Aftonbladets styrelsekvinnor har ingenting på Jens Spendrups styrelsekvinnor
avatar

Ja, det här ser ju inte så bra ut för Aftonbladets trovärdighet. Cornucopia har uppmärksammat att tidningen – som varit extremt kritiskt mot Jens Spendrups uttalanden om kvotering –  i sina tre olika styrelser har färre kvinnor än Spendrups har i sin enda styrelse. Cornucopia summerar Aftonbladets egen situation gällande styrelsekvinnor:

Aftonbladet Hierta Aktiebolag (Tidningen) har nio styrelsemedlemmar. Av dessa är åtta män. Ordförande är man.

Aftonbladet Nya Medier AB (Internet) har tio styrelsemedlemmar. Av dessa är nio män. Ordförande är man.

Aftonbladet Produktion AB (TV- och radio) har fyra styrelsemedlemmar. Av dessa är tre män. Ordförande är man.

Det här är alltså könsbalansen för Aftonbladet. Samtidigt är hyckleriet totalt. Karin Pettersson skriver på ledarsidan ”Välkommen till Sveriges verkliga åsiktskorridor”. Där menar hon att Spendup lanserar sin egen teori direkt från punchverandan. Tidningens Lena Mellin  menar å sin sida att det ”Finns ingenting som talar för att Spendrup har rätt”, Sedan har vi Kenan Habul som för Aftonbladet TV kommenterar hur ”Spendrup sågas från alla håll och kanter” För övrigt så kan här opartiskheten ifrågasättas både på basis av val av intervjuobjekt (nästan bara mediakvinnor) och på basis av hur följande fråga formulerades:

Habul: Hur ser du på att det forftfarande år 2014 att man kan höra sådana uttalanden från män i maktställning alltså i den absoluta toppen av företagssverige. Hur ser du på det att vi kan fortfarande höra sådana uttalanden?

Aftonbladets reporter inte bara rapporterar nyheter framställer även sig och intervjuobjektet som moraliska föredömen. Den moraliska tendensen hittar vi även hos Aftonbladets Carina Bergfeldt som beskriver  ”Raseri mot Jens Spendrup efter feministgrodan” Ännu en spik i kistan hittar vi hos Nivette Dawood som rapporterar ”Förtroendet lågt efter Jens Spendrups uttalande”. Frågan borde snarare handla om förtroendet för Aftonbladets research. Cornucopia visar nämligen hur Spendrup anställer långt fler styrelsekvinnor än aftonbladet

Spendrups Bryggeriaktiebolag har fjorton styrelsemedlemmar. Av dessa är fyra kvinnor. Fler än Aftonbladet sammanlagt enligt ovan.

På tre styrelser så har Aftonbladet totalt 23 styrelsemedlemmar, av dem är 3 kvinnor (1 kvinna per styrelse). På en styrelse så har Spendups bolag 14 styrelsemedlemmar, av dem är 4 kvinnor. (4 kvinnor per styrelse). Hur skall vi tolka Aftonbladets uttalanden att det finns kompetenta kvinnor i ljuset av deras egen brist på just kvinnor i styrelsen?

Behöver de en lag för att tvinga sig själva kvotera kvinnor?

Eller har de kanske svårt att hitta lika många kompetenta kvinnor?

Inte bara Genusdebatten uppmärksammar Aftonbladets egen brist på styrelsekvinnor. Cornucopias påpekanden har även spridits vidare bland annat av VK-bloggens Maria Skiddi och Den hälsosamme ekonomisten.

 

Kommentarer

Aftonbladets styrelsekvinnor har ingenting på Jens Spendrups styrelsekvinnor — 31 kommentarer

 1. Aftonbladets agendasättande journalistik avslöjat – står nu med byxorna nere!

  Mer Medborgarjournalistik- Ja Tack!

 2. Rykten om kändisar har allmänintresse och måste publiceras. Men inte om kändisen är journalist eller mediaägare.

 3. @Chade: Hur mycket tid spenderar ni snyftpellar på att hjälpa drogerberoende killar eller att ge gratis läxhjälp till skolpojkar? Ni är väl medvetna om att era beskrivningar av mäns problem inte räknas om ni inte gör detta? För det har jag bestämt.

  Se även: ”Buhuuuu feminister vill ju inte ha fattiga män som aldrig går till gymmet! De måste bete sig på ett visst sätt för att vara trovärdiga!”

  Och: ”AL GORE BOR INTE I EN HYDDA I SKOGEN AFGHAFGUAHTERUYAWETRUY!!”

 4. @Axel Edgren: Om man propagerar för att man ska tvinga folk att agera på ett visst sätt men själv inte ens orkar göra det valet utan tvång eller om man kritiserar ett visst ideal men själv väljer det idealet så bör man kritiseras för dubbelmoral.

