir olyckliga..

 58. Jag ser inget problem i att du eller någon annan sätter ner foten rejält mot ”feminismen” eller en viss typ av feminism. Men är det allt vi är? Måste alla som skriver vara lika kompromisslösa? Ska alla som ser nyanser uteslutas? Det ser jag som en svaghet. Då blir det en liten grupp, som tänker likadant. Då blir det endast en liten isolerad händelse. Diversiteten i tankar är styrka. Ett bollande av idéer, infallsvinklar, relevanta ämnen. Lite av det en genusinstitution borde vara, utan en massa ideologiska axiom alla måste följa.

 59. ”[…] jag skulle vilja se en inriktning här där det är noll pardon mot feminismen utan att det blir extremt.”

  Jag håller med. Kan vara att föredra.
  För de som vill ha softare tongångar
  om feminismen finns ju Pelle Billing.

 60. Förstår inte syftet med att lyfta kvinnofrågor i denna blogg. Det sköter etablissemanget man all önskvärd tydlighet ändå dvs. man blir överöst av kvinnofrågor var än man vänder sig (dagligen). Det är mansfrågorna som inte har någon plats och osynliggörs.

  Mitt förslag är att hålla fast vid den princip Pär hade dvs. belysa den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan. Det är just det som varit styrkan med hans blogg, det är det som gjort att han fått sånt genomslag.

  Skall man diskutera ”mediagenomslag” så innehar feministerna 99,8 % av den arenan med sina kvinnofrågor.

  Varför ändra ett vinnande koncept ?

  ps. observera att jag inte förringar kvinnofrågor på något sätt tycker de är lika viktiga som mansfrågor.

 61. @Taste in men
  Du har rätt i att man inte ska behöva be om ursäkt för att man slänger upp sanningen i ansiktet på folk… Så länge som man gör det med respekt och inte angriper någon på ett personligt plan.
  Pär fick folk att lyssna delvis därför att han inte försökte få alla att gilla det han skrev. Han bara skrev, thats it! och det var hans främsta styrka.

 62. håller med, det är fint med variation. då kan också var och en skapa sig sin egen ”favorit” som den kan relatera till mest i åsikter

 63. Tänkte först erbjuda digitalt material med Pär Ström,
  men nu blir jag lite osäker på grund av utvecklingen
  i diskussionen.

  Plattformen ska givetvis inte vara en kopia av GenusNytt.
  Den kan dock inte sväva ut för långt ifrån den blogg
  och bloggens upphovsman som inspirerade till
  den nya plattformen.

 64. Jo, jag håller väl med. Men frågan är när det gäller feminismen om det verkligen funkar, kanske på sikt, vad vet jag. billing har ju försökt, men man når ju inte varandra ändå. Det blir jävligt halvdant. Man gäspar. Därför ser jag ströms strategi som den bästa. Att oavbrutet avslöja feminismens fula spel. Man vet att det är lögn ( farligt att säga så kanske, eftersom det är farligt att vara så säker) men jag tror inte på dialog med feministerna. Utan jag tror på att systematiskt bara mala på som genusnytt. Där finns styrkan, där blir feministerna rädda. Där rubbar man lite i taget.

 65. Lasse jag förstår hut du menar men de som tycker att det finns tillfällen då kvinnor diskriminerad, inklusive mig, måste få ett alternativ till att enbart feminismen stödjer dem?
  Varför bara vända sig till eller enbart företräda halva befolkningen?
  Man kan påpeka brister inom feminism(världens enklaste ssk) men man kan också vara ett alternativ som tar både kvinnors och mäns problem på allvar.

 66. Jag är rabiat motståndare till alla tendenser att uttrycka ursäktanden som springer ur hänsyn till omotiverade och/eller diffusa psykosociala uttryck för likriktnings- och konsensusmentaliteter.

 67. En kvinnofråga som könskommunisterna och manshatarna inte vill ta i kan väl gott tas upp här, eller va?

 68. Det går nog hitta en balans och så tar det ju tid att låta något nytt växa fram. Allas ideer och tankar är rätt på sitt vis.

 69. Håller med dig fullständigt det som skiljer oss är tiden. I en framtid där det finns en mer balanserad syn på man och kvinnofrågor skulle det vara alldeles ypperligt med en blogg som tar upp båda sidor av myntet. Andra alternativet är att starta en sådan blogg men eftersom Pelle är inne på det spåret finner jag det vara en felsatsning att göra denna blogg likadan.

  Vi jämställdister eller vi som är emot feminismen (same shit enligt mig) arbetar ur sådant underläge att vi måste eftersträva högsta möjliga genomslag.

  Vi måste behålla fokus på mansfrågor.

 70. Exvis rätten att leva som man vill utan att bli kallad könsförrädare, utfryst, baktalad, ifrågasatt osv. Det är även en kvinnofråga. Men det är något som går stick i stäv med den könskommunistiska agendan.

 71. Går det att få redigering i wordpress ?

  Rörde ihop det lite JD.

  Skall stå:

  Andra alternativ är att starta ytterliggare en blogg men eftersom Pelle redan är inne på både mans o kvinnorfrågor i sin blogg känns det som lite av en felsatsning.

 72. Det kan jag skriva under på men behåll fokus gällande mansfrågor. Finns några frågor som är en akilleshäl för feminismen .

 73. Lasse Förstår inte syftet med att lyfta kvinnofrågor i denna blogg. Det sköter etablissemanget man all önskvärd tydlighet ändå dvs. man blir överöst av kvinnofrågor var än man vänder sig (dagligen).

  Du tycker alltså att de som av samhället lyfts som kvinnofrågor är något bra? Det som drivs i samhället är, för mig, inte kvinnofrågor. Det är feminism och den ”hjälpen” är jag inte intresserad av.

  Jag vill se frågor som rätten att ävengöra ”fel” val(så som tex hemmafru, deltidsarbete eller prostituerad), det jag pratar om som kollektivismen och hur man kan hantera det negativ som följer med det, nej-tack till offerkoftan, frågor som har med sexuell makt att göra(som jag än inte kommit in så mycket på, det kommer) osv. osv.

  Jag ser ingen orsak att inte köra båda könens frågor parallellt, men jag ser stora vinster på att göra det(inte minst för att dessa oftast är som ett mynt med två sidor)

 74. Som framgår av mina tidigare blogginlägg anser jag inte alls etablissemanget är bra på kvinnofrågor.

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/10/08/genusvetenskapen-foretrader-inget-av-konen-del-1-genusfragor-maktfragor/

  Man förväxlar genusfrågor med kvinnofrågor. Genusfrågor utgår från ett (makt)konfliktperspektiv. Majoriteten av alla kvinnor utgår (enligt mig) från ett relationsperspektiv. Här är ett citat som bringar ljus i vad jag menar.

  ”Last semester, Professor Groth taught a course on the psychology of men; of 30 students, all but five were women.
  “I asked everyone, ‘Why are you taking this course?’ ” he recalled. “The boys didn’t say anything. The girls all said, ‘We want to understand the guys better.’ ”

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/02/02/den-nya-vetenskapen-for-mansfragor-del-1-kritik-fran-feministiska-mansforskare/

 75. Plattformen kan inte ens bli en kopia av Genusnytt helt enkelt för att syftet är att ha många som skriver tillsammans och Genusnytt var mer ett slags TT för jämställdister. Dvs dit man gick för att få veta vad tidningar och andra skrev om jämställdhet.

  Argumenten för att arbeta så har jag presenterat i inlägget. Här är kärnan:

  Problemet jag ser med våra separata bloggar är att de antingen är för smala och därför läses av för få eller så är de för breda med effekten att de av oss som är bra på att göra en sak (eller ett par saker) även gör en massa andra saker.

 76. På samma sätt som Christina Hoff Sommers ansåg man inte kan vara manshatare utan att det slår över på de män kvinnorna har i sin närhet (make, bror, son etc) på samma sätt kan man inte skriva om mansfrågor utan att det även handlar om mäns relationer med/till kvinnor.

  Att feminister tror man kan strunta en så stort del som i kvinnors relationer till män och ändå syssla med kvinnofrågor beror nog mest på att feminismen vid den tidpunkten kontrollerades i hög grad av lesbiska kvinnor. (Queerfeminism)

  Sedan när radikalfeministerna tog över makten på 80-talet ändrades feminismens fokus från att ignorera män till att kritisera och attackera män.

 77. Att skita i feminism tror jag är det bästa. Det är det jag strävar mot med mitt projekt sida jamstalldhet.se . Att vara proaktiv inte reaktivt.
  Att utgå från feminismen och andras skriverier kommer alltid innebära att man är reaktiv och låter andra styra samtalet i förlängningen uppfattas man som gnällig.

 78. Känns som vi diskuterar två olika saker dvs. det som jag tar upp i punkt ett. Vad beträffar punkt två har vi olika åsikter.

  1.

  Kvinnofrågor som är kopplade och har direkt anknytning till mansfrågor tas självklart upp. Sen finns det många fall där kvinno och mansfrågor hänger ihop. Jag tar gärna upp de kvinnofrågor som feminismen osynliggör. Ta t.e.x. kvinnans sexuella makt en sak som bör belysas mer. Ta de kvinnor som kommer hit från andra länder och blir förtryckta av sina män eftersom de behåller sina traditioner i vissa delar.

  2.

  Huvudfokus bör ligga på mansfrågor eftersom de aldrig tas upp av etablissemanget för övrigt, feminister eller icke feminister. Att köra mansfrågor och kvinnofrågor parallellt gör att vi mister vår slagkraft.

  Upprepar med en liten passus, du kan ta bort feministerna från texten. Kvinnofrågor dominerar nästan till 100% Ninni.

  ”Skall man diskutera “mediagenomslag” så innehar feministerna 99,8 % av den arenan med sina kvinnofrågor.”

  Tycker du inte det blir tårta på tårta att köra en blogg som har samma format som Pelle Billing ?

  (oavsett vad man tycker om den)

 79. Vi lever i ett samhälle där det finns ett enormt fokus på kvinnor.

  Vi lever i ett samhälle där män osynliggörs.

  Det Pär gjorde var att försöka få lite balans i ovanstående.

 80. @ Lasse

  Vi pratar förbi varandra.

  Jag håller med om att huvudfokus ska ligga på mansfrågor, men inte orsaken till det. Du säger att samhället :
  1. har fokus på kvinnor
  2. mäns frågor är obelysta.

  Punkt ett är ett problem! precis som punkt två. Det är nämligen sjukt illa med det perspektiv man har på sitt fokus. Se tex. en av deras paradfrågor ”våldtäkt”, är det ett bra sätt för kvinnor att skrämma sketan ur kvinnor på det sätt som görs?
  Jag vill se kvinnofrågor ur ett helt annat perspektiv än det samhället gör. (Helt säker på att vi är ense egentligen.)

  Att fokus ska ligga på mansfrågor beror på, enligt mig, att vi ska prioritera vad som är tyngst. Att män är i en situation som är kritisk (tex. misandrin, lagstadgad diskriminering) skriver jag under på. Därför är männens frågor viktigast, i dagens situation.

  Tycker du inte det blir tårta på tårta att köra en blogg som har samma format som Pelle Billing ?

  Jag tycker om Pelle och jag tycker det han gör är bra, men…
  Just vad gäller kvinnofrågor, så är det inte den typ jag är ute efter. Jag skriver rätt mycket om det, i kommentarer, på min blogg osv osv. Någon annanstans har jag inte sett det vad jag kan komma på rak arm.

 81. Det som det feministiska etablissemanget gör är endast att sprida feministisk propaganda. Det du hör i media och politiken om påhittad lönediskriminering och annat är INTE kvinnofrågor, utan endast feministiskt bullshit.

  Ska man krossa feminismen måste man visa att feminismen inte är för kvinnor eller män.

 82. @ Lasse igen

  Jag kom på ett bättre och mer konkret exempel.

  Du vet lönefrågan, hur belyser samhället denna fråga?
  Jo, dels ljuger man med statistik, dels pådyvlar man att kvinnor är och traditionellt kvinnligt är lägre värderat i samhället och därför har kvinnor sämre betalt. Detta är en del av att man påstår att mannen är norm.

  Här har jag skrivit hur jag ser på löneskillnaden.
  Detta är en kvinnofråga ur det perspektiv jag vill se. Hur ofta ser du det i samhället? Det är precis lika obelyst som mansfrågorna.

 83. Fast om man vill bli som genusnytt så tror jag också att man får ta dess baksidor också, dvs. att kanske få uppmärksamhet men aldrig få chansen att uppfattas seriöst typ- lite som kissies. Om man består av en plattform med lite blandade personer så kan den ju innehålla dels lite attacker och dels lite sansat. Billings blogg tycker jag inte innehålls så mycket varierat utan allt har ju varit sansat och egentligen väldigt olik ströms blogg.

 84. Intressanta debatter men jag tror några glömt bort vilken idé jag presenterade. Nämligen en ”nät-tidning” med många olika skribenter – Alla behöver inte skriva på samma sätt.

  Vi kan ha en skribent som skriver om kvinnofrågor och en som inte gör det. Vi behöver inte förbjuda endera. Fokus skall givetvis ligga på de delar som är mest ovanliga i massmedia men jag tror varken vi behöver förbud eller extrem vinkling.

  Jag vill helst göra smala skribenter som är specialister på sitt ämne tillgängliga för en bred allmänhet genom att de skriver på samma ställe och tillsammans når en bred bas. Tidningar har använt den modellen i åratal – förmodligen för att den funkar.

 85. @Mariel

  Genusnytt har dragit ”fulla hus” ett bra tag dvs. toppat wordpress lista ett antal gånger. Det visar att det finns ett behov och intresse. Sen delar jag inte din uppfattning om att den skulle anses som oseriös. Tvärtom så belyser den frågorna på ett mycket seriöst sätt. Bloggen har frekvent blivit attackerad av radikalfeminister eu. troll som inte drar sig för att ta på sig rollen som rabiat antifeminist dvs. svärtar ner.

  Bloggen har även varit ett frekvent samtalsämne ibland mina kollegor. Enda som saknades var en tydligare moderering men även den kom till slut.

  Blir så trött på att man försöker stämpla Pär som oseriös bara för att han kritiserar feminismen. Har hela tiden varit tokfeministernas agenda.

  @Ninni

  Se där, två själar samma tanke.

 86. Tror inte det var hans kritik av feminismen som gjorde honom oseriös det var val av metod. Samt att det aldrig skedde något aktivt förändringsarbete av situationen i samhället. Ingen grund lades för nätverkande och lobbyarbete.

  En del rättfärdigag kritik från feminister har ju varit att ”jämställdisterna” bara vill att feminister ska göra saker, aldrig gör ”jämställdisterna” något själva. Det bara gnälls och skrivs blogginlägg. Pelle Billings uppmanande till medborgarförslag var en bra grej som jag tror kommer fortleva och aktivismen breddas.

 87. @Andreas

  ”Tror inte det var hans kritik av feminismen som gjorde honom oseriös det var val av metod.”

  På vilket sätt var Pär oseriös, utveckla gärna det där. Håller inte med dig alls.

  ”Samt att det aldrig skedde något aktivt förändringsarbete av situationen i samhället. Ingen grund lades för nätverkande och lobbyarbete.”

  Pär skrev en blogg helt privat och utan betalning. Han ägnade många långa timmar med att producera en enorm mängd med material. Dessutom skrev han flera böcker under tiden. Det finns ingen jämställdist som kommer i närhet av Pärs genomslag i samhällsdebatten.

  Sen påstår du att han inte förändrat något ?!

  ”En del rättfärdigag kritik från feminister har ju varit att “jämställdisterna” bara vill att feminister ska göra saker, aldrig gör “jämställdisterna” något själva. Det bara gnälls och skrivs blogginlägg.”

  Du har fallit för den största retoriska fulfinten någonsin. Ska berätta varför men nu är jag så stressad att jag inte kan skriva mer. Återkommer imorron.

  Pelle Billings uppmanande till medborgarförslag var en bra grej som jag tror kommer fortleva och aktivismen breddas.

  Ja det var ett bra sak men jag ser inte kopplingen till Pär.

 88. Bra kommentar, jag vill göra ett par tillägg.
  1. Tokfeministerna attackerade mer personen Pär Ström än bloggen genusnytt.

  2. Det finns en utbredd praxis i media att man inte svarar på vad Pär Ström skriver (dvs citat) utan hittar på egna Pär Ström-citat och svarar på dem.

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/11/10/kommentar-pa-hanna-fridens-kronika-del-1-par-stroms-pastadda-asikter/

  3. Jag upplevde precis samma sak när jag debatterade på wikipedia. Där var det folk som kallade hans bok ”Mansförbjudet” kontroversiell. Men de kunde varken svara på vad (i sak) som var kontroversiellt eller oseriöst.

  Samma fråga hittar vi ställd i NT

  ”Så hur extrem är han? Vilket är hans brott? En snabb titt på hans blogg Genusnytt visar att han har ifrågasatt värdet av ämnet feministisk arkitektur på arkitektskolan i Stockholm, att EU har ett särskilt organ som ska hjälpa kvinnor att göra karriär inom tekniska yrken, att kvinnor får lägre straff än män för motsvarande brott, det vill säga att kvinnor får ”straffrabatt”, att landstingspengar har gått till att betala för manliga strippor i samband med en konferens eller att Uppsala universitet avsatt pengar för att skapa nätverk för kvinnliga doktorander men inte för manliga.Är detta extremism?”

  http://www.nt.se/ledare/default.aspx?articleid=8050873

 89. Jag föreslår liksom exvis Mariel gjorde innan att vi (har ingen erfarenhet om hur man gör tekniskt, så det finns nog andra som gör det bättre) sätter upp ett lösenordsskyddat forum där vi kan ha de här vildvuxna interna diskussionerna. Vad gäller nättidningen så
  är det väl bara att sätta igång i liten skala, så får den utvecklas efterhand.

 90. Oj och wow!

  Angående kvinnofrågor, jag tror att jag och Ninni har en helt annan syn på vad som är viktiga kvinnofrågor än vad de flesta har. En av de viktigaste kvinnofrågorna för mig är att just kvinnor ska få formulera dem, inte feminister. Kvinnofrågor måste alltid balanseras upp mot mansfrågan i samma ämne om man ska se det ur ett heteroperspektiv. Vi har blivit matade med feministernas ”viktiga kvinnofrågor” så länge att vi har blivit allergiska mot ordet.

  En av de viktigaste kvinnofrågorna just nu är mansfrågorna, framför allt pojkfrågorna. Allt hänger ihop och läget måste balanseras upp.

 91. ”Pär skrev en blogg helt privat och utan betalning. Han ägnade många långa timmar med att producera en enorm mängd med material. Dessutom skrev han flera böcker under tiden. Det finns ingen jämställdist som kommer i närhet av Pärs genomslag i samhällsdebatten.”
  Vad har detta med saken att göra? Pelle Billing har också bloggat och skrivit. Därifrån har det iaf kommit medborgarförslaginitiativet. Pär Ström valde att vara ensam mot världen (iaf mitt intryck).

  ”Sen påstår du att han inte förändrat något ?!”
  Har hans arbete gjort att mäns och pojkar situation i Sverige förbättrats? Har det framkommit något konkret ur hans engagemang? Har han bjudits in att hålla föredrag på Folkhögskolor och annat?
  Visst han skrev en hel del men problemet är att det inte hjälper att skriva en massa till en anonym massa i en ironiserande ton. Visst det ger läsare, men likt Facebooks medlemstal kontra vinst, så är medlemmar inte allt.

  ”Du har fallit för den största retoriska fulfinten någonsin. Ska berätta varför men nu är jag så stressad att jag inte kan skriva mer. Återkommer imorron.”
  Fulfinten? Det är ingen fint. Det är ett konkret påpekande. Att feminister hävdar att de arbetar för jämställdhet men inte arbetar för männen har ingen som helst betydelse för om män och ”jämställdisterna” tar saken i egna händer och gör något aktivt istället för att påpeka att feministerna inte gör något.

  ”Ja det var ett bra sak men jag ser inte kopplingen till Pär.”
  Konkret aktivism som iaf leder till viss förändring av samhället på ett lokalt plan. Ströms bloggande har under min tid som läsare inte lett fram till något som ens liknar den lilla kampanjen. Vilket är en anledning till varför jag vill göra jamstalldhet.se till en konkret proaktiv verskamhet.

 92. Pingback: Debatter i Sverige och vad som styr politiken « Trollan's Tankar om stort och smått

 93. >> Andreas Nurbo

  Det hjälps inte vilken retorik eller vilket tonläge man väljer när man ska utmana feminismen. Jag tycker det är beklämmande att du antyder att Pär Ström kunde/borde/skulle föra en annan retorik. Du kommer inte få gehör av mediaetablisemanget OCH genomslag hos allmänheten. Antingen gör du som Pelle – försöker att inte trampa folk på tårna och få in foten i farstun till media- och åsiktsetablisemanget. Eller så gör du som Pär Ström och skiter i vilket – kör ditt eget race och bara köttar på med med den nakna (och för etablisemanget) obekväma sanningen.

  Jag anser att det finns en tid för båda. När allmänheten glider tillräckligt långt ifrån eliten så kommer eliten såsmåningom ge efter. Så har det alltid varit i historien. Pär har brutit en ränna i isen för Pelle att följa i. Dock tror jag tyvärr att vi ännu är ganska långt ifrån att kunna lämna isbrytarstadiet

 94. Andreas:

  Jag är med på vad du försöker säga. Men å andra sidan var det Pär Ström som fick fart på mig, det var i hans kommentarsfält jag började prata med Tanja och många andra… Ur det perspektivet har han varit fantastiskt produktiv.

  Jag skulle inte säga att Pär Ström var oseriös. Sedan kanske han inte var så politiskt effektiv som man i en perfekt värld skulle önska men seriositeten var det inget fel på. Och som sagt innan han lyfte mansfrågorna var det knappt nån som gjorde det.

  Och måste vi välja? Jag skulle vilja ha en tidning med en del Genusnytt, en del Billing, en del Aktivarum, en del Kvinnaochantifeminist, en del Matte Matik, en del Oh the irony En del Genusmagazinet, en del David Holman osv.

 95. ”Det hjälps inte vilken retorik eller vilket tonläge man väljer när man ska utmana feminismen. Jag tycker det är beklämmande att du antyder att Pär Ström kunde/borde/skulle föra en annan retorik.”
  Vad är det för beklämmande med det? Att han kunde gjort det är ju självklart. Ingen tvingade honom. Med en annan retorik hade det kanske varit möjligt för med politisktnätverkande. Nu blev det en mans kamp mot etablissemanget. Inte en grupps kamp mot etablisemanget. Varför kämpa ensamt när det inte behövs?

  ”Eller så gör du som Pär Ström och skiter i vilket – kör ditt eget race och bara köttar på med med den nakna (och för etablisemanget) obekväma sanningen.”
  Sanningen saknar betydelse om ingen lyssnar till den. Sanningen i sig kommer man ingen vart med.

  ”Jag anser att det finns en tid för båda. När allmänheten glider tillräckligt långt ifrån eliten så kommer eliten såsmåningom ge efter. Så har det alltid varit i historien.”
  Jo men det kan gå fort eller så kan det gå långsamt. I dessa frågor har det gått så långsamt att man knappt ser att det hänt något. År ut och år in har det gnällts i bloggar och enstaka insändare i tidningar. Det är dags för konkret aktivism.

 96. Aktivarum:
  ”Jag är med på vad du försöker säga. Men å andra sidan var det Pär Ström som fick fart på mig, det var i hans kommentarsfält jag började prata med Tanja och många andra… Ur det perspektivet har han varit fantastiskt produktiv.”
  Okej, själv var man i gång långt tidigare men sen kom saker emellan och det konkreta engagemanget lades i malpåsen. Vilket jag har bestämt mig för att återuppta. När man skrev insändare för 10 år sedan fanns det inte nåt alls. Mycket av det som Ström skrev om diskuterades på feminetik JÄIF och Antifeminstiskt Samfund tidigare så i det avseendet hade han inte så stor betydelse för mig själv. (Jepp jag har varit med länge vid sidan av =) Men att det nu finns många fler människor och lättare att knyta kontakt är ju bara bra. Att fler människor fått ta del av det som vissa upptäckte på egen hand är ju jättebra, så det ska Ström har eloge för.

 97. @alla som tycker Pär ström gjorde det på fel sätt:

  Vissa GÖR något (ström) andra kommer efteråt och påpekar att det gjordes på fel sätt. Det får man väl leva med.
  Pär lyckades dock få hela etablissemanget i gungning, han blev riktigt farlig, med hjälp av saklig ton, inga känsloutfall och med en dåres energi. Han fick läsare, därav blev han farlig för feministerna.

