Den politiskt korrekta ”Vår tid är nu” ‒ eller hur SVT normaliserar sexuella övergrepp
avatar

Som historiker och samlare av gamla svenska spelfilmer och journalfilmer var jag ju naturligtvis tvungen att ge den svenska TV-serien ”Vår tid är nu” en chans (även om jag får titta på den på STV-play i efterhand).  Efter att ha börjat tittat på produktioner som ”Snapphanar” och ”1792” är jag ju väl medveten om den gigantiska grad av politisk korrekthet och inbäddade folk- och åsiktsuppfostringssträvan ‒ i motsats till realism ‒ som genomsyrar svensk TV-produktion (för att inte tala om deras s k ”dokumentärer”).  Därför var jag ju väldigt skeptisk redan från början.  Nu har jag sett tre avsnitt och till fullo fått mina farhågor bekräftade.  Det gäller inte bara att man missar i detaljer, som att bilar kör utan gengasaggregat så kort efter krigets slut, utan också för att serien är uppbyggd av politiskt korrekta extremer (och med extrem menar jag i kraft av att det är minoritetsfenomen).  Den enda som jag kan tycka är ok är skildringen av att två tjejer som påbörjar ett lesbiskt förhållande, eftersom homosexualitet är en evolutionär adaption och alltså en ”normalitet” (ett obehagligt ord som öppnar för att stämpla folk som onormala), men det speglar egentligen bara en liten minoritet av befolkningen och att det alls är med tillskriver jag politisk korrekthet.  Men, som sagt, det är helt okej och jag skulle absolut inte sluta titta för det.

Vad som ytterligare ‒ förutom de stereotyper av onda och goda som befolkar handlingen ‒ gör att serien är osannolik är dels att dottern i den fina familjen blir förälskad i den fattige och hunsade kocken.  Det är ungefär lika realistiskt som i sagorna när den fattige pojken får prinsessan och halva kungariket ‒ och jag tvivlar på att SVT skulle göra serie för vuxna av en sådan saga.  Men när det är politiskt korrekt att framställa verkligheten som om detta nästan är alldagligt, då kan man bli hur sagofixerade som helst.  Men det finns omfattande forskning som visar att kvinnor oftast är präglade av hypergyni, d v s en strävan att gifta sig uppåt (och inte nedåt) socialt.  Det är orealistiskt och även om det existerar enstaka undantagsfall (kronprinsessan och prins Daniel t ex) så är det ändå en extrem som man bygger TV-serien kring.

Den tredje extremen är sonens kärlek till den räddade judiska kvinnan som direkt flyttar in till honom.  Hon ska föreställa fransyska, och vid den här tiden gjorde man inte som idag och flyttade ihop som ”sambos”, för inte ens svenska män tyckte att det var ok på den här tiden, ännu mindre franska eller judiska kvinnor.  Det som gör det ytterligare orealistiskt är att han kommer från en så nazistiskt präglad familj.  Visst fanns en del från sådana familjer som revolterade och intog annan ståndpunkt, men att göra det på ett så flagrant och ”omoraliskt” sätt gör det direkt till en politiskt korrekt extrem i kraft av sällsyntheten.  Särskilt illa blir det att man bygger hela serien kring dessa extremer/undantagsfall.  Så såg verkligheten inte ut!  Det här framstår mer och mer som en urusel produktion och jag vet inte om jag ska orka mig igenom det fjärde avsnittet innan jag lägger ner tittandet.  Tacka vet jag ”Någonstans i Sverige” (som finns på SVT-play) om vilken min far (som låg inne under beredskapen) sa: ”precis så där var det”!  Jag tvivlar på att någon enda ännu levande som var med kan säga så om denna serie.