  Likaså ska jämställdister ha kritik om man hela tiden kräver att någon ska hjälpa drogberoende killar eller ge gratis läxhjälp till pojkar men vägrar att göra det själv. Nu är det ju dock inte så det ser ut, utan framförallt vill man ju att det från statligt håll ska sluta att negativt särbehandla skolpojkar eller att staten ska sluta vägra ge offentliga medel till de som faktiskt vill arbeta med utsatta män.

  Om det nu var något svar till vad du skriver. Det är så svårt att veta eftersom du aldrig citerar vad någon skrivit utan bara hittar på lite slumpmässiga citat som ibland, ibland inte, har med saken att göra.

 5. @Axel Edgren:
  Och: ”AL GORE BOR INTE I EN HYDDA I SKOGEN AFGHAFGUAHTERUYAWETRUY!!”
  Du har rätt, han bor i ett lyxhus och slösar med energi medan han predikar dyrare energi för de fattiga. Du vet de fattiga arbetslösa, arbetare och pensionärer som ni till vänster påstår att ni försvarar.

  Al Gore tjänar pengar på tala om att fattiga ska få det sämre medan han själv lever ett lyxliv. Kan du förklara för mig varför någon som är vänster försvarar en person som uppför sig på ett sådant sätt? Är det för att han säger saker som ni tycker om? Du får gärna förklara för jag fattar fan inte varför ni försvarar honom.

 6. .
  Bitr chefredaktøren Melin ( hon ) ær den grå eminensen på Aftonbladet.
  Melin… ær expert på att gå ut med de…. taktiska kommentarerna.
  Nær Melin møter Chefred. Helin kastar hon lit fågelfrø på golvet vilket Helin snabbt pikkar upp från golvet. (modernt Henhus)
  .
  Per Hagman.
  .

 7. Ännu en person arg på Spendrup vars företag inte verkar vara i linje med hans åsikter. Det här luktar HYCKLERI!

  ”En av de upprörda är affärsmannen Sven Hagströmer, som bland annat är styrelseordförande i banken Avanza.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5781143

  Jag har tittat på de bolag som Sven Hagströmer enligt wikipedia är/varit inblandad i

  Avanza (2/6 kvinnor, Styrelseordförande Sven Hagströmer, VD:n är också man.
  https://www.avanza.se/investor-relations/bolagsstyrning.html

  Bilia AB (2/14 kvinnor) Styrelseordförande man, VD:n också man
  http://www.bilia.com/foretaget/#!9164/ledning-och-styrelse/styrelse-och-revisorer

  Bilia Personbilar AB (0/12 kvinnor) Styrelseordförande man, VD:n man
  http://www.proff.se/befattningshavare/bilia-personbilar-ab/solna/bilar/10047221-1/

  Creades AB (2/5 kvinnor) Styrelseordförande Sven Hagströmer, Valberedningen 0/4 kvinnor)
  http://www.creades.se/bolagsstyrning/styrelse,-ledande-befattningshavare-och-revisor/

  HQ Bank AB (var 0/5 kvinnor, 1/6 kvinnor om man räknar ekonomen som tillträdde i April 2010)
  http://sv.wikipedia.org/wiki/HQ_Bank

  Investment AB Öresund (1/7 kvinnor)
  http://www.oresund.se/bolagsstyrning/styrelse.html

  Reservation för missar då detta är ett snabbt arbete. Men inte sjutton ser det ut som om det blir fler kvinnor under Sven Hagströmers inflytande. Däremot så tycks man höja procentandelen kvinnor genom att minska totala antalet styrelsemedlemmar.

  Spendrups AB:s styrelse har fler kvinnor (4st) än någon av alla dessa.

 8. Bästa andelen hade Hagströmer i Creades med 2/5 kvinnor (40%)… men då kvarstår faktum att ingen säger det är svårt att hitta 2 kvinnor…. vad de säger är att det är svårt att hitta 7 kvinnor för en styrelse för 14 personer

 9. Axel :

  Hur mycket tid spenderar ni snyftpellar på att hjälpa drogerberoende killar eller att ge gratis läxhjälp till skolpojkar? Ni är väl medvetna om att era beskrivningar av mäns problem inte räknas om ni inte gör detta? För det har jag bestämt.

  Förstår inte ställningstagande och åsikt?
  Är du för politiskt stöd för läxhjälp till pojkar och hjälpa drogberoende killar bli rena? Hjälper du till med läxhjälp och drogberoende killar själv och därför kritiserar andra?

 10. ”Storm” i det ”feministiska” PK-mediaträsket. Om ett icke-problem. Igen.