 98. Ojj, nu är det många kommentarer jag inte hunnit läsa. Får göra en word-dump och gå igenom dem imorgon. Nu blir det sova av. Himla kul att se många intressanta diskussioner och synpunkter här. Några punkter jag anser är viktiga med det här initiativet är:

  a) Att det går att presentera som en riktig tidning folk i allmänhet kan läsa. (Bred målgrupp)

  b) Att så många (personer och perspektiv) som möjligt får möjlighet att bidra. (Intellektuell mångfald)

  c) Långsiktighet, den skall inte bara finnas för stunden.

  Min sista insats idag blev att nu visas de 15 senaste kommentarerna på första sidan.

 99. En käpphäst jag förespråkar, är att försöka förstå femisternas tämligen märkliga världsbild. Som dessa rader ur Maria Svelands kommentar på Pärs sorti:

  ”Att en del män våldtar utgör ett tillräckligt hot för att hålla alla kvinnor i ett konstant tillstånd av skrämsel. Våldtäktsmännen blir en slags terroristgerilla i de maskulina stödtruppernas frontlinje det mest utdragna slag som historien känt.

  ’Våldtäkt är för kvinnor vad lynchning var för de svarta: det ytterst fysiska hotet varmed alla män håller alla kvinnor i ett tillstånd av psykologisk terror.’

  På samma sätt fungerar kommentarsherrarnas hatiska inlägg som en slags terrorgrupper som utför det grovjobb som Pär Ström och Pelle Billing anstiftar på sina bloggar. De behöver aldrig skicka hat- eller hotmail, istället har de sina lojala marktrupper som sköter den sysslan.”

  Detta låter smått absurt, men blir rimligt för den som är livrädd. Och är det något som feministerna gör så är det att odla sin rädsla, sin föreställning om kvinnors utsatthet. Det är därför som de tycker att exempelvis SCUM-manifestet är berättigat.
  Ska man komma någostans med feministerna, så gäller det att i alla fall inte driva dem djupare in i deras mardrömar

 100. Min kritik av mansrörelsen och metoder är inte en efterhandsgrej, så har jag tyckt länge. Dock har du rätt i att ex jag själv inte aktivt startade en orgs för ändamålet. Vilket man alltid kan gräma sig över.

 101. Andreas

  Nu gör du en direkt jämförelse mellan två personer. Är som att jämföra äpplen och päron. Har t.e.x. Pelle familj ? Hur vet du vilken tid Pär har att disponera på detta ämne ?

  Du skriver:

  ”Har hans arbete gjort att mäns och pojkar situation i Sverige förbättrats? Har det framkommit något konkret ur hans engagemang? Har han bjudits in att hålla föredrag på Folkhögskolor och annat?”

  Andreas

  Pär har gång på gång lett ligan på wordpress hans blogg har dragit fulla hus. Han deltagit i mer debattprogram etc. än var Pelle gjort. Pär har var betydligt mer omskriven i media. Vet inte om Pär blivit inbjuden till några folkhögskolor, förmodligen inte eftersom de blivit så feminiserade. Förstår inte relevansen med det påståendet.

  Pär har väckt och öppnat ögonen på en hel nation. Din åsikt är fullständigt ut led.

  Slutligen:

  Jämställdisterna vill att feministerna skall lyfta även mansfrågor, något som de till 99% osynliggör. Eftersom feministerna nu sitter på mediamakten och den styrande makten är väl inte det för mycket begärt, eller hur ?!

  Feministerna glider på räkmacka där en stor del av deras organisationer är statsfinansierade och t.o.m. inskriven i Svensk lag att endast omfatta kvinnor.

  Sen tycker du att jämställdister gnäller när vi tycker det är rimligt att även män får tillgång till ovanstående.

 102. Man blir bara ledsen när man läser den fullständigt vinklade artikeln. Självklart skall de sprida smolk i bägaren för männen, speciellt på Fars dag. Symtomatiskt för feminismen.

 103. Var precis samma sak vid Pär:s beslut att stiga av arenan. Många framträdande mediafeminister fullkomligt spyr galla över Pär. De frotterar sig i skadeglädje som den värsta ”mobb”.

  Ord som heder, respekt och hänsynstagande förefaller inte finnas i feministernas vokabulär.

 104. Och passande nog inte kan kommenteras. Och utan att nämna en person som skulle kunna begära replik. Smutsigt var ordet.

 105. Ett inspirerande exempel på en lyckad webplats med flera skribenter: http://www.sciencebasedmedicine.org/

  Sätt genast igång med skrivandet och publicera omgående. Favoriter i repris. Viktiga, grundläggande fakta. Vetenskap. Vetenskap om biologi. Historia. Nyheter. Gammelheter. Intressanta vinklar. Genusgalenskaper. Om feministlögner av smygkommunister. Om manshatiska folkpartister. Smid medan järnet är varmt. Höj temperaturen ytterligare. Kööööör!!! =)

 106. Jag vill komplettera med att det inte bara handlar om att ”komma någon vart med feministerna”. Att försöka övertyga störda människor som jämställer oss med terrorister blir till slut bortkastad energi. I värsta fall kommer vi att framstå som två galna extremistfraktioner som käftar med varandra. Jag tror på att tiden är kommen att nu också satsa på utåtriktat politiskt arbete. Lobba för att få bort mansdiskriminerande lagstiftning och praxis, och börja med lågt hängande frukt, dvs förändringar som ger mest effekt per timme nerlagt arbete.

 107. jag gillar variation som sagt, och med eriks idé om att det ska vara en tidning med olika perspektiv.. så kanske några riktar sig till feminister och så, medan andra inte fokuserar på dem Alls i sina bidrag till tidningen.

 108. Emma Henriksson, riksdagsledamot och gruppledare KD, skriver i Aftonbladet att det är dags att sluta diskriminera pappor.

  ”KD: Underlätta för män att vara likvärdiga föräldrar – utan tvång”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15750600.ab

  Bra att det äntligen börjar gå upp ett ljus för politikerna att det finns diskriminering för män när det gäller barn.

 109. Roger that Smile

  Du har förstått vad det handlar om. Maximera resultatet av våra ansträngningar.

  Historien har gång efter gång påvisat ett en rak och ibland lite hård retorik gett mest genomslag. Säga vad man vill om Gudrun Schyman men hon är ett levande exempel på att ovanstående fungerar.

 110. Det verkar vara svårt för journalisten att tro att män kan vara offer för våldtäkt, alltså ”påstådd” och ”säger sig blivit”. Faktum är att fler män än kvinnor våldtas i USA. Våldtäkt i fängelser är betydligt vanligare än utanför och med en så stor andel av befolkningen bakom galler blir det fler än utanför.

 111. Faktum är att det är det, även när det gäller kvinnor (förutom när det handlade om Assange då – och då vet jag inte om det är att han är den han är – eller om det faktum att ”offret” var en politiker med nätverk bland poliser och journalister.

 112. Personligen så skulle jag vilja ha ett slags uppslagsverk där man som tar upp olika feministiska termer/påståenden spräcker, med fakta och saklighet.
  Tex:
  Löneskillnader (som beror på bra mycket mer än vad du har mellan benen).

  Patriarkat (När.var,hur?)

  Könsmatksordning (Existerar det ens några bevis för denna?)
  Män uppfostras till våld (Jag fick då lära mig på dagis att man inte skulle slåss)

  Vita Kränkta Män (Vad menar de egentligen med detta, vilka står bakom och vad fyller det för funktion för dem..hörde jag någon säga klirr i kassan/uppmärksamhet)

  Manlig arvsskuld (samma som ovan, vilka står bakom detta resonemang och varför, vilka åtgärder i samhället rättfärdigas med mha detta resonemang)

  Osv…..

  Jag vill att det ska vara tillgängligt för vem som helst, så om Henke sitter där på kafferasten och får kastat i ansiktet att kvinnor tjänar mindre bara för att det har en ”snippa” så ska han kunna vänligt och bestämt hänvisa dem dit.

  Vi alla skulle tjäna enormt mycket på att avliva myterna, Pär Ström har ju tagit upp dessa i sina böcker men det har enbart resulterat i en smutskastningskampanj mot honom som person.
  Så att de ska slippa ta debatten om själva sakfrågan och istället så ska folket få deras version av Pär Ströms står för nedkört i halsen..

  Men om vi om vi helt enkelt går förbi journalister och andra förståsigpåare som tror sig ha patent på sanningen/verkligheten och riktar oss mot alla enskilda individer som utgör samhället.
  Så kanske vi kan göra skillnad och samtidigt slippa allt trams.

 113. Trollan

  Skulle kunna sitta och leta upp exempel efter exempel där media väldigt ofta glömmer ordet ”påstådd” när det gäller kvinnovåldtäkt. Fast jag nöjer mig med att öppna ögonen på dig. Följ media i denna fråga om du kommer upptäcka att det ligger någonting i det jag säger.

  Eller som AV säger:

  ”Default är att de talar sanning tills motsatsen är bevisad.”

 114. Så sant, det är vi som bestämmer vilken ficka som är den rätta och inte ”dom”.

  Men det finns någon slags auktoritetstro i detta land som får medborgarna att tro att det som står i media det är sant.
  (Personligen så tror jag att detta till viss del beror på att vi lever i ett väldigt sekulärt land.)

  Det kanske var så förr, men så är det definitivt inte idag.

 115. Fredrik:

  Precis, men för att kunna göra de sakerna (lobba) effektivt måste vi först ha en plattform som så många som möjligt är med på. Det gäller att den är så bred att den kan dra tillräckligt många människor utan att för den skull kompromissa med kvaliteten.

 116. En utmärkt ide.Som sagt det vore ju kul om resultatet av att genusnytt läggs ner är att en mycket bredare och större site ser dagens ljus.
  Jag är imponerad av er alla som vågor stå mitt i snålbåsten och ta en massa skit.
  Kolla bara vad siten climatescam har gjort för att föra fram obekväma åsikter inom ett annat kontroversiellt fält.
  Hoppas på något liknande händer med det här initiativet många skribenter med vettiga åsikter som inte kör med samma låga stil som motståndarna med slag under bältet
  Tror inte heller att det blir lika lätt för feminstmaffian att köra samma trick igen som dom gjort mot Per.De kommer att vara mer påpassade n, hoppas jag på i alla fall.
  Journalister har ju fått en hel del kriktik för hur de här har gått till.Det är det värsta journaliter vet .De tror på allvar att de för fram en objektiv sanning när de för fram sina extrema åsikter.
  Kalle P

 117. En annan tanke som slog mig, är att jag gärna skulle vilja se ett reportage där man intervjuade uteliggare bad dem om deras syn på hur det är att vara ”vit privilegierad heterosexuell man” som har skaffat sig en massa makt på andras bekostnad.
  Kanske ta del av deras tankar om: patriarkat,genus,könsmaktsordning,Intersektionalitet,hegemonisk maskulinitet,vithet osv

  (Och ja jag är fullt medveten om att det faktiskt finns ”icke-vita”,kvinnor,homosexuella mm som är uteliggare)

 118. Angående ”påstådda” vill jag minnas att det var väldigt mycket ”påstått” i artiklarna om tjejen från Bollnäs där man i slutändan demonstrerade mot rasismen efter händelsen. Har även läst i andra fall där jag reagerat på användandet av påstått från början. Å ena sidan kan jag väl se att det är rätt att man är objektiv – men som offer så måste det väl kännas jobbigt att läsa denna ”objektivitet”.

 119. Daniel:

  Det där påminner mig om när Steven Lewitt berättar vad som hände när en viss sociologi-doktorand gick med sin ”clip board” till ”the projects” och ställde frågan 1: How do you feel about being poor and black in America?

  Very good – Good – Bad – Very Bad

  Berättelsen börjar 6:00 Vad det rätta svaret från de underpriviligerade svarta visade sig vara kan ni se ca 7:00

 120. Daniel:

  ”Men det finns någon slags auktoritetstro i detta land som får medborgarna att tro att det som står i media det är sant.”

  Därav mitt initiativ att vi startar egen media så vi får mer ”even playfield”

 121. Jag håller definitivt med Ninni här. Hennes sista stycke är viktig; jämställdhet är positivt eftersom det gynnar båda könen, och det är något som bör lyftas fram mer! För att krossa feminismen måste män och kvinnor arbeta tillsammans, och det görs bäst genom att även kvinnor ges möjlighet att inse hur feminismen (kanske i rent av högre grad) skadar och begränsar just kvinnor i och med att feminismen minskar friheten att välja själv.

 122. Instämmer helt. Att enögt fokusera på ”va synd det är om män” är inte ett trovärdigt sätt om målet är att förändra/förbättra. Målet borde vara att ta problemformuleringsprivilegiet från genusvetarna och feministerna ”med den rätta tron”. Sunda kloka kvinnor¨, vilka utgör den absoluta majoriteten i samhället skall inte attackeras och skuldbeläggas. Det är naturligtvis inte lätt alltid att begränsas av kvinnorollen och dess förväntningar lika litet som det är enkelt att vara man med de förväntningar det innebär. De flesta kvinnor ogillar radikalfeminister lika mycket som de som har följt Genusnytt. Men eftersom de inte drabbas personligen engageras de inte på samma sätt. Det är bättre att skapa samförstånd än motstånd.

 123. Trollan:

  ”Angående “påstådda” vill jag minnas att det var väldigt mycket “påstått” i artiklarna om tjejen från Bollnäs”

  Har du några källor till detta du påstår att du minns? Eller är det inte snarare så att du troligtvis minns fel?

  Även jag observerade hur kritiskta formuleringarna var i denna ovanliga artikel om den 17-årige pojken som blev våldtagen, som om han ljög om det, något man aldrig ser i motsvarande fall då offret är kvinna menar jag.

  Sedan vad gäller trovärdighet (vilket brister i många fall när kvinnor efter några dagar anser att de blivit våldtagna, kanske som i fallet Assange) så kan man diskutera vad en 17-årig pojke skulle ha att vinna på att berätta för sin far att han blivit våldtagen av 5 främmande män, att göra en polisanmälan, att bli omskriven i pressen. Har du några förslag på hur denna pojke skulle gynnas av detta, vilket i så fall kunde minska trovärdigheten?

 124. Om en pappa begår övergrepp på sin dotter som går i mellanstadiet skall hon naturligtvis inte behöva umgås med honom. Det utgår jag ifrån att alla är överens om. Sedan kommer nästa fråga. Förekommer verkligen detta? Har mamman anmält det till polisen? Har pappors rätt till sina barn fått sådant genomslag att det som beskrivs kan hända, eller är det ren propaganda?

 125. Det vore smått revolutionerande att kvinnor själv ska få ha problemformuleringsprivilegiet när det gäller kvinnorfrågor. Som du skriver så är inte fallet så idag. Är det dags för dagens kvinnor att ta tillbaka problemformuleringsprivilegiet från feministerna? Smile

 126. Det som sticker i mina ögon är att de publicerar sådan här ”mansnegativ” artikel på just Fars dag. Är förövrigt väldigt få positiva artiklar om Fars dag och en uppsjö av artiklar när det är Mors dag.

  En del av obalansen.

 127. @Mariel skriver:

  ”hur kan den verksamheten göra skillnad och framsteg rent konkret? (säger med en trevlig ton)”

  Gick inte att svara på reply som jag svarar här istället.

  Jag skrev:

  ”Pär har gång på gång lett ligan på wordpress hans blogg har dragit fulla hus. Han deltagit i mer debattprogram etc. än var Pelle gjort. Pär har var betydligt mer omskriven i media.”

  Mitt svar till dig Mariel.

  Förstår ärligt inte vad du menar ? Jag har med all önskvärd tydlighet visat vilket genomslag Pär fått. Tror du inte på vad jag säger eller vill du ha källor på wordpress statistik och Pärs medverkande i olika debattprogram etc. ?

  Vad var Pärs agenda ?

  Jo att belysa den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan och väcka debatt. Det har han gjort med väldigt stor framgång.

  Vänligen Lasse Wink

 128. Föresten grattis alla fäder på fars dag!
  Fan vad vi är bra!

  Vi ska inte låta några förvirrade extremister som är hjärntvättad av en totalitär ideologi, tala om för oss vad vi är och hur vi ska vara.

  Utan det bestämmer vi bäst själva.

 129. Att bygga en snygg, bra, fungerande nättidning tar lite tid. Diskussionerna om innehåll, skribenter kan föras under tiden det arbetet görs. Jag kan den biten och jag har redan erbjudit mig att göra detta. WordPress är ett bra verktyg, (och då talar jag inte om wp.com utan wp.org). Dvs det fristående verktyget som man hostar själv.

  Jobbet bör inledas. Erik, du är inte den bäste att stå som drivande ledare för sådana här initiativ, skriver du i inlägget. Välj då en annan som kan styra upp detta. Annars bör du nu; Utse en ledningsgrupp bestående av personer som besitter kunskaper och erfarenhet. Välj en ansvarig för produktion och bygge av tidningen och öppna ett konto för donationer kopplat till paypal för löpande utgifter.

  De som väljs till ledningsgruppen öppnar förslagsvis en stängd grupp på FB eller Google+ där diskussioner och beslut kan tas snabbt och effektivt. Demokrati i all ära men det är inget ledningsskick som gynnar effektivitet. Dessutom bör strategiska och oiperativa beslut inte diskuteras på ett öppet forum som detta.

  Detta är din idé Erik och jag är säker på att du är kapabel och kunnig nog för att utse dom personer som är bäst lämpade att tillsammans förverkliga detta..

  På det sättet kommer vi igång. Som sagt diskussionerna om form, regler och innehåll kan med fördel föras här under tiden.

  Bara några synpunkter och råd från en som är otålig.

 130. Hittade hit till slut. En tanke som jag formulerade för Erik var att ta betalt för att kommentera. Naturligtvis en engångsavgift. Vi slipper förhoppningsvis trollen och kvaliten på kommentarerna går garanterat upp.

  Femtio kronor låter inte som en oskälig summa i mina öron. SomethingAwful.com gjorde det på sitt forum och kvaliten på innehållet steg direkt då de som kommenterar faktiskt har investerat något konkret i form av i deras fall tio dollar i engångsavgift.

  Andreas Nurbo har helt klart en poäng i att sköta hosting av sajten själv ger oss en massa möjligheter som annars inte finns tillgängliga i wordpress.com.

 131. Jag börjar sakna Pärs blogg nu. Vill ni ha något att lägga upp som inlägg nr två här så går det bra att kopiera något av mina två senaste korta blogginlägg som handlar om NT-ledaren och KD:s debattartikel i Aftonbladet.

 132. Jag tycker mest bara att vi ska vara tacksamma att Pär bankat upp dörren på glänt. Det är en jävligt tung dörr liksom.

 133. Mariel: Vem riktar du din fråga till? I avseende på min idé så är ju den i grunden precis som all annan lobbyverksamhet. Arbetar. kvinnor och HBTP rörelsen har också lobbat samt demonstrerat och inte bara bloggat för att förbättra och förändra situationen för de olika grupperna i samhället. Jag kan inte se varför detsamma inte är möjligt för mansrörelsen och jämställdhetsivrare.

 134. Vi bör hitta minst 3 skribenter och en moderator så vi kommer igång och kan utveckla bloggen.

  Finns det någon som anmäler sig frivilligt ?

 135. Taste in men: Som jag skrev i en annan kommentar. Stor eloge till Ström för att han öppnat ögonen på fler och iaf visat genom att möjligöra kommentering etc att det trots allt finns en massa som inte är särskilt nöjd med nuvarande situation.

 136. Aktivarum och Ninni har mina röster sen vill jag gärna se någon som är lite mer ”rak” och ”koncis” om Ni förstår vad jag menar. Vi är alla olika och kompletterar varandra.

 137. Jag syftade inte på Pärs framgång, utan på vår eventuella framtida framgång Smile Hoppas vi får samma genomslag, fast på ett mer positivt sätt dock. Smile

 138. håller med om att en stängd grupp på FB är ett bra backstage, bättre än att ha den backstage i själva bloggen anser jag. Men sen kanske inte alla här har FB ? tänkte på ninni som e mer anonym.

 139. Vi kanske missförstod varandra lite Wink

  Har ett förflutet inom media och det som man alltid använder som parameter för framgång och genomslag är antalet.

  Läsare / upplaga
  Tittare
  Lyssnare

  ….eller som i Pär:s fall besökare.

  Sen håller jag inte med dig om det där med negativ positivitet men vi behöver inte fördjupa oss i det som varit.

  Min önskan och ”humble wish” är att se en mix av skribenter i nya bloggen. Alltifrån en mjuk framtoning till en rak och rättfram retorik.

 140. Två snabba tillägg.

  Kunskap och källor vill jag lägga till på min önskelista och där är Aktivarum helt oslagbar. Sen finns det självklart fler parametrar på framgång men det jag beskrev är ibland det första man tittar på.

 141. @PL
  Svårt med källor när tidningarna ändrar sina artiklar efterhand…

  Men ” Kvinnan säger sig också ha blivit våldtagen av männen.”
  http://helahalsingland.se/bollnas/bollnasc/1.4894109-ung-kvinna-valdtagen
  Och i ett annat fall så citeras då en artikel på en annan site: ”Den nu berörda 18-åriga kvinnan har uppgett att hon blev våldtagen av tre män utanför Tranan i centrala Bollnäs”

  Å andra sidan så hittar jag ett annat fall där man skriver att någon påstått att en våldtäkt skett, och i det fallet så frikändes mannen då det var uppenbart att kvinnan ljög. Så jag är inte emot i sak att man använder en viss försiktighet från media i sig, även om det faktiskt är så att det inte är konsekvent.

  http://helahalsingland.se/bollnas/bollnasc/1.4984321-friades-fran-valdtaktsanklagelser

 142. Jag har ett konto på fejan, men har lite antipatier mot fb. Hellre ett forum tycker jag. Men blir det fejan hakar jag på ändå..

 143. Det är ofta flera som bloggar om sina reaktioner på samma artiklar. En början skulle kunna vara att bara länka in aktuell artikel i ett inlägg, skriva en kort rubrik och under sätta in alla blogginlägg som är relaterade till den. Om det tillkommer något inlägg i samma ämne så kan den personen länka till sitt inlägg i kommentarsfältet. Då kan admin lägga till det i själva inlägget.

 144. SVT Agenda tar ikväll upp jämställda löner:
  http://www.svt.se/agenda/#./josefin-brink-v-deltidsjobben-ger-ojamlikhet?&_suid=135266685823105386815729639594

  ”Olika lön inom samma yrke
  I SCB:s senaste rapport om jämställdheten framkommer även att när kvinnor och män finns inom samma yrken, har kvinnorna lägre lön. Skillnaden är nästan 9.000 kronor till kvinnornas nackdel.

  – En slutsats av det är att det inte gynnar kvinnor att skaffa sig högre utbildning. Det fanns en period när man hoppades att individuell lönesättning skulle få upp kvinnors löner, men det har inte blivit så.”

 145. http://www.barnombudsmannen.se/publikationer/bestall-och-ladda-ner/nar-tryggheten-star-pa-spel-2005/

  Här är rapporten som Vingren hänvisar till i artikeln. Undrar om hon läste hela? Hon tar ju upp ett exempel där pappan tidigare är dömd och försöker stödja detta med den totala statistiken.

  På sidan 32 står att det är i 42 fall av 169 (ca 25%) där det finns en en fällande dom i en brottmålsprocess mot någon av föräldrarna i anledning av brott mot någon i familjen. I dessa mål får parterna gemensam vårdnad i 18 fall. Modern får ensam vårdnad i 23 fall och fadern får ensam vårdnad i 1 fall.

  Det är en markant skillnad på ”uppgifter om våld” och ”dömd för våldsbrott”.

  Givetvis är det beklämmande att barn far illa på det sätt hon beskriver, men hon arbetar på en tjejjour och får såeldes inte höra pojkars berättelser. Det blir vanskligt att försöka vinkla verkligheten på det viset som hon gör.

 146. Det fanns även period däm man trodde att feminismen skulle stå för jämställdhet, men det har inte blivit så. Män kanske måste bli bättre på att gnälla och kvinnor på att löneförhandla.

 147. Underbar sågning av Baylan förslag på jämställdhetsbonus av fyra kvinnliga doktorander.

  ”Det enda vi vill är att politiker lämnar oss ifred
  För det första skriver Baylan att antalet kvinnliga professorer endast ökat med mindre än en procentenhet per år mellan 1995 och 2011. Detta stämmer, men verkligheten går att beskriva på andra sätt. Som att antalet kvinnliga professorer långt mer än fördubblats sedan år 2000, eller att var tredje nyanställd professor sedan 2001 varit kvinna. Den sista siffran gäller generellt, men även inom traditionellt mansdominerade tekniska ämnen. Vi är inte oroliga att väljas bort.