Det är verkligen beklagligt att man i Sverige inte längre kan göra TV-serier (eller film för den delen) som inte måste vara politiskt korrekta, folk- och åsiktsuppfostrande.  ”Vår tid är nu” är ytterligare ett exempel på den kraftiga och kreativitetshämmande självcensur som genomströmmar svensk kultur idag.  Ingen vågar utmana av rädsla för att bli stigmatiserad och/eller uthängd och pengar får bara politiskt korrekta produktioner.  Och så ska de lägga denna politiska korrekthet på skatten så att de som kan skåda igenom de underliggande politiska syftena med denna typ av produktion ska vara tvungna att vara med och betala den.  Fy fan!  Nej, tacka vet jag serier som den ovan nämnda ”Någonstans i Sverige” och t ex ”Markurells i Wadköping” och ”Hedebyborna”.  När de gjordes fanns fortfarande förmågan att göra realistisk och bra TV- och filmproduktion.

Förresten, apropå den nya häxjakten ”MeToo”, måste man undra om SVT vill normalisera sexuella övergrepp?  I det senaste avsnittet av ”Vår tid är nu” skildrade de när den lesbiska tjejen gav den andra tjejen en oönskad kyss, som om oönskade kyssar var något positivt.  Menar de att barn och ungdomar ska titta på detta?  Vad säger granskningsnämnden om det?  SVT uppmuntrar sexuella övergrepp.  Att de inte skäms!

Kommentarer

Den politiskt korrekta ”Vår tid är nu” ‒ eller hur SVT normaliserar sexuella övergrepp — 36 kommentarer

 1. Det är orealistiskt och även om det existerar enstaka undantagsfall (kronprinsessan och prins Daniel t ex) så är det ändå en extrem som man bygger TV-serien kring.

  Det är väl i praktiken helt omöjligt för kronprissan att gifta sig uppåt, såvida hon inte gifter sig med pappa, och ännu har vi inte infört månggifte i sverige.

 2. Hej.

  Titta på danska ’Matador’ istället?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. @Rikard: Jag har sett Matador. Bra serie, men förutom att den har ett antal år på nacken så är väl inte danskarna lika PK som svenskarna?

 4. @Dick: Hej.

  I Danmark kallas PK för ’svenskerier’ enligt en dansk jag är ytligt bekant med.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. @utlandssvensk:
  Kan upplysa dig om att Trump redan är gift, och mig veterligen har inte islamiseringen av USA gått så långt ännu att de infört månggifte.
  Men Putin är visst ledig, (han skilde sig för några år sedan), så vi kan ju tipsa Victoria om det ifall hon vill dumpa Daniel.

 6. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ” mig veterligen har inte islamiseringen av USA gått så långt ännu att de infört månggifte.”

  Nä, de kontrolleras av otrevliga, vita högerextremister! I ett sant feministiskt land ska de framgångsrika männen självklart få ha minst 4 fruar, som har ”rätten” att bära feministisk skyddsdräkt (burqa) när de går ut.

  Victoria och Putin vore perfekt! Fast så kul ska vi väl inte ha det!

  För övrigt noterar jag att allt fler debattörer i Sverige förefaller ha börjat grubbla en del kring kopplingen kvinnligt inflytande och islamisering, t.ex i kommentarerna här:

  https://detgodasamhallet.com/2017/10/21/metoo/

  Några godbitar:

  ”Jag inbillar mig att jag börjar ana urspunget till burkan. Ett mobilt, säkert rum. En uppgörelse, om ni hela tiden utnyttjar ert påstådda underläge samt vill ha verkligt beskydd. Så får vi göra så här.. Vi accepterar inte uppgörelsen om ni samtidigt ska gå runt som praliner och locka oss till vanvett.

  Ju mer förgiftat samhället blir destå mer logisk framstår islam? Jag påstår inte, jag spånar här.”

  ”Denna kampanj har urartat helt och blivit fullständigt hysterisk. Kanske muslimerna har rätt: kanske skulle vi skilja män och kvinnor åt och hölja in kvinnorna i hucklen och slöjor så att männen inte kommer åt att röra vid dem?”

  ”#metoo visar att mixade arbetslatser och mixade skolor är en ohållbar ide. När hädelse blir olagligt så blir allting heligt, när lagen och pengarna blandas in i parningsbeteendet så blir allt sexuella trakasserier. #metoo hjälper mig att förstå mellanösterns kulturella regler bättre.”

 7. @utlandssvensk:

  Fast män har ju sån jävla sexdrift pga testosteron och biologi och blah blah blah att även kvinnor i burqa och alla andra möjliga klädkreationer blir våldtagna, utnyttjade och utsatta för diverse omänskliga beteenden från män.