  Tja, vad är annat att vänta när det lilla mediaträsket är proppfyllt av gafflande, plaskande, maniskt ensidiga och förutsägbara smygkommunist-vrak som onekligen är jätteduktiga på att just gaffla som bortskämda tonårsnarcissister. Om icke-problem.

  PK-vraket räknar som en manisk rasbiolog biologiska könsorgan på ena stället, men inte det andra stället, för att finna anledningar att gaffla. Oerhört ”indignerat”, ”kränkt” och ”upprört”. Igen. Över icke-problem.

  Och. Jätteimponerande av den allra mediamodernaste, ytterst primitiva könsorgansjournalistiken blir befolkningen. Inte. Igen.

 11. @Axel Edgren:

  ”Tu quoque.”

  Vad är aftonbladets ursäkt för att de inte har mera kvinnor, om kompetenta kvinnor växer på träd och om jämställdhet dessutom är jätteviktigt för dom? Om inte ens de kan fylla styrelseposterna med kvinnor så kanske Spendrup inte hade så fel i alla fall?

 12. @Erik:
  Nej, Hagströmer kunde nog göra det bättre:
  http://www.proff.se/befattningar/sven-johan-g%C3%B6sta-barthen-hagstr%C3%B6mer/-/10692498/

  Enochfemtio AB – vad sysslar de med, tro? Verkar som om hela släkten är med.
  Biovestor AB – Ännu ett ”familjeföretag”.
  Creades AB – Flera stycken som inte heter Hagströmer. Bra jobbat!

  Kan man vara både ordförande och ledamot? Tydligen.

  Skall tilläggas att endast Creades av dessa är publikt. Gäller detta som ”ursäkt” är inte heller Spendrups publikt.

 13. @Axel Edgren:

  En fråga till dig Axel som är väl insatt i problematiken. Det är ju känt sedan länge att företagen är bottenlöst giriga, men också att de är diskriminerar kvinnor. Så, min fråga är: Vilken får ge vika om det blir en intressekonflikt mellan dessa två; girighet och kvinnodiskriminering? Man skulle ju tro att om företagen är bottenlöst giriga skulle de bryta mot alla principer, även mot principen att inte anställa kvinnor, i sin lust efter pengar? Eller är det så att företagen kan tumma även på denna princip, för att diskriminera kvinnor är viktigare än att göra stora vinster?

  Hur ser du på saken, skulle vara intressant att höra din åsikt?

 14. Pingback: Feministisk hjärtesymbolfråga | Susanna's Crowbar

 15. Funderar på vad det är för slags kompetens man kräver i bolagsstyrelser. Googlat runt men det är mest floskler.

  Jag har haft 25% ägande i ett litet IT-bolag på 1990-talet, och där satt samtliga ägare med i styrelsen annars hade vi inte fått ihop en styrelse. I det fallet representerade inte styrelsen ägarna, eftersom styrelsen och ägarna var samma sak.
  Jag har även suttit med i ett börsnoterat bolags styrelse då två styrelseplatser var reserverade för fackförbunden SI och Unionen.
  Kan nämna att arvodet rörde sig om tresiffriga belopp, så nåt glassande med cigarr och konjak kan man fetglömma.

  Om man försöker sammanställa VAD för kompetens man vill ha i bolagsstyrelser, så får man rensa i en rejäl hög med floskler och corporate bullshit. Det som är konkret och som det talas om på flera ställen är:

  * Vana av tidigare styrelsearbete.
  * Någon form av ekonomisk kompetens
  * Dito juridisk
  * Fungerande kontakter med ägarna, vilket för mig låter som en självklarhet då styrelsen VÄLJS på ägarnas FÖRTROENDE.
  * Stort kontaktnät
  * Branchkännedom, förmodar att kontaktnät ingår här egentligen.

  Styrelsens ANSVAR gentemot ägarna är att se till att ägarnas kapitalinsats ger så god avkastning som möjligt.

  Att det finns en massa kvinnor som kan, det tror jag säkert att det finns. Men det innebär ju inte att de kvinnor som KAN nödvändigtvis VILL.

  Hur är det med styrelsearbete utanför bolag, ser det annorlunda ut med könsfördelningen där? Finns det undersökningar? Tänker på styrelser i bostadsrättsföreningar, konsumentkooperationen, föräldrakooperativa dagis (ofta drivna som ek.för.), hobbyverksamhet, intresseföreningar m.m.

 16. @Matias: Ja, det där är en klassiker:
  Antag två personer M och K.
  Båda har samma utbildning, kompetens, erfarenhet. De är lika benägna att acceptera ansvar för personal, budget, resultat. Båda är lika villiga att arbeta övertid, arbeta extra med kort varsel, och att resa.
  M begär högre lön.

  Slutsats: K får jobbet.