  För det andra kräver Baylan att det ska vara lika många kvinnor som män i hela beredningsorganisationen för fördelning av forskningsmedel. Bara Vetenskapsrådet har 19 beredningsgrupper inom naturvetenskap och teknik, med mer än tio personer i varje. Till det kommer myndighetens ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap. För att få en jämn könsfördelning här krävs att över 100 kvinnor ingår i någon av dessa grupper. Det finns nästan 700 manliga professorer och 80 kvinnliga professorer i dessa ämnen. Även om alla kvinnor kvoterades in skulle de som är våra kvinnliga förebilder inte räcka till. Politiker kan önska sig det omöjliga, men vi tror det är bättre att komma med förslag som går att genomföra.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-enda-vi-vill-ar-att-politiker-lamnar-oss-ifred_7661270.svd

 148. Gorby,
  Antagligen syftar du på SCBs rapport http://www.scb.se/Pages/PressRelease____342527.aspx
  Där får man veta att rekordet i könslöneskillnad, 9000, gäller för företagsekonomer, marknadsförare eller personaltjänstemän. Efter omräkning till heltidslöner. Vi får inte veta något om skillnader i bakgrund, utbildning, närvaro på jobbet eller engagemang. SCBs antagande är väl kanske att just de här parametrarna måsta vara lika för könen, även om statistiken beskriver könsskillnader i praktiskt taget alla andra sammanhang.
  Jag ser att SCB är en aning kvinnodominerat (60%). Vore intressant att veta hur jämställd deras grupp för jämställdhetsstudier är.

 149. Det behöver inte nödvändigtvis vara Facebook. Poängen är att vissa diskussioner bör föras i ett slutet forum. Det finns ju mängder med andra alternativ.

  Men jag har inte fått någon återkoppling på förslagen, varken här eller via mail, så jag vet inte om dom föll i god jord.

 150. Den amerikanska siten ”A voice for men” kan fungera som en god förebild rent tekniskt, Det är tveklöst USA:s största forum på området sann jämställdhet. Den är byggd i WordPress.org och fungerar så att dom godkänner och delar ut rättigheter till skribenter som därefter loggar in och skriver sina artiklar direkt i verktyget. De senaste artiklarna lägger sig automatiskt på förstasidan. Enkelt och lättadministrerat.

  Hela denna enorma site sköts av tre personer.

  Jag har själv publicerat några artiklar om Sverige där.

  http://www.avoiceformen.com/feminism/feminist-governance-feminism/welcome-to-absurdistan/

 151. Väldigt bra initiativ ska bli roligt att följa utvecklingen av denna blogg för man ska komma ihåg att vi är bland dom snabbast växande rörelserna just nu.Och att feminismens bäst före datum har gått ut för länge sedan.

 152. Roligt att så många är beredda att bidra till utvecklandet aven en bra jämställdhetsblogg! Jag instämmer med dem som tycker det blir bäst om själva blogginläggen är skrivna i en koncis, rapporterande och faktaorienterad stil. Fri från ironi och överdrifter. Fakta ska tala för sig själva. Fokus på belysning av den obelysta sidan.
  Vore idealiskt om det fanns någon form av tipsbrevlåda för oss som kan tänka sig försöka bidra men inte själva vill skriva.

 153. Självklart ska vi(se Erik, jag har redan intagit plats vid bordet. Kvinna formad på 80-talet vet att ta platsWink ) ha en låda för tipsSmile Det underlättar för skribenterna.

 154. Fakta talar för sig själv men fakta kan också vara totalt ointressant i torr form bland dem som inte är insatta i av ämnet handlar om.
  Meningen är att väcka opinion och att få människor att bli insatta i hur det ser ut i vekligheten och inte att vara ett wikipedia för redan insatta. En person som skriver på ett intressant och uppseendeväckande sätt men samtidigt baserat på bra fakta är Jocke, alias daddy. (Trots att många är rädda för de troll som hänger honom i hasorna.)
  Mycket av hur detta bör utformas bör diskuteras utanför denna sida per mail istället eller på privat chattforum.

 155. En sjelden gang kan jeg godt tenke meg å skrive et innlegg også. Jeg har hatt et par innlegg på trykk i norske aviser tidligere så jeg kan skrive okey når jeg først jobber med det og det kunne vært bra med litt svenks norsk samarbeid.

 156. Började läsa rapporten och fick sluta efter ett tag eftersom jag blev så upprörd. Var en av de mest vinklade rapporter jag läst från SCB. Anmärkningsvärt hur det kan gå så långt med en statlig institution som förr var så respekterad. Luktar vinklad feministpropaganda om hela rapporten hela uppbyggnaden är baserad på ideologiska grunder dvs. feministpolitisk färgad.

  Återkommer med konkreta exempel framöver.

 157. Pingback: Kommentar på Hanna Fridéns krönika – Del 2 Vilka seriösa Mansdebatttörer? « Aktivarum

 158. Då var man tillbaka igen!

  Det är glädjande att se så många har bidragit med synpunkter och visat intresse för det här initiativet. Nu skall jag läsa vad alla sagt på Genusdebatten och försöka göra en sammanställning vad vi kommit fram till i de första ca 200 kommentarerna.

  Som ni kan se finns Del 2 på min kommentar av Hanna Fridéns krönika nu uppe på Aktivarum. Den kan summeras med frågan i rubriken. Vilka mansdebattörer menar hon fanns före Pär Ström?

  Det är poängen med initiativet Genusdebatten. Vad vi skall göra är SKAPA seriösa mansdebattörer (och gärna ett mindre fokus på ickefeministiska kvinnodebattörer också). Och det räcker inte med en enda. Det räcker inte med mig (Erik W). Det räcker inte med Pelle Billing (Hannas eget exempel). Det finns 100-tals feminister hur skall en enda människa kunna skapa en balanserad debatt?

  Och för övrigt, hur mycket har de själva skrivet om hans bok?

  Vidare om det bara är några enstaka som skriver så kommer för stor del av debatten att dränkas i diskussioner som förväxlar sak och person. När det däremot är en artikel signerad av en organisation eller 5-10 personer så minskar det problemet rejält.

 159. Ett mycket bra exempel på hur konfliktperspektiv varken handlar om män eller kvinnor utan om individens personlighet och gruppens sammansättning. Kanontips. Bra länk att skriva om…

 160. Också jättetack till alla som mailat in tips och kommentarer. Skall försöka svara alla men ibland blir min aktivarum gmail oöverskådlig.

 161. Så har arbetet med sammanställning börjat. Bra uppslutning på Genusdebatten. Cirka 100 kommentarstrådar med hittills 200 kommentarer. Jag sitter nu med anteckningsblock och summerar alltihop.

  På tal om det, om alla som vill och känner sig ”identitet” får vara det vad är då beskrivningarna på dessa identiteter värda? Vad är poängen med att ha olika begrepp som beskrivningar när de kan beskriva vad som helst om Museichef Ted Hellesbom får bestämma?

  ”Man måste kunna flyta mellan olika identiteter, menar han, såväl kulturella som etniska och sexuella identiteter.”

  Vad menar han med att det ”måste” vara så? Vem har bestämt det? Finns någon källa eller är det ett gudomligt dekret?

  http://www.svt.se/kultur/museichefen-darfor-vill-jag-bli-rom

  Om vem som helst är och kan vara rom vad betyder då rom? Hela resonemanget verkar ju bara handla om att göra beskrivande ord mindra användbara (med den förutsägbara effekten människor hittar på andra ord som beskriver samma sak)

  Kultur och identitet är inget som går att låna med lånekort på biblioteket. Det är någonting som skapas under hela livet.

  http://debatt.svt.se/2012/10/26/ted-jag-skulle-garna-ha-kunnat-ansoka-om-att-slippa-vara-rom/

 162. Och jag kommer osökt att tänka på lokalvårdare -> lokalhygienist istället för städare Smile

 163. Ja precis, det kommer alltid att finnas minst ett ord som beskriver samma sak som det förra ordet beskrev. Får man inte säga tjej säger man tös, får man inte säga tös säger man jänta, får man inte säga jänta säger man brud… och det här kan vi fortsätta med hur länge som helst. Att avslägsna ordet avlägsnar varken fysisk innebörd eller behov av beskrivning i sig.

 164. Enligt brottsbalken 16 kap 8 § är det förbjudet att hota eller
  uttrycka missaktning för folkgrupper, eller andra grupper av
  personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt
  ursprung eller religion.

  Yttrandefrihet…? Varför är inte kön eller sexuell läggning med när de ändå ska förbjuda uttryckande av åsikter? Då hade den feministiska eliten legat pyrt till.

 165. @ Aktivarum
  tjej->tös->jänta->brud

  Lösningen är hen, det löser all könsrollsproblematik som hör till kvinna, det vet du väl? ;D

 166. Ninni:

  Hen löser bara ena halvan av problemet. Man måste ha ett hum om den andra halvan också för att det skall funka.

  Jag hörde en intressant diskussion häromdagen.

  ”Oj vad fort hen körde.”

  ”Eller hum.”

  ”Vad menar du, hum?”

  ”Ja det kan ju vara en man.”

  ”Men hen är ju könsneutralt?”

  ”Just det. Hen är den feminina varianten av det könsneutrala pronomet, hum är den maskulina varianten.”

  ”Men hen är ju ett könsneutralt ord.”

  ”Exakt, men den maskulina formen av det där könsneutrala ordet är hum. Det är alltså hen man säger när man menar en kvinna som man uttalar sig könsneutralt om.”

  ”Men varför säga hum när hen gäller för både män och kvinnor?”

  ”Nej du har missuppfattat det hela. Hen är för kvinnor, hum för män.”

  ”Du är ju inte mänsklig.”

  ”Där har du också fel. Ordet mänsklig är borttaget då det ansågs allt för maskulint. Nu heter det hensklig eller humsklig, beroende på vilket kön man menar.”

  ”Suck.”

  ”Men du har rätt i att hen eller hum körde lite väl fort.”

 167. Såg att ni diskuterade ett kompletterande slutet forum.

  Ojojoj, ni förstår vilka växlar Sveland et al kommer att dra på frasen ”slutet forum”. Sambandscentral för hatare som sänds i samlad trupp för att smäda och våldta närhelst sanningens riddare träder fram i Aftonbladet.

  Förr eller senare kommer dessutom någon kreativ spion ta sig in och berätta om det fasansfulla offentligt.

  Nä, det skall ni nog se upp med.

  Ni som känner varandra personligen kan ju byta mejladresser om ni vill avhandla saker privat.

 168. Jag är intresserad av att skriva här på genusdebatten, förutsatt att jag slipper vara helt offentlig. Med tanke på yrke och en del personer jag har att göra med så skulle offentligheten kunna ställa till det.

 169. Jättekul att ha dig med här också Valeria. Klart folk kommer att få skriva under pseudonym om de vill. Det är nog dock inte här på genusdebatten skrivandet skall ske. Genusdebatten är bloggen där vi diskuterar bildandet av plattformen (en slags nät-tidning) som skrivandet skall ske på. Ett av förslagen är domänen ”Jämställdhet.se”

 170. Med slutet forum menar man ju det som internt diskuteras, planering, prioritering m m.
  Tror ni Expressens redaktionsmöten är offentliga?
  Skall detta projekt kunna genomföras, krävs det en mindre grupp som drar upp riktlinjerna och planerar det hela.
  Sedan är det väl ingen som anser att det inte skall kommentatorsfunktioner till artiklarna och en öppen debatt i tidningen.
  Jag bidrar gärna med artiklar i ämnet då och då, eftersom jämställdhet är ett av de ämnen jag brukar blogga om

 171. Vad innebär detta? Tydligen har man gått ett steg längre än vad Andreas Nurbo antydde i en tidigare kommentar. Dog Genusdebatten nu?

 172. Sent på bollen. Kan tänka mig att skriva ibland relaterat till jämställdhetsfrågor om ni är intresserade. Har blivit färre inlägg av den varan på sistone personligen men jag har ett par saker jag skulle vilja ventilera med communityn. Jätteglad att det finns folk som orkar engagera sig.

 173. Alltså.. jag vet inte var jag såg denna länk. Men den ger mig fan andnöd. Att man i samhället ljuger för vuxna i media de må va hänt, vuxna får ha lite eget ansvar att inte låta sig luras av tron på tomtar och troll. Men jag blir tok-in-i-helvetes-förbannad (jaja, Dolf, nu är jag upprörd) när man ljuger för barn/ungdomar på en sida som ska föreställas seriös.
  När vi kommer igång med detta projekt, måste vi ta krafttag mot den sidan. Så ska inte våra ungdomar bullshitas.

  Länk: http://www.umo.se/jag/jamstalldhet/

 174. Ta en titt på http://www.autentiskliv.no/

  Det er en ny norsk blogg startet av Eivind Figenschau Skjellum som også har drevet http://www.masculinity-movies.com/ og er en venn av Pelle Billing. Han har gitt utrykk for at han vil være ganske aktiv på den bloggen nå og som dere ser er det spørsmål knyttet til maskulinitet og genusdebatten han tar opp. Antageligvis blir det den første norske bloggen relatert til jämstäldhet som vil begynne å få noen særlige kommentarer.

 175. Han var helt uppenbart nästa måltavla i feministernas smutskastningskampanj. Förstår honom till viss del. Fast jag hoppas och önskar att han bara samlar ny kraft och återkommer.

  Kan någon gissa vilken annan -ism jag tänker på. En -ism som effektivt tystade ner sina meningsmotståndare

 176. Nej det gjorde den inte. Min idé är ju av en annan natur än en nättidning. Har bara snackat med Billing tidigare om ett diskussionforum. Jag kör vidare på mina planer och ni med era. Så får vi hoppas att allt blir bra i ”slutet” för oss alla.
  Det finns även andra initiativ har jag fått reda på så det kommer nog dyka upp lite av varje vilket bara är bra för rörelsen som helhet. Decentralisering är ju inte helt fel.

 177. Genusdebatten var tänkt att samla människor som kan vara med på ett nytt initiativ. WordPress-bloggar har begränsningar som riktiga hemsidor inte har.

 178. OK, bara ni alla känner varandra på riktigt så går det säkert bra. Men f.n. lever vi i en tid där minsta lilla antydan vinklas, förstoras upp och ljugs i serie på feministmediernas ledarstafetter så det gäller att vara smart.
  Det var det jag menade med min ”varning”.

 179. Pingback: Misandripatrullen » Misandri när den är som värst

 180. vad sjukt! som det här: ”killar slutar använda våld mot tjejer och att killar och tjejer ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp” :S

 181. Precis. Men flickor får fortsätta slåss och pojkar får ta att tjejer tafsar eller beter sig illa vid dajting(vanligt upplever jag det som)?

 182. Ninni, Ja det var väldigt dumt formulerat. De fattar inte att om man formulerar det så, så flyttas bara fokuset från ena sidan till den andra. Istället bör man göra så att fokuset ser ALLA offer – oavsett kön!

  Så himla tråkigt att Pelle slutat blogga. Nämnde det i mitt senaste blogginlägg.. att det är som att solen släcktes.

 183. Håller med Björn 2 MBX. Inte läge för dig att lägga ner. Om du inte vill förstås. Du formulerar dig alltför väl och är kunnig.

 184. ”Som framgår av mina tidigare blogginlägg anser jag inte alls etablissemanget är bra på kvinnofrågor.”

  Nä det kan man inte utgå ifrån. Det är inte så att kvinnor har vad de behöver från samhället när grundsynen är så vrickad. Det är ett olycklig antagande. Bägge könen lider helvete i det här politiskt korrekta helvetet.

 185. Spännande, jag tror det finns plats för både ett forum och en nättidning. Jag hoppas vi lyckas med att få med dagsaktualiteter i nättidningen, dvs en kort kommenterande text till dagens genusnyheter i media. Det var dessa som fick mig att hela tiden återkomma till Genusnytt, och jag erkänner gärna att en del av anledningen var det rena underhållningsvärdet. Med den verkligheten behövs ingen parodi!

 186. Hur ska det gå att undvika att motståndet mot feminismen splittras nu då både Pär och Billing väljer att kliva ur?
  De feminister som är mest extrema och enögda kommer naturligtvis att ta vara på möjligheterna att sprida sin ensida propaganda och även manshat nu då risken för att de kommer att konfronteras är mycket mindre nu då det två största siterna är borta samt att kommentatorstjänsten i artiklar i nyhetsmedia sedan något år är borta.

  Det skulle kunna bli så att vissa vanliga journalister kommer att ta över Billings och Ströms roll att vara opinion mot feminismen men om dessa journalister riskerar att få sin lön indragen pga kritik mot genusvetenskapen så kommer även dessa rösterna att tystna.

  Feminismen har tusentals organisationer och sammanslutningar där många är statsfinansierade. Sammanslutningar som har tolkningsföreträde i dessa frågor. Att väga upp detta är svårt om inte näst intill omöjligt.
  Ibland kan det vara bra att vara negativ för att därifrån ta sats mot ett givande resultat!

  Hur ser möjligheterna ut framöver?
  Hur kan vi lyfta dessa frågor så att de hörs ut till kvinnan och mannen på gatan?

 187. Därför är det oerhört viktigt att vi får igång den här bloggen så fort det går. Istället för att diskutera olika plattformar och format tycker jag vi ger det här en rivstart, resten löser sig under resans gång.

  Det är viktigt att vi inte tappar momentum !

  Vilka skribenter ställer upp ?

  Själv önskar jag att vi håller fast vid en rak och rättfram retorik med inslag av lite mjukare tongångar.

 188. Eftersom jag tycker feminismen borde hamna på historiens skräphög håller jag med dig till 150%. Min tankegång är det här med ”män från mars och kvinnor från venus” mjukare tongång i vissa inlägg som kan attrahera fler kvinnor.

  Utgångspunkten och ”my humble opinion” är att vi i möjligaste mån skall hålla fast vid Pärs framgångsrika format.

 189. Vattenfall ett feminiserat bolag. Försökt få tag på en undersökning eller något som stöder nedanstående artikel utan framgång. Är det någon som hittar den får Ni gärna lägga upp den här.

  Man är helt utelämnad som utsatt pojke i tredje världen om man skall titta på Vattenfalls målsättning. Att söka arbete som man verkar också vara ganska hopplöst. För mig är nedanstående ren könsdiskriminering eftersom man helt klart har bättre möjligheter som kvinna.

  ************************************

  Därför väljer kvinnor grön-el

  Kvinnor tänker på miljön, män på pengarna.
  Ny undersökning avslöjar hur svenska folket väljer elbolag.
  Vattenfall har kartlagt el-valen vi gör i Sverige. Nu står det klart: kvinnor har bättre koll på miljövänlig el än män. Undersökningen som gjordes sommaren 2012 visar att kvinnor hellre väljer miljövänlig-el, även om den kostar mer, och kan tänka sig att förändra sin levnadsstandard för att skona miljön. Dessutom är kvinnor måna om att deras elleverantör aktivt ska arbeta med att ta fram nya och miljövänliga energialternativ.
  Ombytta roller
  Men när det kommer till att teckna ett elavtal hemma är rollerna ombytta. I tre av fyra hushåll är det mannen som tar på sig uppgiften att teckna elavtal. Lars Ejeklint, energiexpert på Vattenfall ser gärna en förändring.
  – Min uppmaning till oss män är att lyssna ännu mer på kvinnorna. De kommer att föra oss snabbare mot en bättre värld, en värld där vi är ännu mer måna om vårt klimat och vår energianvändning än vad vi är idag.
  Ålder spelar roll
  Vattenfalls undersökning visar också att åldern påverkar el-valet. Äldre människor, 40 och över, säger sig vara vara mer energimedvetna och kan tänka sig att betala mer för att minska sin energiförbrukning. De är också mer trogna sitt elbolag. Yngre svenskar byter däremot oftare mellan olika el-avtal och leverantör. Förtroendet för att energibolagen och modern teknik ska lösa energiomställningen är större, likaså intresset för miljöbilar.
  − Det kommer att bli många spännande diskussioner över tomtgränserna mellan de yngre och de äldre, säger Lars Ejeklint.

  Dagens Energi

  http://www.vattenfall.se/sv/world-childhood-foundation.htm?WT.ac=search_success

  http://www.vattenfall.se/sv/jobba-pa-ringhals.htm?WT.ac=search_success

  http://www.vattenfall.se/sv/mangfald.htm?WT.ac=search_success

  http://www.vattenfall.se/sv/bilder-av-hopp.htm?WT.ac=search_success

  http://vattenfall.minimedia.se/produktion/darfor-valjer-kvinnor-gron-el

 190. Diskussion som förts på FB:

  Erik Eriksson

  En stjärna slocknar. Tack Pelle Billing för ditt arbete du har gett en konstruktiv uppsving för mans frågorna. \//, http://www.pellebilling.se/2012/11/stora-forandringar-i-mitt-jamstalldhetsarbete/#comments

  Gilla · · Sluta följa inlägget · för 18 timmar sedan

  Visat av 46

  Johannes Westlund Först Ström och nu Billing. Det politiska landskapet förändras snabbt måste jag säga.

  för 18 timmar sedan · Gilla..

  Red Mirabilis Fy dig Erik, med din formulering fick du det att låta som att han hade dött men så är _ICKE_ fallet… tackochlov. =)
  Nya krafter tar vid så DET är då positivt iallafall.

  för 18 timmar sedan · Gilla..

  Henrik Sandgren Usch vad tråkigt… Hoppas den nya sajten han pratar om blir bra

  för 17 timmar sedan · Gilla..

  Andreas Nurbo Hoppas jag med =). Verkar större än vad det är. Egentligen bara menat som ett forum för vidare diskussion med lite extra grejer. Än så länge bara jag involverad. Erik Wedin (aka Aktivarum) et al har även sitt projekt. Ni kan följa utvecklingen av det på http://genusdebatten.wordpress.com Jag vet också att det finns andra projekt i görningen som kommer ge sig till känna inom sinom tid.

  för 17 timmar sedan · Har redigerats · Gilla · 1..

  Erik Wedin Andreas Nurbo Jag har pratat med Joakim vi funderade om det inte var bäst om vi slog våra huvuden ihop och bildade ett gemensamt projekt. Kunde heta ”Tidskriften Jämställdhet” eller liknande isf.

  för 16 timmar sedan · Gilla..

  Henrik Sandgren Tyvärr har jag inte så mycket tid att engagera mig som jag skulle vilja, men jag önskar er all välgång i arbetet! Smile

  för 16 timmar sedan · Gilla..

  Erik Eriksson Red Mirabilis. Jag ställer mig i skamvrån, hoppas ingen fick slaget Wink Till ämnet, jag är rädd för att mansrättsrörelsen kommer att radikaliceras. Av det jag läst värkar fler vara instälda på konflikt med feminister istället för dialog, fler vill klaga…Visa mer

  för 15 timmar sedan · Gilla · 3..

  Andreas Nurbo Erik Eriksson Det är precis det som är mitt egentliga mål med min sajt och projekt, förutom forumet då. Jag vill ha mål, aktivism, människor som jobbar mot konkreta mål, som inte hänger upp sig på ”motståndare” utan vill agera självständigt från andra grupperingar. Inte vara en antites och reaktion till feminismen utan självständig och proaktiv rörelse som vill samarbeta för ett bättre samhälle. Eller nåt.

  för 15 timmar sedan · Sluta gilla · 2..

  Johannes Westlund Jag finner det väldigt svårt att hitta en vettig neutral utgångspunkt för en fruktbar jämsätlldhetsdiskussion med personer som bekänner en direkt manshatande dogm. Min åsikt är att det är ett döfött projekt att försöka samarbeta med feminism. Men det finns inget egenvärde av att vara anti. Dessutom så bekänner ju sig allt färre till stadsreligionen feminism så det finns ju alla förutsättningar för bra diskussion.

  för 15 timmar sedan · Gilla..

  Erik Eriksson Vi är i nulägget två personer som ska starta ett större projekt som i första hand syftar till att skapa tolerans, förstålse, respekt, ett bättre debatklimat m.m. Då vi båda är intresserade av jämmställdhet kommer vi troligtvis att ta upp en hel del om …Visa mer

  för 15 timmar sedan · Gilla · 2..

  Andreas Nurbo Johannes Westlund Världen är inte svart eller vit. Sen att hänga upp sig på feminister istället för att föreslå och arbeta för något själv är ett döfött projekt. Vi ska vara större än så.

  för 15 timmar sedan · Sluta gilla · 2..

  Erik Eriksson Johannes Westlund själv ser jag inte manshatet i feminismen. Visst finns det feminister som hatar män men det finns också Jämställdister/mansrättsaktivister som hatar kvinnor. Om ni ska gå i strid med feminismen behöver ni ha ett allternativ för kvinno…Visa mer

  för 14 timmar sedan · Gilla · 1..