  Så absolut jag är för ett segregerat samhälle hellre än att gå i burqa för att män inte kan behärska sig, vilket de inte kan ändå……. för du vet…. testosteron…..

 8. @Jenny:

  ”jag är för ett segregerat samhälle”

  Hur tycker du att segregeringen bör fungera? Separata skolor och arbetsplatser?

  Hur bör man reglera förhållanden? Samtyckeslag? Hur länge bör kvinnan kunna binda sig med ett giltigt kontrakt? Ett år? En dag? En sekund?

 9. @utlandssvensk:

  Nä, de kontrolleras av otrevliga, vita högerextremister! I ett sant feministiskt land ska de framgångsrika männen självklart få ha minst 4 fruar, som har ”rätten” att bära feministisk skyddsdräkt (burqa) när de går ut.

  Du får inte luras så där. ”Suck, jädrans Axel Edgren, bara orka” tänkte jag och höll nästan på att skippa resten av kommentaren.
  Jo, jag har också börjat undra över om inte logiska slutstationen för sexualmoralens utveckling heter ”Burqa”.
  Eller så får vi återgå till 1800-talets reglerade protokoll där vi artigt frågar Ursäkta, knullar fröken?

 10. @Jenny: Hej.

  Är det fler eller färre övergrepp per capita i de länder som tillämpar segregation och sharia?

  Om det är färre fungerar alltså metoden att kvinnor har färre rättigheter än män och annan legal status.

  Om det är fler fungerar den alltså inte.

  (Alternativt att det beror på kulturellt betingade värderingar vilka styr beteenden utifrån hur olika gärningar definieras: det som du och jag klassar som ett övergrepp kanske inte klassas så i exempelvis Kirkuk. Om variationen i antalet fall av sexuella övergrepp per capita i olika kulturområden varken skall förklaras med varians i kulturella värderingar eller kulturellt bunden praktik, och den dessutom inte beror på biologiska skillnader mellan folkgrupper, såsom IQ exempelvis, vad beror den då på? Mörkertal och anmälningsbenägenhet kan du glömma, det är bara nyspråk för gissningar.)

  Om du menar allvar kan du jämföra våldtäkt per capita i Sverige från en Brå-rapport från 1970-talet med den från 2005. Du kan också gå in på grannländernas statistikdatabaser över detta brott, och se hur kurvorna förändras över tid. Lustigt nog sammanfaller denna förändring med invandring av araber, afghaner och somalier samt etiopier och andra svarta afrikaner. Grannländerna ägnar sig nämligen endast i undantagsfall åt svenskerier.

  När såg du kvinnor sola topless senast? Det var vanligt fram tills att Sverige började fyllas av folk från icke skidåkande nationer och grupper. Vad tror du skulle hända på Rosengård om ett par tjejer tog av sig slöjorna och solade topless på gräsmattan invid kyrkogården? Vad tror du skulle hända om de gjorde det i Västra Hamnen eller på Limhamn, eller i Klagshamn?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 11. @Jenny:

  ”Vad tycker du?”

  Jag tycker att Schweiz innan 1970 verkar som det bästa. Direktdemokrati med endast manlig rösträtt och 15% totalt skattetryck.

  Traditionella äktenskap, dvs inga ”no-fault” skilsmässor och kvinnan förmodas ha gett samtycke så länge hon är gift.

  Men historien går sällan bakåt, så det blir väl islam och burqor….

 12. @Rikard:

  Hej Rikard.

  För enkelhetens skull. Tror du att våldtäktsmän hade avstått från att våldta om alla kvinnor bar slöja/burqa?

 13. @utlandssvensk:

  ”Jag tycker att Schweiz innan 1970 verkar som det bästa. Direktdemokrati med endast manlig rösträtt och 15% totalt skattetryck.

  Traditionella äktenskap, dvs inga ”no-fault” skilsmässor och kvinnan förmodas ha gett samtycke så länge hon är gift.”

  Direktdemokrati och något lägre skatt kan jag hålla med om. Men det andra är helvetet på jorden. Män går inte att lita på till den grad du försöker göra gällande.