  (För att komma runt invändningen ”svårt att veta vem man anställer”, kan man tänka sig att det rör sig om en befordran inom företaget och att man har kunnat observera M och K i ett antal år.)

 17. @Magnus: Ja, jag skulle ha läst och klickat lite längre innan jag frågade!

  (Med noll anställda och ingen omsättning är det en del av dessa jag får svårt att få ihop med min bild av ett ”företag.” Verkar mest vara ett sätt att parkera egendom. upp trälar. utanför ämnet. STOP)

 18. @Matias: ”Hur ser du på saken, skulle vara intressant att höra din åsikt?”

  Har redan svarat på den ”piken” i ett av de andra töntinläggen den här sajten gjort sig skyldig till.

 19. @Axel Edgren:

  Ok. Men kan du då istället ge ett exempel på en icke-töntblogg, så slipper vi att slösa tid på denna töntblogg? Vi kan sedan alla gå dit och diskutera där istället.

 20. @Axel Edgren:

  Hur mycket tid spenderar ni snyftpellar på att hjälpa drogerberoende killar eller att ge gratis läxhjälp till skolpojkar?

  Hur vet du vad vi gör och inte gör utanför nätet?

  Jag är jämställdist, inte sexist. Därför hjälper jag skolbarn, inte specifikt pojkar, när och om de vill ha hjälp. Men av ”mina elever” så är majoriteten som vill ha min hjälp pojkar/killar. Anti-pluggkultur kallas det visst.

 21. @Axel Edgren:

  Jag har utbildat mig genom att använda mig av feministernas favoritläromedel Google Smile.
  Axels nya favoritord Tu quoque betyder enligt Wikipedia följande:
  (latin: du också, du med eller även du) eller hyckleriavfärdande kan räknas som till personangrepp och kan vara ett argumentationsfel. Felet tar sig formen ”Om A har gjort X, är alla uttalanden om X som A gör felaktiga”

  Antar att Axel menar att Aftonbladets argument för kvotering och att det finns många kompetenta kvinnor som platsar i styrelser inte är sämre för att de själva inte lever som de lär.

  Så kan det vara, men då kanske man skall vara lite blygsam och erkänna sina egna tillkortakommande på området jämställd styrelse ?

  När det dessutom visar sig att den de anklagar för dålig syn på kvinnlig kompetens faktiskt har gjort mera än Vad Aftonbladet har gjort för att lyfta fram kvinnor i hans styrelse så är ju deras dubbelmoral och hyckleri fullständigt.

  För det kan väl inte vara som med det feministiska vänsterpartiet att just i deras fall är det helt ok med en man som partiledare och just i deras fall är det ok med en majoritet med manliga styrelseledamöter ?S edan har vi ju även det ultrafeministiska FI som klagar på manlig dominans medan de själv har en partiledning med max en man och resten kvinnor.

 22. @Axel Edgren:

  Om detta är en blogg med töntinlägg så förstår jag inte varför du förnedrar dig själv med att läsa den och kommentera så ofta som du gör ?

  Varför inte istället läsa Fanny Åströms,Jaylazkars,Lady D,s mfl bloggar vars innehåll borde passsa dig som hand i handske.Alla är dom feminister och jag tror att de även samtliga är kommunister och det matchar ju dina åsikter perfekt.

  Det är ju dessutom så att du kommer inte få någon av oss att konvertera till feminismen hur mycket du än försöker argumentera för dess förträfflighet.
  Det borde du ha upptäckt för länge sedan.
  Vad jag vet så är det väl bara någon enstaka annan feminist som har förvirrat sig in på denna bloggen som någonsin har hållit med dig.

 23. @Erik
  Bra research

  Hagströmmer… Vilken jävla supernolla!
  Hyckleri pä allra högsta nivå! Pajas!

 24. Axel, hur mycket tid spenderar du själv på att hjälpa narkomaner och barn som har det svårt i skolan? Förutom dina eventuella feministiska studier och dina ”briljanta” inlägg på diverse bloggar förstås.

 25. Dagens Metro:

  Som en följd av Spendrups-historien har Metro frågat makteliten om de kallar sig feminister och hur de definierar feminism:

  http://www.metro.se/nyheter/ar-ni-feminister-makthavare/EVHnbm!po4VWJStZZ04M/

  Lisa Magnusson spär på:

  http://www.metro.se/kolumner/lisa-magnusson-ska-det-vara-sa-svart/EVHnbm!vw6zvgmiTtljA/

  Och Fridah Jönsson kryddar med lite mansförakt:

  http://www.metro.se/kolumner/fridah-jonsson-machomannen-breder-ut-sig/EVHnbm!mZG1W98iEeFeY/

 26. Pingback: Publicering av Dokumentet 2.0. stoppas – Aftonbladet vill peka ut STRUKTURER inte personer | Genusdebatten