  Jens Stigson Varför gå i strid? Att föra fram sina egna idéer måste vara bättre (sen att de kanske krockar med andras idéer är en annan sak).

  för 14 timmar sedan · Har redigerats · Sluta gilla · 1..

  Erik Eriksson Andreas Nurbo. Jag tror att det är bra att som du skriver i genusdebatten inte slår ihop ditt projekt med det andra som diskuteras. Jag tror att genusdebatten kommer leda fram till en antifeministisk projekt och inte ett mansrättsaktivistiskt. Dessutom…Visa mer

  för 14 timmar sedan · Gilla..

  Joel Johansson Jag vet inte hur väldefinierad jämställdismen är, men man skulle kanske kunna bredda eller konkretisera jämställdismen med några ytterligare punkter förutom lika rättigheter och skyldigheter och frihet från diskriminering. D v s göra en konkret ”progra…Visa mer

  för 14 timmar sedan · Har redigerats · Gilla · 1..

  Christoffer Olausson Känner oro =(

  för 14 timmar sedan · Gilla..

  Janne Runsvik Frown

  för 13 timmar sedan · Gilla..

  Erik Wedin Erik Eriksson Vad menar du med att Genusdebatten skall leda till ett Antifeministiskt projekt? Lite märkligt att läsa det påståendet här med tanke på att det inte alls stämmer med de premisser jag satt upp för det projektet – dvs inkludera flera OLIKA sorters debattörer.Sedan borde det varit uppenbart för alla inblandade att tolerans betyder samma sak som intolerans mot alla som inte är toleranta nog.

  för 13 timmar sedan · Gilla..

  Erik Wedin Syftet med mitt projekt som diskuteras på Genusdebatten är att samla så många som möjligt. Då funkar det givetvis varken att begränsa sig till feminister, antifeminister eller någon annan smal kategori. Det är mer som Newsmill att man har flera olika sorters debattörer dvs intellektuell mångfald – till skillnad från exempelvis feminietik jäif där debatter handlade om att vara så lika moderatorn som möjligt.

  för 13 timmar sedan · Gilla · 1..

  Erik Wedin Så vänligen sluta sprid falsk informaton. Att läsa sånt där här var en riktig besvikelse.

  för 13 timmar sedan · Gilla · 1..

  Johannes Westlund Vad jag tror att jag ville föra fram med min ovanstående post är att jag ser feminismens grundvalar som oförenliga med jämställdhet och jämställdism. Den vanligaste formen av feminism tar sin utgångspunkt i en mansdiskriminerande analysmodell ”könsmakt…Visa mer

  för 13 timmar sedan · Gilla..

  Kicki Löwenborg Nu ligger det på ALLA här att acceptera att det kan finnas olika meningar inom gruppen. Som jag har uppfattat det så håller vi som samlas här inte med om den feministiska analysen därför är vi FÖR en annan lösning än den feminismen har att erbjuda. Om …Visa mer

  för 11 timmar sedan via mobil · Gilla · 3..

  Kicki Löwenborg ”* Nu ligger det _nog_ på alla här…”. Det var alltså ingen order. Smile

  för 11 timmar sedan via mobil · Gilla · 2..

  Andreas Granberg Erik Eriksson, du verkar ju gilla Stiftelsen Expo som utåt sett har en ”fin” agenda – antirasism. Du bör dock titta närmare i leden på vilka som är verksamma där. Du kommer att hitta personer som är involverade i Researchgruppen, som ägnar sig åt kartläggning av jämställdister åt Feministiskt Perspektiv, är dömda våldsbrottslingar och politiska extremister (AFA).
  Så om du är orolig för extrema yttringar bör du även titta i de ”goda” leden av feminister och antirasister, skenet kan nämligen bedra. Manshatet är tyvärr ganska spritt inom feminismen, men det betyder inte att jämställdister hatar kvinnor. Däremot har jag full förståelse för om man är skeptisk mot feminister just på grund av detta, på samma sätt som jag är skeptisk mot rasister. Jag hatar dem inte, men jag anser deras åsikter är fel och att de står för något som är dåligt.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13952706.ab

  för 34 minuter sedan · Gilla..

  Erik Eriksson Erik Wedin jag ber om ursäkt om du blev förolämpad, det var inte min mening. Jag tycker att din intention är riktigt bra. Problemet som jag såg när jag igår skummade igenom genusdebatten var att jag inte såg feminister i diskussionen samtidigt som det verkade finnas många antifeminister som vill ta upp Pärs fackla men inte Pelles. Jag har nu tittat lite noggrannare och tolkar nu situationen som att de (radikala anti-feministerna) inte har så stor påverkan på den framtida redaktionen. Har jag rätt?

  Om man ska kunna påverka samhället positivt tror jag att man antingen ska strunta helt i feminismen och göra sin egen grej eller så ska man samarbeta med feminismen. Det finns flera feminister som är positiva till fler perspektiv i debatten.

  Risken är som jag sagt tidigare om man väljer att en stor del av tidningen ska kritisera feminismen pece, då får man ett skyttegravskrig.

  Min förhoppning är samma som din att fokuset blir på en konstruktiv debatt.

  Varför diskussionen hamnat här vet jag inte. Jag kopierar och lägger till den i Genusdebatten.

 191. Längre än vad jag trodde Smile

  Om tidningen till de störrsta delarna tar upp mans/kvinnofrågor istället för att bara haka på feminister skulle jag tänka mig att hjälpa till.

  Jag är engaskerad i relationsvåldsproblematiken och kan om redaktionen vill skriva om det samt fortsätta med Pelles medborgarförslagsprojekt samt andra liknande.

 192. Jag föreslår den okomplicerade uppdelningen att Aktivarum-Erik blir redaktörshövding som plockar in goda insändare och plockar in några ytterligare mera fasta skribenter som kan leverera ett hyfsat flöde av artiklar. Det finns ju inget som förhindrar att den artikeln även publiceras på skribentens egen eventuella blogg.

  Sedan är det ju bara att låta saker och ting fördjupas, förbättras, vässas, breddas och utvecklas. Köööör! =)

 193. Fördelen med fasta skribenter är att man kan bli mera av journalister och mindre av debatörer. Då kan det var lättare att intervjua olika personer än om man är en debatör. Journalister har också vissa rättigheter/skyldigheter som inte vanliga medborgare har. En blandnig skulle dock vara bäst.

  Desutom behövs en ansvarig utgivare.

 194. Mina tankar summerade

  1. En nätbaserad tidning där så många som möjligt får tillfälle att skriva. De som behöver får skriva under pseodonym

  (Exempel på orsak är att jag kan skriva färre antal artiklar med högre kvalitet utan att för den delen färre läser pga sänkt besökarantal pga låg uppdatering under skrivandet)

  2. Olika sorters skribenter (som på Newsmill) samlade kring samma ämne, alltså spelar ingen roll om de kallar sig antifeminist, jämställdist, feminist, ekvalist, vad som spelar roll är att de har något av kvalitet att säga på ämnet mansfrågor

  3. Alla artiklar (inklusive mina) har peer-review. Dvs en ”redaktion” läser allt innan det publiceras och ser till materialet håller en viss kvalitet (Redaktionen skriver internt löpande kriterier för vad som är bra kvalitet så besluten blir mindre och mindre godtyckliga)

  4. Ingen extremism, Långsiktigt skall det gå att sälja annonsplats.

  5. Partipolitisk obunden.

 195. Jag tycker det låter förträfligt. Jag undar bara på vilket sätt ska den skilja sig från Newsmill? Är det att man kan skriva under psedonym? Är det fler?

 196. Främsta skillnaden från Newsmill är att mansfrågor är tidningens fokus. Newsmill har med Mansfrågor då och då under feminism och jämställdhet. Dvs där är det en bisyssla. Här blir det huvudsysslan. Därmed kan fler skribenter på det ämnnet ges utrymme. (Lite svårt om man dessutom skall skriva om alla andra saker)

 197. 1, 2, 4 och 5 låter bra tycker jag.

  3 kommer att bli för omständigt – det går mycket åt tid till att läsa andras artiklar och innan alla har läst och artiklarna har hunnit bli godkända har de förlorat i aktualitet.

  Bättre att ha ett snabbare, aktuellare artikelflöde och redaktionsgranskning i efterhand, dvs redaktionen röstar för att ta bort artiklar som ligger uppe. Tror jag.

 198. Låter väldigt bra jag är inget fan av sd men nättidningen fria tider kan nog vara bra att studera hur man så småningom kan tänka sig utseendet på denna nättidning mvh

 199. Fast 3) Är nog närmast ett måste, Någon måste titta på inläggen innan de publiceras så ingen med onda avsikter kan smyga in artiklar avsedda att framställa oss i dåligt ljus. Iaf de inlägg som skrivs av nyare mer okända namn.

 200. ”Iaf de inlägg som skrivs av nyare mer okända namn”.

  OK, såhär då?

  3A Redaktionens medlemmar lägger upp egna texter innan granskning. Då blir det ett snabbt, oftast aktuellt artikelflöde. Kommer en dålig artikel upp så kan den röstas bort i efterhand och så kan redaktionen även i värsta fall rösta om att utesluta redaktionsmedlemmen – om det är riktigt illa.

  3B Utomståendes texter granskas innan uppläggning.

 201. Hej

  Vad blir skillnaden på denna bloggen och den som nurbo skulle starta som Pelle B nämnde i sitt senaste inlägg?

 202. Här är skillnaden

  Andreas Nurbo planerar att skapa ett diskussionsforum på jamstalldhet.se

  Jag pratar om att skapa en nätbaserad tidning för mansfrågor där många olika bloggare och debattörer kan skriva artiklar.

 203. wiee! har du någon översikt över vilka som är intresserade att vara med (och vad de ska ha för roll i tidningen) och vem (/vilka) som står för design och sånt och administrerande över hemsidan? Sen när det väl kommer igång så kan ni (vi?) ha en kickoff! Grin

 204. Vi tänker helt olika.

  Min första prioritet är ”genomslag” och ”impact”. Hur får vi största möjliga uppmärksamhet.

  Hur skall vi göra för att ”folk” skall förstå att feminismen är vår tids största totalitära ideologi. En ideologi som håller på att indoktrinera ett helt folk. En ideologi som diskriminerar och förminskar män.

  Eller ”Hjärntvätt” som den Norska televisionen kallade sin serie om feminism etc.

  Nättidning är säkert bra men i mina ögon kommer den inte göra någon större skillnad i kampen mot feminism som den är beskriven.

  Det är tydligt att det finns många olika agendor här och det har jag full respekt för. Känner att det är för mycket akademisk korrekthet, för mycket ”vi måste akta oss så de inte slår oss på fingrarna och kallar oss oseriösa”.

  Enligt mig är dagens feminism av ondo och måste bekämpas genom att öppna ögonen på folk. Vet inte hur jag skall beskriva min känsla men det känns som Ni är för snälla.

  ”Svensksnäll” var ett begrepp som myntades i mina affärskretsar för många år sedan.

  Sensationsjournalistik handlar om att precis balansera på gränsen för att få största möjliga uppmärksamhet. Säger inte att vi skall gå den vägen men för att få den uppmärksamhet vi så väl behöver, bör man behålla Pärs format.

  Rak men ändå nyanserad. Ett enkelt recept, belysa den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan. Visa hur snedvriden och indoktrinerad regering, media, journalister etc. blivit av den feministiska ideologin.

 205. Kan bara hålla med dig. Var skall alla outbildade tokar som jag ta vägen? Måste en man vara akademiker och utbildad för att kunna känna sig diskriminerad. Borde jag kanske gå någon lämplig kusr först. Feminister brukar ju alltid hävda att man skall studera deras feminism för att kunna förstå dem bättre.

  Nej detta spårar helt ur. Genusnytt var fungerande och framgångsrikt, så håll den stilen och skit i allting annat. För varje censuringrepp som gjordes blev även Genusnytt mindre och mindre intressant. Jag ser med spänning fram emot att få se hur denna soppa reds ut innan jag beslutar mig för var jag står.

 206. Mariel:

  Jodå jag har en rätt bra översikt av vilka som är intresserade av att vara med och skriva/läsa/etc.. Det finns även konkreta förslag på design och liknande. Syftet med den här bloggen (Genusdebatten) är ju att samla folk och diskutera vad de vill/kan hjälpa till med.

  Jag valde att inte ha den diskussionen på Aktivarum för då försvinner den neråt när jag postar nya inlägg. Här förblir den på första sidan så diskussionen kan följas. (Klart vi skall ha en kickoff när vi har fått ihop ett gäng och en hemsida)

 207. Lasse: Det handlar för det första inte om agendor. Det handlar om att ha ett format som samlar så många olika personer som möjligt som kan hjälpas åt. (Bättre att ha en stabil, varaktig, regelbunden och produktiv blogg än 10 bräckliga, tillfälliga, oregelbundna och mindre produktiva bloggar som förr eller senare kommer att försvinna en och en precis som redan inträffat nu)

  Sedan handlar det heller inte om att ”bekämpa” Feminism. det handlar om att erbjuda bättre alternativ i en demokratisk debatt. Det handlar om att fler skall vilja välja det alternativ du presenterar än som väljer det alternativ någon annan presenterar. Genusnytt kallade det ”belysa den obelysta halvan” i debatten. Jag kallar det att ha en debatt alls för utan opposition finns ingen debatt.

  Slutligen har detta ingenting med något akademiskt att göra. Det handlar om att ha en annan åsikt och kunna presentera vad som är bra med den (istället för vad som är dåligt med andra)

 208. Man behöver inte gå någon kurs alls. Man behöver bara ha något att säga om mansfrågor (dvs generella problem som mestadels drabbar det manliga könet) Vidare så förespråkar jag som sagt flera OLIKA sorters skribenter.

 209. OK, tack.
  För mig handlar det verkligen om att ”bekämpa feminismen” med alla fredliga och tillåtna demokratiska medel då jag tycker att feminism påminner allt för mycket om Nazism, förföljelse, religion etc. Därav att jag avskyr alla former av censur, pekpinnar, begränsningar av yttrandefrihet m.m. Skulle inte vi män vara vuxna nog att kunna skriva och tänka själv utan att våra åsikter skall passera ett ”godkännandefilter” först?

  Bort med all censur och ämnesbegränsningar det är inte ens säkert att vi har samma uppfattning om vad jämställdhet är eller borde vara. Den enes uppfattning är inte mer värd än den andres. Men som sagt var, jag dömer inte ut någonting i förväg, följer med spänning utvecklingen här och hoppas det skall bli bra.

 210. Agenda eller olika målsättning. Vi har olika åsikt om vilket ”format” som har mest genomslag. Du får ursäkta mig men det är stor risk att det blir en klubb för ”inbördes beundran” och att Ni mister engagemanget och förmågan att nå ut (öppna ögonen) hos ”vanligt” folk.

  Som jag med all övertydlighet visat handlar det om att föra en kamp gentemot feminismens ideologi. Erbjuda bättre alternativ har Pär gjort länge med sin ”jämställdhetsförklaring”.

  Demokratisk debatt med alla inblandade är självklart också bra och låter fint. Fast Ni kommer aldrig få samma genomslag som Pär. Är övertygad om att det kommer bli en enda lång kavalkad av ”pajkastning” om Ni nu har några skribenter som är emot feminismen.

  För att skapa opinion gentemot feminismen räcker det inte med att ”bara” skapa debatt med sina meningsmotståndare i ett begränsat forum. Man måste även nå ut till den stora massan av vanligt folk. Väcka känslor och påvisa orättvisor på ett så enkelt sätt som möjligt. Jag kom i kontakt med Pär genom en artikel i en dagstidning (bloggat) något som han varit oerhört duktig på.

  Tycker Ni har helt fel strategi och jag börjar tvivla om Ni överhuvudtaget vill skapa opinion gentemot feminismens ideologi.

  Ovanstående får bli slutord från en 50-årig vit heterosexuell man som arbetat halva sitt liv inom marknadsföring, media och försäljning.

  Med varm hand önskar jag er lycka till, nu lämnar jag denna blogg.

 211. Lite OT men har Pelle Billinga plockat bort alla kommentarer på sina arkiverade artiklar?
  Visserligen kan jag fatta att han inte vill att guilt-by-associationmaffian skall kunna gräva guld men lite synd samtidigt för en som jag som hoppade på tåget strax innan slutstationen…

 212. 1. Det är inte feminister som ska övertygas/debatteras/omvändas/nås ut till, det är allmänheten.

  2. I allmänhetens ögon är feminism=jämstäldhet.

  1+2=3

  3. Det är feminismen som ska bekämpas/tillbakavisas/avslöjas.

  Jag är antifeminist.

 213. Man skulle kunna införa möjligheten att betygsätta artiklar efter trovärdighet. Det skulle va en egen funktion där betygssättaren skulle vara tvungen att hänvisa till en källa som bevisar eller motbevisar artikeln. Om ett betyg satts utan vettig källa, ”allmänt känt” är ingen källa, skulle det plockas bort.

 214. Själv har jag läst både Pelle och Pär med nöje och tycker dom kompletterat varandra jag hopps att nättidningen kommer innehålla båda synsätt för att nå många målgrupper.
  Inget ont om Pelle men hans resonerande når inte dom breda massorna av t.ex unga män vilket Pärs pang på rödbetan stil gör.
  För att generalisera Pelle tilltalar kvinnor Pär tilltalar män och vi vill väll nå båda grupperna.

 215. Rätt bra poäng där med att de tilltalade olika grupper. Det visar på vikten av att ha olika typer av skribenter/talesmän.

 216. Andreas Ekström som skrev artikeln skriver vidare på twitter.

  ”Pär Ström är inte mobbad – han är motbevisad.”

 217. Ganska uppenbart vad han försöker göra. Han vill plantera ”sanningen” att Pär Ström slutade för han blev motbevisad. Jag tror mycket väl han kan lyckas. Skulle inte förvåna mig om argumentet nu reproduceras i media av alla okritiska journalister utan egen tankeförmåga.
  Ironiskt nog kommer det nu, motbeviset, trots att han efter fem års bloggande och debatterande knappt blev emotsagd i sak i någon större utsträckning.
  Var är egentligen motbevisen någonstans?

 218. Pingback: Debattörerna är borta – länge leve debatten! « Trollan's Tankar om stort och smått

 219. Lasse:

  ”Du får ursäkta mig men det är stor risk att det blir en klubb för “inbördes beundran” och att Ni mister engagemanget och förmågan att nå ut (öppna ögonen) hos “vanligt” folk.”

  Du får ursäkta mig men en klubb för inbördes beundran är j precis vad som funkat så bra för feminismen. Om klubben blir tillräckligt stor så funkar det. Annars inte….

  ”Som jag med all övertydlighet visat handlar det om att föra en kamp gentemot feminismens ideologi. Erbjuda bättre alternativ har Pär gjort länge med sin “jämställdhetsförklaring”.”

  Nej, ett bättre alternativ hade varit en jämställdistisk organisation och en jämställdistisk tidning med många inblandade som kan bemöta feministiska påståënden utifrån mängder av olika kompetenser. Att vara en person (Pär Ström) ger inte ett alternativ till feminismen. Pär Ström hade ett forum som diskuterade ett alternativ.

  ”Demokratisk debatt med alla inblandade är självklart också bra och låter fint. Fast Ni kommer aldrig få samma genomslag som Pär.”

  Genomslaget hänger på antalet inblandade. Det där handlar om demokratiska värderingar. Jag vill sammanföra de bästa rösterna så att människor som hittar en hittar fler. Så att människor slipper känna sig ensamma.

  ”Tycker Ni har helt fel strategi och jag börjar tvivla om Ni överhuvudtaget vill skapa opinion gentemot feminismens ideologi.”

  Där har du rätt. Jag vill inte skapa opinion mot feminismen. Jag vill skapa opinion FÖR alternativet.

 220. Jo, visst kan det bli så att 5 års arbete raderas ut helt i och med denna fulretorik. Det är inte ovanligt att ett offer förringas och osynligggörs då mobbare väl konfronteras med sitt beteende.
  Förhoppningsvis kommer de som nu förringar Ströms arbete själva komma på skam då fler fortsätter Ström´s arbete.
  Debatten idag handlar ju tyvärr inte om vem som är rätt eller fel utan om vem som tillåts framföra sina åsikter!
  Får man en ledare publicerad i journalisten.se så har man ett försprång i att definiera sin egen sanning!
  Alla har inte dessa förmåner!

  När det gäller motbevisen så bygger Andreas Ekström upp hela sitt resonemang utifrån denna intervju
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/mannen-forlorare-i-par-stroms-varld/

  Man tar sig för pannan!

 221. Pingback: Efter Pär Ström och Pelle Billing – Fritt fram för Erik Helmersons dubbelmoral? « Aktivarum

 222. Du har fattat vinken Nils Jungnäs Wink

  Tycker det är mycket tråkigt och t.o.m. stötande att det nu uppenbarligen skall bildas en grupp av självutnämnd ”elitism” som tror sig veta mer än andra. Hårda ord men det är så jag uppfattat det. Stackars Kalle Kula, han som är mekaniker på Säffles svets & maskin och har lite svårt med stavningen ibland, gör dig ej besvär att kommentera.

  Man måste ta saker i rätt turordning annars blir det varken ”hackat eller malet”.

  1.

  Väcka opinion hos det svenska folket mot feminismens ideologi. Eller precis som du säger bekämpa/tillbakavisa och avslöja feminismen.

  2.

  Visa alternativet till feminismen och det kan man göra i samma process som punkt ett i de flesta fall.

  3.

  Få tillräcklig styrka och opinion för att kunna omvända och avslöja feministerna i en debatt.

  Smaka på de här orden från Aktivarum.

  ”en klubb för inbördes beundran är j precis vad som funkat så bra för feminismen.”

  Nej nu tar jag bort denna tillfälliga blogg som bokmärke och glömmer den blir så frustrerad annars.

  Slutligen en önskan:

  Snälla tomten jag önskar mig att någon kan ta över Pärs blogg. Någon som kan ta över rodret på hans framgångsrika ”skuta”. En ”skuta” som skickligt navigerat igenom de värsta oväder och grynnor.

 223. Glöm inte att tomten är en falsk djävul som oftast döljer sig bakom en mask. Nädu, jag har för länge sedan slutat tro på tomten. Grin

 224. Ursäkta att jag inte deltagit i diskussionen. Jag har sett mitt nick nämnas några gånger i positiva ordalag – tack för det! Jag är självklart intresserad att bidra, och vill passa på att ge mitt entusiastiska stöd till det här initiativet.

 225. Nils Jungenäs:

  1. Helt rätt

  2. Helt rätt.

  3.. Om du bekämpar feminismen när allmänheten tror feminism = kvinnor så lyssnar inte allmänheten! Om du är kvinna kan du (Som Ninni) göra en poäng av det men är du man är det bara dumt att kalla sig antifeminist för alla tror sig redan veta vad det betyder och skiter fullkomligt i vad som sägs. Därav Pär Ströms poängtering att han var jämställdist.

 226. Lasse:

  Jag är inte säker på vad som är poängen med din kritik. Jag säger något funkat och visar exempel på det. Vad är ditt svar? Ja feministerna gjorde så men det gick så himla bra för dem – så det skall vi inte göra?

  1. Feminism betraktas idag av de flesta som ”kvinna” Detta kan möjligen ändras när det finns något storleksmässigt jämbördigt alternativ till feminism men det finns det inte idag. Sålunda får alla alternativ som är mot feminism slösa tid med att försvara sig från anklagelsen anti-kvinna.

  2. Om man beskrivs som ”anti-kvinna” så lyssnar folk inte vid denna punkt. Det har samma effekt som att kalla oppositionen för rasism. DE behöver inga argument utan ses som det ENDA alternativet. Därför blir det fritt fram med personangrepp och lögner. Media behöver inte ens låtsas vara objektiva.

  3.Det går inte att debattera när folk redan slutat lyssna. Det är den poäng som Pär Ström gjorde på SVT-debatt. Om man sålunda förespråkar den metoden argumenterar man inte mot vad jag säger utan man argumenterar mot vad Pär Ström själv sagt han lärde sig av fem års deltagande i debatten.

 227. Man kan inte blunda för fakta.

  Dels det trista avsked som Billing gav Pär, framför allt då nedgörandet av dennes första bok.
  Vilket den förre tydligen gått och burit på i åratal, men hållit ”god min”. (Detta pekar på en annan fortsättning hos Billing, vilken är mig tämligen likgiltigt.)
  Men jag är inte förvånad, såg tidigt klyftan och råkade f.ö. själv ut samma bristande omdöme och illojalitet.

  Dels Billings påståenden om feminism och antifeminism, där tydligen den senare, enligt honom, är det ”antiinetllektuella problemet”, utan tanke på vilket problem, (om det nu ens är det enligt honom), som kom först!
  Intervjun i Feministiskt perpektiv, Maria Svelandkontakten osv.