 14. @utlandssvensk:

  ”Och det är kvinnorna som driver fram den!”

  Nej det är det inte. Det är vita män på maktpositioner som stödjer och gör affärer med Saudierna. Och håller dem om ryggarna när de söndrar och härskar. Det har konstaterats många gånger på denna bloggen att det är män som sitter på de absolut högsta positionerna i världen och det är de som rövknullar dig och alla andra. En vit socinom- kvinna som har en framtid som fattigpensionär på fattigdomsgränsen kommer inte ens i närheten av den makten och det inflytandet som krävs för att införa radikal islam bland vita västerlänningar. Hon fittade inte till det i Irak 2003 och orsakade därmed inte all skiten vi ser i regionen där nu.

  Du vill bara komma åt dina egna projeceringar och demoner. Av någon anledning har du fäst dem på din förvrängda bild av kvinnan. Kanske har du inte den makt och dominans i samhället där du lever som du skulle vilja ha och trodde dig skulle ha vid detta laget, kanske är grannens hus/bil större än din.

  Kvinnan är kanske den sista som är ”under” dig och som du känner att du kan och skall styra och kontrollera för att känna att du fortfarande är en viril och manlig man trots att du nu börjat åldras.

  Det är svårt för män att åldras, jag lider med dig. Skaffa dig mer ödmjukhet inför världen, det är frukten av åldrandet och den mest beundransvärda egenskapen.

 15. Jo, det mesta stämmer förmodligen. Själv ser jag inte sedan många år på antisvensk TV, så det rekommenderar jag!

  Hur kommer det sig att Dick, tror att homosexualitet är en ”evolutionär adaption”?

  Ovilja mot incest är dock en evolutionär adaption; de genvarianter som har medfört att man undviker incest har spridit sig mer effektivt i populationen en genvarianter som inte medfört ett sånt undvikande.

  Homobeteenden och andra pervo-beteenden bör snarare betraktas som dysfunktionaliteter och har oerhört svårt att spridas via gener.

 16. @OH:

  Nu skedde något konstigt. Jag är mån om att uttrycka mig korrekt, men här publicerades min kommentar utan 10 min chans att korrigera.

  Nåväl, skadan är redan skedd så jag nöjer mig med det värsta i: ”effektivt i populationen en genvarianter”, skulle ”en” givetvis vara än

 17. Genusdebatten: Män är inte dåliga och mansrättare är speciellt inte dåliga.

  Också Genusdebatten: Ska kvinnor hålla på och bli arga när de blir våldtagna och sextrakasserade så är det omöjligt för män att samexistera med kvinnor.

  @utlandssvensk:

  I ett utvecklat samhälle är det omöjligt att skriva sådant anonymt och konsekvensen av att skriva det är kemisk kastrering.

 18. ”Om du menar allvar kan du jämföra våldtäkt per capita i Sverige från en Brå-rapport från 1970-talet med den från 2005. Du kan också gå in på grannländernas statistikdatabaser över detta brott, och se hur kurvorna förändras över tid. Lustigt nog sammanfaller denna förändring med invandring av araber, afghaner och somalier samt etiopier och andra svarta afrikaner. Grannländerna ägnar sig nämligen endast i undantagsfall åt svenskerier.”

  Men Rikard, din icke-tänkare, alla som någonsin stött på en ilskt flåsande Sverigehatande högerextrem på nätet har redan förklarat för sådana utbytbara bleknosar att Sverige ändrade sin definition av våldtäkt 2005 och att statistiken sedan dess inte går att jämföra med tidigare år och länder. Du kan säga vad du vill men: jag vann.

  Axel, mer informerad än Rikard.

 19. @OH: ”Homobeteenden och andra pervo-beteenden bör snarare betraktas som dysfunktionaliteter och har oerhört svårt att spridas via gener.”

  Det här är anledningen till att anonymitet på internet måste tas bort.

 20. @Axel Edgren:

  Normalt svarar jag inte låg-IQ-troll sådana som Axel, men njut så länge det varar:

  Anonymitet skulle inte finnas pga min kommentar ovan! Hör du göken gala!?!! Det är ju en sann kommentar, så varför skulle det påverka yttrandefriheten som anonym?

  Axel skulle förmodligen inte vilja vara anonym i min närhet? Törs du berätta var du bor Axel?

 21. Slutade läsa ditt inlägg vid förolämpningen. Be om ursäkt så har jag ett svar.

 22. @OH: Du har tyvärr fel. Homosexualitet är en evolutionär adaption (http://www.anstandigt.com/2015/09/12/evolutionara-adaptioner/) men ovilja mot incest är det inte. Homosexualitet är globalt, har funnits i alla tider och finns även i andra arter. Motståndet mot incest är inte globalt eller har funnits i alla tider (det har t o m varit upphöjt som det högsta äktenskapet i zoroastrianismen, i Egypten praktiserades det under tusentals år och även här i Norden var det tillåtet före kristendomen och åtminstone syskon gifte sig med varandra, jag har skrivit ett helt avsnitt om detta i min bok om sexualitetens och sexualmoralens historia) och det förekommer hos andra arter. På intet sätt vill jag därmed uppmuntra till incest, men vi måste hålla oss till verkliga fakta.

 23. @Axel Edgren: Hej.

  Axel, ta en grundkurs i statistik.

  Det går alldeles utmärkt att ta hänsyn till förändrade lagtexter eller definitioner av vilka handlingar som skall räknas in. Man gör med hjälp av just definitionerna en avgränsning så att man vet vad man har undersökt. Det är inte frågan om att det inte går, eller att uppgifterna saknas – de finns bland annat hos Kriminalvården och hos SCB, men man har på politisk nivå valt att inte vilja veta.

  Dessutom, om du faktiskt tar och tittar på den danska statistiken så ser du att ökning av sexuella brott stiger samtidigt som invandringen. Eftersom man i Danmark inte hymlar som för man statistik över dömdas ursprungsland, och kan därför bistert konstatera att där råder extrem överrepresentation av förövare från MENA och Afrika.

  Eftersom Sverige tagit emot mångdubbelt mer än Danmark, och har en markant stigning av sexuella övergrepp, bör situationen vara proportionerligt värre här, men den svenska Personuppgiftslagen förhindrar korrekt statistik, annat än om regeringen väljer att ge forskare/myndighet särskild dispens (och Axel, det är inget jag hittar på; du kan ta och läsa lagarna innan du svarar, och du kan med fördel skriva till Brå och SCB och fråga hur du skall göra för att få se statistik som presenterar gärningshens ursprungsland).

  Det är mer än smått komiskt hur du på allvar hävdar att en förändrad definition gör jämförelser bakåt i tid omöjliga. Enligt dig så kan vi alltså inte jämföra exempelvis olika betygssystem och vad de olika betygen motsvarar relativt varandra.

  Jösses, som björnen Baloo säger.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 24. Rikard, de ändrade definitionen 2005, jag har tittat på statistiska diagram och förklaringar. Det är så sjukt och obehagligt att du låtsas att du ens tror på det du skriver.

  ”Eftersom man i Danmark inte hymlar som för man statistik över dömdas ursprungsland”

  Då vill jag också veta deras partitillhörigheter, kranieform, utbildningsnivå, deras åsikter om klimatfrågor, aborträttigheter samt LGBT-människors rättigheter och annat om vi nu tycker det är så viktigt att veta allt.

 25. Klara-besked nu på morgonen 23/10 -17 jorå man vil driva fram slags samtyckeslag, vid parningstillfället, ligger för beredning och vår allas Anne ”brunaråttan” Ramberg via SRP1 menar att det blir bekymmersamt då det sällan är flera närvarande vid tänkta tillfällen.

  Detta driv blir, om så, perfekt kröning av Svensk omogenhet.

 26. @Axel Edgren: Hej.

  Kan du argumentera för varför någon av de faktorer du radar upp kan spela roll enligt dig, så gör det på riktigt istället.

  Kan du tala om vilka diagram det är du tittat på? Är det Brå 2005, eller Brå 1996 eller är det en tidigare (det finns t ex en från sjuttiotalet)? Vilka förklaringar är det du tittat på?