  Och så det egna avhoppet, utan påannonsering och möjlighet att kommentera. Skumt, lite illojalt mot de som var aktiva där då…
  Den sidan representerade alltså inte min ”mansfråga”.
  Och inte i fortsättningen heller.

  Sedan tror jag inte heller att ”jämställdismen” så lätt kan komma undan sakpolitiken. Vi är olika, och politiska beslut måste i viss mån i framtiden riktas efter kön, men då mer rättvist och utan kvotering och liknande

  JS ”På båda könens villor, för båda könens bästa”

 228. Lasse, jag förstår vad du menar, och du har en poäng i det du säger. Men jag förstår inte varför du hetsar upp dig. Du kommer ju även i kommande koncept som jag uppfattat det ha möjlighet att komma till tals via kommentarer och insändare. Och syftet som jag uppfattat det är ju att det ska få finnas stor bredd i utbudet.

  Om du däremot vill ha en exakt kopia av herr Ströms eminenta blogg så står det ju dig fritt att försöka göra det. Men du kan inte kräva det av andra.

 229. Jag anser alltså att man bör göra en utvärdering, över de nedlagda bloggarna. Att de just lades ner, och i snabb följd visar på att något inte funkat.

  Sedan vill jag nämna för Erik (eller är du Aktivarum här?) angående ”antifeminism”. Att AFS (Antifeministiska samfundet) höll på i tolv år, med mängder av medlemmar (över 2000 som mest) och deltagare, även från riksdagen.
  Pär Ström fick uppslag från sin första bok där, och gav mig nyss erkännande och tack över det jobb la ner på den sidan

  Kalle Strokirk, känd tecknar från Dn tidigare, sista ordföranden (som jag även samarbetade med om ”Årets tokfeminist”) var även i TV-debatt. Vi båda blev också intervjuade i radio sthlm 8.de mars

  Att bortförklara antifeminism med vad andra kan tänkas tycka är meningslöst. Ordet är kort och solklart i vissa sammahang, obs. Och benämningen skulle bara godkännas hos kvinnor? Ojämställt!

  ”Maskulist, jämställdist, ekvivalist, antifeminist”, vi är olika, låt folk kalla sig för vad de vill.
  Men alla är de väl på samma sida, i detta ämne? (Lämna därför lämpligen övriga ämnen utanför)
  Men om man tycker att ”feminismen har rätt att existera”? Vad betyder det, egentligen? I en demokrati?

  JS, humanist

 230. @Joakim Steneberg: Har problem med webbläsaren så kan tyvärr inte citera text eller ens markera och kopiera. Ber om ursäkt. Markerar olika frågor med * istället.

  * Jag läste länken till FP som du länkade till. Jag läser inte Pelles uttalande som du gör utan mer att det finns en klick människor som främst är anti feminismen istället för pro jämställdhet och att de kanske inte ägnat den ståndpunkten särskilt mycket tanke utan mer reagerat instinktivt på den shit storm män i allmänhet utsätts för av media.

  Men eftersom jag inte är Pelle Billing så har jag ju heller inte tolkningsföreträde med vad han menar.

  Nu kan man ju tyvärr inte läsa kommentarer längre på Pelles blogg så jag vet inte vad resten var för något.

  * I vilken mansfråga anser du att Pelles åsikt inte stämde överens med din egen? Jag tycker nog att både Pär och Pelle hade likadana åsikter om nästan alla jämställdhetsfrågor som dök upp och jag höll i princip alltid med dem om sakfrågorna.

  * Vilka politiska beslut tror du måste vara riktade mot kön istället för att vara könsneutrala?

  Jag kan bara komma på abortfrågan som en sådan fråga som är svår att göra könsneutral utan att förbjuda abort helt (eftersom någon måste ha den yttersta bestämanderätten om föräldrarna är oense).

  Finns det fler?

  Eller menar du mer avseende riktade bidrag och liknande?

 231. JS:

  ”Jag anser alltså att man bör göra en utvärdering, över de nedlagda bloggarna. Att de just lades ner, och i snabb följd visar på att något inte funkat.”

  Tvärtom, de nedlagda bloggarna har funkat utmärkt. De lades ner för att de sköttes av eensamma personer som kunde trakasseras och hotas eftersom massmedia tycker allt är ok att göra så fort en person får en viss etikett. Massmedia vill ha ”ensamma galningar” för debattens skull (utan debatt går massmedia inte runt idag). Samtidigt anser de personligen att debatten är onödig och att det bara borde finnas en sida i debatten. Som Paolo Roberto sade i SR – de tycker alla likadant och tycker alla andra bör tycka lika.

  ”Sedan vill jag nämna för Erik (eller är du Aktivarum här?) angående “antifeminism”. Att AFS (Antifeministiska samfundet) höll på i tolv år, med mängder av medlemmar (över 2000 som mest) och deltagare, även från riksdagen.”

  Jag vet mycket väl vad Antifeministiska Samfundet var för någonting. Jag har både skrivit och läst på AFS forum en gång i tiden. Jag har läst och skrivit på Feminetik JÄIF också för den delen. Sedan gick jag vidare från den politiska delen till den vetenskapliga. Det räckte inte med att tycka saker var fel, det gällde att veta varför.

  ”Pär Ström fick uppslag från sin första bok där, och gav mig nyss erkännande och tack över det jobb la ner på den sidan”

  Ja Pär Ström fick uppslag från den första boken där. Precis som jag så gick Pär Ström sedan vidare och skrev en mer vetenskaplig bok ”Sex feministiska myter” Så rent praktiskt är AFS för mansfrågor vad Darwin var för Evolutionspsykologi. Dvs den första primitiva kunskapen på ämnet. Efter det har man i Evolutionspsykologi bland annat haft Robert Trivers, E O Wilson, Steven Pinker och Satoshi Kanazawa.

  ”Kalle Strokirk, känd tecknar från Dn tidigare, sista ordföranden (som jag även samarbetade med om “Årets tokfeminist”) var även i TV-debatt. Vi båda blev också intervjuade i radio sthlm 8.de mars Att bortförklara antifeminism med vad andra kan tänkas tycka är meningslöst. Ordet är kort och solklart i vissa sammahang, obs. Och benämningen skulle bara godkännas hos kvinnor? Ojämställt!”

  Jag har inte bortförklarat Antifeminism mer än Evolutionspsykloger har bortförklarat Charles Darwin. Jag har sagt att idag år 2012 behöver inte allt som sägs och skrivs på området låta likadant och ha samma utgångsläge som vad som skrevs DÅ. Vi borde lära oss av tidigare erfarenheter. Det är genom att lyssna på vad Pär Ström är missnöjd med som jag lägger fram mina idéer.

  ”“Maskulist, jämställdist, ekvivalist, antifeminist”, vi är olika, låt folk kalla sig för vad de vill. Men alla är de väl på samma sida, i detta ämne? (Lämna därför lämpligen övriga ämnen utanför)”

  Det är inte en fråga om ”sidor” det är en fråga om argment. Det är ju sedan allmänheten som skall bedöma argumenten.

  ”Men om man tycker att “feminismen har rätt att existera”? Vad betyder det, egentligen? I en demokrati? JS, humanist”

  Det betyder att vi hamnar i det så kallade ”Lincolns Dilemma.” Lincoln ville avskaffa slaveriet eftersom det stred mot de demokratiska värderingarna men de demokratiska värderingarna förutsatte beslut förankras hos folkmajoriteten – och folkmajoriteten ville ha kvar slaveriet.

  * Work to overthrow democracy
  * Work to secure consent through persuasion

  Mvh Erik, (Aktivarum är bloggen jag driver)

 232. -Den feministiska historieförvanskningen om att kvinnor varit förfördelade och män priviligerade tas för sanning.
  -Den feministiska genusforskningen har även den sina föresattser klara med axiom som inte får granskas och ifrågasättas.
  -Feminism innebär inte längre bara lika rättigheter och skyldigheter. Feminism innebär att acceptera bilden av att kvinnor idag är förfördelade.
  -Det innebär i sin tur att feminismen strävar efter att komma till rätta med detta påstådda problem.
  -Ett resultat av detta feministiska synsätt får som bekant till följd att man idag utövar positiv särbehandling av kvinnor även om det inte alltid innebär regelrätt kvotering. Det kan ääven vara riktade stödinsatser i form av könskodade bidrag osv.

  Jämställdhet i Sverige likställs felaktigt med denna feminism. Detta är jag emot. Jag vill ha en annan jämställdhet än den feministiska. Alltså är jag emot den feministiska jämställdheten, och för en annan jämställdhet. Jag är måhända för enskillda feministiska ståndpunkter och dess ursprungliga kampmål. Jag är måhända för att kvinnors situation ses som eftersatt i andra delar av världen. Jag är säkert feminist i afghanistan, somalia och Sverige fram till 1967. Såtillvida är jag alltså inte emot femism. Jag är däremot emot feminism i Sverige idag som en jämställdhetsideologi, vilken den ju, om än felaktigt, likställs med. Jag är således emot feminism. Jag är antifeminist.

  Hur långt höll ni med?

  Vart i resonemanget delade vi av från varandra.

 233. Nils Jungenäs: Om det inte framgått någonstans i mina 500+ inlägg på Aktivarum.com är allt det där saker jag mestadels håller med om (det finns detaljer som behöver utvecklas). Jag anser att Pär Ström och Pelle Billing tyckte i stort sett lika i sakfrågor och att debatten handlat i hög grad om ”sättet” att debattera istället för argumenten som debatterades.

  Det kanske viktigaste påpekandet jag har är skillnaden mellan feministisk teori och genusforskning. Feministisk (vetenskaps)teori fanns före och skapade förutsättningarna för genusvetenskapen.

 234. Summering Genusdebatten
  (Komplett nu)

  JD : Positiv

  AV: Positiv, konstruktiva förslag (metadebatt)

  Ninni: Positiv

  Bashflak: Positiv

  Toklandet: Positiv föreslår Ulf T

  Pether85: Hade tänkt dra igång en AF hemsida där alla fakta är samlade och sökbara

  Medborgare X: Bra med bibliotek (Fredrik med referenser) Things feminists say…

  Dr Kejs: Positiv

  Din Mamma: Positiv

  Joakim R: Positiv, konstruktiva förslag, hade tänkt dra igång tidningen QED

  Malte: Positiv, förslag på Susanna Varis och Rocki

  Anderas Nurbo: Jobbar på ett forum på Jamstalldhet.se

  Saxius: Positiv

  Antitrist: Positiv, det är ambitiöst, innovativt och demokratiutvecklande

  Ulf Andersson: Positiv, konstruktiva förslag

  Björn2: Positiv

  RefcenOmega: Positiv, deltar gärna

  Siiri: positiv, föreslår Ulf T

  Fredrik: Positiv till förslag på Ulf T, positiv till AV:s riktlinjer

  Medborgare X, konstruktiva förslag metadebatt (Mick och Patrik N)

  Barfota: Inge ämne bör vara tabu, konstruktiva förslag

  Ekvalist: Positiv (börjar sakna Pärs blogg)

  Taste in men: Positiv, Gensnytt öppnade inte dörrar utan sprängde väggar

  Ulf Andersson: Håller med Taste in men

  Treve: Positiv

  Schmucken: Positiv

  Lasse: Inledande positiv…. Dock… varför kvinnofrågor (metadebatt) Patrik N: Positiv

  Mariel: Positiv

  Psodh: Positiv, målet är att ta ifrån problemformuleringsprivilegiet från genuseliten

  Nils Jungenäs: Positiv men motståndare till ursäktanden

  Musse Pig: Skall fundera närmare

  Fredrik: Positiv, sätt igång i liten skala, undvik metadebatter här

  Rocki, Positiv och Wow, Angående kvinnofrågor Ninnis och Rockis syn presenterad

  Trollan: Positiv, bloggar om Genusdebatten

  Nils D: Positiv, driv inte feministerna djupare in i deras mardrömmar (Metadébatt)

  Musse Pig: Metadebatt om My Vingrens artikel på fars dag

  Gorby: Positiv till Emma Henrikssons debattartikel om papporna

  Thomas: Kritisk till My Vingrens påståenden.

  Liberalen: Positiv, bra exempel på lyckad webbplats med flera skribenter

  Daniel: Positiv, skulle vilja ha ett uppslagsverk (sökfunktion)

  KalleP: Positiv

  Daddys Sverige: Konstruktiva förslag

  Lorem Ipsum: Positiv, konstrktiva förslag

  Torbjörn: Positiv

  Michael: Positiv

  Peter: Positiv, konstruktiva förslag

  Nordboer: Positiv

  Kåre : Länktips

  Valeria: Positiv, vill skriva här dock utan att vara offentlig

  Roland Ch: Positiv

  Adam Bek: Vilka växlar Sveland drar på slutet forum
  /Nyheten att Pelle Billing Slutar ramlar in

  OldWolf: Positiv men vad händer nu? Dog genusdebatten (Metadebatt om Billing)

  Matte Matik: Positiv

  David Holman: Positiv

  Tom: Positiv, exempel på första norska bloggen

  Erik Eriksson: Positiv till Mans- och Kvinnofrågor, negativ till antifeminism.

  Liberalen: Positiv

  Torstensson: Positiv (vad blir skillnaden mellan detta och jamstalldhet.se)
  /Metadebatt om Krönika om journalistikens strukturella kris

  Ulf T: Positiv, vill gärna bidra med texter.

  Lavazza1891: Positiv

 235. JD Joakim Steneberg Adam Bek

  Pär och Pelle blev inte motbevisade, dom bemöttes med personangrepp,hot,förföljelse och medias maktmissbruk att inte objektivt diskutera ideologi som vill utrota män,alarmerande övergrepp av Statsfeminismen och lösningar på problem dvs Mansfrågor. Istället väljer man tysta avslöjanden om rättsövergrepp, nonchalera vetenskap och kalla språkrören Pär och Pelle motbevisade. Nonchalans av mansfrågor och söndra symbolerna för Mansrörelsen Pär och Pelle började i samband med statligt finansierade utrotning av män vid Scum teater. Ett slag rakt i ansiktet. Denna Vidriga statlig satsning bemöttes av anonymous operation Scum. Därefter följde medborgareX spegling på utrotning av män,feministerna tolkade det som mordhot och inser inte sin egen självmotsägelse och dubbelmoral om jämställdhet och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

  Sedan vaknade feministisktperspektiv och presenterade ”mansrörelsen” och attack hot och ofredande på pubträff. Om våldsvänstern i sin vildaste fantasi tror att det med hot och upptakt till våld går att tysta demokratiska Mansfrgor så försvagar de vänstern för all framtid. Våldsvänstern ser till så att arbetarklassen ställer sig i mitten utanför eller till höger. Samtidigt finns det inte någonstans minsta tillstymmelse av etablerade media att ta upp Mansfrågor med vetenskaplig hänvisning. Visa en enda Mansfråga som media seriöst tagit upp:

  @ Lagstiftning
  @ Dödsolyckor på arbete
  @ Självmord
  @ Hemlöshet
  @ Brottsoffer för VÅLD i Samhället
  @ kvinnors våld mot män i nära relation
  @ Vårnadstvister
  @ Skolundervisning
  @ Livslängd
  @ Sjukdomar
  @ Välfärdsskatt

  Håller inte med er kritik mot Pelle. Efter att återigen läst Pelles blogginlägg om Pärs avgång så finner jag två ord som man hängt upp sig på ”skriver jag inte under formuleringar som Mansförtryck och Kvinnovälde” och ”medan de som ogillar hans ,(Pärs) arbete focuserar på de tillspetsade formuleringar som många har svårt att relatera till”. Sen manar Pelle personligen till konkreta Mansfrågor, sansad ton och hålla sig konstruktivt till mans och kvinnofrågor i jämställdhetsdebatten. Öppnat upp för dialog med kvinnofrågor och feminism. Motsatsen till Pärs eld och ironi. Två olika stilar helt enkelt. Personligen gillar jag och många båda.

  http://www.pellebilling.se/2012/11/par-strom-lamnar-jamstalldhetsdebatten/

  Pelle är mer diplomat (läkaren) och Pär elden (risktagande entreprenör). Broms och gas. Båda kompletterar varandra ypperligt och just denna dynamik tillsammans med så många andra spännande jämställdhetsivrare knutna till dessa herrar har gjort det svårt att hålla sig borta från vänsterkanten och fortsatt tyst svälja partiernas sektliknande indoktrinering av radikalfeminism samt blundande inför rättsövergrepp. Det hemskaste är rättfärdigande av rättsövergreppen hänvisat till Könsmaktsordning som ligger till grund för radikalfeministisk lagstiftning dvs icke könsneutrallagstiftning.

  Med det sagt anser jag det sluttjafsat på sandlådenivå om Pär och Pelles avhopp och focusera framåt på media,
  staten och partiernas fortsatt nonchalerande av Mansfrågor. Bernard Chapin anser vänstermän ska sluta snyfta och inse att staten alltid kommer stå ivägen för mansfrågor och Mra. Hade det varit så enkelt i Sverige hade vänstermän lätt kunnat gå över till sådant tydligt exempel inom alliansen. Men nu förhåller det sig inte så för då hade hela den här debatten aldrig uppstått.

  Inser ni vidden och den politiska laddningen i frågan att män och kvinnor är beredda att lämna sina politiska hemvister just pga
  feminism. Scum manifestets inspirerande och Socialdemokraternas anammande av sådana extrem ideologi. Nu förhåller det sig så både i USA och Sverige att det inte finns två tydliga alternativ. Mitt Romney började snacka genus och inkvotering. Alliansen behöver ingen närmare presentation. Vad öppnar det här upp för, jo män och kvinnor samlas i mitten och utanför partitillhörigheter Mra. Julian Assange har utvecklat ämnet i diskussioner på Russia Today. Liberianism och anarko ett annat fenomen mot Scum och Radikalfeminism. Obama har redan signalerat om Mansfrågor för sina hispanic,vita och färgade bröder. Ron Paul stod för många förändringar det räckte dock inte enbart med folkets stöd. Feministiska fraktioner inom Socialdemokraterna och s-kvinnor sparka Juholt men folket visar sin vilja
  och vips vågar Spcialdemokraterna inte utmana sitt öde om undergång pga feministiskt översitteri och folkförakt. Löfvén äntrar den politiska scenen.

  Så jämställdhetsivrare trots detta så finns det positiva tecken om att folket ändå har en sund vilja. Radikalfeminism och icke könsneutrallagstiftning sammanför män över partigränser och tidigare etniskaskiljelinjer. Män börjar tänka efter och ställa kritiska frågor till Samhället. Speciellt medias makt och hyllande av utrotning av män som konstform. Det är inte ansvarstagande vid yttrandefrihet det är ett brott mot mänskligheten. Klart män blir frustrerade,ledsna, besvikna,provocerade när de vaknar upp,kommer ur garderoben och öppet diskuterar med andra män och kvinnor om manshat och nonchalerandet av mansfrågor.

 236. Jag är positiv till en fortsättning och hoppas att det blir något, jag kommer följa det med spänning. Och om det finns möjlighet så kanske jag kan skriva något för tidningen med.

  Jag tycker Under the hood sammanfattar skillnaden och likheterna mellan Pär och Pelle väldigt bra. Jag höll oftast med om allt som Pelle skrev. Däremot kunde jag i vissa fall reta mig på det Pär skrev. Men även när jag inte höll med honom så tvingade han mig att tänka på vad det var jag reagerade på och fick mig därför att utveckla mina egna tankegångar. Hos Pelle kände jag att jag egentligen aldrig behövde utmana mina egna tankesätt och då blir det väl att de heller inte utvecklas.

  Jag tycker det är synd att det ska bli splittringar även om det är naturligt då det är ett stort spektrum av folk som inte håller med om den rådande ordningen.

  ”Anti” är ett värdeladdat ord i sig i dag. Man kan prata om att folk är anti. Den känsla jag personligen har när jag hör detta är att man är emot något – men därmed inte sagt att man är för något. Därför är jag emot antifeminism som begrepp idag då det är lätt att se det som bakåtsträvare istället för någon som bygger upp en framtid.

  Om vi som vissa vill bara ska försöka slå mot feminismen och visa deras fula trynen så kommer säkerligen många uppskatta det – och jag skulle därför gärna se en samlig ”Vad feminister säger” med utdrag från Twitter, Facebook, böcker, radio, TV och artiklar på de mest vansinniga. Men jag vill även se fokusering på vad som skulle kunna göras bättre. Finns det forskning eller sådant som visar på vad som fungerar för att fokusera på killar och män? Kan vi rekommendera detta i Sverige med. Alltså inte bara fnysa åt pengar som skickas till kvinnoprojekt utan konkreta förslag på förbättringar – helst något som gynnar båda könen? Jag tror nämligen att vi kan nå många som är intresserade av detta också. Konstruktiva förslag helt enkelt.

 237. Bra sammanfattat såvitt jag hängt med. Vad mig själv anbelangar stämmer det också bra. Då kan jag sluta tjata nu. Wink

 238. Trollan: Bra inlägg, jag vill ju ha både delar av Pär Ström och av Pelle Billing, dvs flera olika sorters debattörer på samma webbplats. Jag har den revolutionerande åsikten jag tror tidningar använder den modellen för att den fungerar´….

 239. För den som undrar så betyder metadebatt ”debatt inom debatten” Dvs att man kommer in på ett annat ämne – som visserligen kan vara intressant – men som inte ger svar på den ursprungliga frågan.

 240. Att vara mot något – ”anti” – är knappast lika utvecklande som att vara för – ”pro” – något man har visioner kring.

  Risken är stor att den som beskriver sig som ”anti” uppfattas av vanligt folk som en gnällspik, någon/något som många troligtvis kommer att lessna på att lyssna till.

  Istället bör framåtanda eftersträvas, med konkreta förslag där vanligt folk kan nicka instämmande och känna igen sig och sin livssituation.

  Visst bör negativa beskrivningar finnas med av hur tokigt det kan bli i ett samhälle som styrs enligt feministiska doktriner (eller likväl andra intoleranta och enögda dito).

  De feministiska galenskaperna ska absolut belysas, tycker jag.

  Dock, fokus bör ligga på vad ”vi” kan erbjuda istället – pro-aktivism – med ett budskap som andas positivism och vilja att förbättra – för alla.

  Pär Ströms och Pelle Billings envetna arbete och opinionsbildningen de fört kring jämställdhet har varit otroligt viktig för samhället. Nu är de inte med på tåget längre och andra krafter måste ta vid.

  Stafettpinnen har lämnats över – frågan är hur ”vi” ska nå målet att uppnå lika rättigheter och skyldigheter för alla. Många bra förslag har kommit upp och ventilerats.

  På grund av extrem arbetsbelastning har jag personligen svårt att engagera mig så mycket som jag skulle vilja, men bidrar som jag tidigare skrivit så mycket jag kan, i mån av tid.

  Många bäckar små…

  / Schmucken

 241. Och hur ser de ”fula trynea ut” Trollet Trollan! Är det upp till dig att avgöra, så du med Erik Wedin på bloggen Aktivarum kan sprida en förvräng bild av mig enligt era mått mejla runt förvränga kommentarer till Cattas Bubbla, snacka skit som en liten avundsjuk byhålefåne!? Så ni har någon ni kan applicera era sjuka fantasier om kvinnor som orsaken till era egna störda problem!?

  Erik Wedin! WordPress gav mig nyss information att jag behöver en stämningsansökan från domstol innan de kan ta bort din blogg där du bröt mot reglerna enligt deras policy att
  hänga ut någons kontaktuppgifter!

 242. Erik Aktivarum

  Vem som kör med metadebatt kan ju diskuteras men du kanske har dragit ner där? Har skrivit två inlägg, knappast längre än någon annan.

  Sedan har jag inte alls nedvärderat Billings blogg (dock hans åsikter och brist på konsekvens mm på slutet) och inte alls Ströms blogg. Framför allt den gick ju ut i etern.
  Det jag poängterar är att de la av, och samtidigt och varför.
  Det bör man kanske (eller kanske inte) fundera över (om inte info kommer från källan).
  Och om man vill orka själv dra igång ett liknande jobb, med framgång.

  Att AFS skulle vara bara ”åsikter” och inte ”vetenskap” (finns ju olika sidor om vad det är) och jämför det med Ströms blogg är ju helt fel. Det fanns på AFS en speciell sida, (som f.ö, jag föreslog) med länkar både till forskning och artiklar. Ett exempel, en artikel om Hoff-Sommers bok ”Who stole femimism”, och henne har du väl själv skrivit om Erik. Vetenskap?.
  AFS gick i spetsen, och en hel del av folket finns kvar där ute.