  Att du gjort det är en sak, men det säger ingen något alls om du inte också kan redovisa eller åtminstone plädera för vad i dessa du anser styrker din ståndpunkt.

  Om jag hävdar att skoterfylla är vanligast i juni månad i Dalsed, och att den typiske förövaren är en lunnefågel, och du ifrågasätter detta så kan jag sedan inte svara med ’jag har tittat på diagram’ – jag måste hänvisa till vilka diagram.

  Det har till och med gjorts en tämligen omfattande studie, som använder offentliga källor, och som publicerades på ’nätet’ nu i dagarna. Du kan ju ta en titt på den och se vilka tekniska fel som begåtts i sammanställningen (om där är några). Kom ihåg, det är inte hur kraftfullt eller hysteriskt upprört du formulerar dig som avgör din trovärdighet utan om du kan argumentera i sak så hittar du sakfel vilka du kan belägga som just fel är nog många här intresserade av detta.

  Länk:

  [https://pjjonasson.files.wordpress.com/2017/10/sexualbrottslighet_bland_man_fodda_i_sverige_och_i_utlandet.pdf]

  Ett citat ur inledningen är rätt viktigt:

  ”Medan BRÅs rapport om utlänningars brottslighet studerar bakgrunden för personer
  misstänkta för brott, ser denna undersökning enbart till personer dömda för sexualbrott av Sveriges domstolar. Det finns alltså enligt min mening inget tolkningsutrymme för diverse faktorer som kriminologer ofta vill diskutera eftersom varje fall har bedömts av domstol och den misstänkte befunnits skyldig.”
  s 4, ’Sexualbrottslighet bland män födda i Sverige och i utlandet’, Jonasson PJ.

  Därmed avslutas diskussionen från min sida.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 27. @Dick:

  Ursäkta, jag är kanske för trög eller har en annan uppfattning om begreppet evolutionär adaption än vad Dick har?

  Det finns inga vetenskapliga bevis för att avvikande sexualitet är medfött. Det är ett delresultat av en amerikansk tvärvetenskaplig studie publicerad 2016: Sexuality and Gender Findings from the Biological, Psychological, and Social Sciences: http://www.thenewatlantis.com/publications/conclusion-sexuality-and-gender

  Betydligt kortare och populariserat: Gay people not ’born that way,’ sexual orientation not fixed – US study
  https://www.rt.com/news/356848-study-sexual-orientation-fixed/

  Så hur skulle t.ex. homosexualitet ens kunna vara en evolutionär adaption (EA), eftersom det förutsätter arv? Dessutom ska EA vara till artens fördel, vilket jag inte heller kan finna, utan de är inte ens biologiska stolpskott…

  EA behöver inte på något vis finnas globalt, utan kan självklart uppstå lokalt. En liten evolutionär fördel kan på mindre än 10 generationer spridas till större delen av den lokala populationen.

  Så är t.ex. ljus hy och blå ögon en fördel att ha när man bor på solfattiga latituder.

 28. Rikard, det enda jag säger är att det är vansinne att använda förändringar observerade från 2005 och framåt, eftersom själva definitionen av våldtäkt ändrades.

  Om jag fick en tjuga varenda gång en högerman på nätet försökte använda den ändrade kurvan från 2005 som ett argument (trots att de förmodligen vet bättre – högermäns kapacitet att arbeta propagandistiskt är fullkomligt neurotisk och skamlös) om att invandring är dåligt så hade jag kunnat köpa hela Ystad.

 29. @OH: Läs länken. Vad som styr evolutionära adaptioner är inte helt klart, men kriterierna för det är klara och det uppfyller homosexualitet, men inte incest. Men man brukar väl för det mesta säga att evolutionen kommit fram till att det är en bra grej för artens fortlevnad om det är en evolutionär adaption. Sedan kan man ju undra på vilket sätt det är en bra grej, men där måste vi nog ha mer fakta innan vi uttalar oss.

 30. Dick! Det är tvärtom, om du bekymrade dig att läsa mina länkar!

  Jag är naturvetenskapligt fostrad och övertygad via Uppsala U. Du är gissningsvis annat…