  Du svart-vit målar rätt ordentligt i det fallet. Kritvit kultur?
  Ämnet rör sig ju dessutom inom humaniora och politik.
  Och vetenskapen om människan är den mest komplicerade av alla, samt mycket ofta kontroversiell som bekant.
  Om klimatet och miljön dock knappast. Trodde faktiskt du kommit ett steg längre där.

  Jag tror dock som flera andra att man bör koncentrera sig på mansfrågan, för att nå famgång. Men att det bör vara från en proggressiv utgångspunkt, och där känner jag viss tveksamhet
  med ledning från det jag sett tidigare.

  En modern manssyn, som åtminstone mellan raderna också är medveten om att ”jämställdhet” (rättvisa mellan könen) innefattar erkännande över jämlikhet, andra kulturer, miljöfrågor och frågor om klimat och resuser. Dit verkar det vara en bit kvar på sina håll.

  Utan att man i onödan fastnar i dessa frågor.
  Men de skärskådas av ”feminister och vänstern”, även om dessa själva hycklar.

  Du kan ta bort mig från din kölista Erik. Det är 35 år sedan jag vägrade delta i strömhoppet från feminismen, jag lämnade Billings smala sida av samma skäl. Däremot inte Pär Ströms.
  Så jag tänker inte stå i din kö.
  Men kanske jag tittar in här ibland, liksom jag gjort på Aktivarum.
  Mina 30 artiklar (25 i ämnet, med länkar till vetenskap en del) finns på sourze, om man googlar på mitt namn.

  När det gäller slutligen ”antifeminism”, så oavsett, så är det vad de kallar oss. Skäms inte för det, men säg gärna emot.

  Själv är jag iaf ”anti-statsfeminist”, det bör man vara anse jag då
  den saknar demokratisk legitimitet att strunta i ena könet.
  Mansfrågan, och riksdagen således.

 243. Under the hood.
  Pär Ströms första bok avvisades som pajkastning, inget mer. Går inte att förneka.
  Det ger en viss fingervisning om riktningen hos den som skrev så sig. Och okunnigheten, eller brist på erfarenhet kanske.
  Anstötligt tycker jag, då många hittade till den bloggen, från Pär Ströms.

 244. Jag kan ju nämna det som jag sa på Aktivarum också, att jag är väldigt positivt inställd till denna idé och bidrar gärna med artiklar, troligtvis framförallt med inriktning mot juridik (då det är det jag kan bäst).

  Har aldrig skrivit någon artikel i sådant här sammanhang tidigare så oavsett hur det blir med förhandsgranskning så skulle jag väldigt gärna bolla idér och utkast med nåon/några innan man publicerar, så att det inte är helt obegripligt.

 245. Hej igen. Kom tänka på att jag inte tackade för detta utmärkta initiativ av Erik och även Ninni. Tack kompisar, jag är måhända en träplanka ibland som ni kanske vet, men lita på att jag är av det mjukare träslaget. Furu. Inte ek.

  Nåja med det sagt så tittade jag in på den utmärkta bloggen av maukonen. Har ni missat detta intressanta inlägg i GP? Maukonen skriver om det här. Något för Holman att ta sig en titt på.

  http://maukonen.wordpress.com/2012/11/10/genusdebatten-ar-skev-och-skolan-fokuserar-pa-flickor-skriver-politisk-redaktor/

 246. Jag är positiv till idén. Jag brukar gå till medborgarperspektiv för att hitta nya bloggposter, så en sådan ständigt uppdaterande bloggroll vore ett bra inslag på sidan. Om man tittar på amerikanska förebilder för inspiration så tycker jag att The Spearhead har ett snyggare/smartare upplägg än AVFM. Jag har stött PS och PB ekonomiskt och jag kommer stödja detta projekt också, om det känns som att det är på väg att nå upp till samma nivå. Däremot är jag väl inte särskilt intresserad av att skriva artiklar själv. Det skulle möjligen vara korta blänkare om senaste misandriska inslag i MSM (jag lyssnar mycket på P1 och det är sällan det går särskilt många timmar innan det dyker upp något sådant).

 247. Joakim S:

  Metadebatt handlar inte om längd utan om relevans för frågan jag ställde. Det är klart jag blir inblandad när jag försöker klara ut frågetecknen.

  Min poäng var att ingen orkar dra igång ett liknande jobb. Vi skulle lära oss av misstagen och skapa ett projekt som inte krävde samma mängd ork av en enda människa.

  Jag jämförde inte med Ströms blogg, jag jämförde Ströms första bok med Ströms andra bok. Och poängen var att med namnet AFS så får man inte vetenskapligt fokus. Tvärtom så har ju feminism presenterats som vetenskapsteori (Hallberg)

  CH Sommers är Filosofiprofessor. ”Who stole feminism” är ett avslöjande reportage av den sort som journalister borde göra. En slags amerikansk ”Elitfeministerna” skriven av en insider som vill uppmärksamma folk på vad hon sett.

  ”Ämnet rör sig ju dessutom inom humaniora och politik.
  Och vetenskapen om människan är den mest komplicerade av alla, samt mycket ofta kontroversiell som bekant.”

  Kontroversiell varför då? För att man ignorerar fakta eller för att man rättar sig efter fakta? Är Jared Diamond en dålig källa att ha som utgångsläge? Om du tycker jag inte kommit långt nog vems teorier skulle du mena var mer välgrundade?

  Vad betyder den här progressiva utgångspunkten konkret? Steven Pinker? Warren Farrell? David Benatar?

  Vidare så är det ingen ”kölista” det är en summering av vad folk sagt på diskussionerna på Genusdebatten. När det gäller antifeminism så hänger det på vad man menar med feminism. Idag när allting räknas som feminism (inte minst kvinna) så är termen bara en uppförsbacke att lägga tid och energi på.

  Det är sannolikt bättre att antifeminism blir en mindre del av mansfrågor än att mansfrågor blir en mindre del av antifeminism.

 248. Huvudsaken är att det händer saker tycker jag. Jag har mängder med önskningar men redan innan Ström och Billing hoppade av fanns det alldeles för få på vår sida. Nu är bristen på starka röster akut.

  Generellt tycker jag vår sida sysslar alltför mycket med interna strider, både i Sverige och den engelskspråkiga manssfären. Det går för sig för feministerna som är många och har stabila organisationer bakom sig. För oss som är få och bara består av eldsjälar är det viktigt att stödja varandra även när vi inte håller med varandra om allt.

 249. +1

  Därför bör fokus ligga på ”pro” istället för ”anti” – det är mer utvecklande och leder någon vart att vara för något och kämpa för visioner jämfört med att vara ”anti” och trassla in sig i offerkoftans demoraliserande fångstnät.

  Inbördes käbbel kan förstöra de bästa intentioner och proaktiva idéer.

  Att höja blicken och försöka nå de mål som leder framåt är fundamentalt för att lyckas med allt man företar sig.

  Att sträva i enlighet med devisen ”var mot andra som du önskar att de ska vara mot dig” leder långt.

  Fokusera!

  / Schmucken

 250. Jag tycket det är viktigt att föra debatten om genusfrågor så att deltagare med konstruktiva åsikter skall vara välkomna oavsett politisk hemvist. Eftersom ffa Pär Ström har beskyllts för att vara ”höger” pga tidigare finansiering från ”Den nya välfärden”, vore det värdefullt att visa att det går att eftersträva ett jämlikt samhälle utan att hemfalla till dogmatisk feminism.

  Ett exempel på en sådan fråga är könsneutralitet med individualiserad föräldraförsäkring och barnbidrag. Många feminister (oavsett kön) driver den helhjärtat medan många ”vanliga” väljare inte alls håller med. För mig är detta politiska frågor där man kan ha olika åsikter men som kan lösas pragmatiskt. De uppenbara stolligheterna i feminismen skall däremot bestridas med sakliga argument.

 251. Jag är skeptiker av naturen men håller med om att det oftast leder längre att kämpa för något. Dock ser jag inget skäl att välja egentligen, särskilt som vi ändå förmodligen inte är pro exakt samma sak. Förutsatt att det fungerar att samla alla spretande åsikter under en flagg tycker jag gott man kan få vara både pro något och anti något.

 252. Har kanske missat frågan du säger du ställde. Var?
  Men förmodar det handlar om vad som skall hända nu, och intresset hos folk?

  Känner inte till alla de du hänvisar till. Säg hellre vad du tycker själv i stället för att dra fram diverse andra auktoriteter!
  Ger bättre utgångspunkt i en debatt om politik.

  Att det råder olika uppfattning (utan att ens blanda in genusvetenskap) om vetenskap om människan, från hjärnforskning till andra skillnader mellan könen och till rena humaniora är knappast kontroversiellt!

  All vetenskap är teorier, (som relativitetsteorin) så heter det. Och några 100% ”fakta att rätta sig efter” som du skriver existerar inte i princip, särskilt inte om människan.
  Och dessutom, politik (om kön) som vi rör oss med här, grundas inte främst utifrån vetenskap, utan utifrån egenintressen och mänskliga värderingar, och en del annat.

  Det jag också menar just därför, att har vi män just ett egenintresse här, så är det nödvändigt just med progressiva värderingar i en mansrörelse. (Med eller utan kvinnor och kvinnofrågor. ”På båda könens villkor är min utgångspunkt, men osvuret är bäst.)

  Som inte låter feminismen lägga beslag på (låtsas) de ”mjuka kvinnliga frågorna”, (även om den hycklar).
  Vi är säkert överens om vissa saker. Men det är kanske mindre intressant ändå…

 253. >> Joakim Stenbergg

  Oj!!!
  Backa bandet Joakim.

  ”-All vetenskap är teorier, (som relativitetsteorin) så heter det.”

  ”-Att det råder olika uppfattning…”

  Ordet ”teori” i vetenskaplig bemärkelse ska inte blandas ihop med ordet ”teori” i dagligt tal. De betyder inte ens nästan samma sak. De är nästan vad man skulle kunna kalla för motsatser i viss mån. En ”vetenskaplig teori” är den absolut högsta nivån. En tes eller ett axiom är däremot närmare att jämföras med vardagsbetydelsen av ordet ”teori”.

  ”-Och dessutom, politik (om kön) som vi rör oss med här, grundas inte främst utifrån vetenskap, utan utifrån egenintressen och mänskliga värderingar, och en del annat.”

  Menar du att det är så (tyvärr) eller att det är så du själv tycker att det ska vara?

  De allra flesta skulle nog hålla med om att politiska beslut ska fattas på fast vetenskaplig grund i möjligaste mån. I de fall det inte är möjligt gör man utredningar, utvärderingar och uppföljningar.
  Prestiegelöst förhållningssätt är tyvärr tunnsått i svensk partipolitik ibland, men vad spelar det för roll för din argumentation?
  Fullständigt förvirrat.

 254. Joakim S:

  Den här bloggen har bara ett enda inlägg (högst upp). Frågan jag ställer är längst ner i det inlägget. I korthet vilka är med på ett gemensamt initiativ och vad kan de tänka sig göra?

  Du nämnde progressiv manssyn. Jag nämnde tre olika personer som skrivit böcker relevanta för det ämnet. Jag frågade också dig vad det begreppet konkret (enligt dig) betydde.

  Att prata om olika åsikter i samma veva som vetenskap gör bara vetenskap till ett intetsägande ord. Det finns säkert olika åsikter om människan men vad har personliga åsikter med vetenskap att göra? Vetenskap är snarare ”hur” man testar åsikter för att se vilka som stämmer bäst.

  Att säga all vetenskap är teorier är helt intetsägande eftersom det finns teorier och så finns det ”teorier”. I ena fallet är teori en åsiktssamling som verifierats genom tester. Men i andra fallet är teori inget annat än villkoret som bestämmer hur världen skall tolkas. I dessa fall är ordet ”teori” i sig missvisande. Där är en bättre beskrivning ”paradigm”, ”axiom” eller ”diciplinär matris” (sistnämnda från Thomas Kuhn)

  (Exempelvis ”studera uttryck för könsmaktsordningen” könsmaktsordning är inte resultatet av forskningen – utan villkoret för hur du skall forska och tolka saker.)

  Det här framgår tydligt i Margareta Hallbergs avhandling ”Kunskap och kön – En studie av feministisk vetenskapsteori”. Hallberg är tidigare mest känd för att vara en av de två granskarna av Eva Lundgrens forskning men här diskuterar hon alltså utvecklingen av feministisk vetenskapsteori och vad den innebär.

  Fakta handlar inte om 100% gudomlig sannning., Fakta handlar om vad som är mer sannolikt att vara sant: Exempelvis evolutionsteorin jämfört med kreationismens skapelseteori. Vilken av dessa bägge teorier har mest stöd när vi testar dem? Eller när Steven Pinker i boken ”The Blank Slate” summerar argumenten från Roussau och Hobbes. Vilken av de bägge filosoferna hade mest rätt?

 255. Aktivarum 2:32 Johan Grå / Trollan Daniel mfl

  Instämmer, let’s rock !

  Lite input:

  1. Nästa naturliga steg tas nu i och med Pär & Pelles nedtrappning. Det är ett metodiskt steg. Det består mycket riktigt som te x Trollan och Daniel föreslår om konstruktiva idéer och förslag:

  *Starta tidning/media som öppnar fältet för att göra sig oberoende från ensidig feministisk media. Runt om i Sverige kan utsända spela in repotage vid aktuella händelser och ställa obekväma frågor till myndighetspersoner och politiker, spela in repotage om verkliga fall, belysa vinklingen i vårdnadstvister,
  intervjua hemlösa. Se fler uppslag från listning i ovan kommentar.

  2. Komma med mer och fler konkreta förslag på förändringar, uppdatera politiker med vetenskap, föreläsningar vid politiska ungdomsförbund, paneldebatter kopplat till mansfrågor och empirisk forskning vid högskolor. Om Pelle och Pär eminent lagt grunden så återstår arbete att omvandla kunskap in i organisering och handling.

  3. Tänker större och kom på idén med paraplyorganisation iform av oorganiserad och osynlig Mans-/Jämställdhetsrörelse/Mra
  med utrymme för bibehållna särintressen=så slipper man kärleksfulla interna konflikter med glimten i ögat. Dyker dom ändå upp så avfärdas dom inte men får ta det i egen sido tråd. Så länge alla focuserar och drar åt samma håll under en kort tid kommer förändringar ske . Dvs att Samhället erkänner och implementerar Mansfrågor.

  4. Tugget om vita kränkta män stänger ute oss med utomnordiskt påbrå. Samt spelar rasisterna vita kränkta män och feministerna i händerna. USA är på gång med något stort. Jag har jag tidigare länkat till youtubeklipp att män förenad över löjliga etniska skiljelinjer tillsammans ifrågasätter statsfeminism. Det är mao en oanad styrka att förenas i.

  5. Självklart ska män och kvinnor med olika politiska hemvister delta här.

  6. Det viktigaste som jag ser det att skapa en ny typ av publicerings möjligheter och utsända reportrar som ställer makthavare,ansvariga myndighetspersoner och politiker mot väggen. Grilla statsfeminister och främst nuvarande regering.

  7. Riktade och samordnade aktioner som te x
  skriva JK,JO,DO anmälningar erhålla diarienummer och redovisa via fri publicering.
  Avslöja fuskande med statistik i mainstream media.

  8. Överväga samarbete med Skandinaviska jämställdhetsrörelser,bloggar och även upprätta kontakt med internationella bröder och systrar i kampen mot scum och rättsövergrepp. Föra youtube dialog med GirlWriteswhat,A voice for men, Erin Pizzey och manwomanmyth mfl. Skriva artiklar på vissa områden ämnen på fler språk. Rapportera vad som händer i några utvalda kända rättsfall som får stå som symbol exempel Da Costa, Quick, Assange och andra kända domar.

  Likhet inför lagen: Skulle Löfvén uttala sig på samma sätt när
  radikalfeminister och våldsvänstern riktade manshat,sexism och ofredande mot Pelle och Pär på pubträffen?

 256. Pingback: Genusforskare vill bedöma andra – Men vill inte bli bedömda av andra « Aktivarum

 257. Erik S: Det där är inte riktigt sant

  Individualiserad föräldraförsäkring står ju i själva verket för individbegränsande föräldraförsäkring – dvs att man vill begränsa vad individen kan/får göra till vad vissa grupper av personer med makt tycker passar dem själva och den agenda som de utan motivering ideligen framhåller.

  Det finns nämligen inget idag som hindrar individen från att välja 50-50. Att män i ett ”frivilligt” sammanhang måste göra vad ”regeringen” bestämmer hemma är ett mycket större jämställdhetsproblem och definitivt något som kommer att diskuteras ofta i en kommande tidning för mansfrågor.

  Detta hänger även ihop med hur statligt avlönade tjänstemän och domstolar – så fort kvinnan inte längre vill ha relation med mannen – visat sig plötsligt (magiskt) tycka pappans deltagande inte är viktigt för barnen längre. Särskilt tydlig var den åsikten i en lagändring om ”samarbetssvårigheter”

  Samma tendens hittas hos My Vingrens artikel på fars dag. Vi har alltså idag två delar av jämställdhetspolitiken som motarbetar varandra. En som varnar för farliga pappor – en som säger det är så viktigt att pappor är med i barnens liv att det beslutet inte kan överlåtas till mammorna.

  Om mammor alltså säger de är bättre lämpade som föräldrar i relation säger staten de har fel. Om mammor säger de är bättre lämpade som föräldrar utanför relation säger staten de har rätt. Det är med andra ord uppenbart för alla utom de helt blinda att budskapet är: Pappans jobb = Mammans karriär.

  Aktivarum: Föräldradagarna uppdelade eller inte?

 258. Lena Lillie:

  Och hur ser de “fula trynea ut” Trollet Trollan! Är det upp till dig att avgöra, så du med Erik Wedin på bloggen Aktivarum kan sprida en förvräng bild av mig enligt era mått mejla runt förvränga kommentarer till Cattas Bubbla, snacka skit som en liten avundsjuk byhålefåne!? Så ni har någon ni kan applicera era sjuka fantasier om kvinnor som orsaken till era egna störda problem!?

  Erik Wedin! WordPress gav mig nyss information att jag behöver en stämningsansökan från domstol innan de kan ta bort din blogg där du bröt mot reglerna enligt deras policy att
  hänga ut någons kontaktuppgifter!

  Nej nu får det banne mig vara NOG. Nu skriver jag snart ett inlägg på bloggen speciellt tillägnat lättlurade idioter som går på ditt snack. Du verkar ju vara rena omvända rättshaveristen.

  Oturligt nog för dig så sparar WordPress spärrade kommentarer så din stalking, din spam, dina 100+ hotfulla aggressiva kommentarer fulla av ogrundade obevisade anklagelser mot mig och mängder av andra signaturer ÄR ALLA SPARADE! Sedan är dina mängder av aggressiva mail (som jag aldrig bett om) också sparade. Du är en människa som envetet förföljer andra människor och ignorerar deras tydliga signaler att de inte uppskattar vad du försöker pracka på dem.

  Du är också ensam i dina anklagelser medan det är många många personer som du anklagat. Visste du att varenda signatur du anklagat är olika människor. Att du tror/ är övertygad om nåt annat är helt irrelevant. Skiter väl jag i vad du tror. Såväl WordPress som ev Polisinblandning skulle bara bevisa att åtminstone 10 personer har ärekränkts och förtalats av dig. DE har upprepade gånger anklagats vara någon annan vilket det helt saknas bevis för (att de är andra människor kan dock enkelt bevisas)

  Det här är en kopia av vad som hände Girlwriteswhat. Det är alltså en typisk pro-feministisk taktik.

  Och här är eftersspelet

 259. @Lena Lillie,
  ”Fula trynen” menas då inte deras ansikten bara för att förtydliga det. Men ärligt talat så behöver du inte oroa dig för att hamna med i dem som kommer att citeras från min sida i alla fall.

  För mig handlar det om politiker som i sin roll säger saker som är direkt mansfientliga, eller journalister och krönikörer i större tidningar. Eller de som har tillräckligt stora bloggar för att bli känd genom detta i media. Alltså människor som påverkar allmänheten. Dit hör inte du (och inte jag heller för den delen…). Jag vet inte exakt vad mina ”störda problem” kan vara – förutom att jag inte delar din världsbild då. Men i vilket fall som helst så är det inte bara kvinnliga feminister som jag stör mig på utan manliga kan vara lika illa – och i vissa fall värre i sina uttalande.

 260. Men Erik, du vet mycket väl att tidningar konstant tappar läsare och inte fungerar just därför att de har PK-åsikter om vad som får sägas, hur det sägs och av vem det sägs. I de få fall någon utomstående råkar få in en kommentar som inte faller dem i smaken så svarar de med censur eller osynliggörande. Vissa tidningar tillät inte genmäle på en publicerad krönika.

  Min förhoppning är att denna nya blogg inte blir och kommer att handla om genus (den heter ju genusdebatten) utan snarare kommer att handla om jämställdhet där man blir mera tolerant, klart och tydligt definierar vad man anser skall vara den ”jämställdhet” som vi bör samla oss kring och fightas för. Jämställdhet är oerhört intressant för min del, genusdebatter helt ointressanta och likgiltiga därför att de inte leder till det jag förställer mig jämställdhet skall vara. Min syn på jämställdhet är att den inte på något vis skall könkodas och utan undantag skall gälla för alla, som vår gode vän Pelle påtalat samma spelregler. För att få samma spelregler så anser jag att det både första och största delmålet borde vara att lobba och arbeta för en helt neutral lagstiftning befriad från ubdantag och särbehandlingar. När det är uppnått så kan vi börja kämpa för andra viktiga saker och troligtvis bättre eftersom vi alla står på samma plattform. Det som talas mycket om här, på Pärs, din och Pelles bloggar är könsneutrala lagar och jag ställer min fråga ytterligare en gång och hoppas verkligen att någon kan ge mig ett vettigt svar.

  Varför kösneutrala lagar när man kan ha helt neutrala? Varför är kön helt plötsligt så viktigt att ni som påstår er vilja arbeta för jämställdhet och vill utrota särbehandling, gräddfiler, glashissar och andra genvägar måste ha ordet kön med i kraven i en ny lagstiftning. Hur kommer det sig att kön nu helt plötsligt blivit så viktigt?

 261. Jag ser inte föräldraförsäkringen som ett tvång utan en förmån, ingen är tvingad att ta ut någon ersättning alls om man inte vill. Jag har heller inte sagt att någon måste ”välja 50-50”, mitt förslag är att både föräldraersättning och barnbidrag delas lika från staten, hur familjen sedan väljer att disponera medlen är deras ensak. Detta skulle även vara mer i överensstämmelse med den svenska statsindividualistiska modellen för välfärdspolitik (ingen sambeskattning eller änkepension, studiemedel oberoende av föräldrars inkomst etc). En annan sak är att många kvinnor och män med mer traditionella värderingar inte alls vill ha några förändringar på just detta området, varför man kan fråga sig om det bör prioriteras politiskt i nuläget.

  Eftersom denna fråga har uppenbarligen mycket hög prioritet bland många ”jämställdhetsivrare” tycker jag att man skall välja sina slag. Jag har förståelse för att man kan ha olika åsikter och anser att frågan bör kopplas till barnbidraget men denna punkt är inte av avgörande betydelse för min kritik av den dogmatiska feminismen.

 262. Lena Lillie:

  1. Jag gömmer mig inte bakom signaturer. Varje signatur är en egen individ. Att du tror nåt annat är din egen vanföreställning, ditt problem, det blir inte sant bara för att du fantiserat det.

  2. Minst en av de personer som du trakasserat har nu behörighet att ändra och radera inlägg här på bloggen. Om du blir raderad/redigerad behöver du alltså inte skylla på mig.

  3. Dina våldsfantasier (dränka, spränga etc) bekräftar bara vad jag sade på mail. Sök hjälp!

 263. En tanke är att ha ett klotterplank på nättidningen där man kan spara dom grövsta påhoppen från feminister och andra som kommenterat i tidningen så man kan gå in och läsa vad dom skrivit.
  Ingen nämnd ingen glömd

 264. Erik S:

  ”Jag ser inte föräldraförsäkringen som ett tvång utan en förmån, ingen är tvingad att ta ut någon ersättning alls om man inte vill.”

  Förmån? Vems förmån då? Vem har betalat för den förmånen? Hur många tror du har råd att ha barn utan att ta ut föräldraförsäkringen idag? De har inte råd för att skatterna är höga för att betala saker som exempelvis.. föräldraförsäkring kanske?. Men du tror att folk har råd att betala in höga skatter OCH sedan bekosta de saker som de betalar in privat ändå? Hur stor del av svenska folket är rika nog för det? (Gå gärna med den frågan till källan)

  Antingen har man låga skatter och så betalar folk själv eller så har man höga skatter och så måste (tvång) folk använda de av staten subventionerade tjänsterna och bonusarna (precis som högern hävdar i USA-valet). Den som hävdar föräldraförsäkringen inte är ett generellt tvång pratar i nattmössan. Att folk ens har den möjligheten är undantaget – inte regeln.

  Anledningen folk i USA ändå väljer Obamacare är att många inte har råd att betala själv ens med lägre skatter. Det är alltså i korta ordalag traditionell socialism. Alla betalar in så även de som annars inte har råd på egen hand (ens med låga skatter) skall ha råd de också. Men med det ökade skattetrycket är det många av dem som annars har råd på egen hand som är helt beroende av dessa ”förmåner” (som du kallar dem)

  Det är få som har något emot: Helping the poor, det är att sätta i system att missbruka det som får folk att ändra åsikt.

  Det är intressant att du kallar dem förmåner då man tycker en förmån skall tillhöra de personer som betalat för den och betalat har ju de svenska familjerna gjort. Det är inte politikerna som betalat, heller inte akademiker, feminister eller liknande. Nej svenska familjer har köpt en tjänst och då är frågan: Vem bestämmer över din Ipad när du köpt den? Du eller företaget Apple?

  ”Jag har heller inte sagt att någon måste “välja 50-50″, mitt förslag är att både föräldraersättning och barnbidrag delas lika från staten, hur familjen sedan väljer att disponera medlen är deras ensak.”

  Men det är ju redan lika från staten. (med undantaget att nån bonusmånad är specifikt vikt för papporna vilket knappast är en stor sak att haka upp sig) Problemet är mansfrågorna. Dvs bla mäns ställning i raggning och relationer. Många människors allmänna åsikt att allt män säger är oviktigt, vinklat och opålitlig och att kvinnor hela tiden är offer (misandry)

  ”Detta skulle även vara mer i överensstämmelse med den svenska statsindividualistiska modellen för välfärdspolitik (ingen sambeskattning eller änkepension, studiemedel oberoende av föräldrars inkomst etc).”

  Även där har du en skattefråga. Varifrån kommer pengarna till studiemedel? Vågar vi gissa att staten har med krävt pengar av familjerna (skatter) på basis av löftet att de pengarna skall betalas ut så barnen har en likvärdig tillgång till utbildning? Allt i syfte att skapa social rörlighet hos talangfulla individer.

  ”En annan sak är att många kvinnor och män med mer traditionella värderingar inte alls vill ha några förändringar på just detta området, varför man kan fråga sig om det bör prioriteras politiskt i nuläget.”

  Vad kan politiker göra åt kvinnors privata preferenser? Det är en sak att påpeka vetenskapligt hur det ser ut. En helt annan att agera på den informationen. Se bara på Fifty Shades of sexuella kickar. De flesta har inte en susning vad de skall göra med informationen hur mycket den boken sålt. De har inte kompetensen att förstå vad det betyder – knappt de har kompetens att förstå ATT det betyder något.

  ”Eftersom denna fråga har uppenbarligen mycket hög prioritet bland många “jämställdhetsivrare” tycker jag att man skall välja sina slag. Jag har förståelse för att man kan ha olika åsikter och anser att frågan bör kopplas till barnbidraget men denna punkt är inte av avgörande betydelse för min kritik av den dogmatiska feminismen.”

  Beträffande välja sina slag så är det över 80% av familjerna (som betalat för denna förmån) som anser det är upp till dem att bestämma vad de gör med tjänsten de redan betalat för.

  Att kritisera 4/5 av Sveriges befolkning för att de vill bestämma själva över nåt de redan betalat för ser jag inte som en viktig fråga. Å andra sidan kan det såklart bli det om de andra inblandade vill det. Det är inte meningen att en enda röst skall bestämma allting.

 265. @Barfota: Är det inte för att det enda som gör lagarna oneutrala är könsåtskillnaden?

  Alltså könsneutrala = neutrala

 266. Som jag skrev i inlägget om ’Pissrännan’ på min blogg, så har den som väljer att debattera mot trollen, samtidigt själv valt vilken nivå debatten ska hålla.

  Och det är väl där en del av den sakliga kritiken mot Pär Ström ligger, att han ibland själv valde att debattera mot trollen. Det skulle inte vara så svårt för honom att smula sönder Mårten Palme et al, men i stället valde han att ta upp en massa invektiv som skrivits om honom på Twitter.

  Bättre att göra tvärtom, leta upp kritiker som gör en ansats att vara seriösa och debattera mot dem, och låt trollen dö av svält.

 267. Tanken är vacker men det finns inget värde i att publicera sånt då skamstraff inte biter på den som inte har någon skam i kroppen Smile

 268. @Chade
  Om nu könsneutrala = neutrala så förstår helt enkelt inte varför man skulle välja att lobba för ett längre och svårare ord som för samma sak. Vi kan väl råka ut för diskrimineringa och ojämställdhet av andra orsaker än vårt kön eller hur?

  För mig är det obegripligt att akademiker envisas med att göra den enklaste sak till någonting så komplicerat att det krävs speciell kompetens för att begripa det som är barnsligt enkelt. Min tanke är att det är för att de vill behålla sina jobb och tolkningsföreträden. Inte vet jag, blir bara inte klok på det helt enkelt.

 269. Jag håller med Erik S. Det är bra med högt i tak för att rymma så många människor och åsikter som möjligt och få en bred idédebatt. Jag vill att alla ska känna sig hemma i debatten, höger som vänster, förespråkare som motståndare till kvoterad/individuell föräldraförsäkring etc.

 270. OT:
  Jag hittade en artikel i dagens juridik om ett fall som jag misstänker att jag har närmare kännedom om.
  http://www.dagensjuridik.se/2012/08/hade-sex-med-sovande-flickvan-far-skadestand-haktestid

  I fallet ovan har inblandad person i utredningen själv berättat att orsaken till friandet var att kvinnan som ”sov” är rejält tjock och att rätten medade att det är högst osannolikt för mannen att ha hittat brunhålet bland alla veck utan att hon skulle ha vaknat.
  Detta kunde man inte skriva i domskälet så det blev en omskrivning om orsaken till varför han friades.
  Detta är 100 % sant om det nu är samma fall vilket både ålder och annat tyder på.

 271. Joakim S,
  PB avvisade inte Ströms första bok som pajkastning. Han vände sig mot titeln ”Mansförtryck och kvinnovälde”, som han menar är för tillspetsat. Om det kan man ha skilda åsikter, jag störs inte nämnvärt, men PB är ingen ytterligheternas man. Sedan skrev han också många erkännande ord om Ström. Men det är lätt att haka upp sig på negativa detaljer. Jag menar dock att även PB förtjänar respekt när han nu lämnar debatten på regelbunden basis.

 272. Jomenvisst är ju det aspekter värda att beakta. Det där med att mata eller icke mata statliga genustroll. Det där med de icke specifika fluff-entiteterna nivå och troll. Där form nervöst ältas istället för faktiskt innehåll.

  Där man nervöst låter våra mediala hysterikor, våra uppenbart obildbara och historielösa vänsterextremister, våra könshatande smygkommunister, dvs. våra så kallade ”feminister” i gammelmedia definiera alla oss andra som troll på låg nivå, som näthatare, och som breivikare.

  Där man nervöst låter form trumfa innehåll och således låter verklighetsförnekande yrkeslögnerskor, våra genustanter, som ju rent faktiskt befinner sig på vetenskapligt apstadium definiera jämställdhet, ”män” och ”kvinnor”.

  Eller så förkastar vi självklart deras skruvade definition av nivå, troll, jämställdhet och näthat. Och totalsågar med självklarhet utan nervositet yrkeslögnerskorna, för att de ju rent faktiskt är samhällets riktiga troll på lägsta tänkbara lögnerskenivå. Trots sina ”fina” titlar som journalist, politiker och genusprofessor.

  Tja, nu babblade jag på lite, men håller yrkeslögnerskorna nivå? Egentligen? På riktigt? =)

 273. Maria

  Han använde det ordet om titeln precis, och sedan nämnde han inte mer om den boken, ganska försåtligt. Alltså hänger domen pajkastning ”som man inte skall ägna sig åt” kvar i luften. Man kan därför inte annat än tolka det om hela boken, eller som en pik.
  Det är så som Billing debatterar ibland, har tidigare gett en länk som visar detta, hur jag själv drabbades.
  Dessutom så är kommentarerna på Billings blogg om Ströms sista bok, de är borttagna!

  Min poäng var annars, om man startar något nytt, som här, så
  bör man inse fallgroparna i detta ämne.
  Fastän Billing och Ström stod nära varandra, även politiskt vad jag förstått. Och fastän mest Billing hade Ström att tacka, så uppstod en spricka. Ström sa dock aldrig något negatit om Billing.

  Antagligen uppstod sprickan vid den famösa pubträffen, jag var inte där men beskrivningar efteråt visar tydligt, bl.a i förhållandet till Sveland. Mycket typiskt om hon stod för en del av orsaken! Det var efter det pubmötet som Pär tog timeout.

  Trist avsked av Billing, Och jag delar definitivt inte hans syn på den här problematiken, eller hans debattstil, som just det sista mot Pär Ström. Klart att även Billings blogg innehöll relevanta saker, fattas bara. Men en kätting är så stark som dess svagaste länk, och här var flera svaga länkar. Och avslutet.

  Klart slut från mig, om någon inte vill ha resten av hela historien. Håller den helst för mig själv.

 274. Nils Jungenäs, vad är förvirrat?
  (Finns ingen annan stans att svara, varför?)

  Jag kommer från en vetenskaplig miljö, och har studerat vetenskapsteori och logik på universitet en termin.
  Jag vet alltså att det finns vetenskapliga teorier, vilket jag nämner och kommenterar här ovan
  Jag vet också självklart efter några år, med artiklar, debatter och diskussioner att ordet ”teori” kan användas i diverse vanligt tal..

  Ingen vetenskaplig teori är fullkomligt säker, ett axiom, därför används begreppet ”teori”, inte ens relativitetsteorin, detta kommer upp ibland.Vetenskapliga avhandlingar på doktorsnivå genomgår också en disputation.
  Speciellt när det gäller humaniora, och inom vetenskaper om människan liksom samhällsvetenskap så är oenigheten ibland stor.

  Det var min poäng angånde att Erik skrev att det finns ”fakta att rätta sig efter”. (Låter rätt olustigt enligt min mening)
  Sådana finns inte, inte alltid iaf, och inte på dessa områden som är aktuella här.

  Därav min följande poäng, att trots, eller tack vare all vetenskap, så har vi t.ex. olika partier, och politikerna är inte överens om vilken forskning som är relevant, eller ens riktigt sann, fakta, eller hur den skall tolkas osv. Men självklart är de ofta överens om vissa grundläggande saker, annars blir det ju polsk riksdag!

  Men precis som jag alltså skrev ovan om politik. Att det är även av andra skäl, som egenintresse, värderingar/ideal som politiken styrs.
  Plus en del annat, politik styrs även av starka känslor, och den är en form av teater som vi kan se nu om SD t.ex.

  Har även studerat pedagogik, så jag hoppas verkligen du är nöjd nu!

 275. Liberalen, det du beskriver (hur rena galenskaper kan frodas öppet bland personer med status och makt även i vår tid) är skrämmande och frustrerande. Vi har argumenten på vår sida, men i mina mörka stunder undrar jag om det räcker. Vi människor är utrustade med ett förnuft, men det trumfas så lätt av auktoritetstro och andra psykologiska ”flockprocesser”. Rekommenderar Steven Pinkers senaste bok om våldets historia, där han beskriver detta.

 276. chade,

  Hittade dig först nu. Så han har strukit alla sina kommentarer. Ja det måste jag säga är högst märkligt, jag stannar nog med det….
  Och det är väl historia nu. Om jag var i närheten, skulle jag gärna visa dessa för dig, har just dessa sparade.

  Ja jag blev mycket förvånad, trodde just att vi hade samma manssyn. Jag kan inte se annat än att han inte vara lojal med sitt eget ämne eller nog med mig, och stödde ett misstänkt troll framför en seriös debattör. Som jag själv och de flesta andra nog betraktar mig som. Eller så har han inte förstått, haft en dålig dag eller nåt…
  I hans mailväxling så var jag tydligen inte en seriös typ.

  När det gäller ”feminst och antifeminist”, så bör man vara rätt tydlig, särskilt när man blir intervjuad i en sån som FP. Eller när man kommunicerar med någon som Sveland.
  Har inte sett sådana ”antifeminister” han nämner offentligt, är de ett problem, eller är feminismen det?

  När det gäller riktade insatser för kön, så har inte heller ”jämställdismen” (som jag ser mest som en nagel i ögat på dem som nog hittade på begreppet) kommit dit.

  Men det behövs för kvinnor i allt som gäller barnafödande, och både före och efter. Tycker kvinnor kan var lediga från månad fem t.ex.. Frågan omfattar även män. Bra att kvinnor tar halva ansvaret i politiken också, utan att det skylls på ”patriarkatet”.

  Och det finns en mängd problem för män som alla dessa förlorade år har missat. Pojkar, utbildning, kriminalitet. Riktade insatser, det är ju vad politik för skattepengar bör gå ut på.
  Men någotsånär rättvist, som när det gäller kön

  Tack för ditt intresse!

 277. Erik, ber att få återkomma till ditt sista så får vi väl se, senast fre fm.
  Och kan visst inte svara på annat ställe!

 278. Har ritat upp formatet på min hemsida lite bättre nu. Förutom att ordna med en databas där länkar till vetenskapliga studier, rapporter osv, samt tidningsartiklar, bloggar o annat som ger stöd i vårt arbete emot feminismen. Är tanken att jag ska ha artiklar som ger svar på alla de myter feminismen kommer med, t.ex. en artikel eller flera om den påstådda lönediskrimineringen. Ha det samlat på några få ställen istället för att ta upp lite i tjugoelva blogginlägg under åren.
  Utöver detta kommer en vanlig blogg finnas där jag skriver om vardagliga händelser där feminismen visar sitt fula ansikte.
  Ska ta o ordna ner en worldpress sida o pilla iordning den först.

 279. @Joakim Steneberg
  Jag är definitivt intresserad av resten av historien. Noterade att alla kommentarer på billings blogg nu är dolda och endast inläggen kan läsas. Något som jag tycker är rent ut sagt rent arsligt agerat gentemot alla dem som har suttit och debatterat i hans kommentarsfält. (mig inräknat). Jag lämnade honom i våras eftersom jag uppfattade att billing var väldigt respektlös i sin behandling av dem som skrev kommentarer, måttet var rågat när jag och många andra vid ett tillfälle fick våra kommentarer borttagna på grund av att diskussionen startats av någon som billing själv påstod var ett troll. Jag förlorade all respekt för honom och mitt intryck är att han mest var mån om att upprätthålla en snygg fasad och att han troligtvis hade dolda motiv bakom sitt bloggande.
  Vill du inte ge resten av story här kan du maila den till Ninnis officeilla e-mail för hennes blogg: mina.tankar11@gmail.com
  Markera bara i så fall att det är på begäran av mig så Ninni förstår varför det kommer.

 280. Erik Wedin:

  ”En av de personer jag trakasserat”!? Grin

  Voaw kan de vara möjligen vara en av dina mobbarkamrater som trakasserat mig. Du är för ynklig med dina fjantiga lögner men dem har alla sett igenom förutom dina fantasisignaturer.

  Polisen har varit lite seg i sin svarsfrekvens. Troligen har IT-avdelningen häcken full när sådant folk som ni hänger på nätet.

  ”Taste in men” Är du fjolla eller bara hangaround!? Jag förstår att grabbar som ni måste plugga ”PUA” testa något bättre än ”Häxa” nästa gång, så slipper du sitta och gråta på ett mansforum.

 281. Oj, jag har missat det här initiativet. Jag är absolut med på att göra någonting i onan som Tanja, Pär och Pelle m fl har brytit!

 282. Nu när det finns ett annat inlägg som ”toppar” detta kanske jag kan passa på att utveckla ytterligare mitt kontroversiella resonemang om vittsen med att ibland titulera sig, eller iallafall inte kategoriskt avstå ifrån, att kalla sig anti-feminist.

  Naturligtvis är det mer konstruktivt att propagera för något än att propagera mot något. Den främsta fördelen med begreppet antifeminist är att det tvingar feministen att deffiniera vad ”feminist” innebär. Normalt brukar man som antifeminist få sig i ansiktet slängt ett utdrag ur det mest fundamentala och centrala i feminismen, ”lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön”. Och mycket riktigt är det ju ej heller det jag som antifeminist motsätter mig. Det jag motsätter mig är däremot resten av den feministiska ideologin. Allt det som i jämställdhetshänseende faktiskt skiljer feminismen från övriga jämställdhets-ismer. Dit hör t.ex uppfattningen att män idag såväl som historiskt är/har varit priviligerade medans kvinnor på det hela taget är/har varit förfördelade. Dit hör uppfattningen att könet bara är en social konstruktion som kan och bör bekämpas. Dit hör uppfattningen att män är lite sämre människor än kvinnor, att kvinnor behövs i styrelser och vissa yrkeskårer bara i egenskap av kvinnor. Dit hör den ironiska och motsägelsefulla synen på kvinnor som offer som behöver curlas, särbehandlas, beredas plats och lyftas fram för att klara av något i livet, osv.

  Om man man inte delar något som feminismen står för, förutom det mest grundläggande, vilket dessutom delas av i stort sett alla andra -ismer, är man feminist då? Om feminismen dessutom innehar en särställning i samhället vad gäller tolkningsföreträde i samhällsdebatten och lagstiftning utifrån allt det som fantiskt SKILJER feminismen från, och dessutom motsäger och motarbetar de åsikter och -ismer man själv tycker stämmer bättre överens med sin egen syn på verkligheten… Om allt det som skiljer feminsmen från dina egna åsikter är det enda som utmärker femismen från humanismen i allmänhet eller t.ex jämställdismen som den formulerats av Pär Ström är man inte emot feminsmen då? Om det enda som är utmärkande för feminismen är det du inte håller med om är du inte emot feminismen då? Om du är engagerad i jämställdhetsfrågor och det enda som skiljer dina åsikter från feminismens dessutom är det som trummas igenom i samhällsdebatt och politiska beslut, är du inte antifeminist då?

  När man presenterar sig som ”antifeminist” tvingas feministen deffiniera ”feminismen”. Det blir då väldigt snart väldigt uppenbart att det som utmärker feminismen inte är likhet mellan könen utan faktiskt särbehandling mellan könen.

  Tack.

 283. Det var min poäng angånde att Erik skrev att det finns “fakta att rätta sig efter”. (Låter rätt olustigt enligt min mening)
  Sådana finns inte, inte alltid iaf, och inte på dessa områden som är aktuella här.

  Men när det är svårare att styrka eller vederlägga teorier med fakta inom ett visst område blir det ju ännu viktigare att man gör det mesta av de tillfällen som bjuds! Man måste alltid fundera över hur ens hypoteser skulle kunna gå att falsifiera, även inom något så ”flummigt” som hermeneutik (som tycks väldigt populärt inom genusvetenskapen, men som ofta tycks tolkas som ett frikort för att få tycka som man vill). Just inom hermeneutiken varnar man för att hemfalla till ”subjektivism”.

  Dilthey hävdade att de historiska och de systematiska humanvetenskapema kompletterar varandra. Historiska data blir meningsfulla först när de ses inom ramen för regelbundenheter: ”Det som är mest utmärkande för de systematiska humanvetenskapema är att de betraktar det individuella i samband med allmänna teorier”.

  (OM SUBJEKTIVISMEN I HERMENEUTIKEN, Tore Nordenstam)

  En av de mest minnesvärda sakerna man fick inbankat i sig på civilingenjörsutbildningen, var vikten av att alltid försöka validera sina resultat med överslagsberäkningar. Utgångspunkten var att en full verifiering oftast inte lät sig göras, men en grov approximation utifrån stabila observationer – eller åtminstone från en annan utgångspunkt, kunde ofta visa om resultatet var uppåt väggarna (vilket i sig kunde bero på något trivialt beräkningsfel). Slarvfel på tentor gav oftast noll poäng om en sådan överslagsberäkning kunde ha påvisat att resultatet var fel; omvänt kunde en rimlighetsanalys rädda många poäng, även om man inte kunde identifera felkällan.

  Just denna vana att alltid försöka förankra sin förståelse i det som är rimligt och konkret, anser jag är kärnan i ’ingenjörsmässighet’. Det knyter ständigt an till den teoretiska vetenskapen, men med ett annat slutmål, och därför lite andra metoder.

 284. Äntligen !

  Börjar det hända saker, me like Wink

  Rent spontant tycker jag att man krånglar till saker för mycket. Min målsättning är att förpassa feminismen till historiens soptipp där den hör hemma.

  Således arbetar jag mot feminismen och för jämställdhet.

  **********

  Tre förslag till bloggen:

  1.

  Ett bra namn och spontant tänkte jag på:

  ”Jämställdhet för alla”

  Kan låta klyschigt men det är enkelt och fungerar, dessutom finns det en inbyggd ”spinoff”.

  Reporter:

  Vad menar Ni med bloggens namn ”jämställdhet för alla” ?

  Vår företrädare:

  Vi arbetar hängivet för att jämställdhet verkligen skall gälla alla, finns en mängd områden där män är diskriminerade.

  ***********

  2.

  En enkel ”logotype” som vi kan identifiera oss med. Exempel på lyckad ”logo” är t.e.x. rosa bandet, mycket enkel och bra att applicera på det mesta. Skulle stolt bära den på min kavaj eller jacka.

  3.

  En eldsjäl som aktivt letar reda på artiklar som berör vårt ämne och kan lämna en länk (logo) till vår blogg. Vi bör hitta alla vägar vi kan för att nå ut med bloggen.

  Slutligen tänk på KISS metoden, något som jag lärde mig tidigt i livet.

  Några snabba exempel:

  http://framgang.com/nyheter/2012/08/16/k-i-s-s-enkelhet-gor-dig-till-en-mer-avancerad-saljare/

  http://bliskytt.nu/ungdomssektionen-pa-uppdrag/kiss-metoden/

  http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

  En metod som man kan applicera på allt och den är speciellt effektiv när det gäller att nå ut med ett budskap.

  ”KEEP IT SIMPLE STUPID” vi människor har en fallenhet för att krångla till saker och ting.

  ps. har lite svårt att läsa texten i denna blogg Wink

 285. dolf,

  Intressant att någon annan insett. Ja jag menar också, som jag såg igår, att driva en sådan blogg, sedan bara sticka, och dessutom sudda alla våra inlägg, allt vårt jobb som vi gjort. Vi räknas inte mer! Detta är både skumt och väldigt ojyst. Men bara toppen på isberget, som dock påpassligt smält…Men jag har sparat från bloggen det jag nämner. Återkommer, under helgen, får se var, meddelar hos Ninni. Fel på mitt internet eller bloggen här, svårt att skriva, och hitta!

 286. Erik: ”Den här bloggen har bara ett enda inlägg (högst upp). Frågan jag ställer är längst ner i det inlägget. I korthet vilka är med på ett gemensamt initiativ och vad kan de tänka sig göra?”

  Ok, konstigt jag missade det, beklagar, men insåg ju ändå.

  ”Du nämnde progressiv manssyn. Jag nämnde tre olika personer som skrivit böcker relevanta för det ämnet. Jag frågade också dig vad det begreppet konkret (enligt dig) betydde.”

  Nej, jag nämnde inte just här en ”progressiv manssyn”, jag skrev ”progressiva värderingar i en mansrörelse”, vilket snarast är diametrala motsatsen. Men den intressanta korrelationen finns där! (”Manssynen”, som varit försummat som begrepp jämfört med ”kvinnosynen”, är som alla vi vet här sorgligt konservativ, negativ, lögnaktig, ojämställd osv osv, inom hela mediafeminismen. Om personerna, se nedan.)

  Vad bör en mansrörelse ha för syn på omgivningen? (Min åsikt) Skall man inte ge dom mer vatten på sin kvarn, nu i dessa tider när de inte längre helt kan negligera oss (mest tack var Pär Ström), så kan det vara smart att på en ny blogg, att vara försiktig med ämnen eller värderingar utanför sakfrågan. Och om, och man då för fram egna ”konservativa” värderingar, där det råder rätt stor konsensus om motsatsen, så finns risken att man avfärdas som ”mossig, gubbig, näthatare”, (tyvärr).

  T.ex. Pär, (och Tanja tror jag) avstod från att ställa upp från Ingrid Carlqvist, han nämnde ”främlingsfientlighet” som orsak. Du tog ändå upp hennes namn och kallade henne ”objektiv”, detta nyligen just hos Pär. Ett ”subjektivt omdöme”, och ett exempel där man själv sätter en kontroversiell stämpel på sig (här faktisk ”främlingsfientlig”) och på en blogg, och delvis utanför ämnet. (Det är sådant vissa lusläser och utnyttjar).
  Hon hade bl.a. nämligen just då tagit hit den holländske politiker som ”liknar muslimer med nazister” (SvD).
  Att nämna att man röstar på SD för att de t.ex. ”har en mer kritiskt syn på feminism” (vilket väl återstår att se…) är förstås helt relevant som ingen, (utom de mest rabiata) idag kan slår ner på.

  Om man skall föra fram värderingar, så är progressiva att föredra framför rent konservativa i det sammanhang vi rör oss i. Annars kan man alltså lätt avfärdas, särskilt som anonym och då ingen med sitt namn står för sidan, som här och nu.
  Men detta är delvis min personliga mening, och övertygelse, och de sammanhang jag söker efter. Därför avvaktar jag, och som ”fri debattör” i ämnet sedan 35 år. (Beklagar om jag är överdrivet pedagogisk här!)

  Och även när det gäller de mycket aktuella framtidsämnen, som de flesta inser/erkänner att man inte kan avfärda, som global kris i ekonomi och ekologi, resurser, miljöfrågor och klimat. Där det just finns viss forskning, vetenskap. Men den är, som även jag nämnde ovan, inte solklar i detaljer, ny förändras osv.
  Men man kan nog säga att det är vad ”vi har att rätta oss efter” (ditt uttryck), verkligheten där ute, vilken inte bara kan avfärdas tillsammans med kritik mot MP, (som jag såg och kommenterade på Aktivarum, det finns där) en kritik som förstås är helt relevant mo MP i övrigt. De flesta partier, företag, länder osv. erkänner idag t.ex. miljöproblemens realitet.

  ”Att prata om olika åsikter i samma veva som vetenskap gör bara vetenskap till ett intetsägande ord. Det finns säkert olika åsikter om människan men vad har personliga åsikter med vetenskap att göra? Vetenskap är snarare “hur” man testar åsikter för att se vilka som stämmer bäst.”

  Det finns naturligtvis olika åsikter om t.ex. värdet av fakta i diverse vetenskaper, och begrepp, som man kan slå varandra i huvudet med, (liksom med semantiska hårklyverier), särskilt inom humaniora. Detta kan inte vara okänt för dig

  ”Att säga all vetenskap är teorier är helt intetsägande eftersom det finns teorier och så finns det “teorier”. I ena fallet är teori en åsiktssamling som verifierats genom tester. Men i andra fallet är teori inget annat än villkoret som bestämmer hur världen skall tolkas. I dessa fall är ordet “teori” i sig missvisande. Där är en bättre beskrivning “paradigm”, “axiom” eller “diciplinär matris” (sistnämnda från Thomas Kuhn) (Exempelvis “studera uttryck för könsmaktsordningen” könsmaktsordning är inte resultatet av forskningen – utan villkoret för hur du skall forska och tolka saker.)

  Det här framgår tydligt i Margareta Hallbergs avhandling “Kunskap och kön – En studie av feministisk vetenskapsteori”. Hallberg är tidigare mest känd för att vara en av de två granskarna av Eva Lundgrens forskning men här diskuterar hon alltså utvecklingen av feministisk vetenskapsteori och vad den innebär.
  Fakta handlar inte om 100% gudomlig sannning., Fakta handlar om vad som är mer sannolikt att vara sant: Exempelvis evolutionsteorin jämfört med kreationismens skapelseteori. Vilken av dessa bägge teorier har mest stöd när vi testar dem? Eller när Steven Pinker i boken “The Blank Slate” summerar argumenten från Roussau och Hobbes. Vilken av de bägge filosoferna hade mest rätt?”

  Har inte läst boken, och vadå ”hade mest rätt”? Helt kort, jag har bara nämnt att man använder ordet ”teorier” just för att gardera sig. Precis som du nämner här, är det inte en ”gudomlig sanning”, sannolikhet osv. Ibland skrotas ju också diverse ”vetenskapliga teorier”. Begreppet är etablerat, jag motiverar det och därför använde jag det här ovan.
  Som jag nämnde för Jungenäs så har jag studerat vetenskapsteori och logik på universitet. Självklart finns det vanliga ”vardagliga teorier”, bör i allmänhet inte vara så svårt att se skillnaden!

  Sedan för du gärna fram olika namn, mer eller mindre okända för många, vilket du nog insett. Det är väl utmärkt, och energin finns ju där, men bättre ändå är att även kort nämna vad de står för? Och sin egen åsikt, som jag skrev ovan. Det är ju heller inte självklart att just ”dina auktoriteter” skall omfattas av alla, i hela floran av olika forskare.
  Men här är som jämförelse därför några relevanta (anser jag!) namn från mig. Geoff Dench, Aaron Kipnis, Robert Bly, (svenska: Anita Goldman, Hans Leymann, Arne Müntzing.

  Vi har ju debatterat detta här innan Erik (skall inte dra upp det här…) då hade du det namnet och jag Jocke S. Men använder för det mesta mitt fulla namn.

  Mvh

 287. Jag uppmanar alla som läser detta att göra en sökning på google efter ”lottaonline” och se till att behålla ””.
  Sedan så går ni in och läser kommentarerna som denna människa har gjort på bland annat genusnytt,medborgarperspektiv och aktivarum.

  Så kommer ni att upptäcka följande:

  1 Det råder inget tvivel om att den som idag kallar sig för Lena Lillie tidigare kallade sig för lottaonline.

  2 Att hon under detta alias har gjort sig skyldig till precis varenda jäkla grej som hon anklagar andra för att gör mot henne.
  Det är personangrepp där hon skriver i versaler att någon är en hora, det är mobbing där hon bland annat skriver att hon önskar att Per Ström ska dö i en bussolycka och hur mycket hon hatar honom, plus massa svärord och invektiv mm.
  Som om inte detta vore nog så faller hon tillbaka i samma gamla efteblivna konspirtionsteorier, där hon anklagar alla som inte håller med för att antingen vara bloggägaren eller vara någon som fjäskar för denne.
  Särskilt om dessa är kvinnor, för tydligen är man extra ond om man är kvinna och har en annan åsikt än den Lena aka lottaonline har.

  Så då måste jag fråga dig Lena, vad är det för fel på dig människa och hur kan du leva med att vara en sådan hycklare?

  PS: Säg bara till om du vill ha länkarna till dina pinsamheter.

 288. Jämställdhet för alla hette en blog jag hade för några år sedan. Kom inte förbi första inlägget dock. Razz

 289. @Mariel

  Här kommer en litet förslag Smile

  Du får gärna softa ner bakgrunden lite och öka svärtan i textmassan dvs. öka kontrasten mellan de båda, får anstränga mig lite för att läsa texten. Kör google chrome o win 7.

  ”my humble opinion”

 290. Joakim S: (svar del 1)

  ”Ok, konstigt jag missade det, beklagar, men insåg ju ändå.”

  Ingen fara, det var många som gjorde det. Du är i gott sällskap.

  ”Nej, jag nämnde inte just här en ”progressiv manssyn”, jag skrev ”progressiva värderingar i en mansrörelse”, vilket snarast är diametrala motsatsen.”

  Eftersom en mansrörelse (MRM) handlar om mansfrågor inkluderar den progressiva, liberala och konservativa värderingar. Som jag redan påtalat tycker jag vi skall ha flera olika sorters skribenter, precis som på Newsmill.

  ”Men den intressanta korrelationen finns där! (”Manssynen”, som varit försummat som begrepp jämfört med ”kvinnosynen”, är som alla vi vet här sorgligt konservativ, negativ, lögnaktig, ojämställd osv osv, inom hela mediafeminismen. Om personerna, se nedan.)”

  Jag förstår vad du menar men jag tror du gör samma misstag som anhängare av Adorno. När nazisterna utnyttjade konservativa värderingar för sina syften trodde han (i The authoritarian personality) att konservativa värderingar i sig var orsaken och att allt blir bra om alla blir vänsterliberala. Ett bra exempel på hur felaktigt det antagandet var framgick under experimentet ”The Third Wave” i Palo Alto

  ”Vad bör en mansrörelse ha för syn på omgivningen? (Min åsikt) Skall man inte ge dom mer vatten på sin kvarn, nu i dessa tider när de inte längre helt kan negligera oss (mest tack var Pär Ström), så kan det vara smart att på en ny blogg, att vara försiktig med ämnen eller värderingar utanför sakfrågan.”

  Nja om man låter motståndarna definiera så snävas verkligheten av en bit i taget tills inget finns kvar, men man skall se till att ha olika åsikter. Man skall inte samlas kring vänster eller höger, man skall samlas kring mansfrågor och fakta.

  ”Och om, och man då för fram egna ”konservativa” värderingar, där det råder rätt stor konsensus om motsatsen, så finns risken att man avfärdas som ”mossig, gubbig, näthatare”, (tyvärr).”

  Avfärdas på vilken grund? Om de hittar på en massa saker för att de tjänar på det så kan såklart inte vi godta vad än de hittar på av rädsla att de skall avfärda oss. Vad vi kan göra är ha en ordentlig intellektuell mångfald och försöka få så många skribenter och läsare det går. Som jag sade på Aktivarum. Många av de där människorna lyckas ju knappt gå runt idag. De har inte tillräckligt många läsare – om vi har det vad bryr det oss vad de tycker?

  a) De har för få betalade kunder för att gå runt långsiktigt
  http://www.journalisten.se/nyheter/det-har-ar-en-strukturell-kris

  b) De har aldrig varit en så homogen liktänkande massa
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/08/10/medias-bias-annu-varre-mp-kunde-nu-betyda-massmediepartiet/

  ”T.ex. Pär, (och Tanja tror jag) avstod från att ställa upp från Ingrid Carlqvist, han nämnde ”främlingsfientlighet” som orsak.”

  De avstod att ställa upp som ensamma privatpersoner, precis som många inte vågade gå in på jämställdisternas pubträff pga närvaron av AFA-kopian Allt Åt Alla. Att de inte gick in betyder inte de håller med om vad AåA hävdar.

  ”Du tog ändå upp hennes namn och kallade henne ”objektiv”, detta nyligen just hos Pär. Ett ”subjektivt omdöme”, och ett exempel där man själv sätter en kontroversiell stämpel på sig (här faktisk ”främlingsfientlig”) och på en blogg, och delvis utanför ämnet. (Det är sådant vissa lusläser och utnyttjar).”

  Att vara objektiv innebär i det här sammanhanget att låta bägge sidor komma till tals i debatt och granska makten.

  ”Hon hade bl.a. nämligen just då tagit hit den holländske politiker som ”liknar muslimer med nazister” (SvD).”

  a) Som liknar att inte få kritisera islam med att inte få kritisera nazismen? b) Hon är ju journalist, att intervjua Saddam Hussein är inte samma sak som att stödja Saddam Hussein. Journalister ger reglbundet ”dirtbags” chansen att uttala sig.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/muslimer-jamfors-med-nazister_7610764.svd

  ”Att nämna att man röstar på SD för att de t.ex. ”har en mer kritiskt syn på feminism” (vilket väl återstår att se…) är förstås helt relevant som ingen, (utom de mest rabiata) idag kan slår ner på.”

  Folk får vad mig anbelangar rösta på vilket parti de vill.

  ”Om man skall föra fram värderingar, så är progressiva att föredra framför rent konservativa i det sammanhang vi rör oss i. Annars kan man alltså lätt avfärdas, särskilt som anonym och då ingen med sitt namn står för sidan, som här och nu.”

  Om man för fram alla sorters värderingar så får man en debatt där det faktiskt är en utmaning att hitta bra svar. Därav anledningen jag regelbundet citerat feminister på Aktivarum, det är inte för att jag stödjer deras åsikter utan för att utmana mig själv.

  ”Men detta är delvis min personliga mening, och övertygelse, och de sammanhang jag söker efter. Därför avvaktar jag, och som ”fri debattör” i ämnet sedan 35 år. (Beklagar om jag är överdrivet pedagogisk här!)”

  Helt ok!

 291. Jeg har intet av verdi å tilføre til debatten. Vil dog gjerne delta i det videre arbeidet dersom det blir rom og anledning for det. Et formum hvor man kan skrive seriøse artikler om tematikken i en god tone, hadde vært ønskelig.

 292. Det stod nog så av någon annan anledning i så fall. Gör ingenting med kommentarerna så vitt jag vet. Ang designen så kan jag inte göra annat än att byta tema just nu. Tror man måste betala för att ändra detaljer

 293. Bra initiativ Erik/Altivarum! Då kör vi vidare. Vad vi behöver är ett par personer som göra sig bra i media. Varför inte även ett fritt diskussionsforum där vi kan starta och skriva i trådar. Regler för moderering vore också bra.

 294. @Mariel

  Tack för snabb respons och ändring. All upplever saker olika men för mig blev det mycket bättre, lugnare.

 295. Bara som ett litet ynka tips. Sitta här inne och på andra ställen och göra sitt bästa för att smutskasta min döda mammas dotter – jag, och hennes döda pappas dottter mig och hennes syskon med någon,

  Daniels hot över någons annans namn som förövrigt verkar vara en mer mindre likvärigt mindre trevlig person än, ”Daniel”, ”Törnrosa”, ”JustMe”, ”Lasse” just knew them..Min pappa var jagad ordförande men hade häcken full med sina ”Besvärliga ungar” Och han var jagad för han var poulär! NI kör er drev mot en oskyldig kvinna! Ni har gjort bort er. Ge fan i mig så ger jag fan i er!?
  http://lenalilliedropssomewords.blogspot.se/2012/11/annars.html

 296. Den paranoida mentalpatienten har tyvärr återigen vägrat sina ordinerade psykofarmaka.
  var snäll och mata inte…

 297. ”Var snäll och mata inte…” Administratören eller Erik Wedin” ! Varför inte fortsätta och diskutera som en vuxen man och försvara ditt kriminella beteende som du påbörjade på mitt inlägg, istället för att gömd sitta bakom andra otrevliga hotfulla signaturer som Daniel som ibland kallar sig för Törnrosa som uttrycker sig med samma typ av ord.

  Eller är det enklare att sitta på ett forum där du gömd bakom andra signaturer kan hota och smutskasta mig!? Är det inte tid att du växer upp istället och tar ansvar för dina egna handlingar!? Och vem är det förresten som har intresse av er intetsägande verksamhet? En galen kvinnohatande man eller en galen kvinnohatande kvinna? Vem är finansiären till denna idioti
  till er smutsiga verksamhet? Är Erik Wedin släkt med Erik Almqvist kanske, du behöver bara leta upp några järnrör så är ni ganska lika i ert sätt.
  http://lenalilliedropssomewords.blogspot.se/2012/11/filmtime.html

 298. Varför inte fortsätta diskutera den saken? Jo för att det är jag som bestämmer vad jag tycker är viktigt att diskutera. Det är inte du som bestämmer vad jag skall diskutera. Och nej jag tillhör inte dem som tror det är ”manligt” att blint lyda andra människor för att inte verka ”omanliga” enligt nån tramsdefinition de fick i ett corn-flakes paket.

  Du bestämmer inte vad man skall motsvara för att vara en riktig man/karl. Sorry!

  Att du tror varenda signatur som skriver saker du ogillar är samma person är ditt problem. I vilket fall som helst spelar det ingen roll för ingen normalt funtad tar dig på allvar när du hävdar 8-10 personer är en och samma person (vilken supermänniska inbillar du dig har tid och ork att göra 8-10 personers arbete? Det är bara larvigt att ens ta upp)

  Jag är i färd med att bjuda in bloggare och skribenter som redaktörer på Genusdebatten. Eftersom flera av dessa är personer du tidigare anklagat vara MIG kommer dina svar att bli löjligare och löjligare ju längre tiden går.

  Note to self: Följ mitt eget råd, mata inte…

 299. På vilket sätt har jag hotat dig Lena/lottaonline ?
  Om du känner dig hotad av det faktum att jag exponerar ditt smutsiga byk så är det en helt annan sak.

  Vill du att vi ska ge fan i dig, men vad gör du då här till att börja med?
  För jag kan lova dig att ingen här är särskilt intresserad av dig eller av vad du har att säga.

  Så schas iväg med dig och kom inte tillbaka!

 300. Om man går in på Lena Lillies blogg och läser så ser man att Lenas envisa övertygelse om att bloggaren bara kommenterar sina egna inlägg springer ur ”man känner andra genom sig själv”. Påfallande ofta har en anonym kommentator skrivit första kommentaren bara några minuter efter det utsprungliga blogginlägget. Denna kommentar följs sedan av ytterligare kommentarer med samma språkbruk. Längre kommentarer dröjer lite längre och kortare kommentarer kommer snabbare.

  Blocka psykfallet.

 301. Tror det är viktigt att vi sätter ribban tidigt när det gäller att ”moderera” och inte släpper det för långt. Brukar ju hålla med Pär om det mesta men där brast det i början för honom och Pelle hade en tendens att moderera lite för mycket på slutet. Gäller att hitta den berömda balansen Wink

  ps. ovanstående är ett solklart fall av blockering enligt min åsikt.

 302. Kön och genus, en balansräkning

  1) De traditionella könsrollerna bygger på genetiska skillnader och har uppstått som ett evolutionens sätt att organisera, effektivisera och därmed garantera släktets fortlevnad
  2) Inget talar per se för att det ena könet skulle vara ”godare” än det andra
  3) Man kan laborera med begrepp som strukturer. Men då bör man också vara öppen för att strukturer kan gynna såväl det ena som det andra könet
  4) Det finns inga egentliga motsättningar mellan könen och inget kön kan slutligen vinna ett könskrig
  5) Jämställdhet kan bara uppnås i samarbete mellan båda könen och där inget av dem dominerar samt genom ömsesidig förståelse av genetiska och förvärvade skillnader

 303. Erik, du hoppar över en del här, som att du föväxlade manssyn med mansrörelse, sådant händer ju men ingen kommentar om just det.

  När det sedan gäller Ingrid Carlqvist så är det din bedömning om deras val att inte ställa upp som ”privatpersoner”? De ville helt enkelt inte deltaga och inför offentligheten på sina bloggar, och Pär motiverade det.

  Min poäng var just att du tog upp ämnet ändå, med din värdering i ämnet som tydligt skymtar fram. Jag tror alltså inte det är bra för en blogg som vill nå ut (det här hände ju dock på genusnytt, inte här) att ta ställning i ett sådant känsligt ämne, ”objektivt” dessutom.

  Inte heller att den här bloggen saknar ett namn, en ansvarig person med ett namn alltså.
  Som de båda avslutade. Men det dyker kanske upp?

  Vi båda har haft metadebatter tidigare, varför jag just tog upp här ovan om att använda vetenskap, forskning och fakta, lite som det passar en, mänskligt ”åsikter- vetenskap”, och ibland blir det fel på något plan.

  Själv fortsätter jag som fri debattör i ämnet efter 35 år.

  Mvh JS

 304. dolf,
  Skickar över nu till Ninni, inklusive lite material och från Billings blogg som jag har sparat.
  Men tror jag avstår tills vidare att tipsa Expressen…Smile

 305. Progressiva åsikter är dock en del av en ideologisk väv som bl.a. bygger på teorin om maktordningar. Även om jag håller med dig om att det är lättare att bli tagen på allvar med progressiva värderingar tror jag du har fel i att det är rätt väg att gå för det vi vill ändra på är så grundläggande för de progressiva värderingarna.

  Liberala värderingar är i så fall ett rimligare rättesnöre.

 306. Johan Grå

  Wikipedia. ”Progressiv, ”framåtsyftande”, inom politiken vanlig benämning av anhängare av framstegsvänliga ideal, till exempel liberalism eller socialism.”

  Det ena utesluter alltså inte det andra, om man vill inta en ”progressiv tolkning” av båda ideologierna (och inte en konfrontatorisk) Jämställdhet, jämlikhet ingår väl i båda?
  Makt finns, men enögda maktteorier är inte progressiva.

  Fast det jag är ute efter här, är inte politiska ideologier och deras tokningar.
  Utan framtidsfrågorna och den vetenskapliga forskning som alltmer poängterar vikten av dessa.
  Ekonomi, ekologi, klimat, resurser, arbete, globalisering, osv.
  Och att inte låta feminism försöka få monopol på dessa, (”mjuka kvinnorfrågor”) precis som dom gjort med ”jämställdhet” och förfuskat det.

  En mansrörelse som är en spjutspets, (som män ofta varit i utvecklingen, liksom motsatsen förstås) och som inte kan avfärdas som t.ex. ”gubbig”, eller ”näthatisk”.

 307. Trollan Aktivarum

  Utrymme för moderering/-spärrning av sabotörer glömdes kanske bort att nämnas. 
  Nedrans vilken energitjyv Wink

  På det sätt Trollan kallas av denna emotional terrorist(red.pizzey) visar  ett förakt mot kvinnor värre det kvinnohat dessa feminister . Energitjuven fäller krokben på sig själv genom att kränka en syster. Nog om detta. Blockera om d fortsätter så är det löst. 

  Detta är bara ett axplock av alla förslag :

  Spinner vidare på David Holmans förslag och ideér om pojkars allvarliga studiesituation. Finns otroligt mycket att upplysa om te x föreläsa, presentera Mra/jämställdhets-/-mansrörelsen.  Förslag driv 
  Mansfrl med att upplysa pojkar och män om rättsosäkerhet vid Sveriges radikalfeministiska-/ickekönsneutrala lagstiftning. Vilka risker och brister som det inte debatteras.  Det skulle ingå i kommunala skolans sexualundervisning. Berätta om läget helt enkelt och skapa en säkrare och mer upplyst generation män med sunda värderingar och förebilder 

  stöd åt pojkar skall sökas ochrealiseras med hjälp av statens jämställdhetsmedelo

  Brevid idén att stimulera och motivera pojkar till bättre medvetenhet och stärkta viljor samt förbättrade skolresultat. Är en idé om att skapa Högskoleprovsgrupp som intresserar och pushar pojkar och män att förbereda och göra högskoleprov i större utsträckning. Kan nämnas att inom värnpliktstjänstgöring fanns Officerstest även test vid mönstring var mått för inriktning och lämplig position. En högskolegrupp kan föreläsa, plugga matte,diagram statistik delen och engelska som en bra grund. Det om något är kreativt.

  Undersöka och få fler neutrala akademiker att söka anslag för forskning kring Mansfrågor. 
  Undersöka varför majoritet män sitter i fängelse och är hemlösla osv. Det enda rätta ätnnUndersöka vilka faktorer som påverkar i tidig ålder och se om det finns ett mönster. Arv,miljö, kultur, brist i Samhälle såsom föräldraansvar,bristande engagemang från myndigheter etc. Hur kommer det sig att ingen genusforskare tittat närmare på orsaker till Hemlöshet och manliga brottsoffren för våld. 

  En tydlig lista eller förteckning över vilken mansforskning som genusvetenskapen forskat på. Anser både Läkaren Pelle Billing, Akademikern, David Holman,Civilingenjör Pär Ström, Matematiker Tanja Bergkvist ska söka 
  forskningsanslag hos vetenskapsrådet. Det finns fler akademiker och forskare som endast läser och följer Jämställdhets och Mansfrågor
  på bloggar och forum. De ska också kliva fram och ansöka om anslag inom området genusvetenskap för att belysa om könsmaktsordningen håller empiriskt samt ansöka om forskningsanslag avseende mansfrågor och verklig jämställdhet. 

  Anders Carlberg vid Fryshuset har gedigen erfarenhet till VARFÖR unga killar hamnat snett och i klorna på organiserad brottslighet i låga åldrar. Anders Carlberg och Fryshusets betydelse jämte Michael Alonzo är otroligt värdefulla för framtida Mans- och jämställdhetsfrågor. 

 308. För att spinna vidare på ett av dina förslag, pojkar som misslyckas i skolan riskerar att hamna utanför i samhället i kriminalitet och missbruk.
  Jag är rätt så säker på att denna grupp är överrepresenterad när det gäller barn/kvinnomisshandel och andra våldsdåd.

  Frågan man borde ställa sig är: Vilka är de långsiktiga konsekvenserna och vad kostar detta problem samhället (på alla plan).

  När det gäller neutral forskning som inte är vinklad politisk där man sätter objektiviteten främst oavsett resultat, med andra ord riktig forskning.
  Så skulle jag lätt kunna tänka mig att donera pengar till tex en fond som stödjer sådan forskning.

  Personligen så skulle jag vilja se att någon redde ut löneskillnaderna mellan könen och redogör för alla bakomliggande faktorer och publicerade detta.
  Så kan vi begrava ”lönemyten” en gång för alla.

 309. Pingback: Ledare: Hip Hip Hurra | Genusdebatten